Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/35., 9. 29.

Szlovén közkönyvtárak: 20%-os hatékonyságnövekedés
Brit közkönyvtári konzorciumok felmérése (s mit tudnak a hazaiak?)
Elindult a Hírfigyelő
Pénzügyi problémák a SWETS-nél
Személyiségi jog a könyvtárban
A barátságos cégeket szeretik legjobban a vevők
Könyvtelenített szobabelsők
Egy könyvtárban van csak számítógép Kárpátalján
Az elektronikus levelezés 'hét halálos bűne'
Elindult a www.Jegyvilag.hu
Könyvtárszerűen kutakodó böngésző
A család barátja -- nem a munkahely
Munkahely-keresési láz az interneten
Hazánk taszítja a külföldi K+F befektetéseket
Gyurcsány: Csak fokozatosan növelhető a kutatás-fejlesztésre szánt összeg
Innovációs törvényt fogadhat el a parlament ősszel
A hazai sajtóban is megjelenik a tabloid formátum
Oldalbevitelre alkalmas tollszkenner -- szkennelés a könyvespolc tetején is?
Ismét megrendezik a Szabadfogású Számítógép versenyt
Sírás a könyvtárban
Egyre gyakoribb a munkahelyi azonnali üzenetküldés
Internet nélkül: romló társas kapcsolatok, negatív megítélés a munkahelyen
Microsoft Tanárképző Labor nyílt az ELTE-n
Datanet felmérés a magyar internetezőkről
Weblinkeket frissítő eszközt fejlesztettek ki brit diákok
Tényellenőrök
Tűsarok -- már a weben is
Karrier- és hr-menedzsment
Botránykönyv a marketingről -- már Magyarországon is
e-Primers -- az információs társadalomról


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Szlovén közkönyvtárak: 20%-os hatékonyságnövekedésFEL

Múltkor az európai élmezőnyben felbukkant Szlovénia. Nézzünk most néhány adatot közelebbről a 2 milliós ország közkönyvtárairól. Ha valaki összevetni akar, kis fejszámolás (Viszonyításképpen: mi ötször annyian vagyunk…) révén könnyen összehasonlíthat (benchmarking!). 1997-as és 2001-es adatok következnek (zárójelben a hazaiak): Könyvtárak száma: 60 - 60 (Mo: 2883 - 2590) Állomány: 6,75 M - 7,4 M (Mo: 43,4 M - 45,1 M) Éves gyarapodás: 373 e - 431 e (2000-es adat) (Mo: 1,15 M - 1,13 M) Beiratkozott olvasók: 442 e - 486 e (Mo: 1,34 M - 1,39 M) Látogatások: 6,16 M - 7,83 M (Mo: 17,95 M - 16,5 M) Kölcsönzött egységek: 14,4 M - 21,9 M (Mo: 36,7 M - 34,3 M) Könyvtári alkalmazottak: 786 - 868 (Mo: 3079 teljes munkaidejű + 802 részidejű, együtt kb. 3500 – 3741) Két következtetés:
1. Minden érdemi szlovén mutató növekszik (éves gyarapodás, olvasók, kölcsönzés stb.) szemben a hazai stagnálással (gyarapodás, olvasók) vagy visszaeséssel (kölcsönzés).
2. A szlovén teljesítmény igen intenzív, hatékony szervezetről tanúskodik: egy könyvtári dolgozóra 1997-ben közel 20 ezer, 2001-ben pedig 25 ezer kölcsönzés jutott (hazai: kb. 10 ezer - majd 2001-ben 9 ezer). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): Statistical Yearbook of Slovenia 2003 (Culture and Sport) link , TEKE 1997, Könyvtári Statisztika 2001.

Brit közkönyvtári konzorciumok felmérése (s mit tudnak a hazaiak?)FEL

A brit közkönyvtárak elsősorban papíralapú illetve CD-ROM-dokumentumok beszerzését végzik (szemben a felsőoktatásiakkal, akik az elektronikus folyóiratokért szövetkeznek). Két konzorciumi stratégia van kialakulóban, egy a szolgáltatásokat szabványosítja, a másik a kiválasztás szempontjait (az utóbbi részletezve). Az elektronikus dokumentumok szolgálata még nem integrálódott a könyvtárak hagyományos szolgáltatásába. A tanulmány megállapítja azt is, hogy taktikai szempontból jobbnak látszik a szolgáltatókkal nem területi, hanem felhasználói közösségből kiindulva tárgyalni.
-- A hazai köz- és szakkönyvtárak konzorciumainak dokumentum-beszerzése szintén jelentős, ám a közpénzekből beszerzett állományok meglétét és helyét túlontúl nehéz azonosítani -- főképpen a használóknak. De még a könyvtári rendszerben sincs olyan kimutatás, hogy mely könyvtárban milyen adatbázisok találhatók, melyikhez hol érdemes keresni. Miközben panasz hangzik el, hogy unikális dokumentumokat is le kell mondani, magunk sem tudjuk biztosan, hogy mi az unikális. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ball: Public libraries and the consortium purchase of electronic resources. Electronic Library. Ref.: TMT, 2004/9., r.: Koltay T.

Elindult a HírfigyelőFEL

A NAPI Üzleti Hírfigyelő személyre szabható, real-time hírszolgáltatás, mellyel az Önt leginkább érdeklő hírekről azonnal kap értesítést postaládájába. A szolgáltatást a Nyitott Hetek alatt díjmentesen kipróbálhatja, utána pedig előfizetőként veheti igénybe. - F: szept. 28.
-- Az üzleti döntéshozatal hírigénye nem, vagy csak értékhozzáadás mellett engedi meg a valósidejűnél lassabb hírszolgáltatást. E piac hazai szereplői a Herald International Sajtóadatbank, az Imedia, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., az Internet Securities, az MTI és az Observer. Hasonló, legalább naprakész könyvtári szolgáltatás, mely alapja lehet az üzleti információ szélesebb körű kínálatának, egyelőre nem működik. A könyvtári sajtófigyelések átfutási ideje 6 órától egy évig terjed, ami a retrospektív kínálatban jelenthet üzleti esélyt, de akkor is csak teljes szöveges tartalom esetén. (MG)

Hírforrás:
2004. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Pénzügyi problémák a SWETS-nélFEL

A hosszú és sikeres múltra visszatekintő holland SWETS mostanában problémákkal küzd: csökkent az éves forgalma (1,1 – 1,2 milliárd euróról 1 milliárd alá), s minimálisra fogyott a nyereség is. Szeptember 20-án a holland pénzügyi napilap (Het Financieele Dagblad) hírül adta, hogy tőkeinjekcióra kényszerül a tudományos információterjesztés egyik vezető világcége, - már várhatóan pénteken (45 millió eurós összegről szólt a fáma). A tőkeinjekció hírét a cég honlapján közzétett pénteki (szeptember 25.) sajtóközlemény is megerősítette (fő támogatók: ABN AMRO és ING). Így remélni lehet, hogy sok-sok könyvtár(unk) partnere eddigi jó híréhez méltóan fog működni a továbbiakban is.
-- Érdemes lenne mélyebben is megtudni, mi okozhatta a megingást, s miként fog megerősödni a SWETS. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link ill. link

Személyiségi jog a könyvtárbanFEL

Múlt heti számunkban az internethasználat szabályozásáról esett szó. A The Electronic Library cikke (mely akció keretében most térítésmentesen is elérhető volt) a másik oldalról közelít. Témái: tudunk-e olyan képernyőt biztosítani, amelyen más nem követheti figyelemmel, hogy mi mit használunk éppen? Az elektronikus dokumentumkövető rendszerek által illetéktelenek ne férhessenek hozzá kölcsönzési adatainkhoz. A vakok számára -- akik alapesetben felolvasó személyt vagy Braille-átírót igényelnek -- szintén biztosítandó a diszkréció a dokumentumhasználatban. A cikk végül szól az amerikai Hazafias törvény (Patriot Act) által előidézett könyvtári vonatkozású anomáliákról. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Privacy in libraries / Howard Falk. In: The Electronic Library 22 (2003) 3

A barátságos cégeket szeretik legjobban a vevőkFEL

Egy német piackutató intézet arról végzett felmérést, mit várnak el leginkább a vásárlók a cégek munkatársaitól. Az eredmény szerint a leginkább a barátságos munkatársakkal rendelkező vállalatok számíthatnak sikerre. A dpm- Team nevű hamburgi piackutató intézet 1000, 18 és 49 éves közötti fogyasztót vont be a felmérésbe. A megkérdezetteknek több, mint harmada (37,8 százalék) leginkább a barátságosságot értékeli az ügyfélszolgálatok dolgozóinak munkájában. Ezzel a tulajdonsággal leginkább a nőket (45 százalék) lehet megnyerni, a férfiak közül minden harmadik (32,4 százalék) tarja a barátságos bánásmódot a legfontosabbnak. A jó ügyfélszolgálat legfontosabb jellemzőjének a megkérdezettek negyede (28,6 százalék) a gyorsaságot nevezte, a kompetens és részletes tájékoztatást pedig 24,6 százalék tartotta elsődlegesnek, számol be a WirtschaftsWoche. - F: szept. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtelenített szobabelsőkFEL

A könyv kiment a divatból. A trendi lakásban csak néhány reprezentatív album kap helyet, a méterre vett klasszikusok helyét a méretre vett távol-keleti szobrocskák foglalják el. Szép új világunkból nemcsak a polihisztorok kopnak ki, hanem a könyvek is. A modern lakásokban nincs helye a házi könyvtárnak. Sokkal inkább a házimozi-rendszernek, amelyet különféle házi oltárokon helyezhetnek el a technika lelkes hívei. A CD, DVD uralta korunkban a könyv, az olvasás felsorakozott az idő- és térrabló tárgyak, tevékenységek közé. A modern ember az elektronikus médiából és adathordozókról gyűjti információit, nem a könyvtárból. A bútortervezők legalábbis így gondolják. - F: szept. 24.

Hírforrás:
2004. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Egy könyvtárban van csak számítógép KárpátaljánFEL

A 110 kárpátaljai magyar könyvtárból csak egyben van számítógép, amely internetes kapcsolódási lehetőség. A feltöltés beindult az Illyés Közalapítványnak köszönhetően, de még mindig nagyon sok olyan iskola van, ahol a gyerekek nem láttak számítógépet -- közölte Dupka György, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke. Ilyen szinten indítottuk el egy olyan program kidolgozását, amely javítaná az informatikai rendszerünket. A HTMA és az IHM segítségünkre sietett, elfogadták a program tervünket a magyar intézményekben, polgármesteri hivataloknál, magyar civil szervezeteknél. Olyan infopontok felállítását indítjuk be, amely alapját képezné egy internetes gerinchálózat bekapcsolásához. Ennek a központja Beregszász lenne, ahol kétfelé nyílna az információs fő gerinchálózat, a Felső-Tiszáig tartó Rahóig, illetve Ungvárig, és erre fölfűzhetnénk a magyarlakta térség intézményrendszerét. Ennek a projektnek a végrehajtása megkezdődött. Viszont vannak olyan települések, ahol a telefonhálózat mindezt abszolút nem teszi lehetővé, illetve lerobbant települések is vannak, ahol az intézményeknél is időhöz kötődik az áramszolgáltatás. Hiába van számítógép, ha villany nincsen, kikapcsolják. - F: szept. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az elektronikus levelezés 'hét halálos bűne'FEL

Egy nemrég napvilágot látott új felmérés arra figyelmeztet, hogy az e-mail árthat a kapcsolatoknak és lassíthatja a döntéshozatalt, amiért nagyrészt az elektronikus levelezési etikett hiánya tehető felelőssé. A teljes cikk: link - F: szept. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult a www.Jegyvilag.huFEL

Útjára indult a Jegyvilág.hu, az első, kifejezetten színházjegyeket forgalmazó weboldal. Újdonság, hogy a kiválasztott jegyek nem csak személyesen, hanem házhozszállítással vagy postai utánvéttel is megrendelhetők. - F: szept. 23.
-- Ilyenkor könnyen elindul az ember fantáziája, hogy milyen akadálya lenne: a könyvtárba betelefonáló olvasóhoz -- megfelelő teljes térítéssel -- pl. gyorsfutár szállítaná ki a kért könyvet, fénymásolatot. Nyilván érdemes átgondolni több oldalról, ám a művelet feltehetően nem tartana több időbe, mint a könyvtárközi kölcsönzés. Aki először megcsinálja, referencia lesz. (MG)

Hírforrás:
2004. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Könyvtárszerűen kutakodó böngészőFEL

A Kaliforniai Egyetem oktatója új módszerrel csoportosítja az információkat. Úgy kutat az interneten Marti Hearst professzor új böngészőjének prototípusa, ahogy a könyvtári katalógusokban szoktak keresgélni az emberek. A Kaliforniai Egyetem oktatójának Flamenco névre keresztelt eszköze meghatározott archivált tételeket -- Heart kísérletében egy 35 ezer darabos művészeti gyűjteményt -- listáz ki a legkülönbözőbb keresési feltételek, például alkotó, keletkezési idő, műfaj, téma alapján. Ha például valaki a 18. századi virágábrázolásokra kíváncsi, az kaphat egy évtizedes bontásban készült áttekintést, vagy egy olyat, amely a virágfajták szerint csoportosítja az alkotásokat, vagy egy külön a szobrokat és külön a festményeket összeválogató listát. A feltaláló szerint a kereső lehetővé teszi, hogy a felhasználók összehasonlíthassák az őket érdeklő témákhoz tartozó alkotásokat, és új összefüggéseket, kontrasztokat fedezhessenek fel köztük. Bruce Horn, az Ingenuity Software fejlesztője eközben egy hasonló elveken működő másik eszközön dolgozik, amellyel komputerek merevlemezén lehetne kutakodni, összekötve olyan információkat, amelyeket korábban különböző helyekre mentettek el -- tudósított a New York Times. - F: szept. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

A család barátja -- nem a munkahelyFEL

Magyarországon a családtámogató munkahelyek érzelmi oldalát helyezik előtérbe a gazdasági előny helyett -- holott Nyugaton ez kemény üzleti érdek, és nem jótékonykodás -- derült ki egy felméréséből. - F: szept. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Munkahely-keresési láz az internetenFEL

Munkaügyi szakemberek és karrier-tanácsadók arra hívják fel figyelmet, hogy az internet jelentősen megváltoztatta a munkakeresési technikákat. Az állami és magán álláskeresési oldalak, valamint az e-mailben tömegesen szétküldött önéletrajzok korát éljük.
Egy friss felmérés szerint a három legnagyobb amerikai álláskereső oldal, a Monster, a CareerBuilder.com, és a Yahoo!-féle HotJobs jelentős bevétel- növekedést ért el, pontosan hétszer angyobbat, mint amekkorát a nyomtatásban megjelenő hasonló célú kiadványok. A növekedés mértéke lassult a nyári hónapokban, de még így is jelentős volt. Az ok, amely alapvetően fellendíti a piacot, prózai: a munkavállalók elégedetlenek a munkahelyükkel, elsősorban főnökeikkel. A következő felsorolásban a munkavállalók által fontosnak ítélt - a vezetők által javítandó -problématerületek említési gyakorisága látható (Forrás: Right Management Consultants):
- A beosztottak bevonása a stratégiák/víziók kialakításába: 47%
- A beosztottak képzése: 44%
- Kommunikációs képességek: 37%
- Elkötelezettség a beosztottak képzése iránt: 28%
- Az emberek motiválásának képessége: 21%
- Információ-megosztás: 20%
Az állam sem maradhat ki az internetes állásbörzéből. Az amerikai kormány e- kormányzati kezdeményezéseinek körébe tartozó USAJobs.com az utóbbi egy évben több mint 66 millió felhasználót és 600 ezer online önéletrajzot jegyzett. Az egyik leghatásosabb, a látogatók által kért fejlesztés szerint már e- mailben is tájékoztatják a regisztrált felhasználókat - az általuk kért témakörökben - a közszférában való elhelyezkedés lehetőségeiről. Csak májusban több mint 3 millió ilyen tájékoztató került elküldésre.

Régebbi hírforrás(ok): link , link , link ; link

Hazánk taszítja a külföldi K+F befektetéseketFEL

Bár a kutatás-fejlesztési beruházások jelentős részét a vállalatok a legnagyobb előnyöket kínáló országokba helyezik ki, Magyarország az ilyen jellegű külföldi befektetések célországai között a sereghajtók között található, Romániával és Ukrajnával van egy szinten. - F: szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyurcsány: Csak fokozatosan növelhető a kutatás-fejlesztésre szánt összegFEL

Több pénzt kell szánni a tudományra, a kutatásra. Egyetért ebben a miniszterelnök-jelölt és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Gyurcsány Ferenc abban bízik, hogy a magánszféra is felismeri a kutatás-fejlesztés gazdasági hasznát. ... Az üzleti szféra diktálja a tempót. Ha az innovációra, a lendületre szavaz, kényszeríteni fogja a kormányt, hogy ugyan annyit tegyen be ő is ebbe az alapba. Osztani kell a magyar tudománynak, mert a nagyobb és a versenyképesebb teljesítmény fogja Magyarországot kiemelni ebből a régióból. - F: szept. 23.

Tudásintenzív gazdaság. A kormányprogram hangsúlyozza, hogy versenyképességünk alapja a tudásintenzív gazdaság kialakulása. További jelentős kedvezményeket kapnak a kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatók. A vállalkozások már 2005-ben a helyi iparűzési adó 50 százalékát vonhatják le a társasági adó alapjából. A jövőben is lehetőség lesz az újonnan beszerzett, előállított új gépek, berendezések, kísérleti fejlesztések esetén az 50 százalékos értékcsökkenési leírás alkalmazására. (...) ... A tudásintenzív gazdaság támogatásával (...) kapcsolatos elképzelések korábban is ismertek voltak.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Innovációs törvényt fogadhat el a parlament ősszelFEL

Az innovációs alap létrehozása mellett nagy előrelépés lehet a magyar kutatás+fejlesztés élénkítésében a jogszabályi környezetet rendező és rugalmasabbá tévő innovációs törvény elfogadása. Az Országgyűlés még az őszi időszakban elfogadhatja a jogszabályt. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A hazai sajtóban is megjelenik a tabloid formátumFEL

Anglia után Németországban is mind több vezető lapkiadó próbálja új, kisebb formátumú, ún. tabloid lappal növelni olvasótáborát. A trend várhatóan nem kerüli el Kelet-Közép-Európát és így Magyarországot sem, írja a Világgazdaság. - F: szept. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Oldalbevitelre alkalmas tollszkenner -- szkennelés a könyvespolc tetején is?FEL

A Planon Systems Solutions vállalat olyan új tollszkennert mutatott be, amely akár képekkel vagy ábrákkal illusztrált, teljes oldalak rögzítésére is képes. - F: szept. 26.
-- Leltározás, sőt, oldalmásolás közben nem kell lemászni a polcról: az elektronikus tollal a kezünkben folyamatosan dolgozhatunk. :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Ismét megrendezik a Szabadfogású Számítógép versenytFEL

A C3 második alkalommal hirdeti meg a Szabadfogású Számítógép versenyt 19 év alatti fiatalok számára. A versenyre minden számítógéppel készített pályamű beadható, például játékok, animációk, portálok, honlapok, szoftverek vagy akár robotok. A szervezők a formális számítástechnikai ismereteket meghaladó, újszerű, ötletes pályamunkákat várnak. A verseny győztesei értékes nyereményeket vehetnek át. Leadási határidő 2004. október 25. 24:00 óra. - F: szept. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sírás a könyvtárbanFEL

Sokkoló információ nélkül zajlott az a konferencia, amit a gyerekkönyvtárak dolgozói tartottak Pécsett. Kérdés persze, hogy egyáltalán lehet-e még a társadalmat sokkolni az olvasási kultúra hanyatlásának adataival. Aligha. És ez már önmagában is sokkoló. - F: szept. 25..

Hírforrás:
2004. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Egyre gyakoribb a munkahelyi azonnali üzenetküldésFEL

Az azonnali üzenetküldő alkalmazások (Instant Messaging; IM) használata a munkahelyen is egyre inkább előtérbe kerül. A dolgozók mind nagyobb hányada munkahelyi- és magáncélokra egyaránt igénybe veszik a szolgáltatást. A Pew Internet & American Life Project 2200 felnőtt amerikai részvételével lebonyolított 2004 év eleji felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 21%- a, azaz mintegy 11 millió fő használ azonnali üzenetküldő alkalmazásokat munkahelyén. A teljes cikk: link - F: szept. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internet nélkül: romló társas kapcsolatok, negatív megítélés a munkahelyenFEL

Komoly problémát okoz a társas kapcsolatokban és a munkahelyen egyaránt az Internet hosszabb elérhetetlensége, derült ki egy nemrég elkészült kutatásból. Egy, a Yahoo által szponzorált felmérés szerint az Internet annyira a mindennapjaink szerves részévé vált, hogy annak hiánya ürességérzetet okoz a rendszeres internetezőben, s mi több, sokan közülük elveszettnek érzik pár nap csatlakozásnélküli időszak után magukat. A felmérésben részt vevő huszonnyolc embertől azt kérték, hogy rögzítsék érzéseiket, gondolataikat azalatt a kéthetes időszak alatt, amíg nem használhatták az Internetet. - F: szept. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Microsoft Tanárképző Labor nyílt az ELTE-nFEL

A Microsoft Magyarország és az ELTE Természettudományi Kara megnyitotta a Microsoft Innovatív Tanárképző Labort, melynek fő célja a jövő tanárainak felkészítése az oktatástechnológia robbanásszerű fejlődésének kihívásaira. A Laborban a legkorszerűbb infokommunikációs eszközök használatát, és azok oktatásba való beépítését sajátíthatják el a tanárjelöltek. - F: szept. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Datanet felmérés a magyar internetezőkrőlFEL

A válaszadók részletesen kifejtették véleményüket az interneten elérhető tartalmakról, az internetes reklámokról, a szélessávú kapcsolatokról, illetve a távközlési liberalizáció internet elterjedésére gyakorolt hatásairól. - F: szept. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Weblinkeket frissítő eszközt fejlesztettek ki brit diákokFEL

Az alkotói által Peridotnak elnevezett alkalmazás automatikusan átvizsgálja egy cég számítógépein lévő linkeket, majd abban az esetben, ha az adott oldal elérhetősége megváltozott, frissíti őket. - F: szept. 25.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

TényellenőrökFEL

Az egymást követő sajtóbotrányok, leleplezések, vádaskodások korában nagyon felkészültnek kell lennie annak a hírfogyasztónak, aki tudni akarja, mi az igazság és mi a manipuláció. Az Annenberg Public Policy Center (University of Pennsylvania) FactCheck.org weboldalán link pártatlanul elemzik a legfontosabb híreket. A hiteles, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek ugyanúgy leleplezik Bush és Kerry megnyilatkozásait és minkét oldal politikai hirdetéseit is. A hírcsemegézők számára külön érdekesség lehet, hogy az elemzések végén megtalálható a felhasznált források jegyzéke is. A szokásos zárómondat: jó volna nekünk is egy ilyesmi…

Hírforrás:
2004. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): e-Média blog link ; Finding Truth on the Internet link

Tűsarok -- már a weben isFEL

Elindult a Magyar Narancs mellékleteként eddig kizárólag nyomtatásban terjesztett Tűsarok női magazin online kiadása. Az Anyahajó Kulturális Egyesület gondozásában működő link nem az eddigi nyomtatott verzió online leképezése, hanem önálló egységként saját struktúrával és szolgáltatásokkal jelentkezik. A weboldalon a Tűsarok 2003 januárjától megjelent számai teljes terjedelmükben megtalálhatóak. A website gerincét a nőpolitikával, esélyegyenlőséggel, szociális kérdésekkel foglalkozó írások teszik majd ki. A weboldal kifejezetten nőknek szóló karrier tanácsadást is indít, emellett pszichológus és jogász is várja a segítséget kérő nők kérdéseit. - F: szept. 22.

Hírforrás:
2004. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Karrier- és hr-menedzsmentFEL

A HVG-portál link alján található a címben jelzett rovat, amely heti egy- két új cikket hoz. Ez a magyar neten az egyik forrás, amely a témában gyors, praktikus tippeket ad. Könyvtárosok számára is hasznos az oldal, mert úgy tűnik, növekszik az e diplomával rendelkezők álláskeresési intenzitása, főként a fiatalok körében. (A jelenség háttere megérné az elemzést; ha már pl. a könyvtároshallgatók pályamotivációjának vizsgálata aktuális KI-kutatás). A HVG- nél kapott tanácsok a szabad munkaerőpiacra kilépve használhatók inkább, de a közalkalmazotti törvény hatálya alatt dolgozók számára is javasolja a keretek kitartó feszegetését. (Örömteli, vagy akár hitelnövelő lenne az is, ha a korábban 'stratégák' által lelkesen emlegetett könyvtáros életpálya-modellel, karrierrel kapcsolatban is lennének hasonló praktikus olvasmányok.) Lássunk két közelmúltbeli példát. (MG)
* Így kérhetsz eredményesen fizetésemelést. Különösebb közvélemény-kutatás nélkül is bízvást állítható, hogy a legtöbben hisznek abban, hogy magasabb fizetést is megérdemelnének, mint amennyivel pillanatnyilag kénytelenek beérni. De nincs bátorságuk emelést kérni, mert nem tudják, hogy miként is tehetnének ilyesmit a kategorikus visszautasítás veszélye nélkül. - F: szept. 24

* Az intelligens béralku 11 parancsolata. Aki új munkahelyet keres, annak fel kell mérnie, hogy az adott pozíció szakmai céljainak megfelel-e, a cégkultúrát el tudja-e fogadni, a kvalitásait elismerik-e, s eleget fizetnek-e majd a szolgálataiért? A béralku során legalább ezeket figyelembe kell venni az elégedettség elérése érdekében. - F: szept. 20..

Hírforrás:
2004. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Botránykönyv a marketingről -- már Magyarországon isFEL

A globalizációról szóló irodalom könyvtárakat tölthetne meg, a 'globalization' hívószóra egy internetes keresés közel 3 millió találatot eredményez. Körülbelül annyit, mint a 'socialism' és a 'capitalism' együttvéve. Naomi Klein No Logo című könyve nem egy a sok közül. Megjelenése pillanatában bestseller lett, a The New York Times kissé talán fellengzős definíciója szerint 'az antiglobalizációs mozgalom bibliája'. Az elmúlt négy évben 18 nyelven jelent meg. Fontos könyv tehát, és ezért tartottuk fontosnak kiadni magyarul is. - F: szept. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

e-Primers -- az információs társadalomrólFEL

Ezen a héten egy ázsiai oldalt szeretnénk az olvasók figyelmébe ajánlani, ahol az információs társadalom, gazdaság és politika szférájába tartozó terminológiákat, definíciókat, trendeket és kiadványokat lehet megismerni. Az oldal főbb témakörei:
- Információs korszak
- Hálózatok és információs infrastruktúra
- E-kereskedelem és e-gazdaság
- Az információs gazdaság szabályozási és törvényi kérdései
- E-kormányzat
- IKT az oktatásban
- Bevezetés a biotechnológiába
- IKT és szegénység
- F: szept. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról