Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/36., 10. 6.

IT állások a szakember szemével
Reklámhatékonysági konferenciát szervez az EFFIE
Húszmillió letöltés az [origo] Szoftverbázisról
E-kormányzat - Észtország az élen, Magyarország a középmezőnyben
Elektronikus közigazgatás -- 1,5 milliárd forint három városnak
Az adatbányászat a felfedezés élményét is kínálja
Európai helyzetkép az internetezésről
Az Európai Bizottság 93 millió eurót áldoz a GÉANT fejlesztésére
Intelligens oktatószoftverek az amerikai középiskolákban
Skót "kormányportál" gyermekeknek
Megnyitott a Sun termékek magyarországi e-boltja
Nem olvasó generációk követik egymást
Új internetes portállal rukkolt elő a köztévé
Elindult a Magyar Kutatói Mobilitási Központok Hálózata


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

IT állások a szakember szemévelFEL

A nyáron megújult link oldal újabb érdekes és hasznos szolgáltatással várja az érdeklődőket: most Koleszár Andrea, a Microsoft Magyarország HR Menedzsere válaszol a feltett kérdésekre. Az IT Jobs csapata úgy gondolja, hogy az informatikai állások megszerzésében nagy segítség lehet, ha ismert és jelentős cégek szakembereinek tehetnek fel kérdéseket az érdeklődők. Ezért elindít egy olyan sorozatot, amely keretében rendszeresen meghívnak vendégeket a weboldalukra. 2004. szeptember 20-a és 30-a között az oldal vendége Koleszár Andrea, a Microsoft Magyarország HR Menedzsere, aki az álláskeresés és a humán erőforrás témakörében feltett kérdésekre válaszol. A kérdéseket a link oldalon lehet feltenni, és a válaszok is itt lesznek olvashatóak. - F: szept. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Reklámhatékonysági konferenciát szervez az EFFIEFEL

Október 14-én, a díjkiosztó gálát megelőző napon a magyarországi szervezők, a Reklám Világszövetség Magyar Tagozata és a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége szakmai konferenciát rendeznek. (...) Az EFFIE Reklámhatékonysági Konferenciát követő napon, október 15-én az ünnepélyes díjkiosztó gálára a Thália Színházban kerül sor. Idén a 67 érvényes nevezésből összesen 38 kampány jutott az EFFIE döntőjébe. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Húszmillió letöltés az [origo] SzoftverbázisrólFEL

A legnépszerűbbek a felhasználói és a játékprogramok. Szeptember közepén mérföldkőhöz érkezett az öt éve útjára indított [origo] Szoftverbázis: az oldalról letöltötték a húszmilliomodik programot. Mára a napi látogatók száma eléri a húszezret, a letöltött fájlok száma pedig 15 000 - 20 000 között mozog. A legnépszerűbbek a felhasználói és a játékprogramok, de kampányszerűen a legnagyobb letöltési számot mégis a speciális víruskereső programok érik el. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-kormányzat - Észtország az élen, Magyarország a középmezőnybenFEL

Észtország vezeti az új és a jövőbeni kelet-európai EU-tagállamok rangsorát az internetes kormányzati szolgáltatások, vagyis az e-kormányzat fejlettségét tekintve; Magyarország a lehetséges pontszámok kevesebb mint a felével a mezőny közepén áll - ez derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden közzétett tanulmányából. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus közigazgatás -- 1,5 milliárd forint három városnakFEL

Az elektronikus közigazgatási szolgáltatások fejlesztésére mintegy 1,5 milliárd forint támogatáshoz jut Eger, Pécs és Veszprém az erre a célra meghirdetett pályázat első körében -- jelentette be Kovács Kálmán Pécsett. - F: szept. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az adatbányászat a felfedezés élményét is kínáljaFEL

Tévhit, hogy a felfedezések kora lejárt, manapság talán még hatalmasabb és több érdekességet rejtő tengerre hajózhatnak ki a kincsek után nyomozó felfedezők: az adatok óceánjára. A naponta létrejövő adatmennyiség szinte elképzelhetetlen mértékben növekszik. A kaliforniai Berkeley Egyetem becslése szerint az emberiség jelenleg 1-2 exabájt (millió terabájt) mennyiségű új adatot állít elő évente. Ez 250 megabájtnyi újonnan rögzített adatot jelent a Föld minden lakosára vetítve ?- az eszkimótól az argentin nyugdíjasig. A modern adatbázis-kezelő rendszerek már képesek megbirkózni az adatgyűjtés és - tárolás feladatával, sőt az előrejelzések szerint az igények bővülésével is lépést tudnak tartani. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai helyzetkép az internetezésrőlFEL

Az internetet használó magyar felnőttek száma fél év alatt 300 ezerrel nőtt, és eléri az 1,8 milliót. Így a 15 éves és idősebb lakosság 21 százaléka él a világháló adta előnyökkel, a GfK Piackutató Intézet adatai szerint. Hiába azonban a gyors fejlődés Magyarországon, mert a régió többi országához képest így is hátrányban vagyunk: az EU-hoz idén csatlakozott nyolc közép- és kelet- európai ország között nálunk legalacsonyabb az Internet-használók aránya. Például a régiónkban éllovas Szlovéniában a felnőttek 50, Észtországban 46 Csehországban 35, Szlovákiában 33 százaléka használja az internetet. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Európai Bizottság 93 millió eurót áldoz a GÉANT fejlesztéséreFEL

Az Európai Bizottság Brüsszelben aláírta a világszínvonalú európai kutatási és oktatási kommunikációs hálózat, a GÉANT további korszerűsítéséről szóló szerződést. A fejlesztések során a csúcsteljesítményű infrastruktúrát igénylő kutatótársadalmat újabb korszerű szolgáltatásokkal és közvetlen hálózati összeköttetéssel szolgálják ki, amelyek révén a tudósoknak a GÉANT és az európai nemzeti kutatási hálózatok biztosította legkorszerűbb kommunikációs eszközök és lehetőségek fognak a rendelkezésére állni. link Kapcsolódó link: GÉANT: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Intelligens oktatószoftverek az amerikai középiskolákbanFEL

A diákok egyéni problémamegoldási módszereihez igazodni képes intelligens oktatószoftverek alkalmazása egyre elterjedtebbé válik az Egyesült Államok középfokú oktatási intézményeiben. Az intelligens szoftverek olyan alkalmazások, amelyek az egyéni problémamegoldási megközelítések mellett a tanulók erősségeit és gyengéit is igyekeznek feltérképezni, ennek alapján pedig visszajelzés és személyre szabott javaslatok adására is képesek. link - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Skót "kormányportál" gyermekeknekFEL

Egy évvel ezelőtt beszámoltunk az Egyesült Királyság Államkincstárának újszerű kezdeményezéséről, egy webkikötőről, amelynek révén a brit gyerekek megismerkedhetnek az ország gazdálkodásával. Most a skótok próbálkoznak a gyermekek politikába, demokráciába való bevonásával. Az Infinitben korábban bemutatott angol "Red Box" (Vörös Doboz) portálon a brit államkincstár a gyerekektől vár ötleteket, tanácsokat a költségvetés megfelelő kezelésével kapcsolatban. Az interaktív tanító szájton a gyerekeknek az állami szervek, hivatalok (rendőrség, hadsereg, stb.) munkájával kapcsolatos kérdésekre kell felelniük; a helyesen megválaszolt kérdések eredményeképpen virtuális fontokkal gazdagodhatnak az ifjú felhasználók. Egy bizonyos összeg elérése után a jövő kincstárnoka eldöntheti, hogy a szájton létrehozott virtuális város mely intézményének fejlesztésére kívánja fordítani a frissen megkeresett pénzt. link - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyitott a Sun termékek magyarországi e-boltjaFEL

Az Axiom-IT Kft., mint az AVNET kizárólagos Business Partnere 2004 szeptember 28-ától elindította a Sun Microsystems Kft. termékeit kínáló internetes oldalát. A link oldal az aktuális és folyamatosan bővülő termékskála bemutatása mellett teljeskörű információt nyújt az akciós vásárlási lehetőségekről és a legfrissebb szolgáltatásokról. Az idelátogatóknak a részletes dokumentációk és termékleírások tanulmányozását követően módja nyílik akár on-line megrendelésre is. - F: szept. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem olvasó generációk követik egymástFEL

A magyar lakosság fele funkcionális analfabétának tekinthető, hazánkban hat- nyolc százalékra becsülik a valóban diszlexiás, és csaknem 40 százalékra a hasonló tüneteket produkáló, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számát. A KSH adatai szerint 2000-ben naponta nyolc percet töltöttek különböző lapok olvasásával a 15-19 évesek, ez az érték 1987-ben még a duplája volt. Hasonló a helyzet a könyvolvasással: tizenhét évvel ezelőtt naponta 21, 2000-ben csupán 11 percet fordítottak a fiatalok könyvekre. Másfél évtizede tanárok, szülők és kutatók kongatják a vészharangot, hogy nem olvasnak a gyerekek. Csak éppen alig történik valami. - F: okt. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új internetes portállal rukkolt elő a köztévéFEL

A jövőben az MTV archív felvételeit is megnézhetjük a portálon, a tervek szerint az 1957-es indulástól kezdve. A MODEM IDŐK-nek nyilatkozott a köztévé új webhelyének szerkesztőségvezetője, Mucsi Csaba. (...) A formai megújítást úgy oldották meg, hogy a hírrovatokra jellemző rovatstruktúrát is az MTV-hez igazították, azaz a külpolitikát Panorámának, a tudományos rovatot Deltának nevezték el. A hazai társadalommal foglalkozó anyagokat az Aktuális rovatba helyezik el. Ezenkívül Retikül néven női magazin rovatot, a férfiaknak pedig autós rovatot indítottak a portál felelősei. - F: okt. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult a Magyar Kutatói Mobilitási Központok HálózataFEL

Megkezdte működését a Nemzeti Kutatói Mobilitási Portál és a nemzeti hálózat - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közleményben az MTI. A hivatal ismerteti: ahhoz, hogy Magyarország ne csak kibocsátója, hanem befogadója is legyen lenni a nemzetközi áramlásban részt vevő kutatóknak, ösztönözni kell az országon belüli, elsősorban a tudományos és a vállalati szféra közötti kutatói mobilitást. - F: okt. 1.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról