Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/37., 10. 13.

Egy százalék könyvtáraknak is?
Tizedik alkalommal rendezik meg az országos könyvtári napokat
FSZEK az Év Könyvtára
Teleházat nyitott az Országos Mezőgazdasági Könyvtár
A kommunikáció a hazai vezetők gyenge pontja
Felolvasás +1 Euróért Németországban
Az idei Bolyai-díjas kutató szerint több állami pénz kell kutatás-fejlesztésre
Műszaki könyvtárosok Partiumban és Erdélyben (képekkel)
Drága magyar könyvek, híg adományok -- Nagyszalontai közkönyvtár
Olvasótábor Bakonyoszlopon
Medici-effektus: tektonikus hatások az innovációban
Alvó könyvtári információkincs felélesztése -- Füvészkert a könyvtárban
Újdonság az információs dokumentáció kezelésének oktatásában
Digitális társadalom -- Magyarország az EU tagja
Szerzői jog és a digitalizálás
E-pontokon át támogatnák a gazdálkodókat
Visszaadott egyetemi könyvtári épület Ungváron
Akadálytalanul az infosztrádán: barátunk az XML
Historia Litteraria -- Ismét a múltban az Egyetemi Könyvtár
Könyvtárosi konferenciát tart a MOKSZ
Új-Zéland könyvtáros szemmel
Iskolai könyvtárak az EU-ban -- Könyvtárostanárok II. Országos Konferenciája
Őszi könyvtári napok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban
Megbízhatatlanok az internetes keresőmotorok
Cyberchondria
Bloggerek az amerikai kampányban
Komoly versenytársra akadhat a Google
Robbant a zenei DVD-k hazai piaca
Újabb ingyenes internetelérési pontok Budapesten
Intelligens asztalok
Könyvkeresőt indít a Google
SMS-en is keres a Google!
Fél évszázad hazai lexikonkiadása
Scirus.com -- tudományos kereső
Információs közvagyon -- avagy a Nagy Népi Memória
Balatoni archívum
Digitális könyvtár Németországban
IOP folyóiratok online 1994-től
Publicis -- fogyasztói kiadvány
DVD-recenziók adatbankja -- még nem idehaza
Új fotós lap: Kreatív Fotó Magazin októbertől
Mindent a mobilmarketingről -- új site a Mobilponttól
Intelligens kereső


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Egy százalék könyvtáraknak is?FEL

A kormány tervei szerint jövőre a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásának lehetséges címzettjei közül kikerülnek a kulturális tevékenységet folytató szervezetek, a könyvtárak, a múzeumok, kivéve azok, amelyeket külön is említ a törvény.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tizedik alkalommal rendezik meg az országos könyvtári napokatFEL

Összefogás a könyvtárakért, összefogás az olvasókért - e központi gondolat jegyében zajlanak októberben a tizedik országos könyvtári napok eseményei, mondta az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Bővebben: link


FSZEK az Év KönyvtáraFEL

A címet a Kassák Könyvtár megnyitó ünnepségén -- a Magyar Rádió Könyves Vasárnap című műsorában -- Koncz Erika helyettes államtitkár adta át Fodor Péter főigazgatónak. - F: okt. 11.

Hírforrás:
2004. október 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Teleházat nyitott az Országos Mezőgazdasági KönyvtárFEL

Budai Teleház néven, a széles közönség számára is használható teleházat adtak át csütörtökön az Országos Mezőgazdasági Könyvtár (OMGK) és Dokumentációs Központban. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kommunikáció a hazai vezetők gyenge pontjaFEL

Egy nemzetközi felmérés szerint komoly kihívást jelentenek a vezetők jelentős részének az olyan feladatok, mint az eredményes kommunikáció, a beosztottak motiválása, a feladatok delegálása. A Menedzsment Fórum által megkérdezett hazai szakértők szintén a vezetési stílus, illetve a kommunikáció terén emeltek ki hiányosságokat. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felolvasás +1 Euróért NémetországbanFEL

Németországban máris jelentkeznek a kormány által meghirdetett, egy euró órabéres foglalkoztatást célzó központi programok eredményei. A szociális segélyen felül fizetendő órabér ellenében a helyhatóságok és a munkaügyi hivatalok által szervezett közhasznú tevékenységet kell ellátniuk a rászorulóknak. (...) A kezdeményezés eddigi eredményeit összegezve a német munkaügyi hivatal kijelentette, hogy várhatóan egyetlen hely sem marad betöltetlenül. Az új típusú foglalkoztatásra való példaként említik a játszótéri és ifjúsági intézményi felügyeletet, az időskorúak ellátását, illetve a szociális otthonokban való felolvasást, a tájvédelmi munkákban való részvételt. Az eddigi felmérések szerint a lakosság összességében is kedvezően fogadja, hogy a szociális juttatásokat ellenszolgáltatáshoz kötik. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az idei Bolyai-díjas kutató szerint több állami pénz kell kutatás-fejlesztésreFEL

Bor Zsolt akadémikus, a Szegedi Egyetem tanszékvezetője, a modern lézerkutatások kiemelkedő alakja kapta idén a Bolyai-díjat. A díjazott nevét Mádl Ferenc köztársasági elnök hozta nyilvánosságra. Az idei Bolyai-díjas Bor Zsolt, a modern lézerkutatások kiemelkedő alakja. Munkásságának középpontjában a lézerek működésének megértése és használatának elterjesztése áll. A pikkelysömör gyógyítására olyan lézeres módszert dolgozott ki orvoskollégáival, amit az egész világon alkalmaznak. A mesterséges szaglás kutatása terén is kiemelkedő munkát végez. 13 szabadalma van, iskolateremtő személyiség, a magyar tudomány kiemelkedő alakja. Ezekkel a szavakkal méltatta Bor Zsoltot Roska Tamás akadémikus, a Bolyai János díj tavalyi kitüntetettje. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Műszaki könyvtárosok Partiumban és Erdélyben (képekkel)FEL

Az MKE Műszaki Könyvtárosok Szekciója kirándulásának állomásai voltak: Nagyvárad (pl. érseki múzeumkönyvtár), Kalotaszentkirály, Kolozsvár, Csucsa, Nagyszalonta (fakultatív: városi könyvtár). Az út állomásai között több Ady- emlékhely és Arany János szülőhelye is szerepelt. Az útról képek a link oldalon láthatók. (MG)


Drága magyar könyvek, híg adományok -- Nagyszalontai közkönyvtárFEL

Nagyszalonta lakossága 16 ezer fő (kb. 60%-uk magyar). Az összlakosság 11%-a könyvtárhasználó, döntően diákok és nyugdíjasok. (A forradalom előtt a középgeneráció volt a legaktívabb használói csoport.) A használat az utóbbi években enyhe csökkenést mutat. A 4 fő könyvtáros mellett egy kisegítő dolgozik a könyvtárban, s ez az új könyvtári törvény előírásainak megfelel. A közkönyvtár 90 ezer dokumentummal bír, melyek döntően könyvek, meglehetősen használt állapotban. A magyar és román nyelvű dokumentumokra a beszerzési keret közel hasonló nagyságú, viszont a magyarországi könyvek ára jóval magasabb, mint a romániaiaké, így tovább torzul a beszerzés. A Magyarországról érkező könyvadományok mindössze 50%-a használható fel. Az állományapasztás lehetősége növekedett: 15-20 éves könyveket már szoktak selejtezni. Érdekesség, hogy nagy kereslet mutatkozik román kötelező irodalmak magyar fordításaira. A könyvtárban két, holland adományból származó számítógép van -- üzemen kívül, a gépek érkezés után röviddel elromlottak. A könyvtárosok nem használnak számítógépet. Nyitva 8-18-ig tartanak, szombaton is. (Tiry K. -- MG)


Olvasótábor BakonyoszloponFEL

Csordás Dániel riportja az 1972-ben indított olvasótábori mozgalom életében bekövetkezett változásokat foglalja össze beszélgetve Kamarás Istvánnal, Molnár Károlynéval és Varga Csabával. '70-es években a tábor célja az olvasásra nevelés és információpótlás, napjainkban pedig a megnövekedett információmennyiség miatt az információ értelmezésének tanítása került előtérbe. Az uniós csatlakozás szellemében törekednek az egymás mellett élő népek kultúrájának megismerésére a gyerekek körében (pl. szlovák-magyar közös tábor). 2001 őszén indult Tudor Műhely a tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok segítségét tekinti feladatának.(ref.: Németh Katalin)

Régebbi hírforrás(ok): Köznevelés, okt. 24. 29.sz.

Medici-effektus: tektonikus hatások az innovációbanFEL

The Medici Effect címmel jelent meg új könyv a Harvard Business School Pressnél. A cím arra a gyakran feledett tapasztalatra utal, hogy a kiemelkedő fejlesztések egyre inkább nem az egyes tudományok 'magja' körül, hanem két vagy több diszciplína határán, kreatív súrlódás hatására pattanhatnak ki (akár a vulkánok, földrengések a tektonikai lemezek határán). A könyv ezért hangsúlyozza az ötletek 'keresztirányú megtermékenyülésének' fontosságát. (Bár, ha belegondolunk, az ötlet nem új: hasonló módon kerülhető el a belterjesség a biológiában, vagy küszöbölhetők ki a monokultúrák káros hatásai a gazdaságban, vagy aknázható ki vegyes kultúrákban a sokszínűség.) A könyv recenziója apró gyakorlatokat is kínál a divergens gondolkodás fejlesztésére. A Medici-effektus a könyvtárosok figyelmét arra hívhatja fel, hogy a könyvtár ügye önmagában érdektelen. A szakma rejtett kincsei, potenciálja más területek művelőivel való szoros együttműködésben, projektekben valósulhat meg. Más szavakkal: 'Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat.' (MG) - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Alvó könyvtári információkincs felélesztése -- Füvészkert a könyvtárbanFEL

A világ könyvtáraiban számos régi füvészkönyv található, tele ma is értékes orvosi információval. Ezt felismerve Eric Buenz (Mayo Clinic, Minnesota, Rochester) és kutatócsoportja megpróbálta összevetni a régi gyógyászati szövegeket a mai orvosi adatbázisok tartalmával. A munkát G. E. Rumpf német botanikus 17. századi 'Ambonese Herbal' c. többkötetes munkájával kezdték. Maga a könyv mintegy 1300, a maláj szigetvilágban őshonos növényfaj orvosi alkalmazását tárja fel, a helyi lakosság kikérdezése alapján. A könyv információi hitelesnek bizonyultak: a leírt növények fele rendelkezik gyógyászati hatással, negyede már ismert, csak a modern tudomány még nem használta fel hatóanyagukat, a maradék negyed pedig nincs benne a NAPRALET adatbázisban, vagyis potenciális gyógyszerforrások. (A NAPRALET felsorol minden ismert, a növényekre vonatkozó biokémiai és népi gyógyászati tulajdonságot.)
További cél egy nagy volumenű bioinformatikai projekt megvalósítása és a feldolgozás automatizálása, mely nem a legegyszerűbb feladat: a könyvek szkennelése után természetes nyelvi feldolgozó programokkal kell megkeresni a speciális kifejezéseket, majd a botanikai és az orvosi adatbázisokkal való összevetés következik. Vélhetően e módszerrel a szövegek gyorsan elemezhetőek. Komolyabb probléma az idegen nyelv, a régi betűtípusok és a terminológiai különbségek, de biztató, hogy a fordítási rendszerek és az adatbázisok folyamatosan fejlődnek. (ref.: Ispánki Dávid)

Régebbi hírforrás(ok): Economist p. 94-95.

Újdonság az információs dokumentáció kezelésének oktatásábanFEL

Az EMB AG link újítása segítséget nyújt az információs dokumentáció kezelésben és megtanulásában. A kifejlesztett szoftver eleget téve a mindenkori törvényes kötelezettségeknek képes segíteni a tanulás folyamatát. A szoftver OCR alapon működik, ahol a nyers szöveges adatból strukturálás és javítás után egy teljes szövegű adatbázis rendszert hoz létre. (ref.:Sápi Éva)

Régebbi hírforrás(ok): Jan Matthes: Vom "Information Broker" zum "Informations-Architekt". Information : Wissenschaft und Praxis 55(2004)5, 315-316. p.

Digitális társadalom -- Magyarország az EU tagjaFEL

CW-Számítástechnika informatikai és üzleti hetilap 2004. október 5-én, kedden ADATBIZTONSÁG III. -- digitalizált elektronikus tartalom archiválása és védelme címmel konferenciát és szakmai napot rendezett. A közigazgatásban és a magánszektorban tevékenykedő informatikai szakemberek számára mutatták be a legújabb hazai módszereket. Néhány téma: adatvédelem, internetbiztonság, internetkultúra, adattárolás, adatmentés korszerű eszközökkel, rendszer- helyreállítás, internetes adatbázisok. - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szerzői jog és a digitalizálásFEL

Karen Coyle felteszi a kérdést, hogyan kell kezelnünk a jogot az anyagok digitalizálásakor, s annak hozzáférhetővé tételekor. Először azonban arra kell keresnünk a választ, hogy melyek ezek a jogterületek? A tanulmányban a jogok rövid összefoglalását adja a három "C" köré csoportosítva. Ezek copyright (szerzői jog), contract (szerződés) és control (ellenőrzés). (ref.: Németh Katalin) - F: okt. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-pontokon át támogatnák a gazdálkodókatFEL

A Magyar Agrárkamara az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával jelenleg már 138 olyan e-Magyarország pontot működtet, ahol a tanácsadók nemcsak az internet megismerésének kezdeti lépéseiben segítik a gazdákat, hanem egyebek között lehetséges a támogatási igénylő lapok letöltése és kitöltése is. Az év végéig várhatóan mind a 200 olyan e-pont működni fog Magyarországon, amelyeken keresztül agrárgazdálkodók szakmai információkat is beszerezhetnek -- Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke hétfőn Budapesten, az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) tartott sajtótájékoztatón. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Visszaadott egyetemi könyvtári épület UngváronFEL

Visszaadták a görög katolikus egyháznak az Ungvári Nemzeti Egyetem tudományos könyvtárának épületét. A múlt hétfőn hivatalosan is visszaadták a görög katolikus egyháznak az Ungvári Nemzeti Egyetem tudományos könyvtárának épületét. Az egyház közel ötven éven át követelte az épület visszaadását, az egyetemi könyvtár számára azonban eddig nem sikerült megfelelő épületet találni. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Akadálytalanul az infosztrádán: barátunk az XMLFEL

A közgyűjteményekben napirendre került a digitális dokumentumok hosszú távú tárolása. Ezek azonban sokszor eltérő formátummal különböző struktúrában készültek. Jó lenne programfüggetlen módon tárolni, hogy azok később sok rendszerben felhasználhatóak legyenek. Ehhez nyújt segítséget az XML technológia. Az XML a HTML-hez hasonló elveken nyugvó jelölőnyelv, elsősorban a világhálón való információszállításra tervezték. Fő jellemzője, hogy elválasztja a szöveget a hordozó programtól, így alkalmas szöveges adatok cseréjére különböző megjelenítésű Web helyek között, hírportálok működtetésére, és számos más dologra. Akkreditált XML-tanfolyam könyvtárosok részére. A tanfolyam ideje: 2004. október 18-21. (5 nap). További részletek: link link


Historia Litteraria -- Ismét a múltban az Egyetemi KönyvtárFEL

2004. október 12-én 15 órakor kiállítás nyílt 'Historia Litteraria -- Válogatás az Egyetemi Könyvtár állományából' címmel. A kiállítás válogatás a XVIII századi historia litteraria történetéből. Az érdeklődők a magyar irodalomtörténet-írás kialakulására, az irodalomelméleti és kritikai törekvésekre, valamint a század végén elkülönülő irodalomtudomány és a közönség kapcsolatára vonatkozó kéziratokkal és nyomtatványokkal ismerkedhetnek meg. A kiállítás december 23-ig látogatható. Nyitva: hétfő-péntek, 9-17 óráig. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárosi konferenciát tart a MOKSZFEL

INFORMATIO MEDICATA 2004 címen, október 13-án és 14-én. A MOKSZ tagjai számára ingyenes, külső látogatóknak 4000 Ft.- a belépés. A regisztrált résztvevők a helyszínen továbbképző tréningekre is jelentkezhetnek. Részletes programtervezet az alábbi címen olvasható: link


Új-Zéland könyvtáros szemmelFEL

2004.november 26-án (pénteken) fél 3-tól Beck Istvánné útibeszámolója: Új- Zéland könyvtáros szemmel (parlamenti könyvtár, nemzeti könyvtár). Helyszín: a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Egyetemi Központi Könyvtára (Zsil utca 2.,szolgálati bejárat). További információ: link


Iskolai könyvtárak az EU-ban -- Könyvtárostanárok II. Országos KonferenciájaFEL

Az OPKM a konferenciasorozattal rendszeres (évenkénti) fórumot kíván biztosítani az ország könyvtárostanárainak, iskolai könyvtárosainak iskolatípustól, fenntartótól, végzettségtől, munkakörtől, egyesületi tagságtól függetlenül. Szeretné elősegíteni és támogatni az iskolai könyvtárak működését, egymás közti és más szervezetekkel, intézményekkel való kapcsolattartását, együttműködését szakmapolitikai és gyakorlati kérdésekben. A 2004-es év kiemelt témája az Európai Unió, melynek keretében hazai és európai előadókat hallgathatnak meg a résztvevők az iskolai könyvtárak Európai Uniós szerepéről, lehetőségeiről. A konferencia időpontja 2004. október 28-29. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Városmajori Gimnáziumban.

Régebbi hírforrás(ok): link

Őszi könyvtári napok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs KözpontbanFEL

A tizedik országos könyvtári napok eseményeihez kapcsolódóan a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ idén is megrendezi immár hagyományos Könyvtár Éjjel-Nappal elnevezésű rendezvényét. Október 16-17-én a könyvtár gazdag programokkal -író-olvasó találkozóval, családi vetélkedővel, filmvetítéssel és táncházzal- egész éjjel várja olvasóit. - F: okt. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megbízhatatlanok az internetes keresőmotorokFEL

A First Monday című internetes folyóirat kutatásai szerint a keresőmotorok megbízhatatlan eszközök adatok gyűjtésére az olyan kutatások számára, amelyek célja az eredeti rekord helyreállítása. E megbízhatatlanságnak az az oka, hogy rendszeresen és szisztematikusan frissítik az internetet. A vizsgálatok kimutatták, hogy az Altavista és a Google is áthelyezi a webdokumentumok keletkezési idejét a távolabbi múltból a jelenbe és a közelmúltba, és le is törölnek dokumentumokat (saját szerverükről). Ez lerontja az információ minőségét. (ref.: Tóth Anita) - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

CyberchondriaFEL

A hypochondria speciális változata van terjedőben az internetezők körében. Brit orvosok megállapítása szerint a képzelt betegségre hajlamos egyének körében terjedő új ”kór” azokat támadja meg, akik a világhálót használják fel önmaguk diagnosztizálására, és ennek során gyakran félreértelmezik a magukon tapasztalt jelenségeket. - F: okt. 10.

Hírforrás:
2004. október 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Bloggerek az amerikai kampánybanFEL

Az idei amerikai elnökválasztás kampányában már komoly szerepet játszanak a blogok, internetes naplók, amelyek nemcsak a hagyományos információhoz jutást segítik, hanem hatékony eszközei a kampányfinanszírozásnak, valamint a jelöltek népszerűsítésének. - F: okt. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Komoly versenytársra akadhat a GoogleFEL

A Google legnagyobb félelme, hogy előbb utóbb egy nála is fejlettebb internetes kereső technológia bukkan fel. A Vivisimo pedig vállalja mumus szerepét. A három egykori évfolyamtárs által alapított kis cég újító megoldása által hamar nagyra nőhet. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Robbant a zenei DVD-k hazai piacaFEL

Közel duplájára növekedett a zenei DVD-k értékesített darabszáma 2004 első felében hazánkban az előző év hasonló időszakához képest. Hasonló növekvő tendencia figyelhető meg ebben a piaci szegmensben világszerte is, számol be a Világgazdaság. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb ingyenes internetelérési pontok BudapestenFEL

Újabb ingyenes drótnélküli internetelérési pontokat alakított ki Budapesten a HuWiCo nonprofit közösség. Az ingyenes, drótnélküli internetszolgáltatás igénybevételéhez megfelelő csatlakozóval felszerelt (802.11b szabvány szerinti kommunikációra képes) laptopra vagy kéziszámítógépre van szükség. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Intelligens asztalokFEL

A zürichi Műegyetem (ETH) speciálisan felszerelt helyiségében olyan "intelligens" asztalokat állítottak fel, melyek egymással és a világhálóval képesek kommunikálni. A bútor a darmstadti Integrált Publikációs és Információs Rendszerek (IPSI) és a Fraunhofer-intézet fejlesztése. A különleges asztalok mellett -- melyek felületén egy 50 hüvelykes, érintéssel vezérelhető plazmaképernyő található -- nyolc ember foglalhat helyet. A jövőben sikeresen használhatják olyan helyeken, ahol a feleknek közösen kell megoldaniuk egy adott feladatot.
Az új berendezésekhez folyamatban van a szoftverek fejlesztése. Adathordozóként majd akár egy okos kulcscsomó is megteszi, melyben egy mikrochippel és antennával ellátott parányi távadó található.

Hírforrás:
2004. október 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvkeresőt indít a GoogleFEL

A népszerű kereső a kiadóknak szeretne segítséget nyújtani az online értékesítésben. A Google Print néven futó kísérleti szolgáltatás a Google találati eredményeiben jelenik meg: amikor a felhasználók egy könyv címére indítanak keresést, olyan linkeket is kapnak, amelyek könyvforgalmazókhoz vezetnek. A Google szóvivője szerint a szolgáltatással nem az Amazonnak állítanak konkurenciát, és a piacvezető online könyvkereskedő továbbra is fontos üzleti szövetségesük. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

SMS-en is keres a Google!FEL

Csütörtökön (2004. okt. 7.) új szolgáltatása próbaüzemét indította el a Google az Egyesült Államokban, ezen túl SMS-en keresztül is elérhető a helyiinformáció-keresője, termékismertetője és lexikona. A cég célja, hogy felmérjék használják-e az emberek az új szolgáltatásukat, így sem az 5-10 centes SMS-ek díjából, sem pedig a keresési eredményekben megjelenő cégektől. Így most már az utcán sétálva kérhetünk információt éttermekről, termékek árairól. Az új szolgáltatás egyenlőre még csak a 6 legnagyobb amerikai mobilszolgáltatón keresztül lehet elérni. (Cingular Wireless, Verizon Wireless, Sprint) Ennek oka, hogy a Google-nak ki kell előbb fejleszteni helyi kereséseinek körét. - F: okt. 8.

Hírforrás:
2004. október 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Fél évszázad hazai lexikonkiadásaFEL

...címmel jelent meg cikk a magyar lexikonkiadás történetéből. A dolgozat az 1950-es évektől napjainkig öleli fel a magyar enciklopédia és lexikonkiadás történetét. Emléket állít Kovács Máté munkásságának, törekvéseinek a hazai lexikonkiadásban, majd a két legfontosabb, napjainkban kapható általános lexikon (Britannica Hungarica és Magyar Nagylexikon) történetéről ad tájékoztatást. A megjelent cikk a Kovács Máté Alapítvány által 2003-ban kiírt pályázat egyik nyertes tanulmányának rövidített változata.

Régebbi hírforrás(ok): Merc Hajnalka: Fél évszázad hazai lexikonkiadása. = Könyv, könyvtár, könyvtáros, 2004/8. p. 49-57. p.

Scirus.com -- tudományos keresőFEL

Sokszor adódhat internetes keresés során a következő probléma: túl sok találatot kapunk eredményül, egyúttal több, számunkra érdektelen információt is. Leginkább akkor bosszantó ez, ha tudományos területen folytatunk kutatást a világhálón. Erre kínál megoldást a Scrirus.com link mely ingyenes, tudomány-specifikus keresőprogram. Keresés során a program tudományos, technikai és orvosi szaklapok adatbázisait kutatja végig, illetve ezeken kívül nem publikált kutatási beszámolókat, egyetemek honapjait, levelezőlista-archívumokat, konferencia-anyagokat is a kereső elé tár, amennyiben relevánsnak ítélt információra bukkan bennük. A keresőprogram fejlesztői azzal a szándékkal hozták létre a Scirus.com-ot, hogy eloszlassák azt a vélekedést, miszerint 'nem is létezik az, amit a Google-val nem találunk meg.' - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Információs közvagyon -- avagy a Nagy Népi MemóriaFEL

Valószínűleg minden ember fantáziáját megmozgatta már, hogy milyen temérdek információs kincset halmozott fel az emberiség a történelem folyamán. Ha a kört csak Magyarországra szűkítjük, akkor is a felmérhetetlenség falába ütközünk. Bár mindent nem ismerhetünk meg, annak az igénynek a teljesítése talán nem lehetetlen, hogy egyszer mindent hozzáférhetővé tegyünk. Egy ilyen "tudás fájának" a csemetéjét ültették el két éve a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) programjával. A rendszer elkészült, feltöltése folyamatban, s a lelkét adó keresőmotor fejlesztésének első szakasza is lezárult. Nincs még kész, de már érdemes kipróbálni az link weboldalon.

Régebbi hírforrás(ok): link

Balatoni archívumFEL

A siófoki könyvtár honlapján érhető el a Balatoni Sajtóadatbázis, melynek célja, hogy a Balaton mint régió korabeli sajtóanyagát digitalizált formában szolgáltassa az érdeklődőknek. Az adatbázis másik két fontos célja a megőrzés és a tartalmi feltárás. Az adatbázis létrehozásában a Balatoni Könyvtárak Regionális Együttműködése keretében balatonfüredi, fonyódi, siófoki, keszthelyi és tapolcai könyvtárak vettek részt. Tervüket pályázatokból és mecénások segítségével sikerült létrehozniuk és továbbra is várják más balatoni könyvtárak csatlakozását. Két folyóirat került feldolgozásra: a Balaton és a Balatoni Kurir és ezek immár az interneten is elérhetők, nemcsak papírformátumban és mikrofilmtekercseken.

Hírforrás:
2004. október 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális könyvtár NémetországbanFEL

2004. október 1-jétől új könyvek jelentek meg CD-ROM-on, melyek könyvesboltokban megvásárolhatók, vagy az interneten megrendelhetők. Elsősorban antológiák, kézikönyvek és képgyűjtemények az irodalom, művészet és társadalomtudomány területéről. Nemcsak új könyveket jelentettek meg az eddigi 110 mellett, hanem új szoftvert is kifejlesztettek. - F: okt.10.

Régebbi hírforrás(ok): link (ref.: Németh Katalin)

IOP folyóiratok online 1994-tőlFEL

November végéig próbaidőszak keretében valamennyi IOP folyóirat teljes szöveggel elérhető. A KFKI eddigi előfizetése az IOP Archivra (1993-ig tartalmazza a cikkeket) és az NCO adatbázisra (2004-2003-as cikkek) vonatkozott. Most a hiányzó 10 év anyaga is hozzáférhetővé válik a kfki.hu domain névről. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Publicis -- fogyasztói kiadványFEL

Trendstalk címmel fogyasztói attitűdökkel és trendekkel foglalkozó mini- kiadvánnyal jelentkezett a Publicis reklámügynökség. A reklámügynökség a valószínűleg negyedévente megjelenő négyoldalas hírlevelet a partnerei, ügyfelei és más -- portfóliójába nem tartozó -- hirdetők körében terjeszti. A szolgáltatással nemcsak a magyar, hanem a brit és a dán iroda is előrukkolt. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

DVD-recenziók adatbankja -- még nem idehazaFEL

Jó hír mindenkinek, aki DVD-filmeket katalogizál, feltár vagy egyszerűen csak ismertetőket, kritikákat keres DVD-n megjelent filmekről. A dán adatbank (DVD- BASEN) link Ole Kofoed jóvoltából újra megtalálható a neten. A DVD-BASEN oldalról link mutat több mint 120.000 DVD ismertetőre, több mint 50.000 DVD kiadásról, amelyek világszerte megjelentek. A címek névelő nélkül, egy egyszerű string(soros) kereséssel böngészhetők. A 2000-ben alapított és azóta magánkézben működő adatbank az előállító finanszírozási problémái miatt tűnt el a netről és vele együtt eltűnt egy értékes feltárási segédeszköz is a filmekhez mellékelt munkákról, werkfilmekről, audiokommentárokról, egyéb ráadásokról, amelyek legtöbbször nincsenek pontosan feltüntetve a csomagoláson. De mindez ellenőrizhető az ismertetések és kritikák segítségével, amelyek ezzel az adatbankkal könnyen megtalálhatók. Az állománygyarapítás számára is kényelmesen kaphatunk áttekintést egy film különböző kiadásairól, az egyes (különböző régiókban) országokban és közülük a legjobb változatot kereshetjük meg. Az oldal angol és dán nyelven érhető el. (ref.: Köntös Nelli)

Régebbi hírforrás(ok): Datenbank mit DVD-Rezensionen. In: Information / Peter Delin. Wissenschaft & Praxis. 55 (2004) 6 323. p.

Új fotós lap: Kreatív Fotó Magazin októbertőlFEL

A Radex Communications Reklámügynökség októbertől új fotó- és életmódmagazint jelentet meg Kreatív Foto Magazin címmel. A kéthavonta jelentkező magazin sajátosan ötvözi az életmód, és a fotózás technikájáról szóló műszaki kiadványok jellemzőit. E tartalmi és megjelenésbeli kettősségével a lap hiánypótló szerepet kíván betölteni a sajtópiacon. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mindent a mobilmarketingről -- új site a MobilponttólFEL

A link oldal azzal a céllal jött létre, hogy a Mobilpont eddigi tapasztalatait összegezze, bemutassa az új lehetőségeket és a legsikeresebb mechanizmusokat a mobilmarketingben. A Mobilpont 3 éve foglalkozik mobilmarketinggel, több mint 250 kampány és promóció tapasztalatait gyűjtötték össze a honlapon. Rengeteg esettanulmány, tanács és kutatás segíti az olvasókat abban, hogy megértsék ezt a csatornát. ”Olyan kommunikációs csatornáról beszélünk amit a Magyar lakosság több mint 80%-a nap mint nap használ. Szeretnénk tudatosítani a szakmában, hogy a mobilmarketing ”gyermekkora” véget ért. Számos kampányban, és promócióban bizonyította sikerességét. Kézzelfoghatóak, mérhetőek az eredményei, és rendelkezünk elegendő tapasztalattal, hogy más csatornákhoz hasonlóan tervezhető legyen”-- mondta Murányi Dóra.

Régebbi hírforrás(ok): link

Intelligens keresőFEL

A blinkx keresőprogram a felhasználó által megtekintett képernyőoldalon lévő szavakat indexeli és automatikusan keres a szóhoz kapcsolódóan. A még csak próbaverzióban létező program hat helyen kutat releváns információk után: a helyi merevlemezen, az általános webboldalakon, a webes hírforrások anyagában, a webes videoanyagok között, a blogokban és az eladásra kínált termékek között. A próbaverzió a link címen érhető el.

Hírforrás:
2004. október 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Computer Panoráma 2004/10. p. 32.legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról