Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/38., 10. 20.

Lesz-e szükség könyvtári katalógusokra? -- Csatlakozzunk-e a nagyfiúkhoz?
SMS-ben, könyvtárhasználókkal...
Javítja a cégek versenypozícióját a weboldal
'A vak is láthatja...' Az esélyegyenlőség nevében például az Ön könyvtárának honlapját?
Az Adobe a dinamikus tartalomkiadás meghonosítását szorgalmazza
PATLIB Központ a Miskolci Egyetemen
Digitalizálták az OMM kincseit
Az LC digitalizálási programja új szakaszhoz érkezett
Digitalizált térképgyűjtemény a világhálón
Hírek az Egyetemi Könyvtárból
Teleházas találkozó Kijevben
Internet Hungary Konferencia, Tihany
Tartalomalkotók legjobb megoldásai - DAT 2004 konferencia
Magyarország gyengélkedik az e-kormányzat világversenyében
PREMIS -- a megőrzés érdekében
Szervezett könyvtár-fosztogatás Új-Zélandon
Nagy-Britanniában is beindult a Google ár-összehasonítója
A keresők mind több fizetős honlapot ajánlanak
Esterházy átvette a német könyvszakma Béke-díját
Könyvünnep volt Győrben
Netties 2004 Konferencia a HIK-ben
E-könyvek: kihívások és lehetőségek
Közel 100 000 számmal bővül az [origo>play] Zeneáruház kínálata
Monok István: kötelespéldányról, borotválkozásról, raktározásról...
Az első e-mail archívum (British Library)
Lengyel könyvtárigazgatók: mi számít a kinevezéskor? Növekvő használat és ráfordítás az amerikai közkönyvtárakban
Csökkenő folyóira-kölcsönzés a könyvtárköziben
Már az életstílusra is kiterjed a tévés nézettségmérés
ProQuest folyóiratok -- agrárkönyvtárak számára
A pályakezdők önéletrajza is feljavítható -- lobbizzanak a hallgatók a képzésben
Emelkednek a közalkalmazotti bérek
Hosszú távú közszolgálati bérmegállapodást kötne a kormány
Új minőségi humánerőforrás-szolgáltatás bevezetése Magyarországon
Az esélyegyenlőség jegyében -- internetes kedvezmények rászorulóknak
Már a magyar cégek is keresik a 40 év felettieket
Ne csak szorult helyzetben váltsunk állást
Shakespeare kritikai kiadás
Internet és SMS: mikortól betegség?
Petőfi-kéziratra vár a piac -- biztonságosak-e a könyvtárak?
A Vendég -- étteremlista másképp
HáziPatika.com -- felfrissült


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Lesz-e szükség könyvtári katalógusokra? -- Csatlakozzunk-e a nagyfiúkhoz?FEL

A Google bemutatta első generációs, asztali számítógépeken történő kereséshez kifejlesztett alkalmazását, az internetes böngészés során eltárolt oldalak mellett a személyes fájlokban is végrehajtható keresés. - F: okt. 15.
-- Képzeljünk el egy olyan, üzleti alapon működő, de ingyenes keresőt, mely egyaránt keres más (nagyobb) könyvtárak katalógusaiban, teljes szövegű adatbázisokban (pl. MEK), könyváruházak kínálatában és a saját katalógusunkban is, könyvekre, folyóirat-cikkekre és egyéb hordozókra és forrásokra egyaránt. Az ilyen, egyre ügyesebb eszközök térítésmentesen érhetők el, használatuk egyszerű, többnyelvűek és fejlődésük igen gyors, mert hozzászoktak a konkurenciához. Pillanatok alatt megkérdőjeleződhet a könyvtári katalógusok, és a rájuk költött milliárd forintok, eurók és dollárok hasznossága, értelme. Vagy milyen speciális kínálatot tud a katalógus hosszú távon felmutatni? Áprilisban már hivatkoztunk Carol Tenpoir cikkére: 'Az OCLC azon dolgozik, hogy a könyvtári katalogizálást összekapcsolja a könyvkereskedők és a Google katalógusaival. Így több könyvkereskedői katalógusból az éppen nem elérhető tételeknél a helyi irányítószámot megadva megjelenik az a könyvtár, amelyben a kívánt könyv fellelhető. A Google pedig keres az OCLC katalógusában. 'Ironikus, hogy használóink az üzleti webes rendszereket a jó design mintáinak tekintik, miközben nem tűnik fel hasonló könyvtári referencia. Rá kell kapcsolnunk. Vagy versenyeznünk, vagy csatlakozni kell a nagyfiúkhoz.'' (MG)
Részletes hír: már nem csak a weben, hanem az otthoni gépeinken is keres a Google. A népszerű online keresőre tökéletesen hasonlító Google Destop Search belenéz az Outlook és Outlook Express levelekbe, Microsoft Office fájlokba, AOL-csevegésekbe, valamint szöveges és HTML fájlokba, kulcsszavak alapján. A helyi és internetes keresések kombinálhatóak - a fejlesztők olyan magas szinten integrálták a levelezőt, hogy a találatként megjelenő emailekre válaszolni is lehet. Készítői szerint a felület gyors, egyszerű, a program mindössze négyszáz kilobájtos és nem felejt! A program másik legfontosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen letölthető: (link A legnagyobb vetélytársak, a Microsoft és az Apple már dolgoznak a válaszlépésen, a közeljövőben piacra dobják saját helyi keresőjüket.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

SMS-ben, könyvtárhasználókkal...FEL

A Katalisten közelmúltban felvetődött könyvtári SMS-használattal kapcsolatban két helyről származó tapasztalatot közlünk. Válaszadóink voltak: Bellérné Horváth Cecília (Kresznerics Ferenc Könyvtár, Celldömölk) és Gyüre Péter, e- Corvina Kft. Köszönjük segítségüket. (MG)
1. Munkafolyamat, időráfordítás: BHC: A telefonszámot feljegyzik a beiratkozás során a többi adattal együtt. Ha előjegyzést kér, könyvtárközi kölcsönzést igényel, akkor a kérés során. GyP: Beiratkozás során az elektronikus adatlap ad lehetőséget a mobilszám bevitelére. A hitelesség miatt egyelőre írásos felszólítást is kell küldeni a perlés megkezdése előtt. A beiratkozás idejét a mobilszám megadása nem növeli. Az SMS-küldés ugyanazon felületen indítható, mint a nyomtatás, de az SMS-hez csak egy gombnyomás szükséges. Ahol nem adott az SMS-szám, vagy nem az elsődleges értesítési csatorna (ez adott olvasói csoportra konfigurálható), akkor a rendszer az e-mailt és posta levelet kínálja. A ráfordított idő kevesebb (nincs papírelfogyás, begyűrődés stb.).
2. Közvetlen költségek: BHC: A telefonos vagy postai értesítés költségesebb. Az link címen a szolgáltató egész évre kötött szerződést átalánydíjas SMS küldésére, a könyvtár forgalmához illő sávot választva. Béreltvonalas internetkapcsolatunkkal az SMS-küldés külön költséget nem jelent. GyP: A tranzakcióköltség kb. 10-20 Ft (a várható forgalmi nagyságrend elérése után lehet pontosan megmondani).
3. Felhasználási területek BHC: Értesítés, felszólítás (ha könyvtárközi könyv visszahozatalával késik, vagy az olvasótermi könyvet nem hozza vissza határidőre). Hasznos ügyvitellel kapcsolatban is, pl. előadóval történő rövid egyeztetetés. GyP: Lejárati értesítések már működnek, hamarosan az előjegyzésekről is kaphatnak SMS értesítést az olvasók. Interaktív szolgáltatásokat is tervezünk, azaz az egyirányú értesítések mellett hosszabbítás, előjegyzés is lehetséges lesz. Jelenleg az FSZEK saját dolgozói részére működik a szolgáltatás. További terv: hírek és hírlevelek eljuttatása az olvasóközönséghez.
4. Használói visszajelzések BHC: Olvasóink elégedettek, mert gyorsan és biztosan megkapják üzenetünket. GyP: Az SMS gateway kommunikációt jelenleg az FSZEK-ben és a Szegedi Egyetem könyvtárában vezetjük be.


Javítja a cégek versenypozícióját a weboldalFEL

Minden vállalkozó tisztában van azzal, hogy a weben történő megjelenés számára üzleti szempontból versenyelőnyt jelent. A C I Host 5000 kisvállalkozásokat vizsgáló nyár eleji elemzéséből az is kiderül, számszerűen mekkora ez a nyereség. A vizsgálat szerint a válaszadók 99 százaléka szerzett új ügyfeleket honlapjának köszönhetően, míg a jövedelmezőség 81 százalékkal emelkedett. A válaszadók 60 százaléka úgy véli, a honlapnak köszönhetően versenypozíciójuk is javult, míg 51 százalékuk szerint ügyfélkörük olyanokkal is bővült, akiket korábban nem is tekintettek célcsoportnak. A válaszadó kisvállalkozások mindegyike legalább öt éve működött a megkérdezés időpontjában, és valamennyien a felmérést megelőző egy évben jelentek meg a weben. A kutatás szerint tehát nem megkerülhető ma már a webes megjelenés. Azok az amerikai vállalkozások, melyek 'klikkelhetővé' váltak, egy éven belül tapasztalták eredményeik javulását. - F: okt. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

'A vak is láthatja...' Az esélyegyenlőség nevében például az Ön könyvtárának honlapját?FEL

Október 15-ödike a Fehérbot nemzetközi napja. Ezen apropó nyomán, -- de ha tetszik: akár 'csak úgy', -- ideje foglalkoznunk egyszer azzal is, hogy miképp böngésznek a gyengén-látók, mit kell tennünk, ha rájuk is gondolva fejlesztünk honlapot, és hadd ajánljunk néhány olyan oldalt, amit a vakok is 'láthatnak'... - F: okt. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Az Adobe a dinamikus tartalomkiadás meghonosítását szorgalmazzaFEL

Az Adobe bejelentette a VDP Resource Center-t (link a kreatív szakemberek, marketing részlegek és nyomdai szolgáltatók információs forrását, amely a dinamikus tartalomkiadó (Variable Data Publishing, VDP) megoldások meghonosítását és megvalósítását teszi lehetővé.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

PATLIB Központ a Miskolci EgyetemenFEL

Az európai szabadalmi rendszer keretében működő Patent Library (PATLIB) hálózat a vállalkozások, egyéni feltalálók, kutatók, oktatók, a műszaki és természettudományos, az agrár és közgazdász szakemberek, valamint az egyetemi hallgatók iparjogvédelmi tájékozottságát szélesíti, részükre iparjogvédelmi információt szolgáltat. A Magyar Szabadalmi Hivatal az első magyarországi regionális PATLIB központot a Miskolci Egyetemmel együttműködésben működteti. Az egyetemen létrejövő és működő központ a szellemi tulajdonvédelmi oltalmi formák teljes körére vonatkozó tájékoztató-ügyfélszolgálati szolgáltatásokat kínál az észak-magyarországi régió számára. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitalizálták az OMM kincseitFEL

Az Országos Műszaki Múzeum által őrzött magyar műszaki- és technikatörténeti dokumentumokat digitalizáltak, és tettek több szempont szerint visszakereshetővé. Mivel a múzeumnak nincs állandó kiállítóhelye, így a kincsek -immár digitalizált formában- a szak- és nagyközönség és az oktatás számára is elérhetővé váltak.

Régebbi hírforrás(ok): Computer Panoráma, 2004/10. p. 22.

Az LC digitalizálási programja új szakaszhoz érkezettFEL

A Library of Congress nyilvánosságra hozta annak a nyolc intézménynek a nevét, amelyek részt kapnak a digitális formában létező kulturális értékek megőrzésére szánt 14,9 millió dollárból. Az intézmények teljes listája a link címen érhető el. Feladatuk megosztott, más-más területen végzik munkájukat, így külön intézmény foglalkozik a kormánydokumentumok, térképanyagok, televízió-műsorok, a déli kultúra és történelem forrásainak, a választások adatainak, az 1994 és 2001 közötti időszak online anyagainak a gyűjtésével és megőrzésével, egy pedig a fejlesztéssel. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link ContentManagement//ContentDisplay.cfm&ContentID=76837

Digitalizált térképgyűjtemény a világhálónFEL

Az Alexandria Digital Library (ADL) a ’90-es évek végén született, és azoknak a kihívásoknak kíván megfelelni, amelyeket a földrajzi információ tudománnyal szemben állít a kor követelményrendszere. (GIS) A térképészeti és egyéb más földrajzi tárgyú gyűjteményeknek 3 alapvető problémája adott: a különös specializáltság, a tárolási nehézségek, valamint a katalogizálás problematikája.
Az ADL program alkotói felismerték a digitális adatfeldolgozásban és a www-ben rejlő lehetőségeket, és úgy alakították ki a programhoz kötődő információs rendszert, hogy az – folyamatosan fejlődve, főleg a felhasználói visszajelzések alapján – minél hatékonyabban és naprakészen szolgálja ki a felhasználók igényeit.
A földrajzi tárgyú keresés semmiképpen sem végezhető hatékonyan a hagyományos könyvtári keresési metódusok szerint, azonban a Web, illetve a digitális feldolgozás lehetővé teszi a földfelszín multidimenziós szerkezetének feltárását, ami a hagyományos papír alapú térképek esetén csak nagyon körülményesen oldható meg. Így a „geolibrary” csak a digitális térben létezhet. Az ADL azonban nem csak térképészeti, hanem fotóanyagokat (légi felvételeket) is feldolgoz, melyek az elmúlt közel 100 év képi dokumentációját tartalmazzák.
A rendszer folyamatos frissítése lehetőséget nyújt az olyan keresési kérdések megfogalmazására is, hogy „milyen információja van arról a helyről?”, de arra is hogy „milyen korábbi információja van arról a helyről?”. Így az idődimenziót is képes a digitális könyvtár könnyűszerrel magába olvasztani. A digitális könyvtár koncepciójának az ADL csupán egy szegmense. De ez rávilágít arra, hogy miként válik a digitális könyvtár a jövő meghatározó és releváns információforrásává. (ref.: Bella Katalin)

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírek az Egyetemi KönyvtárbólFEL

Felújították, átrendezték az ELTE Egyetemi Könyvtárát, így több könyv került szabadpolcra, és több és jobban felszerelt hely várja az olvasóteremben az olvasókat. A könyvtár régi értékes könyveit digitalizálják, és megjelentetik a világhálón. Az interneten folyamatosan elérhetővé válnak a XVII-XVIII. sz.-i könyvek katalógusai és címlapjainak felvételei.

Régebbi hírforrás(ok): Metro, 2004. okt. 8. p.17

Teleházas találkozó KijevbenFEL

Magyar előadói is vannak a Közép-kelet európai teleházas találkozónak, amit Kijevben rendeznek 2004. október 25-29. között. Részletes program: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Internet Hungary Konferencia, TihanyFEL

Október 12-13-a között rendezték meg Tihanyban ötödik alkalommal a legjelentősebb hazai internet konferenciát, Internet Hungary címmel. Szakemberek és üzletemberek mellett politikusok és a civil szervezetek képviselői vettek részt, fő kérdésként vitatták meg, hogy az államnak mekkora szerepet kell vállalnia az IT-szektor szabályozásában. Továbbá szekcióüléseken a legkülönbözőbb témákban tartottak előadásokat ’információs társadalom és üzleti szolgáltatások, információs társadalom és média, a barátságos internet’ stb. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link (továbbá: link link link link )

Tartalomalkotók legjobb megoldásai - DAT 2004 konferenciaFEL

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) 14. alkalommal rendezi meg a DAT Konferenciát idén a Tartalomalkotók legjobb megoldásai - best practice címmel a MATÁV Székház Tölösi Péter Konferenciaközpontban 2004. november 8-án és 9-én. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Magyarország gyengélkedik az e-kormányzat világversenyébenFEL

A digitális kormányzás elemzése 198 kormányzat közel kettő ezer weboldalát tekintette át 2004 nyarán. 2001-ben nyolc, 2002-ben 12, 2003-ban 16, majd idén már a kormányhivatalok 21%-a kínál online szolgáltatásokat. Az idei világversenyt Tajvan, Szingapúr, Amerika és Kanada vezeti. Az első 10 között van még Monaco, Kína, Ausztrália, Togo(!), Németország és Irak(!). Olaszország 13, Nagy-Britannia 14., Franciaország 16., Japán 29. – s Magyarország 97. (tavaly 92. volt). - F: október 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

PREMIS -- a megőrzés érdekébenFEL

A hosszú távú digitális megőrzés fontosságára mind több intézmény figyel fel. Ezek nemzetközi egységesítését hivatott a PREMIS megvalósítani. Az OCLC (Online Computer Library Center) és az RLG (Research Libraries Group) közös vállalkozása 2000-ben indult. Célja, hogy megoldást dolgozzon ki digitális anyagok hosszú távú megőrzésére. 2002-ben hozták létre a PREMIS (Preservation Metadata: Implementation Strategies) munkacsoportot, amely összefogja a további feladatokat. A legfontosabb célok: meghatározni a metaadat szerkezetét és feladatát a megőrzési folyamatban, szintetizálni a meglévő metaadat- sémákat, és széles körben elfogadott és alkalmazható rendszert létrehozni. A PREMIS 2003 júniusában kezdte meg a munkáját, próbaidőre, egy évre. A „mag” csoport tervei szerint XML-struktúrát hoz létre a megőrzési rendszerhez. A stratégiai csoport pedig összegzi az eddigi felmérések eredményét, és egyesíti a már meglévő digitális megőrzési rendszereket a teóriákkal.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szervezett könyvtár-fosztogatás Új-ZélandonFEL

Az Új-Zélandi Christchurchben két embert tartóztattak le szeptember 29-én ritka könyvek ellopása miatt. Ezeket az értékes könyveket akadémiai, köz- és szakkönyvtárakból tulajdonították el a szervezett bűnözők. Az értékes könyvek egy részét megcsonkították, át-, újrakötötték, vagy az azonosító jeleket eltávolították belőlük, módosították bennük. A helyrehozatal nehéz munkát jelent a könyvtárosoknak. Meglepő a könyvlopás ilyen mértéke és szervezettsége.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy-Britanniában is beindult a Google ár-összehasonítójaFEL

A internetes keresőt üzemeltető amerikai Google Nagy-Britanniában is beindította a Froogle névre hallgató ár-összehasonlító weboldalt, kiterjesztve ezzel a cég elektronikus kereskedelmi üzletágát és küzdelemre késztetve versenytársait, például a Kelkoo-t. A Froogle UK hasonlóan működik, mint a közkedvelt Google keresőmotor, de csak online kiskereskedőktől származó információkat jelenít meg a keresés eredményeként: a digitális fényképezőgépek vagy a fekete zoknik keresése ár vagy kereskedők szerint osztályozva mutatja meg a termékek listáját. - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A keresők mind több fizetős honlapot ajánlanakFEL

Az internetes keresőprogramok (Yahoo.com, Google.co.uk, MSN.com, stb.) egyre gyakrabban fizetős oldalakat javasolnak a keresőknek. Sok esetben irreleváns eredmények, megtévesztő honlapok, szponzor-oldalak, kerülnek be a találatok közé, a releváns elemek pedig elvesznek az értéktelen információk tömegében. Az információért ilyen-olyan módon, de fizetni kell, ahogy tesszük ezt már évszázadok óta a könyvekért, újságokért.

Régebbi hírforrás(ok): link

Esterházy átvette a német könyvszakma Béke-díjátFEL

Esterházy Péter vasárnap Frankfurtban átvette a német könyvszakma 15 ezer euróval járó Béke-díját, a külföldinek is adható legtekintélyesebb német irodalmi-társadalmi díjat. Személyében másodszor részesült magyar író ebben az elismerésben: 1991-ben Konrád Györgynek ítélték oda az 1950 óta osztott díjat. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvünnep volt GyőrbenFEL

Október 16-án, szombaton este 72 magyar és külföldi szerző olvasott fel műveiből és dedikált a hét végi könyvszalonon a győri Bisinger sétány sátrában. Závada Pál kapta az alkotói díjat a megnyitón, az olvasók döntése alapján. Az elismerés annak jár, akinek a könyveit a legtöbben kölcsönözték ki a könyvtárakból. Tavaly Esterházy Péter érdemelte ki a legolvasottabb kortárs magyar szépíró címet. - F: okt. 17.

Hírforrás:
2004. október 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Netties 2004 Konferencia a HIK-benFEL

Az E.A.T.A. (European Association for Telematic Applications) 10. alkalommal rendezi meg a konferenciát, idén a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban október 27-29 között. A konferencia szekciói: E-Learning és virtuális tanulási környezet, Digitális könyvtárak és digitális jogkezelés, az IKT legújabb és jövőbeni technológiái, hitelesítés és azonosítás, valamint a digitális társadalmak és alkalmazásaik. - F: okt. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-könyvek: kihívások és lehetőségekFEL

Általában úgy tartják az e-könyvekről, hogy nagy segítséget nyújtanak a tanulóknak, ugyanakkor viszont meg kell küzdeniük a nyomtatás konkurenciájával, mégpedig a szegényes on-screen megjelenés és az engedélyezés korlátozása miatt. Ír egyetemi könyvtárak tapasztalata szerint az e-könyvek valóban elterjedhetnének a tanulók között, és a könyvtárosok is dinamikusabb, relevánsabb és rugalmasabb gyűjteményt alakíthatnának ki, mint a nyomtatott könyvekből. Csupán az engedélyezés ügye marad problematikus, ami a legnagyobb akadály a teljes kihasználás útjában. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közel 100 000 számmal bővül az [origo>play] Zeneáruház kínálataFEL

Az Axelero Internet, az [origo] kiadója szeptember 29-én megállapodást írt alá a Warner Music Hungary nemzetközi kiadóval, majd október 11-én az EMI Hungary- vel, amely alapján az [origo;play] Zeneáruházában (link elérhetővé válik a két kiadó nemzetközi és hazai repertoárja az Axelero online zeneletöltő szolgáltatásában. A Zeneáruházban jelenleg elérhető körülbelül 5000 szám a két megállapodást követően több mint 100 000-re bővül, és folyamatosan frissül a két kiadó újonnan megjelentetett számaival. Az új tartalomhoz az eddiginél szélesebb körű felhasználói jogokat és egy új fizetési módszert is kínál az Axelero. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Monok István: kötelespéldányról, borotválkozásról, raktározásról...FEL

Az OSZK nem először szerepel a T-Mobil (korábban Westel) találkozások magazinjában. Most -- Nagyüzemi könyvmoly címmel -- Monok interjú olvasható a lapban. A legszélesebb nagyérdemű így olvashat a címben említettek mellett a gyűjteményekről (tévéműsoroktól 'ajándék' pornókazettákon keresztül, névjegykártyákig). Szóba kerül a könyvtári üzem, a jól jövedelmező gyászjelentés-digitalizálás és a fürdőkatalógus is. A cikk szemmel láthatóan módosítani kívánja az OSZK eddigi imázsát. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Találkozások, 2004/8., p. 28-30

Az első e-mail archívum (British Library)FEL

A BL -- papíralapú levélgyűjteménye mellett -- olyan elektronikus levéltárat tervez, mely a legnagyobb brit írók és tudósok e-mailjeit tartalmazná. Az ötlet kézenfekvő: manapság a levelezések javarésze elektronikus, így a levelezési hagyatékot is ilyen formában kell gyűjteni. Jeremy John, az archívum-vezetője javaslata szerint pl. J.K.Rowling, A.S. Byatt, Alastair Campbell és Stephen Hawking számítógépes fájljait szeretnék gyűjteni. Fel is kérte őket, hogy gyűjtsék össze elektronikus levelezésüket.
Technikai probléma azonban, hogy mivel a levelek jórésze régi típusú számítógépen íródott, az archaikus fájlokon tárolt anyagokat csak hasonló régi gépeken lehet megnyitni. Ezért a könyvtár munkatársai összeállítottak egy listát a szükséges modellekről, majd felkerestek olyan gyűjtőket, akik birtokában Whitechapel Workstation MG-1, Atlas, vagy Sinclair ZX-80 és hasonló számítógép-történeti emlékek vannak, és nekifogtak a könyvtárban újra összerakni néhány ilyen típust.
Terv szerint elektromágnesesen árnyékolt és klimatizált helyiségben tárolják majd az archív anyagot, de minden fájlról biztonsági másolat is készül modern optikai adathordozóra.
Több szerző már odaadományozta e-mailjeit a könyvtárnak, de ragaszkodtak ahhoz, hogy nevük halálukig titokban maradjon, nem akarván barátaikat vagy levelezőpartnereiket kényelmetlen helyzetbe hozni a nyilvánosság révén. (ref.: Ispánki Dávid)

Régebbi hírforrás(ok): British Library starts a literary and scientific email archive. In: The Australian (2004. oct. 12.)

Lengyel könyvtárigazgatók: mi számít a kinevezéskor? Növekvő használat és ráfordítás az amerikai közkönyvtárakbanFEL

Referátumok a TMT októberi számában: A lengyel könyvtárigazgatók kiválasztása jogilag nem szabályozott. Könyvtári gyakorlatot, s lehetőleg vezetői tapasztalatot várnak. Gondok: alig több a vezető bére a munkatársakéinál. S a még nagyobb baj: a könyvtárossá válás folyamatát kontraszelekció terheli.
Az amerikai közkönyvtárak használata és anyagi alapja az elmúlt 10 évben (1993- 2002), s ezen belül az utóbbi években folyamatosan emelkedik. 2002-ben egy lakosra átlag 24 dollár keret jut, s ebből közel 3,5 dollár az állománygyarapodásra.


Csökkenő folyóira-kölcsönzés a könyvtárközibenFEL

A Glasgow-i Egyetemi Könyvtárban több évre visszamenően tapasztalták a dokumentumkölcsönzés folyóiratokra vetített csökkenését. A jelenség magyarázatát az elektronikus folyóiratcsomagok terjedésében látták, hiszen így a felsőoktatásban résztvevők olyan periodikumokhoz is hozzáférhetnek, melyek korábban a hagyományos formában nem álltak a könyvtárban rendelkezésükre. A tendencia nem érinti a könyveket, hiszen belőlük még viszonylag kevés érhető el elektronikus formában.
Bár a felmérés egy adott könyvtár tapasztalatait összegzi, joggal feltételezhetjük, hogy további intézményekben is hasonló eredményekre jutnánk.

Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2004/10. link 34ba2fd6&id=3738&issue_id=455

Már az életstílusra is kiterjed a tévés nézettségmérésFEL

A brit Barb televíziós nézettségmérő cég Lifestyle Insights Survey elemzése újszerű szempontok alapján nyújt adatokat a műsorok közönségének összetételéről. Mára idejétmúlttá vált a nézők nyolcvanas évek óta használt, demográfiai jellemzők szerinti csoportosítása. A Barb szeptembertől életstílus szerint is kategorizálja a nézőket, amennyiben a megrendelő ezt a szolgáltatást választja.
Ma már nincs annak értelme, hogy a 80-as évek óta használt demográfiai jellemzők alapján tervezzenek egy-egy célcsoportra, besorolva a nézőket az ABC1 és C2 kategóriákba. A Barb Lifestyle Insights Survey elemzése viszont olyan, marketingszempontból jóval értékesebb információkat nyújt, mint hogy a nézők milyen autót vezetnek, milyen szabadidős programokat preferálnak, és milyen üzletekben vásárolnak. Mindez jelentősen megkönnyíti a tévés kampányok tervezőinek és a műsor programozóinak a dolgát.
-- Az ügyfélismeret minden marketing alapja. A cikk elgondolkodtathat bennünket, hogy mi mennyire ismerjük ésa kutatjuk használói csoportjainkat (ezen adatok mennyire érhetők el!), tudjuk-e őket szegmentálni (s e csoportok határainak változásait figyelemmel kísérni), valamint számukta egyre 'testre szabottabb' kínálatot biztosítani -- például a lemorzsolódást csökkentendő? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

ProQuest folyóiratok -- agrárkönyvtárak számáraFEL

A Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban október 21-én Németh Imre FVM miniszter adja át a ProQuest Agricultural Journals elektronikus folyóiratcsomagját az agrárkönyvtárak részére. A szolgáltatás 207 folyóiratcímet tartalmaz, és ebből 199 full-text. Keresésük az IP-címek alapján az intézmények termináljairól lesz lehetséges.

Régebbi hírforrás(ok): OMKDK

A pályakezdők önéletrajza is feljavítható -- lobbizzanak a hallgatók a képzésbenFEL

A frissdiplomás álláskeresők gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy önéletrajzuk a minimális munkatapasztalat miatt rövid és nem figyelemfelkeltő. A Jobpilot cikkében HR szakemberek adnak tanácsot azzal kapcsolatban, miként lehet pályakezdőként vonzóvá tenni magunkat a pályázásnál. - F: okt. 18.
-- A hallgatók egy minőségirányításra hajlamos képzés esetén eredménnyel léphetnek fel kompetens oktatók és folyamatosan javított tantárgy- és gyakorlatkínálat érdekében. Rendszeres olvasásuk elősegíti a könyvtári szakma mobilitásának növekedését :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Emelkednek a közalkalmazotti bérekFEL

A közalkalmazotti bértábla első fizetési fokozatához tartozó illetmény 8 százalékkal emelkedik 2005-ben. Az alapfokú iskolai végzettséghez kötött munkakörökben az eddigi 56000 forint helyett 60500 forint lesz az alapilletmény. A középiskolai végzettségűek esetében az illetmény 64800 forintra változik, míg a főiskolai végzettségű közalkalmazottak alapilletménye 100000 forintról 108000 forintra emelkedik. Az egyetemi végzettségűeket tartalmazó I osztály esetében a 120 ezer forintos alapbér 129600 forintra változik. A legfelső osztályba az egyetemi végzettség mellett tudományos fokozattal is rendelkezők tartoznak: náluk az eddigi 132500 forintról 143100 forintra emelkedik a közalkalmazotti jogviszonyban töltött első három évben járó illetmény, írja a Világgazdaság. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hosszú távú közszolgálati bérmegállapodást kötne a kormányFEL

A kormány több évre szóló, kiszámíthatóbb közszolgálati bérmegállapodást kíván kötni a szakszervezetekkel - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közti egyeztetést követően. - F: okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új minőségi humánerőforrás-szolgáltatás bevezetése MagyarországonFEL

Az Adecco, a világ vezető humán erőforrás (HR) szolgáltatója a munkaerő- kölcsönzés és -közvetítés új kötelezettségvállalásait magába foglaló szolgáltatás-csomagot indít 16 európai országban, így Magyarországon is. A cég a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés új definícióját fogalmazta meg. Csoportonként hat-hat - kötelezettségvállalást fogalmazott meg. Így munkavállalóival szemben az Adecco kötelezettséget vállal a diszkriminációmentes kiválasztásra, és maximálisan gondoskodik a munkahelyi biztonság javításáról. Ezzel egyidejűleg ügyfelei számára kibővítette hagyományos szolgáltatásait olyan kézzelfogható garanciákkal, mint a négy órán belüli válaszadás és a szolgáltatás folytonosságának biztosítása, míg saját munkatársai számára a munkahelyi körülmények javítását, a fejlődési és karrierlehetőségek biztosítását tűzte ki célul. Amennyiben vállalásait nem teljesítené, úgy kártérítést ajánl ügyfelei számára. A kötelezettségvállalások elsődleges célja a minőség, az innováció és a rugalmasság, mint a szolgáltatások legfontosabb értékeinek megjelenítése, a folyamatok mindhárom szereplőjével kialakított tényleges partneri viszony megerősítése, ezeken keresztül pedig a lojalitás növelése. Kötelezettségvállalásait a franciaországi bevezetés után most Európa újabb 16 országában vezeti be egyidejűleg, így Magyarországon is. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az esélyegyenlőség jegyében -- internetes kedvezmények rászorulóknakFEL

A Telefonnal a rászorultakért Alapítvány pályázati felhívása. Az alapítvány az Axelero Internet Szolgáltató Rt.-vel kötött megállapodása értelmében az év második felében 10-15 fő súlyos mozgáskorlátozott, vak és gyengénlátó, siket és nagyothalló, valamint egyéb nagyon súlyos beteg számára biztosít szociális célú Internet elérési támogatást. A támogatást pályázat útján lehet elnyerni. A pályázat benyújtásának feltételeiről a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) weboldalán tájékozódhatunk: link . A beadási határidő 2004. október 24.
A UPC DolgozóNet programja keretében hallássérültek részére kedvezményes Internet-előfizetési lehetőséget biztosít, amelyet a SINOSZ tagsági igazolványának bemutatásával lehet igénybe venni. A most belépőknek sem csatlakozási, sem modem-letéti díjat nem kell fizetni, az Internet használati díja pedig 11.990 Ft helyett bruttó 7.900 Ft-ba kerül. A felhívás mellett a UPC kábelhálózatával ellátott területek listája is megtekinthető. - F: okt. 16.

Ingyenes Internet tanfolyam indul hallássérülteknek. A SINOSZ weboldalán további segítséget kaphatnak azok a hallássérültek, akik még csak most ismerkednek az Internettel. A MATÁV-val közös kezdeményezésük keretében 4 órás, ingyenes tanfolyamot tartanak az alábbi témakörökben: Internetes Oktató Program (kezdő szint), Első lépések az Interneten, Elektronikus levelezés + ADSL, Internetes Oktató Program (haladó szint). Jelentkezni a SINOSZ szervezeteinél lehet, 2004. október 20-ig. A tanfolyamok tematikái a SINOSZ oldaláról letölthetők. - F: okt. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Már a magyar cégek is keresik a 40 év felettieketFEL

A két évvel ezelőtti viszonyokhoz mérve nőtt a kereslet a 40 éven felüli dolgozók iránt, derült ki a Neumann International Tanácsadó Kft. felméréséből. Azoknál a cégeknél, ahol a felsővezetők külföldiek, több az idősebb korosztályba tartozó alkalmazott. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ne csak szorult helyzetben váltsunk állástFEL

A munkaerőpiac az utóbbi években felgyorsult, folyamatosan késznek kell lennünk az állásváltoztatásra, a kínálkozó karrierlehetőségek kihasználására, derül ki a Jobpilot Cservenyák Tamás HR-szakemberrel készített interjújából. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Shakespeare kritikai kiadásFEL

A Shakespeare-rajongók hamarosan megtekinthetik a drámaíró szövegeinek korai kiadását. A British Library 21 színdarab több kiadásának nagyfelbontású digitalizált változatát teszi közzé. A szövegek az író életében jelentek meg, és jól mutatják, hogyan változtak több kiadás során. ( BBC News ) - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Computerworld / Számítástechnika 2004/41.

Internet és SMS: mikortól betegség?FEL

Mikortól betegség az internetezés? A Magyar Hírlapnak nyilatkozó pszichiáter állítja: nem a számítógép előtt eltöltött órák száma dönti el, hogy valaki függő-e vagy sem. A pszichiáterek egyelőre csak az internetaddikciót ismerik el betegségként, a mobiltelefon- és a videojáték-függőséget nem, bár ez utóbbiakat is kutatják. - F: okt. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Petőfi-kéziratra vár a piac -- biztonságosak-e a könyvtárak?FEL

Az 1996-ban beindult hazai könyvpiac mostanra telítődött, így a tavasszal tapasztaltakhoz képest sok újdonság nem várható az őszi–téli szezonban – vélekedik Márffy György. Véleménye szerint a piac telítődésének egyik fő oka, hogy a nagypénzű gyűjtők megjelenése sok rejtett kincset előhívott, továbbá több értékes könyv került vissza külföldről a magyar piacra. Ennek köszönhetően nemcsak a kínálat, de az árak is megugrottak. 1996-ban született meg az első egymillió forintos leütés, ami 2004-ben már nem számít ritkaságnak, ahogy a többmilliós leütési ár sem. Ez nemcsak a könyvek, de a kéziratok és térképek esetében is megfigyelhető. A nagyon drága tételek mindhárom típus esetében könnyebben gazdára találnak, mint a közép- vagy alsó kategóriájú darabok. Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy egy 100 ezer forint körüli értékkel bíró Jókai-kézirat már nem hozza lázba a piacot, míg ha esetleg előkerülne egy Petőfi-kézirat, az garantáltan gazdára találna, annak ellenére, hogy az ára a Jókainak akár a százszorosát is elérhetné. - F: okt. 18.
-- A régi állományt őrző könyvtárak biztonsága eszerint egyre fontosabb kérdéssé vélik... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A Vendég -- étteremlista másképpFEL

A legjobb magyar éttermek objektív listáját állította össze a Geomédia Kiadói Rt. gondozásában megjelenő vendéglátó-ipari üzleti szaklap, A Vendég. A Magyar Vendéglátás Csillagai 2004 címmel közölt listát a szakma megkérdezésével állította össze az újság. A felmérést A Vendég étteremtulajdonosok, üzletvezetők, séfek, csúcsborászok, szakírók és étteremkritikusok, valamint beszállítók és körében végezte. A lap munkatársai mindenkit személyesen vagy telefonon kérdeztek meg; azt kérték a megkeresettektől, hogy rangsorolás nélkül nevezzék meg az általuk Magyarországon legjobbnak tartott három éttermet. Az így kapott listából a 20 legtöbb szavazatot gyűjtő üzletet a voksok száma szerint - a markánsabb „törésvonalak” mentén - 3 csoportra osztották, és ez alapján kaptak a vendéglátóhelyek egy, kettő vagy három csillagot. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

HáziPatika.com -- felfrissültFEL

A korábbinál modernebb arculattal és megváltozott szerkezettel jelentkezett a HáziPatika.com internetes egészségügyi online magazin. Az új külső és szerkezet, valamint a Betegséglexikon nevű új szolgáltatás bevezetésével a társaság arra törekedett, hogy a korábbinál áttekinthetőbb és rendszerezettebb legyen a portál, és jobban segítse a tájékozódást. A Betegséglexikon oldalai a következő hónapokban több száz gyakori betegséget mutatnak be, laikusok számára is érthető módon. A több mint ötéves működése alatt egyre bővülő tartalom egy új struktúra kidolgozását kívánta meg, amely alkalmazkodik a weblapra látogatók érdeklődéséhez, igényeihez, akár beteg, akár egészséges vagy egészségét tudatosan megőrizni akaró felhasználó keresi fel az oldalakat. Mostantól a megújult struktúrában a látogatók a régebbi cikkek között is egy átláthatóbb, betegségcsoportokra és betegségekre épülő csoportosítás szerint böngészhetnek, találhatják meg az éppen érdekesnek és fontosnak tartott cikkeket. - F: okt. 18.

Hírforrás:
2004. október 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról