Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/42., 11. 17.

Ten Years After
Információ ? a gyorsaság nem minden
Az eFestival 2004 díjnyertesei -- a könyvtárak csak gyűjtik a CD-ket
Vége a nyelvpótléknak?
Gördülő tervezés hazai könyvtáraknak?
A szakemberhiány is oka a hazai k+f lemaradásának
Webarchiváló konzorcium alakult az Egyesült Királyságban
Keresőmotorok hatékonysága
Háló-népszámlálás
Nem engedélyezik a digitális másolást a könyvtárakban
E-ügyintézés Ferencvárosban: nincs több sorbaállás adó és parkolási ügyekben!
Pályázat határon túli informatikai fejlesztésre
RICOMNET 2004 Regionális Információs Kommunikációs Hálózatok Konferencia
Negyvenmilliárdból gazdálkodhat jövőre az IHM
Jövő márciusra lehet roma múzeum és könyvtár
Kulturális örökség, kulturális közvagyon - Konferencia az OSZK-ban
Europass az uniós képesítések egységes értelmezéséhez
Bestseller a munkahelyi lustálkodásról szóló könyv
Afganisztán visszakéri a buddhizmusról szóló Holt-tengeri tekercseket
Új katalogizálási és digitalizálási projekt Portugáliában
Magyarország legrégebbi asztali számítógépét keresik
Online DVD kölcsönzés havi fix díjért -- ismét egy könytár-konkurens
Glaukóma kockázat a számítógép-használók körében
Az Eger című helyi lap online formában is elérhető
Nyugdíj-kalkulátor a Magyarország.hu-n
Képzést keresők internetes oldala: boncmestertől a multimédia-fejlesztőig


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Ten Years AfterFEL

Nem az egykori híres rock-együttesről van szó, hanem ez Richard Poynder cikkének a címe. Az írás az Information Today c. folyóiratban jelent meg (Vol. 21., No. 9., October 2004. link abból az alkalomból, hogy tíz éve, 1994 júniusában látott napvilágot Stevan Harnad (Hernád István) ?felforgató javaslata?. Elképzelése egyszerű és radikális volt. Arra épült, hogy az Internet korszakában nincs szükség arra, hogy a kutatók cikkeiket az előfizetési árakat egyre feljebb emelő kiadóknak adják. Ezért maguknak kell archiválniuk azokat.
Nem Harnad volt ez első. Paul Ginsparg már 1991-ben létrehozta az arXiv preprint-szervert. Harnad azért egyik fő ?építésze? a nyílt hozzáférés eszméjének, mert a tudományos publikálás egészére figyel, és elképeléseit rendkívüli energiával és eltökéltséggel képviseli. (Koltay Tibor)

Hírforrás:
2004. november 17.  • Továbbküldöm a hírt

Információ ? a gyorsaság nem mindenFEL

A modern kor embere gyakorlatilag élni sem tud gyors hírek és információk nélkül. A közhelyszámba menő állítás fokozottan vonatkozik a döntéshozókra, közülük is azokra, akiknek nincs sok idejük mérlegelni. Vannak olyanok, akiknek mindennapi munkájához elengedhetetlen a rendezett, jól megalapozott információ, de annak nem feltétlenül kell a leggyorsabban a felhasználóhoz eljutnia. Ezek a döntéshozók jórészt a termelő szektorban dolgoznak, döntéseik átgondolt, hosszú folyamat eredményei. A másik, létszámban az előzőnél kisebb, de az azonnali információktól jobban függő csoport a pénz- és tőkepiacon érdekelt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 8., link

Az eFestival 2004 díjnyertesei -- a könyvtárak csak gyűjtik a CD-ketFEL

A Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) 2004. november 8-án és 9-én Budapesten tartotta meg XIV. országos konferenciáját, melyen kihirdették a magyarországi online és multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztéseit értékelő idei eFestival eredményeit.
- F: nov. 11., Prím Online, link A díjazottak között egy könyvtár található, a Neumann-ház, amely már a korábbi években is nyert, szintén egyetlen könyvtárként. Mostani díjazott művük a Virtuális Diafilm-történeti Múzeum Bíró Ferenc magángyűjteményére(!) építve mutatja be a fényképezés hőskorát. A könyvtárak az elektronikus tartalomszolgáltatást tartósan számukra külső szolgáltatóktól várják. E munkamegosztást Árkos Iván felmérése is mutatja a 2004/11-es TMT-ben: a 315 tételes 2003. évi termést vizsgálva 1 db könyvtár által kiadott hazai CD-ROM- ot talált, nevezetesen a Németh László Városi Könyvtártól. (MG)


Vége a nyelvpótléknak?FEL

A tervek szerint jövőre megszűnne a köztisztviselőknek alanyi jogon járó nyelvpótlék, és a munkáltató dönthetne a pluszjövedelem biztosításáról, értesült a Napi Gazdaság. A változás többmilliárd forintos megtakarítást hozhat az államnak. A lap szerint jelenleg nincs olyan, a kormányoldal által támogatott indítvány, amely a fenti változtatást kivenné a tervezetből, így várhatóan az életbe lép, és az alanyi jogú nyelvpótlék megszűnik. - F: nov. 10.,

Hírforrás:
2004. november 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Gördülő tervezés hazai könyvtáraknak?FEL

Mikor érdemes felülvizsgálni a terveket? -- vetődhet fel a kérdés elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. Főként stratégiai tervekkel kapcsolatban, mert hosszabb intervallum esetén nagyobb az esély arra, hogy a megvalósítás során a környezet megváltozásával kell számolni. Vagy éppen azért, mert maguk az alkotók válnak időközben tapasztaltabbá. Ilyen esetben a tervezők bölcsességéről tesz tanúságot, ha képesek újragondolni a célokat és eszközöket. (A menedzsmentirodalom számtalan példát hoz a csakazértis véghezvinni akart tervekből születő csődökre.) A tervezés és rugalmasság közötti feszültséget célozza feloldani a gördülő tervezés. Ugyanis, mint a szakcikk írja: az éves tervezés túl részletes, lassú és kevés értéket ad. Túl sok ember foglalkozik tényadatok és egy rég elavult éves terv összehasonlításával. A stratégiai elképzelések egy része pedig nehezen számszerűsíthető az éves tervben. Az éves terv előre meghatározott tevékenységi korlátok közé szorítja az embereket. A kulcs a teljesítménymutatókra (KTM) alapozott gördülő tervezés. Praktikusan pl.: öt évre tervezünk, de évente. Azaz évente igazítjuk tevékenységeinket a gyorsabban--lassabban mozgó célokhoz. Az információs szektor gyors változásai a könyvtárak vezetőinek figyelmét a gördülő tervezésre irányítják.(MG) - F: Az éves tervezéstől a gördülő tervezésig. In: Menedzsmentfórum, Kontrolling, 2002.

Régebbi hírforrás(ok): link

A szakemberhiány is oka a hazai k+f lemaradásánakFEL

Radikális változtatásokra van szükség a kutatás-fejlesztés (k+f) és az innováció területén a gazdasági versenyképesség javítása érdekében -- mondta Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke. A jelenlegi feltételek mellett a k+f források növelésével sem lehet ugrásszerű fejlődést elérni, véli Boda.
Magyarországon egyebek mellett alacsony a high-tech vállalatok száma, nem megfelelő a szakember utánpótlás, valamint nem alakult ki az ipar és az akadémiai kutatás közötti egymásra utaltság sem. A felsőfokú végzettségűek, különösen a műszaki és természettudományos friss diplomások aránya alacsony -- tette hozzá. Hiányzik továbbá a hosszú távú kutatás-fejlesztési együttműködés a vállalatok között, emellett a szabadalmi aktivitás is alacsony. Tavaly a kutatás-fejlesztésre a GDP 0,94 százalékát fordították, egy évvel korábban ez 1,01 százalék volt. Hazánkban a teljes kutatás-fejlesztés 70 százaléka állami forrásból történik, emelte ki Boda.
- F: nov. 8., link Kóka: Lemaradtunk a technológiai és innovációs versenyben. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium feladata a tudásalapú gazdaság megteremtése, erre kell szövetkeznünk -- javasolta a gazdasági és közlekedési miniszter az üzletembereknek, állam- és közigazgatási szakembereknek tartott E-Magyarország konferencián pénteken Siófokon. Kóka János Magyarország jelenlegi helyzetéről megjegyezte: az elmúlt négy évben versenyképessége romlott és lemaradtunk a globális és a regionális technológiai és innovációs versenyben is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 15., Prím Online, link

Webarchiváló konzorcium alakult az Egyesült KirályságbanFEL

Az Egyesült Királyság Webarchiválási Konzorciuma (UK Web Archiving Consortium = UKWAC) az Egyesült Királyság válogatott honlapjainak archiválását tűzte ki célul, hogy az eljövendő nemzedékek számára is megmaradjanak az értékes kulturális és tudományos források. A UKWAC tagjai: a British Library, a Közös Információs Rendszerek Bizottsága (Joint Information Systems Committee = JISC), a Nemzeti Levéltár (National Archives), a walesi Nemzeti Könyvtár (National Library of Wales), a skót Nemzeti Könyvtár (National Library of Scotland) és a Wellcome Trust. További információ: link link

Régebbi hírforrás(ok): - F: link ref.: TMT, 2004/11., Zubreczki D

Keresőmotorok hatékonyságaFEL

Miközben folyamatosan jelennek meg a piacon az újabbnál újabb internetes keresők, ezek hatékonyságát egyre többen vonják kétségbe. Egy most készített felmérés szerint a német internetezők közel 60 százaléka elégedetlen az internetes keresők által kiadott találatokkal. A megkérdezett felhasználók 27 százaléka szerint nagyon gyakran, míg 32 százaléka szerint elvétve találhatók olyan weboldalak linkjei a kilistázott találatok között, amelynek szinte semmi köze nincs az eredetileg keresett témához vagy kifejezéshez. Ezek között a linkek között szintén gyakran bukkannak fel a különböző internetes boltok és hirdetések ajánlatai is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 14., link

Háló-népszámlálásFEL

Az IT News felmérést végzett a világ internethasználóiról. A felmérésből kiderült, hogy Észak-Amerikában 66 százalék, Európában közel 30 százalék, Afrikában viszont alig 1 százalék az internethasználók aránya. A világon 741 milliónyian használják rendszeresen az internetet, ők alkotják a világ népességének valamivel több mint 11 százalékát. A legtöbben Svédországban (77 százalék), az USA-ban (68 százalék) és Ausztráliában (67 százalék) interneteznek. A fejlődés Latin-Amerikában és a Közel-Keleten a leggyorsabb (évi 100 százalék feletti), Magyarország a maga néhány százalékos növekedésével a sereghajtók közé tartozik. Az összeállítás szerint Európában Magyarország --15,8--, Litvánia --14,3-- és Lettország zárja a rangsort 13,7 százalékos aránnyal, illetve (az új csatlakozók közül ezen a területen Szlovénia az első 38,4 százalékkal, a második pedig Észtország 35,9 százalékkal.

Hírforrás:
2004. november 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 12. link

Nem engedélyezik a digitális másolást a könyvtárakbanFEL

Látássérült emberek scanner és képernyőolvasó szoftverrel felszerelt számítógép nélkül csak hivatásos felolvasó segítségével tudják használni a dokumentumokat a könyvtárakban. " A vak ember számára a nootebook és egy scanner olyan, mint a látó embernek a jegyzetfüzete és a tolla." A panaszos egy fiatal látássérült, aki két éve próbálja befejezni szakdolgozatát.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

E-ügyintézés Ferencvárosban: nincs több sorbaállás adó és parkolási ügyekben!FEL

A ferencvárosi lakosok elektronikus úton intézhetik hivatalos ügyeik egy részét. A polgármester további célja a teljes körű elektronikus ügyintézés a kerületben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 13. link

Pályázat határon túli informatikai fejlesztésreFEL

A határon túli magyarlakta régiók informatikai fejlesztése érdekében 228 millió forintos pályázatot ír ki a közeljövőben a Puskás Tivadar Közalapítvány az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal együttműködve.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

RICOMNET 2004 Regionális Információs Kommunikációs Hálózatok KonferenciaFEL

A RICOMNET 2004. célja, hogy a konferencián résztvevő vezetők, szakemberek megismerhessék, megvitathassák a Magyarországon jelenleg meglévő, illetve fejlesztés alatt lévő országos, regionális Internet alapú információs rendszerek és technológiák együttműködési és további alkalmazási lehetőségeit.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Negyvenmilliárdból gazdálkodhat jövőre az IHMFEL

Összesen 40 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A tárca programjaira 20-22 milliárdot költenek, a fejlesztések között van a Közhálóprojekt folytatása, a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) és a Nemzeti Digitális Adattár létrehozása, és újabb négyezer közösségi internetpont, e-Magyarország-pont kiépítése is. A minisztérium és a felügyelete alatt működő Nemzeti Hírközlési Hatóság, valamint más háttérintézmények fenntartására 15 milliárdot különítettek el a jövő évi büdzsében.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 9., link

Jövő márciusra lehet roma múzeum és könyvtárFEL

Kolompár Orbán szerint jövő márciusban nyithatja meg kapuit a roma múzeum és könyvtár -- mely a tervek szerint kb. 3000 kötetes lesz ? a Dohány utcai Országos cigány Őnkormányzat székházában. A könyvtár létrehozása 15-20 millió forintba kerül, a már említett 3000 kötetet a Magyar Művelődési Intézet adja kölcsön a könyvtárnak, illetve megkapják 194 roma művésznek az alkotását, melyeket eddig az intézet könyvtárában tároltak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 10., link

Kulturális örökség, kulturális közvagyon - Konferencia az OSZK-banFEL

2004. november 22-23-án a fenti címmel tartanak rendezvényt az Országos Széchényi Könyvtár Dísztermében. A konferencia szervezői: az OSZK, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Média Oktató és Kutató Központ, és a Nemzeti Kulturális örökség Minisztériuma. A rendezvény a kulturális örökség témáját járja körül több szempontból kiindulva, különös tekintettel a használatra, valamint az örökítés technikáira.

Régebbi hírforrás(ok): -F: nov. 14. link

Europass az uniós képesítések egységes értelmezéséhezFEL

Önéletrajzot, mobilitási igazolványt, bizonyítványkiegészítőt, oklevélmellékletet és nyelvtanulási naplót tartalmaz majd az a dokumentumcsomag, amely segítségével az unióban átláthatóvá válik, hogy tulajdonosa mit tanult, milyen készségeket sajátított el és milyen tapasztalatai vannak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 11., link

Bestseller a munkahelyi lustálkodásról szóló könyvFEL

Corinne Maier Bonjour Paresse (Isten hozott, lustaság) címmel jelentetett meg egy ironikus hangvételű könyvet még a nyár elején a francia nagyvállalatok vezetésében uralkodó állapotokról -- írja a Menedzser Fórum. A könyv azóta bestseller lett, sikerét jelzi, hogy húsz nyelvre kívánják lefordítani. - F: nov. 11.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Afganisztán visszakéri a buddhizmusról szóló Holt-tengeri tekercseketFEL

Az afgán kormány vissza akarja kérni a buddhizmusról szóló Holt-tengeri tekercseket a British Library-től, kifejezve abbéli aggodalmát, hogy az értékes kéziratokat a kilencvenes évek elején zajlott polgárháború folyamán elrabolták. Afganisztán kultúrminisztere formálisan fel fogja kérni a British Library-t, hogy a 2000 éves tekercseket néhány héten belül küldjék el a nemrég felújított Kabul Museumba. A tekercsek visszaszerzése része egy az ellopott műkincsek hazaszállítását célzó kampánynak. (Tóth Anita)

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 14., link

Új katalogizálási és digitalizálási projekt PortugáliábanFEL

Új projektet mutattak be nov. 12-én a Portói Egyetemen a XV-XVIII. században keletkezett galíciai és észak-portugál írott sajtó katalogizálására és digitalizálására. A szövegeket, melyeket a portugál sajtó elődeként tartanak számon, Európa számos részén találták meg kéziratban vagy nyomtatásban. A projekt a CEER (Centro de Estudos Euro-Regionais Galiza - Norte de Portugal) támogatásával készült, mely hat portugál, ill. galíciai egyetemet tömörít. (Molnár Szilvia)

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 12., link

Magyarország legrégebbi asztali számítógépét keresikFEL

Az Intel kezdeményezésére elindult az a verseny, melynek célja, hogy megtalálja Magyarország legrégebbi asztali számítógépét, melyet egy cégnél a mai napig használnak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 13., Prím Online, link

Online DVD kölcsönzés havi fix díjért -- ismét egy könytár-konkurensFEL

A filmdirekt Kft. november 15-én elindította országos DVD kölcsönzőjét a link címen. A mintegy 1200 filmet felölelő DVD kínálatból havi előfizetési díj ellenében korlátlan számú film kölcsönözhető.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 15, Prím Online, link

Glaukóma kockázat a számítógép-használók körébenFEL

Japán kutatók (Toho University) vizsgálták tízezer személy számítógép- használati szokásai és látásának romlása közti összefüggéseket. A nagyon sokat komputer előtt ülők között jelentősen több volt a rövid- illetve távollátó. Ezen személyek harmadánál állapítottak meg glaukómára, zöld hályogra utaló jeleket. A szem túlzott erőltetése következtében a belső nyomás megnövekedik, ami az idegek elnyomását okozza, és megfelelő időben történő kezelés hiányában teljes vakuláshoz vezet. Az már korábbi kutatások által megállapított tény, hogy a rövidlátók hajlamosabbak a glaukómára. - F: nov. 16.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Eger című helyi lap online formában is elérhetőFEL

Az érdeklődők és a történészek számára már digitalizált formában is elérhető a 1863-1944 között megjelent helyi lap, az Eger 81 évfolyama. A digitalizált változatot az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatikai Intézete készítette el az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával. Az online változat elérhető a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár honlapjáról: link és megtalálható a következő címen is: link


Nyugdíj-kalkulátor a Magyarország.hu-nFEL

A novemberben érkező nyugdíjakról kaphatnak részletes információt olvasóink a nyugdíj-kalkulátor segítségével. A havi nyugdíj összegének megadása után megtudható az egyszázalékos emelés, valamint a 13. havi nyugdíj esedékes összege is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 13., link

Képzést keresők internetes oldala: boncmestertől a multimédia-fejlesztőigFEL

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) portálrendszerének legújabb tagja a magyarországi képzések keresőoldala, a link internetes oldal, melyen több mint 3995 oktatási intézmény, és 2129 képzés áll a tanulni vágyók rendelkezésére.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 10., Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról