Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/43., 11. 24.

Szakirodalom-keresőt indított a Google
Vasárnap is nyitva lesz a New York Public Library
A minőségfejlesztés érdekében adtabázis-minősítő rendszer (is) kívántatik
Számítógépes tartalomelemzés -- az üzleti hírszerzés megújhodó útja
Létrehozzák a Nemzeti Audiovizuális Archívumot
Veszélyeztetett archívumokat kutat fel a BL
Leértékelődik az olvasás
Kulturális és oktatási sáv hétfőtől az M2-n
A Születés hete Gödöllőn
Könyvtár is van a Fővárosi Levéltár új épületében
Offenzívába kezd a Scopus
A német kulturális és művészeti ágazat munkaerő-helyzetéről
Bemutatkozott a Kormányzati Portál és az elektronikus gerinchálózat
20% az internet az európai médiafogyasztásban -- a könyvtár is átáll?
Túl kevés a vakoknak szóló könyv -- legalábbis Skóciában ;-)
Zseniképzés csecsemőknek -- új célú könyvtári dokumentumok?
Növekedtek az OSZK könyvtárhasználati díjai
Makkosjánosi helyzetkép könyvtárról, használókról
TESCO gazdaságos zeneletöltés
Az információtechnológia természettörvényei, avagy meddig véletlen a véletlen
Ne vegye, inkább bérelje az újságokat! -- házhoz is szállító konkurens
Kutatóintézetek privatizáció előtt -- a jobbak már várják
Számháborúval indul a béralku a közszférában
Könyvgyűjtés a Selye egyetemnek
Intelligens böngésző (bot-szolgáltatás)
Késik az e-közigazgatás budapesti bevezetése
Sopronból e-város lesz
A T-Mobile vezetői saját példájukkal motiválják dolgozóikat
Elolvashatja-e főnökünk a privát e-maileket?
Megújul a Gutenberg-biblia
Életműdíjat kapott az Arcanum vezetője
KRESZ-CD és Székely szótár bemutatója
Clinton-könyvtár Little Rockban
Vonatjegyváltás mobilon vagy számítógépen
A hiszékenység csapdája -- vírusok e-képeslapra
Megjelent a hazai kisebbségek utónévjegyzéke
Holokauszt-áldozatok honlapja
Gyógyszerinfó a netről? -- hazai helyzetkép + szkepszis
Elektronikus Periodika Archívum (EPA)
Távmunka-technológiai bemutató
Iraki kincsek online katalógusa
Új a Théma


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Szakirodalom-keresőt indított a GoogleFEL

A Google elindította kutatók számára fejlesztett szakirodalmi keresőjét, amelyben szinte minden szakterület irodalma kereshető. A Google Scholar (link segítségével lehetővé válik különféle témákban írt szakcikkek, disszertációk, könyvek, összefoglalók keresése. Nem tudni, hogy az interneten eddig is elérhető anyagokon túl milyen extrákat kínál az új motor, de a projekt fejlesztőmérnöke kiemelte, hogy a fejlesztés során számos tudományos és egyetemi kiadóval működtek együtt. Elmondása szerint a specifikus keresővel a Google a tudományos közösséget kívánja megajándékozni, melyből maga is származik.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18., link

Vasárnap is nyitva lesz a New York Public LibraryFEL

A világ egyik legnagyobb közkönyvtári hálózata -- tudományos központ plusz 85 fiók -- december 5-től vasárnaponként (du. 1-6-ig) minden második létesítményét kinyitja az érdeklődőknek, -- így döntött a napokban a felügyelő bizottság. (Továbbá 39 könyvtár hétköznap délelőttönként előbb nyit, s az eddig öt napos nyitva tartásúak hat napon át lesznek nyitva stb.) Ezen örvendetes szándék mögött egy nem kevésbé örvendetes tény áll: a városi közgyűlés emelte a támogatást, s a tőzsdeguru Robert Wilson 25 millió dollárt - - úgy 5 milliárd forintnyi összeget -- adományozott az intézménynek (ez nominálisan minden idők legnagyobb ajándéka a NYPL számára). Ez a pozitív hír Amerikából. Negatív az, hogy két járás (a közel hatezerből) felszámolni készül közkönyvtári rendszerét. (ref.: SP)

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 19. link

A minőségfejlesztés érdekében adtabázis-minősítő rendszer (is) kívántatikFEL

-- hangzott el több hozzászóló szájából Varga Katalin doktori védésén (Szövegelemzés, tartalomelemzés információtudományi szempontból -- módszerek és lehetőségek az információ szelektálására) hétfőn éppenúgy, mint ahogyan Murányi Péterén is a múlt héten. Varga Katalin elmondta, hogy míg az általa vizsgált külföldi adatbázisokban 10, addig a hazaiakban 4 tartalmi feltáróeszköz a jellemző átlagosan. Kifejtette, hogy a tartalomelemzést a könyvtáros szakmában is kulcskompetenciává kell tenni. (MG)


Számítógépes tartalomelemzés -- az üzleti hírszerzés megújhodó útjaFEL

Képzeljük el, hogy döntéshozóként egy nagy cég élén állunk, és most vagy a jövőben egyszer csak szövegek keletkeznek, jó sok szöveg. Újságcikkek, termékajánlók, reklámok, interjúk cégünkről, termékeinkről, fogyasztóink véleményéről, alkalmazottaink elégedettségéről, a versenytársainkról, a gazdaság helyzetéről, és így tovább. Előttünk áll húsz vagy száz, vagy ezer kisebb-nagyobb szöveg az elmúlt időszakból, és átfutottuk, vagy akár el is olvastuk őket. Az a sejtésünk támad, hogy ezekben egy-egy téma határozott ívet rajzol ki, amely csökkenő vagy növekedő tendenciát, fenyegetést vagy kihívást, vagy felderengő új növekedési lehetőségeket jelez. Felteszünk a szövegeknek egy vagy sok konkrét kérdést, és szeretnénk a válaszokat bizonyított formában, akár színes grafikonokként látni, másokkal is megtárgyalni, közeli vagy távlati céljainkhoz felhasználni. -- Nos, ekkor lesz szükségünk tartalomelemzésre...

Régebbi hírforrás(ok): - F: Ehmann Bea, BOSS Magazin, 2004. nov. p. 41-43 link

Létrehozzák a Nemzeti Audiovizuális ArchívumotFEL

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága hét igen és négy nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a Nemzeti Audiovizuális Archívumról szóló törvényjavaslatot keddi ülésén.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 17., link

Veszélyeztetett archívumokat kutat fel a BLFEL

A British Library 10 millió fontos programot (Endangered Archives Programme) kezdeményez, hogy feltárja és megőrizze a világ veszélyeztetett archívumait. A program költségeit a könyvtár és a Lisbet Rausing Charitable Fund közösen állja. Az említett összeg egy részére szakértő intézmények és akadémiai kutatók pályázhatnak, akik, mint a program nemzetközi résztvevői, felkutatják a veszélyeztetett, archiválást igénylő dokumentumokat. Maga az archiválás a British Library szakértőinek vezetésével folyik majd.

Régebbi hírforrás(ok): - F.: nov. 16. link

Leértékelődik az olvasásFEL

A KSH felmérése szerint a magyarok fele egyetlen könyvet sem olvas el évente, viszont a korábbinál lényegesen többet időzik a nappaliban, televíziót nézve. A többség már a kora délutáni órákat is a képernyő előtt tölti, sokszor egészen a műsorzárásig. Az emberek a szabadidő hasznosítására egyre több pénzt fordítanak, sajnos a könyvek rovására. Az olvasás népszerűtlensége az ifjúság körében is terjedőben van, a 10-12. évfolyamos tanulók 20%-a soha sem vesz könyvet a kezébe.

Hírforrás:
2004. november 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 20., link

Kulturális és oktatási sáv hétfőtől az M2-nFEL

Oktatási és kulturális sávot indít hétfőtől a Magyar Televízió. A természettudományok legújabb ismereteit bemutató műsorok mellett karriertanácsokat és kisvállalkozóknak szóló tudnivalókat kínálnak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 23., link

A Születés hete GödöllőnFEL

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ a születés hete alkalmából október 15. és december 15. között kedvezményes beiratkozási lehetőséget biztosít a kismamáknak. Az 50%-os kedvezmény mellett programokkal és a kisgyermekes anyukákat érdeklő dokumentumokat külön polcra gyűjtve várják az érdeklődőket. Ebben az időszakban pedig kiemelten fejlesztik a kisgyermekekkel, szüléssel kapcsolatos gyűjteményrészt.

Hírforrás:
2004. november 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov., plakát a könyvtárban

Könyvtár is van a Fővárosi Levéltár új épületébenFEL

Modern, minden igényt kielégítő épületben helyezték el a fővárosi levéltár anyagait, ahol mintegy harmincezer kötetes szakkönyvtár várja az érdeklődőket.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 17., link

Offenzívába kezd a ScopusFEL

Az Elsevier által készíett ISI-konkurens a közelmúltban több jelentős tudományos központban jelent meg: Londons Science Museum, Toronto és az ausztrál Newcastle egyetemei mellett az adatbázis már ott van Oxfordban, Pepperdine és Pittsburgh egyetemein is. A könnyen kereshető Scopus színrelépését követően a Thomson válaszlépésként egyszerűsítette a hazai felsőoktatásban is elérhető ISI felületét. (ref.: MG)

Hírforrás:
2004. november 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 8., link

A német kulturális és művészeti ágazat munkaerő-helyzetérőlFEL

A közel 60 oldalas elemzés (Kulturberufe. Statistisches Kurzportrait/?/ im Kulturberufmarkt in Deutschland 1995-2003. Bonn: ARKStat, 2004.) szerint 2003- ban a teljes kulturális ágazat 780 ezer embert foglalkoztatott, ami 1995 óta bő 30%-os növekedést jelent. Az ágazat létszámán belül az önállók részaránya mára eléri az 50%-ot. Leggyorsabban a grafikai (design stb.) részterület létszáma nőtt. Együtt a design és képzőművészet illetve a zenei (utóbbi a zeneoktatást is felöleli) negyed-negyed arányt képvisel (előbbi 205 ezer, 26%, míg utóbbi 198 ezer, 25%). Harmadik legszámosabb csoport az íróké és újságíróké (fordítókkal és tolmácsokkal együtt 166 ezer, 21%). Negyedik helyre az építész és műemlékvédelmi csoport került (117 ezer, 15%), s utánuk következnek ötödikként a közgyűjteményi dolgozók (66 ezer dolgozó, 8%), s végül hatodik az egyebek (színház-, zene- és filmtudósok, stb. 28 ezer, 4%). Férfi az összes 57%-a, de a közgyűjteményieknél arányuk csupán 30%. A vizsgált nyolc év alatt legkevésbé a közgyűjteményiek létszáma nőtt (az 1995-ös 61-ről 1997-ben 66 ezerre, s azóta lényegében változatlan). (ref:: SP)

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18. link

Bemutatkozott a Kormányzati Portál és az elektronikus gerinchálózatFEL

Csütörtökön mutatta be a sajtónak Kiss Péter kancelláriaminiszter és Baja Ferenc kormánymegbízott a megújult Kormányzati Portált és az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat fejlesztésében elért eredményeket. Az EKG-hez az év végére hatszáz intézmény fog csatlakozni. Az átalakítás és elektronizálás célja, hogy minden állampolgár egyenlő feltételekkel vehesse igénybe ezeket a szolgáltatásokat, illetve, hogy mindenki egy ügyfélkapun, a Kormányzati Portálon keresztül lépjen kapcsolatba a közigazgatással. Az év végére pl. az ország összes okmányirodájába lehet időpontot foglalni az internet segítségével. Az elektronikus ügyintézés infrastrukturális hátterét az EKG biztosítja, amely zárt, nagy sávszélességű, ellenőrzött és biztonságos kommunikációt tesz lehetővé a közigazgatás szereplői között, illetve a közigazgatás és az állampolgárok kapcsolatában.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18., link

20% az internet az európai médiafogyasztásban -- a könyvtár is átáll?FEL

Tavaly decemberben a médiafogyasztásban az internet még csupán 10 százalékot tett ki. Ma viszont az európaiak már több időt töltenek a neten mint folyóiratok (8 százalék) és napilapok (11 százalék) olvasásával együttvéve, de kevesebbet mint rádióhallgatással (30 százalék) és tévézéssel (35 százalék), ha a médiafogyasztás egyes elemeit vizsgáljuk. A megkérdezettek 61 százaléka rendszeresen látogat legalább egy hírportált, és 37 százalékuk online is olvas újságot.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18., link -- A használói igények eltolódása miatt lassan újragondolandó a megrendelt napilapok száma (csökkentés?), a napilapolvasó terében nagyobb teret kaphatnak a számítógépek, és egyre komolyabban vetődik fel a hírportálok archiválásának kérdése, beemelésük a tájékoztató apparátusba stb. (MG)

Túl kevés a vakoknak szóló könyv -- legalábbis Skóciában ;-)FEL

Egy új felmérés szerint Skóciában a vakok és gyengénlátok 95%-a meg van fosztva az olvasás lehetőségétől, ugyanis a könyveknek csak kis hányada elérhető brail, nagybetűs, vagy hangoskönyv formában. A Jog Az Olvasásra Szövetség már benyújtott egy kérelmet az ilyen könyvek előállításához szükséges támogatás megszerzéséért.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov.21., link

Zseniképzés csecsemőknek -- új célú könyvtári dokumentumok?FEL

Hét nyelven tanulhatnak és klasszikus zenét hallgathatnak a kisbabák a Walt Disney érdekeltségébe tartozó Baby Einstein nevű cég fejlesztőjátékaival. A szülők zseninevelési álmai milliárdokat hoznak a vállalat konyhájára. Az ötlet sikerének köszönhetően 1997-ben a Walt Disney csoport részeként megalakult a Baby Einstein vállalat, amely legfeljebb kétéves gyermekeknek szóló, nyelvi képességeket és kreativitást fejlesztő játékok gyártására szakosodott. Mára közel nyolcvan termékkel ? videofilmek, DVD-k, könyvek ? szolgálják ki a szülők igényeit, és tizennégymilliárd dollárnál nagyobb forgalmat bonyolítanak le egy évben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 2., link

Növekedtek az OSZK könyvtárhasználati díjaiFEL

November elsejétől a következők szerint emelkedtek az egyes díjtételek: éves kártya teljes díja: 6.000,-Ft; éves kártya kedvezményes díja: 3.000,-Ft. Lehetőséget biztosítanak időszakos kártya váltására is: féléves kártya teljes díja: 3.000,-Ft; féléves kártya kedvezményes díja: 1.500,-Ft. Egyedül a napijegyek árai maradtak változatlanok, 600 illetve 300 Ft. A könyvtárhasználati díjon felül egyszeri kártya-kiállítási díj bevezetésére is sor került, melynek összege 500,-Ft/kártya. Ez utóbbi vonatkozik a díjmentességre jogosult olvasóikra is. A honlapon ugyan nem említik, de reméljük, hogy a könyvtár szakos hallgatók továbbra is térítés nélkül használhatják a könyvtárat. (Egy hallgató :-)

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 12., link

Makkosjánosi helyzetkép könyvtárról, használókrólFEL

Kárpátalján a magas árak miatt kevesen engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják az őket érdeklő könyveket. Éppen ezért fontos szerepet kell(ene) kapniuk a közkönyvtáraknak, a jól felszerelt, állandóan frissített állománnyal rendelkező könyvtáraknak. Kárpátalján - főként a falvakban - sajnos igen elhanyagolt állapotban vannak a könyvtárak A magyar könyvállomány pedig igencsak elavult, hiányos. A rendszerváltás óta lényegében alig kapnak új kiadványokat. A korábbi kiadványok nagy részét pedig nem igen lehet hasznosítani (gondolok itt a pionírokról, a kommunizmusról szóló írásokra, a vallásellenes könyvekre, vagy éppen a Lenin-művek sokaságára.). Pedig egy jól felszerelt könyvtárra - ahol megtalálhatók a világirodalom remekei, a kézikönyvek, lexikonok, ifjúsági regények, meséskönyvek stb. - minden településen szükség van. Nemrég a makkosjánosi könyvtárat kerestük fel, ahol Jászter Natália könyvtárossal beszélgettünk a falu könyvtárának állapotáról, felszereltségéről, illetve arról, kik látogatják leginkább ezt az intézményt...

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 14., link

TESCO gazdaságos zeneletöltésFEL

Anglia legnagyobb bevásárlóközpont-lánca november 8-án indította el szolgáltatását, melyen keresztül több mint 400.000 dalt tölthetünk le, számonként alig háromszáz forintért. A cég digitális zeneboltja a Microsoft Windows Media Playert használja és tökéletes hangminőséget ígér. A dalokat műfaj szerint csoportosították, de kereshetünk zenét az előadó neve, vagy a slágerlisták alapján is. Egy dal 79 pennybe (277,- forintba), egy album 7,99 fontba (2800,- forintba) kerül, a számokból fél percet ingyen meghallgathatunk. Meglepően profi szolgáltatás! link

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 8., link

Az információtechnológia természettörvényei, avagy meddig véletlen a véletlenFEL

Ezzel a címmel tart előadást december 6-án a Mindentudás Egyetemén dr. Györfi László, egyetemi tanár a BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszékének oktatója, a MTA rendes tagja. Az előadás az információelmélet egyik meglepő és fontos természettörvényét, a hibajavító kódolás elvi határait mutatja be. Aki részt kíván venni az előadáson, érdemes regisztrálni a link címen, mivel ülőhelyek csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 19., link

Ne vegye, inkább bérelje az újságokat! -- házhoz is szállító konkurensFEL

A szolgáltatás újságok és magazinok többszörös bérbeadásán alapul. A nyomdafrissen érkező lapokból a szolgáltató válogatást készít, amit futárokkal küld el a megrendelőknek. Ezzel egy időben a futárok elszállítják a már kiolvasott, feleslegessé vált újságokat is, melyeket eljuttatnak a következő olvasóhoz. A megrendelők választhatnak, hogy a teljesen friss, az egy hetes, két hetes, vagy a három hetes válogatást szeretnék kézhez kapni. A válogatást a következő újságokból állítják össze: Hölgyvilág, Kiskegyed, HVG, Glamour, Shape, Gyöngy, Joy, Lakáskultúra, Képes Sport, Autó Motor, AutoBild
Magyarország, Star, Zsaru, Fanny Tallózó, Sztárok, Diéta és Fitnesz, TVR-hét. Az újságok körbejárnak a megrendelők között, a hónap végén pedig az előállító - ígérete szerint - gondoskodik a folyóiratok környezetkímélő megsemmisítéséről. A szolgáltatás Magyarországon újdonság, más országokban viszont komoly hagyománya van.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 19., link

Kutatóintézetek privatizáció előtt -- a jobbak már várjákFEL

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban született koncepció szerint néhány kutató intézetet a hatékonyabb működés és fejlődés érdekében privatizálni lehetne. A Magyar Tudományos Akadémia szerint az állami tulajdon és az alapkutatás jelenlegi struktúrája optimálisnak tekinthető és teljességgel ellenzi a privatizációt -- írja a Népszabadság. A kérdés feltehetően nagyon rövid távon politikai színezetet fog ölteni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18., link

Számháborúval indul a béralku a közszférábanFEL

Két héten belül a közszférában is megállapodás születhet a jövő évi béremelésekről. Az érdekképviseletek a GDP-növekedéshez közelítő, 4 százalékos béremelést szeretnének ? értesült a Népszava ? , kérdés azonban, hogy a béremelés mekkora részét garantálja az állam az illetményrendszerekben. Az érdekképviseletek 6 százalékos garanciát szeretnének. A kormány tervei szerint jövőre a köztisztviselői illetményalap 2005. januártól 4 százalékkal emelkedne, a teljesítményhez kötődő béremelés pedig 2 százalékos lenne. A közalkalmazottak esetében 8 százalékos illetményalap-emeléssel, 2 százalékos teljesítményhez kötődő béremeléssel és 4 százalékos pótlékalappal lehet számolni. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Szabó Endre szerint legalább 14 százalékos emelésre lenne szükség, és arra, hogy a béremelés fedezetét megkapják a helyhatóságok.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18., link

Könyvgyűjtés a Selye egyetemnekFEL

Több ezer kötetnyi könyvet gyűjtöttek össze Szegeden a révkomáromi Selye János Egyetem leendő könyvtára részére. Az adományokat november 17-én szerdán délelőtt adják át az akció indítóinak Szegeden.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 16., link

Intelligens böngésző (bot-szolgáltatás)FEL

Új generációs böngészőprogrammal jelentkezett a Microsoft. A böngésző arra vállalkozik, hogy egy meghatározott kérdésre néhány számmal vagy kifejezéssel feleljen. A válaszokat a felhasználónak még intellektuálisan szűrni kell, de jóval kisebb találati halmazból, mint eddig. Ha mindez nem elég, akkor egy kattintással eljuthatunk a forrásdokumentumhoz is. A szoftver még nem tökéletes, de a Microsoft valószínűleg piacra dobja AnswerBot néven.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 17., Napi Gazdaság

Késik az e-közigazgatás budapesti bevezetéseFEL

Egy évet csúszik a Budapest minden részletére kiterjedő számítógépes térkép az ún. térinformatikai rendszer létrehozása. E rendszer megléte a feltétele az egységes elektronikus ingatlan-, közmű- és földnyilvántartás bevezetésének, vagyis e nélkül nem valósítható meg a az e-közigazgatás sem.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 17., A Pont

Sopronból e-város leszFEL

Magyarországon az egyik úttörő szerepet vivő önkormányzat a soproni, ahol a Polgármesteri Hivatal, a Soproni Ipari és Innovációs Park, valamint a Nyugat- Magyarországi Egyetem együttműködésével megszületett az eSopron kezdeményezés. Sopronban e-város épül, ahol első lépésben az önkormányzati intézményeket, majd a város oktatási, egészségügyi és szociális intézményeit -- összesen harminckilenc intézményt -- kapcsolnak össze szélessávú hálózati kapcsolattal. Ezt a hálózatot és a rajta keresztül elérhető információkat, szolgáltatásokat folyamatosan bővítik, és elérhetővé kívánják tenni valamennyi önkormányzati képviselő, végső célként pedig a lakosság számára.
?A vállalkozók számára idő-- és pénzmegtakarítást jelent, ha sorbanállás helyett elektronikus úton tudják beadni kérelmeiket, megtenni a bevallásokat. Az e-önkormányzat továbbá lehetőséget nyújt a turisztikai, idegenforgalmi vállalkozások fejlesztésére is. Integrált szálláshely foglalási lehetőséget tudunk biztosítani az idelátogatók számára? -- mondta Kalmár István, Sopron alpolgármestere.

Hírforrás:
2004. november 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 17. , link

A T-Mobile vezetői saját példájukkal motiválják dolgozóikatFEL

A Hewitt Inside Legjobb Munkahely-felmérése jelenleg Magyarország legátfogóbb alkalmazotti elégedettség- és elkötelezettség-felmérése. A felmérésbe bevont országosan 95 vállalat 19 265 alkalmazottjának válaszai alapján 2004 legjobb munkahelye a nagyvállalatok kategóriájában a T Mobile Magyarország Távközlési Rt., kis- és középvállalat kategóriájában pedig a Debreceni Hőszolgáltató Rt. lett. A vezérigazgató elmondta, a T-Mobile vezetése elsősorban arra törekszik, hogy a dolgozók felé betartsa ígéreteit. Vezetői kihívás, hogy saját példájukkal motiválják az embereket a cégnél. A hitelvesztés elkerülése érdekében az őszinteség igen fontos: a negatív híreket éppúgy kommunikálják a teljes munkatársi gárda felé, mint a pozitívakat. Sugár András szerint igen fontos a cég működésének átláthatósága, elektronikus úton a javaslatok a legmagasabb szintekre is elérnek. A "nyitott ajtó politikáját" - igen komolyan veszi a T-Mobile - az e-mail kommunikáció folyamatos a munkatársakkal. Kezdetben, míg ötven fős volt a vállalat, összehívták a csapatot, ma már a mindenkinek elküldött körlevelekben és az intraneten keresztül értesítik a kollégákat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 12., link

Elolvashatja-e főnökünk a privát e-maileket?FEL

Lehoczkiné dr. Koronnay Csilla, a Budapesti Jogi Kar tanszékvezetőjének válasza egyértelmű: a weblevelezés, az internet-levelezés ugyanolyan magántitok, mint a privát levelezés. A munkáltató adhat egy olyan felhasználói címet egy vagy több dolgozónak, amely igazából nem személyes használatra szolgál, hanem a munkáltató céljait szolgálja, és ami idejön, vagy ami erről kimegy, azt ellenőrizheti. De ha ad egy olyat, aminek a címe a dolgozó neve, akkor abba nem nézhet bele, mert az egy személyes internetcím, függetlenül attól, hogy erről is folyik hivatalos levelezés, de itt lehet magánlevelezés is. Ha a munkáltató azt akarja, hogy ilyen ne történjen, azt neki egy kifejezett intézkedéssel meg kell tiltania, de a munkáltatók zöme ezt nem teszi meg...

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 19., link

Megújul a Gutenberg-bibliaFEL

A magyar Gönczi Péter végzi a göttingeni egyetemi könyvtár Gutenberg- bibliájának restaurálását. Ma 49 Gutenberg-bibliáról tudunk, de olyan, amely pergamenre készült és mindkét kötete megvan csak 4 létezik : egy a British Library-ben (London), egy a Kongresszusi Könyvtárban (Washington), egy a Nemzeti Könyvtárban (Párizs) és egy a göttingeni egyetemi könyvtárban.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 12., Reform

Életműdíjat kapott az Arcanum vezetőjeFEL

Életműdíjat kapott Biszak Sándor az eFestival 2004 rendezvényen. Az elismerést az általa megteremtett nagyértékű DVD könyvtárért vehette át az Arcanum Adatbázis Kiadó és Fejlesztő Kft. cégvezetője. A cég termékei között bibliográfiai adatbázisok, a magyar és egyetemes kultúra legfontosabb értékei és digitális szórakoztató könyvek is szerepelnek CD-ROM és DVD formátumban. A cég állandó partnerei a legjelentősebb hazai könyvtárak. Az Arcanum filozófiája, hogy nehezen hozzáférhető, nyomtatásban megjelent anyagokat ültet át könnyen kereshető, digitális formátumba.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

KRESZ-CD és Székely szótár bemutatójaFEL

Új kiadványok megismertetését szorgalmazza a gyergyószentmiklósi városi könyvtár. A szombati bemutatón egy új kétnyelvű CD-t, hétfőn pedig Sántha Attila Székely Szótárát ismerhetik meg az érdeklődők. A kétnyelvű kiadvány közlekedési szabályokat, törvényeket, és illusztrációkat tartalmaz sofőrvizsgára készülőknek. A készítő november 20-án, 16 órától mutatta be a kiadványt a városi könyvtár olvasótermében.
A városi könyvtár, valamint a Salamon Ernő Irodalmi Kör író-olvasó találkozót és könyvbemutatót szervezett. A meghívott Sántha Attila költő, aki a nemrég megjelent Székely szótár című munkáját mutatta be.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 17., link

Clinton-könyvtár Little RockbanFEL

Könyvtár és múzeum állít emléket az amerikai exelnöknek, Bill Clintonnak. A szülővárosában, Little Rockban létrehozott gyűjtemény összesen több mint 80 millió tárgyat és dokumentumot őriz. Megtalálhatók itt az elnöknek címzett emailek, és több személyes tárgy is, például Bill Clinton híres szaxofon- gyűjteménye is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Vonatjegyváltás mobilon vagy számítógépenFEL

Internetes jegyváltás bevezetését tervezi a MÁV Rt. Olyan jegy lesz ez, amit állítólag otthon magunk kinyomtathatunk, és elkerülhetjük a sorban állást. Az e-ticket segítségével az interneten keresztül is lehet majd vasúti jegyet és helyjegyet váltani, illetve, ha a technikai és a biztonsági szolgáltatásokkal is végeznek a szakemberek, akár az interneten keresztül ki is lehet fizetni majd.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 16., link

A hiszékenység csapdája -- vírusok e-képeslapraFEL

A legújabb tendencia a számítógépes csalásban már nem a technológia gyenge pontjait igyekszik kihasználni, hanem az emberek hiszékenységére alapoz, állapítja meg a Clearswift biztonsági cég műszaki igazgatója, 19 ezer kéretlen elektronikus levél megvizsgálása után. Alyn Hockey szerint a spamküldők az emberek gyenge pontjait igyekeznek célba venni, kihasználva hiszékenységüket, félelmeiket vagy éppen a bizalmukat. Az ünnepek közeledtével megnövekszik az e-képeslapok forgalma, ezért az internet biztonságával foglalkozó szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az ismeretlen forrásból származó, gyanús e-cardokkal szemben tanúsítsunk egészséges bizalmatlanságot.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 20., link

Megjelent a hazai kisebbségek utónévjegyzékeFEL

Két és félezer név található a kisebbségek utónévjegyzékében, amely a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata gondozásában jelent meg kedden. A választható nevekről a kisebbségi önkormányzatok közgyűlése dönt.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 17., link

Holokauszt-áldozatok honlapjaFEL

Mától működik hivatalosan a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet által működtetett honlap, amely a Holokauszt 3 millió zsidó áldozatának nevét és egyéb felkutatott adatait tartalmazza héber és angol nyelven.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 21. link

Gyógyszerinfó a netről? -- hazai helyzetkép + szkepszisFEL

Néhány országban már csak egy klikkelés és kosarunkba kerülhet a gyógyszer anélkül, hogy órákig állnánk sorban a gyógyszertárakban. Az Egyesült Államokban évek óta lehetséges akár egy elfaxolt receptre is orvossághoz jutni, az elektronikus kereskedelembe beletartozik a gyógyszerkereskedés is. Azonban itthon erre még várnunk kell. Idehaza a gyógyszerekről kaphatunk és találhatunk információkat a világhálón. A link a Medimedia Kft. által üzemeltetett első hazai gyógyszer-információs weboldal. A link oldalon az MDD -- Medical Drug Databases -- 2002 Kft. gyógyszerészeti és orvosi adatbázisok fejlesztésével foglalkozó cég által összegyűjtött és rendezett információk között lehet keresni gyógyszernév, hatóanyag vagy akár két gyógyszer egymásra hatásának vizsgálata szerint. A link a vény nélkül kapható gyógyszerekről szinte teljes körű információkkal rendelkezik, az adatbázis az év végére teljes lesz, ígéri Kocsis Gábor. Addig is a megújult honlapon a betegséglexikont, online -- az orvos válaszol -- szolgáltatást, fórumokat, a különböző online vezethető naplókat -- pl. vérnyomás, vércukor --, egészségesétel-recepteket, kalkulátorokat és a több mint kétezer cikket érdemes használni a jobb tájékozottság és az egészségesebb életvitel elérése érdekében.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 19.. link ) Hogyan lesz az orvosból kereskedő? -- sok gyógyszerismertető manipulált, a gyógyszerészeti kutatásokat bemutató szakcikkek szerzői jelentős részben fiktív személyek, a kísérletek és dokumentációjuk manipulált; mindez a profit érdekében -- állítja a BOSS Magazin októberi száma p. 50-55

Elektronikus Periodika Archívum (EPA)FEL

Idén ősszel kezdte meg hivatalos, nyilvános működését az Országos Széchényi Könyvtárban az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) szolgáltatás. Honlapjának jelenlegi változata a Magyar Elektronikus Könyvtár mintájára készült.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 23., link

Távmunka-technológiai bemutatóFEL

A távmunka gyakorlati megvalósításának tudnivalóiról tart nyílt szakmai napot a PricewaterhouseCoopers november 23-án, a nemrég megalakult Magyar Távmunka Szövetség közreműködésével.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 18., Prím Online, link

Iraki kincsek online katalógusaFEL

Az amerikai Field Museum online kollekciót hoz létre az iraki Kis városának különböző országok múzeumaiban található anyagából. A most indított két éves projekt megkísérli áthidalni az iraki háború miatt a térségben kialakult kulturális és tudományos szakadékot. A múzeum közel 100.000 Kisből származó leletet kíván digitális katalógusba venni, melyek jelenleg Chicago-ban, Londonban és Bagdadban találhatók. A katalógus angolul és arabul lesz elérhető az interneten és nyomtatásban is. A Field Museum honlapja: link

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 21., link

Új a ThémaFEL

Helyi Théma címmel a napokban ingyenes hetilap indult egyelőre hat budai kerületben, de a tervek szerint jövőre a hálózat már országos lesz. A lap névválasztása nem véletlen: az Orbán-kormány idején a közszolgálati televízióban létezett egy dokumentumműsor Théma címmel, amely Vitézy László és Vitézy Tamás közös vállalkozása volt. A televíziós műsorban szerkesztő riporterként közreműködött Vitézy László lánya, Vitézy Zsófia is, aki most az új Reform lapigazgatója. A lap első példányszáma 200 ezer, a cél pedig az, hogy előbb Budapestet, aztán az egész országot lefedjék a lappal. A tulajdonos reményei szerint a fővárosi példányszám jövőre már 800 ezer körül lehet, országosan pedig a 2 milliót lőtte be a kiadó.

Hírforrás:
2004. november 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 23., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról