Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/45., 12. 8.

Hódítanak a hangos könyvek Amerikában
Mit csinálnak az óvodát befejező amerikai gyerekek a nyári szünetben?
A digitális tájékoztatás (német könyvtárak)
Könyvesboltok a világhálón
Felsőoktatási felvételik -- elektronikus úton is lehet majd jelentkezni
Utcai Internet
Médiafogyasztás
Klasszikusok az interneten
NAVA-hírek
MTV - jön az ellen-BB
Az információs szakember, mint tartalom-minősítő
Ingyenes blog-szolgáltatást indított a Microsoft
Európai internetroham (Nielsen/Net Ratings)
Könyvtári hatalom a közös erőforrások növelésére (lépés a gádzsókérdés megoldásában)
Könyvtárak és a kiszervezés
PISA 2003 -- hajszálnyival javultak csak gyerekeink
Milyennek képzelik el az internet arcát, alakját, kukacmentes szimbólumát?
Késedelmi díj 100 évre
Nem Gutenberg volt az első?
Egyre többen intézzük neten a pénzügyeket
P2P online zenei szolgáltatást tervez 3 nagy lemezkiadó
Az olvasó átveszi az irányítást -- a lapcsinálás forradalma?
Ázik a Szerb Nemzeti Könyvtár
Szemét-könyvek
IBM outlet a Vaterán: gépek, alkatrészek 1 Ft-tól
Interneten is a bulvár a legkelendőbb hír
Uniós kifejezéstár magyarul
EP Kulturális és Oktatási Bizottság...
Kulturális intézmények Közép- és Kelet-Európában
Honlapajánló: Babelmed
Vírus Híradó: kibővített tartalom, újabb IT biztonsági rovatok


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Hódítanak a hangos könyvek AmerikábanFEL

A Library Journal november 15-i száma az amerikai közkönyvtárak hangos könyvekkel kapcsolatos eredményeit vizsgáló felmérésről tájékoztat. A sok száz könyvtártól érkezett információk szerint a gyarapítási kiadások az elmúlt évben erre a célra 10% fölötti arányban nőttek. Például a 25-50 ezer lakost ellátó könyvtárak átlag 172 ezer dolláros gyarapítási keretéből 11 ezer jutott e célra (a zenei kiadványokra további 4 ezer), az 50-99 ezres lakosságú könyvtáraknál ugyanezen számok: 316 ezerből 22 ezer. Ennek megfelelően az állományok is számottevően megnőttek. A 25-50 ezres városok könyvtáraiban hajszál híján háromezer, a következő csoportban 5200 áll az olvasók rendelkezésére. A kiadók is ráéreztek az új lehetőségekre: gyakran a nyomtatott változattal egy időben dobják piacra a hangosat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Library Journal 2004. 11. 15. p. 34-35. link

Mit csinálnak az óvodát befejező amerikai gyerekek a nyári szünetben?FEL

Az amerikai Országos Oktatásstatisztikai Központ (National Center for Educational Statistics, NCES) egyik friss körlevele (Issue Brief) az óvoda utáni nyár tevékenységeit világítja meg, beleértve a könyvtárhasználatot is. Nyáron a következő intézményhasználati arányokat tapasztalták (elöl az átlag, utána az alacsonyabb illetve a magasabb szociális/jövedelmi csoportba tartozó családok gyermekei): könyvtár 65% (46 – 80%), múzeum 39% (19,5 – 62%), történelmi emlékhelyek 40 % (21 – 55%), könyvesbolt 53% (31 – 77%). A könyvtárlátogatásra még a közelség szempontjából is rákérdeztek: ha a közelben van a (gyermek) könyvtár, akkor a fenti arányok kicsivel magasabbak, vagyis átlagban 75% (56 – 81%). Ha a könyvtár távolabb van, akkor a látogatók aránya alacsonyabb: átlag 47 % (31 – 78%). Mintha mindkét esetben a társadalmi-jövedelmi szempontból alacsonyabb státusú családokra hatna jobban e távolsági körülmény. Egészében megállapítható, hogy az amerikai gyerekek már igen korán nagy arányban hozzászoknak a könyvtár használatához.

Régebbi hírforrás(ok): - F: NCES Issu Brief, Sept. 2004. link

A digitális tájékoztatás (német könyvtárak)FEL

A digitális tájékoztatás Németországban még gyermekcipőben jár. Az amerikai, angol és skandináv gyakorlat jóval előbbre tart. Hálózati ?csevegő? (chat) referensz indult a 2001. és a 2002. évben a következő intézményekben: a dortmundi, a hamburg-harburgi és a wuppertali egyetemi könyvtárban, a Bundeswehr hamburgi főiskolájának könyvtárában (csak az intézményben tanulók számára) és az oldenburgi BIS keretében. A trieri egyetemi könyvtár jóval előbb, már 2000 végén bemutatta online referenszszolgáltatását. Sajnos 2003 áprilisában pénz hiányában leállították, mivel a HumanClick szoftver licencét nem tudták meghosszabbítani. Meg kell említeni még a Hessen tartományban működő könyvtári központot is (HEBIS), bár ott csak a saját adatbázisokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolnak. A közkönyvtárak közül csak a würzburgi próbálkozik ezzel a megoldással. Ahhoz, hogy a "csevegő"; referenszszolgáltatás használata elterjedjen, még bizonyos kulturális paradigmaváltásra is szükség van, a gyűjteményközpontú szemlélet helyét át kell vennie a szolgáltatásközpontú megközelítésnek. Webes ügyfélszolgálatot egy német könyvtár sem tart fenn, bár az oldenburgi egyetemi könyvtár Click and Care szoftvere erre alkalmas lenne...

Régebbi hírforrás(ok): - F: Referátum; Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2004/12. szám (rövidesen megjelenik) Eredeti: Rösch: Digital reference in Germany : an overview and experiences on the need for qualifications. [IFLA paper] Ref.: Hegyközi I.

Könyvesboltok a világhálónFEL

Az online könyvesboltok aligha pótolhatják azt az élményt, amit egy igazi könyvesbolt hangulata nyújt a betérőknek, azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy idő híján az interneten vásárolnak be a könyvek iránt még mindig erős vágyat érző magyar emberek. Az interneten számos könyváruház található, ezek közül vizsgáltak meg néhányat. A boltok különböző kategóriákba rendezhető kínálatot vonultatnak fel. A vizsgálat szempontjai: egy-egy site mennyire felhasználóbarát, azaz mennyire praktikus a keresés, a regisztrálás és a vásárlás, valamint, hogy mennyire esztétikusak a "kirakatok".

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 6., link

Felsőoktatási felvételik -- elektronikus úton is lehet majd jelentkezniFEL

Elektronikus úton is jelentkezhetnek a mostani felvételi eljárás során a diákok a felsőoktatási intézményekbe, a jövő évben ugyanakkor február 15-re módosul a jelentkezési határidő. Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tájékoztatási igazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: az elektronikus jelentkezés könnyebbséget jelenthet a diákoknak. Nem feltétlenül szükséges jelentkezési lapot vásárolni, és a jelentkezők folyamatosan módosíthatnak a lapokon, az irodánál a február 15-i állapotot veszik figyelembe. Az elektronikus jelentkezések által csökkenhet a hibalehetőségek száma is, ugyanis több helyen előre rögzített menüsorból lehet kiválasztani a tételeket, szakokat, képzési helyeket, és "súgók" is segítik az esetleg elakadókat. Ha valamilyen adatot nem tölt ki a jelentkező, nem is léphet tovább.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 6., link

Utcai InternetFEL

Az információs társadalom új típusú önkormányzatot hoz létre, a digitális önkormányzatot, melynek kialakításában Budapest úttörő szerepet vállal - mondta Kovács Kálmán informatikai miniszter. A Budapesti Információ Gazdálkodási Program (BIG) kettős célt tűzött ki maga elé: egyrészt alkalmassá tenni az önkormányzatot a digitális adatszolgáltatásra, másrészt lehetővé tenni a lakosság hozzáférését ezekhez a szolgáltatásokhoz. Ennek keretében egyre több metróaluljáróban és középületben üzemel ingyenes internetterminál.

Hírforrás:
2004. december 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 05. link

MédiafogyasztásFEL

A Magyar Infokommunikációs Jelentés lakossági eredményei szerint a legelterjedtebb háztartási infokommunikációs eszköznek a televízió számít, a hazai otthonok 94 százalékában van működő tévékészülék. A legnépszerűbb média a hazai lakosság körében a televízió, kevés kivétellel szinte minden 15 év feletti honfitársunk [98 százalék] szokott tévézni. A rádió a második legszélesebb körben jelen levő csatorna, ezt 7,7 millióan, a különböző napilapokat pedig 6,2 millióan követik figyelemmel szerte az országban. A legalább 15 éves lakosok körében a hagyományos médiakörben a könyvek helyzete a legmostohább, alig több mint 4,5 millióan, az említett korcsoport 53 százaléka olvas - igaz, esetükben a könyvek olvasására átlagosan fordított heti órák száma meghaladja a napilapok, illetve egyéb folyóiratok átlagos használati idejét.

Hírforrás:
2004. december 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 5. link

Klasszikusok az internetenFEL

Tíz éve már, hogy az interneten gyűlnek a magyar nyelvű klasszikus regények, versek, kézikönyvek, lexikonok, tudományos munkák. Egyre bővül a Magyar Elektronikus Könyvtár, indulnak új szolgáltatások is. Olyan művek találhatók a kínálatban, mint a 16 kötetes Pallas Lexikon vagy egy ötkötetes Magyarország a XX. században tanulmánykötet. Most Hungarológiai alapkönyvtár címen indult egy projekt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 26., link

NAVA-hírekFEL

Nem módosul a Nemzeti Audiovizuális Archívum elnevezése. A Nemzeti Audiovizuális Archívumról is tárgyalt múlt hétfőn a parlament kulturális és sajtóbizottsága. A testület nem támogatta azt a javaslatot, hogy a 2006-ban induló gyűjtemény neve Rádió és Televízió Archívumra változzon.

Hírforrás:
2004. december 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 30., link

MTV - jön az ellen-BBFEL

A Népszabadság információi szerint hónapokon belül Magyarországon is elindulhat a Big Brother kulturális ellenműsoraként meghirdetett irodalmi valóságshow, amely Nagy-Britanniában sikert aratott. Nagy-Britanniában sikeresen futott a 2003-ban a Big Brother (BB) valóságshow kulturális ellenlábasaként meghirdetett The Big Read elnevezésű akció, amelynek zászlóvivője a közszolgálati BBC televízió volt. A minden idők legnépszerűbb regényeit kijelölni hivatott játékos verseny ugrásszerűen növelte a közkönyvtárak látogatottságát és élénkítette a könyvpiaci forgalmat. Felpezsdült az olvasási kedv, a játék során 14 ezer brit olvasókör alakult. Jelenleg Németországban folyik a brithez hasonló játékos irodalmi valóságshow. A tervek szerint a műsor a Magyar Televízióban (MTV) fut, és a megvalósításban a Könyvtárellátó Kht., a művelődési, könyvtári és iskolai hálózatok is részt vennének. A produkció része lenne annak a nagyszabású játékos olvasási és könyvtárfejlesztési programnak, amelyet 2005-re hirdetett meg a kulturális tárca. A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) jövő évi keretéből félmilliárd forintot különítettek el a program egy részének finanszírozására. Az MTV már megvette a műsorsorozat licencét és előállítási jogát. Az előkészítő munkákhoz a Könyvtárellátó Kht. legutóbb 100 millió forint támogatást nyert az NKA meghívásos pályázatán. A tévésorozat Nagy Könyv címmel fut majd, a hírek szerint márciustól.

Hírforrás:
2004. december 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 2., link

Az információs szakember, mint tartalom-minősítőFEL

A hivatkozáselemzésről szóló cikk néhány érdekes megjegyzése: Kari Raivio, a Helsinki Egyetem rektora írja a Nature-ben, hogy tudomása szerint Finnország az egyetlen, ahol a folyóirat impakt faktort az ország jogszabályaiban kanonizálták, és kiszámítja, hogy egyetlen cikk, melyet egy nem kettes, hanem hármas impakt faktorral rendelkező folyóiratban publikáltak, akár 7000 dollár növekedést is eredményezhetett 2000-ben egy finn kórház költségvetési támogatásában. Olaszországban is megvásárolták az ISI adatait az 1981?1999 közötti olasz publikációkról, és alapos feldolgozás után közzétették annak eredményeit, lehetővé téve a különféle finanszírozó bizottságoknak, hogy képet kapjanak a tudományos produktivitásról, ami számos más mutatóval együtt helyet kapott a pénzek, támogatások odaítélésének kritériumai között. Az információs szakemberek abban a helyzetben vannak (ha jól tanultak és jól dolgoztak), hogy cselekvően kísérhetik az elektronikus publikálás átalakulását az oktatás és a kutatás területén.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Könyvtári Figyelő, 2004/4. (megjelenés 2005. jan. közepe) A publikációk értékelése -- a nyomtatott irodalomtól a szabad hozzáférésig / Valentina Comba., ref: Mohor J.

Ingyenes blog-szolgáltatást indított a MicrosoftFEL

A Microsoft a napokban indította el saját blog-szolgáltatásának előzetes változatát. Az egyelőre ingyenesen igénybevehető "MSN Spaces" jelenleg 14 különböző nyelven érhető el, és teszi lehetővé bárki számára nyilvános on-line napló vezetését.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 3., link

Európai internetroham (Nielsen/Net Ratings)FEL

Egyre aktívabban használják az európaiak a világhálót otthon - derült ki a Nielsen/Net Ratings legfrissebb felméréséből, amit a Media & Marketing Europe közöl. A kutatás szerint a kontinensen az elmúlt egy évben 12 százalékkal nőtt az otthoni nethasználók száma, ami mára elérte a százmilliót. A felmérés adataiból kiderül, hogy Franciaországban növekedett leggyorsabban az internetezők száma, 16 százalékos növekedést regisztráltak, de jelentős eredményekről számoltak be az olasz piacról is, ahol 15 százalékkal növekedett a netezők száma. Gabrielle Prior, a kutatócég európai internet-elemzője a kutatással kapcsolatban elmondta: jelentős változás történt abból a szempontból is, hogy ki milyen sávszélességet választ. A szakember szerint míg 12 hónappal ezelőtt a nethasználók alig egyharmada szörfözött szélessávon, ma a közösség fele már szélessávon csatlakozik a világhálóhoz.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 7., link , Media & Marketing Europe)

Könyvtári hatalom a közös erőforrások növelésére (lépés a gádzsókérdés megoldásában)FEL

A cigányság kulturális beilleszkedésének segítésétől, az erről való tapasztalatokról szól a friss kötet, mely jó példák sorának felmutatásával ösztönözi, bátorítja a könyvtárosokat a fenti cél közelítésére. A bemutatott segédeszközök: mesemondó verseny, olvasótábor, a délutánonkénti vagy csupán a szombati tanulást segítő alkalmak, a különgyűjtemények, kiállítások, rendezvények, a számítógép- és internethasználati tanfolyamok. A kötet szerzői: Landauer Attila, Nagy Attila, Szilágyi Irén, Vraukóné Lukács Ilona, Harmat József, Péterfi Rita, Szűcs Hajnalka, Kardos Ferenc.

Régebbi hírforrás(ok): - F: A feladatra készülni kell : A cigányság kulturális beilleszkedése és a közkönyvtár / szerk.: Nagy Attila, Péterfi Rita. - OSZK, Gondolat, 2004

Könyvtárak és a kiszervezésFEL

Népszavazás után még érdekesebb kérdés a könyvtári tevékenységek kiszervezése, más szempontból : privatizálása. A múlt héten megjelent kötet -- amely a magyar és francia megyei (municipal) könyvtárak vélekedéséről is készült felmérést is tartalmazza -- felsorakoztatja a kiszervezéssel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat és lehetőségeket. A könyv bemutatóján elhangzott, hogy jellemzően milyen könyvtárak, mit és milyen célból szerveznek ki, miért tartják szükségesnek, valamint hogy milyen költségek merülnek fel egyik vagy másik esetben. A kiadó ADBS tanfolyamot indít könyvtárosok számára, hogy kedvező kiszervezési szerződéseket tudjanak megfogalmazni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): - F: Externalisation et sous-traitance dans les services d information : État des lieux et perspectives, ADBS, 2004

PISA 2003 -- hajszálnyival javultak csak gyerekeinkFEL

A magyar diákok szövegértési képessége és sokat dicsért matematikai megoldó készsége is közepesre vizsgázott. A három évvel ezelőttihez hasonló eredményt hozott a PISA 2003 jelentés. A 2000-ben elvégzett, majd 2001-ben publikált PISA2000 leginkább döbbenetet váltott ki a felmérésben részt vevő OECD országok körében. A felmérés akkor Magyarországon szinte visszhang nélkül maradt, míg más, szintén porosz mintájú oktatási rendszert alkalmazó országokban – így Németországban -- közfelháborodást és sürgős reformlépéseket gerjesztett. A magyar diákok közel fele nem érti meg a közepesen elvont fogalmakat és szövegeket, nem képesek a szövegösszefüggések adekvát értelmezésére. Ez a helyzet pedig egyáltalán nem javult érdemben az előző felméréshez képest. De hasonlóan gyenge eredményt értek el a magyar diákok a tudományos problémamegoldó készségek terén is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 7. link

Milyennek képzelik el az internet arcát, alakját, kukacmentes szimbólumát?FEL

Az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) és Infomediátor (Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda) arra ösztönzi a gyerekeket és a boldog lelkű felnőtteket, a műkedvelő kicsiket és nagyokat, a kezdő és profi designereket, hogy rajz (festmény) vagy egyéb formájában mutassák meg, milyennek képzelik el az internet arcát, alakját, kukacmentes szimbólumát? A 2005. január 20-ig beérkezett rajzokat/festményeket és egyéb alkotásokat elhelyezik az Infomediátor honlapján, ahol a honlap minden látogatója szavazhat a legjobb alkotásokra. A februári eredményhirdetés és a díjátadó ünnepség napján kiállítást rendeznek a szervezők a legjobb alkotásokból.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 6., link

Késedelmi díj 100 évreFEL

Dél-Afrikában egy könyv csaknem 100 évvel a kölcsönzési határidő lejárta után került vissza a könyvtárba. A késedelmi díj eléri az 5000 fontot. A Skóciáról szóló útikönyv 1908-ban került a könyvtár tulajdonába és hamarosan kikölcsönözték. A művet, melynek szerzője Isabel Anderson, a 63 éves Stuart Thomson véletlenül találta meg otthonában, egy költözés során.

Hírforrás:
2004. december 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 5. link

Nem Gutenberg volt az első?FEL

Megkérdőjelezték Gutenberg jelentőségét a könyvnyomtatásban. Egy olasz kutató új elmélete szerint helytelenül nevezik Johannes Gutenberget az első cserélhető betűkkel nyomtatott könyv létrehozójának. A Torinói Politechnikumban tanító Bruno Fabbiani nyomdatechnikai szakértő és kutató szerint a 15. századi német nyomdász nem úgy használta fel az 1452 és 1455 között feltalált cserélhető betűket, mint eddig hitték.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25., link

Egyre többen intézzük neten a pénzügyeketFEL

A GKI rendszeresen felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését, a pénzügyi szektor internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit. Az internetes alkalmazások jövőjére vonatkozó pénzintézeti várakozásokat mutató index év elején elkezdődött csökkenése folytatódott, tehát az ágazat szereplői nem túlzottan bizakodóak. A csökkenést elsősorban a biztosítóknak az internet piacátalakító, valamint az értékesítésre gyakorolt hatására vonatkozó várakozásainak erőteljes csökkenése okozta. Az index értéke mögött továbbra is a bankok pozitívabb, valamint a biztosítók mérsékeltebb álláspontja jelenik meg az internettel kapcsolatban.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 6., link

P2P online zenei szolgáltatást tervez 3 nagy lemezkiadóFEL

Három nagy lemezkiadó olyan közös projektben állapodott meg, amelynek keretében egy új online fájlcserélő szolgáltatást indítanak legális zenei tartalmak üzleti célú terjesztésére. A Universal Music, a Sony BMG és a Warner Music a Wurd Media nevű cég 2005 elején induló, Peer Impact elnevezésű P2P fájlcserélő szolgáltatásán keresztül tennék pénzért elérhetővé zeneszámaikat. A kezdeményezés célja az, hogy elérjék azokat a fogyasztókat, akik sem a viszonylag drágább online zenei áruházakat, sem a nem jogtiszta zenéket ingyenesen terjesztő P2P fájlcsere szolgáltatásokat nem találják túl vonzónak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 27., Prím Online, link

Az olvasó átveszi az irányítást -- a lapcsinálás forradalma?FEL

Az első tapasztalatok szerint sikeres a chilei Las Ultimas Nocias napilap kísérlete, amelyben az olvasók azonnali visszajelzései határozzák meg a másnapi lap tartalmát. Az online kiadás olvasottságának adatai szerkesztik a lapot. A Las Ultimas Nocias (LUN, magyarul Legfrissebb Hírek) ma Chile legolvasottabb napilapja. Nem is olyan régen a 102 éves, hagyományait büszkén őrző, de egyáltalán nem közkedvelt lapról általános nézet volt, hogy unalmas és jelentéktelen. Az olvasóközönséget nem úgy hódították meg, hogy bulvárlappá változtak. A lap munkatársai szerint az, amibe belekezdtek, joggal nevezhető a lapcsinálás forradalmának. A LUN ma egyetlen, mindenek felett álló alapelvhez tartja magát: az olvasó visszajelzése irányítja a szerkesztőket.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 3., link

Ázik a Szerb Nemzeti KönyvtárFEL

Az 1972-ben épült könyvtár alagsori raktárában három évvel ezelőtt jelentek meg az első repedések a falon, amelyet akkor betömtek. Most a könyvespolc sorok mentén vödrök állnak, a könyvtárosok a megtelt edényeket hordják ki a vécébe. A mostani szivárgás egyik oka a könyvtártól száz-százötven méterre lévő, idestova hatvan éve épülő Szent Száva székesegyház építési munkálatai.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 28., link

Szemét-könyvekFEL

Egy argentin kis közösség, az Eloísa Cartonera arra szakosodott, hogy latin-amerikai irodalmat, meséket és verseket juttasson el az olvasókhoz. Fénymásolják a lapokat, egybefűzik ezeket, a borító pedig olyan kartonpapírból készül, melyet gyűjtögető hajléktalanoktól vásárolnak meg. Több fiatalember illeszti össze a könyveket, festegeti ezek borítóját – egy 30 négyzetméteres bódéban, mely nemrég még zöldségeskalyiba volt. Cocurto képzőművész, Javier Bailaro barátja viszont írónak tartja magát: eleinte ők állították össze a könyveket, majd másokat is bevontak. A kicsiny kiadó eddig hatvan különböző könyvet adott ki. A legnépszerűbb regényből száz példányt készítettek, de akadt olyan anyag, amiből csak húsz darabot állítottak össze. A karton kilójáért 1,5 pesót (100 forintot) fizetnek.

Hírforrás:
2004. december 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 28. link

IBM outlet a Vaterán: gépek, alkatrészek 1 Ft-tólFEL

A Vatera.hu online aukciós piactéren egyre több nagyvállalat és multinacionális cég árusítja ki elfekvő készleteit. A közelmúltban az IBM egyik legnagyobb hazai disztribútora jelent meg IBM-Outlet néven számítástechnikai cikkekkel a Vatera. hu oldalon. Az IBM-Outletben a megmaradt raktárkészletek kerülnek értékesítésre, többségében 1 Ft-os vagy kiemelkedően kedvező kikiáltási árral.

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 29., link

Interneten is a bulvár a legkelendőbb hírFEL

Ha az olvasó szabadon válogathat, akkor az interneten is inkább bulváros híreket olvas. Ez a következtetés vonható le a Hírlista.hu hírgyűjtő weboldal novemberi olvasási statisztikájából. A link címen általános, gazdasági, illetve egy-egy témára szakosodott, összesen 38 hírforrás, napi átlag 1200 hírcíme követhető időrendi sorrendben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 2., link

Uniós kifejezéstár magyarulFEL

Könyv és CD formájában jelent meg többek között magyar nyelven is az EU hivatalos kifejezéstára. Az uniós elektronikus szótárt a több ezer eMagyarország pont minden állomásán telepítik a közeljövőben. December 2-án sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a MorphoLogic Kft. és a SZAK Kiadó együttműködésében megjelent Az Európai Unió Hivatalos Kifejezéstára nyomtatott és elektronikus (CD) könyv formájában. A kiadvány forrása a hatályos közösségi joganyag magyarítása során létrejött négynyelvű (angol-magyar-francia-német) adatbázis. A szótár a nyelvi megfelelőkön kívül megadja az illető kifejezés szakterületét, jogszabályi származását, egyes esetekben további információkat is. A hivatalos terminológia mellett a szótárban megtalálhatóak az úgynevezett eurozsargon (eurospeak) elemei is. A jogszabályi forrás terjedelme 100 ezer oldal. A szócikkek száma kb. 23 ezer. A nyomtatott könyv terjedelme 1888 oldal. A nyomtatott szótár és a CD-ROM együttes ára bruttó 22 ezer forint. A beszerzés lehetőségéről a link weblapon található információ. Az elektronikus szótár letöltésének díja 15 ezer forint. A letöltés kipróbálás és a díjfizetés feltételei a link címen olvashatók.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 3., link , link

EP Kulturális és Oktatási Bizottság...FEL

A KultúrPont Iroda honlapján olvasható összefoglaló az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának felépítéséről, muködéséről. Az oldal EU és kultúra című részében ismertetőt találnak még az EU Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságáról és az EU keretprogramokon kívüli, egyéb kulturális kezdeményezéseiről is. link

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 1., KultúrPont Hírlevél

Kulturális intézmények Közép- és Kelet-EurópábanFEL

A KulturKontakt Austria külön weboldalon foglalkozik Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa kulturális intézményeivel, szervezeteivel. Az adatbázist 2001 márciusában kezdték szervezni; az egyes intézmények elérhetőségei mellett a tevékenységüket bemutató rövid leírás is olvasható. (on-the-move)

Régebbi hírforrás(ok): - F: nov. 25., MATISZ Hírlevél, KulturKontakt Austria link

Honlapajánló: BabelmedFEL

A Földközi-tenger medencéjének kulturális életével, híreivel foglalkozó online portál, a Babelmed link mára kb. napi 20.000 látogatót vonz. Cikkek, tanulmányok, linkgyűjtemények olvashatóak itt, többek között a European Cultural Foundation (ECF ? Európai Kulturális Alapítvány) támogatásával. (ECF)

Hírforrás:
2004. december 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 1., KultúrPont

Vírus Híradó: kibővített tartalom, újabb IT biztonsági rovatokFEL

A 2F 2000 Kft. átadta a megújult Vírus Híradó portált.

Régebbi hírforrás(ok): - F: dec. 3., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról