Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/3., 1. 19.

Ön szerint mit tesznek a HR-esek az Ön könyvtárában?
Mekkora lehet demokráciaindexünk (pl. a könyvtárügyben)?
Tolvajok és rongálók -- körkép nagyobb közkönyvtárakról
Bloggerek Magyarországon
Blog -- szervezeti célokra
Új, kisméretű Google hardvereszköz belső hálózati kereséshez
Meddig ésszerű még könyvtáraknak zenekölcsönzéssel foglalkoznia?
Ráfizethetnek a lassú közszolgáltatók
Tényleg a könyvek mennyisége számít?
Könyvtárak gombnyomásra
Sikerlista a Napi Gazdaságnál is
Az egyetlen hivatalos nyelv Luxemburgban: a többnyelvűség
Új számítógépeket kaptak a tatai kistérségi könyvtárak
Litván könyvkiadó partnert keres
Könyvgyűjtés után koncert -- könyvtár a Selye Egyetemnek?
Hangos toll-számítógép gyerekeknek
Kétmillió új internetező 2006-ig
Drága Internet!
Digitális kor, versenyképes magyarság -- ideák az eMagyarország 2005 fórumon
Sírás pénz után
Diplomás egerek a tel-aviv-i egyetemen
Házépítők Kalauza Online -- új portál (szép szaktájékoztatói feladat)
Megújult az Uno.hu
Sajtótörténeti kuriózum -- 48 éves a Füles


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Ön szerint mit tesznek a HR-esek az Ön könyvtárában?FEL

A hatékonyan és jól dolgozó HR-esek kevesebb munkatársat szolgálnak ki, a kevésbé hatékonyak többet. A HR stratégiai szerepe Magyarországon még mindig inkább csak a szakkönyvek lapjain létezik. A fejlett ipari országokban egy emberi erőforrás szakember átlagosan 85-120 munkatársat szolgál ki, míg Magyarországon 100-at, 130-at - derült ki a Mercer humán erőforrás tanácsadó cég 40 országot felölelő felméréséből. A HR területen tehát a hatékonyság a megszokottól eltérően működik: nem attól jó a HR osztály, ha minél több embert szolgál ki egy munkatársa. Ezt támasztja alá a legfrissebb Figyelő-Hewitt Legjobb munkahely felmérés is: a magyar TOP 10 vállalatnál a kiszolgáltak száma 80 alatt marad, de olyan magyar céget sem nehéz találni, ahol ennél sokkal több, 300 alkalmazott jut egyetlen HR munkatársra.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 12., link

Mekkora lehet demokráciaindexünk (pl. a könyvtárügyben)?FEL

-- Komolyan gondolja, hogy a demokrácia mérhető dolog? Válasz: Tatu Vanhanen demokráciakutató-politológus: -- Elsősorban azzal mérem, hogy a választásokon mekkora a kisebb -- pontosabban a nem győztes -- pártokra eső szavazatok aránya, illetve, hogy a lakosság hány százaléka járult az urnákhoz. E kettő szorzata adja az úgynevezett demokráciaindexet. Nem mondom, hogy ez tökéletes mérce, de nehéz lenne alkalmasabbat alkotni, olyat, amelyre a világ minden országában találnánk is adatokat. A dolog itt nem ér véget. Ha az intellektuális és gazdasági erőforrások szélesebb körben oszlanak meg a társadalomban, növekszik a demokrácia, ellenkező esetben visszafejlődik: vagyis az erőforrásoknak és a demokrácia fokának hosszabb távon egyensúlyban kell lenniük. Azt pedig, hogy az erőforrások miként oszlanak meg a társadalomban, négy viszonyszámmal mérem: azzal, hogy a felnőttek hány százaléka tud olvasni, hogy hány egyetemi hallgató jut 100 ezer lakosra, hogy a mezőgazdasági területek mekkora része van családi gazdaságok kezében, illetve, hogy mennyire decentralizált a nem mezőgazdasági szektor. Ezek a tényezők a világ általam vizsgált 170 országában a demokratizálódás szintjét kétharmadrészt megmagyarázzák.

Régebbi hírforrás(ok): - F: A faji különbségek mérése nem rasszizmus Interjú Tatu Vanhanennel. HVG, 2005. január 12. -- Gondolatok a párhuzam-vonáshoz: hány fő pozícionál ténylegesen a költségvetésből fenntartott könyvtárak pénzügyei felett, illetve határozza meg a szakmai irányvonalakat? (Formálisan és informálisan egyaránt.) A szakmában mennyire nyilvános a szakmai döntéshozók döntés-előkészítése? Szakmailag mennyire színes e csoport? Mekkora a szakmai közösség olvasottsága, szakismeret-felszívó képessége, gyakorlatban is használható ismereteket nyújtó továbbképzésben való részvétele, mennyire kiterjedtek és heterogének a szakmai civil kapcsolatok? (MG)

Tolvajok és rongálók -- körkép nagyobb közkönyvtárakrólFEL

Évente sok százezer forintos kárt okoznak a könyvrongálók és tolvajok a megyei bibliotékák többségében; az elkövetők rendszerint saját célra csonkítják meg a kiadványokat, de előfordulnak megrendelésre dolgozó profi tolvajok is. A legtöbb könyvtár biztonsági intézkedések bevezetésével igyekszik meggátolni a lopásokat, az olvasótermeket kamerák figyelik, a kijáratnál mágneskapu jelez, ha a könyvet védő vonalkódot érzékeli, ennek ellenére előfordulnak trükkös esetek. A tapasztalatok szerint a leggyakoribb az, amikor a szövegrészeket, illusztrációkat zsilettpengével távolítják el, vagy egyszerűen kitépnek oldalakat. Az OSZK-ban a szándékos rongálások értéke eléri a 2-3 millió forintot -- mondta Tóth Ferenc, az intézmény olvasó és tájékoztatási szolgálatának vezetője. Könyvet lopni nem tudnak az olvasók, mert minden könyv elektromos jelzőszállal van ellátva, így a kijáratnál jelez egy berendezés, de éves szinten hat-tíz próbálkozás történik -- tette hozzá.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 17., link

Bloggerek MagyarországonFEL

(Blogger = interneten elérhető naplót -- blogot -- készítő személy) Hetekkel ezelőtt írtam az ITTK Kutatási Jelentésében megjelent tanulmányról és panaszkodtam, hogy az csak a kiadvány előfizetői számára elérhető. Holczer Márton (ITTK) elküldte a tanulmányt, Bujdosó Bori (a szerző) pedig engedélyezte, hogy közreadjam itt, az e-média blogon. Mindkettőjüknek ezúton (is) köszönöm! A Magyarországon három-négy éve még csak egy szűk internetes szubkultúrára jellemző weblog-írás, azaz blogolás az utóbbi egy-két évben robbanásszerű terjedésnek indult az internetező fiatalok körében. Ez az önkifejezési és kommunikációs forma kétségtelenül sok szempontból különbözik a többi, társadalomkutatók által már évek óta vizsgált online kommunikációs eszköztől, s mint ilyen, önálló vizsgálatot érdemel. Az alábbiakban bemutatott kérdőíves és interjús módszert ötvöző kutatás célkitűzése az volt, hogy megtegye az első lépést a magyar bloggertársadalom szociológiai és pszichológiai szempontú megismerése felé.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 12., link (itt található a nevezett tanulmány linkje is)

Blog -- szervezeti célokraFEL

A blog számos üzleti alkalmazása lehet optimális pl.: marketing, média, vállalati belső kapcsolatok, ügyfélkapcsolatok, partnerkommunikáció, mindamellett, hogy személyes alkalmazása is hasznos a karrierépítésre, promócióra, pl.: link A folyamatos blogfigyelés -- legalábbis üzleti információszolgáltatók gyakorlata szerint -- információs készséggé válik: a figyelő hamar tud reagálni az őt érintő hírekre. Sok botrány, pletyka pattan ki ugyanis blogokból. Emellett a szervezet saját blogot is indíthat, saját információkkal, esetleg saját honlapját kiadja blogolásra. A belső pr- ben a cégen belüli hírlevelet helyettesítheti, olcsóbb ugyanis, mint az intranetes oldal. A reklám viszont ellenkező hatást ér el a blogon, tönkreteszi a hitelességet.

Hírforrás:
2005. január 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: Kulcsszó : jól használható üzleti kommunikációs célokra a weblog. In: Kreatív 2004/10, p. 60-61; Vállalati blog -- profi toborzó, nov. 24., FigyelőNet, link -- A blog, mint az internet többi alkalmazása, olyan (szakma)kultúrákban terjed inkább, mely bizonytalanságtűrő, és alacsony a hatalmi távolsági index. Feltehetően ezzel magyarázható, hogy az első hazai könyvtári blogok ? és egyáltalán internetes kommunikációs kezdeményezések -- a hivatalos (bizonytalanságkerülő, nagy hatalmi távolsággal bíró) szervezetektől távolról, civil kezdeményezésként indulnak, és meglehetősen hosszú ideig kerülik a hivatalos alkalmazást. Évek múltán azonban a szerveztek is lassan ráéreznek a bennük rejlő lehetőségekre. Csak ki kell várni. (MG)

Új, kisméretű Google hardvereszköz belső hálózati kereséshezFEL

A Google piacra dobta a kis- és közepes méretű vállalatok belső hálózatain való kereséshez kifejlesztett új hardvereszközét, a Google Mini-t.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 15., link -- Pillanatokon belül Google könyvtári katalógusszoftver?...

Meddig ésszerű még könyvtáraknak zenekölcsönzéssel foglalkoznia?FEL

Felülmúlta a letöltések száma a kislemezeladásokét Nagy-Britanniában. A brit lemezkiadókat tömörítő BPI adatai szerint a szigetországban december utolsó hetében 30 ezerrel több zeneszámot töltöttek le az internetről, mint ahányat maxi CD formájában, az üzletekben vásároltak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 16., Prím Online, link -- Nem lesz meglepő, ha rövidesen Magyaroszágon is meghaladja a letöltések száma pl. a könyvtári zenekölcsönzést (és persze filmkölcsönzést). Komoly tehát a kérdés: érdemes-e az egyes könyvtáraknak stratégiailag zenekölcsönzéssel foglalkozni, vagy csak az egész könyvtári rendszer számára éri meg, esetleg csak egy körvonalazódó (közép-)európai könyvtári szövetségnek? Nem jobb-e ezt is az üzleti szolgáltatókkal szerződésben (vö.: EISZ-mintához hasonlóan) végezni? Képes-e a könyvtár, és ha igen, többet, vagy mást nyújtani, mint az internetes tartalomszolgáltató rendszerek? Esetleg helyi CD-vagy kazettakészítés? (MG)

Ráfizethetnek a lassú közszolgáltatókFEL

A jövőben visszakaphatja befizetett eljárási illetékét az, akinek valamelyik állami vagy önkormányzati szerv - a hivatal hibájából - nem intézi el határidőre az ügyét. Becslések szerint csak Budapesten évente több száz milliósra tehető az eljárási illetékek összege.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 13., link

Tényleg a könyvek mennyisége számít?FEL

HVG, felsőoktatási melléklet: Léteznek persze objektívebb mutatók is az egyes képzési helyek közötti különbségek mérésére. Az OFFI évek óta gyűjti az egyetemek, főiskolák tanítási-tanulási tevékenységéhez kapcsolódó adatokat, kezdve onnan, hogy miként változott a hallgatói és oktatói létszám, gyarapodott-e a könyvtár vagy a számítógép-állomány, egészen odáig, hogy emelkedtek-e a hallgatók juttatásai -- ösztöndíjak, segélyek --, sportolási vagy önképzési lehetőségei. ...
A doktori kurzusok elterjedtsége -- talán nem véletlenül -- többnyire egyenes arányban áll azzal, mekkora könyvállománnyal rendelkezik az adott intézmény. A legnagyobb könyvtár Debrecenben van (2,7 millió kötet), Szeged a második (2,2 millió), az ELTE központi bibliotékájában pedig 1,2 millió kötet sorakozik, ami azonban még kiegészül a karok, tanszékek saját - több százezres - állományával. Az egy hallgatóra jutó olvasótermi helyek száma nem változott látványosan: míg például Pécsett továbbra is több mint száz diák osztozik egy olvasótermi széken, az ELTE-n csak kilenc. A Budapesti Corvinus Egyetem -- a 2003-ban három kertészeti karral kibővült egykori közgáz --, illetve a szegedi vagy miskolci intézmény könyvtárát a középmezőnybe sorolja 25-30- as zsúfoltsági mutatójuk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) pedig már a rosszabb adottságú intézmények között van (negyven férőhely diákonként). Mégis a műszaki karok hallgatói a legelégedettebbek egyetemük könyvtárával, amit feltehetően a használati szokások különbözősége is magyaráz: egy történésznek például nyilván több írott forrást kell használnia, mint egy informatikusnak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 15., HVG, 2005/2, p. 60-63 link

Könyvtárak gombnyomásraFEL

A Magyar Elektronikus Könyvtár anyagát lelkes internetezők kezdték gyűjteni Az élethosszig való tanulás hátterét ma már egyre inkább az interneten található adatbázisok adják. Ha késve is, de a kormányzat is bekapcsolódott a digitális tartalomfejlesztésbe, évről évre bővül az elérhető tartalom. ... (MEK, DIA, NAVA)

Hírforrás:
2005. január 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 13., link

Sikerlista a Napi Gazdaságnál isFEL

Elkészítettük a tavalyi év legnézettebb cikkeinek listáját. A Lidl magyarországi megjelenéséről szóló cikkek több helyen is képviseltették magukat a TOP-10 listán, de a karácsonyi ajándékok piaca és az autóvásárlási mizériák is olvasók tömegeit vonzották a képernyők elé.

Régebbi hírforrás(ok): - F: -- Az olvasói érdeklődés tehát mérhető, mind a Napi Gazdaságnál, mind a könyvtári forrásoknál is. Kérdés, hogy e fontos minőség-jelzőt mennyire vesszük igénybe. (A minőséget -- ha komolyan vesszük -- az ügyfél igényei határozzák meg, rövid és hosszabb távon egyaránt.) Érdekes lehetne pl. könyvtári szakfolyóirataink cikkeinek olvasottságát vizsgálni. Szakbibliográfiánk, a MANCI egyelőre ezt nem teszi lehetővé. A visszaáramló adatok jelzést adhatnak a szerkesztőknek, mely témákról érdemes többet szólni, melyről kevesebbet. Ha van rá bátorság :-) Mérhető lenne a KIT hatása is: egy MANCI-ba utaló link (pl.) mennyire növelné a letöltést? (MG)

Az egyetlen hivatalos nyelv Luxemburgban: a többnyelvűségFEL

... hangzott el többek között az IRA (Nemzetközi Olvasástársaság) európai koordinációját irányító szervezete, az IDEC most véget ért portugáliai konferenciáján, melynek legfőbb témája az írásbeliség nyelvpolitikai és szociolingvisztikai tartalma volt. A kutatók által nagyon frekventált témának tűnt a PISA-felmérések, és a többnyelvűség és a kétnyelvűség ügye. Több egyéni valamint kisebb csoportos kezdeményezés tűzi ki célul a különböző életkorú és képességű gyerekek együttes írás-olvasás fejlesztését. Úgy tűnik: az utóbbi területen a tudományos alapú, gyakorlat-orientált, és a hagyományoktól merőben eltérő kezdeményezéseké a jövő. Az IDEC-értekezleten szó esett a minket leginkább foglalkoztató 2006-os budapesti világkongresszusról is. A 2007-es európai konferenciának a berlini Humboldt Egyetem ad otthont.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 18., Steklács János

Új számítógépeket kaptak a tatai kistérségi könyvtárakFEL

A tatai kistérségben található települési könyvtárak mindegyike új számítógépet kap; szerdán kilenc polgármester vette át a számítástechnikai berendezéseket a Tatán ez alkalomból tartott ünnepségen. A Tatai Többcélú Kistérségi Társulás a Belügyminisztérium tavaly április végén kiírt pályázatán 43 millió forint állami támogatást nyert, amelyet elsősorban a technikai berendezések fejlesztésére kívánnak fordítani - mondta el Gyüszi László, a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója az MTI-nek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 12., link

Litván könyvkiadó partnert keresFEL

A vallási, filozófiai, pszichológiai és gyerekirodalommal foglalkozó litván "Kataliku pasaulio leidiniai" társszervezôként vagy partnerként részt venne Kultúra 2000-es pályázatban. A következő témák érdeklik őket: könyvek, kulturális örökség, nyelvek, könyvtárak, irodalom, olvasás, műfordítás. Bővebb inf.: Kataliku pasaulio leidiniai; 27/14 Pylimo St., 01141 Vilnius, Lithuania - Saulena Ziugzdaite reklama@katpasaulis.lt link

Régebbi hírforrás(ok): - F: KultúrPont

Könyvgyűjtés után koncert -- könyvtár a Selye Egyetemnek?FEL

Több mint 70 ezer könyv gyűlt össze a révkomáromi Selye János Egyetem könyvtárának bővítésére - F: jan. 17., link A Duna Televízió és a Selye János Egyetem könyvgyűjtő akciójának lezárásaként szeretettel hív Mindenkit ünnepi hangversenyre. Helyszín: Bp. Kálvin Téri Református templom (Kálvin tér 7.) Időpont: 2005. január 25-e kedd, 19 óra. A szerzők örömmel fogadnak belépőjegyként egy szépirodalmi könyvet.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Boldvai József -- Marad a kisördög: milyen felsőoktatási könyvtári állomány állhat össze a mégoly lelkes gyűjtőakció ajándékdarabjaiból?

Hangos toll-számítógép gyerekeknekFEL

A gyerekjátékokat gyártó LeapFrog Enterprises egy olyan új, tollformájú számítógépes eszközt fejlesztett ki gyerekek számára, amely, - többek között - hangosan kiolvassa az általa leírt szöveget.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 16., Prím Online, link

Kétmillió új internetező 2006-igFEL

A lisszaboni célokról, Magyarország információ-technológiai fejlődéséről és a közeljövő céljairól volt szó pénteken a Millenáris Parkban, az eMagyarország 2005 szakmai napon. A szaktárca 2006-ig kétmillió új internetezőre számít hazánkban.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 15., link

Drága Internet!FEL

Magyarországon drága a szélessávú internetelérés, hiányoznak a piacról a valódi versenyt generáló alternatív szolgáltatók, és a felmérések szerint az embereket sem igazán érdekli sem az internet, sem a számítógép. Az előfizetési díjak legnagyobb részét a távközlési cégek nyelik el, de az állam is jócskán keres a bolton, noha elméletileg támogatja az olcsó és gyors internetelérést.

Hírforrás:
2005. január 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 18., link

Digitális kor, versenyképes magyarság -- ideák az eMagyarország 2005 fórumonFEL

Magyarország szeretne a régió infokommunikációs technológiai központja lenni, amihez hozzásegítheti kedvező geopolitikai helyzete, európai uniós tagsága, az Egyesült Államokkal és a délkelet-ázsiai vezető ICT országokkal fennálló szoros együttműködése -- mondta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter, az eMagyarország Szakmai Nap 2005 rendezvényén, pénteken, Budapesten. Hozzátette: a konferencia célja, hogy fórumot teremtsen a kormányzat és a magyar informatikai és telekommunikációs élet szereplőinek a közös, informális számvetésre, illetve a közös ICT célok megfogalmazására.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 17., link

Sírás pénz utánFEL

Finoman szólva is katasztrofális a levéltárak, múzeumok, könyvtárak helyzete Zalában, hiszen az elmúlt évben a megyei közgyűlés a költségvetésében 4,2 százalékkal kevesebb forrást biztosított ezen intézmények működtetésére - állapították meg a keszthelyi Balatoni Múzeumban tartott szakmai fórum résztvevői. A tanácskozáson részt vett Hiller István kulturális miniszter, aki elismerte: országosan is hasonló problémák jellemzik a közgyűjteményi intézményeket.

Hírforrás:
2005. január 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 15., link

Diplomás egerek a tel-aviv-i egyetemenFEL

Új hallgatók csatlakoztak az egyik izraeli egyetemhez. A jövevények néhány hónap alatt alaposan felforgatták az intézmény megszokott életét, ráadásul elérték azt is, hogy a könyvtár bezárjon. A betolakodók egerek, akik a jelek szerint nagyon jól érzik magukat az egyetem könyvtárában. Novemberben fedezték fel, hogy az egyetem könyvtárában egerek tanyáznak. A könyvtárban dolgozók kérésére a vezetőség úgy döntött, lezárja az említett épületrészt. Napok teltek el, de a könyvtár még mindig zárva volt. A tanítás folytatódott, és az előadók házi dolgozatok megírására kötelezték a hallgatókat. Az egyetemisták ezért úgy döntöttek, átmennek más egyetemekre könyvekért. "Átmentünk a tel- aviv-i egyetemre, majd Jeruzsálembe is elutaztunk, csak hogy beszerezzük a szükséges tananyagot. A könyvtár már 2 hónapja zárva van, és szükségünk van a könyvekre!"- mondta az egyik kriminológia hallgató. Két hónap után, szerdán végre megnyílt a könyvtár. Ha valaki véletlenül mégis halk cincogást hall, járjon utána. Lehet, hogy az egerek is le akarnak diplomázni.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 16., link

Házépítők Kalauza Online -- új portál (szép szaktájékoztatói feladat)FEL

Internetes oldalak készültek a Napi Gazdaság Kiadó gondozásában ötödik éve megjelenő Házépítők Kalauza című kiadványnak. A Házépítők Kalauza Online (HKO) a print laphoz hasonlóan a lakásfinanszírozásról és a szabályozásokról tesz közzé friss információkat, beleértve a lakás-takarékpénztárakat, a munkahelyi és önkormányzati támogatást és az adókedvezményeket. A jogi és gazdasági kérdéseken túl a portál Tudástár menüje leírásokkal és aktuális árakkal igyekszik segíteni az építkezőket. Az elméleti leírások mellett hamarosan gyakorlati segítséget nyújtó, interaktív termékkereső is felkerül a honlapra. A Tudástár információit emelt díjas SMS-elküldése után lehet elérni. Az oldalak designját a Napi Gazdaság házon belül alakította ki, a technikai fejlesztéseken a Pirin dolgozott.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 17., link

Megújult az Uno.huFEL

Teljesen megújult külsővel és struktúrával lépett át ötödik esztendejébe az Uno.hu. A Juventus Rádió hírportáljának oldalletöltése egy év alatt megháromszorozódott, látogatottsága pedig 70 százalékkal nőtt, ezzel a havi látogatószám elérte a 170 ezret. A dinamikus növekedés további fenntartása érdekében 2004 decemberében az Uno.hu arculatot váltott és áttekinthetőbb struktúrára tért át. Több tematikus oldalt indított a portál, közülük is kiemelkedik a legfrissebb gépjármű- és közlekedési híreket, bemutatókat, teszteket és egy naprakész adatbázist is tartalmazó autós oldal. Megújultak a rovatok, amelyek további alrovatokkal bővültek. A rovatonként használható archívummal akár a kezdetekig is visszalapozhat az olvasó. Az Uno.hu 2005-ben további fejlesztésekre készül, amelyek között szerepel egy online közösségi játék indítása, valamint az ötesztendős jubileumra épülő akciók szervezése is.

Hírforrás:
2005. január 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 18., link

Sajtótörténeti kuriózum -- 48 éves a FülesFEL

A nemzetközi rejtvénylap-piacon egyedülálló Füles, 2005. január 18-án jelenik meg kétezerötszázadik alkalommal. A Sanoma Budapest kiadásában megjelenő rejtvényújság mostantól 16 színes oldallal lesz gazdagabb, valamint egy különleges rejtvénysorozat is készült a keresztrejtvény szerelmeseinek. A Füles 1957. február 3-án jelent meg először. A lapot olyan híres írók is megtisztelték írásaikkal, mint Karinthy Ferenc, Heltai Jenő, Örkény István, Somlyó György, Devecseri Gábor, Fehér Klára, Királyhegyi Pál vagy Békeffi István.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 18., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról