Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/4., 1. 28.

Egy milliárd lelőhely-példányhoz közelít az OCLC
Florida közkönyvtárai kiugróan hatékonyak
Mit kezdenek a könyvtárak a blogokkal és az RSS-ekkel?
De mi is az az RSS?
Könyvtári statisztika a KI oldalán -- internet a megyékben
A Pro Bibliotéka Emlékérem díjazottai, és további kitüntetettek
Könyvtárépítés-történelem, Szeged
Bajban a szegedi net-kávézók
Riválisa-e a New-York-i Barnes & Noble szuperáruház az egyetemi könyvtáraknak?
Privatizáció -- termelékenységnövekedés...
GDP-növekedés: a diploma kevés
Informatika a közszférában
E-kormányzat osztrák módra
Újraszabályozták a kormányzati webtevékenységet -- könyvtári tanulságok
Elindult a www.baratsagosinternet.hu
Kampány indul a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére
Az internetezés jövője Európában
A neten keresők kétharmada bedől a reklámoknak
Kábel helyett digitális telefonon keresztül fogunk internetezni
Internetes telefonszolgáltatás beindítására készül a Google
Fogyatékkal élők -- akadályverseny
Romániában megemelték a közalkalmazottak bérét
Megjelent a Google ingyenes fotókezelő programjának új verziója
Filmekkel bővít a Napster
Babits helyett Helischer
Európai olvasók - spanyol keresés
Főzőcske Misztótfalusi szakácskönyvéből
Tűz a törökszentmiklósi városi könyvtárban
Lánczi Ágnes, a Gordiusz műhely vezetője; interjú
Találjuk ki Magyarországot!
Márka- és logótár
Megújult a Gyalogló Katalógus szolgáltatása
Könyvtári szolgáltatás az elmúlt félév rádióműsoraiból
Hasznos tippek 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba felvételizőknek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Egy milliárd lelőhely-példányhoz közelít az OCLCFEL

Az OCLC, a világ legnagyobb közös könyvtári vállalkozása 2005 januárjában már több mint 57 millió dokumentum 953 millió példányáról ad felvilágosítást (2004. március végén e számok: 54 millió dokumentum 918 millió példánya, 134 millió könyvtárközi kölcsönzés). 10 másodpercenként bővül az adatbázis egy új leírással, s átlag négy másodpercenként egy új példánnyal. Fennállása óta 141 millió könyvtárközi kölcsönzés teljesítését segítette elő. Kilenc hó alatt: 3 millió dokumentum 35 millió példánya, 7 millió könyvtárközi kölcsönzés. Egyik legújabb szolgáltatása, az elektronikus -- teljes szövegű ? cikkadatbázisa (Electronic Collection Online) már 2 milliós választékot kínál közel hatodfélezer elektronikus folyóiratból.


Florida közkönyvtárai kiugróan hatékonyakFEL

A 17 millió lakosú Florida állam 2004-ben 450 millió dollárt (kb. 100 milliárd Ft) költött közkönyvtáraira (ennek többsége a saját település önkormányzatától származik, az állami ráfordítás aránya 7%, a szövetségié pedig fél százalék). A közelmúltban lefolytatott igen mélyreható elemzés legfontosabb következtetése: minden közkönyvtárra fordított dollár csaknem 6 és félszeresét fialja a polgárok számára. Az összegző jelentés néhány érdekesebb adatát érdemes idézni. A lakosság hajszál híján fele beiratkozott olvasó, a nők és férfiak aránya 52 : 48%. Hazai szemmel figyelemre méltó a korösszetétel. A népesség egésze illetve a könyvtárhasználók aránya korcsoportok szerint: 18 év alatt 23 : 20%, 18-29 év között 14 : 12%, 30-44 év között 22 : 25%, 45-54 év között 13 : 10%, 55-65 év között 11 : 14%, 65 év fölött 17 : 19%. A fiatalabb nemzedékek alulreprezentáltak az olvasók közt, míg a középnemzedék létszámarány felett van jelen, hasonlóan a seniorokhoz. A lakosság 17%-át kitevő spanyol ajkúak a könyvtári olvasók közt 14%-ot mutatnak. Iskolai végzettség tekintetében érdekes, hogy az alacsonyabb végzettségűek könyvtári részaránya meghaladja a lakosságit (nyolc általános alatt 8 : 15%, megkezdett középiskola 21 : 23%, középiskolát végzett 22 : 33%, együtt 51 : 71%). A megkezdett főiskolai tanulmányokat mutatóknál már alatta van (29 : 24%), s a főiskolai illetve egyetemi végzettségűek pedig alig élnek a közkönyvtárral (13 : 3%, 7 : 2%, együtt 20 : 5%). Ezzel szemben a jövedelmi színvonal nem szórja ennyire a használói rétegeket, s a szegényebb háztartások valamelyest kevésbé használják a közkönyvtárat, mint a tehetősebbek (például 30-50 ezres éves jövedelem esetén 19 : 18%, 75-150 ezer dollár közt 25 : 26%, 150 ezer dollár felett 30%).

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 23. link (Néhány főbb adat: OCLC Abstract idei január 17-i számában)

Mit kezdenek a könyvtárak a blogokkal és az RSS-ekkel?FEL

Stílusosan a link blogon esik szó e kérdésről. Az ötletek és tapasztalatok mellett a témával foglalkozó bibliográfia és könyvtártípusonkénti linktár is segít a tájékozódásban.


De mi is az az RSS?FEL

Angolul két definíció létezik: Rich Site Summary vagy Real Simple Syndication. A lényeg, hogy XML szabványú szolgáltatás website-on megjelent aktuális hírek vagy cikkek továbbítására (cím, szerző, kategória, rövid tartalom és link). Az RSS értesítőket logóval vagy RSS linkkel szokták jelölni azok a website-ok, melyek ilyen szolgáltatást kínálnak. Az RSS használatának előnye a hírlevelekkel szemben, hogy nem igényel feliratkozást, nem kell megadni az e- mail címet és semmilyen személyes adatot. Ráadásul folyamatos frissítést tesz lehetővé, a felhasználó saját munkaasztalán (desktopon) olvashatja az aktuális híreket RSS olvasó programja segítéségével. Az RSS értesítőket csak a megfelelő szoftverrel lehet elolvasni. Léteznek ingyenes és fizetős változatok, továbbá böngésző alapúak, de van Outlook plug-in is.

Hírforrás:
2005. január 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: link , További információ pl.: link

Könyvtári statisztika a KI oldalán -- internet a megyékbenFEL

A Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály arra vállalkozik, hogy ... rendszeresen bemutat statisztikai adatokat, érdekességeket, közgondolkodásunk befolyásolására, általános szakmai ismereteink bővítésére. Pillanatnyilag nem kívánunk ettől többet tenni, talán ez sem kevés. Nem foglalunk állást, nem minősítünk, hanem adatokat közlünk, pontosan bemutatva, hogy az adatok miről szólnak és miként értelmezhetők. Úgy gondoljuk, hogy az érdekességek felvillantására szükség van. Akit pedig további részletek érdekelnek, akiben a bemutatott táblák gondolatokat ébresztenek, azok keressenek, kereshetnek bennünket. -- Fehér Miklós, Somogyi József

Régebbi hírforrás(ok): - F: link -- A felmérések sorrendje az oldalon időrendileg fordított: a frissebbek előbb, ami kedvez a befogadónak. A legfrissebb feltett statisztika: Internet a könyvtárakban. A 2004. novemberi országos felmérés dokumentumai. A nyers adatok mellett összefoglaló is olvasható. Ebből idézve: A 3648 adatszolgáltatóból összesen 1156 helyen (31,7 %) biztosan van internet. A 3648 adatszolgáltatóból összesen 1809 helyen biztosan nincs internet (49,6 %). A 3648 adatszolgáltatótól erre a kérdésre összesen 683 helyről nem kaptunk adatot. Ez az adatszolgáltatók 18,7 %-a. Kár, hogy az anyagban nincs befogadást segítő diagram, illetve eredményességi mutató. Az összesítő táblázatot Excelbe kimásolva, a megyéket rangsorba állítva megállapítható: Budapest, Pest, Jász--Nagykun--Szolnok és Békés megyékben több az olyan szolgáltatóhely, ahol van internet. (Csongrád, Fejér és Heves nem adott meg internettel nem rendelkező adatot.) Hasznos lenne, ha a felmérés költséghatékonysági mutatót is adna, rámutatna, hogy egy internetes pont megvalósítása mennyibe kerül az egyes megyékben. (MG) -- A KIT örömmel vár és tesz közzé rövid összefoglalókat hasonló friss felmérésekről.

A Pro Bibliotéka Emlékérem díjazottai, és további kitüntetettekFEL

Művészeti és kultúratámogatói elismeréseket adományozott a nemzeti kulturális örökség minisztere a magyar kultúra napja alkalmából; a kitüntetéseket az Iparművészeti Múzeumban adta át Hiller István. A kulturális miniszter Bibliotéka Emlékérem-díjat adományozott dr. Büky Bélánénak, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára osztályvezetőjének, az állományelemzés, a használatelemzés, valamint a folyóirat-feldolgozás területén elért elméleti és gyakorlati eredményeiért; Czinkné Bükkösdi Valériának, a kaposvári Megyei és Városi Könyvtár osztályvezetőjének, a könyvtár informatikai fejlesztésében elért eredményeiért, és a szakirodalmi bibliográfia területén végzett kiváló munkájáért; Haraszti Pálnénak, az Országgyűlési Könyvtár osztályvezetőjének, az Országgyűlési Könyvtár képviselői tájékoztató szolgálatának létrehozásában és működtetésében végzett kiemelkedő szakmai eredményeiért; Háry Péternének, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár szolgáltatási egység vezetőjének, a könyvtár gyűjteményszervezési és feldolgozási munkájában végzett kiemelkedő eredményeiért; Kovács Emilnek, a devecseri Városi Könyvtár címzetes igazgatójának, a Városi Könyvtár vezetőjeként az intézmény fejlesztésében elért szakmai eredményeiért; Lakatos Andrásnak, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatójának, a gyűjteményszervezés területén, valamint tájékoztató könyvtárosként végzett kiemelkedő elméleti és gyakorlati munkájáért; dr. Müller Róbertnénak, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár igazgatójának, a Városi Könyvtárban végzett kiemelkedő szakmai és eredményes vezetői munkájáért; Sipos Mártának, az Országos Széchényi Könyvtár főosztályvezető- helyettesének, a Magyar Nemzeti Bibliográfia számítógépes rendszerének kialakításában és a könyvtári informatikai fejlesztésben végzett kiváló eredményeiért; Szentesi Jánosnénak, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár osztályvezetőjének, a megyei könyvtárban és a megye könyvtár ügyéért végzett két évtizedes magas színvonalú szakmai munkájáért; Tőzsér Istvánnénak, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár osztályvezetőjének, a Megyei és Városi Könyvtárban végzett kiemelkedő módszertani és oktatási tevékenységéért. Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Szirtes Katalin és Koppány Endréné A könyvet házhoz program megvalósításában végzett önfeláldozó munkájáért. A kulturális miniszter A Kultúra Pártfogója címet adományozza Gulyás Györgyné Mátyás Évának, aki férje, Gulyás György, a Békés-Tarhosi énekiskola, a Debreceni Kodály Kórus, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny alapítója, zeneművészeti főiskolai tanár-karnagya volt, és teljes hagyatékát a Debreceni Egyetem könyvtárának, ingatlanját pedig az egyetemnek ajándékozta.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 21., link

Könyvtárépítés-történelem, SzegedFEL

Körülbelül nyolc évig szolgáltatott szenzációs híreket a médiának a Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központja. A kilencvenes években az volt a fő kérdés, hogy egyáltalán lesz vagy nem lesz. Villámgyorsan nőtt az egyetemisták száma, akkoriban vált nyilvánvalóvá, hogy az oktatók már képtelenek megkülönböztetni a hallgatókat. ... Már nem szokás csendben lenni, prüttyögnek az SMS-t fogadó mobiltelefonok, angol, arab mondatok röpködnek a jó akusztikájú termekben. Bejött a hipermodern új házba a tanszéki könyvtárak anyaga, velük jöttek a tanszéki könyvtárosok. Ahonnan érkeztek, az egy igazi, álmatag szocializmusbeli világ volt, kevés munkával, sok trécseléssel, télen melegben, nyáron hűvösön. Az olvasótermeket a főbb tudománycsoportok szerint osztották fel az épület szintjein. Kicsit olyan fílingje van az egésznek, mintha a Tesco áruházban járna az ember. Minden egy helyen van, és mégis minden külön: a régi folyóirat-olvasó szellemi mindenevőknek való univerzalitása elveszett a költözésnél. Egyetlen dolog maradt a régi: az egymás mellé rakott könyvhegyek semmivel össze nem téveszthető, komoly, ódon illata.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 24., link

Bajban a szegedi net-kávézókFEL

Hatalmas konkurenciát jelenhet az új egyetemi könyvtár a szegedi internetszalonoknak, hiszen az Ady téren hatszáz forintért egy éven keresztül gyakorlatilag bárki ingyen használhatja az ottani számítógépeket. A netkávézókban még nem érzékelik a forgalomcsökkenést.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 21., link

Riválisa-e a New-York-i Barnes & Noble szuperáruház az egyetemi könyvtáraknak?FEL

A hat évvel ezelőtt írt tanulmány témája aktuálisabb, mint valaha. A Brooklyn College (City University of New York) professzora és tájékoztató könyvtáros azt vizsgálta, hogy a Barnes & Noble hatalmas könyváruházait miért használják olyan sokan könyvtárként (és ahelyett). Az áruház elsősorban a diákokat és a diplomásokat célozza meg, és egyre jobban terjeszkedik. Vajon ezekben a könyváruházakban a diákok szakirodalmat is gyűjtenek, és ha igen, miért nem a főiskola könyvtárát használják erre a célra? Vajon véglegesen a könyváruházra cserélték a diákok a könyvtárat? A kérdőíves vizsgálatból a könyvtárakkal szemben több kifogás is felmerült: atmoszférája, világítása, a könyvanyag frissessége, az áttekinthető elrendezés tekintetében. Azt sokan elismerték, hogy komolyabb irodalomkutatást a könyvtárban végeznek. (A felmérés eredményét bemutató írás alcímei is sokatmondóak: A könyvtártól frusztrálva, A hozzáférés hiánya, Nem esztétikus könyvtárak, Jobb mint a könyvtár?) Nyilvánvaló, hogy sok javítanivaló akad még a felsőoktatási könyvtárakban: barátságosabbá kell tenni a légkört, a könyvgyarapítás sem hanyagolható el az elektronikus források beszerzése miatt stb., de ami a legfontosabb teendő: vissza kell csalogatni olvasóinkat a könyvtárba.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Feinberg: B&N : The new college library? In: Libr.J. 1998/2. 49-51.p. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/4. ref.: Murányi L.

Privatizáció -- termelékenységnövekedés...FEL

Az ipari vállalkozások privatizálását tekintve 20-36% a termelékenységnövekedés Romániában. Magyarországon 14-31%. Külföldi befektetők esetén nagyobb anövekmény: 37-50%. A tapasztalat azt mutatja, hogy a preprivatizáció során is növekszik a termelékenység -- írja egy MEK-be frissen bekerült tanulmány.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Does privatization raise productivity? : Evidence from comprehensive panel data on manufacturing firms in Hungary, Russia and Romania. MTA Közgazdaságtud I. link -- Egy közelmúltbeli hazai megyei könyvtári felmérés szerint a könyvtáron kívüli szolgáltatók azért kerülik a szolgáltatások kihelyezését, mert -- noha több esetben látják a minőségibb munkavégzés lehetőségét -- úgy vélik, hogy nincs anyagi lehetőségük rá. Emellett az is gyakori, hogy jobban megbíznak a belső munkatársakban, és szeretik kontroll alatt tartani a munkafolyamatokat. (MG)

GDP-növekedés: a diploma kevésFEL

Ahhoz, hogy egy ország termelékenysége javuljon, nem elég elméletben felkészíteni a diákokat. Tudástesztekkel mérhetővé vált, hogy a már megszerzett, és gyakorlatban hasznosuló tudás hozzájárul a GDP növekedéséhez. Az iskolai végzettség nem, a megszerzett tudás gyakorlatban történő hasznosítása azonban javítja egy ország teljesítményét -- állítja egy az Economistben publikált tanulmány és a Világgazdaság által megkérdezett szakértő is. Kanadai kutatók az OECD-országokban vizsgálták meg, hogy milyen kapcsolat van a készségek és a gazdasági fejlődés között. Ha a diplomások száma egyre nő az országon belül, az nem elegendő a GDP növekedéséhez -- hangsúlyozzák az elemzés készítői, Serge Coulombe és kutatótársai.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 25., link

Informatika a közszférábanFEL

Több mint 13 ezer informatikust foglalkoztatnak a hazai közintézmények, de a szervezetek kétharmadánál egy szakember sincs. A fejlesztéseket a szűkös források mellett a tervezés hiánya is hátráltatja. A mintegy 16 ezer hazai közintézmény csupán alig több mint harmadánál, mintegy 5600 szervezetnél található belső IT-csapat, vagy áll alkalmazásban legalább egy informatikáért felelős személy. A fejlesztések legfőbb akadályát egyértelműen a szűkös gazdasági, anyagi lehetőségek jelentik - állítják a kutatásban megkérdezett döntéshozók. Emellett az intézmények 14-18 százalékánál a szakemberek hiánya, a központi költségvetési intézmények esetében pedig a szervezeti nagyságból adódó rugalmatlanság is jelentősen hátráltatja a beruházásokat. Az említett korlátozó tényezők mellett a fejlesztések elé mindenképpen jelentős akadályt gördíthet az IT-tervezés hiánya. Írásos, részletesen kidolgozott informatikai stratégiája még a központi költségvetési szegmensben is csupán az intézmények 46 százalékának van, a többi szegmensben ez az arány még a 15 százalékot sem éri el. Mindezen tényezők mellett a beruházásokhoz a költségvetési intézmények csak mintegy ötödénél, s az e szempontból élen járó központi költségvetési szegmensben is csak az intézmények egyharmadánál kapcsolódnak megtérülési számítások.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 18., link

E-kormányzat osztrák módraFEL

Az osztrák kancellária-hivatal költségére 200 településen 500 terminált állítanak fel a kormányzati információk ingyenes elérése végett. A páncélkeménységű törésmentes monitorok használói például a link internetes oldalon tájékozódhatnak a kormányzati fejleményekről.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 21. link

Újraszabályozták a kormányzati webtevékenységet -- könyvtári tanulságokFEL

A Kormányzati Informatikai Egyeztető Tárcaközi Bizottság 2003 decemberében készítette el az államigazgatási szervek internetes tevékenységére és tartalmi- formai követelményeire vonatkozó ajánlását. Egy év elteltével a bizottság felfrissítette az ajánlást, amelybe több mint egy tucat új elem került be. Pl.: egységesülő formátum, információelérés néhány kattintással, tilos a jogszabályokkal ellentétes vagy elavult információk megjelenítése, a halott linkek szerepeltetése, a gyors letöltést akadályozó, indokolatlan, nagy méretű html-oldalak fenntartása, munkakörben rögzített webmesterség, egységes doménnevek, mobilkommunikáció bevonása stb. A nyilvánosság ügyében: Az oldalaknak részletes leírást kell adniuk a 200 ezer forintot meghaladó támogatásokról és az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződésekről... A megfelelő szintű webes kommunikációt folytató oldalak tanúsítványt kapnak.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 24., link

Elindult a www.baratsagosinternet.huFEL

Magyarország uniós csatlakozásával megnyílt a lehetőség, hogy a hazai civil szervezetek a korábbinál aktívabban kapcsolódjanak be az Európai Unió biztonságosabb internethasználatot, illetve az internettel kapcsolatos objektív tájékoztatást célzó Safer Internet programjába. A link bemutatóján azt is jelezték a szervezők, hogy e három célcsoportot szeretnék megszólítani testre szabott tartalmakkal, letölthető ajánlásokkal, hazai és nemzetközi példákon alapuló jó tanácsokkal, a diákok, szüleik és pedagógusaik számára kidolgozott információs, felvilágosító anyagokkal, oktatási segédletekkel és elektronikus tananyagokkal. A kampányhoz kapcsolódó nyomtatott tájékoztatók mintapéldányai december legvégén 3400 általános iskolába jutottak el.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 21., link

Kampány indul a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséreFEL

Évről évre több hulladékot gyűjtünk szelektíven, a szakminiszter szerint a fejenkénti mennyiség három éven belül meghaladhatja az unió átlagát. Egy közhasznú társaság hamarosan tájékoztató programot indít, melynek összköltsége százmillió forint. A szelektív gyűjtés fellendítésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közreműködésével az Öko-Pannon Kht. hét országos önkormányzati szövetséggel együttműködési megállapodást írt alá. Ennek alapján a koordináló szervezet vállal egy olyan százmillió forintos tájékoztatási programot, amelynek keretében lakossági tudatformálási és oktatási tevékenységet végez.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 21., link -- A könyvtárak -- a marketingfelfogás szerint -- folyamatosan figyelik környezetüket piaci rések után kutatva. Így nagy eséllyel veszik észre és tudnak időben kapcsolódni az információterjesztést, tudásgenerálást szolgáló projektekbe. Egyik ilyen lehet -- a példának okáért -- a környezetvédelem. Könyvtári piacfigyelés nélkül biztosan a nagyobb tőkeerejű szakmai és kevésbé szakmai vállalkozások részesülnek a megbízásokban. (MG)

Az internetezés jövője EurópábanFEL

Több mint 70 millió európai háztartás rendelkezik majd szélessávú internet- hozzáféréssel az évtized végére egy becslés szerint. A teljes lakosságnak a 72 millió bekábelezett (és besugárzott) otthon hozzávetőleg 41 százalékát fedi majd le, tehát ami elsőre soknak tűnik (és az is), az ebből a szemszögből még további bővülési lehetőségeket tartogat. Ha valóra válik a Forrester Research szerdai "jövendölése", akkor 2010-re az internetezők 67 százaléka, azaz kétharmada csatlakozik majd szélessávon a Világhálóhoz, azaz három európai webezőből kettőnek lehetősége lesz minden további gond nélkül igénybe venni a nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokat.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 21., link

A neten keresők kétharmada bedől a reklámoknakFEL

A Google-t, az Ask Jeeveset, a Yahoot vagy más webes keresőket használók 62 százaléka nem tudja megkülönböztetni a valódi találatokat a fizetett hirdetésektől, derül ki az amerikai Pew Internet and American Life Project frissen közzétett felméréséből. Ráadásul a neten kutakodók 68 százaléka elfogulatlan, hiteles forrásként tartja számon a webes keresőket, amelyeknek pedig szinte mindegyike felvonultat úgynevezett szponzorált találatokat. A Pew jelentése szerint ez kifejezetten ironikus, hiszen "a felhasználók csaknem fele állítja: nem használná tovább a netes keresőket, ha azt gondolná róluk, hogy nem tájékoztatnak világosan a fizetett találatok megjelenítésének módjáról". A Pew felmérése szerint egyébként a megkérdezettek havonta átlagosan 43 percet töltenek webes kereséssel, és ebbe az időbe 34 különböző keresés fér bele. A férfiak 40 százaléka, a nők 27 százaléka keres naponta, és az összes kereső negyede próbált már saját magára találni az interneten.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 25., link

Kábel helyett digitális telefonon keresztül fogunk internetezniFEL

A Forrester Research felmérése szerint 2010-re az európai szélessávú internetfelhasználók döntő többsége digitális telefonvonalon keresztül kapcsolódik majd a világhálóra, míg a kábelszolgáltatók részesedése 15%-ra esik vissza.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 25., Prím Online, link

Internetes telefonszolgáltatás beindítására készül a GoogleFEL

A brit The Times értesülése szerint a Google online tartalomszolgáltató VOIP internetes telefonszolgáltatással tervezi bővíteni profilját a közeljövőben.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 25., Prím Online, link

Fogyatékkal élők -- akadályversenyFEL

Lejárt a törvényben szabott határidő, s az ország legtöbb közintézménye még mindig nem közelíthető meg akadálymentesen a fogyatékkal élők számára. A tárca tervez, az érdekvédelmi szervek perelnek. A kormány hamarosan felállítja, s útjára indítja az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, amelynek többek között a fogyatékossággal élők elleni diszkrimináció leküzdése lesz a feladata. Erre Göncz Kinga miniszter asszony szerint a hivatal hatósági jogköröket is kap. A közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban pénz és hatósági fellépés kérdése az akadálymentesítés -- vallja az esélyegyenlőségi tárca vezetője. Szerinte először a fejekben van szükség akadálymentesítésre. Arra, hogy fogyatékossággal élők korábbi évtizedekben láthatatlan, majd az elmúlt tizenöt évben ismét láthatóvá vált tömegei helyet kapjanak a társadalomban. Arra, hogy az akadálymentes megközelíthetőség ne külön feladat, hanem alapkövetelmény legyen egy új épület megépítésénél.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 20., link

Romániában megemelték a közalkalmazottak bérétFEL

A román kormány rendeletet fogadott el a szerződéses állami alkalmazottak bérének 18–25%-os emeléséről. Ebbe a foglalkoztatási kategóriába tartoznak a tanácsosi, előadói és szakértői állások az olyan közintézmények keretében, mint a legfelsőbb bíróság, az alkotmánybíróság, az elnöki hivatal, a parlament, a minisztériumok, a versenyhivatal, a számvevőszék, az Országos Audiovizuális Tanács, valamint a szociális munkások, könyvtárosok, edzők, muzeológusok, mérnökök, zenészek, főszerkesztők és előadóművészek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 24., link

Megjelent a Google ingyenes fotókezelő programjának új verziójaFEL

Megjelent a Google vezető internetes böngésző képfájlokat kezelő programjának új verziója, a Picasa 2.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 19., Prím Online, link

Filmekkel bővít a NapsterFEL

A zenék letöltésére specializálódott Napster bejelentette, hogy bővíti választékát, és előfizetői hamarosan filmeket és videójátékokat is letölthetnek oldalaikról. A Napster vezetője, Chris Gorog szerint cége hamarosan kibővíti online zenei szolgáltatási modelljét, így előfizetői számára elérhetővé válnak majd mozifilmek, tévéműsorok és egyéb videótartalmak is a weben keresztül.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 24. link

Babits helyett HelischerFEL

Három városi intézmény kapott új nevet az esztergomi képviselő-testület döntése nyomán. A város első közkönyvtárát megalapító Helischer József nevét eddig egy Prímás-szigeti utcácska őrizte. Most a városi könyvtár veszi fel az 1779-ben született árvaszéki elnök, tanácsos nevét, aki 1844-ben bekövetkezett halálakor egy háromezer kötetes könyvtárat, térkép- és kézirat-gyűjteményt, valamint a gyarapításához szükséges háromezer forintot hagyott Esztergomra.

Régebbi hírforrás(ok): - F: link

Európai olvasók - spanyol keresésFEL

A spanyol Fundación Universitaria La Salle olvasáskultúrát népszerűsítő Kultúra 2000-es pályázatához keres társszervezőket és partnereket a következő témákban: könyvek, tánc, kiállítások, nyelvek, könyvtárak, irodalom, multimédia, zene, festészet, olvasás, kulturális események, fotó, audiovizuális művészetek.
(KultúrPont) Bővebb információ: Fundación Universitaria La Salle; 10 c/ La Salle, 28023 Madrid, Spain - María José González Santos

Régebbi hírforrás(ok): mjgonzalez@eulasalle.com link

Főzőcske Misztótfalusi szakácskönyvébőlFEL

Az igazi ínyenceknek ajánljuk az első magyar nyelven nyomtatott szakácskönyv izgalmas receptjeit. A Szakáts mesterségnek könyvetskéjét 1698-ban Kolozsvárott adta ki Misztótfalusi Kis Miklós. Az eredetiben fennmaradt régiség a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában található, ahol féltve őrzik a kulináris kincset.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 20., link

Tűz a törökszentmiklósi városi könyvtárbanFEL

Tűz volt a törökszentmiklósi városi könyvtár padlásterében. Az épület tetőszerkezetét javították délelőtt, amikor a szomszédos gyógyszertárban azt vették észre, hogy füst van, ég a padlás. Mire a tűzoltók a helyszínre értek a dolgozók 8-10 poroltóval már eloltották a tüzet. A szakemberek szerint ha a padlástérben lévő papírdobozokig elérnek a lángok, akkor az egész épület veszélybe került volna.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 19., link

Lánczi Ágnes, a Gordiusz műhely vezetője; interjúFEL

A Petőfi rádió tudományos ismeretterjesztő rovatának, a Gordiusz-műhelynek a vezetője felnőtt fejjel tanulta meg a rádiózást. Húsz éven át könyvtáros volt. Ma is úgy érzi, egy fantasztikus szakmát hagyott ott egy fantasztikus hivatásért. A könyvtárosnak -- magyarázza -- minden tudományra rálátása van, hisz a társadalomtudósnak és a természettudósnak egyaránt szüksége van könyvre, információra. Igaz, hogy a technika segítségével ma gyorsabban megkapja az ember az információt, de a könyvről - Lánczi Ágnes meggyőződése - sose fogunk lemondani. Ha a világ bármelyik könyvtárában járunk, legyen az a legmodernebb, akkor is ugyanazt a jellegzetes illatot érezzük. A papírszag egyetemes.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 20., link

Találjuk ki Magyarországot!FEL

Hankiss Elemér korábban sokak figyelmét felkeltő kezdeményezése immár látható és olvasható eredményt hozott. A link honlapon gazdag olvasnivaló, vitaanyag érhető el. Elsősorban személyes vélemények jelennek meg. A szájt kialakuló diskurzusok és hozzászólások számára is teret nyit.

Régebbi hírforrás(ok): - F: (jan. 21.) link

Márka- és logótárFEL

Melyik hegycsúcsot ábrázolja a Paramount Pictures logója? Szirén vagy hableány látható a Starbucks emblémájában? Miért Tux a neve a Linux pingvinjének és mennyi jogdíj folyik be használatából? Többek között ezeket is megtudhatja a hvg.hu Média rovatának most induló új sorozatából, melyben közismert márkanevek és logók eredetét próbálják bemutatni.

Hírforrás:
2005. január 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 20., link

Megújult a Gyalogló Katalógus szolgáltatásaFEL

Új arculattal és kibővített funkciókkal jelenik meg a Gyalogló Network népszerű szolgáltatása, a Gyalogló Katalógus, ami a legrégebben működő hazai település-adatbázis. A Gyaloglo.hu emellett a network egyéb szolgáltatásait keretbe foglaló portáloldal szerepét is betölti. A link címen több mint 7 éve elérhető szolgáltatás Magyarország településeinek adatait, az adott helységgel kapcsolatos linkeket tartalmazó gyűjtemény. Az oldal -- nevéhez hűen -- segítséget nyújt az országban túrázó, kiránduló netezők számára, de kibővített szolgáltatásainak megfelelően bárki számára hasznos információkat nyújt, aki Magyarország településeire kíváncsi.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 19., link

Könyvtári szolgáltatás az elmúlt félév rádióműsoraibólFEL

Akár 2004 júliusában elhangzott rádióadásokat is kínálhatunk olvasóinknak a link oldalról kiindulva. Real audio formátumban egyórás fájlonként letölthető anyagokban hallgatható vissza a Kossuth (Keleti URH is), Petőfi, Bartók és a Radio Budapest hanganyaga. A letöltött anyag meghallgatható, vágható és elvileg tárolható is. (MG)


Hasznos tippek 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba felvételizőknekFEL

Január 28-án, pénteken egyes hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáival megkezdődik a középiskolai felvételik sorozata. A HVG mellékletében tájékozódhat a határidőkről, az iskolákról és a korábbi eredményekről, illetve 2001 és 2004 közötti évek összes írásbeli feladatsorát is letöltheti.

Régebbi hírforrás(ok): - F: jan. 25., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról