Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/5., 2. 2.

Szervezeti kultúra -- melyik felel meg a könyvtár céljainak?
Hazai információs társadalom-jelentés: hol vannak a könyvtárak?
BOBCATSSS-morzsák
EUvonal forró dróton a közkönyvtárakban
Megtisztítják a könyveket az egyetemi könyvtárban
Bonyodalmak a Képes Krónika hasonmás kiadása körül
A média harcolhatna a békéért, a gyűlölet ellen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Szervezeti kultúra -- melyik felel meg a könyvtár céljainak?FEL

Milyen szervezeti kultúra megfelelő a hazai könyvtárakban, ha a egyszerre kívánunk hatékony és eredményes szolgáltatást? És milyen lehet a mostani? A cikk hazai, dán párhuzamokkal, példákkal igyekszik körvonalazni a kultúra kérdését. Felvázolja a Harrison-féle kulturális orientáció rendszerét (hatalom- , szerep-, feladat- és személykultúra), illetve a Hofstede-féle kulturális dimenziókat: hatalmi távolság, bizonytalanságkerülés, férfias tulajdonságok és az individualizmus szintjének indexei).
Ha tényleg fontos számunkra a tudásmenedzsment, akkor fából vaskarika azt hatalom- vagy szerepkultúrában, magas hatalmi távolság és bizonytalanságkerülés mellett megvalósítani. A cikk felveti a vezetői felelősséget is. (A kultúra kérdése ? lépések a tudásmenedzsment felé / Mikulás Gábor. Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2005/1.)


Hazai információs társadalom-jelentés: hol vannak a könyvtárak?FEL

Az Információs Társadalom Szakmai Klub és az Információs Társadalom című folyóirat február 4-én vitadélelőttöt tart a BMGE helyiségeiben ("R" épület 210.) a Nemzeti Fejlesztési Terv előkészítését szolgáló rendezvénysorozat részeként. A meghívó mellékleteként tanulmányozható a a Magyar információs társadalom 2004 -- éves jelentés című "kísérleti" jelentés (PDF: 50 oldal). Érdemes ebből két könyvtári adatot kiemelni. A 2004. őszén végzett adatfelvétel szerint a számítógép-használók körében a következő helyszínek "futnak": otthon (73%), munkahelyen (43), iskolában (29), barát vagy rokon lakásán (24), -- majd ötödik helyen a könyvtár (9%). Mögötte: internetkávézó (7) és teleház (3). Az teljes lakosság internethasználatát mutató grafikon a 2002–2003--2004-es évek dinamikáját mutatja. A fenti helyszínek szereplése: otthon 7 -- 10 -- 15% (2002 -- 2003 -- 2004.), munkahelyen (8 -- 9 -- 10%), iskolában (7 -- 9 -- 8%), barát/rokon lakásán (4 -- 6 -- 7%), könyvtárban (2 -- 3 -- 3%), internetkávézóban (2 -- 2 --3%). Érdemes elgondolkodni a tényen: a lakosság 3%-a használja az internetet a könyvtárban. Ugyanakkora arányt értek el az internetkávézók (hány van belőlük?). Iskola és munkahely: kb. háromszoros arány, saját otthoni használat: ötszörös arány. Nagy fejlődés elébe nézünk? (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

BOBCATSSS-morzsákFEL

Mivel még tart a konferencia, ezért csak néhány morzsát közlünk, remélve, hogy a szerény magyar résztvevő- és előadói létszám ellenére a budapesti konferencián elhangzott frissítő gondolatok helyet kapnak a hazai szaksajtóban. -- A norvég közkönyvtárak a használói kérdések 15%-ára tudnak 'azonnal' helyes választ adni (Gunhild Salvesen). Litvánia lakosságának 33%-a könyvtárhasználó (Polana Vilar), Horvátországban kb. 10 az arány. A kölni városi könyvtárban a referenszkérdések száma öt év alatt több mint negyedére zsugorodott az internet hatására (Jutta Benkowsky). E könyvtárban magánszemélynek a térítéses információszolgáltatás keretében standard kérdést három napos határidővel 50 euró/óra munkadíjjal számítják, vállalkozások esetében vastagabban fog a tolluk (Brite Bühring). Theo van Gogh meggyilkolása és számos politikus megfenyegetése hatására a szólásszabadság kérdései a könyvtárakban is aktuális kérdéssé válnak: multikulturális közegben beszerezhető-e egy adott közösséget kultúráját, nézeteit sértő irodalom? (Jelke Nijboer).

Hírforrás:
2005. február 02.  • Továbbküldöm a hírt

EUvonal forró dróton a közkönyvtárakbanFEL

A Miniszterelnöki Hivatal információs kampánya keretében Baráth Etele EU ügyekért felelős tárca nélküli miniszter január 27-én az Országházban elindította az 'EUvonal forró dróton' programot. Az ingyenes szolgáltatás lényege, hogy a könyvtárak látogatói egy külön e célra kihelyezett készülékről egyetlen gombnyomással hívhatják a két éve sikeres EU-információs szolgálatot, az EUvonalat (06 80 38 2004). Az 'EUvonal forró dróton' célja, hogy a lakosság minél szélesebb rétegének tegye elérhetővé és ismertté az EUvonal és az EU közkönyvtári hálózat szolgáltatásait. Első körben január végéig tíz település könyvtárában -- Algyő, Balástya, Budapest XXIII. kerület -- Soroksár, Csongrád, Kecskemét, Köröstarcsa, Makó, Mezőtúr, Szentendre és Tompa -- lesz elérhető az EU forródrót, és a közeljövőben várhatóan további 50-60 könyvtár csatlakozik a programhoz. - F: febr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megtisztítják a könyveket az egyetemi könyvtárbanFEL

Hamarosan befejeződik több mint 12 ezer magyarországi vagy magyar vonatkozású, 1850-ig megjelent nyomtatvány megtisztítása és fertőtlenítése a szegedi egyetem könyvtárában -- adja hírül a Webrádió. Az intézmény főkönyvtárosa elmondta, a köteteket egy speciális berendezéssel, laponként porszívózták át, az élő penésszel fertőzött könyveket megtisztították, most légmentes környezetben tárolják azokat és formalinnal igyekeznek elölni belőlük a gombákat. A kiadványok megtisztítása elsősorban az olvasók egészségének megőrzése érdekében fontos, mivel a por és a penészgomba allergiát okozhat. - F: jan. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bonyodalmak a Képes Krónika hasonmás kiadása körülFEL

Bonyodalmak a Képes Krónika hasonmás kiadása körül -- Vajon más nemzeteknél is gyakorlat-e, hogy kétségbe vonják krónikáik tartalmát, ahogyan azt például a magyarok leghitelesebb történelmi dokumentumával, a Képes Krónikával teszik? Papp Gábor: -- Elvileg elképzelhető ilyen, hiszen a Krónika más módon hiteles, mint mondjuk az ÉS könyvek, de azért ilyen fokú hiteltelenítése a saját nemzeti történeti hagyományoknak, mint amilyen nálunk van most már másfél-két évszázada történik módszeresen, azért ilyen nem figyelhető meg, és azt hiszem, hogy ideje ezt a folyamatot visszafordítani....
... Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója írja megkeresésünkre küldött részletes válaszlevelében: 'A Krónika és az összes Kódex-könyv, illetve a dokumentum, amelyet a Nemzeti Könyvtár kért, állami tulajdon, közvagyon, Kezelésével a tulajdonos a Nemzeti Könyvtárat bízta meg. Ahogy bármelyik könyvtár a Nemzeti Könyvtár is vagyont kezel...' - F: jan. 31.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A média harcolhatna a békéért, a gyűlölet ellenFEL

A Kommunikáció Világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetében II. János Pál Pápa arra kérte a médiát, hogy segítsen legyőzni a világban uralkodó gyűlöletet és megteremteni a békés egymás mellett élés kultúráját. A Kommunikáció Világnapja május 8-ára esik, de a Pápai üzenetet hagyományosan január 24-én, az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc ünnepén teszik közzé.
A Pápa szerint a média a tömegek felvilágosításán keresztül a kölcsönös megértést hirdetheti. "A média emberek milliárdjait taníthatja a világ más tájairól és távoli kultúrákról." -- fogalmaz az üzenet. A megértés pedig már magában hordozza a béke ígéretét, teszi hozzá: "A megfelelő tudás megértéshez vezet, eloszlatja az előítéleteket és felébreszti a vágyat, hogy még többet tanuljunk." II. János Pál levelében szembeállítja a médiát a propagandával, amely "másokat ellenségként fest le, elhintve a konfliktus magját, mely könnyedén erőszakká, háborúvá vagy akár népirtássá fajulhat." A Pápai üzenet teljes szövege elolvasható a Vatikán weboldalán: link - F: jan. 26.,

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról