Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/6., 2. 9.

Bozóki András lesz az új kulturális miniszter
Angol elemzés készül a takarékosabb állománygazdálkodásról
Angol közkönyvtárak: növekvő bemenet, enyhén csökkenő kimenet
Mekkora teljesítmény-növekedést jelent az iskolai könyvtár?
Értékeljünk OPAC-okat!
Fodor Péter is fizet... -- Használati adatok a FSZEK-ből
Könyvtár -- önkormányzati pr-eszköz
Sopron könyvárra pályázik
Még nem tudott kiköltözni a megyei könyvtár Nagyváradon
Szerényebben támogat könyvtárakat az Illyés
Mosolyakció a MÁV-tól -- a referensz elemzése
Megfoghatatlan tőke a munkatársakban
Mennyibe kerülnek félelmeink?
Népbetegség a bizalmatlanság
A Microsoft kibocsátotta új online keresőprogramjának teljes verzióját
Asztali keresőszoftverek tesztje
Európa 4 milliárd eurót költ az e-kormányzati programra
Hétfőn indult Magyarország legnagyobb online médiakutatása
Gutenberg- és telefonközvetítés-évfordulók
Több száz film egyetlen lemezen
Blikk és a botrány az élen
A férfiak egészségéről szól idén a rákellenes világnap
Idén a lakossági és üzleti e-szolgáltatásokra koncentrál az IHM
3G-s magazin indult az interneten
Új HUNRA-honlap
Új internetes oldal pályakezdőknek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Bozóki András lesz az új kulturális miniszterFEL

Bozóki András politológus-szociológust javasolja a kulturális minisztérium élére Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök az MSZP-frakció hétfői ülésén jelentette be döntését. Bozóki 2003 óta a Magyar Politikatudományi Társaság elnöke. Az új miniszter 1989-ben alapítója volt a Magyar Narancsnak, 1989-92 között a lap szerkesztője, 1992-96 között főmunkatársa volt. A politológus- szociológus – aki az 1990-es évek elején, 1993-ig Fidesz-tag volt -- 2003-2004- ben tagja volt Medgyessy Péter miniszterelnök informális tanácsadói körének, ahová Gyurcsány Ferenc akkori főtanácsadó hívta meg. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Angol elemzés készül a takarékosabb állománygazdálkodásrólFEL

Az angol kulturális minisztérium könyvtári felelőse, A. McIntosh elemzést rendelt a PKF cégtől a költséghatékony könyvbeszerzés általánossá tétele érdekében. A gondolat abból indul ki, hogy a 149 angol közkönyvtári szervezet eltérő könyvbeszerzési forrásokhoz fordul, következésképp logikus azt feltételezni, hogy egyesek jobb módszerekkel élnek, mint mások. Elég egy adalék ennek indoklására: a hálózati úton megrendelt keménykötésű könyvek gyakorta feleannyiba kerülnek, mintha belvárosi szaküzletekhez fordulnának a gyarapító könyvtárosok. McIntosh azt várja az elemzéstől, hogy a legolcsóbb és leggyorsabb módszerek általánossá válhatnak. (SP) - F: febr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Angol közkönyvtárak: növekvő bemenet, enyhén csökkenő kimenetFEL

2004 őszén összefoglaló készült az angol Parlamentnek. A jelentéshez kapcsolódó adatsorok az 1999/2000-es pénzügyi évtől 2002/2003-ig adnak betekintést a számszerűsített folyamatokba. A teljes közkönyvtári ráfordítás 705 millióról 845 millióra növekedett (csaknem 20%-os növekedés). Az utolsó évben a 805 millióból 441,5 milliót fordítottak bérekre (52%). A 149 könyvtári szervezet több ezer szolgáltatóhellyel és 470 (2003-ban 462) bibliobusszal rendelkezik. Ezek közül háromezer szolgáltatóhely működik heti 10 óránál hosszabb nyitvatartási idővel. Az országos heti nyitvatartási idő megközelíti a 110 ezer órát. Az állomány 90 millióra rúg, ezen belül csökken a felnőtteknek szóló szép- és szakirodalom (25 és 26 millióról 23 és 24 millióra), valamint a kézikönyvtári állomány (14-ről 13 millióra), stagnál a gyermekirodalom (minden műfaj együtt 19 millió), s kicsit növekszik az AV- állomány (6,6 millióról 7,2 millióra). Ennél még érdekesebb az éves gyarapodás: könyvek esetében ez 9-ről 10 millióra ugrott, míg az AV- dokumentumok köre 1,25-ről 1,4 millióra. A gyarapítási ráfordítások jobban szóródnak: könyvekre 2000-ben 71,4 milliót (2003-ban 77 milliót), folyóiratokra nem változóan közel 6 milliót, míg az AV-dokumentumokra a korábbi közel 12 helyett közel 13 millió fontot költöttek. A könyvtári látogatások szerény mértékben csökkentek (280 millióról 274-re), míg a kölcsönzések ennél jelentékenyebb mértékben (363-ról 305 millióra). A könyvtárközi kölcsönzések együttesen (kapott + küldött) a 600 ezres szintről szintén csökkentek (584 ezerre, ezen belül a kapott mennyiség csökkent 373-ról 332 ezerre, a küldött emelkedett 227-ről 252 ezerre). Évente közel 50 millió tájékoztatási kérdésre válaszolnak a közkönyvtárosok. (SP) - F: febr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mekkora teljesítmény-növekedést jelent az iskolai könyvtár?FEL

Ahol az iskolai könyvtárügy fejlett, pl. Finnországban, Angliában (és részben Ausztriában is), ott a tanulók a PISA vizsgálat első tíz helyezettje között szerepeltek, Németország viszont rossz helyet ért el. Finnország minden iskolájában működik megfelelő színvonalú könyvtár, az ellátottság e téren ott 100%-os. A könyvtárak egy része az iskolai feladatok mellett közkönyvtáriakat is ellát, az ország kisebb településein a közkönyvtárak 40%-a az iskola épületében vagy közvetlen mellette működik. Állományuk sokoldalú és gazdag. Nagy-Britanniában az ellátottság ugyancsak 100%-os. Az iskolai könyvtárak erőteljes kibontakozása már 1919 után megindult, amikor a könyvtári törvény lehetővé tette nyilvános könyvtárak szervezését az iskola épületében, a Carnegie alapítvány pedig biztosította állományuk gazdagodását. Ma minden iskola köteles könyvtárat működtetni, amihez a School Library Service szolgáltatásai különféle segítséget nyújtanak. Ezeket az alapiskolák 94%-a igénybe is vesz. A könyvtárakban képzett könyvtárosok dolgoznak, (akik tanulmányaik során az iskolai munkához szükséges speciális ismereteket is megszerezhették), valamint pedagógusok (részben a továbbképzési rendszer keretében megszerzett könyvtárosi végzettséggel) és egyéb segéderők. A könyvtárak állománya hagyományos dokumentumokban és a modern információtechnikai felszereltségben egyaránt gazdag. Ausztria iskolai könyvtárai az 1980-as években indultak fejlődésnek, amikor az oktatási minisztérium létrehozta számukra az Iskolai Könyvtári Szolgálatot. Ez az intézmény felelős az iskolai könyvtárak létrehozásáért és kiépítéséért. 1999-ben a mintegy 1500 osztrák iskola közül 580-ban működött iskolai könyvtár, 68-ban pedig közös iskolai és városi könyvtár, az ellátottság tehát 43%-os. A könyvtári munkát pedagógusok végzik, könyvtárosi kiegészítő képzettséggel, illetve a közös könyvtárakban képzett könyvtárosok. Németország, USA ...
-- A könyvtár jó felszereltsége és szakszerű vezetése 10-15%-os teljesítmény- emelkedést eredményez,
-- a könyvtárosok és pedagógusok közötti intenzív együttműködés 18-21%-ot,
-- a tanulók egyéni könyvtárlátogatását előmozdító bőséges nyitvatartási idő 13-22%-ot.

Régebbi hírforrás(ok): Ballenthin: Bedeutung noch immer nicht erkannt. Der Einfluss von Schulbibliotheken auf die Leistungen von Schülern. In: Buch u. Bibliothek 2004/5. Ref.: Könyvtári Figyelő, 2004/4. ref.: Katsányi S.

Értékeljünk OPAC-okat!FEL

A cikk a tudományos és felsőoktatási könyvtárak OPAC-jainak értékelésére használható modellt mutat be, a kidolgozott paraméterekkel és indikátorokkal együtt, valamint ismerteti tíz OPAC e módszerekkel való értékelésének eredményeit. A vizsgálandó két legfontosabb paraméter az interfész kereső- szolgáltatásai, illetve az interfész egyéb jellemzői: designja, ergonómiája és barátságossága. Részletesebben a keresést jellemző kritériumok: 1. A katalógus címlapja, 2. A keresés, 3. Az eredmények megjelenése, 4. A tartalmak kezelése: Az interfész jellemzői: 1. Design, 2. Ergonómia: 3. Barátságosság. Az elvégzett értékelés szerint a spanyol egyetemi könyvtári OPAC-ok keresési tulajdonságai megfelelnek az olvasók igényeinek, akár az INNOPAC-ot, akár az UNICORN-t alkalmazzák. Ugyanakkor nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a tartalmak kezelésére, különösen a multimédiás dokumentumoknak a katalógusokba való integrációjára. Figyelembe kell venni, hogy a bibliográfiai rekord fogalmának fejlődésével már túlléptünk az ISBD szerinti hagyományos leíró elemeken. A rendszer és használója közötti interakció kétségtelenül gazdagabb és közvetlenebb; ennek megfelelően sürgős a keresési technikák kombinációja, valamint a használatukat megkönnyítő terminológia bevezetése. A második fő paramétert tekintve van néhány ergonómiai javítani való, a felhasználóhoz való igazítás jobb lehetőségeit is meg kell teremteni. Az UNIOCORN esetében a megjelenésen is bőven van javítanivaló. Más tekintetben az INNOPAC és az UNICORN között lényeges, az értékelést jelentősen befolyásoló különbségek nem voltak.

Hírforrás:
2005. február 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Rodríguez Bravo, Alvite Diezu: Propuesta metodológica de evaluación de interfaces de OPACs. INNOPAC versus UNICORN. In: Rev.Esp.Doc.Cient. 27 (2004/1 p. 30-44. Ref.: Könyvtári Figyelő 2004/4. ref.: Mohor J.

Fodor Péter is fizet... -- Használati adatok a FSZEK-bőlFEL

'Még Fodor Péter, a főigazgató is kénytelen fizetni, ha késve hozza a kölcsönkönyvet. És, persze, ő is késik. A statisztika szerint valamivel több mint hatvanmilliót profitáltak lustaságunkból tavaly. Ez a maguk termelte bevétel tíz százaléka.' '...a központi könyvtárba beiratkozottak száma a megújulás óta több mint háromszorosára nőtt: 21 ezerről 71 ezerre.' 'És egyre többen keresik a könyvtárat interneten, miközben százezerrel csökkent a személyes látogatók száma: kicsit több mint hárommillió volt tavaly az egész láncolatban. Néhány százezer kötettel alacsonyabb lett a kölcsönzések száma is, mint tavalyelőtt: 2004-ben öt és fél millió tételt vettek ki. Ez nem az olvasás iránti igény hanyatlását jelzi, hanem, hogy az információszerzés más irányokba fejlődik, elemzi az adatokat a főigazgató.' 'A Szabó Ervin könyvtárnak (a teljes hálózatnak) ma 210 ezer beiratkozott olvasója van, a város lakosságának tizenkét százaléka. Nyugati nagyvárosok általában húsz százalék fölötti átlaggal büszkélkednek. Talán ez is jelzi, mennyire fontos intézménye a demokrácia megélésének a közkönyvtár.'

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár -- önkormányzati pr-eszközFEL

A demokratikus működés, a nyilvánosság érdekében a fontosabb képviselő- testületi dokumentumokat (önkormányzati rendelet, költségvetés) például a könyvtárban is indokolt hozzáférhetővé tenni. Növekvő szerepet tölthetnek be a képviselő-testületek hivatalos lapjai, a helyi stúdiók a képviselő-testületek döntéseinek széles körű ismertetésében.' - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sopron könyvárra pályázikFEL

'A pályázat két nagyobb beruházást tartalmaz: a fertőrákosi barlangszínház korszerűsítése mellett egy modern városi és egyetemi könyvtár felépítését, amely egyben információs központja is lesz a soproni régiónak. Számításaik szerint ez a létesítmény mintegy hatmilliárd forintba kerül. Az alpolgármester elmondta: úgy tervezik, hogy ha Sopron győz a pályázaton, akkor 2010-ben ez a könyvtár lesz a kulturális főváros központja. A rákövetkező évben aztán felhúzzák a válaszfalakat, s valódi könyvtárrá alakítják át az épületet.' - F: febr. 4.

Hírforrás:
2005. február 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Még nem tudott kiköltözni a megyei könyvtár NagyváradonFEL

Nem zárja be kapuit a nagyközönség előtt a nagyváradi görög katolikus püspöki palota azután, hogy a megyei könyvtár kiköltözését követően a város főterén álló impozáns ingatlan teljes egészében visszakerül a görög katolikus püspökség birtokába. Az egyház Virgil Bercea püspök kezdeményezésére múzeumot nyit az épületben. Florin Jula, a püspökség szóvivője a Krónikának elmondta, a múzeum négy részből áll majd, egy történeti és egy művészeti részleg mellett könyvtárat, valamint a műtárgyak megőrzését biztosító restauráló műhelyt is nyitnak. - F: febr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szerényebben támogat könyvtárakat az IllyésFEL

Pomogáts B.: A mögöttünk hagyott évben egy nagyobb összeget szántunk a határon túli magyar könyvtárak támogatására, beindítottunk egy nagyszabású könyvtárprogramot. Ezt idén folytatni kívánjuk, de természetesen nem alapozó jelleggel, tehát szerényebb mértékben. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mosolyakció a MÁV-tól -- a referensz elemzéseFEL

Nyolcszáz jegykezelőjének és pénztárosának indított kommunikációs és konfliktuskezelő tréninget a MÁV. A február 1-jétől március 11-ig tartó Mosolyakcióban az utasok szelvénnyel jutalmazhatják a kellemes modorú, jól dolgozó vasutasokat. - F: febr. 3.
-- Érdemes a fenti példát elképzelni a könyvtári tájékoztatásban is. Személyes tapasztalataim igen változóak. Közös bennük, hogy a könyvtáros személyes habitusa tükröződik vissza (nyers, bátorító, közömbös stb.) kevésbé a tájékoztatás kommunikációinak mesterfogásai. A múlt heti BOBCATSSS- konferencián Gunhild Salvesen mutatta be kutatásait (Is the library able to find the answer? A quality aproach to the reference service in Norwegian public libraries), azaz könyvtári tájékozatókkal folytatott párbeszédek leírt változatait, melyeken bemutatta: mely mondatokból, szavakból derül ki a könyvtáros megértése, figyelmének változása, elfordulása stb. Elemzése több mint izgalmas volt. Bízom benne, hogy előbb--utóbb idehaza is készül hasonló szakdolgozat, PhD. Annál is inkább, mert felmérések egyértelműen igazolják: a könyvtár imázsát az eredményességnél sokkal inkább befolyásolja a kommunikáció szintje. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Megfoghatatlan tőke a munkatársakbanFEL

Az emberek viszonyulásmódja, a szervezeti kultúra és az üzletpolitika az elsődleges vagyon. A tökéletlen, ám nem utánozható tőke az igazi forrása a vállalatok stratégiájának. A munkatársak, a munkahelyi csapatok közötti interakciós módok, a megszerzett tudás, az emberek viszonyulásmódja, a szervezeti kultúra, az üzletpolitika és annak gyakorlata adja a legnagyobb vagyont. Ez a kincs azonban nem mérhető csak pénzügyi mutatókkal. - F: febr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennyibe kerülnek félelmeink?FEL

A dolgozók félelme költségtényező is! Egy 1996-os kutatás szerint a félelem Németországban évi 91,5 milliárd euró kárt okoz. A költségek fajtái: 1. a dolgozók félelme miatt kieső munkaidő; 2. a félelem kiváltotta kiadások (pl. biztosítások vásárlása, tanácsadói díjak), 3. a félelem okozta alkohol- és gyógyszerfogyasztás, 4. fúrás, zaklatás (mobbing). A fenti összegből a kutatás akkor legalább 50 milliárd eurót elkerülhetetlennek tartott. Munkahelyi félelmek formái:
1. a munkahely elvesztése miatti aggódás (presztizsük, arculatuk elvesztése miatt, létfenntartási gondok miatt),
2. félelem hibaelkövetés miatt,
3. félelem a fúrástól, zaklatástól (az áldozat lelki terror miatt fél, a
tettes pedig saját gyengeségeit, félelmeit leplezi),
4. félelem minden újtól (főleg, ha az új főnökök, állandó átszervezések nem hoznak lényeges javulást),
5. félelem a bizonytalanságtól (pl. az 'átszervezés ' szó is válthat ki félelmet, ha nem ismerik ezek hátterét, tartalmát.)
Az innovációs készséget jelentősen vetheti vissza az aggodalom. Pl.: egy konszernnél azért nem tudtak bevezetni egy új terméket, mert senki sem merte vállalni a felelősséget. Arra hivatkoztak, hogy 'ha túl magasra emeled a fejedet, levágják' (vö.: kudarctól való félelem.) Egy másik vállalatnál a számítógépesítés során nem akarták megosztani a tudásukat a számítógépes szakemberek; ők az elbocsátástól rettegtek. Mindkét esetben a félelem megbénította a kreativitás, az innováció kibontakozását, ami jelentős költségtényezője a vállalatnak.

Régebbi hírforrás(ok): Mennyibe kerül a félelem? (referátum) In: Humánpolitikai Szemle 2005/1. A KIT számára ref.: Budai László

Népbetegség a bizalmatlanságFEL

A készségek vagy a szakmai tudás hiánya, az életkor, a nem megfelelő viselkedés egyaránt okozhatja a vezetők iránti bizalmatlanságot. Egy tanulmány szerint a beosztottak több mint egyharmada úgy véli, azonnal át tudná venni főnöke helyét. Nem csak más országokban, Magyarországon is népbetegségnek számít a főnök iránti bizalmatlanság. Leginkább a szakmai hiányosságok miatt elégedetlenek vezetőikkel a magyarok -- állítja Horváth Éva, a Jobserver Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója. A munkahelyi elégedetlenséget az is növeli, ha nincs előbbre jutási lehetőség egy vállalatnál, vagy épp a vezető gátolja egy-egy karrierút beteljesülését. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Microsoft kibocsátotta új online keresőprogramjának teljes verziójátFEL

A Microsoft három hónappal a béta tesztváltozat kiadását követően kibocsátotta internetes keresőprogramjának teljes felhasználói verzióját. - F: febr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Asztali keresőszoftverek tesztjeFEL

A webes keresés mostanra teljesen elfogadott módja lett az internetes tartalom felkutatásának. A mai nagyméretű merevlemezeken rejtőző információkat viszont ritkán sikerül gyorsan megtalálni. A tesztpadon: Ask Jeeves, Hotbot, Google, MSN, Copernic, Yahoo. - F: febr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európa 4 milliárd eurót költ az e-kormányzati programraFEL

Az IDC kutatócég legújabb felmérése szerint mintegy 4 milliárd euróba kerül Európa országainak az e-kormányzati program megvalósítása, és a modern online szolgáltatások bevezetése. A kutatócég az 'eEurope 2005 Action Plan' által megszabott határidők közeledte miatt készítette el a felmérést -- a tervezet szerint ugyanis még az idei év végéig ki kell alakítani az új szolgáltatások rendszerét. A programot a 2002 júniusában megrendezett tanácskozáson fogadták el, majd 2003 januárjában a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyta. A program elsődleges célja a modern közszolgáltatások kialakítása, illetve az e- kereskedelem támogatása, amelyet a szélessávú internet-elérés elterjesztésével, és a nagyfokú biztonságot nyújtó infrastruktúra kiépítésével igyekeznek megvalósítani. - F: febr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hétfőn indult Magyarország legnagyobb online médiakutatásaFEL

Hétfőn indul Magyarország legnagyobb online média kutatása. A Visitor Media Research (VMR) hazánk legnagyobb online média kutatása, melyet az NRC Piackutató és a TNS ismétel meg évről évre. A felmérésben való részvétel alkalmat ad minden internetezőnek arra, hogy válaszaival segítse az általa is látogatott ingyenes tartalmakat nyújtó honlapok médiaértékesítését. A kérdőív az internetezők média használati szokásait, reklám attitűdjét és vásárlási szokásait is vizsgálja, segítve ezzel a hazai médiatervezők és hirdetők munkáját. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gutenberg- és telefonközvetítés-évfordulókFEL

1468. febr. 3.: Johannes Gutenberg német nyomdász halála (szül. 1397. körül), aki a könyvnyomtatás feltalálója. 1440 körül Strasbourgban a szöveg fába vésése helyett fémből betűket öntött, amelyek összerakhatók és szétszedhetők voltak. 1448-tól Mainzban tökéletesítette találmányát és az első ilyen könyvet, az ún. Gutenberg-Bibliát 1455-ben jelentette meg 1282 ivrét lapon 2 oszlopos 42-42 soros szedéssel. 1882. febr. 6.: Az első helyszíni telefonközvetítés. Puskás Tivadar találmánya a farsangi íróbálon mutatkozott be, amikor a Nemzeti Színházból odavezetett "sodronyokon" át a Vigadóbeli fülkékben az érdeklődők a Hunyadi László dallamainak közvetítését hallhatták.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több száz film egyetlen lemezenFEL

Hat technológiai vállalat, köztük a Fuji egy olyan konzorciumot hozott létre, amely az akár 1 TB kapacitású optikai lemezek előállítását is lehetővé tevő HVD technológia támogatását tűzte ki céljául. - F: febr. 6.
-- Összehasonlításként: a Dialog 13 terabájtnyi információt szolgáltat. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Blikk és a botrány az élenFEL

A tavalyi utolsó három hónapban tovább folytatódott az a megfordíthatatlannak látszó tendencia, mely szerint fokozatosan csökken az országos napilapok példányszáma. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest egyedül a Blikknek sikerült javítania 2004 végén. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A férfiak egészségéről szól idén a rákellenes világnapFEL

A kizárólag férfiakat érintő daganatos betegségeknek évente mintegy tízezer férfi esik áldozatul Magyarországon. Az idei rákellenes világnapon ezért a férfiak egészségére hívják fel a figyelmet a daganatokkal foglalkozó szakemberek. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Idén a lakossági és üzleti e-szolgáltatásokra koncentrál az IHMFEL

Az informatikai tárca célja, hogy 2006. végére 4,7 millióan internetezzenek Magyarországon. Egy felmérés szerint a régióban lemaradásban vagyunk az üzleti és lakossági e-szolgáltatásokban, a következő év stratégiájában e két terület kiemelt figyelmet kap - mondta Kovács Kálmán szakminiszter a Távközlési és Informatikai Kerekasztal ülése után. - F: febr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

3G-s magazin indult az internetenFEL

Elindult Magyarország első harmadik generációs mobilkommunikációra fókuszáló online magazinja link melynek elsődleges célja a hazai üzleti és magánfelhasználók folyamatos tájékoztatása az UMTS (3G) hálózat előnyeiről, annak sokrétű felhasználási lehetőségeiről. A 3gsm.hu internetes mobilkommunikációs magazin az idén hazánkba is betörő technológiát kívánja megismertetni a felhasználókkal, és naprakész hazai és nemzetközi információkat szolgáltat Magyarország csaknem 9 millió mobiltelefon- felhasználójának az UMTS által elérhető lehetőségekről. A napi hírek, cikkek mellett a 3gsm.hu világjáró rovatában olyan külföldi országok mobiltrendjeiről, tarifáiról, lehetőségeiről, piacáról is olvashatnak elemzéseket az olvasók, ahol már létezik működő kereskedelmi harmadik generációs hálózat és azt már több éve használják az előfizetők. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új HUNRA-honlapFEL

A HUNRÁ-nak (Magyar Olvasástársaság) saját név alatt futó közösségi blog- jellegű honlapja van kb. 2 hete: link .

Hírforrás:
2005. február 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Új internetes oldal pályakezdőknekFEL

A Békés Megyei Munkaügyi Központ Európában is egyedülálló, új internetalapú pályaválasztási tanácsadót hozott létre. Ez a hálózat komoly segítséget ad a fiataloknak, hogy megalapozott, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő állást találjanak.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról