Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/8., 2. 22.

Könyvtárközi kölcsönzés -- már végfelhasználóknak is!
Nyitott kérdések (és válaszok) a könyvtárosképzésben
Márciusban nyit az Európai Könyvtár
Tulajdonképpen milyen könyvek térnek haza Oroszországból?
Jobban fogy az olívaolaj és a jeges tea -- és mi a helyzet az ismeretterjesztő irodalommal?
Nőtt a magyar könyvpiac, de visszaesett a szépirodalom
Csökken a hallgatószám -- utána a könyvtárhasználóké
Erdélyi Múzeum Egyesület: digitalizálják a magyar kulturális örökséget
Az információgazdálkodás kihívásainak összefoglalása
Teljesítményértékelés -- csak nyűg?
A fogyasztó ideje a legértékesebb
Vezetővizsgálat -- a nagy lökés
CERTIDoc -- célja, folyamata
Terjed az e-oktatás a hazai vállalatok körében
A tudás kereskedelme? -- a WTO könyvtári konferenciája
Félidőben a lisszaboni célok felé
Félezres leépítés a Debreceni Egyetemen -- a könyvtárban is
50 felett -- az állam harcba száll -- Maradhatnak a 65 évnél idősebb közszolgák
IBC-Világgazdaság konferencia a PPP-ről
Lakossági ötletek a bürokrácia csökkentésére
Magyarország kutatási központ lenne az Unióban
Tudásközpontot avattak a Semmelweis Egyetemen
Elpusztulhat Herculaneum ősi könyvtára
Az online áruházak helyzete az internetgazdaságban
Elbűvölve és elhagyatva -- figyelemfelkeltő kampány a digitális játékkultúra fejlesztéséért
Élénkülő piac: interaktív tartalomszolgáltatás
A kellemes illat is fokozza a jó vállalati légkört
Új menüsor a Google-től, magyarul is
Böngészők tesztje
Mérföldkövek a számítástechnikában -- kiállítás Szolnokon
Magyar professzor fejleszti a kéklézeres DVD utódját
A Google amerikanizálódását kifogásolja a Francia Nemzeti Könyvtár
Megújult a Vizsla kereső
Szaporodnak a hazai szakmai blogok
Internetes munkaerő-toborzó rendszer


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtárközi kölcsönzés -- már végfelhasználóknak is!FEL

A CCFr-ben (francia közös katalógus) elérhető az egyetemi könyvtárak közös katalógusa, 55 közkönyvtár kulturális örökségi állományának retrospektív adatbázisa, és a Francia Nemzeti Könyvtár (BnF) online katalógusa. Várható a közkönyvtárak kurrens állományát tartalmazó katalógusok csatlakozása is. A rendszerben talált dokumentumok megrendelhetők, és a teljesítés is követhető. További sajátosságok:
- mivel a lehető legegyszerűbbre tervezték, nem mindenben felel meg az ISO ILL protokollnak;
- a hozzáférés egyetlen feltétele, hogy a felhasználónak legyen internetkapcsolata;
- bár a könyvtárközi szolgáltatás szabadon elérhető, mégis szükség volt néhány alapvető szabály beiktatására: a csak a BnF-ben található dokumentumokra vonatkozó megrendelések kerülnek automatikusan a másoló szolgálathoz, míg a külföldről vagy a végfelhasználóktól érkező kérések először a BnF dokumentumküldő szolgálatához jutnak. A CCFr újabb szolgáltatása interneten lehetővé teszi a kulturális szférában dolgozó felhasználóknak, hogy a közös katalógusban szereplő dokumentumokhoz, vagy azok másolatához az általuk kiválasztott könyvtárban hozzájussanak. Eddig már 151 kulturális intézmény jelezte, hogy szeretné használni az új szolgáltatást (link

Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2005/2, A könyvtárközi kölcsönzés megnyitása a végfelhasználók számára Franciaországban. Ref.: Viszocsekné P. É.

Nyitott kérdések (és válaszok) a könyvtárosképzésbenFEL

Tizenhárom könyvtárosképző hely, összesen négyezer hallgató -- olvasható a Könyvtári Figyelő következő számában Bényei Miklós tollából (szóban elhangzott 2004. okt. 11-én a Könyvtárosképzés ma, holnap c. konferencián). A jövendőjükről szóló cikk beszámol a bolognai folyamat könyvtárosképzésre vonatkozó hatásairól. Az eddigi felkészülés során a könyvtárosképzés a 'társadalomismeret' képzési ágon belül kapott helyet (ugyanitt található a kommunikációs- és médiatudomány, a kulturális antropológia -- leánykori nevén: néprajz --, szociológia stb.). A szerző felsorolja az egyszakos és kétszakos képzés előnyeit és hátrányait; az előbbivel kapcsolatos félelmeket, az utóbbival kapcsolatos hagyományokat. Lehetségessé válik a könyvtárostanár képzés is. Eredmény, hogy a könyvtári gyakorlat nemcsak könyvtárakban, hanem más információszolgáltató helyeken is eltölthető lesz. Az új képzés 'eredményei' a főiskolákon 2009-ben, az egyetemeken 2010-ben kapnak diplomát.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2005/1.

Márciusban nyit az Európai KönyvtárFEL

A 'The European Library' (TEL) a jövő hónapban nyitja meg virtuális kapuit. Tíz európai nemzeti könyvtár anyagához enged majd hozzáférést. A TEL egyben lecseréli a Gabrielt link A 'nemzeti funkciójú' tagkönyvtárak: a finn, svájci, francia, brit, holland, német, portugál, szlovén és két olasz. Az újonnan csatlakozó könyvtárakat a TEL-ME-MOR projekten keresztül szólítja meg a portáltulajdonos European Library Office. - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tulajdonképpen milyen könyvek térnek haza Oroszországból?FEL

Vlagyimir Putyin orosz elnöknél járt a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc. Sok éves huzavona után, végre konkrét dátummal és ígérettel tért haza. Megállapodás született ugyanis arról, hogy jövő tavasszal hazakerülnek a sárospataki könyvtár kincsei. A kormányfő azt nyilatkozta: nem tanácsos addig több ajtót kinyitni, amíg az elsőn át nem mentünk. Arra utalt ezzel, hogy van még kint műkincs bőven, például a Hatvany-, a Radványi-, Eszterházy- gyűjteményből, de azokról majd egy másik alkalommal lehet lesz megállapodni. Arra voltunk kíváncsiak miért kiemelkedő fontosságú a magyar művelődéstörténet szempontjából a megegyezés? Monok István, a Széchenyi Könyvtár főigazgatója válaszol kérdéseinkre.
Elmondása szerint elég pontosan lehet tudni, hány könyv érkezik, hiszen az utóbbi években több magyar könyvtáros is kutathatta a gyűjteményt. A kb. 1300 kötet lényegében a XVII. sz-i Sárospataki Református Kollégium és azzal egyesített a Rákóczi család magánkönyvtárának összessége. Feltehetőleg Rákóczi Ferenc és Lórántffy Zsuzsanna olvasási szokásairól érdekes adalékokkal szolgálhat akár pusztán az is, hogy mit gyűjtöttek. Találhatók a gyűjteményben irodalomtörténeti ritkaságok is, ilyen Balassi Bálint: Beteg lelkeknek való füves kertecske c. kötetének egyetlen eredeti példánya. A könyvek többsége azonban XVII. századi németalföldi nyomdákból származó hungaricum, teológiai alapvetések, filozófiai viták, például igen gazdag a Descartes viták anyaga pro és kontra. Magyar nyelvű kiadványok is várhatók, érdekesség egy iskoladráma az 1700-as évekből, amit a diákok írtak, de zömében politikai és művelődéstörténeti iratok érkeznek. A történeti kutatások szempontjából is várhatók figyelemre méltó művek, pl. az 1650-es évek elején már érlelődött egy Habsburg ellenes összeesküvés, ennek eddig ismeretlen részleteit ismerhetjük meg. - F: febr.19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jobban fogy az olívaolaj és a jeges tea -- és mi a helyzet az ismeretterjesztő irodalommal?FEL

A magyar piacon az elmúlt egy év alatt a kisebb szegmensek, így például az olívaolaj és a jeges tea fogyasztása növekedett a legdinamikusabban -- derült ki az ACNielsen 59 országban készített legújabb felméréséből, amelyben az élelmiszer- és italkategóriák növekedését vizsgálta. - F: febr. 21.
-- Örömmel látja az ember, hogy az okos kiskereskedelmi szoftverek megmondják: hol, mikor, miből és mennyi fogy. Egyben elcsodálkozik, hogy ha az integrált könyvtári szoftverek is rendre gyártanak ilyen adatokat, akkor azt miért nem tesszük közzé? Sok szerzeményező, állománygazgálkodó, könyvtári stratéga, sőt: könyvkiadó használhatná ezeket az adatokat haszonnal, könyvtáron belül és aggregáltan egyaránt. Pl.: az utóbbi három évben 5%-kal csökkent (vagy éppen növekedett) a szépirodalom / gyerekkönyvek / CD-k stb. kölcsönzése. Vagy: a hazai közkönyvtárak állományában e témában e dokumentumtípus mennyisége x %- kal változott. Sőt: az a lehetőség is adott, hogy regionálisan, könyvtár- vagy használótípusra is vizsgálódjunk. Meglepő, hogy információs szakemberekként nem okulunk meglévő adatvagyonunkból.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nőtt a magyar könyvpiac, de visszaesett a szépirodalomFEL

A piacvezető és kisebb kiadók az elmúlt évben 58,2 milliárd forintos forgalmat regisztráltak, ami két százalékos növekedés a 2003-as 56,8 milliárd forinthoz képest. Visszaesés volt a szépirodalmi művek terén, nőtt az oktatási- és szakkönyvpiac, nőtt a CD-ROM eladás. Folytatódott a honi könyvforgalom bővülése 2004-ben; a közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek ismét a piac első helyére kerültek -- jelenti a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Az összes hazai kiadó 58,2 milliárd forintos forgalmat regisztrált, ami két százalékos növekedést jelent a 2003. évi 56,8 milliárd forinthoz képest. - F: febr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csökken a hallgatószám -- utána a könyvtárhasználókéFEL

A becsült adatok szerint idén mintegy 150 ezren jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe -- közölte Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tájékoztatási igazgató-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatón. Tavaly a végleges adatok szerint 167 ezren adtak be felvételi kérelmet. Magyar Bálint oktatási miniszter szerint demográfiai apály van és azoknak a korosztályoknak, amelyek korábban kimaradtak, az elmúlt évek expanziója lehetőséget teremtett, hogy 'intenzíven' bekapcsolódjanak a felsőoktatásba. - F: febr. 22.
-- Mivel a könyvtárhasználók derékhadát a diákság teszi ki, jó eséllyel várható a könyvtárhasználat erőteljesebb csökkenése is. A könyvtáraknak eddig nem sikerült csökkenteni a hallgatói státuszból kikerülők lemorzsolódását, és nemzetközi hatásokkal összhangban az elektronikus könyvtár-konkurensek hatása is egyre erősebb. A jelenlegi kedvezőnek látszó használati számok nem a strukturális, hanem konjunkturális alapokon nyugszik. További statisztika- torzító hatás, hogy sokan egyszerre több könyvtár használatával tudják igényeiket kielégíteni, valamint sok fiatal számára a könyvtárhasználat internethasználatban merül ki. Megbízható számadatok sajnos nem érhetők el.

Régebbi hírforrás(ok): link

Erdélyi Múzeum Egyesület: digitalizálják a magyar kulturális örökségetFEL

Az OSZK-ban együttműködési megállapodást írt alá Monok István és Egyed Ákos (az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke) a két szervezet közötti hosszú távú együttműködésről. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület a legnagyobb múlttal rendelkező, akadémiai jellegű erdélyi magyar tudományos társaság. Az EME digitalizálási programjának megvalósításában vállal szerepet az OSZK, azon belül is a Magyar Elektronikus Könyvtár. Az OSZK, a magyar nemzeti könyvtár 1999 óta ad helyet az egyik legnagyobb magyarországi internetes tartalomszolgáltatásnak, a Magyar Elektronikus Könyvtárnak, amelyik 10 éve gyűjti és szolgáltatja a magyar tudományos és kulturális örökség elektronikus dokumentumait. - F: febr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az információgazdálkodás kihívásainak összefoglalásaFEL

'Az információ drága, de hülyének lenni sem olcsó' -- ezzel a mottóval kezdődik Kiszl Péter cikke a Vezetéstudományban. A szerző a folytatásban kitér az információs és tudástársadalom jellegzetességeire, összefüggéseire, főbb hatásaira, jellemző információs folyamataira és szereplőire. Ez utóbbiak -- információszervező, információügynök (információbróker) és könyvtáros -- erősségeit és gyengeségeit is bemutatja, Voit Pál nyomán. A szerző számos hazai és külföldi szerző publikációit hivatkozza meg a témában, így a terjedelmes irodalomjegyzék szinte a téma szakbibliográfiájaként is használható.

Régebbi hírforrás(ok): Kiszl P.: Az információgazdálkodás kihívásai a globális információs gazdaság korában. In: Vezetéstudomány, 2005/2. p. 38-46.

Teljesítményértékelés -- csak nyűg?FEL

Sok beosztott úgy éli meg az éves teljesítményértékelő beszélgetést, mintha vágóhídra vinnék, mások kemény bértárgyalásnak tartják, míg ismét más cégeknél nem több, mint puszta formalitás. Magyarországon sok vezető a teljesítményértékelést sem tekinti munkája részének -- csakúgy, mint a kínos felmondó beszélgetést. Pedig a rendszert viszonylag hamar és meglehetősen sok nagyvállalatnál bevezették, de több vezető eleve nem szereti, így a hozzá kapcsolódó beszélgetés is gyakran tízperces formalitássá válik. - F: febr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

A fogyasztó ideje a legértékesebbFEL

Az idő már nem csupán pénz, többet jelent annál -- derül ki a JWT legfrissebb tanulmányából, amely többek között arra ébreszt rá, hogy nem feltétlenül a gyorsaság jelenti a megoldást a fogyasztó számára. Marian Salzman, a J. Walter Thompson híres stratégiai elemzőjének legújabb kutatása arra a megállapításra jutott, hogy napjainkban az idő vált a legértékesebb valutává a fogyasztók számára. Éppen ezért a jelenlegi piaci helyzetben azon márkák és médiumok pozíciója lehet a legerősebb, amelyek időt tudnak spórolni közönségük számára. "A média tekintetében a könyvek ragadták meg leginkább a figyelmünket, a kutatás összetett adatait vizsgálva. Valójában a válaszadók előrébb helyezték a könyveket, mint a szenvedélyes szexet." -- nyilatkozta Salzman A "gyorsan átolvasni" és a "belekóstolni egy remek könyvbe" opciók közül a megkérdezettek többsége az utóbbi mellett voksolt, de egyértelmű különbség figyelhető meg a nemek tekintetében: ugyan az amerikai férfiak 75 és a brit férfiak 74 százaléka is az élvezetes könyvet választaná, de a nők mindkét országban magasabb arányban (Egyesült Államok: 83%, Nagy-Britannia: 82%) döntöttek az értékesebb olvasmány mellett. Az idősebb korosztály valamennyi csoport -- kivéve a brit hölgyekét -- esetében még elkötelezettebbnek bizonyult az olvasás élménye mellett. - F: febr.18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vezetővizsgálat -- a nagy lökésFEL

A felsővezetők megmérettetése ritka egy szervezet életében. A menedzsment- audit rossz kommunikálása nagy ellenállást vált ki a vezetőkből, viszont lefolytatása után ütőképes, megújult csapat irányítja a céget. Néha elkél a frissítés... A menedzsment-audit során felhasználható eszközök tárháza meglehetősen bőséges. A leghasznosabbak közé tartozik a 360 fokos visszajelzés, amely összegyűjti a vezetőről alkotott objektív véleményeket, de a saját magáról alkotott képet is meg kell rajzolnia, és egybevetnie az egyéb visszajelzésekkel. 'Ez nemcsak a múltról ad információkat, hanem arról is, hogy a vezető képes-e teljesíteni a jövőbeli célokat' -- emelte ki Lipcsei András. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

CERTIDoc -- célja, folyamataFEL

A CERTIDoc célja: olyan egységes szakmai minősítő rendszert megalkotása, amely az információs szektor legkülönbözőbb szakemberei számára európai szinten biztosítja a diplomák, a felkészültség és a szakmai tapasztalat kölcsönös elismertségét, megkönnyítve ezzel többek között a szabad munkavállalást az Európai Unióban. A minősítés területei: információ, technológiák, kommunikáció, menedzsment, egyéb ismeretek. A kiadott szakmai minősítések: információs asszisztens, információs szakember, információs menedzser, információs szakértő. A cikk ismerteti a minősítés folyamatát is.

Hírforrás:
2005. február 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2005/2., Kovácsné Koreny Á.

Terjed az e-oktatás a hazai vállalatok körébenFEL

Az Oracle Hungary HR-megoldások üzletága e-learning 2005 címmel tartott konferenciát HR- és oktatási vezetők számára. A rendezvény apropójául az a tény szolgált, hogy az elektronikus oktatás ma már Magyarországon is sok vállalat és intézmény oktatási tevékenységében jelentős szerepet tölt be. Az elektronikus oktatás területén várható kihívásokat és trendeket tekintette át Nagy Zoltán, a Hewlett Packard Magyarország oktatási szolgáltatások üzletágának vezetője: az előrejelzések szerint 2005-ben megduplázódik az e- learninget használó vállalatok száma, a vállalati képzések több mint 20 százaléka már online módon lesz elérhető. Az elektronikus oktatási tartalmaknak a dokumentumkezelő rendszerekkel való integrációja pedig a vállalati tudásmenedzsment rendszerek alapjává válik. - F: febr.21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A tudás kereskedelme? -- a WTO könyvtári konferenciájaFEL

'Trading in knowledge? The World Trade Organisation and Libraries' (A tudás kereskedelme? A WTO és a Könyvtárak) címmel 2005. március 2-án és 3-án Cambridge-ben rendeznek konferenciát a kereskedelmi megállapodások könyvtárakra gyakorolt hatásairól. Az esemény szervezői az Európai Könyvtárak, Információs és Dokumentációs Szervezetek Irodája (EBLIDA), valamint a Főiskolai, Nemzeti és Egyetemi Könyvtárak Társasága (SCONUL). (EUCLID) Bővebb információ: gonzalez.pereira@debibliotheken.nl , link

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Félidőben a lisszaboni célok feléFEL

Európa 2010-re a legversenyképesebb és legdinamikusabb tudás alapú gazdasággá kíván válni, állandó, felgyorsult gazdasági növekedéssel, teljes foglalkoztatottsággal és korszerűsített szociális védelmi rendszerrel. Az Európai Tanács 2000-ben Lisszabonban tartott csúcstalálkozóján megfogalmazott stratégiai program 2005-ben a félidejéhez ér, de már most látható, hogy számos cél nem fog megvalósulni. A holland EU-elnökség felkérésére a PricewaterhouseCoopers (PWC) készített egy tanulmányt, amely szerint az EU-n belül szükség van az információs és kommunikációs technológiák (IKT) politikájának megváltoztatására. Cikkünkben részletesen ismertetjük az elemzés által azonosított tíz áttörési pontot. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Félezres leépítés a Debreceni Egyetemen -- a könyvtárban isFEL

Félezer munkatársától megválik a Debreceni Egyetem, mivel nincs pénz a törvényben foglalt bérfejlesztésekre. Az intézmény azt tervezi, hogy egyes szervezeti egységeket vállalkozásba adnak -- így a dolgozók bére nem az egyetemi költségvetést terheli -, s a cégek tovább foglalkoztatják az elbocsátottakat. A korábbi hírek szerint az egyetem már egy ideje tervezi, hogy tavasszal több szervezeti egységet vállalkozásba adnak; a Hajdú Online tudomása szerint az átszervezés a takarítói munkát, a portaszolgálatot, a konyhát, a könyvtárat, az idegennyelvi központot, sőt, a tudományegyetemi karokat is érinti. A rektor korábban úgy nyilatkozott: a pályázati kiírásokban feltételként szerepelne az érintett egységek dolgozóinak átvétele, s 'az elbírálásnál előnyt élvez, aki tovább foglalkoztatja munkatársainkat'. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

50 felett -- az állam harcba száll -- Maradhatnak a 65 évnél idősebb közszolgákFEL

Az év végére a munkaügyi minisztérium a 75 ezer ötven feletti munkanélküliből 12 ezret újra tartósan munkához akar juttatni, további 18 ezernek pedig legalább időszakos foglalkoztatást akar szerezni. - F: febr. 18.
Nem lép hatályba a közszolgálati jogviszonyt 65 éves korban megszüntető törvényi rendelkezés - ezt ígérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) ülését követő sajtótájékoztatón. - F: febr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

IBC-Világgazdaság konferencia a PPP-rőlFEL

A Public Private Partnerships (PPP) számos területen alkalmazott, sikeres fejlesztési technika, amely a magán- és a közszféra együttműködésével valósítja meg döntően állami beruházások költséghatékony ellátását. Sikeres megvalósításához minden feltétel adott lehet Magyarországon is, a köz- és magánszféra kölcsönösen realizálhatják különböző irányultságú, de azonos célt szolgáló elképzeléseiket. - F: febr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lakossági ötletek a bürokrácia csökkentéséreFEL

Eddig több mint 70 lakossági javaslat érkezett a Pénzügyminisztérium (PM) honlapjára a bürokrácia csökkentésére, közöttük több hasznosítható ötlet is van -- állítja a minisztérium. A közel egy hónapja érkező javaslatok között olyan ötletek vannak, amelyek egyszerűsíthetik az adóbevallásokat, csökkenthetik a nyomtatványigényt, könnyebbé tehetik a vállalkozók mindennapjait -- ismerteti a szaktárca közleménye. A Pénzügyminisztérium a bürokrácia csökkentése fórumot bővítette, a tárca nemcsak egyszerű hozzászólásokat vár, hanem szakmai javaslatokat is -- teszik hozzá. Ennek érdekében azok számára, akik erre hajlandóak, kérdőívet is rendelkezésre bocsát az adminisztratív terhek felméréséhez. - F: febr. 22.
-- Az pr-nek is megfelelő akció azon a belátáson alapul, hogy a használók nézőpontja legalább olyan fontos -- ha nem fontosabb :-) -- mint a hivatalé. Számtalanszor fordul elő, hogy a könyvtárban észrevételt vevő olvasónak a könyvtáros 'megmagyarázza', hogy miért nincs igaza -- legalábbis e sorok írója eddig sok ilyen élményt gyűjtött. Amire a használónak feltehetően összeáll a kép a fejében pl. a minőségbiztosításról, legalábbis arról a válfajáról, melyet -- legalábbis eszerint -- marketing nélkül szeretnének megvalósítani. A használói ötleteket rendszeresen összegyűjteni soha nem késő. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarország kutatási központ lenne az UnióbanFEL

Magyarország támogatja egy európai kutatási és technológiai fejlesztési hálózat létrehozását. Hazánk jelezte érdeklődését az Európai Unió tagországainak az iránt is, hogy egy ilyen típusú központnak otthont adjon - mondta Baráth Etele hétfőn Brüsszelben. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tudásközpontot avattak a Semmelweis EgyetemenFEL

Felavatták a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Tudásközpontját szerdán Budapesten. A tudásközpont Tulassay Tivadar rektor szerint néhány éven belül "mini Harvadként" segíti elő a tudományos, a kutatási és az oktatási eredmények hasznosítását. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elpusztulhat Herculaneum ősi könyvtáraFEL

Újabb földrengés vagy vulkánkitörés esetén elpusztulhat a Pompejihez közeli Herculaneum ősi kincseket őrző könyvtára, ha nem mentik ki azonnal a kincseket a lávaréteg alól. Pedig egy új eljárás segítségével olvashatóvá váltak az eddig előkerült, összeégett papiruszok. A tudósok egy új módszer segítségével már el tudják olvasni a Herculaneumban, a Pompeji melletti városban eddig talált 1800 megégett tekercset. A város Papirusz-villának nevezett épülete is a Vezúv i. sz. 79-es kitörésekor pusztult el. A régészek abban is biztosak, hogy a lávaréteg alatt még sokkal több irattekercs rejtőzik, köztük esetleg Arisztotelész és Livius munkái. Arisztotelész műveinek újrafelfedezésében azért is reménykednek, mert a már előkerült papiruszok közül több százon Philodemus (i. e. 110-35) munkái olvashatók, aki filozófusként Arisztotelész poétika-elméletének bírálója volt. - F: febr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az online áruházak helyzete az internetgazdaságbanFEL

A sikeres online áruházak -- több nyugati kereskedelmi lánccal ellentétes módon -- Magyarországon nem azok köréből kerülnek ki, akik hagyományos kereskedelmet is folytatnak (hogy mennyire nem, arra jó példa a Fotexnet tavalyi kapuzárása). Magyarországon a kizárólag interneten keresztül értékesítő áruházakra jutó online árbevétel nagysága az elmúlt két évben magasabb volt, mint hagyományos háttérrel is rendelkező társaiké. Emellett az előbbi célcsoportban 2003-ról 2004-re az egy áruházra jutó átlagos árbevétel- növekedés is nagyobb dinamikát mutatott: 100 millió forintról 185 millióra nőtt. Ugyanakkor az átlagos árbevételértékek megtévesztők lehetnek a hazai online piac magas koncentrációja miatt. A 10 legnagyobb piaci szereplő adja a teljes volumen felét, azaz körülbelül 5 milliárd forintot, az első 25 szereplő a piac közel 70%-át, míg az 50 legnagyobb áruház közel a 90%-át. 2003-ban 85%- uknak, 2004-ben 81%-uknak az éves nettó árbevétele nem érte el az 5 millió forintot. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elbűvölve és elhagyatva -- figyelemfelkeltő kampány a digitális játékkultúra fejlesztéséértFEL

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Elektronikus Játékkultúra Magyar Egyesülete felvilágosító kampányt indít Elbűvölve és elhagyatva - gyermekek és digitális játékok címmel. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az Elektronikus Játékkultúra Magyar Egyesülete (EJME) február 15-től felvilágosító kampányt indít Elbűvölve és elhagyatva -- gyermekek és digitális játékok címmel, mellyel elsősorban a felnőttek (szülők és pedagógusok) figyelmét szeretné felhívni a számítógépes- és videojátékok helytelen használatából eredő káros hatásokra, melyek a gyermekek lelki és szociális fejlődését rossz irányba befolyásolhatják. - Febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Élénkülő piac: interaktív tartalomszolgáltatásFEL

Januárban bemutatkozott a sajtó képviselőinek az IKO-Matáv Média Holding. A holdinghoz tartozó egyes cégek jogelődjeikkel akár évtizedes múltat, tapasztalatot is fel tudnak vonultatni, ám a cég vezetői, tulajdonosai úgy vélték, most jött el az ideje annak, hogy hírt adjanak eredményeikről. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kellemes illat is fokozza a jó vállalati légkörtFEL

Munka közben mind az öt érzékszervünket használjuk, kiváltképp a látásunkat. Ám a szaglás érzéke befolyásolja leginkább a hangulatunkat. Ezért a Tarifold nevű francia cég szerint az úgynevezett aromaterápia - különféle illatos olajak használata - ösztönzőleg hat a munkavállalók agyára, gondolkodására, és kedvező befolyást gyakorol az érzelmekre is. Yves Revenu, a Tarifold igazgatótanácsának elnöke szerint leginkább azoknál a vállalatoknál érdeklődnek a termékek iránt, ahol igen sok irodai alkalmazott van. (VG) - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új menüsor a Google-től, magyarul isFEL

A Google frissítette az Internet Explorerbe beépíthető menüsorát, mely béta változatban már le is tölthető, beépített pop-up szűrőt, és közvetlen névkeresést is tartalmaz. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Böngészők tesztjeFEL

Az interneten szörcsölők többsége előbb-utóbb óhatatlanul a Google-nél köt ki - - az évezred elején diadalútra indult keresőmotor mára köznévvé, és sokaknak a webes keresés szinonimájává vált. A Google-nek azonban töretlennek tűnő egyeduralma ellenére is léteznek versenytársai: a népszerűségi világversenyben második helyezett Yahoo, a nemrégiben megújult, Microsoft-féle MSN és az Ask Jeeves mellett sok más cég és független programozó is fejleszt keresőket, az egyes országok helyi kezdeményezéseiről már nem is beszélve. Tesztünkben a négy nagy mellett kipróbáltuk a legnépszerűbb hazai keresőt, az Origo Vizsláját is. - F: febr. 17.

Hírforrás:
2005. február 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Mérföldkövek a számítástechnikában -- kiállítás SzolnokonFEL

Az ókorban számolásra használt abakusztól a napjainkban működő gépekig a számítástechnika egész történetéről áttekintés adó kiállítás nyílik csütörtökön a szolnoki Damjanich múzeumban -- mondta a kiállítás szakmai vezetője az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón. A tablókon többek között nyomon követhető Neumann Jánosnak a modern számítógépek kifejlesztésével kapcsolatos tevékenysége és Kempelen Farkas sakk- automatájától számítva a magyar informatika fejlődése -- sorolta Kovács Győző. Az Informatika-történeti Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke szólt arról, hogy a látogatók egy működőképes Commodore-64, és egy mai, emulátorral felszerelt PC segítségével a régi szoftverek, retro-játékok között is kalandozhatnak. A két hónapig nyitva tartó kiállításon -- előzetes bejelentkezés alapján -- a szolnoki Pálfy János Műszeripari és Vegyipari szakközépiskola felkészített diákjai, valamint a Gábor Dénes Főiskola hallgatói tárlatvezetést tartanak. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar professzor fejleszti a kéklézeres DVD utódjátFEL

Dr. Török Péter, a londoni Imperial College fejlesztője olyan lemezen dolgozik, mely több száz órányi TV-műsort képes tárolni. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Google amerikanizálódását kifogásolja a Francia Nemzeti KönyvtárFEL

A Francia Nemzeti Könyvtár ellenérzésének adott hangot a népszerű internetes kereső azon terve miatt, miszerint a nagyobb könyvtárakban található kiemelkedő könyveket digitális formában is elérhetővé teszik. Jean-Noel Jeanneney, a Nemzeti Könyvtár vezetője - aki egyben elismert történész is - az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Google a kötetek kiválasztásánál nagy valószínűséggel az angolszász gondolkodást és az angol nyelvet részesíti majd előnyben, amely jelentős torzuláshoz, és az amerikai nézetek egyeduralmához vezethet. Véleménye szerint az Európai Uniónak saját internetes keresővel, és hasonló szolgáltatással kellene egyensúlyoznia a Google lépését. ... Az igazgató szavai meglehetősen nagy hullámokat kavartak hazájában, ahol sokan amúgy is rossz szemmel nézik az amerikai kultúra térhódítását, és aggódva figyelik a francia nyelv és kultúra állapotát. A kampány beindítása érdekében Jeanneney bejelentette, hogy 22 jelentős francia folyóirat egyes példányait - egészen a 19. századig visszamenőleg - hamarosan elérhetővé teszik a világhálón. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a Vizsla keresőFEL

Új névvel és új arculattal várja az interneten böngészőket az [origo] kereső szolgáltatása. A [vizsla24] névre keresztelt kereső teljes mértékben átveszi a [vizsla] szerepét, az [origo]-n a megszokott helyeken lesz elérhető, továbbá a link webcímen is megtalálható. A kereső elődjét az elmúlt évben naponta átlagosan százezer látogató kereste fel, akik százmilliónál is nagyobb számú kereső kérdést adtak meg1. E nagyarányú kutatási kedv ösztönzéseképp a portál megújította keresési funkcióit ezzel is segítve és átláthatóbbá téve a keresésre adott találatok közötti eligazodást. - F: febr.18.

Hírforrás:
2005. február 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Szaporodnak a hazai szakmai blogokFEL

Egyre szaporodik a hazai szakmai vagy információs webnaplók száma. Míg a blogok legtöbbje személyes jellegű, stílusát tekintve megfelel egy hagyományos naplónak, kisebb részük egy-egy szakma vagy más alapon szerveződött közösség ügyeit tárgyalja. A legtöbb szakmai blog virtuális közösséget tud építeni maga köré, ahol a naplótulajdonos(ok) bejegyzései mintegy témavezetésként szövik a beszélgetés fonalát. Legutóbb dr. Bőgel György, a KFKI cégcsoport stratégiai tanácsadója indította el weblogját IT lábjegyzet címmel (link A KFKI IT lábjegyzet nem "klasszikus" vállalati blog, hiszen nem egy cég tevékenységére, termékeire, szolgáltatásaira kívánja felhívni a figyelmet, hanem az üzleti informatika gyakran áttekinthetetlennek tűnő világában segít eligazodni. Emellett több hazai információs blogot jegyeznek a közösségek. Nem meglepő módon elsősorban a kommunikációs szakmák képviselői élnek az új technikát és stílust képviselő blogolás lehetőségével. A kis és középvállalati marketinglehetőségekről értekezik például Wolf Gábor marketingblogjában (link Érdekes és gyakori szakmai viták helyszínévé avanzsált -- a publikálás lehetőségét tekintve meglehetősen liberális -- e- media blog (link mely az internetes tartalmak, online újságírás témakörét járja körül. Doransky -- civilben Dobó Mátyás médiakutató - - blogja (link pedig magukkal a webnaplókkal foglalkozik. - F: febr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes munkaerő-toborzó rendszerFEL

A Canon Europe bejelentette, hogy új, egész Európát átfogó online munkaerő- toborzó informatikai rendszert vezet be, amelynek segítségével az ideális munkaerő megtalálása gyorsabbá, gördülékenyebbé és hatékonyabbá válik. Az új HR portálrendszer technológiai alapját a StepStone Solutions megoldása szolgáltatta -- az egységes európai rendszer ma már 14 országban, 10 különböző nyelven érhető el. A rendszer Angliában, Franciaországban és Németországban már működik, de más kelet- és nyugat-európai országokban is tervezik elindítani az elkövetkező hetekben. A Canon Europe (link belföldi és külföldi karrieroldalainak látogatói megadhatják adataikat, hogy azok elbírálása után felvételt nyerhessenek azonnal betölthető vagy a szervezeten belül a jövőben létrehozandó munkakörökbe. A kapcsolatfelvétel kezdeti lépései egységesek, a szakmai önéletrajz könnyen és gyorsan, akár 30 másodpercen belül kitölthető. Az önéletrajzok ezután egy olyan adatbázisba kerülnek, amely egy összesített listát és egyben rangsort generál a külső és belső, különböző szakmával rendelkező, magasan képzett jelöltekről. Ha megfelelő álláslehetőség nyílik, a rendszer automatikusan értesíti e-mailben az arra alkalmas jelentkezőket, majd önállóan elvégzi a szűrést és osztályozást, és listát készít a pozícióra legmegfelelőbbnek tartott jelöltekről. Ezt követően a helyi HR csoport megkapja az eredményeket, hogy kiértékelhessék és eldönthessék: kiket hívjanak be személyes interjúra. F: febr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról