Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/10., 3. 9.

Márciusban indul a 'nagy könyv' program
Közszféra: a változások kora jön
Jogtalan joganyag-szolgáltatás
Csőd szélén a hazai videotékák
Ki mennyit adjon a vasi könyvtárnak?
175 éves a Hitel
Fiesta grande
TEL-ME-MOR
Célcsoportja-e a cigányság a könyvtáraknak?
Eladó az internet!
A szakmaváltás sem feltétlenül töri meg a karriert (5)
Hírek és kérdőjelek az EISZ házatájáról
Új eMagyar pontok a határon túlon -- megmutatkozhat(na) a könyvtári potenciál
IHM: egymillió internetes háztartás 2006 végére
A Nemzeti Digitális Adattár (NDA) és kínálata
Könyvet az mp3-lejátszókra!
Számítástechnika a könyvtárakban 2005
Hallgatói projektek az ELTE BTK könyvtártudományi tanszékén
Építészhallgatók terveztek mentőállomásokat
A kismackó figyel téged
Cini miatt tele a börtönkönyvtár
Könyvtárból a népkonyhára
Bővül a háromszéki pedagógusszövetség
Könyvadomány -- tartalom és sors (Selye Egyetem)
subito -- Dokumentumszolgáltatás Németországban
Pályázat vállalkozásokat támogató weboldalakra (GVOP)
Térítéses információszolgáltatás a Sláger Rádiónál
Könyvtárral bővített legénységi épületet adtak át Szolnokon
Tíz éve alapították a Yahoo-t
Manciról másodszor...
Közpénzből indul internetes állásbörze pályakezdőknek
A III/III. központi állománya: nevek, beosztások, rangfokozatok
Új EU-információs weboldal indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Márciusban indul a 'nagy könyv' programFEL

E hónap közepén indul A nagy könyv című kezdeményezés, amelyben Magyarország kedvenc regényére lehet majd szavazni. A brit minta alapján megvalósuló, decemberben záruló programsorozat egy játékos olvasómozgalom: a rendszeresen jelentkező tévé- és rádióműsorok nézőit, hallgatóit, a program internetes oldalának látogatóit, valamint a kapcsolódó könyvtári és iskolai rendezvények résztvevőit szavazásra szólítják fel: nevezzék meg kedvenc magyar, illetve külföldi regényüket. Voksolni lehet majd könyvesboltokban, iskolákban, könyvtárakban, színházakban, művelődési intézményekben, éttermekben és szórakozóhelyeken, ingyenesen beküldhető szavazólapokon és az internetes honlapon. Ősztől indul a második médiakampány, október 25-től hetenként, egymást követő hat adásban mutatják be a legnépszerűbb 12 művet méltató irodalmi kampányfilm- sorozatot. Közismert személyek próbálják majd meggyőzni a nézőket arról, hogy az általuk képviselt mű "a legjobb". A könyvek "nagy csatája" decemberben lesz, a legtöbb voksot kapott regények és a köréjük szerveződő kampánycsapatok mérkőznek meg a győzelemért; december 17-én derül ki, melyik regény lesz Magyarország kedvenc könyve 2005-ben. A Nemzeti Kulturális Alapprogram 400 millió forintot fordít a program lebonyolítására és 100 milliót a kapcsolódó könyvtári pályázatra. A kulturális tárca 160 millió forinttal támogatja a megrendezést és a könyvtári állomány gyarapítását, míg az MTV 120 millió forintot költ a képernyőre kerülő műsorokra.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közszféra: a változások kora jönFEL

Új jogviszony, átalakuló bérezési rendszer, szervezeti változások várnak a közszférában dolgozókra. A vezetői posztok inognak, a dolgozók egy része a szociális szolgáltatások, a kultúra és a közoktatás területén folytathatja pályafutását. A munkaerőt érintő átszervezések mellett a kormány is működési változások elé néz. Megszűnhet a közalkalmazotti és köztisztviselői jogállás, így egységes jogviszonyba kerülhetnek a közszférában foglalkoztatottak – mondta Vadász János, a közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott. Ám 2006-tól nemcsak ez, hanem a közszférában foglalkoztatott 812 ezer ember bérezése is változik, ha az egységes közszolgálati törvényt elfogadják. A jelenlegi keresetek még fix bérezésen alapulnak, ezt számtalan pótlék egészíti ki. Az új bérrendszerben a keresetek mindössze 65 százaléka lehet fix, 15 százalékot a pótlékok tennének ki, a bérek 20 százaléka mozgó, teljesítmény alapú lenne. Az elvégzett munka mennyisége és minősége határozza majd meg a kereseteket, ám arra törekszenek, hogy ne csökkenjenek a kereseti lehetőségek. - F: márc. 3.
-- Együtt építené le a közszférát kormány és ellenzék. Az önkormányzati szféra ésszerű karcsúsításával lehetne koncentrálni az erőket -- véli Varga Mihály. Draskovics Tibor 'történelmi pillanatnak' minősítette a fideszes politikus felvetését. - F: márc. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Jogtalan joganyag-szolgáltatásFEL

Régóta szükség lenne egy valóban hiteles, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető jogszabály-'forrásra', például az interneten. Az egyik legfőbb akadályt az állam jelenti, hiszen busás haszontól eshet el. (...) A minisztériumi honlapok többsége már a kezdetekkor megpróbálkozott a hatáskörükbe tartozó joganyag közzétételével, ám míg jobb esetben csak begépeltették a vonatkozó jogszabályokat valakivel, rosszabb esetben egyszerűen kimásolták azokat egy adatbázisból, sokszor arra sem ügyelve, hogy a kiadó cég logóját töröljék. A közzétett jogszabályok persze nem frissültek és számos minisztériumi honlapon olvasható már régen hatályon kívül helyezett, vagy azóta többször módosított jogszabály. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csőd szélén a hazai videotékákFEL

Félezer videotéka működése veszélybe kerülhet a kalóz DVD-k és a hipermarketek dömpingáras ajánlatai miatt -- értesült a Világgazdaság. A nagy magyarországi hálózatok is eddig soha nem látott forgalomcsökkenést könyvelhetnek el. - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ki mennyit adjon a vasi könyvtárnak?FEL

Vas megyében politikai vitává fajult Szombathely és a megyei önkormányzat által közösen fenntartott kulturális intézmények finanszírozásának ügye. A 336 milliós működési hiánnyal küzdő városi önkormányzat a tavalyinál 10 %-kal kevesebb forrást ajánlott a kulturális intézmények működtetéséhez. A 184 milliós költségvetésű Berzsenyi Dániel Könyvtár közös finanszírozását szolgáltatási arányai miatt határozták meg 50 -- 50 %-ban. Egyrészt városi könyvtárként működik, másrészt a megye minden településének könyvtárát ellátja, megyei módszertani központként szaktanácsadást végez. A megyei közgyűlés alelnöke szerint a megyei közgyűlés két dolgot tehet: vagy kevesebbet ad intézményi finanszírozásra, vagy bírósághoz fordul az ügyben. - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

175 éves a HitelFEL

175 évvel ezelőtt jelent meg Széchenyi István Hitel című műve. Ebből az alkalomból kiállítás tekinthető meg a Központi Könyvtárban április végéig. A kiállítás ingyenesen látogatható a könyvtár nyitva tartási ideje alatt. Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, Központi Könyvtár, földszinti olvasóterem (1093, Budapest, Közraktár u. 18-20).

Hírforrás:
2005. március 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Fiesta grandeFEL

2005-ben újra megrendezésre kerül az Internet-kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozat, az Internet Fiesta. A hazai rendezvények szervezésében évek óta jelentős szerepet vállalnak a könyvtárak. Az idei felhívás a következő honlapon olvasható: link . Itt lehet regisztrálni a könyvtárak programjait, és itt lehet jelentkezni a központi rendezvényre is.

Hírforrás:
2005. március 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

TEL-ME-MORFEL

Az OSZK a Német Nemzeti Könyvtár által vezetett konzorcium tagjaként az
Európai Unió 'Specific Support Action IST Call 3' pályázatán a TEL-ME-MOR című
pályázattal támogatást nyert. Bővebb információ: link , vagy
magyarul: a link . A pályázat célja többek között,
hogy elősegítse az új tagországok intézményeinek részvételét a további IST
(Information Society Technology/Információs Társadalom Technológiák)
pályázatokon, különösképpen a kulturális örökség és a képzés területén.
- F: febr. 23.

Hírforrás:
2005. március 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Jeszenszky Edit

Célcsoportja-e a cigányság a könyvtáraknak?FEL

Nyíregyházán 2005. április 8-9-ig több szervezet közreműködésével konferenciát rendeznek Olvasás, iskola, könyvtár -- cigány szemmel címen. A konferencián nagyon érdekes előadások ígérkeznek könyvtáros, pedagógus és szociológus előadók részéről. Néhány előadás pl.:
- Esélyek magyarországi cigányként (Diósi Ágnes szociológus)
- Cigány gyerekek a városi könyvtárban (Endrédiné Szabó Erika könyvtárigazgató, Bicske)
- A szemléletváltás szükségessége a cigány tanulókat érintő oktató-nevelő munkában (Jenei Teréz intézetvezető, Nyíregyháza)
- A beilleszkedés egyik lehetséges útja -- az uszkai cigányság találkozása a kereszténységgel (Péterfi Rita könyvtáros, szociológus, OSZK KI) - F: febr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link Magyar Olvasástársaság

Eladó az internet!FEL

Mély szakadék tátong a magyar társadalom közepén: egyik oldalán állnak az internetezők, másikon pedig azok, akik talán soha nem lángoltak fel a háló iránt. A két -- generációs szinten is elkülönülő -- csoportot más és más üzenetekkel lehet elérni, és ez a szolgáltatók marketingstratégiáján is meglátszik. - F: febr. 24.

Hírforrás:
2005. március 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A szakmaváltás sem feltétlenül töri meg a karriert (5)FEL

Hosszú évek munkája után is felvetődhet bennünk a foglalkozásváltoztatás gondolata, ha nyomasztónak találjuk a munkánkat vagy elégedetlenek vagyunk a fizetésünkkel. Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő válaszaiból kiderül, hogyan oldhatjuk meg ezt a dilemmát. '36 éves angol-magyar szakos pedagógus vagyok, feleségem könyvtáros. Két kisgyermekünk van. Imádok tanítani és tulajdonképpen jól érzem magam, ...' - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírek és kérdőjelek az EISZ házatájárólFEL

Múlt heti számunkban beszámoltunk az EISZ forrásainak bővüléséről. Pl.: link . E hírrel szinte egyidőben minden EISZ-felhasználó email-ben értesítést kapott a szolgáltatást népszerűsítő kvízjáték elindulásáról. (Erről a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ honlapja is tájékoztatja a felhasználóit -- igaz, téves dátumokkal.) A játékosok 128Mb-os pendrive-okat nyerhetnek nyolc hónapon keresztül -- havi 15-öt --, ha helyesen válaszolnak az EISZ játékoldalán feltett kérdésekre.
-- Az EISZ-hírek között 2004. szept. 20-án az OM Informatikai Főosztály munkatársainak aláírásával a ScienceDirect szolgáltatás bizonytalan jövőjéről olvashattunk link Azóta megújult a felület, ám a kvízjáték és a bővülő források mellett a szolgáltatás jövőjéről is jó volna olvasni. A ScienceDirect ugyan folyamatosan elérhető, de fontos a kiszámíthatóság is: a felhasználók szeretnék tudni: a jövő hónapban is letölthetik-e a szakirodalmat, vagy a könyvtárközi kölcsönzés útján lesznek kénytelenek beszerezni a cikkeket. Hosszas telefonos utánajárás árán azt tudtam meg, hogy május 31-ig megkötik az újabb szerződést a ScienceDirect elérésére. Az adatbázisból teljes szöveggel olvasható folyóiratok köre előreláthatóan változni fog, az időtartam nem. Addig tehát változatlan formában 1995-től olvashatjuk, letölthetjük a cikkeket.

Régebbi hírforrás(ok): link ; Omakel Judit

Új eMagyar pontok a határon túlon -- megmutatkozhat(na) a könyvtári potenciálFEL

Újabb három határon túli magyar szervezet képviselőivel írtak alá szerződést Internet-hozzáférési pontok, úgynevezett eMagyar-pontok létrehozásának támogatására hétfőn Budapesten. 'A cél az, hogy az idei év végéig több mint 300 Internet-hozzáférési pont jöjjön létre a határon túli magyarok számára' -- mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, aki részt vett az aláírási ünnepségen. A három szervezet egy tavaly meghirdetett pályázaton nyerte el a támogatást, csakúgy, mint további nyolc határon túli szervezet. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

IHM: egymillió internetes háztartás 2006 végéreFEL

Az otthoni Internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások száma 2006 végére eléri az 1 milliót, amivel a háztartási Internet-ellátottság a jelenlegi 17 százalékról 26 százalékra emelkedik, hozzájárulva az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kitűzött cél, a 2 millió új internetező eléréséhez.Az IHM által kitűzött, 2006 végére 2 millió új internetezőre vonatkozó cél megvalósulását valószínűsíti, hogy a felmérés által 2006 végére előrejelzett összesen 1 millió internetes háztartás (26 százalékos háztartási penetráció) önmagában csaknem egymillió új internetezőt jelent, ráadásul minden egyéb, az előfizetési hajlandóságot befolyásoló tényező változatlanságát feltételezve. - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Nemzeti Digitális Adattár (NDA) és kínálataFEL

'Az NDA kormányzati kezdeményezésként a hazai digitalizálási törekvések összefogása érdekében indult, de célja a szakmai egyetértés megszerzése, együttműködő partnerek keresése. Az OAI modellen alapuló hálózatos működés lehetővé teszi, hogy az adatgazda intézmények úgy adják közre gyűjteményeik anyagát, hogy az ellenőrzés lehetősége mindvégig fennáll. A rendszer kialakítása a költségvetési szempontokat sem hagyja figyelmen kívül: az olcsó működést és a számonkérhetőséget, ellenőrizhetőséget garantálja. Az alkalmazott nemzetközi szabványok, az elindult keresőszolgáltatás, a szakmai bizottságok által kidolgozott metaadat-struktúrák, a rendelkezésre álló ingyenesen használható, könnyen testre szabható alkalmazások mind a rendszer bővülését segítik elő.' link

Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2005/2. Galambosi András cikke

Könyvet az mp3-lejátszókra!FEL

Egy amerikai könyvtár iPod Shuffle zenelejátszókon adja kölcsön az audiokönyveket. A new york-i South Huntington Public Library az elmúlt héten kipróbálta, hogy miként fogadják az olvasói az mp3 fájlokban rögzített könyveket. Ezeket a műveket az Apple iTunes Mucis Store online zeneboltból töltötték le. A könyvtárnak komoly problémát jelentett, hogy az audikönyvek -- amelyek a látássérültek számára nagyon hasznosak-- csak több CD-Rom-on férnek el. Mp3 formátumban tárolva viszont a könyvek csak 150-350 megabájtnyi helyet foglalnak el. Így boven elférnek a fél-, illetve egy gigabájtos lejátszókon. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítástechnika a könyvtárakban 2005FEL

2005. március 16. és 18. között immár 20. alkalommal rendezik meg a "Computers in Libraries" (Számítástechnika a könyvtárakban) című konferenciát Washingtonban. Az eseményen a könyvtárakkal kapcsolatos legmodernebb információs technológiákat mutatják be, s a szervezők könyvtár-üzemeltetők és informatikai szakemberek részvételére egyaránt számítanak. (EUCLID)

Régebbi hírforrás(ok): link , KultúrPont

Hallgatói projektek az ELTE BTK könyvtártudományi tanszékénFEL

Az ELTE BTK könyvtáros és informatikus könyvtáros hallgatói több projektben is dolgozhattak a 2004-es évben, pl.: 1. KIA-projekt: a FSZEK KK közhasznú információs csoportjában a hallgatók heti 1 órában áttekintették a hagyományos és elektronikus közhasznú források legjavát, belekóstoltak -- elsősorban a telefonos tudakozószolgálat -- tájékoztató munkájába. Több száz rekorddal gazdagították a Közhasznú Információs Adatbázist (KIA). Néhány példa a feldolgozott témákra: kvízek, ünnepek, feltalálók, különleges szolgáltatások, sportrekordok. Az együttműködő felek folytatni kívánják a közös munkát. 2. KIT-projekt: mintegy 25 hallgató 7 héten keresztül közreműködött a KIT Hírlevél számára a hírgyűjtő munkában. A közel félezer tétel jó része használhatónak bizonyult, és lektorálás után kb. 100 hír jelent meg. A projektmunka rendkívül alkalmasnak bizonyult a szakmai szövegezés, valamint az angol szaknyelv gyakorlására, a könyvtár- és információtudományi források széles körű megismerésére. A hallgatók neve megfordult szakmai körökben, és sor került kiváló hallgatói dolgozatok bemutatására is. E projekt is folytatódik. 3. Üzleti információ projekt link : jelentős lépés, hogy rövidesen megjelenik Dr. Kiszl Péter: Üzleti információ, céginformáció és a könyvtárak c. kötete.

Régebbi hírforrás(ok): Hallgatói projektek az ELTE BTK könyvtártudományi tanszékén. In: Könyvtári Levelező/lap. 2005/2. 10-11. p.

Építészhallgatók terveztek mentőállomásokatFEL

Akár egy építészhallgató tervei alapján is épülhet a jövőben mentőállomás, az Országos Mentőszolgálat felhívására ugyanis számos pályamunka érkezett, melyből kiállítás is nyílt az Egészségügyi Minisztériumban. - F: márc. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kismackó figyel tégedFEL

A Microsoft vállalati dolgozói számára egy ideje minden évben fesztivált rendez, ahol bemutathatják legvadabb ötleteiket is. - F: márc. 4.

Hírforrás:
2005. március 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Cini miatt tele a börtönkönyvtárFEL

Zalatnay Sarolta a húsvéti ünnepeket is a börtönben tölti -- közölte a Blikk-
kel dr. Hegedűs László, az énekesnő ügyvédje. Cini egészségi állapota továbbra
is kellő indokot ad a kegyelmi kérvény pozitív elbírálására, ám a hosszadalmas
procedúra miatt húsvétig erre nem kerül sor. Az énekesnő a Nagy Ignác utcai
börtön könyvtárosa lett, a bv-intézet telitalálatos döntést hozott. Mint
megtudtuk, soha annyi rab nem volt rendszeres látogatója az olvasóteremnek, és
soha nem bújtak ott annyian könyvet, mint Cini 'főnöksége' idején.
- F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárból a népkonyháraFEL

Egy évvel azután, hogy véget ért Budapest ostroma, tulajdonképpen már majdnem
rendben mentek a dolgok. A Hold utcai Postatakarékpénztárban például működött
a jóléti osztály, és azon belül a szociális és kulturális csoport. Olyannyira,
hogy a könyvtár újraszervezésének is nekiláthatott. Az ott dolgozók kártyát
nyomtattak, amelyen az adományokat nyugtázták. Ennek megfelelően 1946. február
19-én Pokorny Lászlót is 'a könyvtár alapító tagjai közé iktatták', annak
elismeréseként, hogy 'a postatakarékpénztár alkalmazottainak könyvtárához 2
darab könyv adományozásával hozzájárult'.
- F: márc. 4.

Hírforrás:
2005. március 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Bővül a háromszéki pedagógusszövetségFEL

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének háromszéki szervezete oktatási
iroda létrehozásáról határozott, amely a Tanulók Házában kezdi meg működését.
A csíkszeredai központú Székelyföldi Oktatási Iroda háromszéki
kirendeltségének tekinthető létesítmény célja bővíteni az évközi képzések
ajánlatát, valamint a pedagógusok számára hozzáférhetővé tenni a folyamatosan
bővülő információs és dokumentációs könyvtárat.
- F: márc. 5.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvadomány -- tartalom és sors (Selye Egyetem)FEL

'A beérkező könyvekből gondos válogatás után hetvenezer példányt nyújtottunk át ünnepélyes keretek között a gyűjtés fővédnökének, Csáky Pál miniszterelnök- helyettesnek. Ilyen akcióra természetesen nemcsak örök értékeket hoznak, Marx, Engels, Lenin, Berkesi András, Nyikolajeva, Illés Béla egyaránt található az 'ajándékok' között. Héder Ágnes, az egyetem könyvtárának igazgatója külön jelezte, hogy e könyvekre nem tartanak igényt, mivel náluk mind szlovák, mind magyar nyelven megtalálhatók raktáraikban. 'A január 25-én, a Kálvin téri református templomban tartott átadási ünnepségen külön felhívtuk a megjelentek figyelmét, hogy az ilyen típusú könyveket a XXI. Század Intézetnek szánjuk, s némi derültséget tapasztaltunk a nézők körében, mikor a bejátszott videoklipen e 'remekművek' feltűntek. Külön fintora a sorsnak, hogy mivel e művek jelentős részét ötven évnél korábban adták ki, a 2001. évi LXIV. -- a kulturális örökség védelméről hozott -- törvény alapján csak külön engedéllyel vihetők ki az országból. Szeretném aláhúzni, hogy adományunkkal segíteni szerettünk volna, s nem bosszúságot okozni az átvevőnek. Így értelemszerűen döntöttünk úgy, hogy e könyveket kutatási céllal átadjuk a XXI. Század Intézetnek.' - F: márc. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

subito -- Dokumentumszolgáltatás NémetországbanFEL

A subito (link felhasználóra orientált dokumentumküldő- szolgáltatás Németországban (részben Ausztriában és Svájcban). Szabott paraméterekkel (ár, átfutási idő, szállítási mód) dolgozik. Részben másolatokat, részben eredeti dokumentumot szolgáltatnak 1994-től. Fejlődésének trendjei: szolgáltatások külföldre és külföldről, elektronikus dokumentumok bekapcsolása a rendszerbe (de nem hoznak létre saját elektronikus dokumentumszolgáltatást!). Problémaként merülnek fel a szerzői jog kérdései részben a hazai, és az eltérő jogrendszer miatt részben a külföldi kiadók között. A felek tárgyalásos megoldásra törekednek.

Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2005/2. A dokumentumszolgáltatás trendjei Németországban (ref.: Viszocsek E.)

Pályázat vállalkozásokat támogató weboldalakra (GVOP)FEL

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Irányító Hatósága az Információs társadalom- és gazdaságfejlesztés prioritásán belül öt pályázati felhívást tett közzé, melyekre március 1-jétől december 31-ig folyamatosan lehet pályázatokat benyújtani a pályázatokat kezelő közreműködő szervezethez, az IT Információs Társadalom Kht-hoz. A pályázat célja, hogy emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó, a kis- és középvállalkozások működését támogató internetes oldalak jöjjenek létre, valamint bővüljön a versenyképességet támogató közcélú adatok újrafelhasználása és kereskedelme. A pályázatok jellemzően a tavalyi konstrukciókra épülnek, de az elmúlt pályázati év tapasztalatait és a pályázó szervezetek igényeit felmérve jelentős egyszerűsítések, pályázóbarát változások történtek. - F: márc. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Térítéses információszolgáltatás a Sláger RádiónálFEL

A Sláger Rádió, elsőként a magyar rádiós piacon, heteken belül elindítja emelt díjas számon futó új szolgáltatásait. A jelenleg tesztelés alatt álló rendszertől a kereskedelmi árbevételek növekedését, valamint a ma már közel heti 3,5 milliós állandó hallgatói tábor kiszolgálási minőségének további javítását várják. 'A Sláger Rádiónak mindig is fontos volt, hogy újszerű ötleteket és meglévő alkalmazásokat 'rádiósítva' elsőként vezessen be hazánkban. A 1780-as szám használata hatékony eszköz lesz majd arra, hogy hallgatóink közelebb kerüljenek promóciós játékainkhoz, támogatott eseményeinkhez, de elsősorban magához a rádióhoz. A szolgáltatás speciális akciókhoz kapcsolódó aktivitásai mellett egyik legfontosabb szerepét a dalazonosító funkcióban látjuk, hiszen már jelenleg is számtalan hívás érkezik annak érdekében, hogy megtudható legyen, hogy az éppen játszott zeneszámnak mi a címe és ki az előadója. A jövőben elég lesz csak egy sms-t küldeni és a válasz másodperceken belül megérkezik' -- mondta el Nagy Gergely, kereskedelmi igazgató-helyettes. 'A jelenlegi szoros versenyben elengedhetetlenül fontos, hogy a hallgatóinkra az eddiginél még jobban figyeljünk, hiszen lojalitásuk csak a feléjük irányuló sokrétű és minőségi szolgáltatásokkal építhető tovább'- tette hozzá. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárral bővített legénységi épületet adtak át SzolnokonFEL

Átépített és felújított legénységi épületet adtak át pénteken a Magyar Honvédség szolnoki Kilián úti laktanyájában. A rekonstrukciós program keretében elkészült, a szerződéses katonák elhelyezésére szolgáló több emeletes helyiségben könyvtárat, olvasótermet és számítógépes részleget is kialakítottak. - F: márc. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tíz éve alapították a Yahoo-tFEL

A David Filo és Jerry Yang által alapított cég a héten ünnepli a tíz éves születésnapját. A két egyetemista eleinte saját kedvenc oldalaik nyilvántartására használta a portált, ami hamar népszerűvé vált. 1995 tavaszán a Sequoia Capital 2 millió dollárral segítette a cég indulásást. A Yahoo ma már 7600 alkalmazottat foglalkoztat és éles konkurenciaharcot vív a Google-lal, az MSN-nel és az AOL- lel. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Manciról másodszor...FEL

Múlt heti számunkban megjelent MANCI-ismertetésünket pontosító levelek jelentek meg a Katalisten Murányi Péter és Feimer Ágnes tollából: link , link . Reményeink szerint hozzájárulhattunk a Manci ismertségének növeléséhez, illetve használói szempontú visszajelzést generáltunk. A KIT-ben a jövőben is igyekszünk a MANCI értékes referátumaira linkkel hivatkozni.

Hírforrás:
2005. március 09.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Közpénzből indul internetes állásbörze pályakezdőknekFEL

Már az idén széleskörű állásbörzeként is használható lesz a link internetes portál - közölte Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

A III/III. központi állománya: nevek, beosztások, rangfokozatokFEL

Kik szervezték be a hálózati személyeket? Kik működtették az állambiztonság rendszerét? A hvg.hu most azoknak az állambiztonsági tiszteknek és főtiszteknek a nevét sorolja fel, akik 1989-ben a BM III/III. Csoportfőnökség központi állományának tagjai voltak és a megyei osztályokat vezették. - F: márc. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új EU-információs weboldal indultFEL

Az Európai Bizottság új weboldalt indított el, hogy megkönnyítse a vállalkozók tájékozódását az uniós szolgáltatásokról, illetve a magánszemélyeknek azt, hogy megismerjék jogaikat. Günter Verheugen a vállalatok ügyeiben illetékes bizottsági tag szerint a Your Europe (Az Ön Európája) nevű weboldal lépést jelent az uniós elektronikus szolgáltatások, az eGovernment felé. Az oldal ismerteti a polgárok jogaira vonatkozó uniós törvényeket, egyebek között a tagországok közötti szabad mozgással, munkavállalással kapcsolatos rendeleteket. A cégek számára a tagországok adózási, a cégalapítási szabályokról nyújtanak tájékoztatást számos egyéb hasznos információ mellett. Az EU illetékesei szerint a weblap számos európai nyelven elérhető, ám ezek száma rövidesen húsz nyelvre bővül. (teljes hír) - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról