Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/11., 3. 16.

Polcológiától indulva
A könyvtári jog anomáliái
Digitális tananyagfejlesztés: kevés a szakember, hiányzik a koordináció
3G mobil internet PDF-en keresztül -- dokumentumszolgáltatás mobilra?
Elbocsátások: ki megy, és ki marad?
Tudatlanok a cégvezetők?
Az ösztönző felettes...
Akadálymentes közlekedés az Interneten
Új Magyar Kulturális Intézet Brüsszelben
Március 19-én nem nyit ki a győri városi könyvtár?
Első nyomtatott könyveinket bemutató kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban
Kossuth-díjas könyvtárigazgató
Mohács előtti oklevelek -- kiállítás az Egyetemi Könyvtárban.
Dostoevskij és Puškin a Nagy Könyvben
A büdös olvasó jogainak tiprása...
Türkmén könyvtárak bezárása
Könyvtár-árverezés -- évforduló
Több mint kétmilliárddal csökkent a műsoros CD-k piaca
A női magazinok a legnépszerűbbek
Hétfőn nyitotta meg kapuit a Művészetek Palotája
Költségcsökkentési lehetőség? -- Open Office
ICT-ban Szigapúr vezet, Magyarország a 38. helyen
GfK -- tinik a reklámról
Húszéves az első domainnév
Az ujjakat támadja az egérbetegség!
Pannon Panoráma -- új magazin
Megújult a HírTV
Elindult az új Edupress portál
Új információs portált nyitott az EU
2005. március 9-én megújul a Képes Sport


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Polcológiától indulvaFEL

Az ELTE Egyetemi könyvtár márc. 9-i rendezvényén az volt felüdítő, hogy döntően a szakma határairól hallhatott a szép számú egybegyűlt. Így több soron mód nyílt a könyvtári tevékenységek más, illetve nagyobb szemszögből való vizsgálatára. Z. Karvalics László a tudásvagyon-gazdálkodás felől közelített, kifejtve, hogy pl. a 19. századi női egyenjogúsági mozgalmakkal, illetve a dán népfőiskolai rendszerrel sikerült bevonni e korábban kevéssé kihasznált tudástömeget a közös tudásvagyonba. Az iskola hatékonyságát egyre inkább az mutatja, hogy mennyire képes a gyerekek integrálására. Bevonható, jobban kihasználandó tudásbázisnak a nyugdíjasokat, hátrányos helyzetűeket (pl. romákat), kismamákat, diákokat, fogyatékosokat javasolja. Ferling József MPRSZ-elnök által felvázolt piramis tanulsága, hogy a támogatásszerzés feltételei sorrendben: tájékoztatás, majd a tudatosítás, megértés, elfogadás és bizalom. Fordítva nem megy. A sikerhez az adott célközösségek számára fontos információval érdemes csak megjelenni. Damjanovich Nebojsa a könyvtári honlap hatékonyságának kritériumait és gyakorlati fogásait taglalta. Mint mondta, gyakori hiba a használók figyelmen kívül hagyása. A webes használók megtartásának eszközei: a használó szempontjából minőségi tartalom, gyakori frissítés, gyors letöltődés, egyszerű használat. Dippold Péter az európai könyvtári fejlesztésekről tartott előadást. Horváth Sándor Domonkos a könyvtárjogról beszélt -- ld. alább.

Hírforrás:
2005. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

A könyvtári jog anomáliáiFEL

A könyvtárügy jogi szabályozásának nincs szakmai kritikája, mivel a téma nem áll a jogászság érdeklődésének középpontjában, felsőbírósági határozatok sem konkretizálják, s gyakorlatilag nincs a szakterülettel kapcsolatos jogirodalmi háttér -- kezdte előadását Horváth Sándor Domonkos. Úgy látja, az 1997. évi CXL. törvény megalkotásakor ezzel a jogi normával a teljes könyvtárügy problémáira átfogó megoldást, valamiféle szakmai megújhodást, mindenkire kiterjedő szabályozási 'ernyőt' igyekeztek részben rejtetten létrehozni. Az 5. § (3) bekezdésébe végül is 'belekódolták' a szakmai szabályozás általánosságát: a könyvtári szabályokat a törvény ugyanis az alkalmazottak és a könyvtári tevékenység tekintetében kiterjesztette a nem nyilvános könyvtárakra is. Ám e vonal a végrehajtási rendeletek egy részében (pl. hétéves továbbképzés, szakfelügyelet, áfa-visszatérítési támogatás) csak részben következetes, másutt (pl. a dokumentumvásárlási juttatás) pedig -- feltehetően gazdasági okból -- egyáltalán nem. Ismertette a törvény több ellentmondását; elmondta: a Szerzői jogi törvény megfelelő módosításával a nem nyilvános könyvtárak jogszerű haszonkölcsönzésének problémája nemrégiben megoldódott. Előadását azzal zárta, hogy a nyilvános könyvtári rendszer jelentősége -- szakmai és fiskális okok miatt is, de legfőképp nyitottsága miatt -- halványuló félben lévőnek látszik. A bekerülés tekintetében zárt ODR szolgáltató könyvtárak összessége lett az új szakmai elit, amely fogalomhoz a jogszabályban hozzá kapcsolt szolgáltatáshoz képest egyre tágabb és gazdagabb jelentéstartalom asszociálható.
- A prezentáció: link -- Az exkluzivitás és költséghatékonyság általában nem egy irányú erőt fejt ki -- s ez komolyan felmerül az ODR-könyvtárak esetében is. Érdemes megvizsgálni például az egy 'ODR-dokumentumra' eső (átlag)költséget, összevetni a dokumentum megvásárolásának teljes költségével. Piaci megoldás lehet a mikrotenderezés, amikor a virtuális piactéren a legkedvezőbb szállítási időt és szolgáltatási árat kínáló könyvtár kaphatná a megbízást. A modell alapja idehaza is kipróbált, ld. a virtuális piacterek működési elvét. Mivel esetünkben közpénz-felhasználásról van szó, az ODR rendszerét, exkluzivitást minél hamarabb érdemes felülvizsgálni.

Hírforrás:
2005. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Digitális tananyagfejlesztés: kevés a szakember, hiányzik a koordinációFEL

A digitális tartalomfejlesztésben jártas, a pedagógiai és az informatikai tudást ötvözni képes szakemberek, illetve az állami szereplők és a digitális tartalomfejlesztők közötti párbeszéd hiánya a magyarországi e-learning piac legfőbb gyengesége -- hangzott el a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által összehívott 'Lehet-e kettőből egy, avagy szükséges és lehetséges-e a tartalomcsere a magyarországi e-learning piacon?' című kerekasztal beszélgetésen. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

3G mobil internet PDF-en keresztül -- dokumentumszolgáltatás mobilra?FEL

Az Adobe és az NTT DoCoMo bejelentették, hogy a DoCoMo az Adobe Reader LE szoftvert fogja alkalmazni a 3G FOMA készülékein, így a népszerű i-mode szolgáltatást igénybevevők számára Adobe hordozható dokumentum formátumban (PDF) szolgáltatott nagyhatású, megbízható tartalomhoz biztosít hozzáférést. Az Adobe Reader LE technológiát kihasználva az i-mode ügyfelek igen változatos új üzleti és szabadidős tartalmakat tekinthetnek meg, amivel egyszerűbbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik számukra a mobil internetezés. - F: márc. 11.
-- A könyvtárak lépéseket tesznek a dokumentumok elektronikus elérése érdekében, a mobil eszközökre való szolgáltatás tervezését azonban megnehezíti a fejődő--változó technológia. A fiatalok mobilhasználati szokásai egyre fontosabbá teszik az e-könyvtári dokumentumok mobil eszközre való szolgáltatását is. Japánban többen interneteznek mobil eszközökkel, mint asztali gépekről, és ez lesz a jövő mindenhol, ha elterjednek a nagyképernyős és nagyobb teljesítményű mobilok. A cikkben említett PDF már áttördeli a kis képernyőre a sorokat és oldalakat (amivel pont a PDF egyik előnye / hátránya tűnik el). Az ilyen módon többet tudó PDF így feltehetően kiszorítja a LIT-et és egyéb e-book formátumokat. A magyar 3G felhasználók egyelőre nem jeleznek nagy igényt a PDF-tartalmak iránt. A PDF-et használja a kereskedelmi szolgáltatók többsége. A MEK-ben jelenleg több mint 1800 PDF-dokumentum van, emellett hosszú kísérletezés, fejlesztés után most kezdi sorozatgyártásban dokumentumainak egy részét LIT e-book formátumba tenni. Noha ez utóbbi már mobil eszközökre valóak, lehetőségeik kisebbek a cikkben említett PDF-nél. A könyvtári információk terjesztésénél és szolgáltatások tervezésénél érdemes már figyelembe venni a mobilon internetezőket, de az említett koncepcióváltás megnehezíti a tervezését.rc. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link ; (Moldován István, Drótos László)

Elbocsátások: ki megy, és ki marad?FEL

A hazai vállalatoknál egyre gyakoribb, hogy racionalizálnak, amelynek az a vége, hogy elküldik a felesleges vagy legalábbis kevésbé szorgalmas munkaerőt. Ha valaki úgy dönt, mindenképp maradni szeretne, érdemes nélkülözhetetlenné tennie magát. - F: márc. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tudatlanok a cégvezetők?FEL

A felsővezetők nincsenek megelégedve a vállalati monitoringgal -- derül ki a Deloitte Touche Tohmatsu megrendelésére készített felméréséből. Az Economist Intelligence Unit (EIU) által elvégzett felmérésben szereplő 249, többségében 500 millió dollár feletti árbevétellel rendelkező céget irányító topmenedzser mindössze 34 százaléka vélekedett úgy, hogy vállalatuk megfelelő módon monitorozza a nem-pénzügyi vállalati teljesítményt mérő mutatókat. A válaszadók 75 százaléka ugyanakkor úgy vélte, hogy fokozottabban kell koncentrálni a nem-pénzügyi teljesítmény követésére. A felső vezetők legnagyobb része, 92 százaléka szerint az igazgatósági tagoknak pénzügyi és nem-pénzügyi mutatókat egyaránt követniük kell, azt viszont elismerték, hogy ez igen komplikált feladat. A pénzügyi mutatók esetében más a helyzet, a vezetők 86 százaléka szerint ezen a téren nincs kifogásolnivaló. - F: márc. 9.

Hírforrás:
2005. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az ösztönző felettes...FEL

A kérdésekre adott válaszok rávilágítottak a 2004-es év munkahelyi trendjeire. Az egy évvel korábbi 66,9 százalékhoz képest tavaly 68,3 százalék ítélte úgy, hogy közvetlen főnöke ösztönzőleg hat munkájára. A kutatásból az is kiderült, hogy a középvezetők jóval inkább figyelnek beosztottjaikra, mint magasabb pozícióban lévő társaik. A javuló tendenciát mutató 64,4 százalékos adat azonban még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen a fennmaradó réteg még mindig úgy véli, hogy főnöke jóval többet beszél, mint figyel. -- Tudható meg egy brit felmérésből. - F: márc. 8.

Hírforrás:
2005. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Akadálymentes közlekedés az InternetenFEL

Januártól vehették használatba a veszprémi gyengénlátók, illetve vakok azokat az eszközöket, amelyek segítségével beléphetnek a digitális világba. Ekkor nyíltak meg a VDV Központok Veszprémben, ahol ingyenes Internet használatot lehetővé tevő terminálok várják a város polgárait. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban egy különleges központot alakítottak ki, két az olvasást segítő korszerű szoftver telepítésével. A JAWS for Windows és a MAGic programok alkalmasak arra, hogy a képernyőn megjelenő szövegeket felolvassák, átalakítsák emberi hangon megszólaló beszéddé, illetve segítsék a navigálást, a programok használatát, a képernyőn megjelenő vizuális elemeket a megfelelő módon és méretben nagyítsák. A programok már használhatók, annak ellenére, hogy a központ hivatalos megnyitására később kerül sor. -F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új Magyar Kulturális Intézet BrüsszelbenFEL

Már pénteken lezajlott a belgiumi magyar követség hivatalos ünnepi fogadása. Ez annyiban különbözött az eddigiektől, hogy nem a követség épülete, hanem az új brüsszeli magyar kulturális intézet volt a helyszín. A műemlék épület része a régi Brüsszel ezeréves városfala is. - F: márc. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Március 19-én nem nyit ki a győri városi könyvtár?FEL

Március 19-én a Győr-Moson-Sopron megyei megyeszékhelyen nem nyitnak majd ki az önkormányzat intézményei. Az okokról először Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, a Fidesz politikusa szólal meg, majd az oda-vissza párbeszédben Hordós István, a szocialista frakció vezetője lesz a partnere. (...) 'Azokat a polgárokat, akik ezen a napon szeretnének bemenni a könyvtárunkba, levéltárakba, szíves elnézést kérünk, de szerintem meg fogják érteni ezt a problémát. Két-három település, sőt megyei önkormányzat is visszajelzett, hogy hasonló módon szeretnének csatlakozni ehhez a felhíváshoz. Nem zendülés. Tiltakozunk. Szeretnénk felhívni a kormány figyelmét arra, hogy bizony nagy baj van.' - F: márc. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Első nyomtatott könyveinket bemutató kiállítás nyílt az Országos Széchényi KönyvtárbanFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Tudományos Akadémia közös kiállítása nyílt meg a Budai Várban, Pannóniai Fénikx, avagy hamvából a feltámadott magyar nyelv címmel. A kiállítás az első magyar nyelvű nyomtatványok megjelenésétől, a 16. század közepétől a magyar nyelv akadémiai nagyszótára, az úgynevezett Czuczor-Fogarasi szótár megjelenéséig (1862-1874- ig) követi a magyar nyelvűség fokozatos térhódítását a magyar tudományosságban. - F: márc. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kossuth-díjas könyvtárigazgatóFEL

Dr. Kárpáti János, a zenetudomány doktora, Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, könyvtárigazgató 'a zenetudomány élvonalában rendkívüli jelentőséggel bíró publikációiért, különös tekintettel Bartók Béla műveinek és alkotói módszerének megvilágosító elemzéseiért, valamint a távol-keleti zene kutatásában elért eredményeiért'. - F: márc. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mohács előtti oklevelek -- kiállítás az Egyetemi Könyvtárban.FEL

Fura belegondolni, hogy azt a sárgás papírlapot, ott, a tárló üvege mögött, valaha Mátyás király keze érintette. Vagy éppen, hogy az a másik három több mint 700 éves, és IV. Béla rendelkezéseinek néma, mégis beszédes tanúja. Az ő nevéhez fűződik egyébként a tárlat legrégebbi, 1240-ben keletkezett irata, amelyben András országbíró ítéletlevelét erősíti meg. De láthatók eredeti királyi, pápai aláírások, pecsétek többek között Mátyásé, II. Ulászlóé, IV. László Zsigmondé vagy épp VI. Kelemen vagy XI. Gergely pápáé. A magyar történelem egy szelete kel életre a március 17-én nyíló tárlaton, az Egyetemi Könyvtár I. emeleti dísztermében. A kiállítás látogatói, hogy az élmény maradandó legyen, bárki készíthet a Magyarországon először látható papirosokról videofelvételt vagy fényképet. - F: márc. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Metró

Dostoevskij és Puškin a Nagy KönyvbenFEL

Különös jelenséggel találkozhatnak a hamarosan elinduló "kulturális valóságshow", A nagy könyv című műsor weboldalának látogatói: a szavazásnál Dosztojevszkijt nem, csak Dostoevskijt lehet választani, Puskinból és Tolsztojból viszont többet is találhatnak. Az ok az MSZ ISO 9:1997 szabvány. - F: márc. 9.
-- Kommentárok a Katalisten:
link
link

Régebbi hírforrás(ok): link

A büdös olvasó jogainak tiprása...FEL

A könyvtári törvény (ahol létezik) minden országban garantálja a diszkrimináció mentes ellátást. Kalifornia egyik megyéjében azonban ezt nem veszik túl komolyan: egyszerűen kitiltják a büdös embereket, vagy azt, aki elalszik. - F.: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Türkmén könyvtárak bezárásaFEL

Átfogó reformok szükségességére hivatkozva a vidéki kórházak és könyvtárak bezárását rendelte el a türkmén elnök. Szaparmurat Nyijazov, aki előszeretettel szólíttatja magát türkménbasinak, azaz minden türkmének vezérének, nem először lepte meg a világot ehhez hasonló döntésekkel. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, p. 36-7

Könyvtár-árverezés -- évfordulóFEL

1744. márc. 10.: Elárverezte Samuel Baker londoni könyvkereskedő egy brit főrend könyvtárát, s ezzel elindult a Sotheby´s, a világ legnagyobb árverési cége. Azóta egy kocsma hátsó szobájában működő, egyszemélyes vállalkozásból a világ minden műgyűjtőjének Mekkája fejlődött ki.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több mint kétmilliárddal csökkent a műsoros CD-k piacaFEL

Bár 30 százalékkal nőtt az értékesített műsoros CD-k száma, a lemezpiac kiskereskedelmi fogyasztói áron számított értéke több mint kétmilliárd forinttal, 12,3 milliárdra csökkent a 2003-as 14,7 milliárdról, írja a Világgazdaság. - F: márc. 11.
-- Melyik előadóval kéri Vivaldi Négy évszakját? -- Azonnal megírom a CD-t. Vagy melyik formátumban küldjem inkább emailjáre? -- Hangozhat holnap el holnap a zenei könyvtáros szájából. Ha egyáltalán a könyvtáron keresztül lesz még érdemes hangzóanyagot letölteni. Itt az ideje a zenei könyvtáros átpozícionálására. Nehogy késő legyen...

Régebbi hírforrás(ok): link

A női magazinok a legnépszerűbbekFEL

A 14–70 éves népesség 86 százaléka olvas kisebb-nagyobb rendszerességgel újságot -- derült ki az MTA Szociológiai Kutatóintézete által készített felmérésből, amelynek keretében 11 laptípus olvasottságát vizsgálták. Az újságolvasók négyötöde hetente többször is, 16 százalékuk pedig heti egy alkalommal forgat valamilyen lapot vagy magazint. A kiadványok közül a helyi és az országos napilapok olvasottsága a legnagyobb, a megkérdezettek 70 százaléka veszi kézbe a napi periodikákat havonta legalább egyszer. Női lapokkal az újságolvasók csaknem fele találkozik. Az egészségre specializálódott kiadványok olvasottsága 31 százalékos a mintában, a rejtvénylapoké, autósmagazinoké, a lakás-ház tematikájú újságoké és a konyhai lapoké pedig 20–25 százalékos... - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hétfőn nyitotta meg kapuit a Művészetek PalotájaFEL

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi gálakoncertjével és a Ludwig Múzeum új otthonának átadásával hétfőn nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotája -- jelentette be Demján Sándor, az építő TriGránit Fejlesztési Rt. elnöke csütörtökön. Az épületben étterem, bár, könyvtár és médiatárral felszerelt archívum, könyvesbolt, valamint civil szervezetek irodái is helyet kapnak. - F: márc. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Költségcsökkentési lehetőség? -- Open OfficeFEL

A Novell Magyarország és az FSF.hu Alapítvány bejelentette, hogy elkészült az OpenOffice magyar nyelvű változata. A felhasználóbarát, magyar nyelvű kezelő felület költség hatékony alternatívát jelent a hagyományos irodai megoldásokkal szemben. Novell Linux Desktop olyan betűkészleteket tartalmaz, melyek metrikusan kompatibilisek a Microsoft betűkészleteivel, képes az Adobe PDF formátumú exportálására is képes, további szoftverek telepítése nélkül. - F: márc. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

ICT-ban Szigapúr vezet, Magyarország a 38. helyenFEL

Az információs és távközlési technológia (ICT) alkalmazása terén Szingapúr a világ vezető állama, megelőzve Izlandot és Finnországot. A Világgazdasági Fórum által készített rangsorban Magyarország a 38. helyet foglalja el idén, a múlt évi helyéhez képest kettőt visszacsúszott. - F: márc. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

GfK -- tinik a reklámrólFEL

A tinik nagy többsége unja és utálja a reklámokat, sőt sokan átverésnek tartják -- derült ki a GfK Piackutató Intézet legfrissebb kutatásából. A GfK 2004 őszén fókuszcsoportos kutatást készített, amelyben a tizenévesek önmagukról és a világról alkotott képükről vallottak. A kutatás készítői asszociációra kérték a különböző életkorcsoportok képviselőit. A ’reklám’ szóra a 10-14 évesek visszafogottan reagáltak, a következő négy évfolyam képviselőinek azonban nagy többsége bevallottan unja és utálja a reklámokat. - F: márc. 11.

Hírforrás:
2005. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Húszéves az első domainnévFEL

Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1985. március 15-én jegyezték be a világ első internetes domainnevét. Bár a legelső webcím, a symbolics.com tulajdonosát egy másik cég felvásárolta, a domainen elérhető honlap továbbra is felkereshető. Az internetes domainnevek rendszere húsz évvel ezelőtt, 1985 elején kezdett kialakulni, ekkor hozták létre a ma is ismert, nemzetközi kiterjesztéseket: a .com, .net, .org, .edu végződéseket. Ugyanezen év februárjában már a .us (amerikai), júliusban az .uk (brit), szeptemberben pedig a .se (svéd) országnév-kód is elérhetővé vált. Az első domainnevek bejegyzése még 1985-ben elkezdődött, a legelsőként regisztrált symbolic.com-on kívül abban az évben mindössze további öt címet regisztráltak. Manapság hetente jegyeznek be félmillió domaint a világon. - F: márc. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az ujjakat támadja az egérbetegség!FEL

Többmillió ember edzi naponta ujjait a számítógép előtt, s a klikkelgetés ínhüvelygyulladást is okozhat. Német orvosok szerint komoly problémákat okozhat a számítógép egerének gyakori használata. Az állandó, monoton klikkelgetés ugyanis elfárasztja az ujjakat, és ín- vagy ínhüvelygyulladást okozhat. Magyar orvosok még nem találkoztak tömeges panaszokkal, de elméletileg nem zárják ki az ilyen betegség kialakulását. A szakorvos szerint fájdalmas gyulladást csak azoknál okozhat a gyakori egerészés és billentyűzés, akik eleve reumások, vagy izületi problémáik vannak. Mindenesetre nem árt, hogyha azok, akik sokat ülnek a gép előtt odafigyelnek rá, hogy milyen eszközöket használnak. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pannon Panoráma -- új magazinFEL

Pannon Panoráma néven új, országos kulturális és közéleti témákat feldolgozó magazin jelent meg a hazai lappiacon. A havonta 52 színes oldalon jelentkező magazin könnyű- és komolyzenével, színházzal, képzőművészettel foglalkozik, de az újság hasábjain helyet kapnak tudománnyal, oktatással, természettel, életmóddal valamint sporttal kapcsolatos írások is. A Pannon Panorámát a kiadó tízezres példányban terjeszti az ország egész területén. A gazdagon illusztrált lap elsősorban azokra az olvasókra számít, akik kulturális érdeklődésüket szeretnék kielégíteni. A kiadó tervei szerint a magazin hamarosan határainkon túl is kapható lesz. - F. márc. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a HírTVFEL

Új köntösben, megváltozott látvánnyal, új műsorokkal és technikai fejlesztésekkel folytatja munkáját péntektől a Hír Televízió. Ezt egészíti ki számos új műsor elindítása. Az elgondolás alapja a hírtelevíziós arculat további erősítése. A világszínvonalú műszaki fejlesztések, a hírműsorok változó grafikai megjelenítése a még tisztább hírszolgáltató profil kialakítását és a tartalmi gazdagodást szolgálják. Ennek keretében a világ hírtévéitől megszokott egyszerű, de az eddiginél összetettebb és tartalmasabb látványt kapnak a Hír Televízió hírműsorai, egyszerűsödik logója -- adta hírül a MNO. - F: márc. 13.

Hírforrás:
2005. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult az új Edupress portálFEL

A Pécsett rendezett Felsőoktatási Média Konferencián ünnepélyesen elindították a megújult Educatio Press hírportált. Főleg tartalommal bővült az Educatio Press Magyar Oktatási és Ifjúsági Hírügynökség weboldala. A megújult portált a pécsi Felsőoktatási Média Konferencián indították el. Az Edupress által ingyenesen szolgáltatott hírek ezentúl új megjelenési formában tekinthetők meg a link oldalon. A megújult portál, sokkal több lehetőséget kínál azok számára, akik az oktatás, oktatáspolitika, ifjúságpolitikai hírek világában szeretnének kiigazodni, tájékozódni. Az Edupress hírlevélre a link oldalon illetve az edupress@edupress.hu e-mail címen lehet regisztrálni. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új információs portált nyitott az EUFEL

Az Európai unió új internetes információs portált indított be "Európa Önökért" néven, ahonnan mind magánszemélyek, mind pedig vállalkozások kiterjedt gyakorlati tájékoztatáshoz juthatnak munkavállalási, vagy éppen befektetési kérdésekben. Az Európai Unió tervei szerint az új információs szolgáltató weboldal elősegítheti az EU-n belüli, valamint a nemzetközi kereskedelmet, illetve munkaerő-áramlást, és végső soron kiteljesítheti az integrációt. A portál magyar nyelvű változata a link címen, míg a hozzá kapcsolódó, részletes szintén magyar, eligazító jellegű tájékoztató a link URL-en érhető el. - F: márc. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

2005. március 9-én megújul a Képes SportFEL

Szerdánként jelenik meg a tartalmában és layoutjában is megújult Képes Sport. Jelenleg 236 ezer olvasóval a Képes Sport a legolvasottabb férfimagazin Magyarországon (Forrás: Szonda Ipsos- GFK, 2004/II.). A kivívott piacvezető pozíció megtartása és további erősítése érdekében a Kiadó további fejlesztésekre kötelezte el magát, amely minden szempontból az olvasótábor igényeihez illeszkedik. A megújulást egy több fázisú piackutatás előzte meg, amelyben arra kerestük a választ, hogy a Ringier Kiadó által újjáélesztett Képes Sport mennyiben felel meg az olvasói elvárásoknak. A piackutatás kitért a jelenlegi és a megcélzott, sport iránt fogékony olvasók lappal kapcsolatos véleményére, életmódjára, életvitelére, olvasási és sportolási szokására. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról