Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/14., 4. 6.

Google-digitalizálás: 1750 Ft / kötet -- ki tudja kedvezőbben?
Visszaszorulóban az olvasás
Mozgókönyvtár helyett posta--könyvtár? Nyitás a vállalkozások felé
Betűvetés -- könyvkiállítás és vásár Szegeden
Magyar Kultúra Emlékív-sorozatot jelentet meg az OSZK
Az információs szegénységről
Húsz éve "királyi" a Széchényi
Erdélyi e-magyar pontok létrehozásáról írtak alá szerződést Nagyváradon
A tanulás ma már életforma
Könyvtárostanárok levelezőlistája
Dante csak e-bookban?
Első nyomtatott tudományos könyveink -- kiállítás az OSZK-ban
Megnyílt a legnagyobb könyvpalota
Lefelé szövik a világhálót
A netre kerülhet a Magyar Nagylexikon is
II. János Pál pápára emlékezik az ELTE Egyetemi Könyvtár
Nógrádi falvak könyvcseréje
Ötven év a szakkiadásban
Közintézményi IT-biztonság
A 'Nagy Könyv' Győrben
Olvashatóbb és tetszetősebb szövegek készítése -- Tippek 3.
Lektűrturizmus
Kulturális városnegyed alakulhat ki Újbudán
Online filmboltot nyitna a Sony
Informatikai képzés nőktől nőknek
Könyvtáros is volt: Casanova
Multikulti -- megéri az import tudás
Honlap--ambulancia
Népmese-könyvtár Csurgón
Helykihasználásra: MP3
Honlapsablonokat az Internetről
Polgári Élet a Székelyföldön -- egy értékelvű hetilap a sokszínűségért
Szélesítik a joghoz való hozzáférést
Az Ügyfélkapu jogi szabályozása
Jön a feketelista.hu
Új női magazinok: Blikk és Sikk


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Google-digitalizálás: 1750 Ft / kötet -- ki tudja kedvezőbben?FEL

Az internetes keresőt üzemeltető vállalat még tavaly decemberben kezdte el a legkülönbözőbb és legnevesebb amerikai egyetemek könyvtáraiból származó mintegy 15 millió könyv digitalizálását. Mint azt azonban Debbie Frost, a Google szóvivőnője elmondta, sajnos -- a szerzői és szomszédos jogi törvények miatt -- a beszkennelt műveknek csupán egy része lesz hozzáférhető a világhálón is. Azonban a helyzet nem ilyen siralmas, hiszen például ahogy azt Ronald Milne, az Oxford Egyetem igazgatója kijelentette, az 1920 előttről származó könyvekre már nem vonatkoznak a szerzői jogi törvények, így ez a körülbelül 1 millió mű gyakorlatilag bárki számára szabadon elérhető válik. Peter Kosewsky, a Harvard Egyetem szóvivője szerint az egész ügy legnagyobb nyertesei a könyvtárak, méghozzá kétszeresen is. Egyrészt bárki a világon beleolvashat az adott egyetem vagy könyvtár könyveibe, másrészt ezeknek a műveknek a digitalizálását előbb vagy utóbb amúgy is el kellene végezni. A Google segítsége tehát kapóra jön. Bár a digitalizálási költségekről a vállalat hivatalosan nem nyilatkozik, egy-egy mű szkennelése Stefan Keuchel, a Google Németország szóvivője szerint mintegy 7 euróba kerül. A digitalizált könyvek később felkerülnek az internetre és a Google minden olyan bevételből, amire egy ilyen műre való keresés, utalás vagy olvasás során szert tesz, megfelez az eredeti könyv kiadójával. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Visszaszorulóban az olvasásFEL

A felnőttek 20-25 százaléka funkcionális analfabéta, s alig egytizede rendszeres újság- és könyvolvasó - derül ki a felmérésekből. A kormányzat A Nagy Könyv című televíziós vetélkedősorozat támogatásával is igyekszik élénkíteni a betűk iránti érdeklődést. A kutatók szerint jól jönne A Nagy Könyv sikere, az olvasás ugyanis egyre inkább háttérbe szorul a szabadidős tevékenységek között. A helyzet a fiataloknál is aggasztó, s mindez nem írható csak a (kereskedelmi) televíziók előretörésének a számlájára. Nagy Attila olvasásszociológus középiskolások között végzett, 2003-ban publikált vizsgálata során azt tapasztalta, hogy a gyerekek 2 százalékának otthonában egyetlen könyv sincs. A szakképzősöknél ez az arány 7 százalék, a kelet- magyarországi középiskolásoknál pedig már 14 százalék. A diákok persze elvileg rendszeresen olvasnak, főleg iskolai kötelezettségből, s ők a könyvtárak legszorgalmasabb látogatói is. Ám ez a mutató is csalóka: az említett középiskolai felmérés szerint a szakképzősök egynegyede tankönyvön kívül semmit sem olvas, s a gimnazisták negyede is legfeljebb évente egy könyvet a kötelező irodalmon felül. Így nem meglepő, hogy az olvasásszociológiai adatok szerint éles cezúrát jelent az iskola befejezése: sokan akkor gyakorlatilag örökre abbahagyják az olvasást. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mozgókönyvtár helyett posta--könyvtár? Nyitás a vállalkozások feléFEL

'A könyvtárak korszerűsítése, átalakítása mellett olyan új, más közintézményekkel együttműködő könyvtári pontok létrehozása is szükséges, amilyen pl. a lengyel posta munkahelyein való könyvtári ellátás biztosítása.' - - Olvasható a lengyel Nemzeti Kultúra Fejlesztési Stratégiájában. Emellett -- irigylésre méltó módon -- a vállalkozás felé is nyit a könyvtárügy: 'A programban hangsúlyos feladat a könyvtárak szervezetének és funkcionalitásának javítása. A könyvtárak ennek megvalósításában új lehetőségek bevezetésével is közreműködhetnek, pl. vállalkozói tanácsadó pontként működő szolgáltatásokkal, turisztikai információk közvetítésével, szakmai kiadók katalógusainak terjesztésével, szakfolyóiratok továbbításával a felhasználók felé stb.'
-- Talán mégiscsak megérte volna tovább egyeztetni és gondolkodni a hazai könyvtári stratágián :-) Sőt: a gördülő tervezés értelmében még most is javítható, frissíthető lenne. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Bilinski: Biblioteki i czytelnictwo w Narodowej Strategii Rozwoju Kultury na lata 2004-2013. in: Poradnik Bibl. 2004/10. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/1. ref: Prókai M. link

Betűvetés -- könyvkiállítás és vásár SzegedenFEL

Betűvetés címmel egyhetes könyvkiállítást és vásárt nyílt hétfőn délután Szegeden; a rendezvény megnyitóján négy kategóriában adták át a fesztivál könyve díjat. A Szegedi Vers Ünnepétől a Magyar Költészet Napjáig tartó rendezvényen több mint ötven kiállító vesz részt, a hazai kiadók mellett a határon túlról felvidéki, vajdasági és erdélyi kiadók is bemutatják könyveiket -- közölte Pál Ildikó, az esemény egyik szervezője. A magyarországi könyvkiadás széles spektrumából szépirodalmi, műszaki, egyházi és művészeti kötetek egyaránt szerepelnek a kiállításon, emellett tankönyvek és térképek is helyet kapnak a Mars tér U-pavilonjában -- tájékoztatott a szervező. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar Kultúra Emlékív-sorozatot jelentet meg az OSZKFEL

Éppen húsz éve költözött a Budai Várba az Országos Széchényi Könyvtár, amely azelőtt csaknem 140 évig a Magyar Nemzeti Múzeum épületében működött. Ez a világ egyik legszebb és legbiztonságosabb nemzeti könyvtára, amely az eltelt húsz évben jó lakója volt a nagy presztízsű épületnek -- fogalmazott az ünnep alkalmából rendezett emlékülésen Monok István főigazgató. Az évforduló alkalmából Monok István bemutatta a Magyar Kultúra Emlékív sorozat első hét darabját, közöttük a József Attila születésének 100., a Jókai Mór születésének 180. és Széchényi Ferenc születésének 250. évfordulójára kibocsátott emlékívet. A Szegedi Papír Kft. az elkövetkező öt évben 20-25 tematikai sorozatot, összesen 2500 ívet bocsát ki a magyar kultúra pártolása jegyében. Külön sorozatot szentelnek egyebek mellett híres politikusoknak, tudósoknak, művészeknek, valamint nevezetes eseményeknek, templomoknak, zarándokhelyeknek, a határon túli magyar kultúra emlékeinek és magyar szenteknek. Az ünnepségen felavatták a könyvtár múzeumát, amely a bibliotéka történetét mutatja be az érdeklődőknek, és megnyílt a Széchényi Ferenc könyvesbolt is. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az információs szegénységrőlFEL

A cikk etikai nézőpontból vizsgálja az 'információs szegénység' problémáját. Meghatározása szerint az információs szegénység olyan helyzetet jelent, amelyben az egyéneknek és közösségeknek nincsenek meg a megfelelő jártasságaik, képességeik vagy anyagi eszközeik az információk hatékony eléréséhez, megértéséhez és alkalmazásához, További jellemzője az alapvető információk hiánya és a korszerűtlen információs infrastruktúra. A cikk állítja, hogy az információs szegénység komoly erkölcsi probléma, és mivel a társadalmi igazságtétel kategóriájába tartozik, az egész világon a társadalmi felelősség morális napirendjén kellene szerepelnie. A társadalmi igazságosság alapján a cikk számos erkölcsi alapelvet fogalmaz meg, amelyek irányadóul szolgálhatnak az igazságos információs társadalom megteremtését célzó társadalmi, gazdasági és politikai kezdeményezésekhez.

Régebbi hírforrás(ok): Britz: To know or not to know: a moral reflection of information poverty. In: J.Inf.Sci. 2004/3. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1.

Húsz éve "királyi" a SzéchényiFEL

Kiváló alkalom a számvetésre az Országos Széchényi Könyvtár Várba költözésének húszéves évfordulója. Ugyanis az eredmények mellett majd' fél évszázada megoldatlan problémákról is szólhatunk. Ma már csak a szakmabeliek emlékeznek olyan virtuóz elképzelésekre, hogy az OSZK régi bázisát úgy bővítsék, hogy a Nemzeti Múzeumot kössék össze zárt függőhíddal a mögötte levő Festetics- palotával. Esetleg költöztessék át az intézményt a Vámházba, netán a Tőzsdepalotába. Végül a budai Várat találták a legjobbnak az akkori döntéshozók. A szakma ugyan tudta, hogy a más funkcióra rendeltetett királyi palota talán mégsem a legjobb megoldás, a könyvtárnak 1985-ben -- huszonöt éves (!) előkészület és építkezés után -- költöznie kellett. Hogy szó ne érje a ház elejét, kapott két, egyenként tizenegy szintes raktártornyot, amelyek 1960-ban még ötven évre adtak volna helyet az új könyveknek, az átadáskor azonban már csak húsz-huszonöt évre látszottak elegendőnek. Ehhez képest 2002- ben már minden hely betelt. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Erdélyi e-magyar pontok létrehozásáról írtak alá szerződést NagyváradonFEL

Az év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot hoznak létre a magyarok által is lakott határon túli vidékeken az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával -- közölte az MTI-vel Kovács Kálmán miniszter. A tervek szerint év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot terveznek létrehozni, s ezeket e- magyar pontnak nevezik. Erdélyben a meghirdetett pályázat révén a Progress Alapítvány 89 ilyen pont létesítésére nyert jogot. Az e-magyar pontok létrehozásának az az előnye, hogy a határon túli magyar közösségek is hozzáférhetnek a magyarországi oktatási tananyag, és könyvtári anyag digitalizált változatához. A pályázat részeként a kolozsvári könyvtárban lévő mintegy 25 ezer könyvcímet is feldolgozzák, aminek köszönhetően ez az anyag is részévé válhat a magyarországi digitalizált könyvtárnak. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A tanulás ma már életformaFEL

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberi felméréséből kiderül, hogy a 15 és 74 év közötti magyarok alig több mint egyötöde vesz részt valamilyen képzésben, és közülük is természetesen a fiatalabb korosztály (15-25 évesek) aránya a legnagyobb. A magasabban kvalifikáltak ugyancsak nyitottabbak ismeretanyaguk bővítésére, az új szakmai területek megismerésére, mint a leginkább rászoruló, csupán alapfokú végzettséggel rendelkezők. Pedig a tanulás napjainkban már több puszta kötelezettségnél. Korunk technikai- technológiai fejlődése, az emberek megváltozott életritmusa, a magasan kvalifikált munkaerő felértékelődése megköveteli, hogy -- valamennyi generáció körében -- életformává váljon. A fiatalabb korosztályok kötelező oktatásáról egyre inkább a folyamatos önképzésre helyeződik a hangsúly. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárostanárok levelezőlistájaFEL

'Ennek a levelező fórumnak volt egy freemail-es elődje, amit 2001-ben indítottunk útjára, a mellékelt levélben megfogalmazott céllal, a [Bács- Kiskun] megyében élő könyvtárostanárok segítésére. A megye határain azonban hamar túlléptünk, ma már határon túlról is van föliratkozott -- aktív -- tagja a fórumnak. Ennek utódja a mostani, mivel az előzővel technikai problémák voltak. Ebben a formájában 2004 szeptemberétől működik a fórum, és tényleg működik, mert ezen idő alatt 511 levél fordult meg rajta. Jelenleg 80 föliratkozott olvasónk van, aki rendszeresen megosztja gondjait és örömet a többiekkel.' Feliratkozás: konyvtarostanarok_foruma-subscribe@yahoogroups.com - Listagazda: Kiss Anna, anna@bacs-kisk-ped.sulinet.hu


Dante csak e-bookban?FEL

Tankönyvek helyett számítógépek uralják majd a gyerekek iskolapadjait? Ez év szeptemberéből Itália 150 iskolájában már biztosan, az elektronikus könyvek (az úgynevezett e-bookok) ugyanis Olaszország oktatási intézményeinek életébe is betoppannak. Az innovációs tárca hárommillió eurót különített el erre a projektre, amelynek kísérleti szakaszába négy tartomány (Lombardia, Toscana, Lazio és Puglia) iskoláit vonták be. Az e-book nem pusztán a meglévő tankönyvek egyszerű elektronikus megjelenítése volna, hanem többletinformációval, hasznos linkekkel szolgálna a gyerekek számára, amelyre a jelenlegi nyomtatott forma aligha kínálna lehetőséget. Az elektronikus könyvek kísérleti szakasza egy tanévig tartana, az ország összes iskolájába 2006 őszén vezetnék be az újítást. A cél az, hogy a következő tanévben összehasonlíthatók legyenek az e-bookot alkalmazó, illetve a hagyományos tankönyvet használó tanulók eredményei. Amennyiben a különbség látható lesz, az intézmények előbb-utóbb lecserélhetik a tankönyvet az elektronikus könyvekre. - F: márc. 30.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Első nyomtatott tudományos könyveink -- kiállítás az OSZK-banFEL

Pannóniai Féniksz, avagy hamvából fel-támadott magyar nyelv -- Decsi Sámuel orvos, lapszerkesztő 1790-ben megjelent munkájáról nevezték el az Országos Széchényi Könyvtárban megnyílt könyvtörténeti kiállítást, amely az első nyomtatott magyar nyelvű tudományos műveket mutatja be és mögöttük a kort. A tárlat az első magyar nyelvű nyomtatványok megjelenésétől, tehát a 16. század közepétől a magyar nyelv akadémiai nagyszótára, az ún. Czuczor-Fogarasi szótár megjelenéséig (1862-1874) követi a magyar nyelvűség fokozatos térhódítását a magyar tudományosságban. A tárlat közös kiállítás az MTA Könyvtárával, nyitva: 2005. július 30-ig.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyílt a legnagyobb könyvpalotaFEL

A budapesti Nyugati téren, a volt Griff áruház helyén megnyílt az Alexandra Könyváruház, amely a legnagyobb az országban. Hazánkban három nagy könyvesbolti hálózat működik, az Alexandra, a Libri, valamint a Líra és Lant; az Alexandra tulajdonosa a Pécsi Direkt Rt. Az új könyváruház 2200 négyzetméteres, s öt szinten várja a könyvbarátokat. Kaphatók természetesen CD- k, CD-ROM-ok, video-, audiokazetták és DVD-k is, a felső szinten pedig rendezvényekre várják a vendégeket. A könyváruház mindennap éjfélig tart nyitva. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lefelé szövik a világhálótFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) NSZS 2005 projektje keretében az Ariosz Kft. által végzett kutatás adatai szerint a következő két évben ennek a folyamatnak további erősödése várható. 2004-ben a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők 2,0 százaléka internetezett, 2006-ra 6,4 százalékos lehet a kutatás szerint ez az arány. A szakmunkásképző, szakiskolával rendelkezők esetében 12,4-ről 24,8 százalékra, az érettségizetteknél 29,8- ról 42,9 százalékra, a főiskolai, egyetemi végzettségűeknél 51,0 százalékról 59,3 százalékra várják a kutatók az internetezők arányát. A mostani tízből egy arány helyett 2006 végére minden negyedik szakmunkás és szakiskolás végzettségű rendelkezik otthoni internet-hozzáféréssel, míg az érettségizettek és diplomások körében az ellátottság lassan eléri a telítettségi szintet, azaz akiben megvan a szándék az internet használatára, az meg is jelenik az előfizetők között. - F: márc .29.

Régebbi hírforrás(ok): link

A netre kerülhet a Magyar Nagylexikon isFEL

A Magyar Nagylexikon és az MTI 1945 utáni képanyagának megvásárlásáról folytat tárgyalásokat a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) programban részt vevő több tárca. Az idén milliárdokat költ az Oktatási Minisztérium különböző technikai fejlesztésekre, melyek révén szeptemberre minden iskolában megvalósul a széles sávú internet-hozzáférés, folytatódik az eszközbeszerzés, emellett felgyorsítják a pedagógusok informatikai képzését. Az utóbbi keretében az eddigi 10 ezer mellett két éven belül további 17 ezer szakember ismerkedhet meg az SDT használatával. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

II. János Pál pápára emlékezik az ELTE Egyetemi KönyvtárFEL

Pápai pecsétekkel és iratokkal bővült a Mohács előtti oklevelek kiállítása. Az Egyetemi Könyvtár gyűjteményében már a 13. századból találhatók pápai iratok és függőpecsétek. A kiállításon III. Miklós pápa, IV. Miklós pápa, VIII. Bonifác pápa, VI. Kelemen pápa, VI. Ince pápa, XI. Gergely pápa parancsolataiból, kiváltságleveleiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kollekció különleges értékét adják az okleveleken található eredeti pápai aláírások és pecsétek. Legrégebbi irat III. Miklós pápa megerősítő oklevele (1280), mellyel Pest városvámjáról szóló privilégiumát átengedi a Duna szigeti Szűz Mária monostornak. A pápa állandó képviselőjét egy adott országban nunciusnak hívják, eseti küldöttét pedig legátusnak. Ezen oklevelekből is látható néhány darab. Az egyházi oklevelek jellegzetes ovális, vagy cipó alakú pecséttel voltak ellátva. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nógrádi falvak könyvcseréjeFEL

Sikeres pályázatának köszönhetően négymillió forintért vásárolhat könyveket a Balassi Bálint Nógrád Megyei Könyvtár ellátóközpontja. Ferik Ibolya, az ellátóközpont vezetője elmondta: Nógrádban jelenleg 114 könyvtárat tartanak nyilván, s mintegy kilencven működik valamilyen rendszerességgel. A nógrádi kiskönyvtárakat általában olyan pedagógusok, népművelők - jó esetben végzett könyvtárosok - tartják életben, akik emellett számos más feladatot is ellátnak, például művelődési házat vezetnek. Ilyen község például Mátranovák vagy Mátraterenye is. Nem ritka az sem, hogy pusztán egy-egy megbízható közmunkásra bízzák a könyvek kölcsönzését. Az utóbbi években az ilyen kistelepülések mind többen átadják a könyvtáruk szakmai irányítását a megyei könyvtárnak, ahol képzett könyvtárosok, könyvtári informatikusok végzik a katalogizálást, az új könyvek beszerzését. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötven év a szakkiadásbanFEL

Érdekes olvasmány az ötven esztendeje alapított Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó bibliográfiája. A több mint hétezer cím korszakokról és korszakváltásokról rajzol hiteles képet. A kiadónak a kezdetektől egyik alapfeladata, hogy lehetővé tegye a jogszabályok megismerhetőségét. A KJK 1995- -ös privatizációjával fordult nagyot a világ a KJK körül, mivel a holland Wolters Kluwer--csoport tagja lett. A következő nagy fordulatot az 1998--as év hozta, ekkor egyesült a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó a CompLex CD Jogtárral piacvezető Kerszöv Computer Kft.-vel. Új elektronikus kiadványok egész sora -- köztük a magyar és az európai jogot is tartalmazó CompLex DVD Jogtár -- lett ennek a házasságnak az egyik hozadéka. A kiadó akciókkal, rendezvényekkel ünnepel. És tovább bővül a bibliográfia, többek között a múltat és a jelent összekapcsoló két jubileumi kötettel. A Közgazdasági Nobel--díjasok az 1969- től 2004-ig elismert ötvenöt közgazdászt kapcsolja egy kötetbe. Az Európai alkotmányok pedig a 25 tagú Európai Unió országainak alapjogszabályait adja az érdeklődők kezébe magyar nyelven. - F: márc.26.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Közintézményi IT-biztonságFEL

Az elmúlt évben sokat javult ugyan a közszféra informatikai biztonsági helyzete, de a védettség még korántsem teljes. Az IT-rendszerek biztonsága és megbízhatósága az egészségügyben szó szerint élet-halál kérdése lehet, de a papír alapú ügyintézésről a számítógépes adattárolásra és -feldolgozásra áttérve valamennyi intézménynél komoly fennakadásokat és veszteségeket okozhatnak az informatikai kártevők. A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentésben éves rendszerességgel felméri a közszféra információbiztonsági helyzetét, az alkalmazott eszközöket, megoldásokat és a fejlesztési szándékokat. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

A 'Nagy Könyv' GyőrbenFEL

Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író Vidravas című könyvét kívánják bejuttatni a legjobbak közé. Az ötvenes évekről készült mű talán az egyik leghitelesebb korrajz, és annak ’56-ra vonatkozó fejezetének kitörlését követően jelenhetett csak meg, éppen 20 esztendeje -- mondta Tóth Nándorné. Népszerűsítő kampányba kezdenek, hogy a Vidravas bekerüljön a legjobb százba. Az önkormányzat megvásárolta a regény teljes egészét tartalmazó, nemrégiben megjelent újabb kiadásának példányait, amelyeket minden városi intézménybe igyekeznek eljuttatni. Az olvasást népszerűsítő program győri eseményeit egyébként a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár hangolja össze. Horváth Sándor Domonkos igazgató bejelentette, hogy elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani, hiszen aki ifjan megízleli a nyomtatott szó szépségét, az gyaníthatóan idősebb korában is olvasó marad. Éppen ezért pályázatot hirdetnek 'A Mi Nagy Könyvünk' címmel, s a legjobb írásokból, rajzokból, alkotásokból az őszi Győri Könyvszalonra elkészítenek egy reprezentatív kiadványt. - F: ápr. 1.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Olvashatóbb és tetszetősebb szövegek készítése -- Tippek 3.FEL

- Kiegészítő adatok. A dokumentum azonosíthatósága megkívánja a szerző és a készítési időpont megadását. Emellett érdemes lehet a szerző elérhetőségét, a webes letöltés esetén a letöltés helyét, vagy további tájékoztató információt megadni.
- Formátum. Ha anyagunkat elektronikusan adjuk tovább, a .doc kiterjesztés helyett szokták a kevésbé vírusérzékeny .rtf-et használni. Ez méretre kisebb is. Ha viszont diagram, kép van az anyagban, akkor mérete irreálisan megnőhet a .doc-hoz képest. Kisebb szöveget legegyszerűbben az email testében, formázatlanul is továbbíthatunk.
- Színek. Használhatunk színes betűket is, de ügyeljünk a kellő kontrasztra háttér és a betű között. A komolytalanság elkerülése érdekében érdemes visszafogottnak lenni. (Más a helyzet a könyvtári buli meghívója esetén.) Komoly szöveg esetén a fehér mellett csak halvány pasztellszínű lapra nyomtassunk. Figyelemfelkeltő feliratnál viszont érdemes harsány alapszínt választani, közben azonban ügyelni a kontrasztra. (Jó tudni, hogy a színes lapra nyomtatott számlát a címzettek előbb utalják.)
- Grafikai elemek. Jó nyomdatechnika esetén érdemes szolidan játszani pl. a szürkébb háttérrel való kiemeléssel is (fénymásolásnál ne). Kiemelést jelezhet sor előtti lénia is stb. De ne feledjük: a mértéktartás itt is elegánsabb.
- Illusztráció. Ha lehet, és szövegünk megengedi, használjunk táblázatot, vagy mégjobb, ha diagramot készítünk. Ez amellett, hogy kellemesen tagolhatja a szöveget, meg is világítja, azaz illusztrálja annak tartalmát.

A három részben felsorolt javaslatok csak szempontok, és nyomós vagy kevésbé nyomós indokkal felrúghatók. De a kreatív garázdálkodáshoz jó, 'kiművelt' szem kell :-) Bármilyen 'deviáns' dolgot művelünk, legyen jelentése, támogassa kommunikációs céljainkat.


LektűrturizmusFEL

Az eddig 25 millió példányban elkelt világbestseller A Da Vinci-kód számos olvasója saját szemével szeretné látni a könyvben leírt misztikus jeleket. Kíváncsiságuk kielégítésére Franciaországba, Olaszországba, Skóciába szerveznek 'tényfeltáró' turistautakat. - F: márc. 30.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Kulturális városnegyed alakulhat ki ÚjbudánFEL

Új intézményekkel kulturális városnegyed épülhet ki a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között Újbuda az önkormányzat szándéka szerint. Újjáéled többek között a Hadik kávéház is, de galériák, közösségi helyek is nyílnak. Veresné Krajczár Izabella alpolgármester elmondta, a XI. kerületi Bartók Béla útnak ezt a szakaszát kávéházakkal, közösségi terekkel, galériákkal kívánják újra művésznegyeddé varázsolni. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online filmboltot nyitna a SonyFEL

A Sony Pictures alelnökének bejelentése szerint a társaság az Apple iTunes zeneboltjának mintájára internetes zeneboltot indítana, melyen induláskor a stúdió ötszáz filmje lenne elérhető. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikai képzés nőktől nőknekFEL

Női oktatókkal, kizárólag női hallgatóknak szervez informatikai képzést a MINŐK egyesület. A civil szervezet egyelőre ugyan még csak keresi a jövő oktatónőit, de a tanfolyamok már a jövő hónapban elkezdődhetnek. A hamarosan induló képzésen nemcsak a tanfolyam vezetői, de a hallgatóság is nőkből áll majd. Csapó Ida, az egyesület elnöke az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy legalábbis a tanfolyamok kezdetén szigorúan veszik majd, hogy mind az oktatók, mind az oktatottak nők legyenek. Csapó szerint a nők számára hiányzik egy szerepmodell, hiszen az informatika világában -- de még az oktatásban is -- a férfidominancia a jellemző. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtáros is volt: CasanovaFEL

1725. ápr. 2.: Casanova (Giovanni Jacopo / Giacomo Girolamo Casanova, más néven Chevalier de Seingalt) itáliai író születése Velencében (+1798. jún. 4.). Az előkelő származású, művelt Casanova rendkívül mozgalmas és kalandos életet élt, volt jogász, pap, bűvész, csodadoktor, hegedűművész, lutri igazgató, könyvtáros, nemes társaságok kedvelt vendége és börtönök lakója, de mindenekelőtt utolérhetetlen szerető. "Életem története" című műve érdekes kordokumentum, amelyben gazdag körképet festett Európa szokásairól, századának jelentős eredményeiről, gáláns szerelmi kalandokról. Történeti munkákat, matematikai értekezéseket, drámákat és színműveket is alkotott. (A szoknyavadász Don Juan-nal szemben, aki hódításainak számával dicsekedett férfitársai körében, Casanova arra volt büszke, hogy a gyönyörre talált nők suttogó propagandája terjesztette hírnevét és a dicshimnuszok hatására a nők keresték a társaságát.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Multikulti -- megéri az import tudásFEL

A magdeburgi Nemzetközi Telemann Társaság 1997-ben a német Martin Ruhnke után másodjára magyar zenetudóst, Székely Andrást választottak elnökké. A más kultúrák felé nyitott -- újnémet szóval: multikulti -- szemléletnek több hasonló megnyilvánulása is van Németországban. A legismertebb talán, hogy 1997 és 2003 között -- vagyis kétszer is megválasztva -- Konrád György volt a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia elnöke, első külföldiként e poszton. (A nyugat- és keletnémet feléből nagy nehezen összeolvasztott akadémia belső egységének megteremtésére nemigen akadt helyi vállalkozó az egykori berlini fal egyik oldaláról sem.) 2000-ben a német P. E. N. klub -- történetében először -- szintén külföldi elnököt választott, a száműzetésben Münchenben élő, Said művésznéven publikáló iráni költő személyében. E gesztussal az üldözött írók és újságírók helyzetére hívták fel a figyelmet a német pályatársak. A Kasselban ötévente megtartott kortárs képzőművészeti kiállítás, a Documenta eleve nemzetközi rendezvény, de újdonságnak számított, amikor a 2002-es szemle művészeti vezetőjét Európán kívülről választották. A nigériai születésű, New Yorkban és Johannesburgban élő költőt és művészetkritikust, Okwui Enwezort azzal méltatták az akkori német újságcikkek, hogy véget vet a Documenta Európa-központúságának.
-- Lehet, hogy a hazai könyvtárügyön is hasonlóképpen segíthetne egy új szempontokat hozó, a szakmai- vagy országhatárokon túli vezető? Bár a felmérések szerint a hatalomkultúra keretei között a külső információk figyelembe vételét a vezetők jellemzően gyengeségnek tartják. (vö.: Information and culture -- the impact of national culture on information process / Katarina Steinwachs. In: Journal of Information Science 1999/3. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link (regisztráció után olvasható)

Honlap--ambulanciaFEL

A hazai vállalkozások és intézmények többsége már rendelkezik honlappal. Nem minden honlap azonban, ami annak látszik. Dotkommentár webhelyen most megnyílt honlap-ambulancia segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy az alibi-honlapok valódi, a vállalkozás, intézmény céljait segítő kommunikációs eszközzé válhassanak. A Honlap--ambulancia elsősorban olyan a kis- és középvállalkozások, illetve intézmények jelentkezését várja, ahol érzik, valami nincs rendben honlapjukkal, de maguk nem képesek megtalálni a hibákat. - F: ápr. 4.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Népmese-könyvtár CsurgónFEL

Szegénylegényes, királyos, népmesés: épül a csurgói mesepark. Uniós beruházásból épülne fel Csurgón a Mesepark, ahol magyar népmesekönyvtár is helyet kapna. Az új magyar Disneyland nem rajzfilm szereplőket népszerűsítene, hanem a magyar népmesekincs történeteivel, alakjaival benépesített parkban kínál majd szabadidős elfoglaltságot. - F: márc. 29.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Helykihasználásra: MP3FEL

A könyvtárakban az állandó tárolási gondok egyre kreatívabb megoldásokat szülnek: New Yorkban MP3-as lejátszókon tárolnak és kölcsönöznek hangoskönyveket. A látáskárosultak számára készült CD-k nagy helyigényűek, egy- egy mű több hordozón fér csak el, tárolásuk nem megoldott. - F: márc. 3.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Honlapsablonokat az InternetrőlFEL

Megnyílt az első magyarországi -- az amerikai (TemplateMonster.com) mintájára készült --, honlapsablonokat áruló webáruház. A Templatestore web áruház honlap sablonokat, Flash sablonkat, különböző CMS (PHP-Nuke, Mambo stb.) rendszerekhez sablonokat, logókat és céges arculatokat (névjegykártya, levélpapír) kínál. A termékek két fajta áron vásárolhatók meg: sima megvétellel és kizárólagossággal, ilyenkor a megvásárolt termék lekerül az áruház kínálatából. A szolgáltató Interneten (jelszóval tömörített állományban), postai utánvétel és futárküldéssel tudja szállítani termékeit, de terveik között szerepel a bankkártyás fizetés bevezetése is. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Polgári Élet a Székelyföldön -- egy értékelvű hetilap a sokszínűségértFEL

Régi álom a Székelyföldön egy regionális lap, próbálkozások is voltak már. Most egy hetente megjelenő újságot alapítottak Udvarhelyen. A címe Polgári Élet. Bár ezt a jelzőt igen sokszor használták és használják, gyakran más-más tartalom rejlik benne. A lap szerzői hangsúlyozottan nemzeti elkötelezettségűek és céljuk az egyik legigazibb erdélyi hagyomány, a tolerancia és nem mellesleg jó újságot akarnak csinálni. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szélesítik a joghoz való hozzáféréstFEL

Az Igazságügyi Minisztérium tervei szerint a jövőben interneten is elérhető lesz a Magyar Közlöny, és felkerülnek a világhálóra a bírósági ítéletek is -- mondta Petrétei József igazságügyi-miniszter sajtótájékoztatóján. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Ügyfélkapu jogi szabályozásaFEL

A közigazgatás elektronikus szolgáltatásai április 1-jétől a Kormányzati Portálon, az Ügyfélkapun keresztül lesznek intézhetőek ( link ). A Kormányzati Portálon április 1-jétől regisztráció után egyetlen belépéssel használhatóak a kormányzati elektronikus szolgáltatások. Kezdetben a regisztrált felhasználók adóhatósági és okmányirodai ügyeket indíthatnak és intézhetnek, de a szolgáltatások listája folyamatosan bővül. A szolgáltatások ügymenetét, az igénybevételükhöz szükséges regisztrációt, az államigazgatási eljárást, valamint az elektronikus aláírás használatát több jogszabály határozza meg. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jön a feketelista.huFEL

Internetes oldal létrehozását tervezi az Esélyegyenlőségi Minisztérium - értesült a HírTv. A honlapon azoknak a cégeknek vagy termékeknek a nevét közölnék, amelyekkel kapcsolatban valamilyen fogyasztóvédelmi probléma merült fel. - F: márc. 30.

Hírforrás:
2005. április 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Új női magazinok: Blikk és SikkFEL

Új női hetilap jelenik meg március 30-tól a Ringier-Bauer vegyesvállalata, az Euromédia Bt. kiadásában. A Blikk Nők egy szórakoztató, informatív, színes magazin, mely elsősorban 25-49 év közötti hölgyeknek szól. A Blikk márkanévre épülő Blikk Nők egy klasszikus női hetilap, melynek nagyon kedvező ára (65 Ft) mindenki számára elérhetővé teszi a lapot. A magazin azon hölgyek érdeklődésére számít, akik szeretnének hasznos tippeket, ötleteket, segítő tanácsokat kapni a mindennapi élethez, ugyanakkor könnyed kikapcsolódást keresnek. - F: márc. 31.

Sikk, csak nőknek! címmel új női hetilapot jelentet meg a Sanoma Budapest Kiadói Rt. Az első szám 2005. április 5-étől 59 forintos bevezető áron jelenik meg. A 160 ezer példányban, országosan terjesztett lap 18-49 éves nőknek 44 oldalon közöl olvasmány- és szolgáltató tartalmakat, így életmódtanácsokat, játékokat, recepteket, amelyeket sztárok, hírességek életét bemutató írások egészítenek ki. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link ; linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról