Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2005/15., 4. 13.

Alternatív könyvtáros pályák -- képzés indult
Keresetkiegészítés -- lehetőség hazai könyvtárosoknak is?
Hírgyűjtsünk saját magunknak! -- No meg olvasóinknak!
Közkincs program meg könyvtárbuszok
Közmunka szociális segély helyett
Háromszázmilliárd a felnőttképzésre
Május -- a közgyűjtemények hónapja lesz?
Könyvtári kölcsönzés és a szerzői jogok védelme az EU-ban
A média jövője az IBM szerint
Vándorgyűlés és honlapja
Grazi egyetemi könyvtár -- könyvkeresés rádiótechnikával
Gigászi olasz könyvtári katalógus indult
Kiadáscsökkentés a német nemzeti könyvtárban
Könyvet lehet örökbe fogadni az ELTE Egyetemi Könyvtárban
Kevesen használjuk az uniós tájékoztató szolgáltatást
EBSCO -- 2005-ig(!) 'hosszabbítva'
Ötszáz millió dollárt szán idén fejlesztésre a Google
Az Amazon.com már könyvnyomtatásban is utazik
Debreceni kalauz nyerte a MÁV mosolyakcióját
Kölcsönzési adatok kínálata (ALEPH500)
Könyvtári sikerek Szaúd-Arábiában
A világ legszebb könyvtárai
Helyi művek is legyenek a legjobb 100 között
Az alkalmazottak fejében is éljen a vállalati stratégia; BSC
Afganisztán: első lépések a modern kommunikáció felé
Afrikai egyetemisták interneten keresztül kutathatnak az MIT infrastruktúrájával
Német internethasználók: közelebb Amerikához
Online szótár a Microsofttól
József Attila versei a metrón
Pénzesőt hoz a Bloomsburynek a Harry Potter-őrület
Agyunkat stimuláló informatikai törekvések
Egyesült Magyar Ifjúság: Wass Albert könyveket a könyvtárakba
Heves és Kovászna megye kulturális együttműködése
Különleges térképkiállítás Pannonhalmán
Magyarország térképeken -- virtuális kiállítás
Egy fõs település hatalmas könyvtárral
'Megnyílt' a KFFDT (Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár)
Könyv a szakirányú továbbképzésekről
Ingyenes szórakoztató magazin a Metro hírújság kiadójától (ATL)
Állambiztonsági tisztek listája (1956-1989)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Alternatív könyvtáros pályák -- képzés indultFEL

Amelia Kassel független információs tanácsadó indította a San Jose State Universityn. A kurzus leírása a link oldalon található. Ugyan a jelentkezési határidő már lejárt, a leírás megér néhány alaposabb pillantást. A képzés tartalmán, elvárásain kívül érdemes elolvasni a fogyatékosokkal való foglalkozásra való utalást is. (Hasonló magyarországi képzés előkészítési szakaszban van.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Keresetkiegészítés -- lehetőség hazai könyvtárosoknak is?FEL

Fotóalbuma rendezgetését elvállalja Jane -- digitális fotósok is bátran hívhatják! New Yorkban 50 dollárért Cathrine tanácsokat ad, milyen előadók zenéit hallgassa, és a javasolt zeneszámokat óránként 25 dollárért le is tölti önnek az iTunes-ról a szám árát természetesen külön felszámítva. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírgyűjtsünk saját magunknak! -- No meg olvasóinknak!FEL

Saját hírgyűjtő szolgáltatást indít a Los Angeles Times, a Denver Post és a Guardian. A Wired beszámolója szerint több lap is megunta, hogy a Google News és más hasonló, saját hírforrással nem rendelkező hírgyűjtők profitálnak anyagaikból, így most saját bizniszbe kezdenek. A Denver Post a NewsGator háziasított változatával próbálkozik. Azt remélik, hogy az előre (saját címeikkel) feltöltött RSS olvasót majd szívesen használják azok a kezdő RSS felhasználók, akik nem akarnak vacakolni maguk az olvasó 'háziasításával' (vagyis saját címek feltöltésével). A Los Angeles Times inkább célzott hirdetéseket próbál az RSS értesítők témájához igazítani. A NY Times, a Washington Post és a San Francisco Chronicle ugyan 'nagy érdeklődéssel figyeli' az RSS-t és vidékét, de köszöni szépen és még kivár…Azt hiszem, a hazai hírgyűjtőnek még nem kell aggódniuk. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közkincs program meg könyvtárbuszokFEL

Kistelepülések művelődési intézményeinek korszerűsítésére hirdetett hitelprogramot a kulturális tárca. A hosszú futamidejű, kedvezményes kölcsönre júniusig lehet pályázni. Hamarosan indulnak a könyvtárbuszok is, melyekre kistérségek és megyei önkormányzatok igényelhetnek hitelt. Kistérségi társulások és megyei önkormányzatok pályázhatnak 'mozgó könyvtári szolgáltatás' támogatására. A tervek szerint a 'könyvtárbusz' mintegy ötezer kötetet, CD-t és DVD-t szállítana a programban résztvevő, legalább harmincöt kistelepülésre. A kísérleti szakaszban három-öt ilyen járművet állítanának forgalomba. Egy buszra legfeljebb ötvenmillió forintnyi hitelt lehet felvenni, a kamatterheket - és a tőketörlesztés egy részét - ebben az esetben is a minisztérium finanszírozza. - F: ápr. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közmunka szociális segély helyettFEL

Februárban hirdette meg közmunkaprogramját a Munkaügyi Minisztérium, másfél milliárd forintot szánva a hátrányos helyzetű, főleg roma munkavállalók foglalkoztatására. A program legális jövedelemhez juttat több ezer munkanélkülit. A közmunkán egy segédmunkás 57 ezer, egy szakmunkás 75 ezer, egy brigádvezető 80 ezer, a felsőfokú végzettségű szellemi alkalmazott 100 ezer, a programvezető 140 ezer forintot kereshet havonta. A közmunkás romák háromnegyede tartósan munkanélküli, rendszeres szociális segélyezett. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Háromszázmilliárd a felnőttképzésreFEL

A felnőttképzés a munkaerőpiac egyenlőtlenségeinek kiküszöbölésére szolgál. Ez a képzési forma legalább olyan fontos és népszerű lesz a jövőben, mint az iskolarendszerű oktatás. Idén a pályázati forrásokkal együtt összesen 300 milliárd forintot fordítanak a felnőttképzésre. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Május -- a közgyűjtemények hónapja lesz?FEL

Az alapprogram elősegíti, hogy az általa támogatott programok nyilvánosságot kapjanak a médiában, az interneten; az NKA ennek jegyében tematikus hónapokat szervez. Az áprilist a szépirodalomnak, a könyvnek szentelik, a május a közgyűjtemények, a múzeumok, könyvtárak és levéltárak hónapja lesz. Június- júliusban a színházak, művészeti fesztiválok kerülnek előtérbe, augusztusban a népművészetet fogják népszerűsíteni. ... Igényes kultúrafogyasztónak csak a lakosság egyötöde tekinthető, amely azonban gazdaságilag nem képvisel olyan erőt, hogy önállóan finanszírozni tudja az értékek létrejöttét. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári kölcsönzés és a szerzői jogok védelme az EU-banFEL

A könyvtári kölcsönzéseket szabályozó 1992-es EK irányelv be nem tartása miatt az Európai Bizottság 2005. március 21-én az Európai Bírósághoz fordult Olaszország és Luxemburg ügyében. Az irányelv lényege, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló (irodalmi, zenei, filmes és egyéb) alkotások nyilvános kölcsönzése a szerzők engedélyéhez vagy annak hiányában a szerzőknek juttatott külön díjazáshoz kötött, ugyanakkor a két érintett tagország jogszabályi környezete mindezt nem biztosítja. A témához szorosan kötődik, hogy a Bizottság a 2001-es Szerzői Jogi Irányelv be nem tartása és az Európai Bíróság ezzel kapcsolatos 2004-es elmarasztaló döntésének figyelmen kívül hagyása miatt hivatalosan is felelősségre vonta Belgiumot, Finnországot és Svédországot. Amennyiben e három ország továbbra sem hajtja végre maradéktalanul az adott direktívában foglaltakat, úgy végső lépésként a Bíróság pénzbüntetéseket róhat ki rájuk. (Midday Express, KultúrPont)

Régebbi hírforrás(ok): link

A média jövője az IBM szerintFEL

Az elkövetkező 5-7 évben az új technológiák és a fogyasztói igények változása gyökeresen megváltoztatja a média- és szórakoztató iparágat. A Média és Szórakoztatás 2010 című tanulmányból, amelyet az IBM Institute for Business Value készített, kiderül, hogy a következő öt évben ezek a vállalatoknak a különböző fogyasztók számára eltérő árú és minőségű szolgáltatásokat kell nyújtaniuk. A sok változásnak egyaránt lesznek győztesei és vesztesei. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vándorgyűlés és honlapjaFEL

20 év után újra Gödöllőre hívja, várja az érdeklődőket a 70 éves Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az MKE Pest Megyei Szervezete, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, a Szent István Egyetem Gödöllői Tudományos Könyvtára és a Pest Megyei Könyvtár. A 37. vándorgyűlés témája: Hivatása könyvtáros; a könyvtáros szerepe a társadalomban, könyvtáros hivatás, könyvtáros etika, szakmai etikai kódex, adatvédelem, szerzői jog, szakmai etikai képzés. Időpont: 2005. július 21-22-23. Helyszínek: Szent István Egyetem, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ. Jelentkezési határidő: 2005. május 6. (A később jelentkezés magasabb díjjal jár.) A jelentkezési lap -- pl. rtf formátumban -- itt érhető el: link

Hírforrás:
2005. április 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Grazi egyetemi könyvtár -- könyvkeresés rádiótechnikávalFEL

Az osztrák egyetemi könyvtárak közül elsőként a Grazi Műszaki Egyetem Inffeld Szakkönyvtára vezeti be a rádiófrekvenciás azonosító RFID) technológiát az írott művek nyomon követésére. Az osztrák városban a könyvtárosok már a legmodernebb technika segítségével keresik meg az elkallódott könyveket. Az új rendszer segítségével a könyvtárosok a nap 24 órájában pontosan tudják, hogy egy adott könyv merre található. Ezáltal nem csak időt, de nem kevés pénzt is megtakaríthat a bibliotéka, hiszen nem kell pótolni az esetleg elveszettnek hitt könyveket. Az a távolság, amelyen belül a rendszer képes leolvasni egy könyv rádiófrekvenciás azonosító vevőegységében tárolt adatokat a használt frekvenciától, az adó erősségétől és a környezeti hatásoktól és körülményektől függően lehet néhány centiméter de akár ezer méter is. - F: ápr. 11.
-- A két évvel ezelőtti nagykanizsai vándorgyűlés résztvevői megismerkedhettek a fenti munkaerő-kímélő és minőséget növelő technikával. A szakirodalom felhívja a figyelmet a személyiségi jogi vonatkozásokra és veszélyekre is. Pl.: link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Gigászi olasz könyvtári katalógus indultFEL

Az olasz kormány nemrégiben grandiózus könyvtári portált indított link . A hasonló online katalógusok megléte az európai uniós tagállamok információs fejlettségének egyik mutatója. A kulturális tárca vezetője és a technikai innovációkért felelős miniszter közösen nyitotta meg a nagyközönség előtt az Internet Culturale elnevezésű portált. A weboldal keresőin keresztül a látogatók körülbelül 2300 olasz könyvtár anyagai között kereshetnek, így nagyjából 15 millió dokumentumot érhetnek el. A felhasználók kereshetnek a könyvtárak katalógusaiban, megtudhatják, hogy egy adott könyv éppen bent van-e a könyvtárban, és elektronikus úton le is foglalhatnak könyvet a maguk számára. A későbbi fejlesztések során több új szolgáltatást is útjára akarnak indítani a projekt vezetői, például eseménynaptárt, kulturális ajánlót, turistáknak szóló ajánlókat, stb. A portál működésbe hozása 37,3 millió euróba (9 milliárd forintba) került. - F: ápr. 5.
-- Az aktuális könyvtári stratégia sajnos nem rendelkezik hasonló projekt- elképzeléssel. Az alternatív stratégia portálra vonatkozó elképzelése: 2.3 pont, link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiadáscsökkentés a német nemzeti könyvtárbanFEL

A német szövetségi pénzügyminiszter rendeletére 1999-ben kezdődött meg az államháztartás konszolidációja, amely az alkalmazotti létszám évi 1,5%-kal való csökkentését írta elő. Az intézkedés érintette a pénzügyileg a szövetségi kancelláriához tartozó berlini nemzeti könyvtárat, a Német Könyvtárat (Die Deutsche Bibliothek) is. 1999-ben ez alkotta a költségvetési keret 70%-át, ma már 80%-át teszi ki. A státuszok megszűntetése nem vonta egyértelműen maga után a személyi kiadások hasonló csökkenését, ui. a kötelezően előírt bérkategóriák időközben emelkedtek. 2000 óta egy controlling vizsgálat keretében elemzi a Német Könyvtár részlegeinek hatékonyságát, a ráfordítások és a hatásosság arányait. 2004-ben a vizsgálat új szakaszba lép: a munkatársak bevonásával - munkacsoportokkal, kérdőívekkel, a könyvtár intranet-hálózatán keresztül - fogják elemezni a könyvtár célját, feladatait, szervezetét, azzal a céllal, hogy ideálképet alkossanak a könyvtárról, annak jövőjéről. Speciális szakértők bevonásával fogják kidolgozni a könyvtárban alkalmazott controlling-módszereket és koncepciót. Ennek a fázisnak még nem lesz feladata a személyi vonatkozások értékelése, a továbbiakban azonban a személyzeti fejlesztés tervét is kidolgozzák: a képzettség, a motiváció, a flexibilitás, az elégedettség és felelősségérzés, a kommunikációs készség megjavítása szempontjából. E fenti távlati elképzelések megvalósításáig hagyományos eszközökkel elemzi feladatait, szervezetét. Panaszkodás helyett hatékonyabb, szakszerűbb és az olvasókhoz közelebb álló szolgáltatások nyújtására törekszik.

Régebbi hírforrás(ok): Jockel--Niggeman: Die Deutsche Bibliothek in Haushaltsnöten. In: Dial.Bibl. 2004/3. Referálva: Könyvtári F., 2005/1. ref.: Katsányi S. link (teljes ref. a Manciban)

Könyvet lehet örökbe fogadni az ELTE Egyetemi KönyvtárbanFEL

Mádl Ferenc köztársasági elnök könyvet fogad örökbe az ELTE Egyetemi Könyvtárban. Az Egyetemi Könyvtár XVI-XVIII. századi könyvgyűjteményének helyet adó Dísztermet nyitják meg és az Egyetemi Könyvtár könyv-örökbefogadási programját indítják el április 14-én 11 órakor. A négyszáznegyvennégy éve folyamatosan működő Egyetemi Könyvtár újonnan kialakított 16-18. századi gyűjteménye megújulva várja a látogatókat. A rendezvény- és konferenciaterem megnyitásával egy időben az Egyetemi Könyvtár elindítja könyv-örökbefogadási programját is: az első könyvet Dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök, akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora fogadja örökbe. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kevesen használjuk az uniós tájékoztató szolgáltatástFEL

Kevesen használják Magyarországról és az új EU-tagországokból az Európai Bizottság teljes körű tájékoztató szolgáltatását, amely az Európai Unióra, annak intézményeire és politikáira vonatkozó kérdéseik megválaszolására hivatott - derült ki a Europe Direct szolgáltatás nyílt napján, Brüsszelben. A felhasználók köre - uniós szinten - a szakdolgozatukat készítő diákoktól olyan állampolgárokig terjed, akik szeretnének többet megtudni arról, hogyan élhetnének és dolgozhatnának más EU-tagállamokban. A leggyakrabban felvetett témák az európai intézmények (12 százalék), foglalkoztatási és szociális ügyek (11), kapcsolat-felvételi adatok kérése (11), az EU története/szerződések (10), mozgás az EU-n belül (9), EU- finanszírozási programok (7), az uniós hatáskörön kívüli témakörök (5), vállalkozási politika (5), oktatás és ifjúság (4,5), konkrét dokumentumokra és statisztikákra vonatkozó kérelmek (4). - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

EBSCO -- 2005-ig(!) 'hosszabbítva'FEL

A kulturális tárca 2003-ban országos felhasználási szerződést kötött a magyarországi könyvtárak javára az EBSCO-val a 2003-2005. évi időszakra, amelyet mostani aláírással a 2005-ös évre megújítanak. Közel 8000 folyóirat teljes szövegéhez férhetnek hozzá az olvasók a könyvtárak erre kijelölt számítógépein, valamint a felsőoktatási könyvtárakban, az MTA intézeteiben, a megyei könyvtárakban és egyre több városi könyvtárban annak a szerződésnek köszönhetően, amelyet április 6-án írt alá Koncz Erika, a kulturális tárca közgyűjteményi és közművelődési helyettes államtitkára és Marina Milovanovic, az EBSCO Publishing elektronikus adatbázis szolgáltató képviselője. - F: ápr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötszáz millió dollárt szán idén fejlesztésre a GoogleFEL

A Google azt tervezi, anyagi és emberi erőforrást nem kímélve idén is folytatja a terjeszkedést. A versenytársaitól egyre jobban szorongatott internetes óriáscég a márkanév megismertetése terén is erőteljesebb kampányba kezdene. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Amazon.com már könyvnyomtatásban is utazikFEL

A világ legnagyobb online könyváruháza felvásárolta a könyvek igény szerinti nyomtatásával foglalkozó BookSurge LLc-t, adta hírül a Yahoo. A 2000-ben alapított BookSurge szolgáltatását, a könyvek megrendelés szerinti számban való nyomtatását könyvkiadóknak és -szerzőknek ajánlja, de az Amazon.com-on keresztül bárki megrendelheti a cég több ezer címet tartalmazó katalógusából az őt érdeklő kiadvány kinyomtatását - akár egyetlen példányban is. A BookSurge emellett nagykereskedők, viszonteladók és disztribútorok igényeit is kiszolgálja, akiknek így nem kell egy-egy címből tetemes mennyiséget raktáron tartaniuk a vevőket várva. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Debreceni kalauz nyerte a MÁV mosolyakciójátFEL

Egy debreceni kalauz gyűjtötte a legtöbb mosolycédulát a MÁV járatain. A február elején tartott akcióban a legszimpatikusabb jegyvizsgálókat jutalmazták mosolycédulákkal az utasok. - F: ápr. 8.
-- Korábban jeleztük a KIT-ben a MÁV mosolyprogramjának indulását is: link A kezdeményezés azért is figyelemreméltó, mert a szolgáltatás kommunikációjának minőségét állítja középpontba, ami sokszor a tényleges szolgáltatásnál (pl. menetidő betartása, állománynagyság és -minőség stb.) is fontosabb elégedettséget befolyásoló tényező.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kölcsönzési adatok kínálata (ALEPH500)FEL

Egyre többen érdeklődnek a kölcsönzési folyamatok részleteire vonatkozó statisztikák iránt, ezekben igen-igen részletekbe menően válogathatnak az ALEPH500 felhasználói. Néhány példa erre: a triviális leltári számadatokon kívül (hány olvasó, milyen típusú, korú stb., hány kölcsönzés ...): aktív olvasói szerkezet megállapítása; leggyakrabban kölcsönzött dokumentumok listája; egyes dokumentumokra vonatkozó olvasói bontású használat (ami pl. alapja lehet szerzőjogi elszámolásnak is); előjegyzések területi és felhasználói eloszlása; felhasználási kategóriák időbeni és számszerű statisztikája (jó alapot nyújt előzetes költségtervezéshez, árazáshoz) ... és persze amit a kreatív könyvtáros kitalál. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Ágoston

Könyvtári sikerek Szaúd-ArábiábanFEL

Az Arab News április 11-i számában beszámol arról, hogy Abdullah trónörökös felkereste az Abdul Aziz királyról elnevezett rijadi közkönyvtárat. Szólt arról, hogy az iszlám szent helyeiről (Mekka, Medina) nevezetes országban nem tűrhetik a fundamentalisták szélsőséges eltévelyedéseit. A könyvtárigazgató arról tájékoztatta a magas vendéget, hogy tavaly az 1,2 milliós gyűjteményt mintegy 200 ezren használták, s összesen két millió látogatót regisztráltak. A könyvtár részt vesz a szaúdi arab enciklopédia összeállításában. Ez olyan tájékoztató kézikönyv lesz, mely minden régiót igyekszik bemutatni. Idén jelenik meg első kötete, mely a szent városokat, illetve a fővárost tárgyalja. Nagy figyelmet szentelnek a régi és ritka dokumentumoknak, képeknek, pénzeknek (már 81 ezer van állományukban). (SP) - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

A világ legszebb könyvtáraiFEL

Az eredetileg Franciaországban megjelent kiadványt a magyarországi kötetben hét magyar világhírű gyűjtemény bemutatása is kiegészíti. A könyv tulajdonképpen egy kultúrtörténeti kalauz, kezdi az ismertetést Elsaässer Klaudia a Korona Kiadó igazgatója, majd így folytatja: bibliofileknek is szól, de azoknak is, akik egyetemisták és nem tudtak ettől a „vallástól” megszabadulni. Kutatóknak is szól, hiszen ennek a könyvnek vannak történelmi, építészeti vonatkozásai. Nem kis gondot jelentett ebből a szempontból a fordítása. Francia nyelvű a kötet eredeti szövege, de a magyar részhez Buda Attila írta a szöveget és Hapák József volt a könyv fotóművésze a magyar könyvtárakat illetően. Olyannyira lebilincselte még a francia eredeti kiadót is ez a színvonal, hogy amint látták ezt az új 32 oldalt, amellyel bővebb a magyar kiadás, rögtön beleegyeztek abba, hogy ezek után ez a könyv így jelenjen meg a magyar 32 oldalnyi könyvtár bemutatásával együtt. Bár a kötet közel 300 oldalas, meglepő, hogy csak 30 könyvtárat mutat be, ezek közül hét magyar: a ... - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Helyi művek is legyenek a legjobb 100 közöttFEL

A helyi irodalom népszerűsítésével készül a Nagy Könyv programra a nagykanizsai könyvtár. A könyvtár igazgatója azt mondta: arra készülnek, hogy miután eldől melyik 100 könyv kapta a legtöbb szavazatot - sorba állnak majd az emberek a könyvtárban. Czupi Gyula hangsúlyozta: a 100 könyvből elegendő példányt szeretnének beszerezni ahhoz, hogy mindenkinek jusson. Az igazgató elmondta: a nagykanizsai bibliotéka kiválasztott 7 olyan könyvet, amely valamilyen módon a városhoz kötődik. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az alkalmazottak fejében is éljen a vállalati stratégia; BSCFEL

Óriási erőt jelenthet egy cégnek, ha dolgozói tudatában vannak a célkitűzéseknek, és ennek megfelelően értékelik át a munkát, mondta Robert S. Kaplan a Menedzsment Fórumnak. Robert S. Kaplan, a Harvard Business School professzora tizenöt évvel ezelőtt kezdett hozzá David P. Nortonnal közösen a Balanced Scorecard (BSC) mérőszámrendszer kidolgozásához, amelyet eredetileg csak kontrolling- módszernek szántak. A gyakorlati alkalmazás során azonban bebizonyosodott, hogy találmányuk nem csak a hatékonyságmérés, hanem a vállalatirányítás terén is új eszközt adott a vezetők kezébe. A Balanced Scorecard egy olyan kiegyensúlyozott mutatószám-rendszer, amely gyors és átfogó képet ad egy vállalat működésének hatékonyságáról. A szisztéma a hagyományos pénzügyi vetület mellett figyelembe veszi a fogyasztói szempontok érvényesülését, a vállalat belső folyamatait, valamint az innovációs és fejlődési mutatóit is. A szerzőpáros legutóbbi, tavaly publikált műve az immateriális javakkal -- például a humán- és az informatikai erőforrások -- való gazdálkodás mutatószámait is beemeli a rendszerbe. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Afganisztán: első lépések a modern kommunikáció feléFEL

Két éve a 29 milliós országban mindössze 15 ezer ember használt mobil telefont: ma számuk közelít a 700 ezerhez. A Roshan cég idén maga egy millió előfizetőt vár. 23 év pusztulás és zuhanás után az első jelek a javulásról. Hosszú út lesz: ma még a lakosság 80%-a él -- él? -- a mezőgazdaságból. Hetven nyelvet használnak. A Microsoft szoftverjei elkezdték a pastu és egyéb nyelvű kifejezések használatát. Az éves export -- szőnyegek, gabonafélék -- nem éri el a 100 millió dollárt (nem számítva a ki tudja mennyi ópiumot). (SP) - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Afrikai egyetemisták interneten keresztül kutathatnak az MIT infrastruktúrájávalFEL

A Carnegie Alapítvány 800 ezer dollárt áldoz arra, hogy három jelentős afrikai (Tanzánia, Uganda, Nigéria) egyetem kutatói és hallgatói számítógépes irányítással a távolból használhassák a legjelentősebb amerikai műszaki egyetem, az MIT ILab elnevezésű eszköztárát. Velük együtt már négy kontinens háromezer diákja élhet e kitűnő lehetőséggel. (SP) - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Német internethasználók: közelebb AmerikáhozFEL

A múlt év végén a 14 év feletti német lakosság közel kétharmada (62%, USA: férfiak 66%, nők 65%-a) használta az internetet. A nyugati tartományok még megelőzik a keletieket (63 illetve 55%). Az elmúlt évben különösen gyorsan terjedt két korosztályban a használat: a 18-24 évesek illetve az 50-59 évesek körében. Az életkor ma is az egyik erős vízválasztót jelenti: - a 14-49 évesek háromnegyede, az 50 év felettieknek csak 30%-a él az új eszközzel (USA: 50-64 közt 63%, 65 fölött: 26%). A két fő csoporton belüli arányok: 14-19 évesek: 86%, 20-29: 81% (USA: 16-29 közt ugyanennyi), 30-39: 77,5%, 40-49: 63% (USA: 30-49 közt 78%). Az iskolázottság hasonlóan erősen szórja a használati gyakoriságot: általános iskolát végzettek -- 23% (USA: 32%), szakiskola -- 42%, érettségi: 63% (USA: 54%), diplomások: 82% (USA: 88%). A használat intenzitásáról szóló adatok: az internethasználók körében 36% heti 2 óránál kevesebbet, további 37% 2-10 órát, és 16% heti 10 óra fölött használja a webet. Összesen az NSZK-ban így növekedett a használók létszáma:
1997: 6,5 millió,
1999: 17,7 millió,
2001: 38,8 millió,
2003: 51-53 millió,
2004: 53-55 millió. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Online szótár a MicrosofttólFEL

2005 áprilisától az Office 2003 irodai programcsomag felhasználói angol/magyar – magyar/angol online szótárat is használhatnak. A szótár használatához egy telepített Microsoft Office 2003 programcsomag (Basic, Standard, Small Business, vagy Professional) és egy működő internet-kapcsolat szükséges. Szövegszerkesztés közben elég az ALT gombot lenyomni és a fordítandó szóra kattintani, és a szótár a képernyő szélén megjelenő munkaablakban megmutatja az adott szó jelentését. A Microsoft közleménye szerint a szoftver felismeri a fordítási irányt, képes weboldalakról is fordítani, és bővített változata akár mondatrészek fordítására is alkalmas. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

József Attila versei a metrónFEL

A József Attila - VersMetró című, június 4-ig látható kiállítás keretében kétszáz reklámhelyen jelennek meg a száz évvel ezelőtt született poéta költeményei - tartalmazza a Petőfi Irodalmi Múzeum közleménye. Néhány versrészlet német, angol és francia fordításban is olvasható a metrókocsikban. Az illusztrációkat korabeli fotókból, kéziratokból és Janett Brooks Gerloff amerikai festőművész 'Kopogtatás nélkül' című, József Attila versei által ihletett kiállításának anyagából válogatták. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pénzesőt hoz a Bloomsburynek a Harry Potter-őrületFEL

A Harry Potter hatodik kötetére előzetesen leadott megrendelések száma jelentősen meghaladja a várakozásokat, ezért a könyv angol kiadója, a Bloomsbury megemelte 2005-ös profitjára vonatkozó előrejelzését, adta hírül a BBC. A kiadó nem árulta el, hányan rendelték meg előre a 'Harry Potter és a kékvérű herceg' című kötetet, de annyit elmondott, hogy 2005-ös adózás előtti nyeresége várhatóan nem lesz kevesebb húszmillió fontnál. A hírre a Bloomsbury részvényeinek ára 19 pennyvel magasabban, 325 pennyn zárt tegnap. A Harry Potter legújabb részét július 16-án dobják piacra, és a siker a jelek szerint megközelíti, sőt valószínűleg túl is szárnyalja a sorozat előző darabjaiét. Az előző kötet, a 2003-ban kiadott "Harry Potter és a főnix rendje" a kiadástól számított 24 órán belül ötmillió példányban kelt el. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Agyunkat stimuláló informatikai törekvésekFEL

A Playstation gyártó Sony Corporation egy olyan kezdeményezés terveit ízlelgeti, amely egyenesen az agyunkba sugározhat majd érzékeinknek szóló információkat. A technikát egy nap talán majd számítógépes játékoknál is felhasználják, amelyekben szagokat érezhetünk, ízlelhetünk, megkóstolhatunk ételeket. Ugyanakkor vak vagy süket embereknek is nagy segítség lehet ez a jövőben -- olvashatjuk a CNN.com weboldalon. - F: ápr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egyesült Magyar Ifjúság: Wass Albert könyveket a könyvtárakbaFEL

Az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) testvérszervezetével, az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI), valamint a többi elszakított terület tagszervezeteinek képviselőivel közösen tartotta szombaton rendes évi közgyűlését Debrecen városában. A gyűlés első felében szervezeti beszámolók hangzottak el, majd a közelmúlt eseményeit vitatta meg a kárpát-medencei fórum, derül ki a közgyűlés zárónyilatkozatából. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Heves és Kovászna megye kulturális együttműködéseFEL

Közös konferenciákról, kiállítások és szakemberek cseréjéről, filmnapok és vetélkedők rendezéséről állapodtak meg Heves és Kovászna megye közművelődési szakemberei - jelentették be szerdán Egerben sajtótájékoztatón. A közművelődésben dolgozók feladata, hogy 'elsimítsák azt a megreccsenést' a nemzet testében, amelyet a december 5-i magyarországi népszavazás okozott -- mondta Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi könyvtár vezetője. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Különleges térképkiállítás PannonhalmánFEL

Alapítójukra, Szent Benedekre, Európa patrónusára emlékeztek a szerzetesek a Szent Márton hegyi bencés kolostorban kedden Pannonhalmán. A bencés ünnepet egy, a maga nemében egyedülálló kiállítással is emlékezetessé tették. A szent helyek a térképeken című tárlat olyan régi mappákat, térképeket, ég- és földgömböket mutat be, amelyeken a kereszténység kezdeteitől napjainkig járt zarándokutak, és helyek láthatók. Török Zsolt az ELTE egyetemi docense, a kiállítás koncepciójának kialakítója és rendezője az MTI-nek elmondta: tudomása szerint ilyen alapgondolat szerint még nem hoztak létre térképkiállítást sehol a világon. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarország térképeken -- virtuális kiállításFEL

56 térképet vonultat fel a tárlat a 16. századtól szinte napjainkig. Az első térkép Ingolstadtban készült 1528-ban, 'Tabula Hungarie ad quator latera' címet viseli és készítője a korabeli források szerint egy magyar származású férfiú, bizonyos Lazarus, aki valószínűleg kancelláriai tisztségviselő lehetett. A sort Magyarország közigazgatási térképe zárja, mely 2001-ben készült. Minden térképhez magyar és angol nyelvű magyarázó szöveg tartozik. A Londoni Magyar Kulturális Központban 2005. február 22 és április 20 között megtekinthető tárlat anyagát láthatjuk szinte már egyidőben a valóságos kiállítással, melyet Plihál Katalin, az OSZK Térképtárának vezetője rendezett. A virtuális verziót Mihályi Balázs doktorandusz hallgató, az MTA SZTAKI munkatársa készítette.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy fõs település hatalmas könyvtárralFEL

Nem igaz, hogy az amerikaiak nem olvasnak: ott még egy egylakosú településnek is van könyvtára; Igaz, hogy csak egy, de hát egy egylelkes városkában minek több. A könyvtáros viszont nagyon lelkes, különösen amiatt, hogy olvasóköre is az. A gyűjtemény több ezer kötetből áll, és igencsak vegyes. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Megnyílt' a KFFDT (Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár)FEL

A Hallgatói Információs Központ új szolgáltatása a Digitális Tankönyvtár. A tankönyvtár anyagát az OM nyertes pályázatai közül válogatták ki. Jelenleg 15 tudományterület (köztük a könyvtártudomány), 100 teljes könyve érhető el teljes szöveggel. A tankönyvtárat fokozatosan fejlesztik és ha 2005-ben sikerül ismét nyerniük, akkor újabb 100 tankönyv digitalizálását tudják megoldani. A szolgáltatás ingyenes és a következő címen érhető el: link - Forrás: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyv a szakirányú továbbképzésekrőlFEL

Új, tájékoztató könyvet jelentetett meg az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda, Szakirányú továbbképzések, diploma után címmel -- közölte az edupress.hu. A könyv azok számára nyújt aktuális segítséget, akik szakirányú továbbképzésben szeretnének részt venni, ugyanis ezeknek a képzéseknek nincs központilag meghatározott felvételi eljárásrendje, így a jelentkezés módja, határideje intézményenként eltérő. - F: ápr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes szórakoztató magazin a Metro hírújság kiadójától (ATL)FEL

A Metro hírújság kiadója 2005. április 25-én indítja el Budapesten az Ananászt, Magyarország első ingyenes szórakoztató magazinját. Hivatal Péter, az MTG Metro Gratis Kft. vezérigazgatója röviden... A hír folytatása: - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Állambiztonsági tisztek listája (1956-1989)FEL

A hvg.hu korábban közölte a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnöksége 1989- es központi állományában dolgozó tisztek és főtisztek névsorát, valamint a megyei rendőrfőkapitányok helyetteseként szolgáló III/III. Osztályok vezetőinek nevét és rendfokozatát. A mostani névsor 1000 nevet sorol fel, rendfokozattal és a tevékenység rövid leírásával, ők 1956 és 1989 között szolgáltak a szerveknél. Nevük már korábban megjelent történészi publikációkban. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról