Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2005/16., 4. 20.

Ismét esett a könyvtárosok presztízse
Elektronikus ügyfélkapu -- mikor lehet a könyvtárak kapujában?
Neuman-ház -- új honlap, minőségi alapon
Infobróker vállalkozás -- indítás és pozícionálás (MIBE-konferencia)
Nem a bestsellerek vezetnek a Nagy Könyv szavazáson
Költséges információ-deficit az egészségügyben, kalickabontási lehetőség
Az ügyfélpanasz mint sikerforrás
DVD kölcsönzés már angolul is (réspiacot lefedő akció)
Pénzhiány miatt bezárt az Írószövetség könyvtára
A Könyvtáros Klub programja a könyvfelsztiválon
A digitális könyvtárak és a Google számára egyaránt használható metaadatok
6. Európa Internethajó
A világháló archiválása: európai tapasztalatok
Helyismereti könyvtárosok országos tanácskozása
Eltérő megítélések az internet magyarországi fejlődéséről
Kreatív kommonisták és a kiberjog Elvise
Eltávolíthatják az internetről József Attilát
CC -- a könyvtárakat is segítené
Közös jószág -- az információs társadalom termékei és szolgáltatásai
Könyvtárszoba helyett: digitális könyvkiadás
A Könyvtáros visszatér
Econlit adatbázis -- bemutató
Bolognai Gyermek- és Illusztrációs Könyvvásár-- 2006-os 'Magyar Díszvendég' státusz
Mádl Ferenc átadta az Egyetemi Könyvtár könyvgyűjteményét
D M Brannan -- brit partnerkeresés
Határon túli online tartalomfejlesztők találkozója lesz Budapesten
Számítógép-használói jogosítványt kapott a romániai informatikai miniszter
George Bush is 'fél' az e-mailtol -- hatalmi távolság
MNB Jegybanki Szótár: érthetően a pénzről
Bélyegritkaságok az interneten
Elektronikus könyvtári fejlesztések Győrött


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Ismét esett a könyvtárosok presztízseFEL

A bíráknak van ma Magyarországon a legmagasabb társadalmi presztízsük -- derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb fölméréséből. Az 1500 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek a
- bírói hivatást értékelték a legmagasabbra (78 százalék [1996-ban és 2002-ben 73]);
- a bírákat az orvosok, az ügyvédek és az ügyészek (75-75 százalék), valamint
- a bankárok (74 százalék) követik. A középmezőnyt a minisztériumokban és a közigazgatásban dolgozók vezetik (69 százalék), megelőzve
- a tanárokat (62 százalék) és
- a politikusokat (60 százalék). Viszonylag alacsony pontszámot kaptak
- a katonatisztek (57 százalék),
- az óvónők (55 százalék [1996-ban 52, 2002-ben 59]),
- a rendőrök (52 százalék) és
- a könyvtárosok (46 százalék [1996-ban 47, 2002-ben 53]). - F: ápr. 15.


Elektronikus ügyfélkapu -- mikor lehet a könyvtárak kapujában?FEL

Az informatikai miniszter elektronikus ügyfélkaput avatott Szombathelyen. A jövőben az ország 900 településén állítanak fel ilyen számítógépes terminálokat, amelyeken keresztül hivatalos ügyeket lehet majd intézni. Az ügyfélkapu az okmányirodában található.
-- Jó, hogy a 'könyvtár' naponta mint 'könyvközeli' szolgáltató jelenik meg a Nagy Könyvvel kapcsolatban. Könyv- és könyvtártörténeti hírek is heti rendszerességgel olvashatók a napilapokban. Nagy kár vagy hiba viszont, hogy az információszolgáltatás kapcsán a könyvtár -- összhangban az aktuális stratégiai tervvel -- nem alakít ki használóbarát arculatot. Pedig lenne alkalom rá: eMagyarország-pontok, kistelepüléseken összevonható posta-- könyvrár, most pedig az ügyfélkapu. A könyvtár -- saját pozícióinak védelme közben -- továbbra is elszalasztja szolgáltatásának és imázsának kiterjesztését. Nagy kár a visszavonulásért. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Neuman-ház -- új honlap, minőségi alaponFEL

Az alapvetően portál szerkezetet követő kétnyelvű link site a Minerva által meghatározott minőségi elvek figyelembevételével /link készült és azoknak többségében eleget is tesz. Felépítésének sajátossága, hogy az önálló domain névvel rendelkező kiemelt szolgáltatások -- WebKat.hu, Bibliotheca Hungarica Internetiana (Magyar Szövegtár); Digitális Irodalmi Akadémia; Olvasni jó! stb. -- a középső hasábban kaptak helyet, így egyetlen kattintással könnyedén elérhetők. A bal oldali menüpontok egyéb hasznos oldalakat takarnak, úgymint: CD-ROM diszkográfia, tanulmányok, tudománytörténeti dokumentumok, archívum, honlaptérkép stb. A nyitólap jobb felső sarkában lévő keresésnél külön érdekesség, hogy opcionálisan a honlap szöveges tartalmában, illetve a WebKat.hu magyar internet katalógusban is indítható egyszerű keresés. Természetesen a WebKat.hu-ban ettől függetlenül rendelkezésre áll az egyszerű és az összetett keresés a katalógus több mint 270 000 tétele között. Szintén a jobb oldali hasábban kapott helyet az "Újdonság" blokk, amely az éppen aktuális híreket, valamint a gyűjtemény gyarapodását hivatott feltüntetni. Az új honlapnak vakok és gyengénlátók számára elérhető verziója is készült, amely a link vagy a link URL címen érhető el. A fejlesztés kizárólag ingyenes és nyílt forráskódú technológiákon alapul. Az oldal készítői szívesen veszik az esetleges észrevételeket, javaslatokat.

Régebbi hírforrás(ok): Bíró Szabolcs

Infobróker vállalkozás -- indítás és pozícionálás (MIBE-konferencia)FEL

Május 26-án a MIBE a Matávval együttműködve konferenciát szervez Infobróker
vállalkozás -- indítás és pozicionálás címmel. Helyszín: Matáv Tölösi
Konferenciaközpont. A részletes program rövidesen a link honlapon
jelenik meg.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem a bestsellerek vezetnek a Nagy Könyv szavazásonFEL

Péntek éjfélig lehetett képeslapon véleményt mondani, az internetes és a mobiltelefonos szavazás még tart. A világhálón eddig 60 ezren mondták el, melyik a kedvenc olvasmányuk. - F: ápr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Költséges információ-deficit az egészségügyben, kalickabontási lehetőségFEL

Nem értik egymást orvosok és betegek, ami az USA-ban évi 58 milliárd dolláros többletkiadással terheli az amerikai egészségügyi rendszert. Az országban észrevétlen egészségügyi járványként emlegetik az egészségügyi analfabetizmust, azt a tudáshiányt, amely miatt a páciensek képtelenek elolvasni, majd értelmezni a betegségükre vonatkozó információkat, miből következően a gyógyuláshoz vezető út teendőinek a zöme is homályban marad. Amerikai kutatások szerint ez a tudásdeficit elképesztően nagy tömegeket érint: 40 millióra teszik azon amerikai felnőttek számát, akik bár ismerik a betűket, nehezen értenek meg bármilyen írott szöveget, további 50 millióan pedig részleges olvasási nehézségekkel küzdenek. A félanalfabéták többsége nem bevándorló, hanem bennszülött 'fehér ember', aki igyekszik minél jobban leplezni szövegértési hiányosságait: egy felmérés szerint 67%-uk párja előtt is rejtegeti e fogyatékosságát. Az orvosi rendelőkben és kórházakban is sikerrel működtetik 'túlélési technikájukat' az olvasás--szövegértéssel küszködők: egyesek azt figyelik, mit csinál a többi beteg, mások megszólítják a várakozókat vagy az egészségügyi személyzetből valakit, hogy megtudakolják, mit kell csinálniuk. A 6. általános iskola normájának megfelelő nívó az, amely az amerikaiak 75-80%- ának fekszik: rövid mondatok, egyszerű kifejezések, a fontos mondatokat kiemelő, jól áttekinthető felsorolások.
-- A PISA 2000 szövegértés-vizsgálatában a magyar és USA-beli eredmények egymás mellett találhatók (éppen az átlag szint alatt). A meglehetősen költséges információs deficit csökkentésében a könyvtáraknak is nagy lehetőségük van. A könyvtár közreműködhet tájékoztató információs anyagok elkészítésében -- amellyel a szűkre szabott kalickákat áttörve a szavakon túl is demonstrálhatja saját fontosságát, nélkülözhetetlenségét is.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 15. szám, p. 47-8

Az ügyfélpanasz mint sikerforrásFEL

A korszerű használóorientált könyvtárban nélkülözhetetlen a professzionális panaszmenedzsment alkalmazása, mely a látogatók elégedettségi fokának mérésére, az okok felderítésére szolgál. A marketing hatására vonatkozó piaci felmérések azt mutatják, hogy az elégedetlen vevők közül sokkal nagyobb százalékban szakítanak az üzlettel azok, akik panaszkodás nélkül távoztak, mint azok, akik panaszukkal az intézményhez fordultak.
A panasz a menedzsment értékes eszköze lehet. Ezért a könyvtár látogatóival minden eszközzel (élőszó, publikációk, plakátok) éreztetni kell, hogy a panaszuk az intézmény számára nem terhes, sőt kívánatos.
Minél több csatornán át folyhatnak a könyvtárlátogatók panaszai, annál jobb. A panaszmenedzsment gyakorlati működését a szerző saját könyvtárának, a würzburgi városi könyvtárnak példájával illusztrálja. Itt az előtérben helyeztek el egy gyűjtőládát, ahová havonta átlagosan 60 észrevétel kerül, ezen kívül online még 20 reflexió érkezik a könyvtárba. A látogatók észrevételeit -- miután igyekeztek minél jobb megoldást találni rájuk -- standardizált formában statisztikailag feldolgozzák, értékelik. Az észrevételek
- 26%-a kritika,
- 44%-a javaslat és
- 30% dicséret.


DVD kölcsönzés már angolul is (réspiacot lefedő akció)FEL

A filmdirekt online DVD kölcsönző (link április 15-én elindította szolgáltatását angol nyelven. Ezentúl Magyarország egyetlen országos DVD kölcsönzője a nem magyar anyanyelvűek számára is elérhető lesz, mivel nemcsak a jelenleg közel 1700 címet tartalmazó filmkatalógus tekinthető meg angolul, hanem az előfizetés megrendelése és az online fizetés is elintézhető angol nyelven. A szolgáltatás angol nyelvű elindításával a társaság az országban található, közel 120 ezer főre becsült és dinamikusan növekvő közösséget is ki szeretné szolgálni, akik általában csak korlátozott mértékben tudnak filmekhez hozzáférni Magyarországon akár moziról, akár TV-ről legyen szó. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pénzhiány miatt bezárt az Írószövetség könyvtáraFEL

A Magyar Írószövetség 'Irodalmi intézményrendszer és finanszírozás' címmel tartott tanácskozást április 9-én. A rendezvényen szó esett az irodalom veszteségeiről és esélyeiről, az állami finanszírozás formájáról, mértékéről és az állami mecenatúra szerepéről. A tanácskozás után az írószövetség titkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szervezet könyvtára pénzhiány miatt május elsejéig zárva tart. Közölte, a Magyar Írószövetség márciusban zárta be székházának könyvtárát, mert nem tudta kifizetni a könyvtárosok bérét és a mintegy százezer kötetes bibliotéka rezsiköltségét, a gáz- és villanyszámlákat. - F.: április 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Könyvtáros Klub programja a könyvfelsztiválonFEL

2005. április 22-24. Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ (1123 Budapest, Jagelló út 1-3.). A 319-es standon Agnes Grebot mutatja be a CERTIDOC-ot április 22-én, pénteken 15 órától 18 óráig és április 23-án, szombaton 9 órától 18 óráig.

A Könyvfesztivál díszvendége Paulo Coelho lesz.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

A digitális könyvtárak és a Google számára egyaránt használható metaadatokFEL

A metaadatokat már sok éve a digitális információs környezet jelentős összetevőjének tekintik, és sok munkát fordítottak a digitális tartalmak leírására szolgáló komplex szabályrendszerek kidolgozására. A helyzet azonban az, hogy egyre inkább a világháló keresőgépei, különösen a Google, jelentik a digitális források keresésének elsődleges módszerét, és ezek alig használják a metaadatokat. A cikk ismerteti, hogy a digitális könyvtárak hogyan hasznosíthatnák jobban a metaadatokat a Google-felhasználókhoz való adaptálással, miközben a digitális megőrzésre szolgáló katalogizálásnál nem kellene lemondani a már kidolgozott és bevált alapelvekről és szabványokról sem.

Régebbi hírforrás(ok): Creating metadata that work for digital libraries and Google / Alan Dawson. In: Library Review 53 (2004) 7 p. 347-350 (Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1.)

6. Európa InternethajóFEL

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Internethajó 2005. április 21-én 9 és 16 óra között. Az Internethajó a magyar információs társadalom építését monitorozó rendezvény; helyzetjelentéseket és szándékokat, programokat és célokat bemutató fórum, amely a szélesebb közvéleményt is tájékoztatni kívánja eredményeinkről és gondjainkról. Célja, hogy erősödjék a kormány, az üzleti szektor, a civil szféra és a szakmai szervezetek felelős párbeszéde a feladatokról és lehetőségekről, ezzel is oldva a viszonylagos megkésettséget -- egy évvel a csatlakozás után. Kiemelt témái pl.: elektronikus infoszabadság avagy közpénzen termelt információk újrahasznosítása a privát és civil szféra által; Kormányzati szerepvállalás a hazai IT beruházásokban; Európai és magyar infokommunikációs helyzetkép (távközlés, hírközlés, internet- és tartalomszolgáltatás). Itt kerül sor az Attila 100 elnevezésű, középiskolások számára meghirdetett internetes pályázat eredményhirdetésére, és World Internet Project magyarországi adatfelvételén alapuló elemzéseket egybegyűjtő tanulmánykötet bemutatására is.

Hírforrás:
2005. április 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A világháló archiválása: európai tapasztalatokFEL

Egy ország kulturális öröksége publikált részének összegyűjtése és megőrzése a nemzeti könyvtárak egyik alapfeladata, melynek ellátását a kötelespéldányok rendszere segíti. Az elektronikus publikációk megjelenése és elterjedése hatalmas kihívást jelent, és a jogi szabályozás kiterjesztése erre a területre nem oldja meg a problémát. A nyomtatott dokumentumokra kitalált (és az audio- vizuálisokra kiterjesztett) rendszer nem alkalmazható az elektronikus források esetében. Minél nagyobb a csak elektronikus formában, ill. csak a weben megjelenő dokumentumok száma, annál nagyobb szüksége van a nemzeti könyvtáraknak új eszközökre és új munkafolyamatokra az új típusú dokumentumokhoz. Az első probléma a 'nemzeti web' kiterjedésének meghatározása, hiszen az ország-domain mellett több más név (pl. .com, .org) is tartalmaz nemzeti anyagot. Megoldás lehet, ha a domain-neveket kiadó szervezetek listát adnak a nemzeti könyvtárnak (bár ezt személyes adatnak érezvén nem szívesen teszik), vagy ha az internetszolgáltatók állítják össze felhasználóik hazai domain-neveit, illetve, ha azok a szervezetek, melyek bármilyen célból rendelkeznek hazai domain- és/vagy szervernevek listáival, együttműködnek a nemzeti könyvtárral. Folyt.: link

Régebbi hírforrás(ok): Hakala: Archiving the Web: European experiences. In: Program 38 (2004) 3. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/1. (Mohor J.)

Helyismereti könyvtárosok országos tanácskozásaFEL

Veszprém ad otthont 2005. július 13-15. között a Helyismereti Könyvtárosok XII. Országos Tanácskozásának. Témája: Barangolás térben és időben ezer esztendő magyar irodalmában avagy tájirodalom a helyismereti munkában. Két helyszíne lesz, Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Balatonfüreden a Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont. Jelentkezési határidő 2005. május 15. A programról, a részvétel díjáról, a jelentkezés módjáról és egyéb tudnivalókról az alábbi címen szerezhetők információk: - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eltérő megítélések az internet magyarországi fejlődésérőlFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, illetve Rogán Antal, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának elnöke eltérően ítélte meg az informatika és az internet magyarországi fejlődését. A miniszter szerint 2002-höz képest csökkent a széles sávú internetezés és a mobilszolgáltatás ára, valamint megkezdődött a XXI. század infrastruktúrájának kiépítése és az internetes Közháló két éven belül minden települést elér. Rogán Antal szerint azonban tavaly az internet elterjedésének növekedési üteme megtorpant, s nem bővült a háztartások számítógéppel való ellátottsága sem. A Sulinet program megítélésében is eltérő véleményt fogalmaztak meg. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kreatív kommonisták és a kiberjog ElviseFEL

A szellemi alkotások védelmét egyesek vasszigorral betartatott törvényekkel oldanák meg; mások a totális káosz és a szabadrablás hívei. Egy köztes megoldás, a Creative Commons jogkezelő rendszer a szerzőkre bízza annak eldöntését, hogyan használhatók fel műveik. Az amerikai eredetű szisztéma tizennégy országban már működik, és világszerte több millió művet véd CC- licenc. Valami Hunniában is készül. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eltávolíthatják az internetről József AttilátFEL

Az Artisjus nem foglalkozik tovább a magyar irodalmi művek jogdíjával, így a Magyar Elektronikus Könyvtárból több írónk életműve is eltűnhet. Szerzői jogi vita miatt előfordulhat, hogy el kell távolítani a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalairól József Attila minden versét. A költő örököse ugyanis egy jogi változás miatt közvetlenül a MEK-et üzemeltető Országos Széchényi Könyvtártól követeli az őt megillető jogdíjat. A MEK még 1995-ben tette elérhetővé oldalain József Attila összes versét, sok más magyar író és költő munkájával együtt. A jogdíjakat ekkor még a szerzői jogi ügyeket intéző Artisjus fizette az örökösnek, Makai Ádámnak. - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

CC -- a könyvtárakat is segítenéFEL

Az Index (fenti) cikke persze poénosra van hangszerelve, de maga a CC nagyon fontos, jövőt befolyásolható megoldás lehet, nem véletlenül nyerte el a 2004- es Golden Nica díjat a 'Hálózati jövőkép' kategóriában, ahogy erről a Wikipédiában is olvashatunk: link Lehet, hogy nem a végleges és tökéletes megoldás, de végre egy új megközelítés a világháló által teremtett új helyzetben a szellemi termékek védelmére, ami visszaadja a döntés jogát a szerzők kezébe. A szoftverek világában már jól bevált General Public License-hez hasonló CC licenszek elterjedése nemcsak az internetes tartalomszolgáltatásoknál (például a digitális gyűjteményeknél) létfontosságú, hanem a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat (kölcsönzés, másolás) egyre jobban fenyegető korlátozások ellen is alternatívát kínál. Természetesen csak akkor, ha minél több mű kap CC védelmet a jelenlegi copyright helyett, de ha megtörténik a Creative Commons hazai honosítása, akkor például a közpénzekből támogatott alkotások létrehozóit erre kötelezni lehetne. Akik pedig ragaszkodnak a szokásos 70 éves védelemhez, és nem engedik meg a nonprofit célú felhasználást jogdíj nélkül, azok azt kockáztatják, hogy néhány generáció után kiszorulnak a kultúra és a tudomány fő áramlataiból.

Régebbi hírforrás(ok): Drótos László

Közös jószág -- az információs társadalom termékei és szolgáltatásaiFEL

Általánosabb és elméleti megközelítésben foglalkozik a témával Ferge Sándornak (IHM) az Információs Társadalom folyóirat legfrissebb számában megjelent 'Közös jószág - az információs társadalom termékei és szolgáltatásai' c. tanulmánya: link Az ITTK Klubjában (link április 14-én bemutatott írás egyik legfontosabb megállapítása: 'csak azok a rendszerek működnek megfelelően, amelyeknek a működési modellje jól illeszkedik a működtetendő jószág tulajdonságaihoz'. A szerző gazdasági érvekkel igazolja, hogy társadalmilag és üzletileg is miért jobb közös illetve közösségi 'jószágként' és nem magántulajdonként kezelni a szellemi alkotások többségét egy tudásalapú társadalomban.Gondoljunk például az alapvetően közösségi jellegű internet használatának robbanásszerű növekedésére a kilencvenes évek elejétől, amikor elkezdtek megjelenni azok a nagy tudású public domain szerver- és kliensszoftverek, amelyeket ma már mindenki használ és amelyekre ingyenességük vagy olcsóságuk ellenére már komoly iparágak épülnek. Hasonló jelentőségű fejlődést hozhat, ha másfajta szellemi termékeknél is sikerül működőképes alternatívát találni és a múlt századi szemléletet érvényesítő copyright szabályok által lebénított internetes tartalomipar lendületet kaphat. Jelenleg ugyanis információ már bőven van a Világhálón, de a valódi tudás és kulturális érték arányaiban elenyésző.

Régebbi hírforrás(ok): Drótos László

Könyvtárszoba helyett: digitális könyvkiadásFEL

Új könyvkiadói üzletág a magyar könyvpiacon. Ez pedig nem más, mint a digitális könyvkiadás. A digitális nyomda tulajdonképpen ugyanúgy néz ki, mint egy ofszet nyomda, ugyanazok a fázisok, ugyanazok a munkafolyamatok zajlanak, csak sokkal gyorsabb, sokkal rugalmasabb lehet a vevők igényeinek a kielégítése. A nyomdatechnika fejlődése utat nyitott a gazdaságos, kis példányszámú nyomtatás lehetősége előtt. A könyvek és kiadványok így gyorsan és pontosan, a megrendelői igényeknek megfelelően készülnek el, akár csak néhány példányban. Középtávon és hosszútávon nem lesz olyan, hogy egy könyv elfogyott -- elméletileg legalábbis. Mindaddig a kínálatban lehet majd tartani, amíg a kiadó kínálatban tudja tartani, amíg a szerzői jog a birtokában van. Magyarországon még csak most indul el e könyvszakmai újdonság, amely az elmúlt években páratlan fellendüléssel indult a világ fejlett országaiban. - F: ápr. 12.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A Könyvtáros visszatérFEL

Tavaly a TNT tévécsatorna készített egy filmet 'A Könyvtáros' címmel mindenki kedvenc Carter dokijával, azaz Noah Wyle-val a főszerepben. A történetben a kolléga egy a könyvtára pincéjében talált mitikus tárgyat védelmezett a gonosz erőktől. A filmet decemberben játszotta a tévé és közel 7 millióan nézték meg. Ez meglehetős sikernek számít, azaz nem maradhat el a folytatás, jelentették be a TNT programigazgatói. A sikeres recepten nem változtatnak, producer, író és a főszereplő is marad a Vészhelyzetből megkedvelt színész. - F: ápr. 14.

Hírforrás:
2005. április 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Econlit adatbázis -- bemutatóFEL

Az Econlit adatbázis -- a világ egyik vezető közgazdasági elektronikus
forrása -- az OTKA támogatás segítségével évek óta elérhető az egyetemi
hálózat valamennyi végpontján és az országos konzorcium tagintézményeinek
számítógépes hálózatán. A bemutatót a Cambridge Scientific Abstracts
munkatársai tartják angol nyelven az adatbázisról, illetve az új felhasználói
felület -- a CSA Illumina Interface -- nyújtotta szolgáltatásokról.
Helyszín: Corvinus Egyetem Közponi Könyvtára, Konzultációs övezet (MOT)
1093 Budapest, Közraktár u. 18-20, időpont: 2005. április 26., kedd 14:00 óra.
Részvételi szándékáról visszajelzést az alábbi e-mail címre küldjön: szolg@uni-corvinus.hu
- F: ápr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bolognai Gyermek- és Illusztrációs Könyvvásár-- 2006-os 'Magyar Díszvendég' státuszFEL

Magyarország negyedik alkalommal vesz részt kiállítóstanddal a Bolognában április 13. és 16. között megrendezett Gyermek- és Illusztrátor Könyvvásáron. Ebben az évben a standon 30 könyvet mutatnak be, 30 illusztrátor munkásságával, melyeknek többsége új kiadású gyermekkönyv. A 2005. évi megjelenés előkészíti a 2006. évi 'Magyar Díszvendég' státuszt is, ami a legnagyobb bemutatkozási lehetőség egy-egy országnak a könyvkultúra és az illusztrációs munka terén. Eddig nem volt ilyen kiemelt lehetőség arra, hogy a magyar könyveket, illusztrátorokat megismertessük a világgal. 2006-ban 200 négyzetméteres standot kap Magyarország, s több rendezvényt is fognak szervezni Bolognában, ami a magyar gyermekkultúrát mutatja be és népszerűsíti. - F: ápr.12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mádl Ferenc átadta az Egyetemi Könyvtár könyvgyűjteményétFEL

A köztársasági elnök átadta az ELTE Egyetemi Könyvtár új dísztermét és újrarendezett muzeális könyvgyűjteményét. Az ünnepségen az államfő örökbe fogadott egy könyvet. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

D M Brannan -- brit partnerkeresésFEL

A D M Brannan brit kulturális szervezet Kultúra 2000-es pályázathoz partnerként vagy társszervezőként csatlakozna a következő témákban: kulturális örökség, vizuális művészetek, előadóművészetek, irodalom, kulturális együttműködés harmadik országokkal, történelem, nyelvek, könyvtárak, multimédiás alkalmazások, múzeumok, klasszikus zene, opera, színház, műfordítás, audiovizuális művészetek. (KultúrPont) Bővebb inf.: D M Brannan; Wilkin Walk, Cottenham 16, CB4 8TS Cambridge, Cambs, UK - Laurence Edwards dmbrannan@btinternet.com , tel.: +44 01954 251241


Határon túli online tartalomfejlesztők találkozója lesz BudapestenFEL

Az Illyés Közalapítvány és a Transindex közös szervezésében 2005. április 22- én kerül sor a határon túli internetes tartalomfejlesztők találkozójára Budapesten. A Konferencia tervezett témái: a határon túli online tartalomszolgáltatás alapvető mutatói, dinamikája, a professzionális anyaországi modelljeinek adaptálhatósága, az üzleti bázisszélesítés lehetőségei, a lojális konkurencia gyakorlati értelmezési lehetőségei. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítógép-használói jogosítványt kapott a romániai informatikai miniszterFEL

Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter csütörtökön megkapta európai számítógép-használói bizonyítványát (European Computer Driving License - ECDL). A miniszter bizonyítványa a 25 ezredik ilyen dokumentum Romániában. A számítógép-használói kártyát James Friars, az írországi ECDL alapítvány elnöke adta át Nagy Zsoltnak. Friars szerint Európa lakosságának 1%-a részt vesz az ECDL-programban, amely világszinten 138 országban működik. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

George Bush is 'fél' az e-mailtol -- hatalmi távolságFEL

Az Egyesült Államokról az elsők között bizonyára szinte mindenkinek a technikai fejlettség jut eszébe: az internet szülőhazájában teljesen természetes, hogy szinte mindenkinek van már e-mailcíme, s az is, hogy az ország lakosságának nagy része kommunikál az interneten át -- egyre többen vannak, akik VoIP-et használnak, üzenőprogramokon csevegnek, de legalábbis elektronikus leveleket küldenek egymásnak. Nem így az elnök, George Bush. - F: ápr. 18.
-- Felmérésekkel igazolható, hogy nagy hatalmi távolsági index esetén a vezetők tartanak az email-használattól. Az ugyanis sokkal kevésbé biztosít olyan státuszokat, presztízst, mint a fejléces levél vagy fax. (vö.: Information and culture -- the impact of national culture on information process / Katarina Steinwachs, J. of Inf. Science 1999/3) Email-üzenetet bárki, alacsonyabb vagy magasabb rangú küldhet, és bárki válaszolhat is rá pl. levelezőlistán. Az email tehát 'demokratikusabb' kommunikációs eszköz, s alacsony hatalmi távolságú kultúrában gyorsabban is terjed: pl. Hollandia, Skandináv országok, Észtország, Szlovénia, USA, ellentétben pl. Japánnal, Németországgal. Kérdés, hogy ebből a szempontból a hazai könyvtári szakma mely kultúrához tartozik, no és miért?

Régebbi hírforrás(ok): link

MNB Jegybanki Szótár: érthetően a pénzrőlFEL

Az Origo Üzleti Negyed rovatában található szótár több mint 500 pénzügyi kifejezést magyaráz el közérthetően, illetve mindegyiknek megadja az angol megfelelőjét is. - F: ápr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bélyegritkaságok az internetenFEL

A British Library bélyeggyűjteményéből 80 különleges bélyegritkaság került fel a Collect Britain weboldalára link . A 'Filatéliai Különlegességek' olyan speciális darabokat is tartalmaz, mint például a máig legritkább bélyegek közé tartozó Mauritiusok. A bélyegekről rövid történet is elolvasható, illetve képüket nagyfelbontású, zoomolható képként tették fel az weblapra. - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus könyvtári fejlesztések GyőröttFEL

Lados Mihály igazgatóhelyettes bejelentette, hogy elektronikus könyvtárrá fejlesztik az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének könyvtárát Győrött. A határ menti területfejlesztési szakkönyvtárat az Európai Unió Phare CBC pályázati támogatása segítségével alakítják át úgy, hogy elektronikus szolgáltatást is nyújthasson. A beruházás keretében könyvtári portált hoznak létre, amely eredményeként a területfejlesztési és gazdaságfejlesztési szakirodalom az interneten keresztül is elérhető lesz. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról