Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2005/18., 5. 4.

A kiszervezett könyvtár példája, az infobróker marketingmixe és képzése
A következő nemzedék könyvtárvezetői
A bíróság érdeke is az ítéletek nyilvánosságra hozatala
Mozgókönyvtár: dupla költség -- megyei könyvtári tapasztalatok
Nagy Könyv -- álarcosbál?
Bokros-csomag a közszférának? Vadász szerint fejnehéz -- Vagy csak aránytalan?
Az ötven év felettiek elhelyezkedését támogatja az FMM
A két legnagyobb keresőt hasonlítja össze a Yagoohoogle
Újabb mérföldkő -- Firefox webböngésző
Személyes keresésinapló-szolgáltatást indított a Google
A net-analfabéta szülők rontják gyermekeik esélyeit -- feltehetően a könyvtárosok is
Könyvtárak az információs társadalomban (Magyarország, 2004)
Európai digitális könyvtárat akar Gyurcsány (is)
Leváltás a Könyvtárosok Napja kapcsán?
Népkönyvtár: a néphez közel álló közkönyvtár? -- argentin tapasztalat
Meggyilkolták a bagdadi könyvtárépítő professzort
Vizi: MTA-célok mérföldkövek nélkül
Felhasználó szempontú információprezentálás -- utasbarát lesz a menetrend?
Kötelező beszámolás a társadalmi felelősségvállalásról
Célegyenesben a sárospataki könyvek visszaadása
Érzelmi intelligencia: a főnök vakfoltjai
HR-es probléma a rossz szagú kolléga
Dzsingisz kán, mint menedzser
Szakmai intelligenciát mérő vetélkedő indul
Távmunkát ajánlanak a kényszervállalkozások helyett
K+F pályázat vállalkozásoknak és kutatóhelyeknek
Informatikai tanfolyam mozgássérülteknek
100 'Nagy Könyv' 100-100 szóban
'Legszebb könyveink a Corvinák'
ARIC - spanyol partnerkeresés
Canterbury könyvadomány Esztergomnak
Tilos a könyvtárban aludni, enni és fürdeni
Wikipedia: Össznépi kezdeményezés
Magyarország Képes Történelmi Kronológiája
Ingyenesen letölthető dalokat kínál a RealNetworks zeneszolgáltatása
Megújult a www.sziget.hu
Könyvsorozat a hazai műemlékekről
Új gazdasági magazin: Tőke
Új tudományos folyóirat a neten
Virtuális múzeum -- képtár marketing-célból
Mobiltelefonos térképet, műholdas navigációt kínál a T-Mobile


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A kiszervezett könyvtár példája, az infobróker marketingmixe és képzéseFEL

- A vállalati könyvtáraknak a szakirodalom gyűjtésének és archiválásának szerepétől el kellett jutniuk a felhasználóikat versenyelőnyhöz juttató, a rugalmasan alkalmazkodó, kreatív, dinamikus információszolgáltató szerepig. E változás a szolgáltató egység szervezeti formáját is érintette. A Matáv kiszervezte az információszolgáltatási tevékenységet. Mi tette szükségessé és mi tette lehetővé azt, hogy más szervezeti formában nyújtsuk a cég által változatlanul igényelt szolgáltatásokat? Milyen változásokat jelent az új forma a szolgáltatási lehetőségek terén? (Kóródy Judit előadása) - Az információbróker, mint szolgáltató, speciális marketingmixet alkalmaz. Ez eltérő lehet a rendszeres és az alkalmi információszolgáltatás esetében. A szolgáltatáskínálat, a árképzés, az ügyfélkapcsolati menedzsment, a pr- és marketingkommunikáció egyaránt feltétele a sikernek. (Bárd András előadása) - Mi a tartalma az ELTE BTK könyvtártudományi tanszék 'Vállalkozói, üzleti ismeretek, információforrások', valamint az 'Információbrókeri ismeretek, térítéses információszolgáltatások' kurzusának, és melyek az oktatói tapasztalatok? Következtetések a könyvtárosképzés modernizálása, a könyvtáros hallgatók piaci-vállalkozói szemléletre való felkészítésének tárgyában. A prezentáció a MIBE információbróker-képzési terveinek ismertetésével zárul. (témák Kiszl Péter előadásából.)

Régebbi hírforrás(ok): A máj. 26-i MIBE-konferencia részletei: link

A következő nemzedék könyvtárvezetőiFEL

Két nemzedék egy-egy képviselőjének a könyvtár-vezetésről vallott nézeteit ütközteti a folyóirat szerkesztője telefon-interjú formájában, az ún. X- generáció (vagyis egy 1965 és 1980 között született) és az idősebb 'baby boomer'-ek (1946-1964) megszólaltatásával. A májusi cikk (What Will Gen Next Need to Lead? azaz Milyenek legyenek a következő nemzedék vezetői?) egyik szerzője és a houstoni egyetemi könyvtár középvezetője mondja el véleményét ebben a beszélgetésben, amellyel a folyóirat (feltehetőleg) a cikk keltette felzúdulást kívánta lecsendesíteni. A téma és a felmérés eredménye is érdekes: arról van szó, mely vezetői tulajdonságokat tartják munkájukban a legfontosabbnak a jelenlegi könyvtárigazgatók. A cikkben megfogalmazottakat azonban a fiatalok inkább önhittnek és álságosnak találták, mintsem hasznosnak.

Régebbi hírforrás(ok): Young--Ccasburn: Gen X bites back. In: Americal Libraries 2004/8. Ref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1. ref.: Murányi L. Manci: link

A bíróság érdeke is az ítéletek nyilvánosságra hozatalaFEL

A bírói döntések nyilvánosságra hozataláról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről esett szó a Legfelsőbb Bíróság elnökének és jogvédő civil szervezetek képviselőinek találkozóján. Lomnici Zoltán szerint az ítéletek nyilvánossá tétele a bíróságok érdeke is.
-- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ítéletek nyilvánosságát biztosítsuk és hogy minél több döntés hozzáférhető legyen - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bizottság elnöke miután jogvédő civil szervezetek képviselőivel találkozott. Lomnici Zoltán nem tartja azt sem kizártnak, hogy az érdeklődők valamennyi bírói döntést megismerhessék, hiszen ez is a nyilvánosság része. A találkozón egyetértés volt abban, hogy ez nem az ítéletet hozó bíró hanem az állam feladata, amely jogi szabályozást igényel és ehhez a költségvetésből kell forrásokat rendelni.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mozgókönyvtár: dupla költség -- megyei könyvtári tapasztalatokFEL

A TLC modell: egy amerikai megyei könyvtári rendszer bibliobusz-szolgáltatása idős emberek számára. Az amerikai King County Library System (KCLS) 1,1 millió ember számára szolgáltat Seattle környékén (43 fiókkönyvtár és egy Traveling Library Centernek nevezett bibliobusz, a továbbiakban TLC). 1990 óta a terület népessége több mint háromszorosára nőtt, és megnőtt az igény a házhoz szállított és a könyvtárak épületén kívül nyújtott szolgáltatások iránt. A célközönség: idős emberek, börtönlakók, írást-olvasást tanulók, rendezvények résztvevői. A mozgókönyvtári szolgáltatás során intenzívebb a személyes kontaktus, mint egy szokványos könyvtárban. A könyvtárosok az olvasókat név szerint ismerik, ha például az idős emberek állapotuk változása miatt más intézménybe kerülnek, ott is nyomon követik a sorsukat. A szolgáltatás jó fizikai erőnlétet is igényel (ki-berakodás, a visszahozott könyvek visszasorolása, a számítógépek szállítása stb.). A TLC-nél az egyes kölcsönzések költsége meghaladja a tíz dollárt, szemben a KLCS átlagos 5,38 dolláros költségével. Hosszú távon az önkéntes munkaerő felhasználásával (a házhoz szállítás egyharmadát már ma is ők végzik el) és a technológia fokozott alkalmazásával (például a távoli előjegyzések lehetőségét biztosítva) szeretnék a költségeket csökkenteni.

Régebbi hírforrás(ok): Miller: Model TLC. In: Library Journal 2004/12. Manci: link

Nagy Könyv -- álarcosbál?FEL

Gereben Ferenc olvasásszociológus volt a Péntek kávéház vendége, hiszen a napokban két álló hétig a könyvekről szólt a világ, egyrészt a Budapesti Könyvfesztiválról, másrészt a brit Big Read magyar változata, a Nagy Könyv televíziós 'beindulásáról'. Mégis az az érzésünk, hogy ez egy álarcosbál, és amikor vége lesz, elrakják a maszkokat, díszleteket, és hazamegy mindenki. - F: máj 3.

Hírforrás:
2005. május 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Bokros-csomag a közszférának? Vadász szerint fejnehéz -- Vagy csak aránytalan?FEL

Értesüléseink szerint legalább annyi elbocsátás várható az idén a közszférából, mint a Bokros-csomag idején. Akkor két év alatt több mint 22 ezerrel csappant meg az ott dolgozók száma. Azt még nem lehet tudni, hogy a közigazgatást, a honvédelmet, a társadalombiztosítást, az oktatást, az egészségügyet, vagy a szociális ellátást érinti-e a létszámcsökkentés. - F: ápr. 29.

Magától is apad a közszféra. A versenyszféra képviselői indokoltnak tartanának elbocsátásokat a közhivatalokból. Kormányzati körök cáfolják lapunk múlt heti értesülését a tervezett nagyarányú leépítésekről. A miniszterelnök viszont bejelentette: elszánta magát az állam működésének átalakítására.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link ;link

Az ötven év felettiek elhelyezkedését támogatja az FMMFEL

A munkaügyi központok az első negyedévben 20.815 ötven év feletti munkanélkülit értesítettek ki, tájékoztatva őket az elhelyezkedési támogatások lehetőségeiről - közölte Schranz Edit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szóvivője pénteken. - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

A két legnagyobb keresőt hasonlítja össze a YagoohoogleFEL

A Google és a Yahoo oldalain egyszerre keres a napokban feltűnt Yagoohoogle. A keresés eredményeit egyszerre jeleníti meg a beszédes nevű keresőmotor, a képernyő egyik oldalán a Google, a másik oldalán pedig a Yahoo találatait mutatva. A párhuzamos megjelenítés arra jó például, hogy a két kereső képességeit egy pillanat alatt össze tudjuk hasonlítani. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Yagoohoogle-t szórakoztató érdekességként hozta létre valaki, és szó sincs arról, hogy a két nagy keresőrivális fogott volna össze. Sem a Yahoo, sem a Google, sem a nagyobb hírügynökségek nem adtak ki sajtóanyagot, vagy bármilyen információt a szájtról, a privát blogokon kívül egyedül az Inquirer című lapban írtak a szájt megjelenéséről. A blogokon megoszlik a vélekedés a Yagoohoogle-lal kapcsolatban, egyesek a jövő keresőjének tartják, mások szerint egyszerű vicc. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb mérföldkő -- Firefox webböngészőFEL

A Mozilla Foundation közleménye szerint pénteken újabb mérföldkövet lépett át a Firefox webböngésző alkalmazás: a programból ezidáig több mint 50 millió példányt töltöttek le a felhasználók. A tavaly novemberben 1.0--ás változatban megjelent Firefox webböngésző hosszú évek után elsőként volt képes megtörni az Internet Explorer egyeduralmát, majd mérhető módon befolyásolni a Microsoft böngészőjének piaci részesedését. A felhasználóknak elsősorban a rengeteg biztonsági hiányosságból lett elegük, a Firefox pedig éppen ezen a téren nyújt (ott) többet riválisánál. A böngészőháború újabb kezdetét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Microsoft bejelentette, még következő operációs rendszere, a Longhorn megjelenése előtt elérhetővé teszi az Internet Explorer következő, 7--es változatát, melyet eredetileg csak az új operációs rendszerrel együtt terjesztettek volna. - F: máj.2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Személyes keresésinapló-szolgáltatást indított a GoogleFEL

A Google internetes kereső olyan személyre szabott szolgáltatással bővíti palettáját, mellyel a felhasználó minden eddigi keresését visszanézheti. Az új ötlet amilyen hasznos, olyan zavarba ejtő is lehet. A Google 'My Search History', melyet a link oldalon keresztül érhetünk el, regisztrációt igényel és személyes jelszóval érhető el, kivéve a már regisztrált Gmail és Google fórum felhasználóneveket, melyekhez nem szükséges újabb regisztráció. - F: ápr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A net-analfabéta szülők rontják gyermekeik esélyeit -- feltehetően a könyvtárosok isFEL

Az olyan szülők, akik nem tudnak segíteni gyerekeiknek az internet használatában, hátráltatják fiaik-lányaik tanulmányait és rontják későbbi elhelyezkedési esélyeiket - állapították meg kutatók. - F: ápr. 29.
-- A felmérés nem terjedt ki a könyvtárosokra, ám joggal feltételezhető, hogy ha a tájékoztatási munka során a könyvtáros az olvasó számára 'tettenérhetően' nem vesz igénybe webes forrásokat, akkor hasonló negatív hatást ér el. A könyvtár minőségirányítási rendszerében viszont előírhatja, hogy agy referenszkérdésnél a tájékoztató milyen forrásokat tekintsen át. Ilyen lehet pl.: saját könyvek, saját folyóiratok, saját kollégák dokumentumismeretének bevonása, webes források magyar nyelven, webes, más könyvtárak hasonló állománya, egyéb külső információforrások, s mindezek idegen nyelven is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárak az információs társadalomban (Magyarország, 2004)FEL

ITTK által készített, frissen közreadott tanulmány részletei: 'Az 1000 főre jutó nyilvános hozzáférések (PIAP) számát tekintve -- teleházak, könyvtári információs és hálózati pontok, teleposta házak, Internet-kávézók, webterminálok -- Magyarország a csatlakozás előtt álló országok közül az elsők között, az EU átlagában pedig a középmezőnyben van. A közösségi elérési pontok viszont kevésbé látszanak népszerűnek: könyvtárban a használók 9 százaléka, teleházban pedig csupán 3 százaléka szokott számítógépezni. Ahhoz, hogy az immár közlekedési táblával is megjelölt e-Magyarország pontok teljes lefedettséget biztosítsanak, az IHM azokat a szervezeteket és intézményeket -- könyvtárakat, közművelődési intézményeket, teleházakat, önkormányzatokat, egyházi intézményeket, kórházakat, szanatóriumokat, az idősek otthonait, klubjait, alapítványokat -- támogatja, amelyek már működtetnek közösségi Internet-hozzáférési helyeket, vagy vállalják új közösségi Internet- hozzáférést szolgáltató pontok létrehozását és eMagyarország pontként történő működtetését.' '2003-ban 1000-nél is több nagymama és nagypapa korú ember végzett számítástechnikai tanfolyamot, melynek szervezésében elsősorban a könyvtárak és a teleházak járnak az élen. Ezeken a könyvtár hetente átlagosan 86-90 fél- félórás használatot regisztrál csak a nagyik korosztályából.' (pl.: Kecskemét, Katona József Könyvtár). 'Jövőre több figyelmet fogunk szentelni az információs társadalom olyan, hagyományos hídfőállásainak is, mint a könyvtárak, a könyvtári hálózat, az olvasáskultúra, a média- és könyvfogyasztás – örömmel vesszük, ha az adatok gyűjtésében és az értékelésben segítséget kapunk.'

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai digitális könyvtárat akar Gyurcsány (is)FEL

Európai államfők francia kezdeményezésre íródott levélben egy európai digitális könyvtár létrehozását kezdeményezik a világhálón. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Jacques Chirac francia és Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnökkel, Gerhard Schröder német kancellárral, Silvio Berlusconi olasz és José Luis Rodrigez Zapatero spanyol miniszterelnökkel együtt levelet intézett az Európai Bizottság vezetőjéhez és az Európai Tanács soros elnökéhez. A José Manuel Durao Barrosonak és Jean-Claude Junckernek címzett levélben egy európai digitális könyvtár létrehozását kezdeményezik a világhálón. - F: ápr. 28.

Az Európai Unió hat tagállama, köztük Magyarország felkérte csütörtökön az Európai Uniót, hogy indítsa el az európai digitális könyvtár létrehozását célzó programot a nemzeti könyvtárak tevékenységének összehangolásával. - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Leváltás a Könyvtárosok Napja kapcsán?FEL

Constantin Strujan főispán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy Váli István, a Hargita Megyei Művelődési, Vallásügyi és Nemzeti Kulturális Örökség Felügyelőségének vezetője nem tudja, mi történik hatáskörében, és az intézmény működése nem megfelelő, ezért az elöljáró menesztését kezdeményezi. Ezt azzal indokolta, hogy nemrég, a Könyvtárosok Napja után azt a tájékoztatást kapta a felügyelőségtől, hogy semmilyen rendezvényt nem szerveztek a megye könyvtáraiban. Pár órával később viszont újabb tájékoztatást kapott, amely szerint mégis voltak rendezvények a megyében. Váli József hivatalosan nem értesült a prefektus szándékáról, úgy vélekedett, ez nem ok a leváltására, és elképzelhető, hogy ennek a lépésnek politikai okai is vannak. Váli szerint a Könyvtárosok Napját nem ők kellett volna megrendezzék, lévén hogy a könyvtárak a helyi, illetve megyei tanácsok alárendeltségébe tartoznak. Meg nem erősített információk szerint, a koalíciós pártok közötti egyezmény alapján, a Megyei Művelődési Felügyelőség vezetői tisztségét a gyergyószéki RMDSZ kapja.

Régebbi hírforrás(ok): link

Népkönyvtár: a néphez közel álló közkönyvtár? -- argentin tapasztalatFEL

Szemben a közkönyvtárakkal, a népkönyvtárakat különféle szervezetek, egyesületek tartják fent, bár alkalmanként részesülnek állami és helyhatósági támogatásban is. Jelentőségüket növeli, hogy többnyire kis, szegénység sújtotta településeken működnek. Az 1986-ban alkotott jogszabály a népkönyvtárakat is egyfajta közkönyvtáraknak tekinti, mert azonos célokat követnek, és kiegészítik egymást. Egy mozgalom termékei, s közéjük tartoznak iskolai könyvtárak, országos szervezetek könyvtárai, sőt egyes katonai garnizonok nyilvános könyvtárai is. A társadalom demokratizálásáért, az emberi jogok érvényesüléséért, a csoportok és egyének boldogulásáért vívott harcban jöttek létre a népkönyvtárak, segítendő a nemzeti célok megvalósulását. A polgárjogokért 1870-ben kezdődő harcokban, és a bevándorlók beilleszkedésére irányuló törekvésekben játszottak szerepet. Fő szószólójuk Domingo Faustino Sarmiento volt, a köztársaság elnöke. Sarmiento az akkorra már könyvhalmazzá merevedett, általa kísértetkastélynak nevezett Buenos Aires-i Közkönyvtárral szemben szorgalmazta a nép-, a helyi, a lelkészségi, szomszédsági, mindenesetre a néphez közel álló könyvtárak elterjesztését. Az argentin népkönyvtár az állampolgárság demokratikus felfogásán alapszik, s minden megkülönböztetés nélkül áll nyitva a társadalom valamennyi tagja előtt. Így semmiképpen sem lehet alkalmazni rájuk a magyar könyvtári szaknyelvben elfogadott népkönyvtár terminust, mert végső soron közelebb állnak az általunk közkönyvtárnak nevezett könyvtártípushoz.

Régebbi hírforrás(ok): View of library science and libraries in Argentina. In: Referencias, 2004/1. Referálva: TMT, 2005/4. (Papp I.)

Meggyilkolták a bagdadi könyvtárépítő professzortFEL

Fuad Ibrahim Mohamed vezette az amerikai ostromban tönkretett germanisztikai intézeti könyvtár újjáépítését. Merénylet áldozata lett a bagdadi egyetem germanisztikai intézetének a vezetője. Fuad Ibrahim Mohamedet még április végén, a hivatalába vezető úton érték a lövések. Azt még nem tudni, ki lőtt rá. A professzor, aki a lipcsei egyetemen tanult és szerzett doktori fokozatot, személyesen vezette Bagdadban az amerikai ostrom során tönkretett germanisztikai intézeti könyvtár újjáépítését. Az akciót Németországban sokan támogatták a 'Tízezer könyvet Bagdadnak!' nevű adományozó akció keretében. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vizi: MTA-célok mérföldkövek nélkülFEL

Ismét Vizi E. Szilvesztert választotta elnökévé a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagsága. A régi-új elnök expozéjában kiemelte: az Akadémiának távol kell tartania magát a politikától, és a nemzeti imázs egyik legfőbb hordozójának kell lennie. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felhasználó szempontú információprezentálás -- utasbarát lesz a menetrend?FEL

Az utasok igényeinek, utazási szokásainak megfelelő menetrend megtervezésére a MÁV Rt. nagyszabású, célcsoportok feltérképezését lehetővé tevő piackutatást indít el, annak érdekében, hogy a vasúttársaság a jövő évi vasúti menetrendet annak adatainak felhasználásával, az utasok észrevételeinek, tapasztalatainak figyelembe vételével állíthassa össze - áll a cég közleményében. A célcsoportonkénti országos felmérést a MÁV Rt. nyílt, közbeszerzési pályázatán nyertes GfK Hungária Piackutató Intézet végzi el, 2005. május 9-től. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kötelező beszámolás a társadalmi felelősségvállalásrólFEL

A 2005-ös üzleti évtől életbe lépett egy uniós direktíva, mely szerint a közép- és nagyvállalatoknak a pénzügyi jelentésük mellett a társadalmi felelősségvállalásban vállalt szerepükről is számot kell adniuk – igaz, a kormányok a közepes cégek számára felmentést adhatnak ez alól. Az üzleti szférában nemcsak emiatt terjed – az utóbbi években rohamosabb ütemben – a vállalatirányításnak ez az új koncepciója, hanem azért is, mert a cégek felismerték, ezáltal a cég többek között vonzó lehetőséget jelenthet a befektetők szemében, motivált és képzett munkaerőt tarthat meg, illetve üzleti hírneve egyre növekedhet.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, máj. 2.

Célegyenesben a sárospataki könyvek visszaadásaFEL

Az orosz kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta a sárospataki református kollégium 1945-ben a Szovjetunióba vitt könyveinek visszaadására vonatkozó törvénytervezetet. A tervezetet várhatóan még a második világháború európai végének május 9-i hatvanadik évfordulós ünnepségei előtt benyújtják az orosz alsóháznak - jelezte egy tisztségviselő az MTI érdeklődésére. A lépés előzménye, hogy a budapesti Országgyűlés tíz napja külön határozatban nyilvánította ki: Magyarország soron kívül visszaszolgáltat Oroszországnak minden olyan, magyar területen előkerülő kulturális értéket, amely a második világháború következtében jutott oda, és az orosz kulturális örökség részét alkotja. - F: ápr. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Érzelmi intelligencia: a főnök vakfoltjaiFEL

A fejlett érzelmi intelligencia több szimpla kedvességnél: segít a vezetőnek az érzelmi 'vakfoltok' felismerésében, összességében pedig a jó munkahelyi légkör alapja. Minden közösségben akadnak emberinek nevezett problémák, melyek eredőjét nem elsősorban a szakértelem vagy a munkafolyamatok területén kell keresni. Goleman, az 'érzelmi intelligencia atyja' leírja a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen kompetenciákat, és bebizonyítja: a munkahelyi kiválóság legalább 80 százalékban az érzelmi intelligenciától függ. - F: ápr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

HR-es probléma a rossz szagú kollégaFEL

Mit tegyünk, ha annyira erős kollégánk testszaga, hogy ezt már nem lehet tovább szó nélkül elviselni? Az egyik internetes portál egész listát állított össze a teendőkről. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Dzsingisz kán, mint menedzserFEL

Dzsingisz kán gyilkolt és fosztogatott, zsarnoki uralkodása messze földön híres. A BBC vélekedése szerint azonban nem lehet szó nélkül hagyni vezetői képességeit, melyekből ma is sokat tanulhatunk. ... Ha Dzsingisz kán lenne a főnökünk, nem fordulhatna elő, hogy idejétmúlt számítógép mellett ülünk, vagy olyan vállalati autóval furikázunk, mely bármikor felmondhatja a szolgálatot. A ma oly hangzatos fogalmak, mint innováció és hatékonyság igen közel álltak hozzá. Szilárd meggyőződéssel hitt az új műszaki megoldások kipróbálásában, s gyorsan magáévá tette őket. Ha a kínai hadseregben új fegyvert vetettek be, a kán azon munkálkodott, hogy minél több szakembert csábítson át saját soraiba. - F: ápr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakmai intelligenciát mérő vetélkedő indulFEL

'Szakmai intelligencia" elnevezésű vetélkedő keretében egy egyedülálló, szakmai tudásban jártasságot bizonyító verseny indul az [origo] tesztportálján. A játék során a résztvevők felmérhetik saját alkalmasságukat abban a szakmában, amelyiket művelik. A verseny elsődleges célja, hogy rátermettségben és tudásban is összehasonlítható és értelmezhető eredményt kapjanak az érdeklődők. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Távmunkát ajánlanak a kényszervállalkozások helyettFEL

A távmunka jelenthet részben megoldást a kényszervállalkozások jogviszonyának rendezésére - állítja a Magyar Távmunka Szövetség, a pénteken kiadott közleményében. A kényszervállalkozók nagy hányada olyan foglalkozások köréből kerül ki, amelyek könnyen távmunkásíthatók. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

K+F pályázat vállalkozásoknak és kutatóhelyeknekFEL

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a Jedlik Ányos Program keretében 11 milliárd forint támogatást nyújt k+f projektek megvalósításához. Pályázni az élettudomány, az információs és kommunikációs technológiák, a környezetvédelem, az agrárgazdaság és biotechnológia, valamint az anyagtudomány területén lehet. - F: ápr. 26.


Informatikai tanfolyam mozgássérülteknekFEL

Új rendszerű informatikai tanfolyamot szervez a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Székesfehérvári Regionális Képző Központ (SZRMKK) és a Motiváció Alapítvány. Az első évfolyamon 24 munkanélküli mozgássérült ember tizenhárom hónapig tanulja a számítógép-kezelést, adatrögzítést, digitalizálást. Dr. Mlinarics József - a MATISZ ügyvezető elnöke - szerint a multimédia- fejlesztéstől a hivatali ügyintézésig, a levéltáraktól a lakossági szolgáltatásig mind több helyen van szükség a hagyományos dokumentumok számítógépes feldolgozására. Nemcsak rövid távú képzési igényeket elégít ki a tanfolyam, hanem több jelenlegi, illetve leendő szakma építőeleme lehet, ha megvalósul az informatika modul rendszerű képzési rendszere. A súlyos mozgássérültek képzését, munkáját leginkább a közlekedés nehezíti. A szervezők ezért távoktatással, bentlakással, szervezett szállítással segítenek. A részvevőknek mindössze egy hónapig kell tartósan elszakadniuk megszokott környezetüktől, a továbbiakban pedig havonta egy-két alkalommal, mindössze 2-2 napos konzultációra várják őket Fehérváron. A többi időt távtanulással és a távmunka gyakorlásával töltik. Érdekeltek lesznek a hatékony munka módszereinek elsajátításában, mert már a gyakorlatként végzett munkáért is bért kapnak. - F.:ápr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

100 'Nagy Könyv' 100-100 szóbanFEL

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasásra serkentő felhívása. Régen olvasta? Még nem olvasta, de érdekli? Mi összefoglaltuk A Nagy Könyv játékban legnépszerűbbnek bizonyult száz regény tartalmát - a játék kedvéért mintegy száz-száz szóban... A könyvek címére kattintva olvasható a könyv rövid ismertetője.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Legszebb könyveink a Corvinák'FEL

Csukovics Enikő történész mutatta be a XV. századi Európa egyik legjelentősebb könyvtárát. Az egykori kb. 2500 kötetből álló könyvtárból ma már csak mintegy kétszáz-valahány kötet létezik, a világ különböző könyvtáraiban az USA-tól egészen Szentpétervárig. Magyarországon a Széchenyi Könyvtárban őrzik a legtöbb kötetet belőle és nagyon-nagyon nem szívesen adják az olvasók kezébe. Viszont facsimile kiadás készült a legszebb kötetekből. Azoknak, akik meg szeretnék nézni, jó hír, hogy most már interneten is hozzáférhető. A Széchenyi Könyvtár folyamatosan rakja fel ezeket a köteteket az internetre, és valóban, az ember letölti a képet, megnézi, olyanra nagyítja, amilyenre szeretné, tehát most már sokkal inkább hozzáférhetők ezek a kötetek, akár otthon este 11-kor is. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

ARIC - spanyol partnerkeresésFEL

Salamancai (Spanyolország) nonprofit szervezet Kultúra 2000-es pályázatban venne részt partnerként vagy társszervezőként a következő területeken: építészet, kézművesség, kulturális örökség, kiállítások, történelem, könyvtárak, kulturális események, archívumok, fotóművészet, népzene. (KultúrPont) Bővebb információ: ARIC; Padre Cámara 18, 37004 Salamanca, Spain - Santiago Bayón Vera nenci@usal.es , link


Canterbury könyvadomány EsztergomnakFEL

Canterbury képviselő-testülete több mint kétszáz angol nyelvű könyvvel ajándékozta meg Esztergom városi könyvtárát. A klasszikus angol szerzők műveiből és ifjúsági regényekből álló gyűjteményt Esztergom testvérvárosának képviselő-testülete és az ottani polgármesteri hivatal dolgozói állították össze személyes tulajdonukból - mondta Kovácsné Váradi Eszter könyvtárigazgató pénteken az MTI-nek.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tilos a könyvtárban aludni, enni és fürdeniFEL

A houstoni városi tanács rendeletben szabályozta, hogy csak azok látogathatják a közkönyvtárakat, akik otthon kialudták magukat, teli gyomorral jönnek, és saját fürdőszobájukban már megtisztálkodtak. A döntéssel a városi könyvtárosok panaszait orvosolták a képviselők. A közkönyvtárakban eddig áldatlan állapotok uralkodtak: sokan átmeneti szállásnak, étteremnek, illetve közfürdőnek tekintették az eredetileg más igények kielégítésére létrehozott intézményeket. - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Wikipedia: Össznépi kezdeményezésFEL

Az olvasók által is szerkeszthető internetes lexikon, a Wikipedia dinamikus fejlődése az internetpiac nagyágyúinak figyelmét is felkeltette. Nem könnyű olyan lexikont találni, amely tartalmazná Irak április elején beiktatott elnökének nevét, amelyben szerepelne II. János Pál pápa halála vagy amelyik szinte naprakészen nyomon követné a magyar kormány összetételének alakulását. Pedig van ilyen, méghozzá ingyen -- az interneten (link Aki akar, írhat is bele, sőt ez nem puszta lehetőség, hanem feltétele a Wikipedia működésének és fejlődésének. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarország Képes Történelmi KronológiájaFEL

A magyar történelem nevezetes évszámaihoz, eseményeihez kapcsolódva mintegy 18 ezer kép, illusztráció között kereshetnek az érdeklődők a Magyarország képes történelmi kronológiája című internetes adatbázisban, amelyet kedden az oktatási tárca vezetője mutatott be. A link címen elérhető adatbázisban először ismerheti meg a nyilvánosság az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os röplapgyűjteményét, valamint a XVI-XVII. század magyar vonatkozású nyomtatott röplapjait.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Ingyenesen letölthető dalokat kínál a RealNetworks zeneszolgáltatásaFEL

A RealNetworks Rhapsody nevű online zeneszolgáltatása havi 25 dal letöltését teszi lehetővé. A bejelentkezett felhasználók számára ingyen. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a www.sziget.huFEL

A mai naptól megújult arculattal és tartalommal érhető el a Sziget Fesztivál hivatalos honlapja. A tulajdonosok tervei szerint a sziget.hu idővel a hazai piac legnagyobb szórakoztató-kulturális- programajánló portállá fejlődik. A site, a fesztiváltól függetlenül egész évben működik. A tartalomban kiemelt szerepet szánnak a felhasználók egyedi látásmódjának, így helyet kap rajta a freeblog nevű webes napló is. (Ez a teljes hír.) - F: ápr. 27.

Hírforrás:
2005. május 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvsorozat a hazai műemlékekrőlFEL

Magyarországon mintegy 12 ezer műemléket tartanak nyilván. Ezek alig öt százaléka állami tulajdon, a többi önkormányzati, egyházi vagy magánkézben van. Jelentős, harminc százaléknyi a privátszféra jelenléte, és ez -- Európa más országaihoz hasonlóan -- növekvő tendenciát mutat. A KÖH azt tervezi, hogy 2007 elejéig húsz kötetben közzéteszi a teljes műemlékjegyzéket. A Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét bemutató első két könyv már megjelent, az idén még további négy-öt kötet kiadása várható. - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új gazdasági magazin: TőkeFEL

Tőke címmel új, negyedéves gazdasági magazin jelent meg. A kiadványt a vezető osztrák üzleti lap, a Wirtschaftsblatt tulajdonosa, a 4 profit Verlag GmbH jegyzi. Az első példányt januárban a másodikat pedig áprilisban küldte ki a kiadó ingyenesen az általa kiválasztott címzettek számára. Mario Franzin, a lap főszerkesztője a Világgazdaságnak jelezte: a Tőke mindazokat megcélozza, akik érdeklődnek a magyar gazdasági piac iránt, különösen hasznos lehet a bankok, biztosító társaságok és a befektetési alapkezelők számára. Részletek a Világgazdaság holnap megjelenő Reklám és Média oldalán. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság

Új tudományos folyóirat a netenFEL

Már olvasható az újonnan létrejött Freeside Europe on-line tudományos folyóirat (link amelynek nem csak magyar, hanem finn, lengyel és ukrán szerkesztői is vannak. Az internetes újság az információs társadalom kultúrájának interaktív diskurzustere, egyfajta információs szabadkikötő szeretne lenni. Az elektronikus megjelenést azért választották, mert az információs társadalom korában a tudományos élet is egyre inkább az internetre tevődik át, amely - a nyomtatott sajtóval ellentétben - mobil, dinamikus és rugalmas felületet biztosít a tudományos diskurzushoz. Az újság témája, az információs társadalom kultúrája szorosan kapcsolódik ahhoz a médiumhoz, amelyen megjelenik. A Freeside Europe on-line folyóirat nem csak egyirányú információáramlást biztosít, hanem olyan interaktív tudományos „diskurzustér”, mely közvetlen lehetőséget biztosít más tudományos közösségek képviselőinek is a tanulmányokhoz való hozzászólások publikálására. - F: ápr.26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Virtuális múzeum -- képtár marketing-célbólFEL

A világ minden részéről elérhető internetes 'múzeumot' épített fel a Kieselbach Galéria (link A páratlanul bőséges képanyagot bemutató művészeti portálon 1320 festő, 15 ezer alkotása tekinthető meg művészettörténészek tanulmányaival, archív fotódokumentációval. A Galéria kiadásában megjelent Modern magyar festészet című összefoglaló könyv mindkét kötete is felkerült a világhálóra, a magyar mellett angol nyelven is. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobiltelefonos térképet, műholdas navigációt kínál a T-MobileFEL

Térkép a mobilban! A T-Mobile-nál a szükséges adatátviteli szolgáltatásokkal együtt, akciós készülékcsomagban is megvásárolható a Wayfinder kifejezetten mobiltelefonokra kifejlesztett műholdas navigációs rendszere. Az Európában már több mint 120 ezer ügyfél által használt megoldással a telefon kijelzőjén megjelenített térképen a felhasználó tartózkodási helye alapján lehet útvonalat tervezni és tájékozódni. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról