Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/20., 5. 18.

Könyvtáros sztereotípiák -- illusztrálva
Könyvtárzáró aktus (Kálvária téri fiókkönyvtár, Szeged)
Szolgáltató könyvtár a faluba -- a használók az internetet keresik leginkább(!)
Eltűnőben a napilapok?
Magyarországon még a GDP egy százaléka alatt a K+F költés
Fiatalítana a közigazgatás
Creative Commons Magyarországon
Elkezdődött a Szent István-könyvhét
Nagy Könyv: a fiatalok többen szavaztak, vidéken kevés a könyv
Magyar könyvtárosok Csongrádon
Tonk Sándor nevét viseli az EMTE kolozsvári könyvtára
Bővül a GatewayUK-hálózat
Egyensúlyozó művészet (BSC)
Ötszázmillió távmunkahelyekre
A munkakör nem kezelhető uniformisként
Bevalljam vagy ne valljam: spórolás az alkalmazottakon
Gondoskodás nélkül elvész a hírnév -- outplacement
Kiút a rossz munkahelyről
Önmenedzselés -- a Janus-arcú művészet
55 milliárd értékben bombáztak minket reklámmal
Huszonegy egészségügyi lépés -- információterjesztésről nem esett szó
Hódít a videojáték-marketing -- lehetőség könyvtáraknak is?
Internethasználat az EU-ban: hazánk az utolsók között
Szakértői központ a közintézmények informatikai fejlesztésekhez
Internetes hozzáférési bázis Szlovákiában
A kultúrafogyasztás arisztokratái Pesten élnek
Mobilos zenebolt indult a Pannonnál
Mobilon olvasnak könyvet a japánok
Már a kínai piacért harcol a Google és a Yahoo
A Guardian Online a legjobb webes napilap
Könyvégetést rendeztek a nácik
Videókeresővel rukkolt ki a Yahoo
Hatályos jogszabályok ingyenesen a FigyelőNeten
Online napilapot indít a katolikus egyház
Europass az interneten
RTL Klub -- új portál, új néven
Megújult a MÚOSZ honlapja
'Dallamkönyvtár' -- dallamok a Pannon Zene szolgáltatással
Brüsszel hatmillió euróval segíti a kisvállalkozások partnerségét
Friss Múzeumi Hírlevél a www.koh.hu -on
Székely szótár -- megfejtések


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtáros sztereotípiák -- illusztrálvaFEL

Itt van egy összeállítás link arról, hogy filmekben, tévében, újságban, neten hogy ábrázolják a könyvtárosokat. Van néhány megjelenítése a könyvtáros elfoglaltságnak, ami igenis az általában az emberekben élő képnek ellentmond. Például szexis könyvtárosok. Az esszét John Hubbard írta és PDF formában is letölthető link (36 oldalon, angolul), jó sok képpel meg linkkel. - F: ápr. 27.
-- Azért annak is van üzenete, hogy évek, vagy talán évtizedek óta arról megy a diskurzus: mi nem olyanok vagyunk, mint amilyennek bennünket látnak... ;-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárzáró aktus (Kálvária téri fiókkönyvtár, Szeged)FEL

Idén tovább fogyatkozik a szegedi Somogyi-könyvtár fiókhálózata. A múlt hét végén fogadott utoljára olvasókat a Kálvária téri könyvtár. A gyűjtemény egyik fele a körzetet ellátó Móra utcai bibliotékába, a másik a többi fiókkönyvtárakba, illetve raktárba kerül. A könyvtárosok a kölcsönkönyvek átadása után szomorúan jegyezték meg: rosszul érinti őket a bibliotéka bezárása; az intézet gyerekeit minden héten elhozták a könyvtári foglalkozásokra. A könyvtárosok mesét olvastak nekik, kézműves programokat tartottak. A legközelebbi (Móra utcai) könyvtár túl messze van ahhoz, hogy a részben mozgáskorlátozott gondozottakkal hasonló rendszerességgel megtegyék az utat. A Kálvária téri fiók 104 négyzetméteres helyiségét a móravárosi plébániától bérelte a Somogyi. Az 1996-ban megnyitott bibliotékában tavaly 3770 olvasó fordult meg. Legutóbb szinte pontosan egy éve volt könyvtárbezárás Szegeden: akkor Kecskés- és Béketelep, Szentmihály és Gyálarét fiókjainak ajtajára került lakat. -- A Kálvária téri fiók bezárásáról tájékoztató szórólapon fölhívták a könyvtárlátogatók figyelmét arra is, hogy a körzetet május 17-étől a Móra utca 21. alatti könyvtár látja el, bővített szolgáltatásokkal és hosszabb nyitvatartási időben. Több olvasó még örült is a változásnak, mert lakóhelyükhöz közelebb esik a Móra utcai fiók. - F: máj. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szolgáltató könyvtár a faluba -- a használók az internetet keresik leginkább(!)FEL

A lényeg, hogy megváltozzon a hagyományos könyvtárkép és ne az maradjon meg az emberekben, hogy pár ezer könyvből válogathatnak, hanem mindenhez hozzájusson a használó, ami érdekli - mondta Elekes Eduárdné, a megyei könyvtár igazgatója Dombóváron, a kistelepülések könyvtári ellátásáról szóló konferencián tegnap. Az intézmények szerepe folyamatosan változik. A könyvtárigazgatók elmondták: mára a látogatók leginkább az internet miatt ülnek be az egykori olvasótermekbe. Az elképzelések szerint szolgáltató könyvtárakat alakítanának ki, és lehetőség lenne a könyvek mellett bármilyen információ átadására. Ez a dombóvári kistérségben napokon belül megvalósulhat, mivel a többcélú társulás több mint hét és félmillió forintot kapott a mozgókönyvtári feladatok ellátására. A másik forma a könyvtárbuszok használata. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Tolnai Népújság

Eltűnőben a napilapok?FEL

Harmincöt év múlva eltűnhet az utolsó napilap a standokról, ha a mostani tendenciák folytatódnak. A kiadók világszerte kisebb formátumokkal próbálkoznak. Akadnak olyanok is, akik bibliával vagy barkácskészlettel együtt akarják eladni termékeiket. - F: máj. 10.

Hírforrás:
2005. május 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság

Magyarországon még a GDP egy százaléka alatt a K+F költésFEL

Magyarországon, a legfrissebb adatok szerint a GDP 0,94 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, míg az európai uniós átlag két százalék körül van -- mondta az MTI-nek Greiner István a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke.
-- Az EU-átlag 1,9, USA 2,8, Japán 3, Finnország 3,5 a GDP átlagában (az elmúlt néhány év adatai). A kutatásfejlesztés a könyvtárak potenciális megrendelője. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Fiatalítana a közigazgatásFEL

Összesen hatvannégy területre hirdetett meg álláslehetőségeket a kormány fiataloknak -- tudta meg a Világgazdaság. A pályakezdő fiatalokat ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban alkalmazhatják a minisztériumok. A konstrukció keretében harminc évnél fiatalabb felsőfokú végzettségű szakembereket vehetnek fel a minisztériumok, olyanokat, akik diplomájukat két éven belül vették kézhez. - F: máj. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Creative Commons MagyarországonFEL

A Creative Commons a 'szellemi alkotások közkinccsé tételét finomhangoló rendszer' megjelent Magyarországon is. A rendszer lényege, hogy a szerzők maguk rendelkezhessenek különböző szinten műveik szabad felhasználásáról. A magyar szerzői jog jelenleg ezt a lehetőséget nem ismeri, kötelező az egyedi engedélyezés. A BME-n a MOKK kutatóközpontban lefordították a CC alapdokumentumát és lépéseket tesznek, hogy beilleszthető legyen a magyar szerzői jogba. Ehhez szükség van arra, hogy a CC minél szélesebb körben ismert, és igényelt eljárás legyen. A jelenlegi szabályozás jól láthatóan akadályozza a szellemi alkotások internetes terjesztését. Ez különösképpen hátrányos a magyar kultúra és tudomány írott dokumentumainak terjesztésére. Ismerkedjünk meg, terjesszük ennek a kezdeményezésnek az eredményét. A magyar CC honlap: link Egy Index cikk a témáról: link


Elkezdődött a Szent István-könyvhétFEL

Kedden kezdődött Budapesten az immár hagyományos Szent István-könyvhét, melyen a kiadók csaknem hatezer kiadványt, köztük hetvennyolc újdonságot kínálnak. A keresztény szellemiségű kiadók seregszemléjét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Az ünnepségen adják át az idei Stephanus-díjakat -- olvasható a radio.hu-n. - F: máj. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy Könyv: a fiatalok többen szavaztak, vidéken kevés a könyvFEL

Kétszáznegyvenezer ember voksolt a Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játék első fordulójában. Egy magyar és egy külföldi műre lehetett szavazni, így alakult ki a csaknem 400 ezer voks révén a százas toplista. Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke szerint: Az látszik, hogy a városokban és a központi nagy könyvtárakban mind a száz könyv megtalálható, a kis településeken ennek körülbelül a fele, tehát 50 százalékos a telítettség. Azt gondolom, hogy az iskolai könyvtárakban legalább ilyen rossz a helyzet, tehát arra kell majd a programnak és a kulturális politikának gondolnia, hogy miként lehet, ha nem is a százat, de a 12-t minden kis településre eljuttatni, hogy ezek olvashatóvá váljanak. Ha a társadalom nagy része számára kedvenc könyvek, akkor a lehetőséget meg kell kapni mindenkinek, hogy elolvashassa ezeket a könyveket. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar könyvtárosok CsongrádonFEL

Csongrádon, a városházán május 9-én kezdődött a Kárpát-medencei könyvtárosok találkozója. A nemzetközi konferenciára több mint 130-an érkeztek a hazai és a határon túli könyvtárakból. Bedő Tamás, Csongrád polgármestere, az immár három éve új és kulturált környezetben működő csongrádi városi könyvtár egyik sikerének nevezte, hogy itt írják alá a magyar könyvtárosok szakmai szervezeti együttműködési megállapodásukat. Ma a konferencia résztvevői az új szegedi egyetemi könyvtárat látogatják meg. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tonk Sándor nevét viseli az EMTE kolozsvári könyvtáraFEL

Tonk Sándorról, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem elhunyt rektoráról nevezték el a magyar állami költségvetésből támogatott egyetem kolozsvári Déva utcai kirendeltségének könyvtárát. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bővül a GatewayUK-hálózatFEL

2005. május 25-től a XII. kerületi Ugocsa utcai Szabó Ervin Könyvtárban működik majd a British Council Benczúr utcai központi könyvtárának harmadik budapesti információs pontja. Az országos szinten immár 22 kirendeltséget számláló GatewayUK-hálózat legújabb tagja a tervek szerint a Nagy-Britanniát bemutató általános kiadványok mellett egyéb, többek között a továbbtanulással és a turizmussal kapcsolatos írott forrásokat is az érdeklődők rendelkezésére bocsát majd.

Régebbi hírforrás(ok): (e-dialogue), KultúrPont

Egyensúlyozó művészet (BSC)FEL

A Balanced Scorecard -- kiegyensúlyozott teljesítménymutatók rendszere -- könyvtárban is használható irányítási és tervezési rendszer. Ezzel kapcsolatos 'szabályok':
A munkatársaknak látniuk kell helyüket a megvalósítás folyamatában, ismerniük kell a velük szembeni elvárásokat, s a mutatószámok ismeretében tudniuk kell, hogy mikor van szükség módosításokra, változtatásokra. A tapasztalatok szerint az átlagos szervezetben az alkalmazottak 90-95 százaléka nem tud a vállalat stratégiájára vonatkozó kérdésekre válaszolni. A rendszert alkalmazóknál azonban a dolgozókban tudatossá váló stratégia megfordítja a fenti arány.
Ehhez a BSC négy nézőpontból vizsgálja a szervezet teljesítményét:
-- pénzügyi (Mit várnak a szervezettől a tulajdonosok / fenntartók?)
-- vevői (Mit várnak a szervezettől a vevők / használók?)
-- működési (Milyen folyamatokban kell a szervezetnek kiemelkedően teljesítenie?)
-- tanulási (Hogyan őrizheti meg a szervezet fejlődési képességét?)
A Norton--Kaplan-féle öt elv a stratégiaközpontú szervezet létrehozására:
1. Fordítsuk le a stratégiát az operatív működés nyelvére!
2. Alakítsuk a szervezetet a stratégiához!
3. Tegyük a stratégiát a dolgozók mindennapi feladatává!
4. Alakítsuk folyamatos tevékenységgé a stratégiaalkotást!
5. A változást a felső vezetők kezdeményezzék!

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Ötszázmillió távmunkahelyekreFEL

Százezer új típusú távmunkahely megszületését szorgalmazta 2008-ig a Távmunkatanács ülésén Simon Gábor elnök, kiemelve: ily módon csökkennének a foglalkoztatási költségek, és javulna a mozgáskorlátozottak, valamint a kismamák foglalkoztatási aránya. A munkaerő-piaci alap az idén újabb ötszázmillió forintos pályázattal segíti egyrészt a hátrányos helyzetű csoportok távmunkahelyeinek létrehozását, valamint azt, hogy a közszféra modernizációjával a meglévő munkahelyeket távmunkahelyekké alakíthassák át. - F: máj. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

A munkakör nem kezelhető uniformiskéntFEL

Legalább huszonöt százalékos hatékonyságnövekedést eredményezhet, ha egy szervezet megfelelően átgondolt munkaköreit időnként felülvizsgálja. Az újraértékelés során ugyanis kiderül, hogy bizonyos folyamatokat más eszközökkel, erőforrásokkal lehet csak megfelelően ellátni -- mondja Gyökér Irén. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója szerint hibás gyakorlat, hogy a munkakörök többsége akkor alakul ki, amikor bizonyos feladatokat a már meglévő dolgozók nem tudtak ellátni, ezért kreálnak egy új munkakört. - F: máj. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bevalljam vagy ne valljam: spórolás az alkalmazottakonFEL

A leplezett foglalkoztatást mindenki bocsánatos bűnnek tartja. A munkáltatók azzal áltatják magukat, hogy mivel mindenki hasonló fogásokkal él, ez már a 'megengedett' kategóriába tartozik, a 'vállalkozók' pedig örülnek az eleinte magasabb fizetésnek. Az önfoglalkoztatók és a vállalkozók aránya a 1990-es évektől ugrásszerűen megnőtt. Becslések szerint a munkával rendelkező férfiak csaknem egyötöde, míg a nők 11 százaléka tartozik ehhez a csoporthoz. Meglepő, de az idősebb korosztály körében jellemzőbb a vállalkozói pozíció, mint a fiataloknál. Ez amiatt van, hogy az 1990-es években elsősorban a rosszabb helyzetben levők -- így az idősebbek -- szorultak tömegesen a munkaerőpiac perifériájára, és váltak a kényszer következtében saját maguk munkaadójává. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gondoskodás nélkül elvész a hírnév -- outplacementFEL

Kedveltebbek az álláskeresők között azok a munkaadók, akik távozó dolgozóiknak segítséget nyújtanak a váltáshoz. A gondoskodó leépítés (outplacement) jó hatással van a közhangulatra és biztosíték a vállalati hírnév megőrzéséhez. - F: máj. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiút a rossz munkahelyrőlFEL

Az álommunkahely csupán keveseknek adatik meg, a legtöbb esetben van egy-két olyan faktor, amely kapcsán felvetődik az alkalmazott fejében, hogy másfelé veszi az irányt, ez azonban ritkán megy gördülékenyen. - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Önmenedzselés -- a Janus-arcú művészetFEL

Érvényesülési szempontból az emberek önfoglalkoztatók, vállalkozók (Magyarországon 15-20%), vagy alkalmazottak -- írja az ismert karrier- tanácsadó. A cikk főként az utóbbiaknak szól. Cél: állásmegtartás vagy új állás megszerzése. Az 'átmeneti gazdaságok' polgáraira jellemtő önmenedzselés: kiszolgáltatottság a munkaerő-piacnak, kevéssé jellemző az önérvényesítés, passzív, 'sült galambra váró' attitűd. Pedig arra érdemes készülni, hogy életünk során 5-7x munkakört, 2-3x pedig akár szakmát változtatunk. A cikk javaslatot, szempontokat ad a karrier-SWOT-elemzésre, bemutatja az érvényesülés módjait (szülők révén, saját révén, tehetséggel (10%), mentorral - - akivel felismertetjük tehetségünket). Felsorolja, hogy milyen jelekre kell figyelni az állás megóvása érdekében. Oda kell figyelni: rossz ágazati hírek, megrendelők elvesztése, lemorzsolódás és létszámstop, bérbefagyasztás, tömeges, korengedményes nyugdíjazás, gyakori 'minden rendben' gyűlések. A munkahely veszélybe kerülése esetén tanúsítsunk aktív érdeklődést a lehetséges új feladatok és cégünk iránt -- javasolja. Értékreprezentációnkat (pl. javaslatcsomag) juttassuk el a lehető legmagasabb szintre. A továbbiakban részleteiben szó esik a jó életrajz jellemzőiről, a tájékozódó beszélgetésről, a tudatos kapcsolatépítés lépéseiről (találkozók, tárgyalások, köszönőlevél). (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Önmenedzselés -- a Janus-arcú művészet. In: Harvard Busimessmanager (2005) május p. 63-8

55 milliárd értékben bombáztak minket reklámmalFEL

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) becslése szerint tavaly összesen 154,7 milliárd forintot költöttek reklámra, egy évvel korábban ez meghaladta a 134 milliárd forintot Az MRSZ vizsgálata szerint a hazai reklámköltések egy év alatt 134,9 milliárdról 154,7 milliárd forintra növekedtek. Az előző évhez viszonyítva listaáron mintegy 20 százalékos a reklámbevételek növekedése. Az MRSZ becslése szerint 2004-re 14,6 százalékkal nőtt a 'reklámtorta'. A nyomtatott sajtó és a televízió 2003-as, szinte azonos nagyságú két nagy szelete -- 41,3-41,3 százalék -- 2004-re kissé módosult: a televíziós költés aránya 41 százalék, 63,8 milliárd forint, a nyomtatott sajtóé 39 százalékra, 60,3 milliárd forintra csökkent. A legdinamikusabb, mintegy 60 százalékos növekedést az online szolgáltatók produkálták: az internetes tortaszelet 3,5 milliárd forintos reklámbevétellel így 2 százalékos. A rádiós költések 39 százalékkal emelkedtek, a tortaszelet nagysága így 12,5 milliárd forintos bevétellel 8 százalék. E növekedésben nagy szerepe van a helyi rádióknak. A közterületi reklám 9 százalékos részesedést szerzett, míg a mozi részesedése a reklámtortából 1 százalék körül mozog. - F: máj. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Huszonegy egészségügyi lépés -- információterjesztésről nem esett szóFEL

A Száz lépés program egészségügyi intézkedéseinek legtöbbjéhez már az idei év nyarán hozzálátnak a felelős minisztériumok. Vojnik Mária, az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára ismertette a végrehajtás ütemtervét, melyet szerdán fogadtak el a miniszterek. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hódít a videojáték-marketing -- lehetőség könyvtáraknak is?FEL

Egy új, médiumokból, játékfejlesztőkből és reklámügynökségekből álló hálózat megkönnyítené a számítógépes játékokon keresztül történő reklámozást és hatásának mérését. Az IGA Worldwide nevű csoport reklámszakértőket gyűjtött össze, akiknek feladata a játékokon belüli hirdetések hatékonyságának növelése lesz. - F: máj. 10.
-- Lehet-e videojátékba könyvtár, információkeresést, olvasást 'product plecement'-ként :-) elhelyezni? Vagy a kérdést máshonnan közelítve: lehet-e a könyvtárról stb. videojátékot készíteni? A viszolygás talán nem alaptalan, de kérdés, hogy megengedheti-e a szakma, hogy e marketinglehetőséget ki ne használja, miközben az író-olvasó találkozók, olvasókörök, olvasómozgalmak hatékonysága a nulla felé közelít? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Internethasználat az EU-ban: hazánk az utolsók közöttFEL

Magyarországon a lakosság 28, a vállalatok 78 százaléka használta rendszeresen az internetet az elmúlt év elején, hazánk mindkét adattal az Európai Unió sereghajtói közé tartozik -- derül ki a pénteken Brüsszelben közzétett huszonöt országos tisztikából. - F: máj. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakértői központ a közintézmények informatikai fejlesztésekhezFEL

Az Oracle bejelentette, hogy létrehozza új szakértői központját, amely a közszolgálati informatikai rendszerek bevezetését fogja támogatni az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országokban. A budapesti központú szervezet a közintézmények számára elérhetővé kívánja tenni mindazt a tudást, amelyet az Oracle a különböző európai közszolgálati projektek során halmozott fel. A kezdeményezés a tíz új uniós ország mellett Horvátország, Románia, Bulgária, Törökország és a balkáni térség többi államának központi, regionális, illetve helyi kormányzati szerveit érinti. - F: máj. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Internetes hozzáférési bázis SzlovákiábanFEL

Megnyílt az első szlovákiai eMagyarország internet-hozzáférési bázis pénteken, Somorján, a Fórum Kisebbségkutató Intézethez tartozó Bibliotheca Hungarica könyvtárban, ahol Kovács Kálmán a magyar kormány informatikai és hírközlési minisztere és Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke adta át a 'Szülőföldön az információs társadalomba' elnevezésű program keretében létesített internetes hozzáférési bázist. - F: máj. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A kultúrafogyasztás arisztokratái Pesten élnekFEL

Kialakult egy, a 'javakban dúskáló csoport', akik elsősorban az elitkultúra iránt érdeklődnek. Mások viszont alig férnek hozzá bármiféle kulturális termékhez -- derül ki abból a felmérésből, amely a fiatalok életmódját, szokásait, jövedelmi helyzetét és életlehetőségeit vizsgálta. A fiatalok kulturális fogyasztása településtípusonként eltérő képet mutat -- áll az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt kutatásban. 2000-hez képest tovább nőtt a társadalom kettészakítottsága a kultúra fogyasztása, a kulturális helyek látogatása terén. Különösen feltűnő Budapest és a községek ellentéte. - F: máj. 04.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobilos zenebolt indult a PannonnálFEL

Mobiltelefonra való letöltésen alapuló wapos zeneboltot indított a Pannon GSM. A társaság szolgáltatása keretében több tízezer zeneszámot vásárolhatnak meg a mobilcég ügyfelei. A Pannon Zene névre keresztelt szolgáltatást a társaság ügyfelei jelenleg kilencféle, Symbian operációs rendszert futtató, nagyméretű belső memóriával szerelt okostelefonról vehetik igénybe, egy ingyenes segédprogram telepítését követően. - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobilon olvasnak könyvet a japánokFEL

Japánban számos szájton lehet mobiltelefonra könyvek vásárolni, a klasszikustól a bestsellereken át olyan alkotásokig, amelyek kifejezetten az új médiumra íródtak. Japánban számos szájton lehet mobiltelefonra könyvek vásárolni, a klasszikustól a bestsellereken át olyan alkotásokig, amelyek kifejezetten az új médiumra íródtak. A mobilirodalomhoz hozzá kell szokni, hiszen a kis méretű képernyőn csak néhány sort lehet elolvasni. A mobilos könyvtár Dél-Koreában és Kínában is népszerű, Japánban pedig nem egy ember valósággal a mobiltelefon-irodalom rabjává vált. Különösen a rémtörténetek kellendőek, a Bandai Network tokiói cég már százötven kötetet kínál 'Bunko Jomihodai' elnevezésű honlapján. A 2003 óta létező szolgáltatás iránt különösen tavaly nőtt nagy mértékben az érdeklődés és ma már mintegy ötvenezer előfizetője van a mobilirodalomnak. A Bandai piackutatása szerint a mobilon olvasók fele nő, és sokan közülük odahaza bújják mobil-könyveiket. Némi meglepetést okozott a klasszikusok nagy népszerűsége, de a szexuális tanácsadók iránt is nagy a kereslet. Széles körben elterjedtek az elektronikus szótárak is. - F: máj. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Már a kínai piacért harcol a Google és a YahooFEL

Működési engedélyt nyert és webcímet vásárolt a Google a második legnagyobbnak számító kínai piacon. A terjeszkedés új távlatokat nyit a Yahooval folytatott harcban -- írja a Menedzsment Fórum. Noha a Google nincs fizikailag jelen az országban, így is egyre népszerűbb a lakosság körében. A cég szóvivője elmondta, nemrég szereztek egy kínai weboldalt (link de jelenleg még nem üzemel; a címre látogatókat a Google főoldalának kínai nyelvű változatára irányítják át. - F: máj. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Guardian Online a legjobb webes napilapFEL

A 2005-ös Newspaper Awards győztese, vagyis a legjobb webes napilap a Guardian Unlimited lett. Egy héttel korábban a lap a Webby Awards díjazottja volt. A Guardian webszájtja immár sorozatban hatodszor kapja az egyik legnagyob elismerést, olyan riválisokat maga mögé utasítva, mint például a Telegraph és a Financial Times. A múlt héten a Guardian Unlimited a Webby Awards díjat kapta meg, ezt a szakma az online Oscar-díjnak tekinti. A Webby díjaknál a New York Times, a Washington Post, a Wall Street Journal és a Variety honlapjait előzte meg. - F: máj. 13.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvégetést rendeztek a nácikFEL

1933. május 10-én Berlinben nyilvános könyvégetést tartottak a nácik. A nemzetiszocializmus által értéktelennek, veszélyesnek ítélt művek a berlini Opera téren váltak a tűz martalékává. Köztük olyan írók munkái mint Erich Kästner, Bertold Brecht, Karl Marx, Thomas Mann, Sigmund Freud, Albert Einstein. A 'kulturális tisztogatás' keretén belül 1933 május végéig a nyilvános könyvtárakból, mintegy 10 ezer mázsa könyvet távolítottak el. A nácik fekete listája több mint 3000 könyvet tartalmazott. Igazán említésre méltó ellenállásra nem került sor. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Videókeresővel rukkolt ki a YahooFEL

A Yahoo egy új, speciálisan videók keresésére alkalmas webes szolgáltatással rukkolt ki, amellyel az interneten szörfözők segítségére szeretnének lenni a legújabb zenei klipek, videók vagy filmek keresésében. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatályos jogszabályok ingyenesen a FigyelőNetenFEL

A FigyelőNet hírportál megújulásának egyik legfontosabb elemeként, új szolgáltatásként útjára indul Magyarország első ingyenes online törvénytára. Az ingyenes törvénytár a hasonló fizetős kiadványokhoz hasonlóan a teljes magyar joganyagot kereshető és hatályosított formában tartalmazza. A FigyelőNet hírportál és az Opten Informatikai Kft. cég- és jogi információs szolgáltató együttműködésének köszönhetően 2005. május 11-től a link 'Törvénytár' aloldalon Magyarországon először ingyenesen elérhetővé vált a hatályos teljes magyar joganyag. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online napilapot indít a katolikus egyházFEL

A katolikus egyház internetes napilapja pünkösdvasárnap nulla órától lesz elérhető a világhálón -- közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). 'Az idén 95 esztendős Magyar Kurír katolikus hírügynökség életében ezzel új korszak kezdődik' -- olvasható az MKPK sajtóirodája által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben. Mint írták, a katolikus hírügynökség a technika adta lehetőségekkel élve immár nem pusztán a sajtó munkatársainak szolgál hírforrásul a hazai és a világegyház eseményeiről, hanem szolgáltatásai minden internetező érdeklődőnek hozzáférhetővé válnak. Az internetes napilap a Magyarkurir.hu webcímen lesz olvasható vasárnaptól. - F: máj. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Europass az internetenFEL

Elindult a link , így az egységes európai önéletrajzot már bárki letöltheti a honlapról. Május elsején kezdte meg működését a weboldal, ahonnan az érdeklődők az álláskereséshez elengedhetetlen dokumentumok egy részét is letölthetik amellett, hogy híreket olvashatnak az Europass dokumentumokkal kapcsolatos legfrissebb információkról és rendezvényekről. Bár az oldal egyes részei még feltöltés alatt állnak, az Europass portfolióba tartozó dokumentumok közül az Önéletrajz és a Nyelvi Útlevél sablonok már elérhetők. - F: máj. 13.

Hírforrás:
2005. május 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

RTL Klub -- új portál, új névenFEL

RTL Klub Online helyett RTL Klub.hu márkanéven elindult a kereskedelmi csatorna új portálja. Az új márkanév új oldalt jelez, amelynek legfontosabb célja a szórakoztatás és a szolgáltatás. A site kialakításának alapja a televízióhoz illeszkedő, modern arculat, az áttekinthető szerkezet, a könnyű kezelhetőség és több új szolgáltatás bevezetése volt. - F: máj.. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a MÚOSZ honlapjaFEL

Tartalmi és formai szempontból is újjászületett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége internetes honlapja (link A médium lehetővé teszi, hogy az országszerte több mint 5000 taggal rendelkező szakmai közösség -- hosszú évtizedek után -- végre napi kapcsolatban legyen tagjaival, és párbeszédet folytasson a MÚOSZ-t, valamint a sajtószakmát érintő kérdésekről. A honlapon a hírek a legnagyobb hazai újságíró-szövetség szervezeti struktúrájához igazodó rovatszerkezetben jelennek meg. A belső szakmai csoportokkal (választott testületekkel, szakosztályokkal, bizottságokkal, stb.) kapcsolatos információk saját felületen kapnak nyilvánosságot. A publikációkhoz képek, belső és külső tartalmakra mutató linkek csatolhatók, a cikkekre a MÚOSZ tagjai is reflektálhatnak. - F: máj.. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Dallamkönyvtár' -- dallamok a Pannon Zene szolgáltatássalFEL

A Pannon GSM előfizetők több tízezer dal közül válogathatnak s ezeknek bármelyikét alig néhány perc alatt örökre magukénak tudhatják a májusban útjára indult Pannon Zene szolgáltatásnak köszönhetően. A jogdíjas, korlátlan személyes felhasználást engedélyező zenei tartalomszolgáltatás új alapokra helyezi a mobil szórakoztatást, és érdekes alternatívát teremt a hordozható lejátszókkal szemben. - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Brüsszel hatmillió euróval segíti a kisvállalkozások partnerségétFEL

2006 szeptemberéig hatmillió euróval támogatja az Európai Bizottság a kis- és középvállalkozások (kkv) együttműködését. A kezdeményezést egy új internetes oldal link is segíti.

Régebbi hírforrás(ok): link

Friss Múzeumi Hírlevél a www.koh.hu -onFEL

Aktuális kiállítások, néhány oldalas szakmai hírek, múzeumpedagógia (a Szépművészeti múzeum tapasztalatai), határon túli múzeum, múzeumi könyvtár (Erdős Renée ház) és más érdekes hírek olvashatók pdf-formátumban a NKÖM és a Magyar Nemzeti Múzeum kiadványában, nyomtatva és 'real time-ban' a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján, a link -n. Tanulságos és példamutató, hogy a 34 oldalas kiadvány gazdái így gondolkodnak. Ugyanezen a honlapon több más érdekesség is található, így a szintén frissen kínált Észak-magyarországi kulturális és műemléki hírlevél (amelynek áprilisi száma pl. a Kassai Figyelő c. folyóiratról is ír), vagy a friss múzeumi hírek mellett az ellopott műtárgyak adatbázisa.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Székely szótár -- megfejtésekFEL

Előző számunkban Sántha Attila új Székely szótárának kapcsán tettünk fel néhány találós kérdést székely szavakra. A megfejtések zárójelben: vekkedez (vacillál, tart valamitől), kokojza (áfonya), nyekezsál (ügyetlenkedik, kínlódik), ficujka (papírfecni), felpörcölködik (felhúzza magát, idegeskedik). S ráadásként még egy tájszó: netez. Jelentése: tétován néz, figyel. A szerző santhaattila@irodalom.org egyébként további kifejezések gyűjtésére ösztönzi az érdeklődőket.

Régebbi hírforrás(ok): MGlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról