Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/23., 6. 8.

RSS a MEK-ben
Elektronizálódó és automatizálódó információszerzés- és felfolgozás
Közös mobilszolgáltatásokkal rukkolnak elő az európai hírügynökségek
A multik nem az olcsó, hanem a megbízható k+f munkát értékelik
Ünnepi könyvhét 254 új kiadvánnyal
Mobil könyvtár viszi az olvasnivalót a falvakba
A könyvpiac nem tekintélytisztelő
A mobil mint a személyes érintkezés katalizátora
Álláskeresésnél már nem csak a pénz számít
Ötéves stratégiát dolgozott ki Brüsszel az információs technológiák használatának fellendítésére
Internetre kerülnek a törvénytervezetek is
A közszférában is ki kell számítani a megtérülést
Unalmas meeting ellen Bullshit Bingo
Békekönyvtár-évforduló
Bill Gates lesajnál -- információs társadalom: nincs hazai együttgondolkodás
Az üzleti hírszerzés nem kémkedés
A netrádió: új médium születik
MTV -- mobilon is közvetít
Vuk és társai rajzokon, nyolcadik alkalommal
Szarvasi könyvtárfelújítás
Japán könyvtár Budapesten
Szinte minden a HR-ről
Modemkori hőstörténet
Hírközlési Piaci Információs Rendszer


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

RSS a MEK-benFEL

Az elektronikus könyvtár gyarapodása ezentúl RSS olvasókkal is nyomonkövethető, így nem kell újra és újra letölteni a MEK honlapját az újdonságok megtekintéséhez, elég beállítani a link vagy a link címet az RSS-t támogató böngészőkben (pl. Firefox/Mozilla) vagy az RSS- kliensekben (ilyen olvasóprogramok a link oldalon találhatóak). Az új dokumentumok legfontosabb adatait tartalmazó, XML formátumú file jelenleg óránként frissítődik és a legutolsó 10 tétel kerül bele. Ez kb. 2-3 napi gyarapodásnak felel meg.

Hírforrás:
2005. június 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MEK Hírlevél

Elektronizálódó és automatizálódó információszerzés- és felfolgozásFEL

'Az ésszerűen rendszerezett információ a cég egyik leghatékonyabb erőforrása lehet. Ezt azonban professzionális eszközökkel tudássá kell alakítani, mert egyébként az információ elértéktelenedik' -- hangsúlyozta Orbán Róbert, az Open Gates Hungary Kft. ügyvezetője. 'Az üzleti információ fontosságát érzékelteti, hogy a vállalat tudásvagyona és szervezeti tőkéje akár megduplázhatja a cég könyv szerinti értékét. A megfelelő tájékozottság hosszú távon erősíti a vállalat versenyképességét' -- mutatott rá. - F: jún. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közös mobilszolgáltatásokkal rukkolnak elő az európai hírügynökségekFEL

A mobilkommunikáció jövőjét felvázoló szimpóziummal zárta munkáját pénteken Berlinben az Európai Unió által támogatott nemzetközi MINDS-konzorcium, amelynek a Magyar Távirati Iroda (MTI) is tagja. - F: jún. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A multik nem az olcsó, hanem a megbízható k+f munkát értékelikFEL

Főként a magasan képzett műszaki szakemberek miatt maradnak hazánkban a multinacionális cégek, illetve fejlesztik tovább kutató-fejlesztő intézeteiket. E téren olcsóságunk már a múlté, Ázsiát megbízhatóságunkkal győzhetjük le. Az utóbbi években a k+f költségek itthon is növekedtek, ami nem lenne baj, ha a hatékonyság is legalább ilyen mértékben nőtt volna, de erről nincs szó. A magasan képzett mérnököket jól meg kell fizetni, egyébként hamar elmennek. A fejlődés gátja, hogy nincsenek kutatás-fejlesztésre alkalmas kis- és közepes vállalatok, amelyeket a multik megbízhatnának részfeladatokkal. Az egyetemek részben átvették a szerepet, de ezek az intézmények erre nem igazán alkalmasak. - F: máj. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ünnepi könyvhét 254 új kiadvánnyalFEL

Megnyílt a 76. ünnepi könyvhét a budapesti Szent István téren. A rendezvényhez kapcsolódóan múlt pénteken a Gyermekkönyvnapok elnevezésű programsorozat is kezdetét vette. - F: jún. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobil könyvtár viszi az olvasnivalót a falvakbaFEL

A marcali könyvtár már összeállította azt a 6800 kötetet, amelyek a mozgókönyvtárba kerülnek. A marcali kistérségi többcélú társulás 7 és fél millió forint támogatást nyert a Belügyminisztériumtól a szolgáltatás kiépítésére. Monostori Szilveszter, a könyvtár igazgatója elmondta: hat településről van szó, ahol nem megoldott a kölcsönzés vagy éppen több olvasnivalót szeretnének kiskönyvtárak. Tapsonyban például már hosszú évek óta nem működik könyvtár. Fábos István polgármester elmondta: miután megszűnt az iskola, az ott lévő könyveket is felhasználva visszaállítanák a kölcsönzést. Egyelőre az iskola épületében alakítanak ki egy termet az olvasóknak. - F: jún. 4.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvpiac nem tekintélytisztelőFEL

Mostanra többé-kevésbé jól működő könyvpiac alakult ki Magyarországon, ám a szerzők és a kiadók kölcsönösen kiszolgáltatott helyzetéről is beszámoltak lapunknak a megkérdezett írók és könyves szakemberek. - F: jún. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

A mobil mint a személyes érintkezés katalizátoraFEL

'A huszonegyedik század kommunikációja' címmel 2001 januárjától interdiszciplináris kutatást folytat a T-Mobile Magyarország Távközlési Rt. együttműködésével az MTA Filozófiai Kutatóintézete. A kutatásban -- amelynek első szakasza a 'mobil információs társadalom' megjelölést kapta -- ismert hazai és külföldi kommunikációelméleti szakemberek, filozófusok, pszichológusok, szociológusok, közgazdászok, nyelvészek, politológusok és tudománytörténészek vesznek részt. Az idén április végén megrendezett 'Kép, gondolat és tudás a mobilkorban' című nemzetközi konferencia témái között szerepelt a szöveget felváltó képi kommunikáció, a mobil eszközök és a tanulás, valamint a mobiltelefonnak a gyermekek és családok kapcsolatára gyakorolt hatása. - F: jún. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Álláskeresésnél már nem csak a pénz számítFEL

Már nemcsak az attraktív, kiemelkedő kereseti lehetőségekkel kecsegtető állásokat figyelik a munkavállalók, hanem lényegesen tudatosabban a jó hírű, megbízható munkáltatókat részesítik előnyben – számolt be tapasztalatairól Temesvári Zsolt, a Danubius Rt. Budai Szállodák Területi Igazgatóságának HR-igazgatója. Bár a pénzbeli juttatások, vagyis az alapbér és annak kiegészítői továbbra is meghatározók egy állás kiválasztásánál, mégis egyre jellemzőbb, hogy az álláskeresők a teljes kompenzációs csomag alapján mérlegelnek. Ebben ugyanis számos olyan, nem feltétlenül, illetve nem közvetlenül forintosítható elem van, mint a szociális juttatások, szolgáltatások vagy különböző kedvezmények. Temesvári Zsolt úgy véli, ha ezen a területen észlelhető is egyfajta átstrukturálódás, a kiegészítő juttatások prioritása csak másodlagos lehet mindaddig, amíg a hazai munkáltatók a pénzbeli juttatások terén nem tudnak közelíteni az uniós színvonalhoz. - F: jún. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötéves stratégiát dolgozott ki Brüsszel az információs technológiák használatának fellendítéséreFEL

Ötéves stratégiát jelentett be múlt szerdán az Európai Bizottság az információs technológiai ágazat fellendítésére. Az i2010 névre keresztelt program célja, hogy átfogja, korszerűsítse és kibővítse az Európai Unióban rendelkezésre álló szabályok és eszközök körét az úgynevezett digitális gazdaság előmozdítása érdekében. A stratégia egyebek között a kutatások szaporításából, az érintett iparágak közötti partnerségi kapcsolatok kiterjesztéséből, a jogi keretek pontosításából, valamint a szélessávú és biztonságos internetkapcsolat segítéséből áll. - F: jún. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetre kerülnek a törvénytervezetek isFEL

A nyitott állam, a nyitott kormányzás megvalósulását, valamint a civil kontroll erősödését várja a szakminiszter az elektronikus információszabadságról szóló törvény tervezetének kormányzati elfogadásától. - F: máj. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

A közszférában is ki kell számítani a megtérüléstFEL

Az SAP szoftvercég új projektet kezdeményezett annak érdekében, hogy a kormányok segítséget kapjanak az IT-beruházások gazdasági, társadalmi és politikai értékének méréséhez. Az elköltött pénz megtérülésével ugyanis eddig nem nagyon lehetett elszámolni. - F: máj. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Unalmas meeting ellen Bullshit BingoFEL

Egy ismeretlen szerző találta ki azt a játékot, amely értekezletek unatkozó résztvevőinek szórakoztatására szolgál. Egyesek szerint növeli a figyelmet, mások szerint nevetségessé teszi a közös munkát. - F: jún. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Békekönyvtár-évfordulóFEL

1984. május 31.: Háborúellenes múzeumot és béke-könyvtárat nyitott az Evangélikus egyház Berlinben. Több mint félszáz békemúzeum van a világon, a legrégebbi Hágában (1913).

Hírforrás:
2005. június 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Bill Gates lesajnál -- információs társadalom: nincs hazai együttgondolkodásFEL

Milyen lesz Magyarország 2020-ban? A kérdés nemcsak a magánembert foglalkoztatja, a társadalom egésze számára sem közömbös. A II. Nemzeti Fejlesztési Terv ugyan a 2014-ig tartó időszakot öleli fel, de már ennek megfogalmazásához is hasznos egy követhető jövőkép megalkotása. Ennek érdekében az információs társadalom jövőjéről szervezett nyilvános vitafórumot a Nemzeti Fejlesztési Hivatal megbízásából az eVilág folyóirat. A Corvinus Egyetemen tartott tanácskozáson jeles társadalomtudósok és az IT-szakma képviselői (Stumpf István, Veress József, Eszes Gábor, Alföldi István, Dombi Gábor, Gáspár Tamás, Z. Karvalics László) vettek részt. A cikk az elhangzott legfontosabb megállapításokat idézi.
- F: jún. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Az üzleti hírszerzés nem kémkedésFEL

Az üzleti hírszerzés modern vezetői, döntéshozói gondolkodást jelent a vállalat rugalmasságának növelése és a meglepetések, kockázati tényezők iránti érzékenység csökkentése érdekében. Az ipari kémkedés viszont illegális, titkos, kényszerítő vagy félrevezető eszközök alkalmazása a privát szektorban gazdasági információk gyűjtése céljából.
- F: jún. 6.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A netrádió: új médium születikFEL

Az internetrádió, az alvó óriás, szépen csendben egyre több és több hallgatót és hirdetőt vonz. Számos szakértő úgy látja, hogy egy napon a netrádió lekörözi az iPodokat és a hagyományos rádiókat is. - F: máj. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

MTV -- mobilon is közvetítFEL

Mobiltelefonon is elérhető júniustól a Magyar Televízió (MTV) adása, a csatorna a közszolgálatiság miatt fontosnak tartja, hogy minél több csatornán eljuttassa adását a lakosokhoz. Az MTV nézői már mobiltelefonon is nézhetik a köztévé Híradóját, miután a csatorna úgy döntött, az általa készített és sugárzott mozgóképet a 3. generációs mobiltelefonokra is eljuttatja. Egyelőre kizárólag a Híradó érhető el a telefonokon, Rudi Zoltán, az MTV elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a köztévé hamarosan információs műsoraival, kulturális, szórakoztató és sportműsoraival szeretne jelen lenni a mobiltelefonokon.

Hírforrás:
2005. június 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Vuk és társai rajzokon, nyolcadik alkalommalFEL

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Fekete István Kulturális Egyesület és a dombóvári városi könyvtár a 'Fekete István és én' című rajzpályázatot. A megye tizenegy általános iskolája mellett a népszerű író szülőfalujából, a Somogy megyei Gölléből is érkeztek pályaművek ebben az évben -- mondta el F. Bodó Imre, a kulturális egyesület vezetője. Kétszázhatvanhat tanuló kétszáznyolcvannyolc rajzát és festményét bírálta el a helyi rajztanárokból és a könyvtár munkatársaiból álló zsűri. - F: jún. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szarvasi könyvtárfelújításFEL

Befejezéséhez közeledik a szarvasi könyvtár Vajda Péter utcai épületének részleges felújítása. Tusjak Lászlóné könyvtárigazgató elmondta, hogy a tavaly nyári nagy esőzések és jégvihar során jelentős károkat szenvedett a tetőszerkezet, beázások keletkeztek. A károk felszámolására 2,5 millió forintot kaptak a központi vis maior keretből. - F: jún. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Japán könyvtár BudapestenFEL

'Igyekszünk minden Magyarországon megjelent, Japánnal kapcsolatos mű beszerezésével egyedülálló gyűjteményt létrehozni.' Az állomány -- 4500 kötet -- nagy részét angol és japán nyelvű könyvek teszik ki, de megtalálható néhány német, francia és más európai nyelvű kiadvány is. A kölcsönzés regisztrációhoz kötött, ingyenes. Helyszín: 1027, Horvát u. 10-14. Nyitva tartás: h-cs: 9:00-12:30, 14:00-18:00, p: 9:00-12:30, 14:00-17:00. Tel.: 489-31-31

Régebbi hírforrás(ok): link

Szinte minden a HR-rőlFEL

A link igyekszik mindent összegyűjteni az emberierőforrás-gazdálkodásról. Ebbe beleértendőek a friss szakmai hírek: EU, vállalati hírek, állások, portré, oktatáspolitika, tréning, munkajogtár, béren kívüli juttatások témában. A szolgáltatások között linktár, bérkalkulátor, szabadság-számoló, FEOR-kereső, HR-szótár is található. (Kár, hogy nem könyvtárosok készítették. :-)

Hírforrás:
2005. június 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Modemkori hőstörténetFEL

Néhány napon belül megjelenik az a kiadvány (könyv és DVD), amely a Petőfi Rádió tíz évvel ezelőtt indult, és máig népszerű számítógépes műsorának világába kalauzolja el az olvasókat. A MODEM IDŐK műsor 1995. július 12-én jelentkezett először a közszolgálati rádióban. A kiadvány címe 'Modemkori hőstörténet', és elkészítésében néhány rajongó is segítséget nyújtott. - F: jún. 1.

Hírforrás:
2005. június 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Hírközlési Piaci Információs RendszerFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Piacelemzési Főosztályának irányításával, a Volán Elektronika Rt. gondozásában elkészült és május vége óta üzemel a Hírközlési Piaci Információs Rendszer (H-PIR) weboldala. A H-PIR célja, hogy a magyar hírközlési piacra vonatkozó kvantitatív és szöveges információkat rendszeresen frissítve, a források pontos feltüntetésével, nemzetközi környezetbe helyezve, kényelmesen elérhető formában, jól kereshető módon és szemléletesen, esztétikusan prezentált formában mutassa be. A legfrissebb adatok mellett az adatbázisban megtalálható és egyben az oldalon elérhető a lekérdezett adat előállításának módszertani meghatározása és forrása is. Ezeken felül pedig a rendelkezésre álló nemzetközi adatok is tallózhatók. Az oldal közvetlen címe (használatához regisztráció szükséges): link - F: jún. 2.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról