Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/26., 6. 29.

Könyvtári K+F esete a stratégiákkal és hiányukkal
A BL dokumentumszolgáltatásának fő célcsoportjai: üzleti élet, a felsőoktatás és kutatás
Harmincezer könyv tűnt el a Francia Nemzeti Könyvtárból -- a főkönyvtárost vádolják
Az átgondolatlan szabályozás is rontja a könyvtárak versenyképességét
DVD-ért már nem kell könyvtárba menni
Új épületet kap a debreceni könyvtár
A Yahoo belép az üzleti információszolgáltatásba
Távoli dokumentumszolgáltatás (korábban: könyvtárközi kölcsönzés) az Egyesült Királyságban
Az olvasók ötödénél már az online újság a nyerő
KSZK, 2005. május 26., hajnali 2 óra
Iskolai elbocsátások: a pénz döntött a szakma helyett
Tábla könyvtárpártolóknak -- könyv- és könyvtárpártolás
A márkateremtés a legjobb marketingstratégia
Az amerikai újságírók több mint fele blogozik
Ügynökként használja dolgozóit a Ford
A csapatépítés alapja a jó kommunikáció
Mentális járvány fenyeget a munkahelyeken
HR-horror a közszférából
Tippek a munkahelyi hőség kezelésére
Masterprogram indul szervezetfejlesztésből
Szakmailag is megéri a cégeknek a diákmunka
Könyvtárért lobbiztak a miniszternél
Japán a falanszter vagy a technológia általi szabadság felé halad?
Az alacsony iskolázottság az igazi probléma a munkaerőpiacon
Gyógyszerinformációk az interneten
Magyarok az EU-ban: ha nem érti, kérdezzen!
The Information Society Library


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtári K+F esete a stratégiákkal és hiányukkalFEL

A kulturális fejlesztési stratégia a NKÖM-ben lekerült a napirendről, illetve új készül. Nincsenek kulturális örökségre vonatkozó fejlesztési irányelvek (az ellenpélda a Monok István említette Finnország volt). A MITS megvalósítására sincsen pénz. A stratégia és a taktika nem került összhangba -- hangzott el többek között 'A kutatás-fejlesztés jelene és jövője az EU új tagállamainak nemzeti könyvtáraiban' szimpóziumon június 22-én az OSZK-ban. A stratégiátlanság illetve koordinálatlanság (pl. a NKÖM, OM és a IHM között) visszatérő téma volt. Feltehetően nincsen kutatásfejlesztési stratégia sem (Téglási Ágnes, OM). Ahol pedig van valamilyen, az döntően a kínálatra, nem pedig a használói igények figyelésére és szolgálatára összpontosít. Hasonlóképpen a felszólalók szavai is mindössze 3-5%-ban szóltak ez utóbbi szempontokról. Pl. hogy az OSZK-ban 6-7 helyen végeznek digitalizálást; havi több mint 10.000 kép készül, melynek töredéke kerül a szolgáltatásba.
Kérdés volt -- és talán maradt -- hogy szükséges-e, és ha igen, milyen kutatást érdemes végezni a nemzeti könyvtárakban. Galambosi András (IHM) nem tartotta kizártnak, hogy a parlamenti ciklus vége felé ismét lesznek gyors és látványosságában értékes eseményt elváró, hirtelen kiírt pályázatok. Dr. Hanák Péter (Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal) javaslata szerint a piaci igényekre és a meglévő pályázati kiírásokra érdemes rámozdulni, egyébre, hagyományos szolgáltatásokra nem várható forrás. Moldován István javaslata szerint tanulni szükséges a piactól, példának az elektronikus dokumentumhasználati statisztika visszacsatolásainak lehetőségét említette. A szimpóziumon elhangzottak rögzíttettek, és a megállapítások felkerülnek a TEL-ME-MOR honlapjára.


A BL dokumentumszolgáltatásának fő célcsoportjai: üzleti élet, a felsőoktatás és kutatásFEL

A British Library a SED (secure electronic delivery) keretében (link százmillió egységet tud gyorsan és biztonságosan, PDF-ben szolgáltatni. A rendszert az Adobe, a Relais International és az Elsevier cégekkel együttműködve hozták létre. A kutatók biztonságos PDF formátumban két órán belül (illetve, ha a fájlt már korábban elkészítették, azonnal) kézhez vehetik a kért dokumentumot. A rendszerbe digitális jogkezelő szoftvert építettek be. Mikrofilmről is tudnak szolgáltatható, szkennelt másolatot készíteni. A jelentős számú üzleti felhasználó kéréseit bizalmasan kezelik. A szolgáltatás sikerén felbuzdulva 2004 végén a könyvtár szolgáltatásainak webes elérésére új, egyszerűen kezelhető, használóbarát portált indítanak. Az SED iránt nagy a kereslet, és nagyon jó a fogadtatása. A BL fő használói csoportjai:
1. üzleti élet
2. felsőoktatás és kutatás (e két csoportra összpontosítanak, ők teszik ki a használók harmadát)
3. nagyközönség
4. iskolák
5. könyvtári rendszer.
Kutatás bizonyította, hogy a felsőoktatás például évente 30-40 millió fontot takarít meg a BL szolgáltatásaival. A BL költségvetésének több mint felét a kutatás támogatására szolgáló dokumentumok beszerzésére költi. Napi 24 órán keresztül négy és fél ezer közkönyvtár számára évente 160 ezer könyvet kölcsönöznek. A BL bekapcsolódott a Research Libraries Network (RLN) hálózatba is, amelynek legfontosabb célja a kutatás információellátásának koordinált támogatása lesz, elsőként a szakirodalmi állományra, később az ún. kreatív iparágak igényeire összpontosítva. (Ref.: Könyvtári Figyelő, 2005/2., ref.: Hegyközi I.)

Hírforrás: Ceeney: The British Library - delivering the world's knowledge : Some recent developments. In: Interlend.Doc.Supply. 2004/4.
2005. június 29.  • Továbbküldöm a hírt

Harmincezer könyv tűnt el a Francia Nemzeti Könyvtárból -- a főkönyvtárost vádoljákFEL

A Nagy Könyvlopás :-) Közel harmincezer dokumentum, a gyűjtemények 0,3 százaléka, ebből 1183 ritkaság tűnt el a Francia Nemzeti Könyvtárból (BNF), derült ki Jean-Noel Jeanneney-nek, a könyvtár elnökének három évig készített jelentéséből. - F: jún. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az átgondolatlan szabályozás is rontja a könyvtárak versenyképességétFEL

Hoppon marad a könyvtári távszolgáltatásban elektronikus dokumentumot kérő kutató vagy diák. Íróasztala mellől távhozzáférést könyvtáron keresztül nem kaphat, ezért az internethez vagy üzleti szolgáltatóhoz kell fordulnia. Sok esetben legfeljebb szívességi alapon kérhet saját pc-jére könyvtárból távszolgáltatást a végfelhasználó, pl. kutató vagy hallgató. 'Rendben, elküldöm, de senkinek se szóljon!' -- kaphatja meg a mindkét fél számára kellemetlen, paternalista helyzetet konzerváló beleegyezést. (Ami hasonló helyzet, mint a könyvtári DVD-k kölcsönzése: az évekkel lemaradt szabályozás miatt csak 'pult alól' mutyizva szolgálható ki a rámenős vagy a bennfentes használó.) Mint Horváth Sándor Domonkos, a link portál gazdája kifejti, a könyvtár a jogszabályok szerint archiválási célra készíthet másolatot, azonban a hatályos szerzői jogi szabályok értelmében azt csak könyvtárközi kölcsönzés keretében szolgáltathatja. Ez a Szerzői jogi törvény két rendelkezésének logikai egybevetéséből fakad, amit a Gyertyánfy-féle kommentár is világosan kimutat. Az más kérdés, hogy ez volt-e az eredeti jogalkotói szándék, vagy csak ez keveredett ki a szabályozás átgondolatlanságából -- fejti ki a könyvtáros--jogász. A távoli dokumentumszolgáltatás (régiesebb nevén: könyvtárközi kölcsönzés) tisztázatlan jogi helyzete szaporodó külföldi példák ellenére a használókat arra kényszeríti, hogy a közszolgálatban működő könyvtárakat kikerülve internetes vagy megbízhatóbb üzleti információs szolgáltatásokat vegyenek igénybe. A könyvtárak ugyan szolgáltatnak elektronikus sajtóbibliográfiákat (pl. link ám ezek a teljes cikket nem tartalmazzák, ami gyakran bosszantja a használókat.

Régebbi hírforrás(ok): MG

DVD-ért már nem kell könyvtárba menniFEL

Korlátlan számú film egy DVD áráért. Az Electro World elindította DVD kölcsönző szolgáltatását Magyarországon a link címen. Az elektronikai kiskereskedelmi hálózattól a felhasználók havi előfizetési díjért korlátlan számú filmet kölcsönözhetnek ki az ország egész területéről anélkül, hogy otthonukat el kéne hagyni. A kölcsönző Magyarország egyik legnagyobb választékát biztosítja több mint 1800 filmet tartalmazó kínálatával, amelyben magyar és külföldi sikerfilmek, mesefilmek és számtalan művészfilm is megtalálható. - F: jún. 27.
-- Míg a könyvtárak a szerzői jog DVD-kölcsönzésre vonatkozó szabályozása miatt tartották magukat távol a kérdéstől, a használók számára megoldódott a kérdés -- a könyvtárak kikerülésével. Több üzleti
szolgáltató kínál DVD-távhozzáférést különféle módszerekkel, melyekről a KIT-ben korábban már esett szó. A könyvtárban pedig továbbra is lehet jogszerűen helyben DVD-t nézni.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Új épületet kap a debreceni könyvtárFEL

Csaknem másfél milliárd forintos költségvetéssel épülhet meg a debreceni információs központ, amelyben helyet kap az új megyei könyvtár. A várhatóan 2007-re befejeződő beruházáshoz a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat egymilliárd 243 millió forintot nyert címzett támogatásként, melynek odaítéléséről a napokban döntött a parlament. - F: jún. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Yahoo belép az üzleti információszolgáltatásbaFEL

A Yahoo internetes portál -- egyelőre béta-verzióban -- kiterjesztette keresőszolgáltatását olyan prémium tartalmakra, mint a Factiva, Lexis-Nexis és a Thomson Gale. A Yahoo keresőjének előfizetői így térítésmentesen kereshetnek olyan új tartalmakban, mint pl. a Wall Street Journal online, TheStreet.com tőzsdejelentések, The New England Journal of Medicine, Forrester Research technológiai elemzések, Financial Times, és az IEEE mérnöktudományi információi. (ref. MG) - F: jún. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Távoli dokumentumszolgáltatás (korábban: könyvtárközi kölcsönzés) az Egyesült KirályságbanFEL

Az utóbbi néhány évben technológiai hatásra a könyvtárak több új modellt is kipróbáltak. Ezeket tekinti át a TMT referátuma. Kezdetnek azonban egy definíciós kérdés: a könyvtárközi kölcsönzés helyett az angol terminológia Maurice B. Line javaslatára (2003) újabban a "távoli dokumentumszolgáltatást" (remote document supply = RDS) használja. 2003. október 31-én lépett életbe "Az európai szerzői jogi irányelvek" (European Copyright Directive). Változás, hogy különbséget kell tenni a dokumentumok kereskedelmi és nem kereskedelmi célú használata között. Így a British Library (BL) több megoldást kínál, amelyek alapján a felhasználók és a könyvtárak el tudják dönteni a kért mű rendeltetését. Kereskedelmi célú használat esetén a BL dokumentumszolgáltató központja (BLDSC) eddig is kezelte a szerzői jogdíjakat. A jövőben azonban előfordulhat, hogy a dokumentum szolgáltatója (kereskedelmi cég) nem engedi a közvetítést a BL-nek, így számos kérés nem teljesül. Felmérés szerint a távoli dokumentumszolgáltatás nem fenyegeti a folyóiratok előfizetését. Ellenkezőleg, az előfizetők többet rendeltek a rendelkezésükre álló folyóiratokból, mint azok, akik nem fizettek elő ugyanezekre. További fejlemény, hogy a BL az egyedi felhasználók számára is nyitottá vált; a könyveket közvetlenül az olvasó címére küldik. Felmerült egy kutatókönyvtári hálózat létrehozása, különös hangsúlyt helyezve a dokumentumszolgáltatásra, és ebben a BL szerepére.

Régebbi hírforrás(ok): Prowsw: Recent developments in remote document supply in the UK. In: Interlending & Document Supply, 2004/2. Referálva: TMT, 2005/6., ref.: Viszocsek E.

Az olvasók ötödénél már az online újság a nyerőFEL

A hírek iránt érdeklődő internethasználók 21 százaléka elsődlegesen már a lapok online tartalmaiból tájékozódik -- idézi a Nielsen/NetRatings most közétett felmérését a Világgazdaság. - F: jún. 23.
-- A behálózottak növekvő táborának tehát egyre kevésbé vonzó a könyvtári napilap-olvasó (is). (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

KSZK, 2005. május 26., hajnali 2 óraFEL

'Nálunk eddig 157 látogató fordult meg. Még a késedelmes kölcsönzésekre vonatkozó amnesztia meghirdetése is eredményes volt: eddig ketten hoztak vissza dokumentumot, egyikük két év késéssel. A
vendégkönyvünkbe 18 elismerő bejegyzés került. Négy fiatal befészkelte magát a foteleinkbe, szerintem reggel nyolcig elüldögélnek majd itt. Láthatóan jól érzik magukat. Szóval már most elmondhatom,
hogy sikeres volt a 'nyitás'.'

Régebbi hírforrás(ok): Fazokas Eszter beszámolója a Múzeumok éjszakájáról a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárból

Iskolai elbocsátások: a pénz döntött a szakma helyettFEL

Több tucat iskolában szűnik meg szeptembertől az igazgatóhelyettesi, az ifjúságvédelmi felelősi és még jó néhány pedagógiai asszisztensi poszt. Van olyan intézmény, amelyben emiatt a könyvtár naponta csupán egy órát lesz nyitva, máshol az igazgató nyakába szakad a gimnázium esti tagozatának, szakképzési ötödévének és a két tannyelvű oktatásnak a megszervezése is. A leépítésekre a közoktatási törvény januári módosítása ad lehetőséget. 'Szeptembertől nincsen könyvtárosunk, nekem kell ellátnom minden ezzel kapcsolatos teendőt. Erre összesen heti hatszor negyvenöt percet kapok, és már csak hab a tortán, hogy az ifjúságvédelmis kollégámat is kirúgták' -- panaszkodott egy vidéki általános iskola neve mellőzését kérő pedagógusa. - F: jún. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tábla könyvtárpártolóknak -- könyv- és könyvtárpártolásFEL

Megközelítőleg kilencven nevet tartalmaz az a márványtábla, amelyet ma avatnak az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). A táblán azok neve olvasható, akik legalább tíz kötetet vásároltak a Kossuth Kiadó és az OSZK együttműködéséből létrejött Amor Librorum bőrkötéses reprint sorozatából. Aki a sorozat bármely könyvét megveszi, automatikusan tagja lesz a kiadó Amor Librorum Klubjának. A tagság örökös 30 százalékos vásárlási kedvezményt biztosít a Kossuth Kiadónál, valamint a nemzeti könyvtár olvasótermének, koncertjeinek és kiállításainak ingyenes látogatását teszi lehetővé. Évente több millió, olykor több tízmillió forinttal gazdagodnak a könyvtárak a pártolók támogatásának köszönhetően. Egyre több a könyvtárpártolói civil szervezet, szép számmal vannak könyvtárbaráti körök, de a bibliotékák legjelentősebb támogatói mégis azok, akik adójuk egy százalékát ajánlják fel. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója szerint a felajánlott adóforintok intézményét évente 2-4 millió forinttal gyarapítják. A FSZEK egyébként tíz éve vezette be, hogy bizonyos összeg ellenében bárki örökbe fogadhatja legkedvesebb könyvét. Azóta félezernél is több örökbefogadás történt. A száz és százezer forint közt mozgó adaptálási díjat a könyvtár az állomány gyarapítására és könyvrestaurálásra fordítja. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

A márkateremtés a legjobb marketingstratégiaFEL

A marketingesek kapacitásuk 95 százalékát márkafenntartásra fordítják, míg az ágazatban a legjobb lehetőségek a márkalétrehozásban rejlenek. Egyetlen stratégia sem olyan hatékony, mint a piacon elsőként megjelenni egy termékkel, kitalálni egy márkát - olvasható az AdAge.com internetes portálon. Ezt számos példa igazolja: a Coca-Cola, a világ legértékesebb márkája az első cola volt a piacon; a világ legelterjedtebb fast-food vállalata, a McDonald's nevéhez kötődik az első gyorsétterem megnyitása. Az instant kávé fogalmát például a Nescafe, a legjobb eladási mutatókkal rendelkező kávéforgalmazó vezette be, aki továbbra is uralja ezt a piacot. - F: jún. 22.
-- A 'könyvtár' mint márkanév -- amellett, hogy legtöbb szegmensben lassan, de kitartóan veszti értékét -- gyakorlatilag menedzselhetetlen, ugyanis túl széles, szerteágazó asszociációt hordoz. Így akár a kiemelkedő könyvtári tevékenység megítélését is visszahúzza. Tapasztalat, hogy könyvtári szolgáltató ugyanazt a terméket töredékáron tudja értékesíteni, mint az üzleti szolgáltató. Ezért aktuális a 'könyvtár' márkanév használatának újragondolása, illetve az információs piacon való átpozícionálása. (A Könyv Könyvtár Könyvtáros következő, júliusi számában a cikk ezzel kapcsolatban: 'Gondolatok a szarka farkáról és a könyvtár átpozícionálásáról'.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az amerikai újságírók több mint fele blogozikFEL

Bíztatóan hat a blogos praktikákat is alkalmazó pr ügynökségekre egy új kutatás eredménye, eszerint ugyanis az újságírók több mint fele munkája során rendszeresen használja a webnaplókat. Az Euro RSCG
Magnet és a Columbia University közös kutatása kimutatja, hogy az újságírók 51 százaléka rendszeresen használ blogokat, 28 százalékuk a napi feladataik ellátásához keres fel ilyen oldalakat. A kontrasztot érzékelteti a Pew Internet és az American Life Project korábbi felmérése, amely megállapítja, hogy az USA összlakosságának mindössze 11 százaléka olvas blogokat -- olvasható a clickz.com portálon. - F: jún. 21.
-- A könyvtár mint információforrás az újságírói célcsoportban is hátrébb sorolódik. Amennyiben persze a könyvtárak is blogokkal jelennek meg -- melyet informáltságuk jócskán indokolhat, lehetővé
tehet -- módosulhat a folyamat. Ehhez a dokumentumszolgáltatás rovására a tartalomszolgáltatásra szükséges összpontosítani, ami viszont a meglévőhöz képest más irányítási stílust, szakmai képzést és
gondolkodást kíván.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ügynökként használja dolgozóit a FordFEL

Az Egyesült Államok második legnagyobb gépkocsigyártója ezer dollár készpénzt ajánl annak a dolgozójának vagy nyugdíjasának, aki ráveszi egy ismerősét, hogy Fordot vegyen. Az így értékesített autókat az alkalmazottaknak járó árkedvezményekkel árusítják. - F: jún. 17.
-- Ön rá tudja-e beszélni ismerősét, hogy használja könyvtára szolgáltatásait?

Régebbi hírforrás(ok): link

A csapatépítés alapja a jó kommunikációFEL

A leghatékonyabb közösségekben minden csapatjátékosnak megvan a jól meghatározott szerepe, így van ez a hadseregben, a sportban és az egyházban, de a vállalati szférában is -- derül ki az mfor.hu körképéből. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mentális járvány fenyeget a munkahelyekenFEL

Magas a menedzsereket érő munkahelyi stressz, ám a vállalkozóknak -- talán mert a maguk gazdái --, e tekintetben jók a mutatói -- derült ki a Semmelweis Egyetem felméréséből. Kopp Mária professzor tegnap arról tájékoztatott, hogy a 12 600 fővel végzett vizsgálatukból kiderült: hihetetlen különbségek vannak az ország egyes régióiban az embereket ért stressz miatt a kistérségek kárára. Megfigyelték, hogy az alacsonyabb rétegbe tartozóktól fölfelé haladva javul a helyzet. Kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, mivel -- vélhetően a munkahelyi bizonytalanság és a stressz miatt is -- tavaly az egy évvel korábbinál százötvennel több munkaképes korú kollégájuk halt meg. - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

HR-horror a közszférábólFEL

Miközben a kormányzat kiosztja a Családbarát Munkahely címet, valamint támogatja a munkavállalók elégedettségét előtérbe helyező Legjobb Munkahely-felmérést, a közigazgatási hivatalokban és minisztériumokban dolgozók is hajmeresztő történetekről számolnak be. A FigyelőNet tudomása szerint egyébként a minisztériumokban bevett gyakorlat az ismerősöknek szóló munkahelyteremtés. A személyügyre befutó hívások gyakran utasítást tartalmaznak: hozzanak létre egy új állást, ennyi és ennyi fizetéssel. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tippek a munkahelyi hőség kezeléséreFEL

Harminc fok feletti hőmérsékleten romlik a munkavégzők koncentrálóképessége, a káros hatásokat hűtött folyadékkal és munkaszünettel lehet ellensúlyozni -- hívják fel a cégek figyelmét az mfor.hu által
megkérdezett szakemberek. "A munkaadót a törvény kötelezi arra, hogy bizonyos hőmérséklet felett 14-16 fokos folyadékot biztosítson a dolgozóknak, tegyen lehetővé óránként legalább öt perc pihenést"
-- tájékoztatott Borhidi Gábor, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi ügyvivője. A kis- és közepes vállalatok ennek a kötelezettségüknek nem mindig
tesznek eleget, de a dolgozók állásukat féltvén ritkán panaszolják be munkaadójukat.
- F: jún. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Masterprogram indul szervezetfejlesztésbőlFEL

A klagenfurti Alpok-Adria Egyetem egy új, kétesztendős masterprogramot kínál, melynek elvégzésével megszerezhető a 'Master of science in organization development' végzettség, valamint az "okleveles szervezetfejlesztő" cím. A program próbaideje a német nyelvterületen 5 évig tartott, és 2006. áprilisától már nemcsak német, hanem angol nyelven is elérhető lesz szerte Európában. A célcsoportot a vállalkozások vezetői, belső szakértők (személyzeti és szervezetfejlesztők, minőségmenedzserek stb.) képezik, valamint az olyan szerteágazó szakterületek külső tanácsadói, mint egészségügy, oktatás, szociális ügyek, környezetvédelem, média, telekommunikáció, kultúra, tudomány. Az ágazatok, szervezetek és származási országok vegyes összetétele a résztvevők számára a menedzsment különböző perspektíváinak megismerését teszi lehetővé. Az előadók köre szervezési tanácsadókból és szervezéskutatókból áll, akik tapasztalatokkal rendelkeznek a profit és nonprofit területeken. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakmailag is megéri a cégeknek a diákmunkaFEL

Bár a középiskolások számára most van a csúcsidőszak, a diákmunkaerő alkalmazása korántsem számít csupán a nyári szezon jellegzetességének. A cégek egész évben kínálnak pozíciókat a felsőoktatási intézmények hallgatóinak, és a kétkezi munkák mellett egyre inkább számítanak a szakmai tudásra is. - F: jún. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárért lobbiztak a miniszternélFEL

Új könyvtár támogatásáért lobbizott tegnap Balázs Árpád siófoki polgármester Bozóki András kultuszminiszternél, aki Somogyvámos után Siófokra látogatott. Arról is szót váltottak: Siófok 2010-ben Európa operettfővárosa lehet. -- A legégetőbb probléma Siófokon a kultúra terén az, hogy kinőtte régi helyét a városi könyvtár -- mondta Bozóki András. -- A tárca megpróbál segítséget nyújtani ahhoz, hogy a város újat építhessen. - F: jún. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Japán a falanszter vagy a technológia általi szabadság felé halad?FEL

A mobiltelefon a jelenleg ismert állapotából olyan integrált szerkezetté fejlődik, amely képes lesz kommunikációs eszközként, média terminálként, hitelkártyaként, távirányítóként, s ki tudja még mi mindenként működni -- állítja legújabb jelentésében a telekommunikációs piac kutatására specializálódott Berg Insight cég. - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az alacsony iskolázottság az igazi probléma a munkaerőpiaconFEL

Fazekas Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója a mai 100 lépésről rendezett GKI konferencián elmondta: a magyar munkaerőpiac legnagyobb problémája az, hogy magas az iskolai végzettséggel nem rendelkezők aránya. Itt nem a felsőoktatásra, és nem is a középiskolai képzésre, hanem az óvodai, illetve általános iskolai képzésre kell gondolni.
-- A könyvtárak rendre visszaszorulnak a kistelepülésekről. A hetente 3-4 megnyíló és az esélyegyenlőséget fontosnak tartó, IT-re pályázható költségvetési pénzeket eredményesen megkötő teleházak részben átveszik a kivonuló könyvtárak szerepét.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyógyszerinformációk az internetenFEL

Az interneten és telefonon érdeklődhetnek az olcsóbb gyógyszerekről a vásárlók. Az egészségügyi tárca által egy évvel ezelőtt elindított tájékoztatórendszerben megtalálhatóak az aktuális gyógyszerárak, a társadalombiztosítási támogatás mértéke és július elsejétől a térítési díjak is. - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarok az EU-ban: ha nem érti, kérdezzen!FEL

Az EU elfelejtett kommunikálni a polgárokkal -- ismerték be politikusok, miután két tagállamban is leszavazták az unió fő büszkeségét, az új alkotmányt. Az EU "kulisszatitkairól" a magyarok sem sokat tudnak, pedig ma már bőven akad információforrás. S hogy hol? Ezt foglaljuk most össze. - F: jún. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

The Information Society LibraryFEL

A szerény egyszerűséggel az "információs társadalom könyvtárnak" nevezett oldal jelmondata szerint a cyberspace legjobb részét kívánja "megszerezni". A Diplo Alapítvány birtokolta oldalon egy Tolkien által rajzolt Középfölde térképekre emlékeztető régies cyberspace kép fogad minket a Tudás Tengerével, a Digitális Szakadékkal és a fenyegető ismeretlent jelképező háromfejű sárkánnyal. Az oldal valójában azonban nem térképeket árul, hanem tematikusan szortírozott könyveket, és ezen belül egyéb szövegeket ajánl a látogatók figyelmébe, mégpedig tényleg a legalapvetőbb művekből. Az Internet basics (internetes alapok) szekcióban például 69 tételt találunk, közte Vannevar Bush Memex-ét, a NUA "How Many Online" felmérését, Nelson Xanadu projektjét, Gibson cyberspace koncepcióját…, mindegyik esetében pontos forrással megjelölve, hogy honnan valók, hogyan hivatkozhatók meg, ha szükségünk van rájuk.
Ezenkívül hasonló alaposságú gyűjtemények találhatók többek között a következő témakörökben:
- Internetkormányzás
- Online tanulás
- Információs biztonság
- Hacktivizmus
link
- F: jún. 23.,

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról