Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/28., 7. 20.

Az európai fiatalok és az Internet
British Library -- költségvetésének negyedét termeli ki
A kanadaiak változatlanul szívesen olvasnak könyvet
Válságkommunikáció (1.)
A könyvtári légkondicionálóval is lehet gazdálkodni
Új kormányzati vidékfejlesztési program készül
Informatikai csúcstechnológia a Debreceni Egyetemen
EKHO: Az IVSZ új vállalkozói adó- és járulékkonstrukciót javasol
Dokumentumégetés után -- minisztériumi offenzíva?
Budapestre kerül az EU új kutatás-fejlesztési hálózatának székhelye?
Milliárdos tanulmányhegyek az állami szférában
Ki reformálja meg a közszférát?
2-3%-os béremelést tervez jövőre a kormány a közszférában
Keveset költöttünk kutatásra
Alapvető változás a brit kiadóknál?
Hangoskönyv-digitalizálásra kellene támogatás -- igényfelmérés után
Könyvtárközi keservek -- digitalizálással is mehet a munka
Stresszelik kollégáikat a főnök csókosai
Visszajár -- sárospataki könyve
Lemásolnák az oroszok a sárospataki könyveket
Két polc között a könyvtár -- Szekszárd központjában
Szerzői jogsértés linkeléssel
A megközelítés módszere (Nyári karrieriskola, 2.)
Ötödével nőtt az átlagbér a közszférában
Bokros: nem a 'vattaembereket' kell eltartani
Elektronikus hírlevéllel újít az APEH
Élettudományi Hálózatot hozott létre a SAS
Internetes távbeszélők
Művelődési házak modellváltása
Szemléletváltást hozhat az új igazgató a Műcsarnokban
eMagyar pont nyílt Ukrajnában
Szoftverfejlesztéssel erősít az ELTE
Jobb tanulók a számítógépet használó gyerekek?
Testre szabható rádióadás az Apple-től
Páneurópai szerzői jogi koncessziót szorgalmaz az EU az online zenei szolgáltatásokhoz
Létrejöhet az első tankönyvek nélküli iskola
Zeneértékesítés -- közvetlenül fülbe
Nő a mobiltelefonra letölthető tartalmak népszerűsége
Legálisan letölthető filmek Freeman honlapján
Google: Internet a konnektorból
Tíz éves az MP3
Új utazási portál
Új folyóiratot indított Lipovecz Iván
Felvételi ponthatárok július 26-án: bővülő tájékoztatás


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Az európai fiatalok és az InternetFEL

15-24 évesek körében -- a European Interactive Advertising Association által végzett széleskörű médiafelmérés szerint -- fokozódik az Internet vonzereje. A válaszolók 46%-a jelezte, hogy inkább internetezik, és kevesebbet tévézik (ugyanez a rádió esetében 22%). A többi média vonatkozásában a számok:
...inkább internetezik...
- mint telefonál: 34%,
- mint újságot olvas: 33%,
- mint könyvet olvas: 32%.
A nemzedék a médiafogyasztásra fordított idő negyedét (24%-ot) fordítja internetezésre. Ezt (még) érezhetően megelőzi a tévézés (az összes idő harmadával = 33%), s alig a rádiózás aránya (27%). A többi nemzedék esetében az internetezés aránya 20%. A fiatalok számára az internetezés lényeges előnye a zenehallgatás és –letöltés lehetősége. 47% hajlandó lenne fizetni is a letöltés jogáért (az online játékokért csak egynegyed fizetne). (ref.: SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

British Library -- költségvetésének negyedét termeli kiFEL

Adatok a brit nemzeti könyvtár 2004-es jelentéséből: A BL (az új londoni és a Document Supply Centre boston-spa-i épülete) kilométerben kifejezve az évszázad elején elérte az 580 kilométert (a még üres kapacitás 2003-ban mindössze 8 %). Egyedül könyvből és folyóiratkötetből 11 millió egységet számlál az állomány (bélyegből 8, térképből 4 milliót őriznek). A könyvtár a 2002-2003-as pénzügyi évben 120 millió fontból gazdálkodhatott (összehasonlítható árakon számolva a kiadás az utóbbi tíz évben nem változott). A költségvetésnek mintegy negyede származik saját bevételből (e téren a könyvtárközi dokumentumszolgáltatás vezet). A kiadások legnagyobb tétele a bérköltség (48 %), -- a létszám meghaladta a 2400 főt (ez sem változott gyakorlatilag az elmúlt tíz évben). Gyarapításra 13,5 millió fontot (11%, kb. 4 milliárd HUF) fordítottak. Az olvasók összesen 407 ezer esetben keresték fel a könyvtárat. (ref.: SP) - F: júl. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kanadaiak változatlanul szívesen olvasnak könyvetFEL

A kanadai kulturális kormányzat megbízásából a Créatec átfogó felmérést készített a kanadaiak szórakozás céljából folytatott olvasási szokásairól. A telefonos kérdezés válaszadóinak 87%-a adott pozitív választ a könyvolvasást firtató kérdésre. 54% rendszeres könyvolvasónak minősíti magát (ez azt jelenti, hogy egy 1991-es felméréshez viszonyítva nincs érdemi változás!). A szociokulturális meghatározók közül kiemelkedik a nem (a nők lényegesen többet és emellett más műfajt, például szépirodalmat olvasnak előszeretettel), az anyanyelv (az angolajkúak érezhetően többet olvasnak, mint a franciák és a bevándorolt más anyanyelvűek), valamint az iskolai végzettség (az érettséginél kevesebb iskolát végzettek körében a rendszeres könyvolvasók aránya 48%, a főiskolát befejezetteknél 5%, míg az egyetemet végzetteknél 66%). Viszont meglepő módon az életkor nem igazán befolyásoló tényező (16-24 év közt 53% rendszeres olvasó, 55 felett pedig 55%). Az internetezés és az olvasás pozitív összefüggést mutat, tehát az internetezők többet olvasnak, ami persze nem az internetezésnek köszönhető. Inkább jelzi azt, hogy az internetezők magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. A válaszadók 56%-a jár közkönyvtárba (itt is vezetnek az angolajkúak, s emellett a gyermekes családok inkább hajlamosok könyvigényeiket könyvtárból fedezni). (ref.: SP) - F: júl. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Válságkommunikáció (1.)FEL

A válság a szervezet működésében, életében keletkező jó vagy rossz kimenetelű zavar. A szervezeti tevékenység egy része a közérdeklődés homlokterébe kerülve vagy a média publicitása során válsággá fejlődhet. A válság érzetét jelentős mértékben szubjektív elemek határozzák meg:
- a szervezet korábbi imázsa, nyilvánosság előtti szereplése,
- a szervezetre irányuló közfigyelem,
- a szervezet ágazati szerepe és piaci helyzete,
- a közvélemény és a szakmai csoportok érdeklődése.
A könyvtári és információs szolgáltatás nem tartozik a kiemelten válságérzékeny tevékenységek közé. A katasztrófák hatásának mérsékelésére katasztrófatervet, a megtörtént baj negatív hatásainak mérséklésére válságkommunikációs tervet, útmutatót vagy kézikönyvet (crisis management manual) készíthetünk. Váratlan, kiélezett helyzetekben ugyanis megnő a rossz döntések esélye, mivel a helyzetet nehezíti a meglepetés, az elégtelen információ, az események eszkalálódása, az idő és a nyilvánosság kíméletlen nyomása (a kontroll, a türelem elveszítése, rövidlátás). A kézikönyv tartalmazza a válsághelyzetek megfogalmazását (pl. kellemetlen tévinformációk megjelenése a sajtóban, rágalmak vagy pletyka a könyvtár és munkatársai ellen, deviáns olvasó megjelenése, a bezárás veszélye, nagyobb értékű lopás, tűz- vagy vízkár, sztrájk, balesetek stb.), valamint a válság esetén követendő eljárásokat és tennivalókat. (folyt. köv.) (MG)

Hírforrás:
2005. július 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárosok kézikönyve, Pr-fejezet, IV.

A könyvtári légkondicionálóval is lehet gazdálkodniFEL

Havi húszmillió forintba kerül a szegedi egyetem tanulmányi és információs központjának (TIK) energiafogyasztása. A hatalmas épületet a nyári hőségben is 23 fokra hűtik. A Somogyi Könyvtár jóval olcsóbban, havi kétmillióért hűt. Hétfőn kinyit a Somogyi Könyvtár és bezár két hétre az egyetemi könyvtárat is magába foglaló TIK. Mindkét intézményben a nyári szünetben takarítanak, ekkor mennek a dolgozók szabadságra, és sokat spórolnak a hűtésen. A két nagy szegedi könyvtárban különböző módon hűtenek. Az egyetemi könyvtárban annyira hatékony a rendszer, hogy a diákoknak kardigánt kell magukkal vinni a kánikulában, ha tanulni mennek. Az angol szakos Melinda szerint könnyű nyári ruhában, papucsban -- ahogy a kinti melegben jól érzi magát -- nem lehet megmaradni az olvasótermekben. Belépéskor 'megüti' a látogatót hideg levegő. A TIK-ben ugyanis a külső hőmérséklettől függetlenül 23 fok van. - F: júl. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új kormányzati vidékfejlesztési program készülFEL

Átfogó vidékfejlesztési programot indít a kormány az ősszel, melynek középpontjában a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése áll. Támogatják azt az elképzelést, hogy országgyűlési határozat rögzítse a vidékpolitika alapvető irányait és feladatait. - F: júl. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikai csúcstechnológia a Debreceni EgyetemenFEL

A Debreceni Egyetemen 2005. nyarán kerül átadásra a biológia és szerves kémia tudományterületeket, valamint a könyvtári és informatikai kiszolgáló tevékenységeket befogadó Élettudományi Épület és Könyvtár. - F: júl. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

EKHO: Az IVSZ új vállalkozói adó- és járulékkonstrukciót javasolFEL

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége új vállalkozói adó- és járulékkonstrukciót javasol bevezetésre a kormánynak. Az EKHO új 'tudásmunkás' (knowledge worker) kategóriája mindennapi elszámolási gondjaitól szabadíthat meg több tízezer munkavállalót és munkaadóikat. A EKHO konstrukció bevezetése a tudásmunkások körében nagy lépés a tudásgazdaság kifehérítésében, az információs és kommunikációs technológiák alkalmazására épülő munkavégzés feltételeinek javításában, ezen keresztül az innováció és a K+F magyarországi fejlesztésében. 'A tudásmunkások feladatainak ellátása nem illeszthető bele az eddig megszokott nyolcórás munkarendbe, a korábbiakkal ellentétben nagyobb hangsúlyt kap az otthoni munkavégzés, a távmunka, illetve a szakmai háttérinformációk, továbbképzések, minősítések megszerzése és folyamatos frissítése. Az ehhez szükséges eszközök (szélessávú internet, mobiltelefon, email, szoftverek stb.) a tudásmunkások mindennapi eszközei' -- írja le az IVSZ tagság tevékenyégét Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke. 'Munkánk egyedi jellegéből adódóan számolnunk kell a felhasznált tudás folyamatos frissítésének és bővítésének költségeivel: elengedhetetlen az évenkénti 12-24 napos szakmai képzés, továbbfejlesztés.' - F: júl. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Dokumentumégetés után -- minisztériumi offenzíva?FEL

Az ÁNTSZ vizsgálata szerint nem volt penészgomba a dokumentumokon -- soha nem derül ki, mi volt az elégetett könyvekben. A könyvtárak ezentúl csak minisztériumi jóváhagyással semmisíthetnek meg dokumentumokat. - F: júl. 14.

'Kisnyomtatvány' égett. Jogszabálysértést nem, gondatlanságot viszont megállapított az a vizsgálóbizottság, amelyet Koncz Erika helyettes államtitkár vezetésével a kulturális tárca állított fel az Országos Széchényi Könyvtár 'könyvégetési' ügyének tisztázására. (...) Monok István szerencsének tartja, hogy legalább a feldolgozott, leltározott dokumentumok között nincsen gombafertőzött anyag. Az is kedvező fordulatként értékelhető, hogy a gyűjtemény most vásárolhat egy vizes porszívót, így a kisnyomtatványtár eleddig feldolgozatlan állományát is lajstromba tudják venni. Monok István ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a kisnyomtatványtár korábban sem gyűjtött mindent, legfeljebb 'szemelvényeket' a jellemző dokumentumok közül. Jogszabály és pénz híján a digitálisan keletkező kisnyomtatványokból viszont e pillanatban gyakorlatilag semmit sem őriznek meg. - F: júl. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Budapestre kerül az EU új kutatás-fejlesztési hálózatának székhelye?FEL

Jó esélyei vannak Budapestnek arra, hogy otthont adjon az EU formálódó kutatás-fejlesztési hálózata székhelyének, bár meg kell jegyezni, hogy hivatalosan még egyetlen ellenfél sem tűnt fel a láthatáron -- írja a Világgazdaság. Értesülésük szerint Varsó is jelezte szándékát, de a magyar esélyeket növelheti, hogy a lengyel főváros néhány hónapja elnyerte a EU határőrizeti ügynökségének székhelyét. A koordinációs központ a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a formálódó dél-budai innovációs központ bázisára támaszkodhatna, de a projektbe bevonnák Észak-Csepelt is. - F: júl. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Milliárdos tanulmányhegyek az állami szférábanFEL

Az Egészségügyi Minisztérium nem hasznosított semmit a reformhoz megrendelt tanulmányokból, azokat még csak nem is rendszerezte, egyetlen olyan anyagot sem találtunk a tárcánál, amelyben utalás lett volna arra, hogy a tanulmányok az esetleges változások szakmai alapját jelentették volna. Ez a lényege az Állami Számvevőszék megállapításának, semmi több -- nyilatkozta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke. Hozzátette: örvendetes, hogy észrevételeik nyomán megkezdődött a tanulmányok lajstromba vétele, amit idővel ellenőriznek is majd. - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ki reformálja meg a közszférát?FEL

Hatszázmilliárd forintos megtakarítást ígér a közszférában a reformokért felelős kormánymegbízott, ha legkésőbb jövő márciusban bevezetik az általa javasolt új szabályozást. Egyelőre azonban úgy tűnik, a miniszterelnöknek más tervei vannak a közigazgatás átalakításához. A jövő évi költségvetésből hatszázmilliárd forint spórolható meg a központi és az önkormányzati költségvetésekből. Ennyi ugyanis az a pufferösszeg, amely a feladatellátáshoz és a működéshez szükséges költségek tervezésekor tartalékként jelenik meg a közszférában -- állítja Vadász János. - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

2-3%-os béremelést tervez jövőre a kormány a közszférábanFEL

Az ÁFA-változások nyomán érdemben csökkenő infláció miatt jövőre mindössze 2-3%-os bruttó béremelést tervez a kormány a közszférában, szemben az idei 6%-os emeléssel -- mondta Veres János pénzügyminiszter Brüsszelben az Európai unió pénzügyminisztereinek tanácskozásán. Veres szerint az alacsonyabb infláció lehetővé teszi, hogy kisebb béremeléssel (azaz kisebb kiadásokkal) is az ideihez hasonló reálbéremelés következzen be. - F: júl. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Keveset költöttünk kutatásraFEL

Tavaly a K+F ráfordítások GDP-beli aránya, az innovatív tevékenységgel foglalkozók létszáma, valamint az állami ráfordítások nagysága egyaránt csökkent 2003-hoz képest -- tudta meg a KSH publikálás előtt álló adatait a NAPI Gazdaság. A felmérés szerint a kutatási és fejlesztési tevékenység ráfordításai tavaly meghaladták a 179 milliárd forintot, ez folyó áron 2 százalékos növekedés 2003-hoz képest, ám reálértéken 4,5 százalékos csökkenés. A tudományos kutatás 117,1 milliárd forinttal részesült a forrásokból, míg a kísérleti fejlesztés a maradék 62,2 milliárdból gazdálkodhatott. - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Alapvető változás a brit kiadóknál?FEL

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint 2020-ra az Egyesült Királyságban az új kiadványok 90 százaléka elektronikusan is elérhető lesz és csak 10%-uk jelenik meg kizárólag papíron. A kutatók szerint ilyen mértékű változás esetén fel kell készülni az elektronikus anyagok megfelelő védelmére és tárolására. A British Library módszere: három másolat minden kiadványból, ezek közül egy offline, azaz hálózaton kívül tárolva. A mind nagyobb tömegű elektronikus információ miatt a tárolásra érdemes tartalmak típusát is meg kellene határozni (pl. weblapok, bizonyos blogok stb.). (Inforrás)

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont, link

Hangoskönyv-digitalizálásra kellene támogatás -- igényfelmérés utánFEL

A vakok szövetsége nem érti, hogy miért olyan hangoskiadványt támogat az esélyegyenlőségi minisztérium, amely jó ideje rendelkezésükre áll, miközben más, általuk sokkal fontosabbnak tartott célokra egyetlen fillér sem jut -- jelentette ki Takács Péter, a Vakok Világa megbízott főszerkesztője. A napokban mutatták be ugyanis az Egri csillagok hangoskönyv-változatát, miközben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) könyvtárában a regény hangszalagon több mint két évtizede elérhető. Ezzel szemben a szövetség hangstúdiójában le kellett állítani a diákok számára létfontosságú hangostankönyvek sokszorosítását -- nincs pénzük a kazetták beszerzésére. Takács információja szerint a tárca mindössze nyolcszázezer forinttal támogatta a regényt kiadó Kossuth Könyvkiadót, ennek ellenére úgy véli: szerencsésebb lett volna, ha előbb a szövetségnél tájékozódnak, hogy a vakoknak mire volna inkább szükségük. Egyébként nem ez az első eset, hogy az érintettek megkérdezése nélkül született hasonló döntés. Támogatást szeretnének a könyvtárukban levő több ezer kötetnyi hangoskiadvány állagmegóvásához. A szalagok gyorsan elhasználódnak, ezért szívesen vennék, ha pénzt kapnának a felvételek digitalizálásához. - F: júl. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárközi keservek -- digitalizálással is mehet a munkaFEL

Nincs a világon olyan nagy könyvtár, amelyik minden olvasójának valamennyi kívánságát teljesíteni tudná. Még inkább így van ez a kisebb, esetleg csak néhány ezer könyvet, kéziratot, hanglemezt, CD-t, videofelvételt birtokló intézmények esetében. (ELTE EK, BME-OMIKK, Balassi B. M.K., Deszk, Nagykanizsa) - F: júl. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Stresszelik kollégáikat a főnök csókosaiFEL

Veszélyesek a munkahelyi hízelkedők, mert befolyásolják a főnöküket, akik legtöbbször tudattalanul, de kegyeltjükké teszik a manipulátort -- olvasható a Világgazdaságban. Sok főnök célja, hogy 'csókosok' legyenek a beosztottjai, ám a hízelgők komoly károkat okozhatnak a vállalati kultúrákban -- állítják amerikai pszichológusok. A Help2cope cég pszichológuscsapata azt javasolja a vállalati szervezetfejlesztési szakembereknek, hogy tanácsadási folyamataikban igyekezzenek kiszűrni a jogtalan előnyszerzőket, mivel az ilyen munkatársak stresszet okoznak kollégáiknak. - F: júl. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Visszajár -- sárospataki könyveFEL

Hamarosan visszakerülhetnek Magyarországra a Sárospataki Református Kollégium könyvtárából elhurcolt könyvritkaságok, de a második világháborúban "zabrált" műkincsek zöme továbbra is Oroszországban marad. - F: júl. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link (jelszóval olvasható!)

Lemásolnák az oroszok a sárospataki könyveketFEL

Oroszország azt reméli, hogy a Magyarországnak visszaadandó sárospataki református kollégiumi könyveket másolatban megtarthatja -- közölte Emilija Livsic, a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár igazgatóhelyettese. - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Két polc között a könyvtár -- Szekszárd központjábanFEL

Akár jó hír is lehetne, hogy a megye 100 millió forintért megvásárolta a könyvtár számára azt a szomszédos ingatlant, melyet eddig havi 400 ezer forintért bérelt. A videotékának és a helytörténeti gyűjteménynek otthont adó rész nélkül be kellene zárni az intézményt: az ingatlan azonban meglehetősen rossz állapotban van. Ezért mondhatta azt Elekes Eduárdné könyvtárigazgató, hogy öröme nem felhőtlen. Hiszen már most látható, hogy továbbra is sok időt és energiát fog felemészteni a folyamatos karbantartás, állagjavítás. - F: júl. 7

Régebbi hírforrás(ok): link

Szerzői jogsértés linkelésselFEL

Egy queenslandi weboldal-üzemeltetőt az ausztrál bíróság bűnösnek talált a szerzői jog megsértését illetően, mert annak oldaláról linkek utaltak más illegális kópiákat tartalmazó portálokra. -F: júl. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A megközelítés módszere (Nyári karrieriskola, 2.)FEL

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azok kaphatnak tippeket a hatrészes cikksorozatban. - F: júl. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötödével nőtt az átlagbér a közszférábanFEL

A dolgozók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2,78 millió volt 2005. január-májusban, annyi, mint egy évvel korábban, míg a bruttó átlagkereset a vizsgált időszakban 11,5 százalékkal emelkedett -- közölte a Központi Statisztikai Hivatal. - F: júl. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bokros: nem a 'vattaembereket' kell eltartaniFEL

Politikai bátortalanságról és tehetetlenségről beszélt Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában. A szakember szerint 1997 óta gyakorlatilag semmi nem történt hazánkban az államháztartási reform, a nagy elosztórendszerek megújítása terén, egyedül a nyugdíjrendszerben volt félmegoldás. Megítélése szerint a lakosság fogékony lenne a reformok iránt -- ezt bizonyítja az 1989-97 közötti időszak -- de a politika bátortalan. Ahol magas hozzáadott értéket képes előállítani a magyar munkaerő, ott vannak komoly növekedési esélyek. Ahol ez nem megy, nem fizethetők magas bérek, és nagyon káros a minimálbér emelése, mert az nem arányos a hozzáadottérték-termeléssel. - F: júl. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link (térítésért olvasható cikk)

Elektronikus hírlevéllel újít az APEHFEL

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az adózók széles rétegeit érintő rendszeres, naprakész tájékoztatást nyújtó, új elektronikushírlevél-küldő rendszert indít el. A szolgáltatás igénybevételére ez év augusztus 1-jétől regisztráltathatják magukat az adózók -- jelentették be az adóhatóság budapesti sajtótájékoztatóján. Az APEH internetes honlapján (link az adózó polgárok illetve vállalkozók 11 kategóriát jelölhetnek meg, amely témákban hírlevelet szeretnének kapni. - F: júl. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Élettudományi Hálózatot hozott létre a SASFEL

Kevés olyan iparág létezik, amiben több pénzt fektetnének egyetlen termék bevezetésébe, mint az egészségügyben. A piacot egyre szigorúbb törvények szabályozzák, a nemzetközi vállalatok versenye hihetetlenül kiéleződött, a páciensek pedig joggal várják el, hogy a legújabb felfedezések széles körben hozzáférhetők legyenek és a korszerű gyógyítási eljárásokat azonnal alkalmazzák. - F: júl. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes távbeszélőkFEL

Nem minden a Skype-pal kezdődött, bár ez a kis program döbbentett rá bennünket, hogy az Internet talán mégsem csak egy végtelen csatornaszámú tévé, hanem más, nem kevésbé hasznos módja is lehet a világméretű számítógéphálózat felhasználásának. - F: júl. 19.

Hírforrás:
2005. július 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Művelődési házak modellváltásaFEL

A kultúr- és közösségi házak legtöbbjének csillaga leáldozóban van; a korábban nyüzsgő termek már többnyire ürességtől konganak, az épületeket bérbe adják vagy más célokra teszik hasznossá. Átalakultak a szórakozási formák, a közösségi programok egyéb helyszínekre tevődtek át. A '90-es évek közepétől kezdve hol előbb, hol később 'fagyott meg' a pezsgés. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szemléletváltást hozhat az új igazgató a MűcsarnokbanFEL

A fiatal művészettörténész-kurátor, Petrányi Zsolt lesz szeptember 1-jétől a Műcsarnok új főigazgatója; a kinevezés öt évre szól -- jelentette be Bozóki András kulturális miniszter. - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyar pont nyílt UkrajnábanFEL

Dr. Petőfi László, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) gazdasági helyettes államtitkára 2005. július 14-én átadta az IHM támogatásával létrejött, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség által üzemeltetett első eMagyar pontot Ukrajnában. - F: júl. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Szoftverfejlesztéssel erősít az ELTEFEL

Sajtótájékoztatót tartottak az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem (ELTE) Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ (IKKK) létrehozásának befejezése alkalmából. A 650 millió forint EU, magyar állami és konzorciumi forrásokkal pályázati úton létrehozott ELTE IKKK célja szerint egy többkomponensű, nyitott technológiai szoftverfejlesztő környezet és hozzá tartozó szakember-koncentráció. A központban hasznosítás-orientált célzott alapkutatások és alkalmazott kutatások folynak. A készülő szoftvertermékek bázisát nyújthatnák egy profitorientált termékoktatási vállalkozásnak is. A központ K+F eredményei átkerülnek az oktatásba. - F: júl. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Jobb tanulók a számítógépet használó gyerekek?FEL

Egy amerikai iskolásgyerekek körében végzett felmérés eredménye szerint a számítógéppel rendelkező diákok jobban teljesítettek, mint azok, akiknek csak televíziójuk van, de PC-jük nincs. - F: júl. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Testre szabható rádióadás az Apple-tőlFEL

Az Apple az iPod üzlet újabb és újabb rétegeit tárja fel a fogyasztók előtt. Steve Jobs, a cég elnök-igazgatója szerint ismét forradalmat csinálnak. Legújabban az úgynevezett Podcast technológiával, amely tulajdonképpen testre szabható rádióadások piacra lépést jelenti. - F: júl. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Páneurópai szerzői jogi koncessziót szorgalmaz az EU az online zenei szolgáltatásokhozFEL

Az Európai Bizottság az összes uniós tagállamra egyszerre érvényes szerzői jogi koncesszió kidolgozását szorgalmazza az internetes zeneáruházak számára. - F: júl. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Létrejöhet az első tankönyvek nélküli iskolaFEL

Egy amerikai középiskola vezetése egy teljesen új rendszer kialakítását tervezi, amelyben a tanítás a hagyományos módon folytatódna, de tankönyvek helyett kizárólag laptopokra és internetes anyagokra támaszkodna. -- Itthon szintén beszámolhattunk már hasonló kezdeményezésekről, persze Magyarországon elsősorban a távoktatás terén van lehetőség a nagyobb digitalizációra. Ezt a lehetőséget használja ki a Digitális Középiskola, amely elsősorban hátrányos helyzetű roma hallgatók számára jött létre 2003 őszén. Az intézmény első féléve 264 tanulóval indult, közülük 213-an a roma tagozaton, 51-en a büntetés-végrehajtásin (őrök és fegyencek) kezdték meg tanulmányaikat. - F: júl. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Zeneértékesítés -- közvetlenül fülbeFEL

A zenészek újabban a mobiltelefonokon keresztül, közvetlenül szeretnék elérni rajongóikat, kihagyva a lemezkiadókat. Andy Cato, a Groove Armada nevű formáció tagja megegyezett az O2 brit mobil szolgáltatóval, hogy letölthetővé teszi dalai letöltését a cég előfizetői számára. 'Ha ez beválik, a zeneipar sokkal nagyobb piacon tevékenykedhet' -- nyilatkozta a művész a BBC Newsnak. 'A kalózkodás valósággal virágzik, és úgy tűnik, kicsúszott a kezünkből a digitális rendszerek felett az irányítás. Talán ezzel a módszerre biztosabb lesz a helyzet' -- tette hozzá a zenész. - F: júl. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nő a mobiltelefonra letölthető tartalmak népszerűségeFEL

A LogicaCMG piackutató cég szerint jövőre megháromszorozódik a mobiltelefonos letöltések értéke. - F: júl. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Legálisan letölthető filmek Freeman honlapjánFEL

Morgan Freeman Oscar-díjas színész hamarosan elindít egy online szolgáltatást, amelynek segítségével a mozirajongók már jóval DVD-megjelenésük előtt hozzájuthatnak a filmekhez. A színész korábbi cége, a Revelations és az Intel által közösen, újonnan megalapított ClickStar Inc. 'első osztályú filmeket' és más szórakoztató programokat nyújt majd a szájtra látogatók számára. Freemanék célja, hogy az új filmekhez a rajongók időben és kényelmesen hozzájuthassanak, kalózkodás nélkül. Az idén Londonban megtartott, a filmkalózkodással foglalkozó csúcstalálkozón többek között az is elhangzott, hogy a kalózok 2003-ban 7 milliárd dolláros kárt okoztak a filmiparnak. (BBC News) (teljes hír) - F: júl. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google: Internet a konnektorbólFEL

A Google Inc., a Goldman Sachs Group Inc. és a Hearts Corp. 100 millió dollárt fektet az elektromos hálózaton keresztül szélessávú internetelérést kínáló Current Communications Groupba. A szolgáltatást azok is igénybe vehetik, akiknek az otthonába sem a kábel-, sem a telefontársaságok nem vezettek be vonalat. A Current azt ígéri, hogy hálózatukban a feltöltés éppen olyan gyors lesz, mint a letöltés, ez pedig ideális a Google videókereső szolgáltatásához. Az új típusú internetelérést az teszi lehetővé, hogy az elektromos áram frekvenciája sokkal kisebb, mint az internetes jelek, így a kétféle jel nem lép interferenciába. - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tíz éves az MP3FEL

Napjaink legnépszerűbb digitális zenei fájlformátumának sikertörténete tíz esztendővel ezelőtt kezdődött. Az MP3 1995. július 14-én indult világhódító útjára. - F: júl. 14.

Hírforrás:
2005. július 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Új utazási portálFEL

Új utazási portál vált elérhetővé SWI Kft. gondozásában: link - F: júl. 6.

Hírforrás:
2005. július 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Új folyóiratot indított Lipovecz IvánFEL

Az Elemző (The Analyst) címmel politikai és gazdasági folyóiratot indított a Globális Tudás Alapítvány. A negyedévente megjelenő lap első számát Budapesten mutatták be. Az angolul és magyarul megjelenő folyóiratban Közép-Kelet-Európa politikai és gazdasági folyamataira koncentráló tanulmányok olvashatók -- mondta Lipovecz Iván, az alapítvány létrehozója, a HVG volt főszerkesztője, aki úgy fogalmazott: a lap megjelenése egy '32 éves álom eredménye'. Az első, 160 oldalas kiadványban megjelentetett cikkek egyebek mellett a régió haderőinek átalakításával, a magyar agrárjövővel és a régió romapolitikájával foglalkoznak. - F: júl. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felvételi ponthatárok július 26-án: bővülő tájékoztatásFEL

A nyomtatott sajtót megelőzve, július 26-án éjjel a Felvételi Információs Szolgálat a link oldalon publikálja egyes szakcsoportok, intézmények felvételi ponthatárait, és percről percre publikálja a legaktuálisabb információkat. - F: júl. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról