Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/32., 9. 7.

Menedzsment-eljárások 1. -- Gördülő tervezés
Árvíz a könyvtárban -- Székelyudvarhely
Weöres Sándor műveit is levetették a netről
Vállalkozási kezdeményezések amerikai könyvtárakban 2.
Lenyomják a napilapokat a hazai hírportálok
Dinamikusan növekszik a digitális dalpiac
Felgyorsítják az Európai (vagy gall?) Digitális Könyvtár előkészületeit
A Google Print: bővített könyvdigitalizálási program
Tartanak az NKA átalakításától
MTV -- minőség kényszerből
Gyorsabb a kiszolgálás az Egyetemi Könyvtárban
Kistelepülési könyvtárak Dél-Dunántúlon: együttműködés
Visszakapta könyvtárát a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium
A Közös Könyvtárkatalógusban 100.000 erdélyi könyvtárcím
Az Európai Teológiai Könyvtárak Szövetségének közgyűlése
EU: cenzúráznák az internetes tartalmat?
Internetes médiaközpontot: BKV igen, könyvtár miért nem?
Blogokat elemeznek az autógyárak
Éleződő verseny a háromdimenziós térképek piacán
A Big Read-listán a 4.: Galaxis Útikalauz...
eMagyar pontok nyílnak Szlovéniában
Felfüggesztenék a levéltári iratok megsemmisítését -- mi is a 'maradandó érték'?
Városházi pályázat -- a bazársor helyén könyvtár is lesz?
Nem a bér, hanem az innováció a siker kulcsa
Svéd munkakultúra -- bizalomra építve
Ki veszi észre az álcázott zsenit?
A magyarok 32 százalékának van internete
Fiatalít a számítógép-használat
Az állómunka beteggé tesz a britek szerint
Mi is az a fair trade és a tudatos vásárló?
Feminista almanach
Új, többnyelvű haikai újság


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Menedzsment-eljárások 1. -- Gördülő tervezésFEL

A stratégia több évre készül, ám a tervezők a megvalósítás közben óhatatlanul valamennyire megváltozott környezetben találják magukat. Így sokszor kétes értékű ragaszkodni az eredeti tervekhez, és számos példa utal az ebből eredő üzleti csődökre. Mivel azonban a messzebbre látásra ennek ellenére szükség van, a rugalmasság fenntartása érdekében a gördülő tervezést alkalmazzák, azaz (a példának okáért) évente megismétlik pl. az ötéves tervezést, a környezet időközbeni változásaira tekintettel kisebb--nagyobb mértékben módosítva az előző évit. A szervezet tehát évente készít ötéves tervet. Ilyen módon megtartják a rugalmasságot, és csökkentik a csőd veszélyét a gyorsan változó környezetben. A módszert hazai könyvtárakban egyelőre nem alkalmazzák, a közigazgatásban viszont próbálkoznak vele.
- További irodalom pl.: Az éves tervezéstől a gördülő tervezésig 1., 2. / Kocsis
Gábor, Ötvös Péter, Bereczki Árpád. In: Menedzsmentfórum, Kontrolling, 2002.
okt. 8., okt. 15.
link
link

Régebbi hírforrás(ok): MG

Árvíz a könyvtárban -- SzékelyudvarhelyFEL

Az augusztus 19-i árvíz nagy kárt tett a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, amikor elárasztotta az alagsori raktárakat, eláztatva mintegy 1500 kötet könyvet. Többnyire a klasszikus magyar irodalom, világirodalom és történelem egy részét semmisítette meg. Az alagsorban levő Látvány- és Hangzóanyag részleget is elárasztotta, ahol éppen az 'Eszmélet' című József Attila életét és munkásságát bemutató multimédiás és interaktív kiállítás állomásozott, így elsősorban azt menekítettük. A padlóburkolat is tönkrement, és technikai károk is keletkeztek (szerencsére nem a kiállítás anyagában). A fal is jelentősen károsodott. A farost lemezekből készült bútorok és polcok elkezdtek szétnyílni, a polcok a saját súlyuk alatt rogynak meg. Némi kár keletkezett a képzőművészeti raktárban is.
Mindenféle felajánlást szívesen veszünk. Forintos számlaszámunk: HUF: RO71BTRL02112205354885XX, Banca Transilvania, Swift: BTRLRO22, Fundatia Bibliofil. Amennyiben adományt kívánnak eljuttatni, kérjük, a szkarcsi@yahoo.com -on jelezzék.
-- Köszönjük együttérzésüket. Üdvözlettel: Szabó Károly, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Régebbi hírforrás(ok): MG

Weöres Sándor műveit is levetették a netrőlFEL

József Attila verseit tavasszal vetette le a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalairól az örökös, Weöres Sándor tucatnyi művét pedig két hete távolíttatta el egy ügyvédi iroda az internetes oldalról. Moldován Istvántól, az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó MEK vezetőjétől megtudtuk: korábban az Artisjus úgynevezett közös jogkezelést végzett, azaz valamennyi szerző műveivel kapcsolatban megállapodást lehetett kötni a szervezettel. Mióta az Artisjus nem foglalkozik a magyar irodalmi művek jogdíjaival, egyenként kellene felkutatniuk az örökösöket és megállapodniuk velük. A MEK-ben olvasható mintegy 3 ezer virtuális kötet kétharmada szépirodalom, ám Moldován megbecsülni sem tudta, hogy ezek közül hány mű esetében lenne szükség külön megállapodásra. Ezeknek a műveknek a sorsa tehát bizonytalan. - F: szept. 5.; Fogyatkoznak a szerzők - F: szept. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Vállalkozási kezdeményezések amerikai könyvtárakban 2.FEL

... Egyedibb eset egy megyei könyvtáré, mely az ajándékba kapott nagy mennyiségű magazin-jellegű folyóiratanyagot árusította ki -- a könyvtár baráti körének szervezésében -- darabonként 30-50 centért; illetve a San José városi könyvtáré, mely teljesen új szolgáltatási modellt dolgozott ki, és annak megismertetésére fizetős tanfolyamokat, illetve bemutatókat szervezett az érdeklődő könyvtárosok számára (lásd a 04/307. számú referátumot a KF 2004/4. számában).
A bevételszerzés másik fő iránya a szolgáltatások egy részének díjhoz kötése. Természetesen a hagyományosan ingyenesek fizetőssé tétele nehezen lenne indokolható, azonban egy új, az eddigiektől eltérő, vagy egy meglévőnek igen jelentős kibővítése vagy színvonalemelése esetén a díjfizetés bevezethető. (Példa: egy esti rendezvény után a résztvevőkben felmerülhet a kölcsönzés, vagy a tájékozódás igénye -- 'ha már úgy is itt vagyok' alapon; ilyenkor indokolt lehet a normál időben ingyenes szolgáltatás fizetőssé változtatása.) További lehetőségek: a teljes körű internet-hozzáférés, az üzleti, jogi, szabadalmi tájékoztató szolgáltatások megfizettetése. Különösen az üzleti élet szereplői körében elterjedt nézet, hogy ami ingyen van, az legalább is gyanús, értéke annak van, ami pénzbe kerül. Az ilyen olvasóknak fizetős szolgáltatásokat kell nyújtani: nem csak komolyabban veszik, de jobban ki is használják azokat. Az újonnan beszerzett elektronikus információforrások használatát is pénzért érdemes tanítani.
Néhány tanács: Kezdjük az ötletgyűjtéssel: mi emelné könyvtárunk értékét, mivel szolgálná még jobban olvasóit, mi hiányzik a szolgáltatási palettáról, mitől válna még jobb hellyé olvasói, illetve az egész közösség számára? Kérdezzük meg a testületek tagjait, olvasóinkat, barátainkat (és a könyvtár barátait), a könyvtárosokat. Nézzünk körül a könyvtárban: mi áll rendelkezésre és mi az, ami kihasználatlan? Van-e hely, ahol esti klubot, tanfolyami vagy bemutató jellegű összejöveteleket lehet tartani, vagy ahol egy kis kávézó csatlakozhat a könyvtári szolgáltatáshoz? Ne szegje kedvünket, ha csak ötlet van, de nem tudjuk, hogyan kellene kivitelezni: vonjunk be partnert. Nézzünk körül a korábban, személyzet vagy idő hiányában megszüntetett szolgáltatások között, hátha van, amit kibővített és díjköteles formában érdemes lenne felújítani.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lenyomják a napilapokat a hazai hírportálokFEL

Az internetes hírportálok egyre inkább elcsábítják az olvasókat a napilapoktól. Erre lehet következtetni a Szonda Ipsos és a GfK Hungária legfrissebb, 2005 első fél évét vizsgáló felméréséből, számol be a Világgazdaság. - F: aug. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Dinamikusan növekszik a digitális dalpiacFEL

2005 várhatóan robbanást hoz a digitális zenei piacon - jósolta a legtöbb szakember még az év elején, és valóban, az azóta eltelt idő során a fizetős internetes letöltések volumene rohamléptekben nő: az év első felében 180 millió dalt értékesítettek ilyen formában a kiadók világszerte. Időközben a világ vezető négy nagy lemeztársaságából kettő, a Universal és a Warner is elindította önálló digitális márkáját (labeljét), melynek kiadványait kizárólag a világhálón lehet megvásárolni. - F: szept. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felgyorsítják az Európai (vagy gall?) Digitális Könyvtár előkészületeitFEL

Miután a Google bejelentette, hogy 15 millió könyvet tervez digitalizálni és könyvtárában elérhetővé tenni, a franciák felgyorsították a rivális, Európai Digitális Könyvtár projektet. A könyvtár tanácsadó testületét csak franciák alkotják, de más országoktól is várják az együttműködési ötleteket. A miniszter reményei szerint a projekt felkelti az EU érdeklődését és anyagi támogatást is kapnak a központi költségvetésből. - F: szept. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google Print: bővített könyvdigitalizálási programFEL

Évek óta dédelgetett álom, hogy a nyomtatásban megjelent könyveket az interneten is elolvashassuk. A növekvő nemzetközi tiltakozás sem rettenti vissza az amerikai vállalatot attól, hogy Európára is kiterjessze Google Print nevű projektjét. A kiadóvállalatok eddig élénken tiltakoztak, mondván, hogy sérülnek a szerzői jogok. A Google ezért egy köztes megoldással próbálkozik, mondván mindent lehet, amit nem tilt a hatályos törvény. 'A nagyobb német kiadókkal folytatott megbeszéléseink reményre adnak okot és a tárgyalások jelenlegi állásával nagyon elégedettek vagyunk. Számos céggel már gyakorlatilag aláírásra kész megállapodásunk van és nem csak német, de francia, holland, spanyol és olasz kisebb és nagyobb könyvkiadókkal is tárgyalásokat folytatunk' -- nyilatkozta a dpa német hírügynökségnek Jens Redmer, a Google menedzsere. 'A Google nagyon is figyel arra, hogy még véletlenül se sértse meg a szerzői és a szomszédos jogokat. Ebben a kérdésben igyekszünk maximálisan együttműködni a könyvkiadókkal és a könyvtárakkal' -- jelentette ki Jens Redmer.

Felgyorsítják az Európai Digitális Könyvtár előkészületeit. Miután a Google bejelentette, hogy 15 millió könyvet tervez beszkennelni és könyvtárában elérhetővé tenni, a franciák felgyorsították a rivális, Európai Digitális Könyvtár projektet.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Tartanak az NKA átalakításátólFEL

Több kulturális szervezet nehezményezi a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) tervezett átalakításával járó koncepcióváltást. A kiszivárogtatott információk szerint az NKA bizottsága arról tájékoztatta a kulturális minisztert, hogy a jelenlegi 16 szakmai kollégium helyett jövőre csak kilenc maradna -- vizuáliskultúra, zeneművészeti, színház- és táncművészeti, építő és épített örökségi, múzeumi, könyvtári és levéltári, iparművészeti, anyanyelvi kultúra ápolása és helyi kulturális programok -, valamint négy - folyóirat-kiadási, kiemelt rendezvények, első lépések (pályakezdési), kiegészítő kulturális támogatási -- döntéshozó testület. - F: szept. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

MTV -- minőség kényszerbőlFEL

Anyagi nehézségei miatt óvatosan tervezi szeptember 12-én induló őszi struktúráját a Magyar Televízió. Az MTV a költségvetési zárolások és az áfa-fizetés miatt nem jut hozzá a Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozásával kapcsolatban tervezett 5,3 milliárd forintos bevétel egy részéhez, emiatt változtat műsorstruktúráján, és a minőségi műsorok felé nyit - közölte Rudi Zoltán, az MTV elnöke. Rudi Zoltán tájékoztatása szerint hangsúlyt kap a minőségi televíziózás: kevesebb pénzt és kevesebb energiát fordítanak a szórakoztató műsorokra, és többet a közéleti, tudományos és dokumentum műsorokra. - F: aug. 31.

Hírforrás:
2005. szeptember 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Gyorsabb a kiszolgálás az Egyetemi KönyvtárbanFEL

Rövidebb ideig várakoznak kikért könyveikre az Egyetemi Könyvtár kölcsönzői szolgáltatását igénybe vevő olvasói szeptember ötödikétől. Nyáron a könyvtár könyvállományának negyven százalékát megmozgató raktárrendezési munkában mintegy négyezer méteres polcrendszeren, nyolcvanezer kilogramm súlyú állományt helyeztek át a könyvtár munkatársai. Ésszerűbb rendben helyezték el a könyveket, ami megkönnyíti a kereshetőséget, így az olvasók is gyorsabban juthatnak a kért művekhez. A raktárrendezési munkában beosztástól függetlenül a könyvtár szinte összes dolgozója részt vett. - F: szept. 2.

-- Az Egyetemi Könyvtár kommunikációjának fókuszát az utóbbi két évben a muzeális dokumentumok jelentették (ha nem számítjuk a kényszerű folyóirat-lemondások ügyét). Ezért is figyelemre méltó -- és sajnos országosan is kevés példával bír -- hogy a használók szempontjai szerinti hatékonyságnövelést kommunikálja. A cikk emellett szól a raktárrend ésszerűsítéséről is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Kistelepülési könyvtárak Dél-Dunántúlon: együttműködésFEL

A kistelepülési könyvtárak fejlesztésének lehetőségeiről váltottak szót tegnap Nagymányokon Baranya, Tolna és Zala megyék könyvtárosai. A mintegy huszonöt résztvevő egyetértett azzal, hogy a kulcsszó ezen a téren is az együttműködés. A helyi könyvtárban tartott kerekasztal-beszélgetésen a baranyai tapasztalatokat Kalányos Katalin, a pécsi Csorba Győző Könyvtár igazgatója tárta a jelenlévők elé. A déli szomszédmegyében az aprófalvak léte miatt sajátos megoldásokat, például könyvtárbuszt kívánnak alkalmazni. Tolna megyében a többcélú kistérségi társulásokkal való együttműködés hozhat komoly előrelépést. Elekes Eduárdné, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója a megoldást azokban a szolgáltatóhelyekben látta, melyek a kistelepüléseken várják a közönséget. Balipap Ferencné, a dombóvári könyvtár igazgatója elmondta: az ottani többcélú kistérségi társulás eredményesen pályázott mozgókönyvtári feladatokra. Így hét település -- Csibrák, Dalmand, Jágónak, Lápafő, Nak, Szakcs és Várong -- került a kedvezményezettek közé. (teljes hír)

Régebbi hírforrás(ok): Tolnai Népújság

Visszakapta könyvtárát a nagyenyedi Bethlen Gábor KollégiumFEL

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium dokumentációs könyvtára, mely 1948 óta a kolozsvári Lucian Blaga Egyetem központi könyvtárához tartozott, valamint a természetrajzi és történelmi múzeum a visszaszolgáltatás stádiumában vannak. Az új tulajdonos a református egyházkerület. - F: szept. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Közös Könyvtárkatalógusban 100.000 erdélyi könyvtárcímFEL

Erről Nagy Zsolt romániai távközlési és információs technológiai miniszter számolt be, Kovács Kálmán magyarországi informatikai és hírközlési miniszterrel folytatott megbeszélései során, amelyet Félixfürdőn rendeztek, a 4. MIÉRT Akadémia alkalmából. Nagy Zsolt ismertette az Erdélyben elért eredményeket. Elmondta: csak az idén 89 e-Magyar pont jött létre, emellett jelentős tartalomfejlesztési projektek indultak be, az Erdélyi Közös Könyvtárkatalógus projekt révén több mint 100.000 könyvtárcím került digitalizálásra úgy, hogy ez szerves részévé válik a Magyarországi Közös Könyvtárkatalógusnak. - F: szept 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Európai Teológiai Könyvtárak Szövetségének közgyűléseFEL

Gáborjáni Szabó Botond, a tanácskozásnak otthont adó Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár igazgatója az MTI-nek elmondta: a teológiai könyvtárak mellett számos nemzetközileg is elismert, jelentős gyűjteménnyel rendelkező könyvtár is tagja a szövetségnek. Gáborjáni Szabó Botond elmondta azt is, hogy a szervezet évenként mindig más országban ülésezik, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a tagkönyvtárak és tagszövetségek minél hathatósabban megismerjék egymás munkáját. - F: szept. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

EU: cenzúráznák az internetes tartalmat?FEL

Az Európai Parlament és a Tanács a kiskorúak és az emberi méltóság védelme érdekében cselekvésre szólítja fel a politikusokat, az informatikai iparág szereplőit, az iskolákat és a szülőket annak érdekében, hogy megóvják a gyermekeket a nem nekik való internetes tartalmaktól. - F: aug. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes médiaközpontot: BKV igen, könyvtár miért nem?FEL

Az augusztusi tesztüzem után szeptembertől élesben üzemel a BKV internetes sajtószobája, ahol a közlekedési vállalattal kapcsolatos hírek, közlemények és képek érhetőek el a média képviselői számára.
-- Elgondolkodhat a könyvtáros: ha egy közlekedési vállalatnak megéri, az információt szolgáltató profi szakemberek(!) miért nem csinálják?

Régebbi hírforrás(ok): link

Blogokat elemeznek az autógyárakFEL

Az IBM Detroitban bemutatott egy autóipari megoldást, a Quality Insight-ot amely a legkülönbözőbb forrásokból, a szerelők jegyzőkönyveiből, az interneten fellelhető tesztekből, vásárlói véleményekből és tapasztalatokból, webnaplókból (blog-okból), szervizek és márkakereskedők adatbázisaiból, javítási naplóiból rendszerez egy adott típusról rendelkezésre álló információtömeget. - F: aug. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Éleződő verseny a háromdimenziós térképek piacánFEL

Háromdimenziós térképek -- a két legnagyobb számítógépes társaság, a Google és a Microsoft között erre a területre is kiterjedt a verseny, s úgy tűnik, jelenleg a Google-t nem lehet lekörözni. Egy városra, avagy egy címre eddig is rákereshettünk az interneten, ám legfeljebb kétdimenziós képeket kaphattunk. A Google Earth szoftvere azonban szinte repülni viszi a használóját, hiszen az adott helyszíneket madártávlatból közelítheti meg az interneten böngésző. Beállíthatjuk, milyen dőlésszögben tekintsünk le a földre, a navigációs konzol segítségével közelíthetünk-távolíthatunk, mintha csak egy háromdimenziós videojátékban vennénk részt.


A Big Read-listán a 4.: Galaxis Útikalauz...FEL

A Galaxis Útikalauz stopposoknak címmel nemrégiben megjelent kötet abban különbözik a szokványos, nagy költségvetésű hollywoodi filmek sikerére ráépülő színes kiadványoktól, hogy teljes egészében tartalmazza a film alapjául szolgáló regény szövegét. A kötet Douglas Adams már Magyarországon is kultuszkönyvvé vált regényének új kiadása, amelyben mintegy ráadásként kilencven oldalon keresztül interjúkat olvashatunk a 2005 nyarán bemutatott filmben szereplő színészekkel, a forgatókönyv írójával, valamint megismerhetjük a film létrejöttének történetét, pontosabban ennek a történetnek a film executive producere által elmesélt változatát. És persze a szép színes képek sem hiányoznak a kötetből. - F: szept. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyar pontok nyílnak SzlovéniábanFEL

Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közigazgatási államtitkára 2005. szeptember 3-án, szombaton adja át az IHM támogatásával létrejött, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség által üzemeltetett eMagyar pontokat Göntérházán és Dobronakon (Szlovénia). - F: szept .1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Felfüggesztenék a levéltári iratok megsemmisítését -- mi is a 'maradandó érték'?FEL

Egy várható, újabb irat és dokumentum megsemmisítés ellen tiltakozik Á. Varga László, a fővárosi levéltár főigazgatója. A vezető arra hívta fel a figyelmet: korántsem egyedi jelenség az Országos Széchényi Könyvtár eljárása -- mint ismert, az intézményben a közelmúltban máshol fel nem lelhető dokumentumokat semmisítettek meg. Á. Varga László szerint ugyanis a Magyar Államkincstár a Magyar Országos Levéltár 'hathatós asszisztálása mellett' olyan irathalmaz megsemmisítését tervezi, mely 2,5 millió személy közalkalmazotti életpályáját dokumentálja. Á. Varga László elmondta, az országos levéltár már áldását adta az iratok megsemmisítésére, mondván, nem tartja azokat maradandó értékűeknek; a szakember álláspontja ezzel szemben az, minden áron biztosítani kell az olyan dokumentumok biztonságát, melyek hely- és társadalomtörténeti segítséget nyújtanak egy-egy életpálya alapos megismeréséhez. - F: szept. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Városházi pályázat -- a bazársor helyén könyvtár is lesz?FEL

A bazársor helyén egyelőre park lesz, a későbbi fejlesztésre ötleteket várnak. Belső, átriumos teret, igényes városi funkciókat, becsatlakozó turistaútvonalakat látna legszívesebben a főváros a Városháza területére kiírt Budapest szíve pályázaton. A felhívás várhatóan a hónap végén jelenik meg. A Budapest szíve pályázaton azok indulnak jó eséllyel, akik belső átriumot, igényes városi funkciókat, vagyis igazi agórát álmodnak -- könyvtárral, mozival, kávézókkal, kulturális létesítményekkel -- a Városháza területére. - F: szept. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem a bér, hanem az innováció a siker kulcsaFEL

Az üzleti és technológiai vezetők szerint a vállalati siker legfontosabb eleme az innováció, mely messze lekörözte a bérekkel és adózással kapcsolatos tényezőket. A piaci versenyelőny innovatív technológiák nélkül hosszú távon nem tartható meg. - F: aug. 29.
-- A könyvtárügyet két szempontból is érinti a kérdés: képes-e szolgáltatásaival hozzájárulni mások innovációjához? Illetve: saját háza táján mennyire képes innovatívan viselkedni. Mindkét területen jelentős fejlődési lehetőség mutatkozik. Veszélyforrás -- vagy kihívás --, hogy a legfontosabb, legjobban mobilizálható információ jellemzően nem a könyvtárakban őrzött dokumentumokban, hanem informális állapotban; fejekben, illetve még elektronikus forrásokban található, és sorrendben ezután következnek a csak nyomtatva elérhető, források. A könyvtári innovációt viszont az igen magas bizonytalanságkerülési kulturális dimenzió hátráltatja. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Svéd munkakultúra -- bizalomra építveFEL

Orvosi igazolás nélküli betegszabadság, több ponton állítható munkaszék, közvetlen vállalati légkör. Ezek is nagy szerepet játszanak abban, hogy a svéd cégeket különösen vonzónak tartják a magyar munkavállalók. - F: szept. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ki veszi észre az álcázott zsenit?FEL

A rugalmas munkabeosztás, kutatói vagy kreatív állások, önálló projektekben való alkalmazás egyaránt segítheti, hogy a magányos farkas típusú munkatársak "feloldódjanak", és csapatjátékosok legyenek. Ám az a legjobb, ha nem integrálják a különcöket, hanem úgy fogadják el őket, ahogy vannak. - F: szept. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

A magyarok 32 százalékának van interneteFEL

A rendszeresen internetezők koffeinfogyasztása nem haladja meg a lakossági átlagot - olvasható a GFK és a Szonda Ipsos közös, internetezéssel kapcsolatos szokásokat felmérő kutatásában. Az adatbázisból kideríthető az is, hogy a legintenzívebb internethasználók milyen más egyéb fórumokon tájékozódnak: rádiót hallgatnak, TV-t néznek vagy újságot olvasnak-e inkább. A GfK Hungária Piackutató és a Szonda Ipsos által közösen létrehozott adatbázis, a Product Media Index (PMX) idei első féléves adatainak tanúsága szerint ma Magyarországon a 15 éves és idősebb lakosság mintegy 32 százaléka rendelkezik valami módon internet-eléréssel; 15 százalékuk már otthon is felhajthat az információs szupersztrádára. Meglepő adat, hogy ők többen vannak, mint azok, akik munkahelyükön rendelkeznek internet eléréssel (11 százalék).

Régebbi hírforrás(ok): Origó

Fiatalít a számítógép-használatFEL

Segít az időseknek a lelki egészség megőrzésében a számítógép. Rendszeres használatával ritkul a depresszióra való hajlam és az időskori tunyulás. - F: aug. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az állómunka beteggé tesz a britek szerintFEL

A brit szakszervezeti szövetség (Trade Union Organisation) szerint több ezer dolgozó egészsége károsodhat amiatt, hogy munkájukat kénytelenek állva végezni. A szövetség szerint a hosszabb ideig tartó állómunka közrejátszhatott abban, hogy mintegy 200 ezer dolgozó kétmillió munkanapot volt kénytelen betegszabadságon tölteni. A panaszok a következők voltak: krónikus visszértágulat, a lábak és a lábfejek megduzzadása, keringési zavarok és más ehhez kapcsolódó egészségügyi problémák. - F: aug. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mi is az a fair trade és a tudatos vásárló?FEL

A méltányos kereskedelem a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérő
megközelítés. Kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű
termelők számára hivatott a fenntartható fejlődést előmozdítani elsősorban jobb
kereskedelmi feltételek biztosításával, valamint a fejlett országokban folyó
szemléletformáló kampányokkal.

Régebbi hírforrás(ok): link

Feminista almanachFEL

Akik eddig azt hitték, hogy a feministák át akarják venni a hatalmat, és ugyanolyanok akarnak lenni, mint a férfiak -- tévednek. A feministák továbbá nem szőrös lábú, elhanyagolt külsejű, családot messziről kerülő leszbikusok, akik véres szájjal ócsárolják a fennálló rendet. A Feminista Almanach, eddig egyedülálló módon mutatja be, hogy a feminista mozgalom célkitűzése a nők emberi jogainak biztosítása (biztonsághoz való jog, egyenlő bérek, egyenlő munkaerőpiaci esélyek stb.), és nem a férfiviselkedés imitálása. - F: aug. 28.

Hírforrás:
2005. szeptember 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Új, többnyelvű haikai újságFEL

48 költő 18 nyelven írt japán stílusú versei (haiku, gunsaku, renku, rengay, haibun, haiga...) olvashatók a Lishanu című, nemrég indított online költészeti magazinban. (KultúrPont) Bővebb információ: link

Hírforrás:
2005. szeptember 07.  • Továbbküldöm a hírtlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról