Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2005/33., 9. 14.

Ki végzi a magyarországi kínaiak dokumentumellátását?
Közszolgálat piaci alapon
Nyílt napok -- könyvtárban is?
Enyém, tiéd, övé -- Netes könyvcserebere
Naivitás és tudatlanság az e-könyvek körül
Menedzsment-eljárások 2. -- Karcsú menedzsment
A magyar felnőttek nem tanulnak semmit
Ellehetetlenül a pedagógiai szaksajtó?
A Katrina könyvtári pusztításai
Kötetek a hálón
Ausztrál 'MOKKA'
Az amerikai közkönyvtárak hatásának felmérése
Felmérés az amerikai tinédzserek internethasználatáról
Brit internethasználat
Maradványképzés -- Szegény a magyar kultúra
Újabb mérföldkő az OCLC-nél
15 éves a Current Cites
Év honlapja 2005: meghosszabbított jelentkezési határidő
Inkább többet költünk, de digitális legyen!
RSS a Neumann-ház honlapján
Jövőre vizsgálni kell az épületek energiaszükségletét
Régi lemezeink digitalizálása egyszerűen
Megújult az Európai Parlament internetes honlapja
Videoklipek könyvtári rendezvényekről
Közszolgálati 13. havi
Internet a Nagykónyi könyvtárban
Az online chat-referensz teljességének mérése
Kétszáz éve született Mogyoróssy János Gyulán
IVSZ: az információtechnológia fejlettsége meghatározza az ország versenyképességét
100 magyar filmet és 590 híradót újítanak fel az idén
A Google-hoz igazol az internet atyja
Google: azért is lesz online könyvtár!
Tovább növekszik a munkahelyi internethasználat
Könyvsegély-akció erdélyi árvízkárosultaknak
Ősszel döntenek az oroszok a sárospataki könyvtár visszaadásáról
Harry Potter könyvek iPod-on
Mozgókönyvtárat még nem égetnek
Új csillagászati hírportál
BBC-archívum az interneten -- csak tessék, használják
Keresés a Földön (részletesen)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Ki végzi a magyarországi kínaiak dokumentumellátását?FEL

Saját iskolája, hét újságja, könyvtára, sőt videokölcsönzője is van a Magyarországon élő -- mintegy húszezresre becsült -- kínai közösségnek. Beilleszkedni szeretnének, beolvadni nem. Arról nincs pontos adat, hogy a több mint 560 kínai könyvkiadó által éves átlagban megjelentetett 141 ezer műből pontosan hány jut el Magyarországra. A józsefvárosi piac területén azonban kínai közönségre szakosodott könyvtár és videotéka is működik. - F: szept. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közszolgálat piaci alaponFEL

Először készült olyan műsorstruktúra a Magyar Televíziónál, amelynél a piaci igényeket is szigorúan figyelembe vették -- jelezte Fischer András, az MTV üzleti és termékfejlesztési igazgatója a közszolgálati adó induló őszi programkínálatának bemutatásán. Simon András műsorokért felelős alelnök azt hangsúlyozta: létkérdés a fiatalok visszahódítása a csatornához. Az adó műsorstruktúrája 37 százalékban továbbra is információkat kíván közvetíteni, 31 százalékban pedig szórakoztatni próbál. Ennek keretében október közepétől szombatonként Oscar-díjas filmekkel jelentkezik az adó. - F: szept. 8.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Nyílt napok -- könyvtárban is?FEL

A McDonald's szokatlan marketingeszközzel él: a vásárlókat úgy akarja meggyőzni termékei minőségéről, hogy egy nyílt hétvégén bárkit beengednek az éttermek konyháiba.
-- Voltak már idehaza könyvtári nyílt napok, arra azonban kevesebb példa akadt, hogy hébe-korba a raktárak, feldolgozópultok közé beteheti lábát az olvasó, esetleg egy-két címkét fel is ragaszthat. De talán eljön ennek is az ideje. A nyílt napok tartása a bizalmat erősen növelő pr-eszköz.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Kreatív Online, szept. 7.

Enyém, tiéd, övé -- Netes könyvcserebereFEL

Új alapokra helyezi a könyvtár fogalmát a múlt hétfőn elindított angol My Book Your Book weboldal (link A tagoknak, akik jelképes díjat fizetnek, legalább tíz könyvet fel kell ajánlaniuk a társaság használatára, amit már nem is kapnak vissza. A felajánlott kötetekből készült listáról pedig havonta 5 könyvet rendelhetnek meg -- ezért csupán a postaköltséget kell kifizetniük. A 'kikölcsönzött' könyvek elolvasására 5 hetük van a klubtagoknak: ezután a példányok újból 'kölcsönözhetővé' válnak. - F: szept. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Naivitás és tudatlanság az e-könyvek körülFEL

Míg a könyvkiadók szakmai szervezetének még semmilyen koncepciója nincs a világhálóról ingyen letölthető könyvekkel kapcsolatban, a könyveket digitalizálókra naivitás, és a törvények ismeretének a hiánya jellemző. - F: szept. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Menedzsment-eljárások 2. -- Karcsú menedzsmentFEL

Két pont között a legrövidebb út az egyenes. Az áttételek a kommunikációban is növelik az erodálódás, torzulás esélyét. A párhuzamos munkák felesleges kiadást jelentenek: a teljesítmény marad, de a ráfordítás növekszik. E tapasztalatokra vezethető vissza a kilencvenes évektől emlegetett karcsú menedzsment (lean management). Célja, hogy a fő folyamatok azonosítása után leszedjen minden felesleges rárakódást. (Hogy mi a felesleges, arról hosszasan lehet vitatkozni. Általában más nézeten van a finanszírozó fél, a végfelhasználó és az ilyen tevékenységekben résztvevő fél. Stabil piacgazdálkodásban jó eséllyel a használó, a kezdőben leginkább a fenntartó, nagy hatalmi távolságú kultúrában pedig általában a szolgáltató érdekei kerülnek előtérbe.) A támogató folyamatok leválasztása vagy megszüntetése -- ha nem körültekintően történik -- a rendszer összeomlásához vezethet, ellenkező esetben teljesítménynövekedés várható. A vertikális karcsúsítás csökkenti, akár meg is szünteti az ellátási láncban a közvetítők szerepét és a demokratikusabb igazgatás irányába hat, például megkérdőjeleződik a merev hierarchia (vö.: országos--megyei--városi--kistelepülési könyvtári tagozódás). A karcsúsítás áldásos rugalmasságnövelő hatását és biztonságcsökkentő várható hatását (vö.: a horizontálisan redundás, párhuzamos tevékenység biztosabbá és költségesebbé teszi a rendszert) cselekvés előtt érdemes átgondolni. (MG)
- További irodalom pl.: Middle managers -- a defunt species? / Sheila Corrall.
In: Library Manager 1 (1994) 3 p. 25 ; Lean and its limits : Management focus.
In: The Economist Vol. 340 (September 14th 1996) No.7983 p. 71.

Régebbi hírforrás(ok): MG; link

A magyar felnőttek nem tanulnak semmitFEL

Az Eurostat legújabb felmérése szerint 2003-ban a 25 EU-tagállamban a 25 és 64 év közöttiek 42 százaléka vett részt valamilyen tanfolyamon egy évnél nem régebben. Az eredményre az osztrákok lehetnek a legbüszkébbek; Ausztriában a megkérdezettek 89 százaléka képezte magát. A sorban –- 82 százalékkal -– Luxemburg és Szlovénia következett, de szintén magas az arány a skandináv államokban (70–80 százalék között) és északi szomszédunknál, Szlovákiában (60 százalék) is. A sorban az utolsó Magyarország lett, 12 százalékkal. (Eurostat) (teljes hír) - F: szept. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ellehetetlenül a pedagógiai szaksajtó?FEL

Könnyen lehet, hogy megszűnik a hazai pedagógiai sajtó, mivel az Oktatási Minisztérium véget vet a folyóiratok támogatásának. A költségvetési elvonások áldozatául eshet az Új Pedagógiai Szemle is -- jósolta a lap főszerkesztője, Schüttler Tamás. A rendszerváltozás óta a nagy példányszámú, professzionális szerkesztőségi háttérrel rendelkező szakmai folyóiratok (Magyar Pedagógia link , Új Pedagógiai Szemle link , Iskolakultúra link , Educatio, Támpont link költségeinek kétharmadát -- évente megújított megállapodás alapján -- az Oktatási Minisztérium (OM) megtérítette. - F: szept. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Katrina könyvtári pusztításaiFEL

Az amerikai könyvtáros egyesület, az ALA megkezdte a déli államokban pusztító Katrina hurrikán könyvtári veszteségeinek és a segítés módozatainak felmérését. Egyes városok pusztulása 90%-osnak minősül, ami csak Hirosimához hasonlítható. A szomszéd államok segítő kezet nyújtanak a kitelepülteknek, például a texasi Tyler Public Library elindította bibliobuszát a rászorultaknak szánt olvasnivalókkal. (ref.: SP) - F: szept. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kötetek a hálónFEL

Bűncselekmény és szépirodalom ritkán összekapcsolt fogalmak. Augusztus végén azonban az oroszországi Silent Library Project honlapot azért kellett beszüntetni, mert szerzői jogokat sértve tett közzé magyar nyelven szépirodalmi műveket, többek között Kertész Imre, Esterházy Péter és Vámos Miklós könyveit, a külföldiek közül pedig olyan bestsellereket, mint Gabriel García Márquez vagy a Harry Potter-sorozat. - F: szept. 10.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Ausztrál 'MOKKA'FEL

A tavaly decemberben elindított Austral Libraries elnevezésű adatbázis 40 millió rekord nagyságrendhez ért. Az adatbázisban az ausztrál nemzeti bibliográfia tételein kívül a központi/közös katalógus adatai is megtalálhatók. Az adatbázist mintegy ezer ausztrál könyvtár használja, többségük az adatállomány bővítésében is részt vesz. (ref.: SP) - F: szept., 3.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az amerikai közkönyvtárak hatásának felméréseFEL

A Bill&Melinda Gates Alapítvány 770 ezer dolláros támogatásával készül felmérni az amerikai közkönyvtárak működését és annak társadalmi visszhangját a The Americans for Libraries Council (ALC). Az ALC elnöke reméli, hogy a felmérés hozzásegíti a könyvtárpolitikát a biztosabb jövőt meglapozó döntések meghozatalához. Az ALC nonprofit szervezet, mely a könyvtárak jelentőségének felismerését igyekszik elősegíteni. (ref.: SP) - F: szept. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felmérés az amerikai tinédzserek internethasználatárólFEL

A Pew Internet and American Life projektje keretében széleskörű felmérés született a 12-17 éves amerikai fiatalok internethasználatáról (Teens and technology. Youth are leading the transition to a fully wired and mobile nation, 27 July 2005. 57 p.). Néhány fontosabb adat: a nemzedék 87%-a használja az internetet, közülük minden második naponta (ez az arány 2000 óta 10%-kal emelkedett), az internethasználók négyötöde folytat online játékot, háromnegyede tájékozódik ezúton a legfrissebb hírekről (ez az arány öt év alatt duplájára nőtt), kétötöde pedig vásárol is az internet révén. A fiatalok körében minden második családban már széles sávú hozzáférés biztosított. (ref.: SP) - F: szept. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Brit internethasználatFEL

Az Egyesült Királyság lakossága -- háztartások szintjén -- 2005 tavaszán elérte az 55%-os internethasználati szintet. Ez 13,1 millió háztartást jelent az országban. Négy éve 37%, három éve 44%, két éve 49, egy éve pedig 50%-os szintet mértek. A felnőttek egyharmada azt állította idén májusban, hogy még soha nem használta a világhálót. (ref.: SP) - F: aug. 28.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Maradványképzés -- Szegény a magyar kultúraFEL

A Mátyás-templom felújításától az Országos Széchényi Könyvtárig, az Operaháztól a Nemzeti Színházig az összes kulturális intézményt érinti az úgynevezett maradványképzés. Negyven művészeti szervezet válhat működésképtelenné, s a közszolgálati televízió új csatornája sem indul be. A kulturális tárcától csaknem 27 milliárd forintot vont el a kormány, hogy csökkentse a költségvetési hiányt. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb mérföldkő az OCLC-nélFEL

Augusztus közepére az OCLC, a földkerekség legnagyobb közös katalógusa állományi adatainak száma –- vagyis az összpéldányszám -- elérte az 1 milliárdos nagyságrendet. A választék idén meghaladta a 61 milliós szintet. Az 1971 óta fejlődő adatbázist ma a világ 96 országának 54 ezer könyvtárában használják, s a keresett művek 95%-ának lelőhelyét képes megadni. (ref.: SP) - F: aug. 22.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

15 éves a Current CitesFEL

1990 augusztusában jelent meg a Current Cites (ISSN 1060-2356) első száma. A Roy Tennant kezdeményezésére létrehozott hírlevél a könyvtári információtechnológia területén megjelenő folyóiratok, szakmai magazinok, weboldalak, néha könyvek bibliográfiai leírását és azokhoz kapcsolódóan egy-egy értékelő jellegű referátumot közöl. A több mint 3000 előfizető havonta kap mintegy tucatnyi, egy-egy bekezdés terjedelmű referátumot. A referátumokat hét könyvtáros készíti. A Current Cites szerkesztője 1991-től David. F. Robinson, 1994-től Teri Andrews Rinne, 2000-től Roy Tennant. A hírlevél online elérhető a link e-mailben ingyenesen megrendelhető a link címen. - F: aug. 8.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Current Cites. History. link Current Cites turns 15 this month. Az email feladója: Roy.Tennant@ucop.edu.

Év honlapja 2005: meghosszabbított jelentkezési határidőFEL

Meghosszabbított határidőig pályázhatnak az Év honlapjára vállalkozások és magánszemélyek, az idén új nevezési kategóriákban is. - F: szept. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Inkább többet költünk, de digitális legyen!FEL

A magyarországi szórakoztató elektronikai piac 2005-ben a prognózisok szerint legfeljebb 5 százalékkal bővül. Ennek a bővülésnek az elsődleges hajtóerejét a DVD termékek, a digitális videokamera, valamint az MP3 lejátszók jelentik. A szeptemberben megrendezett berlini IFA kiállítás és vásár kapcsán közelebbről vizsgált német szórakoztató elektronikai piac 2005 első féléves adatai egyértelműen bizonyítják, hogy a fogyasztók itt is hajlandók több pénzt költeni digitális termékekre, mint a hasonló, ám ár szempontjából kedvezőbb analóg termékekre. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

RSS a Neumann-ház honlapjánFEL

A digitális könyvtár gyarapodása a magyar nyelvű felületen ezentúl RSS olvasókkal is nyomonkövethető, így nem kell újra és újra letölteni a Neumann-ház honlapját az újdonságok megtekintéséhez. Olvasóinknak elég beállítani a link URL címet az RSS-t támogató böngészőkben (pl. Firefox vagy annak fejlesztői változata a Deer Park), vagy az RSS-olvasó szoftverekben (ilyen olvasóprogramok a link oldalon találhatóak). Az újdonságok legfontosabb adatait tartalmazó, RSS XML 2.0 formátumú file -- automatikus szűréssel -- mindig a legutóbbi két hét híreit tartalmazza. Az RSS szolgáltatás a könyvtár vaklapjának magyar nyelvű felületéről (link vagy link is elérhető.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Bíró Szabolcs, Könyvtár- Informatikai Osztály (Neumann-ház)

Jövőre vizsgálni kell az épületek energiaszükségletétFEL

2006. január 4-én hatályba léphet az épületek energiatanúsításáról szóló kormányrendelet -- mondta Antal József, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöki tanácsadója az MTI érdeklődésére. - F: szept. 12.
-- A témakör lehetőséget jelent a könyvtáraknak: a vonatkozó irodalom figyelése, külön helyezése, ajánlása elektronikusan, papíralapon, és mindezek ajánlása pl. a helyi sajtóban. A jó időzítés (felkészülés és kommunikálás) megkerülhetetlenné teheti a helyi könyvtár szerepét e növekvő fontosságú közszolgálati területen. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Régi lemezeink digitalizálása egyszerűenFEL

A zenei CD-k már egy évtizede átvették a hatalmat a nappaliban, a régi bakelit lemezeket pedig a padlásra vagy valamelyik szekrény mélyére száműzték. De most a Terratec digitalizáló eszköze új életet lehel régi kedvenceinkbe. A phono PreAmp használatához nem kell hankártya, driver vagy külső táp -- csak bedugjuk és már kezdhetjük is a rögzítést. Ebből kifolyólag bárkinek ajánlható, kezelése egyszerű. Komolyabb ismereteket csak a szoftverek igényelnek, azokból viszont annyi van, hogy Dunát lehet belőlük rekeszteni, szóval a kezdők és a profik is megtalálják a nekik optimális megoldást. - F: szept. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult az Európai Parlament internetes honlapjaFEL

Hétfőre virradóra megújult az Európai Parlament internetes honlapja, amelyen néhány napig 'átépítés alatt' felirat fogadta az érdeklődőket. A cél az apatikussá vált uniós polgárok figyelmének felkeltése korszerű, polgárbarát szolgáltatások segítségével. A honlap húsz nyelven, természetesen magyarul is olvasható -- írta az eurohirek.hu. - F: szept. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Videoklipek könyvtári rendezvényekrőlFEL

A kansasi Johnson County Library élőben és felvételről is szolgáltat videofájlokat. A klipek forrása az OPAL konzorcium, témái pedig beszélgetések könyvekről, különféle rendezvények, workshopok, virtuális séta a digitális könyvtárban, és más könyvtárak hasonló anyagai. Programelőzetesük a link oldalon található. - F: szept. 12.
-- Magyarországon is előfordult a fentihez hasonló közvetítés (pl. a legutóbbi vándorgyűlés esetében), ám ezek döntően szakmán belüli érdeklődőket vonzottak. A sikeres kísérleteket követheti a nyitás -- témakörben és publikumban egyaránt. Pl.: egyetemi előadások, önkormányzati ülések, a helyi televíziók híranyagai stb. A különböző hazai hírportálok -- pl. Duna Tv, Index -- híreik mellé már évek óta kínálnak a fentihez hasonló szolgáltatásokat. Tehát kitaposott úton léphet a könyvtár is.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közszolgálati 13. haviFEL

Alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság (AB) a 13. havi fizetésre vonatkozó egyes rendelkezéseket, ezért azokat visszaható hatállyal megsemmisítette, mely 800 ezer közszférában dolgozó embert érint. A testület szerint önkényes, és ezért alkotmányellenes az a megkülönböztetés, amely a foglalkoztatottakat a fennálló jogviszonyuk alapján megillető juttatást ahhoz a feltételhez köti, hogy a jogviszony meghatározott napon -- január 1-jén -- fennáll-e. Az AB szerint a 2004-es 13. havi bér 2005. nulladik havi bérré való átalakításához nem voltak meg a megfelelő átmeneti szabályok, ennek következtében az új szabályozás 2004-ben hátrányosan érintette azokat, akiknek jogviszonya év közben (pl. 2004. második felében vagy épp december 31-én) szűnt meg (pl. év végi nyugdíjba vonulás). A Népszabadság úgy tudja, hogy a PM az államháztartási hiányra hivatkozva ragaszkodott ahhoz, hogy utólag se történjen meg a 13. havi illetmény kifizetése, ezért kompromisszumos javaslat született: eszerint a közszolgálati jogviszonyban állóknak az elmúlt év után nem jár 13. havi illetmény, az idén januárban és decemberben viszont fél-félhavi illetményt kapnak, majd jövőre visszaáll a régi rendszer. - F: szept. 13.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internet a Nagykónyi könyvtárbanFEL

Hárommillió forintos internettámogatást nyert Nagykónyi önkormányzata. A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén döntött arról, hogy Nagykónyi megkapja a támogatást az informatikai fejlesztésre. Szabó Péter polgármester elmondta, ez a pályázat a művelődési ház felújításának egyik része, melyből számítógépes hálózatot alakítanak ki a könyvtárban szélessávú internethozzáféréssel. Az önkormányzat szeretné kívül és belül is modernizálni az épületet, jelenleg az építési engedélyezési eljárás zajlik, mely után további pályázati pénzekben reménykednek a felújításhoz. (teljes hír) - F: szept. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Tolnai Népújság Online

Az online chat-referensz teljességének méréseFEL

A University of Illinois Ask a Librarian szolgáltatásának vizsgálata során (2003. április) azt vizsgálták egyetemi könyvtári környezetben, hogy egy-egy témára vonatkozó kutatási kérdéseknél, amikor a hallgató meghatározott fajtájú és számú forrást keres (könyveket vagy cikkeket), milyen részletességre és teljességre képes a referensz-csevegő. A következő kérdésekre keresték a választ: mennyire teljes választ kap a használó; megfelelő mértékű használói képzésben részesül-e közben a kérdező vagy készen kapja a válaszokat; hatékonyan alkalmazható-e az online csevegő referensz a rövid, tematikus kutatási kérdések esetében; milyen mérőszámokkal értékelhető a csevegő referensz hatékonysága. Kutatták továbbá a válaszadás időigényét és a hagyományos, 'diszkrét' megfigyelési módszerek működését online környezetben. Öt 'álruhás' használó tette fel a valósnak tűnő kérdéseket (15-15-öt) a könyvtáron kívüli számítógépekről, megadott szempontok alapján, egyeztetett ütemezésben. Hat alkalommal két könyvet, hat alkalommal két cikket, három alkalommal egy-egy könyvet és folyóiratcikket kértek. Regisztrálták, hogyan foglalkozik velük a könyvtáros, hogyan vezeti el őket az igényelt információhoz. A folyamatról a kérdezők értékelő lapot töltöttek ki, öt kérdést kellett megválaszolniuk a teljességről, és ötfokú skálán kellett kifejezniük azt. ...

Régebbi hírforrás(ok): link

Kétszáz éve született Mogyoróssy János GyulánFEL

Kétszáz éve, 1805. szeptember 8-án született Gyulán Mogyoróssy János, a városi könyvtár és múzeum megalapítója. Mogyoróssy János sokrétű munkásságát jelzi a Gyula hajdan és most című városmonográfiája, ő kezdeményezte többek közt a Békésvármegyei és Mívelődéstörténelmi Társulat megalakítását is. A nevét viselő könyvtárban kiállítással emlékeznek rá az emeleten és a helytörténeti gyűjteményben. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

IVSZ: az információtechnológia fejlettsége meghatározza az ország versenyképességétFEL

Az információtechnológia fejlettsége meghatározza az ország versenyképességét; fontos, hogy ezt minél többen felismerjék -- hangsúlyozta Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke a szervezet 12. menedzsertalálkozóján Siófokon. - F: szept. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, link

100 magyar filmet és 590 híradót újítanak fel az idénFEL

Összesen 100 magyar játékfilm és 590 heti híradó digitális felújítását végzi el az idén a Magyar Nemzeti Filmarchívum. Az értékmentő, időigényes munkához 63 millió forintot nyújt az IHM –- igaz, pénz egyelőre nem érkezett. Az Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) irányítása alatt álló, közgyűjteményként működő önálló költségvetési intézmény, a Magyar Nemzeti Filmarchívum évek óta egyik kiemelt feladatának tartja a filmek őrzése mellett a régi alkotások felújítását is. Gyürey Vera, az archívum igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: már több mint 20 játékfilm és 60 híradó digitalizálásával elkészültek. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság ; link

A Google-hoz igazol az internet atyjaFEL

A Google internetes kereső- és tartalomszolgáltatónál fog a jövőben tevékenykedni az internet alapítójának számító Vinton G. Cerf. A keresőszolgáltató az amerikai MCI telekommunikációs cégtől csábította el Cerf-et. - F: szept. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Google: azért is lesz online könyvtár!FEL

Tovább folytatja a irodalmi művek internetes elérhetőségét lehetővé tevő tervei megvalósítását a Google. A keresőcég az elmúlt hetekben tette hozzáférhetővé eddig elkészült gyűjteményét az USA-n kívül 14 további országban -- például Nagy-Britanniában, Kanadában, Indiában, Új-Zélandon, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Ausztráliában --, amelyek lakosai angolul megjelent művek között válogathatnak. - F: szept. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tovább növekszik a munkahelyi internethasználatFEL

A Websense felmérése szerint az internetet a munkahelyen magáncélra használó megkérdezett alkalmazottak 52%-a inkább lemondana a reggeli kávéjáról, mint a munkahelyi internethozzáféréséről, míg csak 44% mondana le az internethozzáférésről a kávé javára. A munkahelyi internethasználat növekszik: a válaszadók 93%-a internethasználattal tölt valamennyi időt a munkahelyen. Ez magasabb a 2004-es 86%-os aránynál, amely a Web@Work tanulmányában jelent meg. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Könyvsegély-akció erdélyi árvízkárosultaknakFEL

Az árvízsújtott erdélyi magyar családoknak nemcsak házaikat, gazdaságaikat kell újjáépíteniük, könyveiket is elmosta az ár, könyvtáraik pótlásában is segítségre szorulnak -– fogalmazott Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökhelyettese kolozsvári sajtótájékoztatóján. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ősszel döntenek az oroszok a sárospataki könyvtár visszaadásárólFEL

Az orosz parlament alsóháza novemberig megteremti a sárospataki református kollégiumi könyvek visszaadásának törvényi feltételeit -- erről biztosította Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét Borisz Grizlov, az orosz Állami Duma elnöke csütörtökön New Yorkban, a parlamenti elnökök második világkonferenciája alkalmából tartott találkozón. - F: szept. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Harry Potter könyvek iPod-onFEL

Az angol nyelvterületen igen divatos audio-könyv készült a bestseller Harry Potter sorozatból, amelyhez most már az iPod rajongók is hozzájuthatnak. Az Apple mind a hat könyv audio-book formátumban való forgalmazásának jogát megszerezve a sokak által kedvelt sorozatot elérhetővé tette az iTunes felhasználók részére. A Harry Potter e-book formátumú megjelenésével kapcsolatban is folynak tárgyalások, de az alkotó szerzői jogi képviseletét ellátó Neil Blair ügyvéd szerint még nincs konkrét terv a könyvek letölthető (e-book) formátumának megvalósítására. - F: szept. 9.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Mozgókönyvtárat még nem égetnekFEL

A hét végén Ivádon jelképesen elégettek egy postakocsit, ami kétségkívül látványos volt. A Zempléni Településszövetség korábban sikertelenül próbált aláírásgyűjtő akciót szervezni a mobilpostai szolgáltatás ellen, de most újra próbálkozott: Komlóskáról feladott tesztlevelekkel mérték a 'mozgóholló' hatékonyságát. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új csillagászati hírportálFEL

Egy hónappal az október 3-i napfogyatkozás előtt a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársai új hírportált indítottak, amelyet egyaránt szánnak a nagyközönségnek és a tudományág iránt komolyabban érdeklődő amatőr csillagászoknak és pedagógusoknak is. - F: szept. 7.

Hírforrás:
2005. szeptember 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

BBC-archívum az interneten -- csak tessék, használjákFEL

A brit csatorna újabb lépéssel kedvez az internetezőknek: ezúttal archívumának egy részét tette elérhetővé a világhálón, és arra bíztatja a letöltőket, hogy használják fel azokat saját munkáiknál. Saját híroldalának tudósítása link szerint több mint száz felvételt tesznek elérhetővé, amelyek főleg régebbi dokumentum-, természeti-, és tudományos sorozatokból valók. Példaként említik a Walking with Beasts, valamint a Tomorrow's World (A holnap világa) című sorozatokat, amelyek elismert alkotások. Előbbi a BBC/Discovery közös produkciójában készült, és Emmy díjat kapott. A sorozat 30 órányi animációja több mint ezer vizuális effekt hozzáadásával készült. A holnap világa szintén díjnyertes, kritikusai szerint egyike a legfontosabb tudományos műsornak a televíziózás történetében. - F: szept. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Keresés a Földön (részletesen)FEL

A nyári utazások után (és mellett) egyre többen fedezik fel a Google földgömbjét, ahol szabadságunk helyszíneit madártávlatból újra megtekinthetjük, de eljuthatunk a világ olyan csodás helyszíneire is, amelyek IRL (in real life) nem fértek bele családi költségvetésünkbe. A Google Earth persze nemcsak arra ad lehetőséget, hogy berepüljünk a Grand Canyonba, megnézzük az Eiffel-torony vagy a New York-i Szabadság-szobor árnyékát, felfedezzük a piramisokat, minden veszély vállalása nélkül megmásszuk a Vezúvot, netán megkeressük lakó- vagy munkahelyünket a házunk környékéről készített 'légi felvételen', hanem arra is, hogy különféle rétegeket kérjünk a műholdas térképre, és így egy földrajzi információs rendszer (GIS) alapján keressünk magunknak adott helyen szállást, benzinkutat vagy netán 'egy olyan helyet, ahol hegyvidéki panoráma mellett ehetünk pizzát'. - F: szept. 10.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról