Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/16., 9. 10.

Miért vergődnek a vállalkozói információs sarkok a könyvtárban?
Westel, MTI: közös portál, további együttműködés
Digitális könyveket készíttet az oktatási tárca
Alapítványi jog Németországban
IHM: számítógépek kedvezőbb áfakulcsokkal?
A Bertelsmann eladja internetes könyvüzletágát
Nemzeti hang-kép archívum alakul
Honlappal kapcsolatos marketingtippek - könyvtáraknak is!
Elégedett idős nethajósok [felmérés a könyvtárak egyik fontos piaci szegmensének információ-fogyasztásáról]
Négyből egy alkalmazott az internet rabja
Information Literacy News (hírlevél-ismertetés)
Erotikus webhelyek az ausztrál nemzeti könyvtári gyűjteményben
Iskolakezdésre megújult a Sulinet


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Miért vergődnek a vállalkozói információs sarkok a könyvtárban?FEL

“Régen[!] nagyon szerettem könyvtárba járni. Ezért mindig azt kérdeztem a kollégáimtól, hogy tudnak-e olyan internetes címet, katalógust, ahonnan nagyon gyorsan eljutok ahhoz a címszóhoz, információhoz, amit éppen keresek. Egy ilyen sokat segít, mert ahhoz, hogy én három-négy órát a gép előtt üljek, se időm, se türelmem nincsen.” -- Nyilatkozik Kepecs Gábor, ÁB-AEGON vezérigazgató

Régebbi hírforrás(ok): Gondolat, elemzés, számítás / Bőgel György, Nuridsány Judit. In: BOSS 2002. július—augusztus p. 48-50

Westel, MTI: közös portál, további együttműködésFEL

Sikeres a multimédiás tartalomszolgáltatással kapcsolatos kísérleti együttműködésünk, s ezért a közeljövőben a Westel Mobil Távközlési Rt. és az MTI Rt. közös portállal lép a nyilvánosság elé - mondta Sugár András, a Westel vezérigazgatója csütörtökön Budapesten az MTI-nek.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális könyveket készíttet az oktatási tárcaFEL

Digitális tananyagok és tankönyvek készítését célzó pályázatot ír ki ősszel az oktatási tárca - nyilatkozta Magyar Bálint az MTI-nek. A szaktárca célja, hogy két-három éven belül minden tizedik gyermekre jusson számítógép Magyarországon.
Idézet a cikk további részéből: "Magyar Bálint az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a multimédiás oktatócsomagok ne csak adott tárgyak - például a magyar vagy a történelem - oktatásához szükséges ismereteket tartalmazzák, hanem a tanárok munkáját mintaóra- vázlatokkal, szöveggyűjteményekkel, fotó-, filmarchívumokkal, tesztekkel vagy térképgyűjteményekkel is segítsék."
-- A cikk ugyan nem a könyvtárról szól, de azért érdemes arra is gondolni, hogy sem a számítástechnika, sem a könyvtár nem önmaga célja. Mindkettő akkor működik jól, ha integrálódik más diszciplínákba. Amikor pl. a biológia tanításából nem hiányzik a biológiai információ visszakeresése. Ilyen esetben nem is kellene verbálisan hangsúlyozni a könyvtár fontosságát. Ugyanis evidens lenne. Könyvtárhasználattan helyett integrált információszerzési készségek? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Alapítványi jog NémetországbanFEL

A Newsletter Kulturportal Deutschland című elektronikus hírlevél idei 34. száma arról számol be, hogy a közel két éve tartó alapítványi jogreform végéhez érve szeptember 1-től érvénybe lépett a teljes törvénycsomag. Ennek lényege a szövetségi kormány honlapján – link /Stiftungsrecht-in-Kraftret.htm – közölt kommentár szerint: egyrészt megkönnyíteni a privát és köz- vagy egyházi alapítványok létrehozását, pénzügyi működését, másrészt az adózók számára vonzóvá tenni az alapítványok - így a könyvtáriak - támogatását is. A kis és közepes jövedelműek köréből 40 ezer Euróig mindenki szánhatja adóját tudományos és kulturális alapítványok támogatására, a különösen nagy jövedelműek illetve cégek pedig ezt az összeghatárt akár 600 ezer Euróig emelhetik. Nem adócsökkentésről van tehát szó, hanem a megállapítható adó bizonyos hányadának felhasználására nézve rendelkezhet az adózó. A szövetségi kormányzat évente 1,5 milliárd Euro ilyen támogatásra számít. Gondolom, a hazai gazdasági helyzet stabilizálódása és középosztályunk erősödése idővel nálunk is aktuálissá teheti ilyen irányú lehetőségek biztosítását.

Régebbi hírforrás(ok): link

IHM: számítógépek kedvezőbb áfakulcsokkal?FEL

Egy budapesti gazdasági konferencia keretében ismertette a kormány Neumann-programmal kapcsolatos főbb terveit Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Medgyessy Péter miniszterelnök és László Csaba pénzügyminiszter előadását követően. A Neumann-program országos stratégián alapuló, átfogó informatikai program, melynek célja a felzárkóztatás, az esélyteremtés és a verseny élénkítése. Cikkünkből kiderül, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium azon van, hogy minél kedvezőbbé tegye a számítógépek beszerzését sújtó általános forgalmi adó mértékét. - F: szept. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Bertelsmann eladja internetes könyvüzletágátFEL

A legnagyobb német médiakonszern, a Bertelsmann új vezetése úgy döntött, hogy eladja internetes könyvüzletágát. Erről előzetes tárgyalásokat kezdett az amerikai Amazon.com Inc. céggel - írta hétfőn a Wall Street Journal Europe, a céghez közeli forrásokra hivatkozva.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. szeptember 3., link

Nemzeti hang-kép archívum alakulFEL

A napokban lezárult a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) kialakítását célzó munka első szakasza. A hazai televíziókban, rádiókban, valamint az interneten keletkező hungarikumok gyűjtésének előkészítését még 1999-ben, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Informatikai Kormánybiztosság támogatásával kezdték meg a szakemberek. 2001-ben a munkát a Neumann-ház feladatává tették. Tószegi Zsuzsanna, a NAVA projektvezetője lapunknak elmondta: remélhetőleg még az ősszel megindulhat az archívumra vonatkozó törvénytervezet tárcaközi egyeztetése. A NAVA létrehozásához a jövő évi költségvetésből tízmilliárdos összegre lenne szükség.

Régebbi hírforrás(ok): Interjú Tózsagi Zsuzsannával: Népszabadság, 2002. szeptember 6., link

Honlappal kapcsolatos marketingtippek - könyvtáraknak is!FEL

Egy website sikeréhez elengedhetetlen a mindig friss és aktuális tartalom, hiszen ez az, ami visszacsábíthatja a felhasználókat az oldalra. A ClickZ szerzője az új tartalom menetrendszerű megjelen- tetésének előnyeire hívja fel olvasói figyelmét.
Számos vállalat marketing osztálya esik abba a hibába, hogy a webet a hagyományos marketing csatornáktól elkülönítve kezeli, és ezért az offline kampányok üzeneteit nem erősíti meg internetes kommunikációval. A ClickZ szerzője az ilyen jellegű rossz gyakorlatok nyári terméséből szemezgetett.

Régebbi hírforrás(ok): Carnation Hírlevél, ClickZ, link link

Elégedett idős nethajósok [felmérés a könyvtárak egyik fontos piaci szegmensének információ-fogyasztásáról]FEL

Aszerint az új felmérés szerint, amely az 55 év felettiek internetezési szokásait vizsgálta, a senior korosztályban feltűnően nagy eltérés mutatkozik a nemek közötti összehasonlításban. Az 55 év feletti internetező férfiak majdnem 80%-a leginkább hobbi szinten használja az internetet, és legfőképpen információkat gyűjt rajta keresztül, míg a netező idős hölgyek 86%-a telefon helyett ezt használja csevegésre barátaival és rokonaival bel- és külföldön egyaránt. A felmérést az ICM készítette az Age Concern és a Barclays megbízásából. (...) Az 55 év felettiek többsége még soha nem próbálta ki az internetet és kétharmaduk azt nyilatkozta, hogy nem is áll szándékában részt venni az információtechnológiai forradalomban. Ugyanakkor azoknak a megkérdezett 55 év felettieknek, akik internet-felhasználók, kétharmada egyetértett abban, hogy a világháló pozitív hatással van az életére. (...)

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.168, szept. 5. link

Négyből egy alkalmazott az internet rabjaFEL

Amíg az alkalmazottak 25%-ka vallotta azt, hogy az internet rabja a munkahelyén is, addig a céges jelentések csak 8%-ra becsülik ezt az arányt - állítja a Websense Inc. egy nemrégiben megjelent tanulmányában.

Egyes internetes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az alkalmazottak netfüggősége súlyos jogi és termelékenységi problémákat okozhat a vállalatok számára.

A felmérés 305 irodai alkalmazottat és 250 emberierőforrás-menedzsert kérdezett meg az Egyesült Államokban olyan vállalatoktól, amelyek mindegyikének létszáma meghaladta a 38 000 főt. A felmérésből kiderült, hogy a dolgozók átlagosan a hétből egy teljes napot töltenek el a munkaidejükből azzal, hogy az interneten szörfölnek és egyáltalán nem a munkájukhoz kapcsolódó website-okat nézegetnek. A dolgozók 24%-a körében a vásárlói oldalak a legnépszerűbbek. A híreket 23%, a pornóoldalakat 18%, a szerencsejáték oldalakat 8%, az aukciós oldalakat 6% találta a legérdekesebbnek.

Talán a legfontosabb információ az volt ebben a felmérésben, hogy a legtöbb alkalmazott mániákusan szereti a weboldalakat látogatni munkaidő alatt. Pl. 67%-uk rendszeresen olvassa a híroldalakat személyes okokból, 37%-uk pedig az irodájában nézegeti a vásárlói és aukciós oldalakat. Továbbá 2%-uk a pornóoldalakat és másik 2%-uk a szerencsejáték site-okat is rendszeresen látogatja munkaidőben.

"A felmérésből kiderül, hogy a munkahelyen magáncélból internetező dolgozók aránya 25-50% között mozog - nyilatkozta Dr. Marlene Maheu internetes szakértő. - Ez azt is jelenti, hogy a dolgozók fizetést kapnak azért, hogy nem a munkájukkal törődnek."

Amíg sok alkalmazott előszeretettel látogatja ezeket az oldalakat munkaidőben, addig egyre több vállalat megpróbálja korlátozni a hozzáférést. Pl a cégek 78%-a letiltja a hozzáférést a pornóoldalakhoz, 47%-uk a szerencsejátékokhoz, 20%-uk a vásárlói és aukciós oldalakhoz és 4%-uk még a hírekhez sem ad engedélyt belépni.

A kutatás kimutatta, hogy élesen eltér az, amit a dolgozók valóban tesznek a munkahelyükön attól, amiről a vállalat vezetői tudnak. Az ellenőrizetlen és teljesen korlátozások nélküli internethasználat e felmérés eredményei szerint komoly gondokhoz vezethet a vállalatoknál.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.168, szept. 5. link

Information Literacy News (hírlevél-ismertetés)FEL

Az Information Literacy News információs írástudás tágabb témájához kapcsolódó amerikai szemle-alapú elektronikus kiadványt Illinoisban állítják össze. Érdekesebb cikkek a közelmúltból, amelyekre a hírforrás felhívta a figyelmet:
- Pew felmérések az internethasználatról - például, hogy hogyan használják az emberek a keresőmotorokat - Hogyan használjuk az internetet az osztálytermekben - könyvismertetés
- Online tanulási projekt

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.168, szept. 5.

Erotikus webhelyek az ausztrál nemzeti könyvtári gyűjteménybenFEL

Elképzelhető, hogy az Ausztrál Nemzeti Könyvtár a közeljövőben pornográf webhelyek gyűjtéséhez fog hozzákezdeni. A könyvtár legutolsó hírlevele arról számolt be, hogy az amúgy is terjedelmes erotikus irodalmi gyűjteményét valószínűleg hasonló témájú website-ok listájával fogja kibővíteni.

Edgar Crook elektronikus könyvtáros arról adott tájékoztatást a hírlevélben, hogy a felnőtt webhelyek az Elektronikus Kiadványok Országos Gyűjteményében kapnak majd helyet, átfogó képet adva az interneten fellelhető ausztrál erotikáról. A könyvtár jelenleg is rendelkezik olyan magazinok példányaival, mint a Big 'n' Bouncy, vagy a Bra Busters. Az erotikus gyűjtemény a könyvtáros szerint a könyvtári állomány értékes részét képezi.

"Egy korszak társadalmi és kulturális életének vizsgálata szükségképpen magában kell, hogy foglalja a szexuális élet vizsgálatát is - mutatott rá Crook. - Például a viktoriánus korban keletkezett erotikus anyagok nagy érdeklődésre tarthatnak számot a modern történészek körében. Az abból a korból fennmaradt szexuális témájú naplók és pornográf regényirodalom a hétköznapi életbe is bepillantást engednek, s így legalább annyira fontosak, mint a ma is széles körben olvasott és nagy népszerűségnek örvendő társadalmi regények."

A könyvtár 1970 óta a homoszexualitás tárgykörében is gyűjti az anyagokat. Crook kihangsúlyozta, hogy a könyvtár nem "a mai modern olvasó érzéki vágyainak csiklandozása céljából" gyűjti ezeket az anyagokat. "(Ezek) a társadalmi normák, szabályok és a szexualitás iránti társadalmi attitűd tükörképei." "Ha ezt szem előtt tartjuk, világossá válik, hogy ma már nem érdem szemérmesnek lenni, s ily módon tökéletlen képet alkotni a jövő kutatói számára" - emelte ki a könyvtáros. A könyvtár irányelvei szerint nem szabad különböző anyagokat annak alapján kirostálni, hogy azok tartalma vitatott, vagy feltehetően sérthet egyes könyvtári látogatókat.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.168, szept. 5., link

Iskolakezdésre megújult a SulinetFEL

A tanévkezdésre megújult a Sulinet honlap. A világháló legnagyobb magyar nyelvű oktatási portálja számos újdonsággal várja az általános és középiskolás diákokat, tanáraikat, szüleiket.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról