Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/39., 10. 26.

Vakbarátok-e a hazai könyvtárak? -- felmérés gyakorlatban
Indulnak a Google Print EU-változatai
Az ODR hatékonyabb változata lehetne...
Saját digitális könyvtárat indítanak a kiadók
A legjobb elektronikus tájékoztatók
Enyhén növekvő olvasási kedv -- online műveket töltenek le
Reneszánszát éli a hangoskönyv
Rendőrség-történeti könyvtár nyílt Budapesten
'Állami' -- nem feltétlenül silány
Német támogatás közép- és kelet-európai (német) könyvtáraknak
Veszélyben a híradóarchívum
Eredményes, de nem elég hatékony az NKA
Szakmai támogatás tiszteletdíjas könyvtárosok részére
Likőr képében profitot hozó könyvtári információ
Félmilliárd forint a kiskunfélegyházi könyvtár bővítésére
A szellemi tulajdonért -- Patent Library Szegeden
Új könyvtár Szakályban
Európa kulturális fővárosába: Regionális Könyvtár és Információsközpont
November elején nyit az új kaposvári egyetemi könyvtár
Menedzsment-eljárások 8., Tudásmenedzsment
Lassan terjed az internet, de jelentősen változik a penetráció összetétele
A szervezeti légkör hatása a szolgáltatásminőségre
Gyilkos főnökök
HR-tippek: hogyan segíthetünk egy új vezetőnek?
Életbevágó a szakkönyvtár megmérettetése az üzleti szférában
ÁSZ-javaslatok a kutatás-fejlesztés megújításáért
Fejlesztési központot adott át a Bosch Budapesten
Öregedő és szegényedő MTA -- kihalásos alapon működik
Előretörő kínai kutatás-fejlesztés
Sajnálja a pénzt a kutatásra az EU
ÁSZ: áttörés kellene a k+f-ben
Budapest és Morgan Stanley: egy majdnem természetes házasság
Kémek és terroristák figyelnek a neten?
Pártelnöki honlapok
Több érdeklődőt várt a soproni közkönyvtár
Quiz UK - angol nyelvű kulturális vetélkedő diákoknak
A tréfa a jövő leghatékonyabb motivációs eszköze
Külkapcsolati térkép a Külügyminisztérium honlapján
Vélemények a Depóban
A munkahelyen lustálkodni is lehet
Szakértői honlap a madárinfluenzáról
Tankönyv: digitális fényképek számítógépes feldolgozása
Elindult az épülettár építészeti és építőipari szakportál
Román-magyar hírközlési és informatikai portál indul


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Vakbarátok-e a hazai könyvtárak? -- felmérés gyakorlatbanFEL

A vakok könyvbarátok. De ha tehetnék, még sokkal többet olvasnának számítógépes beszélőprogrammal elmondott vagy Braille-írással nyomtatott szövegekből. De 'vakbarátok'-e a hazai könyvtárak? Az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedéves, magyar- történelem szakos hallgatója, Miks Csaba születésétől fogva vak. De tud olvasni 'hangos' számítógéppel és Braille-írásos nyomtatásból is. Elkísértem az ELTE Egyetemi Könyvtárába. Folyóirat-olvasójukban egyetlen számítógépen működik beszélőprogram. Három percig, utána lefagy. Nem baj, mondtam Csabának, próbálkozzunk szkenneléssel! Igyekeztem volna az újságkupaccal a könyvtároshoz, de Csaba visszahúzott: ő ezen a próbálkozáson már túlvan. Egy hete bejött ide tanulmányt olvasni, legfeljebb tízoldalast. Szólt a könyvtárosnak, hogy beszkennelné a cikket. Kiderült, az olvasótermi számítógépeken nincs szövegfelismerő program, ami a szkennelt oldalakat képformátumból szöveggé alakítaná. - F: okt. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Indulnak a Google Print EU-változataiFEL

A Google beindította digitális könyvtárprojektjét nyolc európai országban is. A francia, olasz, német, holland, osztrák, spanyol, svájci és belga felhasználók máris igénybe vehetik a szolgáltatást saját anyanyelvükön és kereshetnek a helyi kiadók anyagai között. A Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin egy évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra digitalizálási terveiket, ám időközben számos váratlan akadályba ütközött vállalkozásuk. Az eredeti tervek szerint csakis az angolszász irodalom műveit tették volna elérhetővé az interneten, azonban az európai államok erősen sérelmezték ezt, mondván, hogy így felborulhat majd a kulturális egyensúly, később pedig a különböző kiadók és alkotók támadták a szolgáltatót, mondván, hogy szerzői jogvédelem alatt álló könyveket is digitalizáltak. - F: okt. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az ODR hatékonyabb változata lehetne...FEL

Az előző KIT-számban megjelent egyik hírrel és kommentárral kapcsolatban Bánhegyi Zolt címzett levelet szerkesztőségünknek: '... hangsúlyozottan személyes véleményem szerint a 2005 okt. 12-i (37) KIT-ben az alábbi hírcsomag -- A közvetítők versenyének nyertese: a fogyasztó -- de lehetne a könyvtár is'
-- már végképp kilóg az így is eléggé kitágított témakörből és nem ide való -- még ha némi kis könyvtári fügefalevelet is biggyesztenek hozzá.
-- A cikk belső ajánlójaként és kommentálójaként úgy látom, hogy a cikk a KIT fejlécében szereplő három kifejezés közül az 'információ' és 'társadalom' -- információs társadalom kategóriájába belefér, de tény, hogy a KIT sok ide kapcsolódó témát nem vesz fel. Azért tettem azonban be mégis, mert a benne szereplő mikrotender-modellt feltehetően potenciális könyvtárközi virtuális piactérként kiválóan használni lehetne, ráadásul minden bizonnyal hatékonyabb (olcsóbb, gyorsabb, kevésbé bürokratizált, demokratikusabb, kiváltságok nélkülibb) lenne, mint az ODR. A kérő könyvtár elektronikusan jelezné igényét a virtuális piactéren, mire a legjobb ajánlatot (idő, költség, határidő) adó könyvtár szállíthatna. A teljesítést a kérő könyvtárak minősítenék, melyek alapján szelektálódna a teljesítői kör. A kommentár utalása tehát, hogy piacot lenne érdemes teremteni a dokumentumszolgáltatás hatékonysága érdekében -- pontosabban a használó nagyobb elégedettsége érdekében, mégha ez pillanatnyilag érdekeket is sért. Hogy ez milyen állami támogatási módszerrel történne, azon lehet még gondolkodni. E felvetés szerintem fontos könyvtárszakmai dologra: a végfelhasználói elégedettségre irányítja a figyelmet.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Saját digitális könyvtárat indítanak a kiadókFEL

Újabb fejezetéhez érkezett a Google, valamint a másik oldalon álló kiadók és szerzők közötti küzdelem: német kiadó vállalatok egy csoportja saját internetes szolgáltatást indít a könyvek népszerűsítésére. A Reuters a múlt hét kedden indult, és vasárnap véget ért Frankfurti Könyvvásáron készített interjút Matthias Ulmerrel, aki a kiadókat tömörítő szervezet képviseletében áll a projekt élén. Elmondása szerint a vállalatok fő célja, hogy a Google ne tárolja saját szerverein a digitálisan elérhetővé tett könyvek szövegét, hanem mindez maradjon a kiadók birtokában. Ennek érdekében létrehozzák saját webalapú szolgáltatásukat, amelyen keresztül az érdeklődők beleolvashatnak a kötetekbe, és kikölcsönözhetik, vagy akár meg is vásárolhatják azokat. - F: okt. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

A legjobb elektronikus tájékoztatókFEL

Az Internet Marketing Klub és a Magyar Marketing Szövetség ismét díjazta a legjobb honlapokat Magyarországon. A pályázatra idén 145 jelentkezés érkezett be, mely közel háromszorosa az egy évvel ezelőtti verseny regisztrációinak. 2005-ben a zsűri a következő honlapok díjazása mellett döntött: Egészségügy kategóriában: link E-marketing megoldások (banner): Kirowski Rt./ Blikk. Kereskedelem kategória: link Itt a következő szempontokat vizsgálták: kereskedelem, tevékenység, felhasználhatóság és navigáció, interaktivitás, design, ügyfélszolgálat, információk mennyisége és frissessége. Kormányzat és települések kategóriában a link nyert. Kultúra kategóriában a link Márkasite kategóriában a link Média kategóriában a link Nonprofit kategóriában a link Oktatás kategóriában a link - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Enyhén növekvő olvasási kedv -- online műveket töltenek leFEL

Frankfurtban az 57. könyvvásáron a könyvkereskedelmi szakma derűlátó: a könyvek iránti kereslet enyhén növekszik. Az olvasási kedv növekedését az online kiadású művek, alkotások letöltési számának emelkedése is jól jelzi. Még mindig évi 1,2 millió különböző könyvet adnak ki világszerte, miközben a kiadói szakma elismeri, hogy az online és digitális média erőteljes versenyben van a nyomdai úton előállított könyvekkel. Előbbiek ugyanis lehetővé teszik, hogy a könyv, nem a hagyományos formában, a világ bármely részére gyorsan eljuthasson. A kiadók új vevőket szerezhetnek, például az audiókönyvek kiadásával is. - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Reneszánszát éli a hangoskönyvFEL

Éledezni látszik a hazai hangoskönyv-piac: több kiadó is rákapott a hallgatható könyvek kiadására, számos regény pedig ingyenesen letölthető mp3-ban. Bár a forgalom még nem túl nagy, ám a kiadók mégis lelkesen készülnek a karácsonyra. A műfaj egyáltalán nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a vakok szövetsége már az1960-as évek eleje óta ad ki hangoskönyveket tagjai számára, kereskedelmi - formában azonban gyakorlatilag tavaly debütált először hazánkban a hallgatható irodalom. Korábban is voltak persze hangos kiadások, illetve hangjátékok is -- emlékezzünk gyerekkorunk meselemezeire --, de igazi reneszánszát csak most éli a hangoskönyv. - F: okt. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rendőrség-történeti könyvtár nyílt BudapestenFEL

Több mint 50 ezer könyv és dokumentum várja az érdeklődőket a Rendőrség-történeti Múzeum újonnan megnyílt könyvtárában. Itt őrzik a Belügyminisztérium egykori szigorúan titkos oktatófilmjeit is.

Régebbi hírforrás(ok): 24 Óra Online

'Állami' -- nem feltétlenül silányFEL

A cikk szerint nem szükségszerű, hogy az 'állami' jelző egyet jelentsen a silány minőséggel. Ehhez azonban újra kell gondolni az állami szolgáltatásokat. Szükségszerű, hogy új közszolgáltatási-közigazgatási paradigma szerint alakuljon át az állami intézményrendszer (Sanford Borins): magas színvonalú, a polgárok számára is értékesnek tartott szolgáltatások, a közszféra menedzsereinek nagyobb autonómiája a központi szervezetektől, a szervezetek és egyének teljesítményalapú értékelése és jutalmazása, a menedzsereket biztosítani kell arról, hogy a jó teljesítéshez az emberi és technológiai erőforrások a rendelkezésükre állnak, a közszféra menedzsereinek méltányolniuk kell a verseny értékeit, tovább nyitottaknak kell lenniük arra is, hogy szolgáltatások egy részének inkább a magánszektorhoz kell tartoznia. A tanulmány kifejti továbbá az OECD-nek az új közszolgáltatásról vallott elveit, az európai országokban meginduló reformfolyamatok során követett elveket, továbbá ad egy pontokba szedett minimális programot a hazánkban szükséges változásokhoz. (ref.: Budai László)

Régebbi hírforrás(ok): Mátyási Sándor, Mészáros József: Közszolgáltatások változó környezetben. In: Kultúra és Közösség, 2005/3-4. sz. p. 43-49.

Német támogatás közép- és kelet-európai (német) könyvtáraknakFEL

A Goethe Intézet közleménye szerint a német Külügyminisztérium a DFG-vel (a legnagyobb német állami kutatásfinanszírozó szervvel) és számos magán alapítvánnyal (Robert Bosch, Fritz Thyssen, Hertie, Gerda Henke, Zeit stb.) együttműködve 22 közép- és kelet-európai, valamint közép-ázsiai ország 30 - német gyűjteményt ápoló - könyvtárát kívánja megtámogatni összesen mintegy fél millió euróval (125 M Ft). A támogatás a könyvtárak felszerelését és célzott német irányultságú gyarapítását kívánja elősegíteni. A projekt kísérő programjairól a Frankfurti Könyvvásáron folytatnak vitát október 23-án. (ref.: SP) - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Veszélyben a híradóarchívumFEL

Ki mondta, hol mondta, pontosan hogyan mondta? - a közélettel foglalkozók gyakran szembesülnek ilyen kérdésekkel. Ami valaha leíratott, az viszonylag egyszerűen visszakereshető. Ma már az interneten is elérhető több napilap adatbázisa, és persze lehet lapozgatni a nyomtatott dokumentumokat is. De mi a helyzet, ha az ember az egymásba érő tévéhíradók valamelyikében látta-hallotta a nehezen felidézhető információt? Az ideális megoldás valahogy úgy festene, hogy beírunk a számítógépbe egy keresőkérdést -- mondjuk egy nevet, egy helyet vagy egy fontos kifejezést -, megjelöljük a csatornát, amelynek híradójában kutatni kívánunk, aztán a gép kiadja a találatokat. A képernyőn feltűnik a keresett szöveg, mellette pedig képpel-hanggal az a híradórészlet, amely hozzá tartozik. Ugye milyen remek ötlet? Meglepő, de létezik ilyen: az Országos Széchényi Könyvtárban működő Történeti Interjúk Tára már elkészítette a próbaverzióját annak a szoftvernek, amely az öt országos csatorna esti híradójából akár egyetlen keresőszóra is megmutatja a felvételeket. Fontos, hogy a kép is ott legyen a szöveg mellett - magyarázza Hanák Gábor, a videotár vezetője -, mert a leggondosabb feldolgozás mellett is elveszhetnek fontos információk. ... A híradók feldolgozását az elmúlt években az ORTT egyedi támogatása tette lehetővé, az általában az utolsó negyedévben odaítélt pénzről szóló döntést azonban idén elhalasztották és csak januárban térnek vissza rá. Mindez azt a veszélyt rejti magában, hogy megszakad a feldolgozás folyamatossága. Most pályázatokon próbál pénzt szerezni a testület, hogy legalább a műsorrögzítést ne kelljen félbeszakítaniuk, ekkor ugyanis "lyuk támadhatna a közös emlékezetben". - F: okt. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Eredményes, de nem elég hatékony az NKAFEL

Az Állami Számvevőszék friss jelentése szerint a Nemzeti Kulturális Alapprogram eredményesen, de nem kellően hatékonyan és átlátható módon működik. A támogatási döntéseknél a több nyertes pályázó – alacsonyabb támogatási összeg elve érvényesült. Az egy elfogadott pályázatra jutó átlagos támogatás összege 1999-ben 633 ezer forint, 2004-ben 1,67 millió forint volt. Ez elaprózott, nem kellően koncentrált támogatási rendszert jelent, melyben visszatükröződik a kulturális finanszírozási stratégia hiánya és az állami, önkormányzati kulturális intézmények alapfeladatainak nem teljes körű finanszírozása. A támogatási rendszer hatékonyságát tovább gyengíti, hogy a pályázati kiírások, a döntések és a támogatásértékelések nem tartalmaznak teljesítménykövetelményeket. A pályázati rendszer átfedéses, mivel azonos jellegű témában több szakmai kollégiumnál, és a miniszteri keretből is nyertek támogatást pályázó szervezetek. - F: okt. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakmai támogatás tiszteletdíjas könyvtárosok részéreFEL

A Völgység kistelepülésein dolgozó könyvtárosok vettek részt azon az alapfokú könyvtárkezelői tanfolyamon, amelyet a bonyhádi és a megyei könyvtár szervezett. Mint Antal Mária, az oktatást szervező intézmény vezetője mondta, a tiszteletdíjas könyvtárosok között többen vannak, akik nem rendelkeznek szakmai végzettséggel. Nekik szeretnének segítséget nyújtani. A tematikát öt tevékenységi terület köré csoportosították. Előadásokat hallgattak a résztvevők a könyvtári rendszerről, az állományfejlesztésről és feltárásról, a statisztikáról és más nyilvántartásokról, az olvasószolgálatban ellátandó feladatokról. A szerzett ismeretekről november 8-án vizsga keretében adnak számot. Véleménye szerint az apró falvak könyvtárosainak nagy szükségük van a segítségre, mindenben magukra vannak utalva, egyedül kell ellátniuk a könyvtári munka minden területét. - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Likőr képében profitot hozó könyvtári információFEL

... Várszegi Asztrik elmondta: a szerzetesek Heimann Zoltán borász bíztatására kezdtek el kutatni a pannonhalmi apátsági könyvtárban és a kolostor orvosi könyvei közöt, ahol Hortobágyi T. Cirill perjel egy olyan könyvre bukkant, amelybe 1735-ben jegyzett le több mint 600 receptet egy bajorországból érkezett szerzetes, Reisch Elek. A receptek tanúsága szerint Reisch Pannonhalma környékének növényvilágából válogatta össze gyógyszerei hozzávalóit. Hosszú kísérletezés után úgy döntöttek, hogy a kolostor javára fordítják az újra felfedezett recepteket. 'Az ezer éves múltnak nagy a marketingértéke. Ez üzleti lehetőség, de nagyon rövid ideig tart, hogy ha lejáratja valaki. Ezért kell ezt olyan partnerre bízni, aki lát ebben fantáziát, és mellé tudja tenni szaktudását, profizmusát, amivel ezt ki lehet használni.' -- árnyalja a képet Hortobágyi Cirill perjel. - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Félmilliárd forint a kiskunfélegyházi könyvtár bővítéséreFEL

Megközelítőleg ötszázmillió forintot hagyott jóvá a kormány a városi könyvtár felújítására és bővítésére. A támogatást a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az önkormányzat a közelmúltban nyújtotta be címzett támogatási igényét a Petőfi Sándor Városi Könyvtár (Hattyúház) felújítására és bővítésére. Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató elmondta: a pályázatot a közelmúltban elfogadta a kormány, a képviselő-testület pedig legutóbbi ülésen hozzájárult a könyvtár beruházási és engedélyezési tervének elkészítéséhez. Az előzetes számítások a beruházás összköltségét 483 millió forintra becsülik, amelynek saját forrásigénye tizenöt százalék, azaz 72 millió forint. A rekonstrukció kiterjed a Hattyúház teljes felújítására, valamint egy új épületszárny építésével a könyvtár bővítésére. Ezzel a jelenlegi 700 négyzetméterről 2000 négyzetméterre nő az épület alapterülete. Az igazgatónő azt tervezi, hogy meglévő szolgáltatásaikat a jövőben újabbakkal egészítik ki a lakosság igényeinek megfelelően. - F: okt. 19.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A szellemi tulajdonért -- Patent Library SzegedenFEL

Megnyílt tegnap a Patent Library (Patlib) hálózat dél-alföldi regionális központja a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában, pontosabban az Egyetemi Könyvtárban. E szegedi szellemitulajdon-védelmi információs pont az SZTE, a Magyar Szabadalmi Hivatal és az Európai Szabadalmi Hivatal együttműködéseként született. Az érdeklődők tájékoztatást kapnak - többek között - arról, hogy mely alkotásokat oltalmazhatjuk az iparjogvédelem, s melyeket a szerzői jog eszközrendszerével. Az információs pont hozzáférést biztosít a legfontosabb iparjogvédelmi adatbázisokhoz is. - F: okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új könyvtár SzakálybanFEL

Könyvtár, olvasó- és számítógépterem várja a látogatókat az 1600 lelkes Tolna megyei Szakály most megépült könyvtárában. Balogh Árpádné polgármester elmondta, hogy eddig egy felújításra szoruló kétszintes épület emeletén működött a községi könyvtár, ahova a mozgásukban korlátozott emberek nem tudtak feljutni. Az új, 240 négyzetméter alapterületű földszintes épületet az iskola és az óvoda mellett építették, így a diákok is gyakrabban térnek majd be a könyvtárba, valamint a tíz számítógéppel fölszerelt terembe. Az építkezés júliusban kezdődött el. A település a Regionális Operatív Pályázaton (ROP) 36 millió forint támogatást nyert a könyvtár építésére, amihez az önkormányzat tízmillió forint önerőt biztosított. - F: okt. 19.

Hírforrás:
2005. október 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Európa kulturális fővárosába: Regionális Könyvtár és InformációsközpontFEL

A pécsiek egyetlen beruházást terveznek a belvárosban. A Káptalan utca meghosszabításaként 3,5 milliárd forintos költséggel felújítják és kiegészítik a régi városházát, melyben 1500 négyzetméteres kiállítótér jön létre. A 35 milliárdos összköltségvetésű pályázatból 24 milliárdot három olyan beruházás tesz ki, mellyel kiterjeszthetnék belvárosukat. A Zsolnay gyár műemléképületeit 11 milliárd forintért felújítják. Itt lesz a Zsolnay Kulturális Negyed. A közeli Balokány ligetben Zenei és Konferenciaközpont épül 8 milliárdért, 5 milliárdért pedig Regionális Könyvtár és Információsközpont. - F: okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

November elején nyit az új kaposvári egyetemi könyvtárFEL

A 2001-ben integrációval létrehozott Kaposvári Egyetem új könyvtárépülete a közelmúltban elkészült (1700 m2, közel 150 olvasói hely, harmada számítógéppel, mind hálózati kapcsolattal, 250 ezres gyűjtemény, 17 fős személyzet). Az Egyetemi Könyvtár költözése október 3-án kezdődött, s várhatóan november 2-án nyitja meg kapuit az 5 ezres egyetemi polgárság és minden érdeklődő felnőtt olvasó számára. Az épület 600, a berendezés közel 30 millióba került (a számítógépek többsége a három évvel korábbi pályázat eredményeként a jogelőd könyvtárak "öröksége"). A könyvtárral összenőve modern kollégium született; 300 fő számára biztosítva helyet. Az Egyetem az integrációnak köszönhetően közel 15 ezer m2-rel növelhette a rendelkezésre álló alapterületet (ennek nagyobbik fele oktatási épület). Ünnepélyes megnyitásra az oktatási miniszter naptárához igazodva kerül sor. (SP) Gépesítették az olvasást. A Kaposvári Egyetem életében megint lejár egy fontos határidő; november másodikán nyitja meg kapuit az új könyvtár. A földszinti épületszárnyban mintegy 20 ezer könyvet kölcsönözhetnek ki az olvasók; az 1700 négyzetméter alapterületű létesítmény ennél lényegesen több olvasnivalót fogad be. Valóságos "kincsesbánya" várja a hallgatókat és a kutatókat; csaknem 160 ezer kötetet őriznek az olvasótermekben, valamint a raktárak mélyén. - F: okt. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Menedzsment-eljárások 8., TudásmenedzsmentFEL

A tudásmenedzsment gyakran kerül szóba 'haladó' könyvtárosok között. Átütő hazai projekt azonban egyelőre nem született a szakmában, és azon kívül is akadnak nehézségek. A tudásmenedzsment az a megközelítés, amely lehetővé teszi egyének, csoportok számára, hogy tudást kollektíven és rendszerezetten létrehozzanak, megosszanak és alkalmazzák szervezeti céljaik elérése érdekében. A tevékenység tehát nem új, a tudatosság mértéke azonban igen. Aki tehát konferencián (vagy saját könyvtárában!) igyekszik a kollégák tudását módszeresen feltérképezni, a megszerzett (olvasmány-, tanfolyami-, sajtóhírekből származó) élményeit, ismereteit rendszerezni, maga és mások számára hatékonyan visszakereshetővé tenni, a könyvtári honlapon három helyett egy kattintással teszi elérhetővé a katalógust, szakmai vitát gerjeszt stb. akár tudtán kívül is tudásmenedzsmentet végez. Könyvtárakinkra még mindig jellemző a dokumentum-, esetleg az információközpontúság, amely természetes ugyan, de kívánatos az elmozdulás a tudásszolgáltatás irányába. Használóink leginkább könyvet, cikket, bibliográfiát stb. kapnak kezükbe, ami részükről még további ráfordítást igényel. A versenytársak irányultságuk szerint e ráfordítást kívánják minimalizálni: a dokumentumokon belül is kínálják a keresést, egyénre szabott és feldolgozott információt kínálnak (térítésért). A tudásmenedzsment egyik legnagyobb akadálya a tudásmegosztástól való tartózkodás. Ez ellen hat a kitartó anyagi és erkölcsi ösztönzés a tudásmegosztásra (az elismerés feltétele), csoportmunkához szükséges bizalom növelése és a hatalmi távolság és a bizonytalanságkerülés mérséklése. Ezek hiányában egyszerűen nem működik a rendszer. - Irodalom pl.: Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.; Vitairatok a tudásmenedzsment lehetetlenségéről : szemle / Koltay Tibor. In: Könyvtári Figyelő (2003) 3; Sándori Zsuzsanna: Mi a tudásmenedzsment? In.: link , Supporting the KM environment: the roles, responsibilities and rights of information professionals / Sue Henczel. Referálva: A tájékoztató (könyvtáros) és a tudásmenedzsment / ref.: Hegyközi I. In: Könyvtári Figyelő 2004/3. link Milyen az ön tudásmenedzselési stratégiája? / Morten D. Hansen, Nitin Nohria, Thomas Tierney. In: Harvard Businessmanager 2 (2000) 2 p. 63-72. A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.


Lassan terjed az internet, de jelentősen változik a penetráció összetételeFEL

Sokan és sokat panaszkodnak amiatt, hogy Magyarországon lassan terjed és drága az internet. Érdemes azonban közelebbről megvizsgálni, hogy a társadalmon belül mely csoportok... - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A szervezeti légkör hatása a szolgáltatásminőségreFEL

Az ismertetett tanulmány felveti, hogy a vendégelégedettség vizsgálatakor indexként lehetne használni az alkalmazottakban a vendégek elégedettségéről kialakult képet. A szervezeti légkört pedig olyan alapelemként veszi számításba, amelynek figyelembe vétele nélkül a vezető nem képes javítani a szolgáltatásminőséget. Más tanulmányokra is hivatkozva azt állítja továbbá a tanulmány, hogy a szervezeti légkör és a vendégelégedettség között pozitív kapcsolat van. Továbbá erős a kapcsolat a szervezeti légkör, az alkalmazottak által a vendégek elégedettségéről alkotott vélemény, és az egy kiadható szobára eső árbevétel (RevPAR) között. A dolgozat közli a fenti tényezőkkel bővített konceptuális modellt, amely bemutatja a szolgáltatásminőség főbb elemeinek kapcsolatrendszerét.
-- Nem megerőltető meglátni, hogy a szállodai szolgáltatások és a könyvtári szolgáltatások minőségének fejlesztése között erős a párhuzam. Csak a megfelelő könyvtári fogalmakra kell kicserélni a tanulmányban használt fogalmakat. (Budai L.)

Régebbi hírforrás(ok): A szállodai szolgáltatások minőségének integrált vizsgálata. In: Szemelvények a nemzetközi idegenforgalmi szaksajtóból. (referátum) 2005/2. p. 77-82. (A KIT számára ref.: Budai László)

Gyilkos főnökökFEL

Sokkal kisebb az esélye a szívproblémák kialakulásának azok körében, akik úgy érzik, hogy munkahelyükön jól bánnak velük – derül ki egy friss felmérésből. Ebben nagy szerepük van a főnököknek. Azok érzik ugyanis igazságosnak munkahelyüket, akiknek véleményét meghallgatják, akikkel feletteseik megosztják az információkat, és akikkel emberi módon bánik főnökük. A tíz éven át tartó, 6400 londoni köztisztviselő bevonásával készült kutatásból kiderült, hogy mintegy 30 százalékkal kisebb az esélye a szívbaj kialakulásának azok körében, akik igazságosnak érezték munkahelyi környezetüket. (Reuters) - F: okt. 25.

Hírforrás:
2005. október 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

HR-tippek: hogyan segíthetünk egy új vezetőnek?FEL

Több pozitív és negatív hozadéka is van annak, ha új vezető érkezik egy vállalathoz - úgy tűnik, ma Magyarországon egyformán dominál a két oldal: általában az új vezetőknek csak a fele válik be. - F: okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Életbevágó a szakkönyvtár megmérettetése az üzleti szférábanFEL

Múlt heti számunkban szintén volt K+F-melléklet. De mivel a téma gyakran fordult elő a múlt héten is, ismét jelentkezünk vele. A hírek kitartóan azt jelzik, hogy az állami forrásokra támaszkodó K+F (a cikkek tanúsága szerint a kitartó látszaterőlködések ellenése :-) tartósan visszaszorul. A piaci szereplők által támogatott K+F viszont dinamikusan fejlődik. S mivel a könyvtártak potenciális beszállítói e szektornak, a túlélés érdekében stratégiájukban az üzleti szektor megnyerése nélkülözhetetlenné vált. Kész-e a szakma a megmérettetésre az üzleti szférában? Van-e stratégia a fenntartó helyett a használó megnyerésére? Vagy a vállalati információs központok megnyílását a szakkönyvtárak felszámolása kíséri?

Régebbi hírforrás(ok): MG

ÁSZ-javaslatok a kutatás-fejlesztés megújításáértFEL

Összehangolt kormányzati politikát sürget a k+f és az innováció terén a számvevőszék fejlesztési és módszertani intézete. Tanulmányuk szerint jobban kellene ösztönözni a kutatóintézetek együttműködését. - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fejlesztési központot adott át a Bosch BudapestenFEL

A Bosch, amely a második legnagyobb külföldi foglalkoztató Magyarországon több mint 6 ezer munkatárssal, Magyarországra telepíti a fejlesztési tevékenységeket is - hangsúlyozta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a cég új budapesti fejlesztési központjának keddi átadó ünnepségén. - F: okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Öregedő és szegényedő MTA -- kihalásos alapon működikFEL

Az utóbbi időben sokat hallhattunk a magyar tudomány mostoha helyzetéről, az MTA utánpótlási és anyagi problémáiról. Az Akadémia nehezen tud lépést tartani nyugati versenytársaival, bár -- vezetője szerint -- ha szűkösen is, ki tud jönni a pénzből. Mások szerint az érdemi munkát nem végző akadémikusokra megy el a pénz. Ma Magyarországon a népesség arányát tekintve feleannyi kutató dolgozik, mint az Európai Unióban, és harmadannyi, mint az Egyesült Államokban. A vérfrissítésre, 'minőségi cserére' -- ahogy az MTA főtitkára fogalmazott -- alig van lehetőség, mert a közalkalmazotti munkaviszonyban foglalkoztatott kutatók elbocsátása a magas végkielégítési kötelezettség miatt elviselhetetlen terheket róna az intézmény büdzséjére. A társaság kihalásos alapon működik, új tagokat háromévente vesz fel sorába a testület. - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Előretörő kínai kutatás-fejlesztésFEL

Kína a kutatás-fejlesztés területén is kezd felzárkózni a világ vezető országaihoz; az EU tagállamait hamarosan behozza, és nem sok időbe telik Japán beérése sem. 'Ha a jelenlegi trend folytatódik, öt éven belül Kína egymaga annyit költ kutatás-fejlesztésre (K+F), mint a 25 uniós tagállam együtt' -- figyelmeztetett Janez Potocnik, az EU tudományos és kutatási ügyekért felelős biztosa a múlt héten a legújabb uniós előrejelzések láttán. Ezek szerint bár az uniós tagállamok K+F-kiadásai -- az állami és vállalati szférában együtt -- 2010-ig a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékára emelkedhetnek a 2003-as 1,93 százalékról, még ez is jócskán elmarad az úgynevezett lisszaboni versenyképességi stratégiában megfogalmazott 3 százalékos céltól. Kína viszont Potocnik szerint éppen erre az időre foghatja be az uniót, ha továbbra is évente két számjegyű ütemben növeli K+F-kiadásait, amelyek két éve a GDP 1,31 százalékát tették ki.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sajnálja a pénzt a kutatásra az EUFEL

Az Európai Unió (EU) jelentős lemaradásban van a világ többi gazdasági központjaihoz képest a kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított összegek növekedése terén - derül ki a Financial Times cikkéből. Az International R&D Scoreboard adatai szerint a vállalati K+F kiadások 2004-ről 2005-re 2 százalékkal nőttek az EU-ban, miközben az Egyesült Államokban és Ázsiában 7 százalékos volt a dinamika. - F: okt. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

ÁSZ: áttörés kellene a k+f-benFEL

Az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézete szerint a kormányzatnak nincs összehangolt k+f politikája, a jelenlegi rendszer nem ösztönzi eléggé a kutatóintézetek együttműködését. A számvevők szerint elfogadhatatlan, hogy a 2006-os költségvetési tervezetben törölni akarják azt a részt, amely szerint az innovációs alaphoz a költségvetés annyival járuljon hozzá, amennyit a vállalatok befizettek.

Régebbi hírforrás(ok): link

Budapest és Morgan Stanley: egy majdnem természetes házasságFEL

Budapest is szerepel a világ vezető pénzügyi tanácsadó cége, a Morgan Stanley új pénzügyi matematikai kutatóközpontjának lehetséges helyszínei között. Interjú Joseph Langsammal, a Morghan Stanley kutatás vezetőjével. - F: okt. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kémek és terroristák figyelnek a neten?FEL

Jelent-e biztonsági kockázatot a Google Earth? Egyre többen vitáznak ezen a kérdésen azután, hogy a Google-közösség bizonyos tagjai sportot űznek a titkos intézmények felderítéséből. - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Pártelnöki honlapokFEL

Hat-hét hónappal a választások előtt, a kampányrajt után alig néhány tucat magyar politikus bír saját honlappal - írja a Hírszerző. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, a személyes weboldal komoly kampányeszköz lehet, a szakértő azonban kételkedik ebben: csak az újságírókat eteti a homepage. Az MDF egykori és mostani politikusai majd mindegyikének van honlapja, míg a korábban Netpártot is üzemeltető SZDSZ vezetőire ez nem jellemző. - F: okt. 19.

Hírforrás:
2005. október 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Több érdeklődőt várt a soproni közkönyvtárFEL

Véget ért a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár által rendezett őszi könyvtári hét. Számos programmal, nyitott nappal és könyvvásárral készültek a szervezők, ám a részvétel a vártnál kisebb volt. - Egy-egy rendezvény sikeresnek nevezhető, de szomorú, hogy a legtöbb programon csak egy szűk célközönség jelent meg - mondta el a könyvtári programokat összegezve Horváth Csaba igazgató, aki különösen a pedagógusokat és a diákokat hiányolta.

Régebbi hírforrás(ok): Kisalföld

Quiz UK - angol nyelvű kulturális vetélkedő diákoknakFEL

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a British Council 7-10. évfolyamosok számára Quiz UK címmel angol nyelvű vetélkedőt hirdet. A játék négy fordulóból áll, melyeket 2005. október 3. és november 30. között tartanak, az első forduló határideje: 2005. október 21. Bővebb információ: link , link

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

A tréfa a jövő leghatékonyabb motivációs eszközeFEL

Jól teszik azok a hazai HR-szakemberek, akik nem félnek beengedni a munkahelyekre a jókedvet, mert egy tanulmány szerint a humor a jövő legolcsóbb és leghatékonyabb motivációs eszköze -- írja a Világgazdaság. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Külkapcsolati térkép a Külügyminisztérium honlapjánFEL

A Külügyminisztérium a magyar gazdasági érdekek szolgálatában elnevezéssel külgazdasági tájékoztatókat és nemzetközi pályázati információkat, valamint hazai gazdasági adatokat tartalmazó honlaprészt hozott létre. - F: okt. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vélemények a DepóbanFEL

A Depo.hu néhány héttel ezelőtt vizuális megjelenését tekintve frissült, de a mai napon olyan új funkciók bemutatására is sor került, melyek jelentősen megkönnyítik az internetezők számára az egyes műszaki termékek összehasonlítását és értékelését. - F: okt. 19.

Hírforrás:
2005. október 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A munkahelyen lustálkodni is lehetFEL

Ehhez kínál útmutatót Corinne Maier Jó reggelt, lustaság! című könyve, amelynek segítségével elsajátítható a cégnél végzett munka minimalizálásának művészete. Az alábbiakban megosztunk néhány hasznos tippet olvasóinkkal. Olvasson bele! - F: okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakértői honlap a madárinfluenzárólFEL

Tárgyszerű információk megszerzéséhez kíván hozzájárulni az az internetes oldal, amelyet a Magyar Állatorvosi Kamara indított a madárinfluenzáról. A szerkesztők célja a bizonytalanság, az indokolatlan félelmek eloszlatása. A link: link - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tankönyv: digitális fényképek számítógépes feldolgozásaFEL

Megjelent Gagyi Endre: Képszerkesztés című tankönyve, amely a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezdeményezésére a Nemzetközi ECDL Alapítvány az Európai Számítógép-használói jogosítvány önálló moduljaként tanulható digitális fényképezés eszközeivel, illetve a fényképek számítógépes feldolgozásával kapcsolatos ismereteket tartalmaz, nemzetközileg akkreditált tananyag formájában. - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Elindult az épülettár építészeti és építőipari szakportálFEL

A link hazai építőipari beruházásokat, kivitelezéseket dokumentál, mutat be, azzal a céllal, hogy hasznos és friss információval szolgáljon az oldal látogatóinak. - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Román-magyar hírközlési és informatikai portál indulFEL

Románia és Magyarország közös hírközlési-informatikai portált indít, hogy feltérképezzék a szakterületen megvalósítható közös projekteket. Ezen felül kezdeményezik a hírközlési-informatikai területen érdekelt román és magyar üzletemberek tanácsának létrehozását is. - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról