Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/41., 11. 16.

Google: digitális könyvtár után kölcsönző? -- Mi marad a könyvtári privilégium?
Elsöpri-e a könyvtárakat az információtechnológia? (egy 2003-as nézet)
Sheffield lesz a példa? -- Éjszaka csak biztonságiak a könyvtárban
Menedzsment-eljárások 10., IAM -- Az immateriális vagyon figyelése
A korábban könyvtárkerülők használóvá válnak -- ha jó a börtönkönyvtár :-)
Megalakult a DAFKE, a Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú Egyesülete
Tudásképesség és szellemi erőforrások -- megtorpantak
Igent mondtak a digitális uniós könyvtárra
Tekintsen bele Magyarország legrégebbi kódexébe!
A legolcsóbb utazásra is rá lehet keresni
Üzleti intelligencia, információmegosztás az Office rendszerben
Gádoroson kihasználják a könyvtári internetet
InnenOda: Útvonalterv és térkép mobiltelefonra
Tizenkét jel, hogy baj van a karriereddel
Így építhetsz hatékony hálózatot
Wilckens-évforduló -- az erdészeti szakkönyvtár alapítója
Letölthető fájlok és RSS a Vatikánból


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Google: digitális könyvtár után kölcsönző? -- Mi marad a könyvtári privilégium?FEL

Nem nyugszik a keresőcég, amely a hétvégén felröppent hír szerint máris tárgyalásokba kezdett egy nagyobb kiadóval, mégpedig egy interneten keresztül elérhető, digitális könyvkölcsönző beindításáról. A Reuters hírügynökség a Wall Street Journal cikkére hivatkozva jelentette a tárgyalások megindulását. Az amerikai lap ugyanis már vasárnap beszámolt arról, hogy a Google új digitális könyvkölcsönző beindítását tervezi, amelyhez máris megkezdte a megfelelő partner keresését. Az új kezdeményezés elkülönül a Google Print Library projekt ötletétől, vagyis a cég megpróbálja elkerülni a korábbi vitákból eredő hátrányokat. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elsöpri-e a könyvtárakat az információtechnológia? (egy 2003-as nézet)FEL

A könyvtár és a technológia viszonyát vizsgálva azt látjuk, hogy az internet, a Google, a Yahoo és az összes online rendszer, a könyvtárosoknak a technológia uralmától való idegenkedésével párosulva, a könyvtárak és a könyvtárügy ellen dolgozik. ... A könyvtárnak meg kell különböztetnie magát a többi információszolgáltatótól. Miközben a szükséges technológiát persze alkalmazzuk (hiszen ebben nincs visszaút), a szerző a jövőre nézve azt javasolja, hogy
- a könyvtárak foglalkozzanak többet olvasóik véleményével, szükségleteivel (hiszen marketing-stratégiát sem tudnak kidolgozni az olvasókról szóló adatok nélkül);
- ismerjék fel hatalmas lehetőségeiket az írástudatlanság elleni küzdelemben (az USA-ban);
- az anyagi forrásokért küzdve fogjanak össze minden lehetséges közösségi intézménnyel (a helytörténeti társaságtól az idegenforgalmi irodáig);
- a demokráciában talán a legfontosabb betöltendő szerep a könyvtár számára, hogy biztosítsa azt a teret, ahol a legkülönfélébb nézetek megismerhetők és ütköztethetők, ahol a bigottság elleni küzdelem, és az állampolgárok tájékozottságának biztosítása folyik.

Régebbi hírforrás(ok): Vavrek: Is technology blowing the library to bits? In: Public Library Quarterly 2004. 3/4. Referálva: Könyvtári Figyelő 2005/3. ref.: Mohor J. Manci: link

Sheffield lesz a példa? -- Éjszaka csak biztonságiak a könyvtárbanFEL

Modern -- és új modellt bevezető -- információs központ (Information commons) épül a Sheffieldi Egyetemen. A számítástechnikai és egyéb információs potenciálokat egyesítő intézmény közel 18 millió fontból (úgy 5 milliárd forintnyi összegből) épül meg 2007 elejére. A hét szintes, 6 ezer m2 hasznos alapterületű épületben csaknem 1400 olvasói -- ezen belül legalább 400 számítógéppel felszerelt -- olvasói férőhely lesz (egy részük csoportos munkára alkalmas módon). Az intézmény minden nap 24 órában, vagyis megállás nélkül nyitva lesz, viszont éjszaka este 9-től reggel 9-ig csak biztonsági személyzet őrködik majd. 100 ezer kötet könyv és egy 70 fős kávézó egészíti ki a kínálatot. Az új létesítmény nem felváltja az eddigi számítástechnikai és könyvtári infrastruktúrát, hanem kiegészíti azokat. (ref. SP) - F nov. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link , nov. 13., link

Menedzsment-eljárások 10., IAM -- Az immateriális vagyon figyeléseFEL

A közszolgáltatók rendre hajlanak arra, hogy ne üzleti szempontból mérjék magukat. Tegyük fel, hogy ez rendben van. De akkor milyen szempontból mérjék magukat? Rájuk különösen jellemző, hogy nem anyagi eszközöket állítanak elő, és szolgáltatásuk értéke többszörös áttétel után jelentkezik. A szervezet által birtokolt vagyontárgyak mennyisége (bár könyvtár esetében kitérhetünk a dokumentumállomány vagy éppen a könyvtárépület névleges értékére) alig tartalmaz eligazodást arra nézve, hogy a szervezetnek a jövő felől nézve milyen szerepe van, és milyen eredményt hozhat. Az Intangible Asset Monitor (IAM) -- nem tárgyiasuló vagyonelemek figyelemmel kísérése -- kidolgozása Karl Erik Sveiby nevéhez fűződik. Szisztematikus hatékonyság-, megújulás- és stabilitás-mérést kínál a láthatatlan tőke mindhárom elemére. Ezek: - ügyféltőke (pl. használók számossága, imázs stb.), - szervezeti tőke (pl. munkafolyamatok eredményessége és hatékonysága), - tudástőke (a munkatársak személyes képességei, gyakorlata, intelligenciája stb.). E célra Sveiby mérőszámokat is ajánl. Mindig az adott szervezet tevékenységétől függ, hogy a kidolgozott mutatókészletből mit választ. Az eljárás egyelőre nem jellemző könyvtárakra, pedig lehetőséget jelenthet számukra, ha pl. egy időegység alatti tőkenövekményt ki tudnak mutatni. Mondjuk: növeltük az ügyféltőkét, a munkatársak intellektuális összképessége a létszámcsökkenés ellenére szinten maradt (azaz nőtt a hatékonyság), vagy az állomány csökkenése mellett növekedett a kölcsönzés / használat mutatója. Irodalom pl.: A láthatatlan tőkét is lehet és kell mérni / Boda György. In: Menedzsmentfórum (2003. július 16.) link , Az immateriális javak stratégiai készenlétének mérése / Robert S. Kaplan, David P. Norton. In: Harvard Businessmanager (2004) aug. p. 70-82, Pusztítást végez a gyenge cégvezető [interjú] / Radó István. In: Menedzsmentfórum, 2004. június 18. link , Szervezetek az új gazdaságban / Karl Erik Sveiby. Budapest : Közgazdasági, 2001. - 291 p. A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.


A korábban könyvtárkerülők használóvá válnak -- ha jó a börtönkönyvtár :-)FEL

Az alacsony képzettségi színvonal és írástudás ellenére magas azoknak a fogva tartottaknak az aránya, akik a könyvtárat használják. Jellemző, hogy azok is könyvtárhasználók lesznek a börtönben, akik korábban nem voltak azok. Az olvasás a börtönben könnyen elérhető, közkedvelt szabadidős foglalkozás. Az elítéltek olvasási szokásaira jellemző a szépirodalom, főként a bestsellerek kedvelése, de megjelenik a komolyabb irodalom olvasása is. Szakirodalomban a jogi anyagok, a paranormális jelenségek, a pszichológia, a nem keresztény vallások, a híres személyiségek életrajzainak kedvelése jellemző.
Az olvasók irodalmi irányultsága a büntetés letöltésével változik. Általában három típusú olvasó jellemző a börtönkönyvtárakban: az olvasási tapasztalatokkal nem rendelkező, az olvasási és könyvtári tapasztalatokkal rendelkező, de rendszertelen és kaotikus olvasó, valamint az önálló irodalmi orientációra képes, gyakorlott olvasó.
Az olvasás a börtönélet fontos része, amely segítheti az elítélteket abban, hogy életük nehéz szakaszán könnyebben átjussanak.

Régebbi hírforrás(ok): Ledvinová: Vezeňské knihovny v západním svete a v České republice. 1-3. In: Čtenář. 2005. 1-3. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/3. ref.: Prókai M. Manci: link

Megalakult a DAFKE, a Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú EgyesületeFEL

Hazánkban a felhasználók tízezrei tárolják személyes adataikat, számítógépes állományaikat a legnépszerűbb és legmodernebb digitális adathordozó eszközökön. A magyar felhasználóknak jóval magasabb szerzői jogdíjat kell kifizetniük egy-egy üres adathordozó árában, mint a környező országok lakosainak. - F: nov. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Tudásképesség és szellemi erőforrások -- megtorpantakFEL

Az emberi infrastruktúra területén nagy a lemaradás Magyarországon, ezért lesz a II. Nemzeti fejlesztési terv legnagyobb prioritása a befektetés az emberbe -- jelentette ki Gyurcsány Ferenc a tudásalapú társadalom kihívásait megvitató ülésen. A tanácskozáson Tamás Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a miniszterelnök kérésére ismertette azt a tanulmányt, amely 10-15 év távlatban vizsgálja Magyarország gazdasági és tudományos helyzetét. A társadalomkutató felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb statisztika a magyar tudásképesség és a szellemi erőforrások megtorpanását jelzi. A tudós szerint, az országnak meg kell határoznia fejlesztési programjainak irányát és mikéntjét, valamint el kell döntenie, hogy kiket kíván támogatni: a közepet vagy a lemaradókat és az élenjárókat. - F: nov. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Igent mondtak a digitális uniós könyvtárraFEL

A 25 tagország kulturális minisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján valamennyi tag támogatta a könyvtár létrehozásának tervét. Az Európai Uniónak lényegében nincs olyan tagállama, amely ne támogatná a digitális uniós könyvtár létrehozásának tervét - - derült ki a 25 tagország kulturális minisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tekintsen bele Magyarország legrégebbi kódexébe!FEL

Az ELTE Egyetemi Könyvtár őrzi hazánk legrégebbi illusztrált kódexét, amely december másodikáig még megtekinthető egy különleges kiállításon. A bizánci-görög kötet mellett más ritkaságok is láthatók a tárlaton. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

A legolcsóbb utazásra is rá lehet keresniFEL

A világ vezető internetes keresőszolgáltatója, az amerikai Google olyan megoldást tanulmányoz, amely az online érdeklődőnek nem csupán a legolcsóbb utazási megoldást mutatja meg az általa kiválasztott útvonalra és időpontra, hanem el is irányítja őt a vásárlás 'helyére'. - F: nov. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Üzleti intelligencia, információmegosztás az Office rendszerbenFEL

A Microsoft az SQL Server meglévő üzleti intelligencia (Business Intelligence - BI) jellegű platformszolgáltatásaira építve jelentős mértékben növeli és kiterjeszti a BI terén végzett fejlesztéseit, és ebben központi szerepet kapnak a Microsoft Office termékek. A Microsoft bejelentette továbbá, hogy novembertől elérhetővé válik egy új, stratégiai teljesítményértékelő kiszolgálóalkalmazás, a Microsoft Office Business Scorecard Manager 2005. Emellett ismertette a Microsoft Office "12" kódnevű, következő Office verzióban szerepelő új technológiákat, amelyek célja, hogy az infómunkások könnyebben megtalálhassák, elemezhessék, illetve biztonságosabban megoszthassák a Microsoft Office Rendszerben az üzleti információkat. - F: nov. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gádoroson kihasználják a könyvtári internetetFEL

Kevés új könyvet tudnak beszerezni a gádorosi könyvtárban. Az intézményben egy alkalmazott szinte a mindenes szerepét tölti be. Igaz, munkaszerződése csak augusztus végéig szólt, de személye sok dologra garancia, rengeteg feladatot lát el. Azon a testületi ülésen, ahol a téma napirendre került, ott az is elhangzott, hogy a jelenlegi alkalmazott, Oravecz Ágnes megtartása -- megbízható munkatársról lévén szó -- fontos. Ő tette rendbe a könyvtári állományt, elvégzi a munkát a takarítástól a kölcsönzésen át a statisztikák elkészítéséig. A könyvek megrendelését is ő intézi, és még számos egyéb tevékenységet végez. Megszavazta a testület, hogy folytathassa munkáját. A könyvtárban egyébként továbbra is nagy sikere van az internetnek, valóban információszerzésre használja a lakosság. Ami viszont gond: a könyvtári állomány elöregedése folyamatos. A selejtezés mértéke évről évre jóval meghaladja a beszerzett új könyvek számát. - F: nov. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

InnenOda: Útvonalterv és térkép mobiltelefonraFEL

Az internetes és mobil tartalmakat fejlesztő VoXinfo Kft. és a térinformatikai adatbázisok területén piacvezető Topolisz Kft. együttműködéseként megkezdte működését az InnenOda (link Magyarország első MMS/SMS útvonaltervezője. - F: nov. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Tizenkét jel, hogy baj van a karriereddelFEL

Karrierje során mindenkinél eljön az a pont, amikor úgy érzi, megakadt. Ez a szakmai fejlődés természetes része, amely azonban magában hordozza a fejlődés lehetőségét. Azonban nem árt odafigyelni azokra az apró jelekre, amelyek jelzik, hogy az irányítás kicsúszott a kezünkből, s a világ szépen lassan elhalad mellettünk. - F: nov. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Így építhetsz hatékony hálózatotFEL

Köztudott, hogy az állások kétharmadát informális kapcsolatokon keresztül töltik be. Magyarán, aki csak a hirdetésekre akar hagyatkozni új munkahelye megtalálása során, az csak a lehetőségek töredékéből válogathat. Sőt alighanem a legjobb neki való állások is elúsznak az orra előtt anélkül, hogy megláthatná őket. Kapcsolati hálót kell tehát építeni. Íme pár tanács ehhez. - F: nov. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Wilckens-évforduló -- az erdészeti szakkönyvtár alapítójaFEL

1763. nov. 14.: Wilckens Henrik (Heinrich) Dávid erdész, természettudós születése (+1832. máj. 25.). A selmecbányai Bányászati Akadémián az erdőműveléstan első oktatója volt. Kezdeményezésére vezették be 1816-ban a három éves erdészeti tantervet, az erdészeti szakkönyvtár alapjait szintén ő rakta le. Mivel a selmecbányai intézetet a mai Nyugat-Magyarországi (korábbi Erdészeti és Faipari) Egyetem elődjének tekintjük, Wilckens személyében tisztelhetjük a soproni egyetem alapítóját.

Régebbi hírforrás(ok): link

Letölthető fájlok és RSS a VatikánbólFEL

A Szentszék nem titkolja, hogy a változásoknak oka van: így szeretnék ugyanis elérni, hogy egyre több fiatalhoz egyre gyorsabban jussanak el a vallási üzenetek. Azt is mondhatnánk, hogy az egész világot meghódító iPod-láz már Rómába is begyűrűzött. Nyár óta a Vatikáni Rádió honlapján, az RSS és Podcastok menüpont alatt számos audiofájl elérhető, magyar nyelven sajnos csak RSS szolgáltatás van. Ezek között vannak prédikációk és a XVI. Benedek pápával készült interjúk is. Az MP3 fájlformátumban hozzáférhető anyagokat bárki szabadon letöltheti akár az MP3-lejátszójára, akár a számítógépére és tetszés szerinti alkalommal meghallgathatja. - F: nov. 10.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról