Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/42., 11. 16.

Hírkeresővel és az OSZK állományával bővült a vizsla24
A Google-on is kereshetők szabad művek
Magyar könyvtári lobbitérkép
Többnyelvű feliratot kérnek az egyetemi könyvtárakban
A Nemzeti Kottatárat digitalizálja az IBM Magyarország
Több e-tankönyvre van szükség a felsőoktatásban
Csíkszereda -- új könyvtári honlap
UNESCO-védelem a korvinaegyüttesnek
Az e-Festival 2005 nyertesei
Dollármilliárdokat emészt fel a szellemi tulajdon védelme
A K+F kitörési pont Magyarországnak -- elvileg
Itt az IT-Mentor! - Új szakma és új módszer az informatikában
Nagyobb vállalati szerepvállalás kell a kutatásfejlesztésben
Diákdrámák a könyvtárban
Az olvasók ünnepnapjai Balatonlellén
Már fél milliárdos az amerikai online piac egy negyedévben
Százöt nagyi és unoka versengett
Sírba vitt jelszó
Letölthető lesz Lennon életműve


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Hírkeresővel és az OSZK állományával bővült a vizsla24FEL

A Yahoo-val és az Országos Széchényi Könyvtárral kötött megállapodásnak köszönhetően bővült az origo vizsla24 keresője. A programot használók ezentúl a hírekben, illetve nemzeti könyvtárunk állományában is kutathatnak. A kereső használóinak továbbá lehetőségük nyílik arra, hogy közvetlenül kutassanak az Országos Széchényi Könyvtár teljes, és naponta frissülő többszázezres adatbázisában. Az érdeklődők a találatokról közvetlenül eljuthatnak az adott könyv részletes adataihoz az OSZK online katalógusában. - F: nov. 10.


A Google-on is kereshetők szabad művekFEL

A Yahoo! után a Google is elindította keresőszolgáltatását, mellyel a Creative Comons licenc alatt publikált weboldalak közt kutakodhatnak az internetezők. Elindította a Google azt a szolgáltatását, mellyel keresni lehet a szabad művek között. Az úgynevezett Creative Commons (CC) licenccel jelölt művek felhasználása általában könnyebb, mint a hagyományos copyrighttal kiadottaké: jellemzően ingyen felhasználhatók nem kereskedelmi célra, a szerző nevének feltüntetését és a hasonló feltételekkel való továbbadást kötheti ki az alkotó -- vagy ezek közül csak egyet, vagy akár többnek a kombinációját is előírhatja. - F: nov. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar könyvtári lobbitérképFEL

Melyik döntéshozót érdemes megcélozni, ha adott dolgot el szeretnénk érni a magyar könyvtárügyben? Ilyen célra lehet jó a lobbitérkép, amely felvázolja a döntéshozók köreit, a véleményvezéreket, az egyes lobbicsoportokat, és hogy a korábbi évek tapasztalatai szerint ki ki(k)re gyakorol nyomást. A kész térkép fontos segédeszköze lehet egy pr-tervnek, amely a célokhoz eszközöket rendel hozzá. A lobbitérkép soha nem teljes és soha nem tökéletes. Egyrészt, mert túlságosan 'lágy', nehezen számszerűsíthető viszonyokat határoz meg, másrészt pedig a helyzet folyamatosan változik. Emellett mindig más súlypontok kerülnek rá, hiszen egy adott cél elérése céljából készül.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Többnyelvű feliratot kérnek az egyetemi könyvtárakbanFEL

A Bolyai Kezdeményező Bizottság vezetői a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen a többnyelvű feliratok esetében tapasztalt hiányosságok után a Központi Egyetemi Könyvtárat is célba vették. Hantz Péter, Kovács Lehel és Péntek Imre elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Béke téri könyvtárban, valamint annak kari kirendeltségein teljes mértékben hiányoznak a magyar feliratok. Az egyetemi oktatók megszerkesztettek egy beadványt, amellyel néhány napon belül az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulnak. Levelükben az oktatók emlékeztettek, hogy Kolozsvár és Erdély lakosságának körülbelül 20 százaléka magyar nemzetiségű, ezért a magyar feliratok teljes mértékben indokoltak lennének. Poráczky Rozália, a könyvtár aligazgatója: mióta kinevezték ebbe a tisztségbe, folyamatosan nőtt a magyar alkalmazottak száma is. Jelenleg 225 beosztott körül 42 magyar nemzetiségű.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Nemzeti Kottatárat digitalizálja az IBM MagyarországFEL

Hároméves, negyvenmillió forint értékű adományprogram keretében az IBM Magyarország megoldja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár digitalizált zenei dokumentum-kezelését. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Több e-tankönyvre van szükség a felsőoktatásbanFEL

A felsőoktatási tankönyvek kiadásánál is a digitalizálást ösztönzi a szakminiszter. Erre a célra jövőre több százmillió forintot költenek, a "kifutott" köteteket például csak elektronikus formában tennék hozzáférhetővé. - F: nov. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csíkszereda -- új könyvtári honlapFEL

Új honlappal jelentkezett a Csíkszeredai közkönyvtár: link . A készítők fontos lépésnek tekintik online katalógusukat, mely egyelőre a 2003-2004-es évek adatait tartalmazza. Lényeg azonban, hogy beindult, és folyamatos feltöltés alatt áll. Kopacz Katalin könyvtárigazgató mindenkit bátorít, hogy a lappal kapcsolatos észrevételét, kritikáját küldje el az info@bibliohr.topnet.ro címre.

Régebbi hírforrás(ok): Kopacz Katalin, RMKE levelezőlista

UNESCO-védelem a korvinaegyüttesnekFEL

Az UNESCO nemcsak építményekre, természeti különlegességekre hívja fel -- a világörökség részévé elismeréssel -- a jelenkor figyelmét. Az OSZK ez év nyarán a nálunk őrzött korvinákért vehette át az ezt igazoló oklevelet. Mátyás király könyvtára két--két és félezer kötetes lehetett. A megmaradt korvinákból 36 van az OSZK-ban, tizennégy az Egyetemi Könyvtárban, kettő az MTA könyvtárában, egy-egy Győrött a Püspöki Szeminárium Könyvtárában, és Esztergomban a Főszékesegyházi Könyvtárban. A NG térképet közöl a világon szétszóródótt korvinák helyéről és számáról.

Régebbi hírforrás(ok): National Geographic, 2005. nov.

Az e-Festival 2005 nyerteseiFEL

Ötödik alkalommal került megrendezésre 2005-ben a hazai online és a multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestival 2005. A Matisz által szervezett rendezvény keretén belül a fesztivál győztesei mellett bemutatásra került az Európai Történetmesélő verseny nyertese, valamint megismerhettük a Marketing Szövetség Internet Marketing Klubja által szervezett Év Honlapja verseny győzteseit is. - F: nov. 10.
-- Könyvtár évek óta nem szerepel eredménnyel elektronikus tartalommal e szakmai megmérettetésen. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Dollármilliárdokat emészt fel a szellemi tulajdon védelmeFEL

Gazdaságilag nem biztos, hogy kifizetődők a szellemi tulajdonok védelmére létrehozott rendszerek, a szabadalmak. Erre a következtetésre jutott legfrissebb tanulmányában a Gazdasági és Politikai Kutatások Központja (CEPR). A CEPR munkatársai az Opening Dors and Smashing Windows: Alternative Measures for Funding Software Development című tanulmányukban leszögezik: a túl magas szabadalmi összegeket egyértelműen a vásárlóknak és a fogyasztóknak kell megfizetniük. A szervezet szerint a túlzó mértékűnek tartott, a szerzői jogvédelem címén levont összegek csak az Egyesült Államokban 80 milliárd dollár felesleges kiadást jelentenek. - F: nov. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

A K+F kitörési pont Magyarországnak -- elvilegFEL

Sokak szerint Magyarország számára kitörési pontot jelent a K+F. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint azonban az elmúlt évek folyamatosan csökkenő ráfordításai nem erre utalnak. A nagyszabású célok kijelölésében jobbak vagyunk. - F: nov. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Itt az IT-Mentor! - Új szakma és új módszer az informatikábanFEL

Elindult egy projekt, amely alapvetően ugyan informatikai képzéssel indul, ám a szervezők szerint olyan nemesebb célokat szolgál, mint az esélyegyenlőség és a foglalkoztatás. Az Európai Foglalkoztatási Stratégia céljaival megegyező, közösségi kezdeményezésre létrejövő EQUAL program keretében nyert pályázatot az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Magyar Tartalomipari Szövetség, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Napra Forgó Kht., valamint a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete (HARKE). A konzorcium szándéka, hogy segítse a munkavállalás szempontjából hátrányos helyzetű, jelenleg inaktív, 45 éven felüli munkanélküliek munkaerőpiacra jutását. Ennek eszköze az innovatív, integrált képzési, munkatapasztalat-szerzési konstrukció, az IT-mentor módszer. Ez a kifejezés más összefüggésben és egyéb elképzelésekben is mind gyakrabban felbukkan -- nem árt hát tisztázni a különbségeket és hasonlóságokat. Segítségünkre lesz ebben Antoni Györgyi, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum ügyvezetője, aki az öt szervezet együttműködésével elindított projekt kommunikációját irányítja. - F: nov. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Nagyobb vállalati szerepvállalás kell a kutatásfejlesztésbenFEL

Az innováció területén legsikeresebb országokban a vállalatok kutatás-fejlesztési (K+F) kiadásai többszörösen meghaladják az államét, míg Magyarországon ez az arány 60-40 százalék az állam javára. Az a cél, hogy ez az arány megforduljon, 2013-ra a vállalati és az állami K+F-ráfordítások aránya 2:1 legyen. - F: nov. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Diákdrámák a könyvtárbanFEL

Paks Drámapedagógiai órákra nyert támogatást a Pákolitz István Könyvtár a Nagy Könyv programhoz kapcsolódva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától és a Nemzeti Kulturális Alapprogramtól. - F: nov. 10.

Hírforrás:
2005. november 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az olvasók ünnepnapjai BalatonlellénFEL

Két héten át kínál színes programokat valamennyi korosztálynak az őszi könyvtári hetek alkalmával a városi bibliotéka. Az intézmény harminc éve működik, a napokban rendezett évfordulón zsúfolásig telt a könyvtár, s nem kisebb népszerűségnek örvend a többi esemény sem. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Már fél milliárdos az amerikai online piac egy negyedévbenFEL

2005 második negyedévében először érte el az amerikai online piac a félmilliárdos határt. Az első félév együttes forgalma már hajszál híján egy milliárd (2002: 610, 2003: 750, 2004: 850, 2005: 990 millió dollár), az előző évinél csaknem 16 %-kal magasabb értéket mutat. A tartalmi választékból különösen a szórakoztató zenei kiadások emelkedtek ki (265 millió USD-ra). (ref. SP) - F: nov. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Százöt nagyi és unoka versengettFEL

Minden eddiginél nagyobb részvétellel, kitűnő hangulatban zajlott a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban a III. Unoka-Nagyszülő Informatikai verseny, amelyen a négy és fél éves kisunoka egy teremben versenyzett a 84 éves dédszülővel. - F: nov. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sírba vitt jelszóFEL

Elhunyt a Norvég Nyelvi Intézet munkatársa. A szomorú tényen kívül az is aggasztotta a kollégákat, hogy a korábban az intézet archívumának kezelőjeként dolgozó munkatársuk magával vitte a sírba 11 ezer könyvük digitális katalógusának jelszavát - adta hírül a CNet. A még 2002-ben történt eset kapcsán az intézet felhívással fordult a nemzetközi hackertársadalomhoz, hogy segítsenek feltörni a védett adatbázist, mivel munkájukhoz szükségük van a katalógusra. Több száz kódtörő ajánlotta fel segítségét, és végül egy svéd hackernek sikerült is megfejtenie a jelszót -- alig egy héttel a felhívás közzététele után.

Hírforrás:
2005. november 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Letölthető lesz Lennon életműveFEL

Decembertől letölthető lesz az internetről John Lennon teljes szóló-életműve - jelentette be az EMI Music. Tárgyalások folynak a Beatles-oeuvre online terjesztéséről is. John Lennon özvegye, Yoko Ono örömét fejezte ki, hogy néhai férjének zenéjét a digitális korszak nemzedéke is élvezheti, emlékeztetett arra, hogy Lennon maga is nagy érdeklődést tanúsított az új technológiák iránt. Az EMI nem áll meg Lennonnál. Tárgyalások folynak a gombafejűek által alapított Apple Corps.-szal, hogy a jövőben a Beatles dalai is felkerüljenek legális internetes szolgáltatókra. Eddig ugyanis a Beatles-dalok esetében nem engedélyezték a terjesztés online módját. - F: nov. 15.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról