Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2005/45., 12. 7.

Nem cenzúrázható a gyermekek hozzáférése sem (Etikai kódex)
A szegedi bibliopláza egy éve -- Szellemi és társadalmi központtá vált a TIK
Iskolai széles sáv -- könyvtárba is?
A diákok megrohamozták már a könyvtárakat
Álcázott szolgáltatás-megfigyelések könyvtárban (mystery shopping)
Menedzsment-eljárások 13., Coaching
Funkcionális analfabéta a magyar gyerekek zöme -- de inkább nem tudunk róla
A minősített jó munkahely titkai
Falvak maradnak bolt nélkül -- itt az integrált szolgáltatás lehetősége?
Allianz-adomány könyvtáraknak.
Az adattárolási üzlet rekord ütemben nő
December 16-án nyitja meg kapuit a Jövő Háza
Egy pályázat érkezett Békéscsabán
Gyermekkönyvhét -- Lenti
A nyüzsgést szereti a kitüntetett gyerekkönyvtáros
Bővült az ajkai könyvtár
Könyvterjesztők az információs társadalommal kapcsolatos ismeretek népszerűsítéséért
Kóka: Európa a világ egyik legkevésbé tudásalapú gazdasága
Potter-könyvek megítélése -- a film kapcsán újból aktuális
MEK-es Könyvtáros--olvasó találkozó
Az év végére minden iskolában szélessávú internet lesz
Iskolák tesztelik a digitális tananyagokat
Infokommunikációs csúcstalálkozó Budapesten
GRID-hálózaton a szegedi Tanulmányi és Információs Központjának (TIK) számítógépei
Megújul a Soproni Széchenyi-könyvtár -- akadálymentesítésre: alacsony polc
Szkenner és felolvasógép a pesti Dagály utcában
Akadoznak az akadálymentesítési próbaperek
Még sok épületnél akadályba ütközik a kerekes szék
Kutatás-fejlesztés: lemaradóban az EU
Budapesten lesz a Morgan Stanley kutatóközpontja
Felmérés az európaiak tudomány és technika iránti attitűdjéről
Népszerű az illegális zeneletöltés Európában
Beethoven Nagy Gesz-dúr fúgája 400 millió forintot ért
József Attila-szavalás Kecskeméten, Szolnokon
Minden harmadik sajtóközlemény felesleges vagy rossz
Az olvasók testmelegével fűtött könyvtár
A zsenik sűrűn leveleztek
Intelligens ingyenes e-mail szervező a Microsofttól
Blikk: nyomtatott szöveg olvasására buzdít
Elindult a TANTUSZ, az NHH mobiltarifa-összehasonlító programja
Interneten a jövőre induló alapszakok
Minden cég egy helyen, online és ingyen
Megújult a Pénzügyi Szemle
Szigorít a Wikipedia: nincs több névtelen cikk


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Nem cenzúrázható a gyermekek hozzáférése sem (Etikai kódex)FEL

Első alkalommal ismertették nyilvánosan a könyvtárosok most elkészült etikai kódexét. A tízpontos 'könyvtáros-tízparancsolat'-ot a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtár Szövetség közösen dolgozta ki. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban tartott szakmai nap részeként tegnap valamennyi könyvtártípus képviselői megjelentek a könyvtárosok etikai kódexének vitáján. Jelen volt Pap István, az etikai kódexet összeállító bizottság elnöke és dr. Bartos Éva, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója is (sic!). -- A kódex egyaránt készült szakmabelieknek, fenntartóknak és használóknak -- fogalmazott Guszmanné Nagy Ágnes, a MKE Heves megyei szervezetének elnöke. - F: nov. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

A szegedi bibliopláza egy éve -- Szellemi és társadalmi központtá vált a TIKFEL

Naponta 3-4 ezer látogató, egy év alatt több mint 200 rendezvény, napi egymillió forintos működési költség: csak néhány adat a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központ (TIK) első évéből. Az intézmény igazi tudásplázává vált, ahol sokan akár egész napjukat el tudják tölteni. Fennállásának egyéves évfordulója alkalmából a TIK József Attila nevét veszi fel. Összesen 212 rendezvénynek adott helyet a TIK eddig, melyek közül 107 tudományos, 59 üzleti, 46 kulturális jellegű volt. Előfordult, hogy mindössze 20-an jelentek meg, de például egy pártrendezvényen 1100 voltak. Az év első három hónapja után sűrűsödtek a programok, októberben már 33 esemény helyszíne volt a TIK. Egyes nagy üzleti találkozók több mint egymillió forintot hoztak az intézménynek, de az egyetemi rendezvények bérleti díja kedvezményes. Az eddigi összbevétel nem éri el a 40 millió forintot. - F: dec. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Iskolai széles sáv -- könyvtárba is?FEL

Az év végére minden iskolában szélessávú internet lesz A Közháló Program eredményeként december 31-ig minden iskolában lesz szélessávú internetes hozzáférési lehetőség, és mindenütt elindulhat a számítástechnika, informatika oktatása - közölte az informatikai miniszter szerdán Székesfehérváron. - F: Prím Online, dec. 1.
-- Az iskolák az idei informatikai normatíva által talán új gépekhez is hozzájuthatnak, amelyek kihasználhatják a széles sév technikai lehetőségét is. A közbeszerzés nehézkessége miatt még csak az igénybejelentés történt meg, a hardver várhatóan a közeljövőben érkezik meg az intézményekhez. Így az iskolai könyvtár is új vagy használt számítógépekhez juthat, bár tapasztalat szerint ez inkább a könyvtárosok 'személyes küzdelmének' eredménye az iskolákban. Az iskolai könyvtárak nagy része rendelkezik már számítógéppel, de ez nem jár együtt automatikusan internetezési lehetőséggel. Ma még kevés oktató él a digitális tananyagok lehetőségeivel a tanítás során. Ennek okai: 1. kevéssé ismert módszertani lehetőségek, 2. technikai felkészületlenség, 3. eszközök hiánya. A fejlesztés tehát e három területen kívánatos. (Seressné Barta Ibolya könyvtári szakértő közlése alapján)

Régebbi hírforrás(ok): link

A diákok megrohamozták már a könyvtárakatFEL

A felsőoktatásban tanuló diákok már októberben megrohamozták a könyvtárakat. Csiki Béláné, a bátaszéki könyvtár igazgatója elmondta, már egy hónapja megugrott náluk a könyvtárközi kölcsönzések száma. A könyvtárvezető szerint lehet, hogy el is kényeztették egy kicsit a bátaszéki diákokat. Az egyetemisták és főiskolások ugyanis csak beadják a könyvek listáját, a könyvtárosok pedig összegyűjtik az anyagot. A diákok egyébként elsősorban hétvégén ülnek be a könyvtárba tanulni. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Álcázott szolgáltatás-megfigyelések könyvtárban (mystery shopping)FEL

Az 'álruhás vásárló' (mystery shopper) rendszerint egy-egy szolgáltatás minőségének az értékelésére vállalkozik egy előre meghatározott kérdéscsoport alapján, és 'pillanatfelvételt' készít az adott szolgáltatásról olyan információkat szolgáltatva a 'megrendelő' számára, amihez közvetlen megfigyeléssel nem juthat, de amiről pontosabb ismereteket akar szerezni. A tanulmány a módszer előnyeinek és hátrányainak részletes ismertetése után annak könyvtári alkalmazását tekinti át először Egyesült Államokbeli példákon, majd az Új-Zélandon végzett egyszerű, néhány kérdésből álló felmérésről számol be. Az alkalmazott megoldások részletes ismertetése után a tanulmány az alábbi következtetésekkel zárul:
-- Mindenütt hasznosnak ítélték értékelési formaként; a többi módszer (interjú, felmérés, megfigyelések) mellett alkalmazva teljesebb képet ad az olvasóknak a könyvtárról szerzett benyomásairól;
-- Világos célokat kell megfogalmazni a vizsgálat előtt, hogy tudjuk, mit akarunk megtudni;
-- Azt is érdemes előre közölni a könyvtárosokkal, milyen magatartást várnak el tőlük (ezt írásban is érdemes rögzíteni);
-- Nemcsak azt kell közölni a könyvtárosokkal, hogy számítsanak az 'álruhás vásárló' megjelenésére, hanem azt is, mit várnak tőlük, és hogyan értékelik ezt majd;
-- A vizsgálat után az eredményekről tartott beszámoló se maradjon el;
-- Érdemes csak egy-egy folyamatra koncentrálni, mert csak erre jó a módszer
igazán;
-- A legtöbb könyvtár hajlandó volt eredményeit más intézményekével is összevetni, és a vizsgálat megismétlését is napirenden tartja.

Régebbi hírforrás(ok): link

Menedzsment-eljárások 13., CoachingFEL

A coaching személyközpontú tanácsadási és patronálási folyamat, amely nemcsak szakmai, hanem személyes tartalmú is lehet. Korlátozott ideig tart, önkéntes és bizalmas. Feltétele a kölcsönös elfogadás és jó viszony (coach és kliense közt), nem pedig egy szolgáltatás puszta végrehajtása. A folyamat célja: valamely területen a legjobbnak lenni. A coach (edző) -- aki lehet vezető, hr-es vagy külső szakember -- önálló tevékenységre készíti fel a coachee-t, általában vezető beosztású személyt. A vezető fejlődése azért éri meg alkalmazójának, mert az így megújult vezetővel a szervezet nagyobb eséllyel éri el célját. 'A coach soha nem ad direkt tanácsot, partnerét a saját megoldásaihoz segíti hozzá. A coach figyel, facilitál, feltárja és megerősíti azokat a belső erőket kliensében, amelyeket a problémáitól nem lát. Problémák elemzése helyett a megoldásra irányítja partnere figyelmét. Segít másként látni dolgokat. Sajátos kérdezéstechnika segítségével kimutatja, hogy a rosszul működő folyamatokban, nehéz időszakokban is tehet valami jót és jól, amiből profitálhat, egyszóval segít megtenni az első lépéseket a kliensének céljai felé.' A coaching kb. 10 éve az USA-ból indult és gyorsan terjed Európában. Magyarországot a közelmúltban érte el, könyvtári alkalmazása még nem ismert. Az USA-ban és Nyugat-Európában az emberi erőforrásba befektetésnek tekintik a coachingot. Irodalom pl.: Shadow coach -- segítő árnyék / Vass István. In: FigyelőNet (2005. május 17.) link , Önvizsgálat segédlettel : személyes tanácsadás felsővezetőknek / Vrannai Katalin. In: Figyelő 44 (2000.05.22.) p. 52-53, "Edzőszerepben" a felső vezetők : kissé rövidítve. In: Korszerű Vezetés 29 (1997) 5 p. 62-68. Eredeti: The executive as coach / J. Waldroop, T. Buttler. In: Harvard Business Review 74 (1996) 6 p. 111-117, Coaching your stars to be leaders / Sheila Goldgrab. In: CMA Management 76 (2002) 3 p. 30-33, A megoldás nem probléma: Beszélgetés Tukora Gáborral, az Első Magyar Coaching Intézet kiképző coachával, a Magyar Coach Társaság elnökével / Nuridsány Judit. In: BOSS, 2004. 3. A KIT -- mint eddig is -- várja a kritikus, kiegészítő véleményeket, kérdéseket, javaslatokat. A menedzsment-eljárások korábban ismertetett elemei a link -on olvashatók.


Funkcionális analfabéta a magyar gyerekek zöme -- de inkább nem tudunk rólaFEL

Az utóbbi években kiderült, hogy a magyar diákok fele alig, negyede pedig egyáltalán nem érti, amit olvas. A PISA-felmérések tanúsága szerint Magyarország minden területen a nemzetközi átlag alatt teljesített. A minden területen az átlag alatt teljesítő Magyarországon az eredményekhez sokáig nem is lehetett hozzáférni. Később is leginkább csak a szakmai lapok értekeztek a kutatásról. Az első reakciókban a szakmai közvélemény egy része egyenesen megkérdőjelezte a mérés hitelességét, hiszen a korábbi összehasonlításokban -- az eltérő koncepció miatt -- általában jól teljesített az ország. Később a PISA 2003, illetve az országos mérések is megerősítették a rossz eredményeket. A hazai közvéleményt -- ellentétben számos Nyugat-Európai országgal -- egyelőre kevéssé rázták meg a közölt eredmények, illetve az a szakadék, amely az OECD vizsgálatára jellemző gyakorlatorientált értékelési filozófia és a hazai pedagógiai gyakorlat között húzódik. A lakosság általában elégedett az oktatás színvonalával. Egy 2002-ben lefolytatott közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 35 százaléka úgy vélte, hogy a magyar tanulók megütik a nemzetközi mércét, és ugyanennyien gondolták, hogy még ennél is jobban teljesítenek, és mindössze 12 százalék ítélte más országok tanulóinál rosszabbnak a hazai diákok teljesítményét. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

A minősített jó munkahely titkaiFEL

Jó munkahelyi légkör, csapatszellem, kommunikáció és versenyképes juttatások a legfőbb ismérvei az idei év legjobb munkahelyének. Az mfor.hu annak próbált utánajárni, hogy külső szemlélőként milyennek találja a Legjobb Munkahely idei győztesét, a GlaxoSmithKline-t. - F: nov. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Falvak maradnak bolt nélkül -- itt az integrált szolgáltatás lehetősége?FEL

Üzletszám-bővülés csak a 2 ezer fő feletti településeken következett be a III. negyedévben. Mind negyedéves, mind éves szinten csökkent az üzletek állománya a legkisebb népességű településeken: az elmúlt három hónapban több mint félszázzal, éves szinten 200-zal esett vissza az üzletek állománya a 2 ezer fő alatti településeken. A III. negyedévben újabb 4 község üzlettel való ellátottsága szűnt meg. - F: dec. 5.
-- Angol kistelepüléseken akár egy vegyesbolt egyik felében is berendeznek egy könyvtárat, ha a lakosok könyvtárat igényelnek, és nincs más lehetőség. Magyarországon a kistelepülések lakói jellemzően zokon veszik a posta bezárását, s feltehetően a kisboltok bezárása is hátrányosan érinti az ottlakókat. Talán még nem késő egyeztetni e szolgáltatók közös fellépésén, szabályozott integrálásuk, sőt; szinergiájuk érdekében. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Allianz-adomány könyvtáraknak.FEL

Új kötetekkel gazdagodik öt Békés megyei könyvtár. Az Allianz Hungária Biztosító Rt. országszerte több könyvtárnak felajánlotta, hogy intézményenként 120 ezer forint értékben könyveket válasszanak. Megyénkben a szarvasi, az orosházi, a mezőkovácsházi, a gyulai és a szeghalmi könyvtár bővíthette kínálatát. A köteteket ezekben a napokban adják át. (o) - F: dec. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az adattárolási üzlet rekord ütemben nőFEL

Az informatikai szakma rendkívüli keresletet mutat az adattárolás iránt. A tárolandó adatmennyiség jelentős növekedése egyebek között összefügg az elektronikus postán továbbított és tárolandó anyagok gyors szaporodásával. A tárolási igényeket növeli, hogy a vállalatok az esetleges katasztrófák (hurrikánok, földrengések, stb.) okozta adatmegsemmisülést egyre inkább szeretnék elkerülni, és adattárolással foglalkozó szakcégekre bízzák az információhalmaz megőrzését. Ezen a piacon az EMC a piacvezető, az összes adat több mint 20 százalékát az ő adattárolóin őrzik, de jó a piaci helyzete ezen a téren a HP-nak és az IBM-nek is, utóbbié a piacnak mintegy 13 százaléka. - F: dec. 5.
-- Érdemes-e a könyvtáraknak foglalkozniuk saját adataik tárolásával? Ma talán még meghökkentő idehaza a kérdés, de hosszabb távon -- biztonság, tárolási költség, adatminőség stb. szempontjai miatt -- joggal merülhet fel a tevékenység konzorciális kiszervezése. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

December 16-án nyitja meg kapuit a Jövő HázaFEL

A Jövő Háza, egy új intézménytípus első képviselője Magyarországon, mely úgy ötvözi az ismeretszerzés eddig ismert formáit (múzeumot, könyvtárat, iskolát, médiát és internetet), hogy az ismereteket új megközelítésben tárja a látogatók elé -- jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2005. december 5-i sajtótájékoztatóján. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy pályázat érkezett BékéscsabánFEL

Varga Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke tegnapi békéscsabai tájékoztatóján a vezetői pályázatokkal kapcsolatban elmondta: ... a megyeszékhelyi megyei könyvtár, valamint a Gyulán működő Békés Megyei Levéltár élére egy-egy pályázat érkezett. - F: nov. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyermekkönyvhét -- LentiFEL

Az idei gyermekkönyvheti programot a Bosnyák Viktóriával megrendezett, nagy sikerű író-olvasó találkozóval nyitották meg. Az utóbbi éveket tekintve minden eddiginél gazdagabb programmal készült az idei zalai gyermekkönyvhétre a városi könyvtár, amely író-olvasó találkozókat, kiállításokat, játszóházakat és levelezős versenyeket is szervezett. A lenti városi művelődési központ részeként működő könyvtárba beiratkozott olvasók száma az 1.800 főt is meghaladja, közülük 546 fő 14 év alatti gyermek. Német Józsefné könyvtárvezető szerint ez rendkívül jó aránynak mondható, a város általános iskoláiban ugyanis 700 diák tanul. A könyvtárhasználók száma ennél is magasabb, a tavalyi évben 2.002 fő látogatta az intézményt, összesen több mint negyvenezer alkalommal. Németné azt is elmondta, az intézmény közel százezer dokumentummal rendelkezik, ezek többsége könyv és folyóirat, de egyéb dokumentumokkal - így különböző hangzóanyagokkal és filmekkel - is jól ellátottak. Az utóbbi időben ezekre is egyre nagyobb a kereslet, bár a legtöbben továbbra is a nyomtatott termékek miatt látogatnak el hozzájuk.

Hírforrás:
2005. december 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap, dec. 1.

A nyüzsgést szereti a kitüntetett gyerekkönyvtárosFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Tolna Megyei Szervezete kiváló munkájáért elismerő oklevelet adományozott Matisz Nórának. A Solymár Imre Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa öt éve él Bonyhádon. Szerencsésnek tartja magát, olyan helyen dolgozhat, amely nem mindennapi robotot jelent számára -- mondja. -- Nagyon szeretem, ha gyerekek sokasága nyüzsög körülöttem, ha sikerül olyan programokat kínálnom, amely élményt ad kicsiknek és nagyobbaknak - teszi hozzá. Az elmúlt öt évben kétszázzal emelkedett a gyermekkönyvtárba beiratkozottak száma. Jelenleg 560 tagja van az intézmény gyermekrészlegének. Az érdeklődés növekedése többek között Matisz Nóra időt és fáradtságot nem kímélő szervezőmunkájának köszönhető. Délelőttönként a könyvtár-használatról tart órákat, délutánonként bábelőadásokat, mesedélutánokat szervez. - F: nov. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bővült az ajkai könyvtárFEL

A városi könyvtár 1969-ben ideiglenes jelleggel költözött a művelődési központ épületébe, ám az intézménynek azóta sem találtak más helyet. 35 év után végre javultak az elhelyezési körülmények, a könyvtár megkapta az épület csaknem teljes felső szintjét, így a gyermekkönyvtár végre a felnőtt részleg mellé költözhetett. Utassy Istvánné, a könyvtár vezetője elmondta: az épületen belüli átszervezésnek köszönhetően az intézmény alapterülete másfélszeresére növekedett, tágasabb lett az olvasótér, bővült a médiatár, külön helyismereti kutatószobát hoztak létre, valamint önálló olvasószobát alakíthattak ki a kézikönyvtári állomány számára. A könyvtárnak 8000 olvasója van, a könyvek felét, mintegy 100.000 művet lehet kölcsönözni. Utassy Istvánné hozzátette: a művelődési központ épületének rekonstrukciójára a város címzett támogatást nyert. Ebből jövőre a földszinten kávézót és tájékoztatóközpontot alakítanak ki, az udvar beépítésével konferenciaközpontot hoznak létre, később filmszínházzal is bővül az intézmény. - F: dec. 1.

Hírforrás:
2005. december 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvterjesztők az információs társadalommal kapcsolatos ismeretek népszerűsítéséértFEL

Az V. Információs Társadalom Szakmai Napok részeként megtartott sajtótájékoztatón Z. Karvalics László, a BME-UNESCO ITTK igazgatója egy széleskörű összefogással, 2006 elején elinduló népszerűsítő program indulását jelentette be. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Kóka: Európa a világ egyik legkevésbé tudásalapú gazdaságaFEL

Európa a lisszaboni célok ellenére a világ egyik leglassabban fejlődő és legkevésbé tudásalapú gazdasága - mondta a gazdasági miniszter a Budapesti Infokommunikációs Csúcstalálkozón tartott vitaindítójában pénteken. Kóka János elmondta: a szükséges nagy változtatások nélkül a kontinens nem lehet az Egyesült Államok és Ázsia versenytársa. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Potter-könyvek megítélése -- a film kapcsán újból aktuálisFEL

'Az is kiderül a hazai vizsgálódásból, hogy mind a keresztény szülők, mind a hitoktatók és a lelkészek, mind a keresztény pedagógusok milyen keveset tudnak mind a gyerekirodalomról, mind a könyvtárak és a könyvesboltok olvasmánykínálatáról, mind pedig a rájuk bízottak olvasmány- és filmélményeiről. A Potter-könyvek helyett Jókai- Fekete István-, De Amicis- vagy akár Verne-könyveket ajánlani -- amint ezt a meginterjúvolt könyvtárosok is megerősítették -- több mint naivitás.'

Régebbi hírforrás(ok): Kamarás István: Egyházi áldás vagy átok Harry Potteren? link . In: Olvasásügy / Kamarás István. - Pécs : Iskolakultúra, 2005.link

MEK-es Könyvtáros--olvasó találkozóFEL

MEK-es Könyvtáros--olvasó találkozó -- 2005. december 16-án 15.00-18.00 között az Országos Széchényi Könyvtár VIII. emeleti társalgójában. Az október--november folyamán lezajlott kérdőíves felmérés lezárásaként szeretnénk személyesen is találkozni az elektronikus könyvtár olvasóival, és egyrészt beszámolni a felmérés eredményeiről, valamint bemutatni, hogy milyen munka zajlik a MEK-ben a "web-lapok mögött" és melyek a jövő évi terveink. Másrészt jobban megismerni szolgáltatásaink használóinak szokásait és igényeit, amit a kérdőív előregyártott válaszai csak részben tettek lehetővé. Aki szeretne ezen a beszélgetésen részt venni - tekintettel a korlátozott férőhelyekre -- mielőbb jelezze Góczán Andreának a goczan@oszk.hu címen.

Régebbi hírforrás(ok): Moldován István

Az év végére minden iskolában szélessávú internet leszFEL

A Közháló Program eredményeként december 31-ig minden iskolában lesz szélessávú internetes hozzáférési lehetőség, és mindenütt elindulhat a számítástechnika, informatika oktatása -- közölte az informatikai miniszter szerdán Székesfehérváron. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Iskolák tesztelik a digitális tananyagokatFEL

Az idei tanévben 140 iskola és 20 óvoda teszteli a Sulinet digitális tudásbázis tananyagait, amelyek 2006 szeptemberétől lesznek elérhetők az iskolák számára. A Nemzeti fejlesztési terv többek között szövegértés-szövegalkotás, matematika, idegen nyelvi, informatikai csomagok létrehozását támogatja. - F: nov. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Infokommunikációs csúcstalálkozó BudapestenFEL

Csak az infokommunikációs szektor erőteljes fejlődésének biztosításával válhat az Európai Unió 2010-re a világ legversenyképesebb régiójává. Ez a legfontosabb üzenete annak az infokommunikációs csúcstalálkozónak, melynek megrendezését a mai napon jelentette be Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. - F: nov. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

GRID-hálózaton a szegedi Tanulmányi és Információs Központjának (TIK) számítógépeiFEL

Virtuális szuperszámítógéphez, az úgynevezett GRID-hálózathoz csatlakoztatták a szegedi egyetem Tanulmányi és Információs Központjának (TIK) számítógépeit. A GRID-projekt lényege, hogy több, egy hálózatban összekapcsolt egyszerű számítógép virtuálisan egy szuperszámítógépet alkot. Ennek keretében több helyszínen az éppen nem használt számítógépek szabad erőforrásai összeadódnak. Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program (NIIF) programigazgatója elmondta: a TIK-ben található 162 géppel Magyarország legnagyobb klaszterét (hálózatát) építették fel, amely része a magyarországi GRID-rendszernek, valamint az európai és a világ klasztereit integráló szervezetnek. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújul a Soproni Széchenyi-könyvtár -- akadálymentesítésre: alacsony polcFEL

Megújult környezetben, mától ismét várja az olvasókat a helytörténeti gyűjtemény a könyvtár B-épületében -- mondta el Orbánné Kalmár Judit könyvtárigazgató. -- Az eddig nagyrészt az olvasóktól elzártan, szekrényekben tárolt helytörténeti anyagot az új helyen egy kutatószobával kibővítve nyitjuk meg, hogy mostantól könnyebben hozzá lehessen férni. Az átalakítás révén régi vágyunk is megvalósulhatott, itt kapott helyet a Széchenyi-töredék és számos muzeális kötet. Az igazgatónő kiemelte, hogy a korábbi balesetveszélyes szekrényeket az új helyen az idősek számára is elérhető alacsony polcok váltják fel. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szkenner és felolvasógép a pesti Dagály utcábanFEL

2005. november közepétől vehetik igénybe csökkentlátó vagy nem látó olvasók a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 11 könyvtárában - kerületünkben a Dagály utcai könyvtárban -- azt a szolgáltatást, amely segíti őket a nyomtatott szövegek elolvasásában. Ezekben a könyvtárakban olyan szoftvert telepítettek egy-egy gépre, amely egy szkenner, a JAWS nevű szoftver és egy fejhallgató segítségével felolvassa (gépi hang) a szkennerbe helyezett könyv vagy nyomtatvány lapjairól a szöveges információkat. Ezekben a könyvtárakban, a speciális olvasóhelyeken szakképzett kollégák segítik a számítógépek használatát. A könyvtár a lakásukhoz kötött kerületi lakosok számára évek óta házhoz szállítja az olvasnivalót. Kérjük, keressék meg könyvtárunkat azok, akik igényelnék ezt a szolgáltatásunkat. Telefonon: 340-3309, vagy a fszek1308@fszek.hu e-mail címen. A könyvtár link internetes portáloldalán a látássérültek számára kialakított menüpontról a tagkönyvtárakban elérhető egyéb segítő szolgáltatásokról is tájékozódhatnak. - F: dec. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Akadoznak az akadálymentesítési próbaperekFEL

Minden második, akadálymentesítés elmulasztásáért beperelt közintézmény hajlandó peren kívül megegyezni a mozgáskorlátozottakkal, a felelősségét ugyanakkor egyik sem ismeri el. Mind a hat, tegnapra kitűzött akadálymentesítési próbapert elnapolta a Fővárosi Bíróság. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) által perbe fogott szervezetek egyike sem ismerte el, hogy az ő kötelessége lenne az általa fenntartott épületek akadálymentesítése. A Fejér Megyei Bíróság kerekesszékkel járhatatlan épületéért beperelt Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerint például a bíróság saját hatáskörben felelős ezért, és hasonlóképp érvelt a többi alperes is. Azoknak az intézményeknek, amelyekre a fenntartójuk a fenti módon "átpasszolta" a felelősséget, most másodrendű alperesként kell nyilatkozniuk arról, hajlandóak-e elvégezni az akadálymentesítést. A bíróság csak ezután tűzi ki a következő tárgyalásokat. Lelik Ferenc Gábor ügyvéd, a MEOSZ jogi képviselője lapunknak azt mondta, bár elnapolták a tárgyalást, nem hivatalosan három intézmény máris jelezte, hogy hajlandó peren kívül megegyezni velük, és elvégezni az akadálymentesítést. A bíróság előtti megegyezés ugyanolyan jogi erejű, mint egy ítélet -- magyarázta a jogász. Az elvi jelentőségű perekben a MEOSZ nem kártérítést kér, hanem egyezségben bízik. - F: dec. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Még sok épületnél akadályba ütközik a kerekes székFEL

A családsegítő szolgálat, az önkormányzati hivatal és a könyvtár épületét még mindig csak nagy erőfeszítések árán tudják megközelíteni a dunaföldvári mozgáskorlátozottak - mondta Semenyei Rózsa, a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesülete Dunaföldvár és Vidéke Csoportjának vezetője. Hozzátette: ráadásul a kerekes székesek számára kialakított mellékhelyiségeknek is híján van a város, bár már néhány épület: a posta, az egyik bank és az egyik takarékszövetkezet akadálymentesített. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kutatás-fejlesztés: lemaradóban az EUFEL

A kutatás-fejlesztésre szánt összegek az Európai Unióban messze elmaradnak a fő versenytársakétól, és százalékos arányukat tekintve csökkenő irányzatot mutatnak -- derül ki az Eurostat vizsgálatából. Tavaly az EU hazai össztermékének (GDP) 1,9 százalékát költötte kutatás-fejlesztésre (K+F), az egy évvel korábbi 1,92 százalék után. Az Egyesült Államok 2003-ban saját GDP-je 2,59 százalékát, Japán 3,15 százalékát költötte kutatás-fejlesztésre, Kína csak 1,31 százalékot. A vizsgálat szerint további probléma, hogy az EU-ban az üzleti szféra viszonylag csekély módon veszi ki részét a K+F-ből, miközben nagy a függőség a kormányfinanszírozástól: 2003-ban az EU-ban az üzleti élet 54 százalékkal részesdett, Japánban és az Egyesült Államokban ez az arány 63, illetve 75 százalék volt. Az EU-n belül Málta költi arányaiban a legkevesebbet a kutatás-fejlesztésre, tavaly mindössze GDP-je 0,29 százalékát, míg Svédország a legtöbbet, a GDP 3,74 százalékát. Az alacsony arányúak között van még Ciprus (0,37 százalék), Lettország (0,42 százalék) és Szlovákia (0,53 százalék). Magyarország tavaly 0,89 százalékkal a 25 állam középmezőnyében szerepelt. Az üzleti szféra részvétele a K+F-ben 2003-ban Luxemburgban volt a legnagyobb arányú, 80 százalékos, majd Finnország következik 70, és Németország 66 százalékkal. Litvániában, Máltán és Cipruson 20 százalék alatt volt az üzleti szféra részesedése a kutatás-fejlesztésben: sorrendben 16,7 százalék, 18,6 százalék és 19,8 százalék 2003-ban. Magyarországon ez az arány 30,7 százalék volt. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Budapesten lesz a Morgan Stanley kutatóközpontjaFEL

A világ vezető pénzügyi tanácsadó cége, a Morgan Stanley (MS) Budapestet választotta új kelet-közép-európai pénzügyi matematikai kutatóközpontjának székhelyéül. Az intézet jövő áprilisban kezdi meg működését, de februártól már toborozzák a munkatársakat -- tudtuk meg a Morgan Stanley sajtóreferensétől. A cég a kezdetekben 25 kutatót alkalmaz, nagy részük a munka megkezdése előtt a Morgan Stanley londoni és New York-i irodáiban tréningen vesz majd részt. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felmérés az európaiak tudomány és technika iránti attitűdjérőlFEL

Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiakat leginkább a környezetszennyezéssel kapcsolatos hírek érdeklik. A válaszadók gyakori attitűdje volt, hogy az emberek nem értenek az adott szakterülethez (32%), ill. nem érdekli őket (31%), nem értik a témát (16%). A kutatásfejlesztésen belül leginkább az orvosi, másodsorban a környezetvédelmi vált ki érdeklődést.

Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2005/11-12. p. 574-575

Népszerű az illegális zeneletöltés EurópábanFEL

A Jupiter Research felmérése szerint háromszor annyi európai tölt le illegálisan
zenét az internetről, mint ahányan törvényesen, pénzért teszik ezt.
- F: nov. 30.,

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Beethoven Nagy Gesz-dúr fúgája 400 millió forintot értFEL

Londonban 1 millió 130 ezer fontért, azaz mintegy 400 millió forintért talált új gazdára a Sotheby's aukciós ház árverésen Ludwig van Beethoven egyik leghíresebb művének eredeti partitúrája. A nagy Gesz-dúr fúga vevőjének kilétét nem árulták el. A feledésbe merült partitúrát négy hónapja fedezték fel egy philadelphiai könyvtár pincéjében, leltározás közben. A 80 oldalas kotta-kézirat 1825-ben készült, amikor Beethoven már súlyos beteg volt. A mű eredetileg zongorára, méghozzá két zongorára készített változata eredetileg a Gesz-dúr vonósnégyes zárótételeként íródott. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

József Attila-szavalás Kecskeméten, SzolnokonFEL

József Attila Szavalóverseny megyei döntőjét rendezik a József Attila Emlékév 2005. rendezvénysorozat keretében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a Forrás Kiadó, a Katona József Könyvtár, a Közművelődési Intézet, valamint a Bács-Kiskun Megyei Pedagógusház szervezésében december 3-án szombaton 9 órakor a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárban -- értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség. - F: nov. 30.
Huszonnégy órás versfelolvasással zárják a József Attila születésének 100. évfordulóját köszöntő emlékévet Szolnokon a Hild Viktor Városi Könyvtárban. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link ;

Minden harmadik sajtóközlemény felesleges vagy rosszFEL

A Sakkom Interaktív marketingkommunikációs és pr-ügynökség sajtókutatást készített, melyből kiderült, hogy a hírérték hiánya, illetve a nem személyre szabott sajtóadatbázisok eredményeként Magyarországon átlagosan minden harmadik sajtóközlemény feleslegesen terheli az újságírókat. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az olvasók testmelegével fűtött könyvtárFEL

... Egyelőre még nem. A könyvtári környezetre is adaptálható hír: A vásárlók testhőjével is fűt a CBA. Újfajta energiatakarékos rendszerrel szerelték fel a megnyitás előtt álló vecsési CBA áruházat, ahol a modellként szolgáló eljárással évi 5-8 millió forintnyi üzemeltetési költség spórolható meg. A rendszer az épületből eddig kikerült, a fűtés, vagy a hűtés során keletkezett felesleges hőt egységes zárt rendszerbe terelve újra hasznosítja, ezáltal az energiaköltségek 40-50 százaléka is megtakarítható - közölte Léderer András, a Németországban kifejlesztett eljárást hazai viszonyokra adaptáló Thermo Kft. vezetője. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

A zsenik sűrűn leveleztekFEL

Az emberiség nagy tudósai igen szorgos levelezők voltak: Charles Darwin (1809-1892) élete során 6530 levelet kapott és 7591-et írt, Albert Einstein (1879-1955) több mint 16 ezret kapott és több mint 14500-at írt. A témát az indianai Notre-Dame egyetem két kutatója, Joao Gama Oliveira és Barabási Albert László dolgozta fel, akik még annak is utánajártak, hogy Einstein 1949. március 14-én, hetvenedik születésnapján, 120 levelet kapott. A két híres tudós lelkiismeretes válaszküldő volt. Einstein válaszleveleinek 53, Darwin a 63 százalékát postázta tíz napon belül. - F: nov. 30.

Hírforrás:
2005. december 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Intelligens ingyenes e-mail szervező a MicrosofttólFEL

A Microsoft egy olyan új intelligens szoftvert bocsátott ingyenesen a felhasználók rendelkezésére, amely fontosság szerint csoportosítja a beérkezett elektronikus leveleket. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Blikk: nyomtatott szöveg olvasására buzdítFEL

'Begyulladt és vörös a szemed a sok internetezéstől? Akkor itt az idő egy kis kikapcsolódásra! Fizess elő most és élvezd a Blikk cikkeit nyomtatott formában!' -- olvasható a Blikk bulvárlap portálján. Az eladásösztönzést célzó szöveg egybeesik a szövegértés hatékonyságának növelésével. Felmérés szerint ugyanis a képernyőn lévő szöveg olvasása 30%-kal kevésbé hatékony, mint a nyomtatotté.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Elindult a TANTUSZ, az NHH mobiltarifa-összehasonlító programjaFEL

Az elkészítési szándék bejelentése után közel 16 hónappal, mától, azaz november 30-tól elérhető a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mobiltarifa-összehasonlító programja, a TANTUSZ. Az NHH mai sajtótájékoztatóján Pataki Dániel elnök és Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője mutatta be az interneten ingyenesen hozzáférhető szoftvert (link Akár a három magyarországi mobilszolgáltató 9,1 millió ügyfele is igénybe veheti a rendszert, amellyel összesen közel 200 különféle (előfizetéses és kártyás) csomag havi igénybevételének becsült költségei határozhatók meg, plusz-mínusz néhány százalékos (2-4%) eltéréssel. - F: nov. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Interneten a jövőre induló alapszakokFEL

Bár a jövőre felvételizni kívánók részletes információkat csak a december 15-én megjelenő Felvételi Tájékoztató című könyvből kaphatnak, az interneten péntektől már megtalálható a felsőoktatási intézményekben induló alapszakok listája. - F: dec. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Minden cég egy helyen, online és ingyenFEL

November végén megújult a FigyelőNet Cégtár szolgáltatása. Az új adatbázisban, melyet az Opten Kft. állított össze, az összes, mintegy 670 ezer Magyarországon bejegyzett cég megtalálható egy egyszerű kereső segítségével. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet

Megújult a Pénzügyi SzemleFEL

Új laptulajdonossal, új külalakkal, magyar és angol nyelven megjelent a Pénzügyi Szemle idei összevont száma. A szakfolyóirat ezentúl inkább a gyakorlati kérdésekre fekteti a hangsúlyt. - F: dec. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szigorít a Wikipedia: nincs több névtelen cikkFEL

A közelmúltban történt esetek miatt szigorításra határozta el magát Jimmy Wales, az internetes enciklopédia alapítója ideiglenes jelleggel kizárva az oldalról a névtelen szerzőket, akik azonban továbbra is szerkeszthetik a meglévő bejegyzéseket. A múlt héten egymás után két kényes eset is napvilágot látott, amely nem túl jó színben tüntette fel a kezdeményezést. Az elsőben John Seigenthaler, Robert Kennedy legfőbb ügyész egykori tanácsadója jelezte kifogásait az őt összeesküvőnek feltüntető cikk miatt, míg a másodikban egy, a podcasting témában érintett személy lépése váltott ki nagy visszhangot, amikor névtelenül módosított egy róla is szóló bejegyzést, felnagyítva saját szerepét. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy hétfőtől nem hozhatunk létre névtelenül új cikket az oldalon. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról