Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/17., 9. 17.

A cég megmentése -- alulról
Internetkévézók Győrben és Sopronban -- hol vannak a könyvtárak?
Magyarországi K+F - siralmas a helyzet
Baja Ferenc az Informatikai Bizottság elott
Baja: Fő feladat az elektronikus kormányzati gerinchálózat továbbépítése
Együttműködik a kormány és az IVSZ
Interneten a megyei közgyűlés Baranyában - Csepeli György
Kiss Péter: Októberben indul a távmunka kísérleti program
Az internet, mint üzleti médium
Márciustól indul a magyar National Geographic
Tudásmenedzsmenttől a versenytársfigyelésig
Próbálkozás könyvtár bezárására -- ébresztő a szakmának
Nemzetközi elektronikus kiadói konferencia
Frankfurti Könyvvásár
eContent weboldal
Rave-ösztöndíj
Mesterkurzus - másodszor


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A cég megmentése -- alulrólFEL

Hat évvel ezelőtt az IBM felett már megkongatták a vészharangot, manapság viszont már az e-üzlet fellegvára. Nem felülről erőszakolták át a változásokat, hanem lehetővé tették, hogy az ötletek, kezdeményezések sora a lelkesedés alulról gyöngyözzön felfelé. Talán az Ön vállalatánál is erre volna szükség?” “Az IBM igazgatói – az engedelmes menedzserek és alázatos alkalmazottak egymásra épülő szintjei miatt a való világtól elszigetelten – túlzottan belemelegedtek végtelen pozícióharcaikba ahhoz, hogy észrevegyék, a vállalat egykor vitathatatlanul vezető pozíciója összeomlóban van.”
-- No, most olvassuk el az idézetet a könyvtár(ak)ra gondolva!
A cikk leírja, hogy miként sikerült egy hanyatló, öregkorba ért vállalatot a ifjúkorba visszavinni. De nem felülről, direktívákkal, hanem alulról érkező kezdeményezés felkarolásával. Érdemes tanulmányozni a nem mindennapi esetet. Hogy mennyire érdemes, lássunk egy hazai közkönyvtárban született felsővezetői jellemzést, melyet egy beosztott munkatársról bocsátott ki: "... Jó kezdeményezőkészséggel rendelkezik, mint minden fiatal könyvtáros kolléga, de ötleteit csak ritkán tudja megvalósítani. Gyakran nehézségekbe ütközik, hogy a mi könyvtárosi gyakorlatunkat elfogadja, de azért tőle telhetően igyekszik. Indítványai és ötletei néha kívül esnek saját könyvtári lehetőségeinken." Az idézet klasszikus esete a kezdeményezőkészség fel nem karolásának. "Mindazonáltal a fiatal és új munkatársak akár az ötletek buzgó forrása is lehetnek csupán azért, mert a dolgokat még nem veszik megszokottnak, felfedezik a változtatás lehetőségeit, és még nincs meg a foglalkozási vakságuk. Ezeket a képességeket gyorsan elveszítik, és a fiatalok rövidesen - akár az idősebbek – mindent adottnak és változtathatatlannak tekintenek." -- írja Hermann Simon. A könyvtárak rugalmasságának, életképességének fokozásához elengedhetetlen a kezdeményezőkészség felismerése és felkarolása, adott esetben megfelelő mederbe terelése. (MG)

Hírforrás:
2002. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Ramháb Mária, Mikulás Gábor, Hermann Simon, Az IBM felébresztése : miként alakította át egy rebellis banda a Nagy Kéket / Gery Hamel. In: Harvard Busimessmanager, 2001/4.)

Internetkévézók Győrben és Sopronban -- hol vannak a könyvtárak?FEL

Korábban illett volna szólnunk a HVG augusztusi Háló mellékletében közölt cikkérol (p. 17.). A KIT június 11-én megjelent 2. számában a Balaton környéki internet-kávézókat felmérő táblázatban könyvtárak is szerepeltek. A mostaniban azonban sajnos nem. Vajon miért? Feltételezhető az is, hogy a következő, szeptemberi számban újabb internet-kávézókat keresnek a szerkesztők egy másik régióban.

Régebbi hírforrás(ok): HVG

Magyarországi K+F - siralmas a helyzetFEL

A kutatásra és fejlesztésre szánt pénzösszegek jelenleg a GDP százalékában kifejezve kevesebb mint a felét teszik ki az 1990. évinek - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézet keddi munkamegbeszélésén. Farkas Péter, az intézet munkatársa elmondta, hogy míg 1990-ben a GDP 2,3 százalékát fordították a kutatás-fejlesztési tevékenységre, addig ez az arány 2001-ben 0,94 százalékra csökkent. A kutató hozzátette, hogy a multinacionális cégek gazdasági súlyának növekedésével együtt nőtt a külföldi érdekeltségű vállalatok szerepe és súlya a magyarországi kutatás-fejlesztésben. A külföldi tőke a '90-es évek második felére a kutatás stabilizálójává vált, ám ez a stabilizáció nagyon alacsony szinten történt - értékelte az alacsony mutatókat Farkas Péter. - F: 2002. szeptember 17.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet

Baja Ferenc az Informatikai Bizottság elottFEL

Egyértelmően kettéválik a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) feladata, mondta az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága előtti meghallgatáson Baja Ferenc, a MeH politikai államtitkára. Az IHM feladata a szabályozás, míg a MeH Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala alapvetően a kormányzat informatikai-távközlési igényeit képviselő megrendelőként jelenik meg a piacon.

Régebbi hírforrás(ok): Számítástechnika, link

Baja: Fő feladat az elektronikus kormányzati gerinchálózat továbbépítéseFEL

2002. szeptember 12., csütörtök Az Országgyulés informatikai és távközlési bizottságának szeptember 12-i ülésén Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkára a kormányzati informatika prioritásairól, valamint az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) jogutódlásáról adott tájékoztatást.

Régebbi hírforrás(ok): link

Együttműködik a kormány és az IVSZFEL

Megállapodást írt alá Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, valamint Reszler Ákos, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. A két szervezet célja, hogy a jövőben jobban összehangolják a kormányzat és a gazdaság szereplőinek tevékenységét.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interneten a megyei közgyűlés Baranyában - Csepeli GyörgyFEL

2002. szeptember 13., péntek A megyei közgyűlés üléseinek élő, internetes közvetítését biztosító webkamerás rendszert avattak Pécsett csütörtökön; így a döntéshozó fórumon azok is részt vehetnek, akik személyesen nem lehetnek jelen.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiss Péter: Októberben indul a távmunka kísérleti programFEL

Október elejétol kísérleti jelleggel távmunkaprogramot hirdet a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen - jelentette be Kiss Péter munkaügyi miniszter csütörtökön Békéscsabán.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az internet, mint üzleti médiumFEL

Az internet az egyik legfontosabb közvetítő csatorna az üzleti partnerek megtalálásában - állítja egy közösen készített tanulmányban a Nielsen/NetRatings, a MORI Research és a The Washington Post.
A tanulmány szerint, amely mintegy 1000 cégvezető megkérdezésével készült, az interjúalanyok 60%-a állította azt, hogy a web hatékony módja annak, hogy a hirdetők megtalálják oket. A magazinok és a napilapok kerültek a második helyre ebben az összehasonlításban mintegy 55 illetve 45%-os említettséggel, majd a televízió zárta a sort a maga 30%-ával.
Ráadásul a megkérdezettek majdnem 50%-a nyilatkozta azt, hogy a web hatással van rá üzleti döntéseinél, míg 35%-ukat elsősorban a magazinok, 20%-ukat pedig a televízió befolyásolja. 77% úgy gondolja, hogy a web hatékony módja annak, hogy megismerjék az új termékeket, illetve cégeket, és ezzel a véleménnyel majdnem kétszer annyian vannak így, mint azok, akik a magazinokat tartják erre a legalkalmasabbnak. A tanulmány szerint az üzletemberek egyre gyakrabban használják az online médiát döntéseiknél, és egyre kevésbé a hagyományos médiumokat. Minden ötödik megkérdezett azt válaszolta, hogy legalább öt órát használja az internetet munkanapokon - és ebbe az időbe nem számolta bele az e-mailezést.
A megkérdezettek 55%-a hangsúlyozta, hogy a múlt évhez képest sokkal többet internetezik. Ennek a csoportnak a fele azt is hozzátette, hogy ezzel egyidőben csökkent a tévénézéssel töltött idő, míg kb. 45%-uk nyilatkozta azt, hogy kevesebb időt tölt újságolvasással. A válaszadók 40%-a hozzátette, hogy valószínűleg jövőre még többet fog internetezni. Érdekes, hogy amíg a megkérdezettek többsége azt válaszolta, hogy jobban szereti az új termékekről szóló hirdetéseket interneten megkapni, addig mégis úgy nyilatkozott, hogy a televíziós hirdetésekre tovább emlékezik. 54%-uk szerint a tévés hirdetések sokkal érdekesebbek, mint az interneten láthatók.
Mindezek ellenére a felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a web (és ezen belül is az online hírek) egyre hatékonyabb szerepet játszik a cégvezetők döntéseinek befolyásolásában. (...) Korábban az Online Publishers Association egyik tanulmányában már olvasható volt, hogy munkaidőben az internet a vezető médium, míg munkaidőn túl a televízió mögött csak a második helyen áll.

Régebbi hírforrás(ok): link

Márciustól indul a magyar National GeographicFEL

A kiváló minoségű fotóiról, tudósításairól és térképeiről híres ismeretterjesztő magazin, a National Geographic magyar kiadásának első száma a jövő év márciusában jelenik meg a FigyelőNetet is kiadó Sanoma Budapest Kiadói Rt. gondozásában. A közlemény szerint a havonta megjelenő magyar kiadás formátuma azonos lesz az angol nyelvű eredeti magazinéval, és szorosan követi majd annak tartalmát is. A National Geographic Society hivatalos lapjaként 1888 óta megjelenő kiadvány cikkei átfogó tájékoztatást adnak a természet, a különböző kultúrák, a tudomány és a technika területéről. - 2002. szeptember 17.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet

Tudásmenedzsmenttől a versenytársfigyelésigFEL

A TMT 9. számának cikke a Magyar Információbrókerek Egyesületének tavaly decemberi első konferenciájának anyagát mutatja be. A konferenciaanyagok PowerPoint prezentációi letölthetok a MIBE link híroldalán.

Régebbi hírforrás(ok): Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2002/9. p. 359-363

Próbálkozás könyvtár bezárására -- ébresztő a szakmánakFEL

Hogyan sikerült megakadályozni egy könyvtár bezárását és milyen dolgokra kell a könyvtárosoknak figyelnie az újabb hasonló esetek megelőzésére?

Régebbi hírforrás(ok): Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2002/9. p. 383, Information World Review, 2002. május, p. 6, link

Nemzetközi elektronikus kiadói konferenciaFEL

„A nyomtatott szó mögött” címmel rendeznek elektronikus kiadói konferenciát Barcelonában (Spanyolország) 2002. október 17-18-án. (KultúrPont) Bôvebb információ: IFRA/WAN/FIPP link

Régebbi hírforrás(ok): KultútPont

Frankfurti KönyvvásárFEL

A nemzetközi hírű Frankfurti Könyvvásárt idén október 9. és 14. között tartják. (KultúrPont) Bôvebb információ: link

Hírforrás:
2002. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt

eContent weboldalFEL

Már látogatható az Európai Unió digitális tartalmakkal foglalkozó weboldala, a Content Village. (el.pub 208) Bôvebb információ: link

Hírforrás:
2002. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Rave-ösztöndíjFEL

A Rave-ösztöndíjat a német Külügyi Intézet ítéli oda kurátoroknak, kulturális menedzsereknek, restaurátoroknak, múzeumi technikusoknak. Következô jelentkezési határidô: 2002. szeptember 30. (KultúrPont) Bôvebb információ: Institute for Foreign Relations (ifa); Charlottenplatz 17, 70173 Stuttgart, Germany rave-stiftung@ifa.de link

Hírforrás:
2002. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Mesterkurzus - másodszorFEL

A British Council és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közös szervezésében 2002. májusában indított, a kulturális intézetek vezetôinek szervezett Mesterkurzus-sorozat II. részének bevezetô elôadása hallható brit és magyar elôadókkal 2002. szeptember 26-án. Az elôadás címe: Ügyfélorientált intézményvezetés - szolgáltatás és értékesítés. A résztvevôk egyebek mellett rövid összefoglalót kaphatnak a Kultúra 2000 pályázati programról. Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, 09,00-tôl 16,00 óráig. (KultúrPont) Bôvebb információ: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - Kígyós Erzsébet T: (06-1) 484-7100

Hírforrás:
2002. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KultúrPontlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról