Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/3., 1. 18.

Könyvtár a svéd metróban -- 700 könyv közül választhatnak az utasok
Google-EU digitalizálási partnerség?
Van élet a DBI bezárása után -- könyvtáraknak 'kiszervezett' feladatok
CERTIDOC 1. -- Aline, aki technikusi szintű minősítést nyert
Megújult a MATARKA arca -- egyesület szerveződik
Olvasóknak szóló könyvtári hírlevelek 1.
Bielefeld kérdései
Térítéses információszolgáltatás könyvtárban -- megtanulható!
Megbocsátás hete -- az állománygazdálkodás alapján
Mozgókönyvtár Hencsén: ebéd mellé könyvet visz a szociális gondozó
Pezsgő könyvtár és művelődési központ -- Balatonfűzfőn
Gyerekkincsek a könyvtárban
Könyvtár a díszteremben -- Pécsi Hittudományi Főiskola
125 éves a szegedi Somogyi-könyvtár
Februárban visszaadhatják a sárospataki könyveket
Tovább nőtt a Google népszerűsége
Ellen-Google a láthatáron!
Eltűnt 13. havi -- közalkalmazottak hátrányban?
British Museum -- évforduló
Az első benyomás számít a honlapoknál
József Attila, Harry Potter és a Csacska Angyal a legkeresettebbek
Születőben az internetes etikai kódex?
Hét hasznos tanács ahhoz, hogy magasabb pozícióba jussunk
10 tipp a sikeres karriertervezéshez
Ötéves születésnapját ünnepli a Wikipedia
Elindult a Google videó-bolt
A főnökből is lehet jó blogger
Emberbőrbe kötött könyvek az amerikai könyvtárakban
Véres történet a világ legrégebbi Koránjáról
Internetes hírportált indított az InfoRádió
Interneten a filmes örökség -- NAVA
Több ingyenes, közhasznú szoftver a Jómagam.hu-tól
198 -- kormányzati Ügyféltájékoztató Központ
Varázsfuvola és társai már a neten -- British Library
Új hírügynökség indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtár a svéd metróban -- 700 könyv közül választhatnak az utasokFEL

A stockholmi földalatti vasúti hálózat vonalán könyvkölcsönző automatákat szerelnek fel, hogy így buzdítsák olvasásra az utasokat. A gépeket könyvtári kölcsönzőkártya segítségével lehet használni. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google-EU digitalizálási partnerség?FEL

A Google keresőszolgáltató alapítója, Larry Page a jövőben az európai könyvtárak anyagainak digitalizálását illetően partnerségre lépne az uniós tagállamokkal. A tucatnyi szerzői jogsértésbe ütköző Print Library projektet eddig számos kritika érte az Unió részéről, amely konfliktusra a Google-alapító szerint az lenne a legésszerűbb megoldás, ha cégük közös nevezőre jutna az illető országok kormányaival. Larry Page pedig céljaik mihamarabbi megvalósítása érdekében a las vegasi CES kiállítás során felajánlotta Németországnak és Franciaországnak az együttműködés lehetőségét. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online,link

Van élet a DBI bezárása után -- könyvtáraknak 'kiszervezett' feladatokFEL

A 2002-ben véglegesen megszüntetett Német Könyvtári Intézet (DBI) utóda, a Könyvtári Innovációs Központ lényegesen kisebb kapacitással dolgozik, az országos és nemzetközi feladatok nagyobb részének átvételére nem volt lehetősége. A probléma megoldása érdekében azok az intézmények, melyek addig az országos könyvtárügyi feladatokat végezték, javaslattal fordultak a Kultuszminiszteri Konferenciához. Ajánlatuk lényege az volt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben ezeket a feladatokat ne egy újonnan szervezett intézményre bízzák, hanem osszák meg a jelenleg is működő intézmények között. A jelentős költségmegtakarítással járó javaslatot 2003 novemberében minden tartomány aláírta. A Szakértői Hálózat (Kompetenznetwerk für Bibliotheken, KNB) célja, hogy a szövetségi és a tartományi vezetők számára tervezésükhöz és döntéseikhez információkat és adatokat szolgáltasson; megfogalmazza a stratégiai prioritásokat; erősítse, támogassa a könyvtárak nemzetközi kapcsolatait és szerepvállalásukat; támogassa a könyvtárak innovációs és fejlesztési potenciáját. Jelenleg a következő feladatok ellátása történik ebben az új szervezeti formában:
1. A német könyvtári statisztika vezetése. -- Ezt a munkát 2003-ban az észak-rajna-vesztfáliai Könyvtáros Főiskolai Központ (Köln) vette át, 2004 óta a Könyvtári Szakértői Hálózat finanszírozza. Az adatfeldolgozás kizárólag gépi úton történik.
2. Könyvtári szabványosítás. -- A szakértői költségeknek mintegy harmadát biztosítja a Könyvtári Szakértői Hálózat, hozzájárulva a német szakemberek részvételéhez a nemzetközi munkacsoportok tevékenységében. Ezt a feladatot a megszüntetett Könyvtári Intézet helyett most részben a frankfurti Deutsche Bibliothekben működő Szabványosítási Iroda végzi, részben a Berlinben működő Könyvtár- és Dokumentációügyi Bizottság.
3. Nemzetközi együttműködés. -- Ennek szervezési feladatait jelenleg (2004 januárjától) a Német Könyvtáros Szövetség (DBV) látja el, a tervek szerint a jövőben egy másik intézménnyel közösen: az EU-kapcsolatok a berlini Állami Könyvtár EUBAM titkárságához fognak tartozni.
4. A Könyvtári Szakértői Hálózat szervezési feladatai. -- Az új intézmény adminisztrációját, koordinációs és kommunikációs feladatait a DBV mellett működő koordinációs munkacsoport fogja ellátni.
A Szakértői Hálózat további tervei: 1. A Német Internetkönyvtár továbbfejlesztése. 2. A könyvtári statisztikára épülő BIX könyvtári index továbbvitelét. 3. Információs szolgáltatás a német könyvtárügy tervezési, statisztikai és információs adatairól.

Régebbi hírforrás(ok): link

CERTIDOC 1. -- Aline, aki technikusi szintű minősítést nyertFEL

A CERTIDOC információs és könyvtári szakemberek európai minősítési rendszere. A KIT rövid sorozatban két sikeres francia jelentkező és egy zsűritag tapasztalatait teszi közzé: Aline hét éve dolgozik egy tudományos könyvtárban; elismerésként és ugródeszkaként értékeli a minősítést. Nincs dokumentációs végzettsége, programozóként kezdte, majd a munkaköre megszűnésével állt át a dokumentációs területre de több továbbképző tanfolyamot végzett, hét éves könyvtári gyakorlattal rendelkezik. Munkahelyén a minősítés, mint folyamat mindenhol előfordul, tehát nem idegen számára. Könyvtári munkája többször más európai országba is átnyúlik. A felkészülésnél két hetet szánt a dokumentáció összeállítására, a csatolt anyagok összeállítása pedig ezután jött. Felettese átolvasta az anyagot az önértékeléssel együtt. A szóbeli elbeszélgetéstől tartott, mivel ez nem erős oldala. De biztonsággal töltötte el, hogy oktatott informatikát. Eredetileg egy ppt-bemutatót tervezett, de idő hiányában (10 perc állt rendelkezésére), ezt nyomtatva adta a zsűrinek. (Maga a meghallgatás elvileg 1 óra, de a jelölt esetében 35 perc volt, ebből 20 perces ismertetőt tartott magáról, amit kérdések követtek, főleg olyanok, amire egyáltalán nem számított.) A vizsgát értékes kihívásként minősíti, amely lehetővé tette, hogy képességeit és az elvégzett feladatokat mérlegelje. A minősítés egyelőre semmilyen anyagi előnyt nem nyújt számára, de lehetővé teszi Aline-nak, hogy igazolja és értékesebbé tegye könyvtári tevékenységét. 'Az eurominősítés tanúsító címke munkámról, ami felbátorít új ismeretek megszerzésére' További célkitűzése, az angol mellett az olasz nyelv elsajátítása és az intranetes dokumentációs portálok szakértője szeretne lenne. (ref.: Grebot Á.)

Régebbi hírforrás(ok): L'Oeil de l'ADBS, N°3 du 16/12/05, link

Megújult a MATARKA arca -- egyesület szerveződikFEL

A MATARKA (link magyar folyóiratok tartalomjegyzék adatbázisa) 2005 novemberében új felülettel lepte meg felhasználóit. Megújult a teljes honlap, új menüpontok kerültek fel (készítők, vendégkönyv), a keresési módozatok bővültek. Lehetőség van most már bibliográfiák összeállítására, a keresési listák nyomtatására, elmentésére.
A MATARKA konzorcium március végén kétnapos találkozót szervez Miskolcon, melynek lesz zártkörű és nyilvános része is. Terv a MATARKA egyesület létrehozása, amelynek első alakuló közgyűlésére fog ekkor sor kerülni. Ebben az évben szeretnék megvalósítani a cikkmásolat küldést is, részleteiről szintén a találkozó alatt tárgyalnak. A nyilvános rendezvényre könyvtárakat, folyóirat szerkesztőségeket hívnak meg, hogy tovább népszerűsítsék a szolgáltatást, és tovább bővíthessék az adatbázist.

Régebbi hírforrás(ok): A MATARKA konzorcium nevében Burmeister Erzsébet a Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum megbízott főigazgatója

Olvasóknak szóló könyvtári hírlevelek 1.FEL

A fejlett könyvtárüggyel rendelkező országokban a könyvtárhasználókkal, használói csoportokkal való kommunikáció fontos eszköze a rendszeresen -- évente többször, általában havonként -- megjelenő hírlevél. Ennek hagyományai jóval régebbiek, mint az elektronikus terjesztés lehetősége: a 90-es évek elején már inkább csak a könyvtárak gyermekrészlegeit kellett buzdítani arra, hogy sajátos használói körük számára is indítsanak hírlevelet. A könyvtárak többsége, tekintve a személyesen megszólítható valódi olvasótábor csekély arányát a potenciális, vagy akár a beiratkozott olvasókhoz képest, ezt maga is belátta. A használói hírlevél már ekkor is csak egy volt a könyvtárak által szerkesztett -- sokszor általuk is előállított -- időszaki kiadványok között. Jól elkülönült a dolgozókat más dolgozók, osztályok munkájáról tájékoztató, a közös célokat tudatosító belső hírlevéltől, valamint a támogatások megnyerését célzó, főleg a könyvtár programjairól tájékoztató 'fund-raising newsletter'-től. Az internet elterjedése ezt csak még inkább erősítette: ma a profitorientált vállalatok azért tartják a honlap mellett is fontosnak a célcsoportra, sőt személyre szabható elektronikus hírlevelet, mert -- ha annak külső jegyeivel és diszkrét terjesztési módszerekkel elhatárolják magukat a spamküldőktől -- a címzett sokkal inkább a magáénak érzi és elfogadja, mint a személytelen honlap tartalmát. A hazai nyomtatott könyvtári lapok fenyegetettsége mellett differenciálódásuk aligha képzelhető el. Például szolgálhat ugyanakkor több külföldi nemzeti és tudományos könyvtár elektronikus hírlevele (például: Newsletter der Universitätsbibliothek Bielefeld, link ; Zentral- und Landesbibliothek Berlin, link ; British Library, link ), illetve két hazai olvasói hírlevél: a FSZEK (link kozponti_konyvtar/hirlevel-archivum&prk=81387152) és a BME-OMIKK hírlevele (link

Régebbi hírforrás(ok): Vajda Henrik, Könyvtártudományi Szakkönyvtár

Bielefeld kérdéseiFEL

A 8. Nemzetközi Bielefeld Konferencia (2006. febr. 7-9.) címe: Felsőoktatási könyvtárak és információs szolgáltatások -- A digitális kor új paradigmái. Ahogy a meghívó írja: A könyvtár és információs központ vezetőjének legfontosabb kérdései:
-- Hiszed-e, hogy a könyvtárvezetők felelősek intézményük jövőjéért a gyorsan változó környezetben?
-- Vallod-e, hogy egyre nagyobb a nyomás arra, hogy a könyvtárak igazolják a forrásfelhasználásukat (emberi és anyagi)?
-- Érzed-e, hogy nő a szakadék a könyvtár hagyományos kínálata (adatbázisok és katalógusok) és az oktatók, hallgatók kívánalmai (ld. keresőmotorok) között?
-- Úgy tekintesz-e kollégáidra, mint szakértőkre, akik hasonló problémákon dolgoznak és megoldásokat kutatnak?
... akkor vegyél részt a Bielefeld-konferencián, amely a szolgáltatásra, a jövő kulcstényezőjére összpontosít! Az információs szolgáltatások és azok közvetítése a végfelhasználók szempontjai szerint fognak változni. Mindez a világhálón elérhető megoldásokhoz vezeti a könyvtárakat, amely az üzleti, közszolgálati és növekvő mértékben akadémiai globális felület. A könyvtárak olyan szolgáltatókkal köthetnek partnerséget, mint a Google, Yahoo vagy Microsoft, integrálva megoldásaikat a helyi szolgáltatáskínálatba. Bielefeldben elérhetők e globális szolgáltatók képviselői. Két további gondolat a meghívóból:
-- Az egyre szétágazóbb szolgáltatások sokkal nagyobb együttműködést kívánnak a könyvtári közösségben, nemzeti és nemzetközi szinten. Bielefeldben találkoznak ezek az érdekeltek.
-- A szolgáltatások tervezése nem könyvtári specialitás. Az üzleti világ szakértői megosztják egymással tapasztalataikat pl. a teljesítményelemzés vagy az adattárházak menedzselése területén.

Hírforrás:
2006. január 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): További információ: link - Közreadva angolul: jan. 12., Katalist

Térítéses információszolgáltatás könyvtárban -- megtanulható!FEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete márciusban indítja 120 órás akkreditált információbróker-tanfolyamát. A könyvtári és üzleti szférából érkező előadók (pl. információs központ vezetője, gyógyszeripari szaktájékoztató, független információs tanácsadó, hírszerző, marketing-szakember) a szakma pr-jét és marketingjét, a szolgáltatás menedzselését, az információforrásokat és keresési módszereket mutatják be, illetve ezekben dolgoztatják meg a hallgatókat. A hallgatók így képesek lesznek a felmerülő információs igényeket azonosítani, szolgáltatást megtervezni, információt keresni illetve értékesíteni. Jelentkezési határidő: febr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): További részletek: link

Megbocsátás hete -- az állománygazdálkodás alapjánFEL

-- Korábban általánosságban hirdettük meg a programot, s nem volt tudomásunk arról, hogy az érintettek megkapták-e a számukra is fontos információt -- jelezte Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója. -- Ezúttal azonban számítógépes lehetőségeinket kihasználva pontosan rögzítettük, hogy kiknek van tartozása, és nekik külön értesítést küldtünk, felajánlva, hogy elengedjük a tartozását. A cél ugyanis az, hogy a dokumentum, mely nála van, újra kölcsönözhetővé váljon. A könyvtárosok összesen 592 embernek küldték el a megbocsátást hirdető ajánlatukat -- ebből 133-nak SMS-ben --, közülük 305-en 1 hónapnál több ideje tartottak maguknál kikölcsönzött könyvet. Összesen egyébként a kölcsönzésben lévő kötetek 12 százaléka, 1400 példány volt késésben -- ez az évente kikért 104.500 dokumentum 1,5 százaléka. -- A megszólítottak több mint fele, 366 fő jött el a megbocsátás hetei alatt könyvtárunkba, és 714 könyvet hoztak vissza -- mutatott rá Czupi Gyula. -- Fél évnél hosszabb ideje 190 olvasónk 412 dokumentummal tartozott, közülük is minden hatodik eljött és élt a lehetőséggel. Egyébként büszkék vagyunk arra, hogy a beiratkozottak 97 százaléka nem, vagy csak nagyon rövid időt késik a kikölcsönzött könyv visszaszolgáltatásával.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap

Mozgókönyvtár Hencsén: ebéd mellé könyvet visz a szociális gondozóFEL

Két éve költözött szinte egy szekrényből a faluházba a települési könyvtár. A világos, áttekinthető tékát hamar megszerették az olvasók. Palka Imréné könyvtáros büszke arra, hogy egyre többen kölcsönöznek könyvet. -- Ezernégyszáz kötetből válogathatnak a kölcsönzők. Több mint negyven beíratkozott olvasónk között huszonöt gyermek van. A megyei könyvtárhoz tartozunk, az vásárolja meg az új könyveket. Mindig megkérdezik tőlünk, hogy mit szeretnénk. Így eljutottunk addig, hogy a Harry Potter összes kötete kölcsönözhető. A gyerekek nagyon szeretik. Ám az ritkán fordul elő, hogy meg is akarják tartani a könyvet. Általában időre visszahozzák, amit kölcsönöztek. A felnőttek inkább a romantikus könyveket, a kalandregényeket, a könnyebb olvasnivalót kedvelik. Palka Imréné főállásban szociális gondozó a településen. Az ebéd mellé gyakran visz könyvet is. -- Mindennap látogatom az időseimet. A meleg étel, a segítség, a jó szó mellé igénylik a könyveket is -- mondta. -- Ők már nehezebben jönnének el a könyvtárba, így a kölcsönzést tettem 'mozgóvá'. - F: jan. 14.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Pezsgő könyvtár és művelődési központ -- BalatonfűzfőnFEL

Balatonfűzfő kulturális, művészeti és szórakoztató szabadidős programjait a városi művelődési központ és könyvtár tervezi-szervezi évről évre. A négy helyszínen működő intézményegyüttes igyekszik olyan színvonalas, látványos programokkal várni a helyi lakosságot és a vendégeket, turistákat, hogy az változatosságával megelégedésére szolgáljon a közönségnek. Tavaly sikeres, sok érdeklődőt vonzó gálaműsort rendeztek a tánc világnapja alkalmából, hagyományos eseményeik között lehet említeni a kulturális szomszédolásokat, a tobruki juniálist. Programjaikat az idén bővíteni szeretnék, szélesítik a kapcsolatokat a Pannon Várszínházzal és a Petőfi Színházzal is. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Napló

Gyerekkincsek a könyvtárbanFEL

A Somogy megyei könyvtár gyermekrészlegében óvodai csoportok, osztályok és egyéni gyűjtők is bemutathatják különféle gyűjteményeiket. Volt már a könyvtárban szalvétákból, kinderfigurákból és a gyerekek saját munkáiból összeállított tárlat. Most a Kinizsi iskola egyik osztálya és egy óvodáscsoport kincseit tekinthetik meg az érdeklődők. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár a díszteremben -- Pécsi Hittudományi FőiskolaFEL

Patinásabb könyvtára, mint a Pécsi Hittudományi Főiskolának aligha van sok magyar felsőfokú intézménynek. Szeptemberben avatták a szemináriumi épületegyüttest lezáró északi szárnyban a várfal, az alagút mentén -- Dulánszky Nándor püspök egykori dísztermében és pipatoriumában. A könyvtár nyilvános, de elsősorban az oktatói, hallgatói igényeket szolgálja, és kapcsolatot tart a régió hitoktatóival. Hagyományos könyvtár -- harmincezer kötettel, témakörök szerint rendezve a polcokon. A hallgatók válogathatnak. Boda Miklósné, a könyvtár igazgatója mondja: -- A Hittudományi Főiskola a 90-es években akkredititálását kérte. A bizottság vezetője dr. Erdő Péter volt. Végigjártak mindent, megnézték a könyvtárat is. Messze volt attól, hogy azt lehessen mondani: kielégítő. A mai bíboros prímás minősítésében ezt írta: 'A tendencián látszik, hogy a könyvtár jó úton halad'. - F: jan. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

125 éves a szegedi Somogyi-könyvtárFEL

Idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját a szegedi Somogyi-könyvtár; megemlékeznek a 195 évvel ezelőtt született névadóról, Somogyi Károlyról is -- tájékoztatta a könyvtár igazgatója az MTI-t. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta: a könyvtár alapjait az esztergomi kanonok 43701 kötetből álló bibliotékája adta, amelyet Somogyi Károly az 1879. évi nagy árvizet követően 1880 április 26-án ajánlott fel az újjáépülő városnak. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Februárban visszaadhatják a sárospataki könyveketFEL

Egy orosz tévécsatorna szerint már a sárospataki kötetek visszaszállítására készülnek Oroszországban. A magántelevízió közlése szerint a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtár ezzel legértékesebb gyűjteményét veszíti el. A könyvritkaságokat még a második világháború idején vitték a Szovjetunióba. Az orosz elnök februárban Magyarországra látogat. Elképzelhető, hogy a vizittel egyidőben hazakerülnek a sárospataki könyvek is. (klubradio.hu) - F: jan. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tovább nőtt a Google népszerűségeFEL

Az internetes keresők piacán sokáig a Google volt az egyeduralkodó, azonban néhány hónappal ezelőtt a vállalat legfőbb konkurensei fejlesztésekbe és szolgáltatásbővítésekbe kezdtek. Nos, egyelőre úgy tűnik, nem jártak sikerrel, mert a Google népszerűsége nem, hogy csökkent volna, de még tovább is nőtt. A Google-n, a Yahoo-n, az MSN-en kívül népszerű még hazánkban a Lycos, az Altavista, valamint a magyar nyelvű keresők közül az Altavizsla link a Kereső.hu link a Góliát link a Heuréka link a HuDir link a Hunvista Linktár link a vizsla 24, a kurzor link és az Ariadnet link is. - F: jan .11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ellen-Google a láthatáron!FEL

Szembe akar szállni a nagy amerikai internetes böngészőprogramok dominanciájával Németország és Franciaország. A Quaero -- a szó latinul annyit tesz: keresek -- szoftver kifejlesztésével szeretnék megtörni a Google és a Yahoo uralmát az európaiak. A Quaerót alapvetően multimédiás képességei fogják megkülönböztetni vetélytársaitól. Míg azok csak a kép- és hangfájlok szöveges leírására (címére) tudnak rákeresni, az európai szoftver a szöveges jelöléstől függetlenül lesz képes felismerni kép- és hanganyagokat. A fejlesztésben részt vevő német konzorciumot várhatóan a Bertelsmann AG médiaóriás, a francia oldalt pedig a Thomson SA és a Nemzeti Ipari Innovációs Központ fogja vezetni. (Financial Times) - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eltűnt 13. havi -- közalkalmazottak hátrányban?FEL

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint sérti a jogbiztonság követelményét és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, hogy nem fizették ki a 13. havi illetményüket azoknak a közalkalmazottaknak, akik 2004-ben és 2005-ben megszakítás nélkül munkaviszonyban álltak. - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

British Museum -- évfordulóFEL

1759. jan. 15.: Londonban megnyílt a British Múzeum, Nagy-Britannia országos (nemzeti) történeti és néprajzi gyűjteménye. A világ egyik legnagyobb múzeuma és könyvtára egyidejűleg jött létre. Az állam 1753-ban megvásárolta az akkor elhunyt Sir Hans Sloane polihisztor könyvtárát, gyűjteményeit, régiségeit és műkincseit. Ehhez később újabb gyűjteményeket vásároltak, majd 1757-ben II. György odaadományozta a királyi könyvtárat is. A könyvtárban jelenleg több mint 10 millió kötetet és 120 ezer kéziratot őriznek. Értékes a Hungarica-gyűjtemény, amelyben több régi magyar nyomtatvány egyetlen megmaradt példánya található.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az első benyomás számít a honlapoknálFEL

A másodperc huszadrésze alatt dől el, hogy tetszik-e az internetezőnek egy weboldal, vagy nem, ezért egy sikeres webszájthoz elengedhetetlen a letisztult dizájn -- mutatott rá egy kanadai kutatás. Eddig sem volt titok a tudósok előtt, hogy az első benyomás tartós, de arra nem gondoltak, hogy ilyen gyorsan alakul ki -- derül ki a Science magazin beszámolójából. Az ottawai Carleton egyetemen végzett kísérletek rámutattak, hogy az emberi agy mindössze 50 milliszekundum -- a másodperc huszadrésze -- alatt alkot ítéletet a látottakról, vagyis az internetezők ennyi idő alatt döntik el: tetszik-e nekik egy weboldal, vagy nem. - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

József Attila, Harry Potter és a Csacska Angyal a legkeresettebbekFEL

Magyarországon készült egy olyan tematikus toplista, amely az internetezők által legkeresettebb kulcsszavakat egy év távlatában vizsgálja. A Kurzor.hu online kereső 'Múltidéző 2005' összeállításából kitűnik, hogy kapósak a szép nők, a Megasztárok és a kommunikációt biztosító számítógépes programok. - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Születőben az internetes etikai kódex?FEL

Az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet több nagyvállalat -- köztük a Microsoft és a Yahoo -- figyelmét is felhívta arra, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat és szorgalmazza egy internetes etikai kódex megszerkesztését is. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hét hasznos tanács ahhoz, hogy magasabb pozícióba jussunkFEL

Az amerikai szerző 35 éves pályafutása során igazán imponáló karriert futott be. Vezető posztot töltött be a Nemzeti Orvosi Könyvtárban (National Library of Medicine), dolgozott az UCLÁ-nál (University of California, Los Angeles) igazgatóhelyettesként, majd átlépett az üzleti szférába, ahol elnöke volt a Faxon Corporation-nek, elnöke és vezérigazgatója a ReadmoreInc. részvénytársaságnak, alapítója és elnöke a Horizon Information Services vállalatnak. 2001 óta az EBSCO üzletágfejlesztéssel foglalkozó alelnöke. A törekvő és céltudatos fiataloknak tehát érdemes odafigyelni tanácsaira.

Régebbi hírforrás(ok): Tonkery: Seven helpful steps to get you to the top. In: Information Outlook 2005/9. Referálva: Könyvtári Figyelő 2005/3., ref.: Fazokas E., Manci: link

10 tipp a sikeres karriertervezéshezFEL

A karriertervezés nem olyasmi, amivel az ember csak egyszer -- érettségi, vagy diploma környékén -- foglalkozik, majd soha többé. Célszerűbb időről-időre rendszeresen átértékelni, hogy hová jutottunk korábbi terveinkhez képest, különösen, hogy egy tanulmány szerint egy átlag dolgozó többször is új karrierutat választ magának. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ötéves születésnapját ünnepli a WikipediaFEL

A szabad hozzáférésű Wikipedia online enciklopédia ma ünnepli fennálásának ötödik évfordulóját. Fél évtizeddel ezelőtt ugyanis az alapítótagok Jimmy Wales és Larry Sanger ezen a napon indították útjára a szabad forrású internetes lexikont, amelynek különlegessége más gyűjteményekkel szemben, hogy ezt a felhasználók maguk szerkeszthetik. - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Elindult a Google videó-boltFEL

A napokban megrendezett CES fogyasztói elektronikai kiállítás keretein belül a Google bejelentette, hogy hamarosan elindítják online videó-boltjukat, amelyről illetmény fejében tv-sorozatokat, NBA-meccseket illetve különböző tartalmakat tölthetnek le maguknak a felhasználók. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A főnökből is lehet jó bloggerFEL

Míg egyes nyugati cégek már alkalmazzák a blogot üzleti kommunikációjukban, addig a hazai cégek számára ez a 'pr-eszköz' egyelőre ismeretlen. Míg megfelelő alkalmazása fényesítheti a vállalat hírnevét, addig hozzá nem értő kezelésük válságokat is okozhat. A nálunk fejlettebb internetkultúrával rendelkező országokban a blog már jó ideje többféleképpen is jelen van a gazdasági életben: az üzleti (B2B) kommunikációban mint speciális kommunikációs eszköz vehet részt. Jó példa erre egy olyan blog, aminek szerzője vállalati szakértő / döntéshozó, olvasói pedig a vállalattal foglalkozó újságírók. Így lehetőség nyílik a vállalathoz közel álló médiamunkások megszokottnál kötetlenebb tájékoztatására. A blog, amit eredete és egyik elterjedt alkalmazása miatt máig sokan naplófélének gondolnak, meglepően sok hasonlóságot mutat az e-maillel. Egyszerű, pillanatok alatt elsajátítható szerkesztői felület, azonnali publikálás, aszinkron kommunikáció, ingyenes szolgáltatók...

Régebbi hírforrás(ok): link

Emberbőrbe kötött könyvek az amerikai könyvtárakbanFEL

Az amerikai könyvtárakban nem egy emberbőrbe kötött könyvet őriznek, köztük anatómiai atlaszt és a Koránt saját bőrébe csomagoló arab törzsi vezető könyvét. A jelenségre az amerikai Nemzeti Orvostudományi Könyvtár ritkaságokkal foglalkozó szakértője, Laura Hartman tudományos dolgozata hívta fel a figyelmet. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Véres történet a világ legrégebbi KoránjárólFEL

Haszt-Imám a neve annak a taskenti városnegyednek, ahol azt a szent könyvet őrzik, amely a maga nemében a legrégebbi és legteljesebb változata a Koránnak, a muszlimok számára legfontosabb vallási szövegnek. A Haszt-Imámban lévő kisebb könyvtár az iszlám világ legrégebbi történelmi dokumentumai közül őriz néhányat. Körülbelül 20 ezer könyv és háromezer kézirat van ebben a bibliotékában -- mondta a BBC-nek Ikram Ahmedov, a mufti hivatalának egyik fiatal munkatársa. Ezek történelemmel, asztronómiával és orvostudománnyal foglalkoznak. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes hírportált indított az InfoRádióFEL

Internetes hírportált indított hétfőn az InfoRádió, amelynek célja hogy a "hírrádiótól már megszokott módon, megbízhatóan és gyorsan tájékoztassa a látogatót a politika, a gazdaság, a tudomány, vagy éppen a sport világának minden fontos híréről" -- olvasható közleményükben. A lapot önálló internetes hírforrásnak szánják, amely a hírrádióhoz hasonlóan a tényekre koncentrál, szerkesztőségi véleményt, kommentárt egyáltalán nem közöl. A saját anyagok mellett a portál hazai és nemzetközi hírügynökségek híreit és képanyagait is közli, és főoldalán listázza -- angol nyelven -- a BBC vezető híreit is -- mondta Módos Márton, az InfoRádió ügyvezető igazgatója. A link címen elérhető portál mindezek mellett multimédiás tartalmakat is kínál. - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interneten a filmes örökség -- NAVAFEL

Tavasszal száz magyar játékfilm és több száz filmhíradó válik hozzáférhetővé bárki számára a 'NAVA-pontokon'. A filmeket tavaly a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) és az informatikai tárca közös programjaként újították fel digitálisan, a minisztérium 55 millió forintos támogatásából. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több ingyenes, közhasznú szoftver a Jómagam.hu-tólFEL

Egy pesti fejlesztő szótárprogramokat és könyvtár-nyilvántartót dob be a nagy közösbe. Tapasztalata: anyagilag is megéri. A Jomagam.hu tulajdonképpen egyenlő Gácsfalvy Lászlóval, aki egy egyszemélyes fejlesztési cég első embere, illetve középkádere és végrehajtója, helpdeszkesje és szürke eminenciása. A Jomagam.hu ugyanakkor egy havi több tízezres látogatottságú site, ahonnan számos, Gácsfalvy által fejlesztett szoftver tölthető le ingyen, illetve vásárolható meg szemtelenül olcsón. Érdekesség: a regisztrált felhasználók 15-20%-a romániai, illetve szlovákiai. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

198 -- kormányzati Ügyféltájékoztató KözpontFEL

Gyurcsány Ferenc meglátogatta a nemrég üzemelő Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ telefonos központját, melyet a Sykes multinacionális cég üzemeltet az állam számára. A tervek szerint a 189-en fut majd össze minden kormányzati és államigazgatási kérdéssel kapcsolatos segítségkérés a jövőben. A hívásokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy jelenleg havi 30 000 hívást fogadnak, melyek közül körülbelül 10-ből négy hívás ügyfélkapu elérés regisztrációjával kapcsolatos, ami azt jelenti, hogy egyre többen már nem csak információért hívják fel a 189-et, hanem maguk szeretnék egyszerűen intézni ügyeiket. A jövőben a kormány meg kívánja tiltani a minisztériumoknak, hogy saját Call Centert üzemeltessenek, ehelyett ez a közös felület szolgál majd ki minden igényt. A Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ a 189-es kék hívószámon, külföldről a +36-1-371-9300 számon, interneten keresztül pedig a 189@ugyfelvonal.hu elektronikus levélcímen folyamatosan (napi 24 órában) áll az állampolgárok rendelkezésére. A hangsúly inkább a szolgáltatás megismertetésén, elterjesztésén volt -- ha egy cégről lenne szó, azt mondhatnánk a tájékoztató csupán reklámfogás volt. Remélhetőleg a bemutatott szolgáltatás beváltja a hozzá fűzött reményeket és költséghatékonyan nyújt releváns információt az állampolgárok számára egyre több kérdésben. - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Varázsfuvola és társai már a neten -- British LibraryFEL

Már az internetezők is meghallgathatják Mozart ritkán előadott zeneműveit. A Mozart zenei könyvtár digitális verzióját a világhálóra tette a British Library a zeneszerző 250. születési évfordulója alkalmából. Január 12-től a British Library oldalára kattintó látogatók Mozart 145 remekművét élvezhetik, jelentette be Dr. Rupert Ridgewell, British Library zenei kurátora. (bbc) - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új hírügynökség indultFEL

Az OrientPress Hírügynökség január 16-ánkezdte meg működését. A hírügynökség célja hogy a bel- és külpolitika, a gazdaság, a kultúra, az egészségügy, a közélet valamint a sportvilág eseményei iránt érdeklődő partnereit gyors, pontos és hiteles információkkal lássa el. A cég weboldalán keresztül mától bárki számára elérhetőek az aktuális hírek, érdekességek, míg az ügyfelek számára a belső oldalakon filmanyagokat, további fontos információkat, háttérelemzéseket kínál az OrientPress (link - F: jan. 16.

Hírforrás:
2006. január 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról