Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/4., 1. 25.

Hatékonyságnövekedés az amerikai elit (kutató) egyetemek könyvtáraiban
70% a könyvtárhasználó -- a hazai börtönökben
CERTIDoc 2. -- Egy zsűrielnök nyilatkozata
A szabad hozzáférésű folyóiratok -- már több mint kétezer
Etikai kódex -- a szakma csaknem tízezer képviselőjének?
Ügyfélmegfigyelés marketing céllal
Bébik a könyvtárban az édesanyák karján
Lexikont terveznek a könyvtárosokról
Olvasóknak szóló könyvtári hírlevelek 2.
Könyvtárosok kitüntetése a magyar kultúra napja alkalmából
Nagy Könyv -- nagy pénz
A közkönyvtárak uniós programjának támogatása
Régi-új helyén a dorozsmai könyvtár
MEK-et akadálymentesített: Legeza Ilona
Lesz-e magyar felirat a kolozsvári egyetemi könyvtárban?
Az amerikai kormány adatokat akar a Google-tól
Nyolcmilliós kárt okozott a csőtörés a Széchényi könyvtárban
Jöhetnek a sárospataki könyvek
Eredményes évet zártak -- így az MKE Veszprémi szervezete
Csurgói döntés: mégsem lesz most mozgókönyvtár
Néhány közkönyvtár tízes listája
A képzési lehetőségek hiánya frusztrálja az alkalmazottakat
Edison és a digitális nyomtatás
Ilyen még nem volt -- online könyvárverés
Leszerelt katonakönyvek -- jó lesz a bibliobuszba
Bezárták a Wikipedia.de-t
Monok István -- miniszteri delegált Szegeden
Kocsis István lesz Hatvan díszpolgára?
Töltsön le még több zenét! Megmentheti a zeneipart...
Globális adatok és trendek -- online prezentáció
A neten teszik közzé a céges feketelistát
Tűsarok -- honlapkritika és ajánló


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Hatékonyságnövekedés az amerikai elit (kutató) egyetemek könyvtáraibanFEL

Az Association of Research Libraries (ARL) a legfontosabb amerikai és kanadai tudományos könyvtárakat tömöríti: többségük az elit egyetemek közül kerül ki, hozzájuk csatlakoznak a nemzeti és országos szakkönyvtárak (együttes számuk 120 körül mozog). Az ARL évről-évre fontos statisztikai elemzéseket közöl a főbb trendekről. Érdemes a legújabból néhány adatot kiemelni: egy hallgatóra számítva 1986-2004 közt (az első szám az induló, a második a záró évre vonatkozik):
- könyvtárközi kölcsönzés: 0,42 -- 1,19 (évi átlagos változás 6%),
- állomány: 123,6 -- 158 kötet (1,4%),
- új beszerzés: 4,17 -- 3,45 (-1,1%),
- - ebből könyvek: 2,13 -- 1,46 (-2,1%) és
- - időszaki kiadványok: 0,86 -- 0,96 (0,7%),
- összes könyvtári dolgozó: 0,0159 -- 0,0121 (-1,5%).
Értelmezzük a fenti számokat. Egy hallgatóra számítva a legjobban növekvő tétel a könyvtárközi kölcsönzés (kérés): egy hallgatóra már több mint egy tétel jut. Pozitív még az állomány (most már egy hallgatóra 158 kötet jut) és az időszaki kiadványok beszerzése, amelyből kis híján egy példány jut egy hallgatóra(tehát pl. 20 ezer hallgató esetén 20 ezer folyóiratot szereznek be). 1986-ban 63 hallgatóra jutott egy könyvtári dolgozó, ma már 'csak' 82-re. Tehát miközben nőtt a teljesítmény, jócskán emelkedett az élőmunka hatékonysága is. (ref.: SP) - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

70% a könyvtárhasználó -- a hazai börtönökbenFEL

Nem könyvtáraikról híresek a túlzsúfolt hazai börtönök, pedig a fogvatartottak legalább 70 százaléka könyvtárhasználó. Az egyik fegyház toplistája szerint a legolvasottabb regény A Keresztapa. A Nemzeti Kulturális Alap támogatja az elöregedett börtönkönyvállomány frissítését. A hazai börtönkönyvtárakat a hetvenes-nyolcvanas években kezdte nagyobb figyelem övezni -- a rendszerváltás után aztán ez lelohadt! --, amikor nyugat-európai példák alapján nálunk is fölfedezték az úgynevezett biblioterápia jelentőségét a betegek, a hátrányos helyzetű rétegek és az elítéltek körében. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet igazgatója emlékeztet: már a pedagógiai apostolnak kikiáltott Makarenko is főként Gorkij műveinek olvasásával és feldolgozásával próbálta talpra állítani a háborúban szüleiket vesztett gyerekek önbizalmát. A gulagon irodalmi műveket magoltak be a rabok, vagy -- hogy hazai példát említsünk -- Recsken Faludy György rabtársai vésték emlékezetükbe a költő új verseit. - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

CERTIDoc 2. -- Egy zsűrielnök nyilatkozataFEL

A KIT előző számában CERTIDoc-értékelésre jelentkezőt mutattunk be. Most az asztal másik oldalára tekintünk. -- A zsűri 'egyik szeme', Eric Sutter (zsűri elnöke) szerint a zsűrizés jó körülmények között zajlott. Különbséget tapasztalt az írott anyag és az élőben elhangzó érvelések között: egyes jelöltek jobban tudták 'eladni' az összeállított anyagot írásban, mint szóban, mások az időbeosztásban voltak jobbak. Mindez a szakmai professzionalizmusuk része. Sutter úr feladatának a jelentkező által árnyékban hagyott részek felfedését tekinti. Az önértékelésnél egyes jelöltek hajlamosak voltak magukat felértékelni. A diploma nélküli, de továbbképzéseken részt vett jelöltek, vagy akik nem változtattak munkahelyet, akik nem vesznek részt aktívan szakmai szövetségben, néha a valóságnál kedvezőbben ítélik meg magukat, miközben kevéssé ismerik az új információs foglalkozásokat és azok jelentőségét. Zsűritagként az a véleménye, hogy a minőségi színvonalat a sokoldalúság adta lehetséges mozgástér, és nem egy adott foglalkozási besorolás szempontjából kell megvizsgálni. (Mivel a könyvtári, információs társadalomban napról napra új tevékenységi ágak születnek, a hagyományos értelemben vett könyvtárosnak át kellene tudni formálnia a karrierjét az új igényekre. Ez a könyvtáros lehetséges mozgástere.) (ref.: Grebot Á.)
-- A CERTIDoc-kal kapcsolatos korábbi KIT-hírek a link oldalon olvashatók.

Régebbi hírforrás(ok): L'Oeil de l'ADBS, N°3 du 16/12/05, link

A szabad hozzáférésű folyóiratok -- már több mint kétezerFEL

A svédországi Lundi Egyetemi Könyvtár vezeti a szabad (ingyenes) hozzáférésű folyóiratok nyilvántartását Directory of Open Access Journals = DOAJ), egyébként az Open Society Institute támogatását élvezve. Január 13-án közzétett sajtóhírük szerint a kínálat elérte a kétezres határt. Ezen belül a társadalomtudományok (Social Sciences) körében találhatók a könyvtártudományi profilúak: számuk mostanra elérte az 55-öt. Érdemes a könyvtári képzést folytatók körében e lehetőségre figyelni, hisz egyebek mellett olyan kiváló minőségű források olvashatók ingyen és bármikor, mint a D-Lib Magazine (USA) vagy az Ariadne (Egyesült Királyság) (ref.: SP). - F: jan. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Etikai kódex -- a szakma csaknem tízezer képviselőjének?FEL

Ma [jan. 17-én] rendkívüli közgyűlést tart a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A szakma csaknem tízezer képviselőjét (sic!) összefogó civil szervezet elfogadja A magyar könyvtárosság etikai kódexe elnevezésű dokumentumot. Bakos Klára, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Könyvtárának igazgatója, az egyesület elnöke szerint évekkel ezelőtt vetődött föl, hogy szükség volna a könyvtári munka etikai szabályainak megfogalmazására. A dokumentum leszögezi, hogy a könyvtáros elkötelezett az emberi jogok, a demokrácia, a jogállamiság, az esélyegyenlőség, a szellemi szabadság és az információ szabadsága mellett, felelősséggel tartozik az emberiség, a nemzet, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek, a helyi közösségek kulturális örökségének megőrzéséért. A dolog lényege, hogy megkülönböztetés nélkül nyújt segítséget a könyvtár szolgáltatásainak igénybevételéhez. A használók személyes adatait bizalmasan kezeli. - F: jan. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ügyfélmegfigyelés marketing céllalFEL

Sajátos ötlettel állt elő az amerikai eladásai miatt elégedetlen német Volkswagen autógyár: hosszú tanulmányútra küldte 23 szakemberét az USA-ba, hogy személyes tapasztalatot szerezzenek az amerikai életformáról és autózási szokásokról, majd azok ismeretében dobjanak piacra új modelleket. A szakembereknek hetente újabb városokban különféle márkájú autókkal kellett közlekedniük. Volt, akit a sivatagos vidékekre küldtek, másokat a hegyekbe. Többen kapták feladatul, hogy napokon át sétáljanak az utcán, és vegyék szemügyre az autóparkolókban álló járműveket. Egyikük pedig napokon át kísért egy amerikai családanyát, hogy megismerje az átlag amerikai mindennapi életét. Együtt vitték a gyerekeket iskolába, vásároltak a szupermarketben, elmentek a tisztítóba a ruhákért, sőt a fodrászhoz is. A VW célja, hogy szakemberei jobban megismerjék az európaitól eltérő amerikai kultúrát, életformát és azon keresztül az autózási szokásokat, a járműhöz való viszonyt -- és persze a négykerekűekkel szembeni elvárásokat. Azaz, a VW nem az európai piacra kifejlesztett termékeit próbálja meg eladni Amerikában, hanem az ottani igényeknek megfelelőeket.
-- Képzeljük el, hogy prominens könyvtári szakemberek árnyékként megfigyelnének diákokat, nyugdíjasokat, szakembereket, kismamákat stb., felmérnék információszerzési gyakorlatukat, kifejezett és ki nem fejezett információs igényeiket, és az így összegyűjtött adatok alapján készítenének könyvtári stratégiát. Az efféle bátorság feltehetően nagyban hozzájárulna a könyvtárak szolgáltatásának megújulásához, az elismertség növekedéséhez. A magyar könyvtárügy nem rendelkezik marketingstratégiával.

Régebbi hírforrás(ok): jan. 11. HVG 2005/2. p. 31-32, link (regisztrációval)

Bébik a könyvtárban az édesanyák karjánFEL

A tapolcai könyvtár új kezdeményezése keretében az egy-két és féléves kor közötti kicsiket édesanyjukkal együtt várják a könyvtárban kéthetente. Az intézmény célja, hogy miközben a gyerekek verseket, mondókákat hallgatnak, játékokat tanulnak, szüleikkel együtt hasznosan töltsék az időt, az anyukák megismerkedjenek egymással, gyermekeik pedig társaikkal. A kezdeményezés a későbbi óvodai beszoktatást is megkönnyítheti, amellett egyre inkább igény mutatkozik ezen korosztályban is a könyvhasználatra. A leporellókkal így majd ingyenesen is megismerkedhetnek a gyerekek, és később a könyvtár szorgalmas olvasóivá válhatnak. - F: jan. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lexikont terveznek a könyvtárosokrólFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a szentesi könyvtár egy hiánypótló kortárslexikon kiadásának anyagi lehetőségéről tárgyal. A tervezett kötet egyelőre az előkészítés stádiumában van, és a Magyar könyvtáros ki kicsoda lesz a címe. A szakmai szervezet illetékes vezetője, Bényei Miklós szerint az elképzelés megvalósulása érdekében a pályázati lehetőségeket kellene kihasználni, s akkor elkezdődhet a munka. - F: jan. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasóknak szóló könyvtári hírlevelek 2.FEL

A könyvtárak által kiadott hírlevelek között célcsoportok szerint megkülönböztethetünk:
1. Más könyvtáraknak, szakmabelieknek szóló (ezekkel itt nem foglalkozunk),
2. Fenntartók előtti tevékenységet demonstráló (ezek jelentős részben grafikailag igényes, tartalmilag kissé sablonos kiadványok, ha elektronikus formában is elérhető, akkor pdf-ben található, megjelenés évente néhányszor), pl. költségvetési beszámoló előtt mindenképpen. Ezt a típust a tényleges olvasók szemszögéből való használhatóság mértéke választja el a következő típustól:
3. Fasználóknak szóló, mely grafikailag szegényesebb, és a praktikus használatot, gyakorlatiasságot tartja szem előtt. Pl.: Fachhochschule Aargau link , amely heti két-három alkalommal is megjelenik.
Az utóbbi kategóriába tartozó hazai hírlevelek történelméről talán még nagyképűség beszélni. De például a hetvenes években a Verseghy Könyvtár (Szolnok) Könyvtári Magazinja évente 3-4 alkalommal jelent meg, bibliográfiai ajánlásokkal, könyvrészletekkel, rejtvénnyel stb. A Kecskeméti Tanítóképző Főiskola Könyvtára, 1994-től havonta jelentetett meg nyomtatott hírlevelet, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár (Dunakeszi) 1997-től jelentkezik a Könyvtári Napokkal (néhány pld.: link A FSZEK-nél a piacszegmentálás is megjelent: 2005-től elektronikus formában a Központi Könyvtár hírlevele mellett a Kelet-pesti Régióé is olvasható. Szép példája a szegmentálásnak a korábbi számunkban már említett British Library is, mely pl. kutatóknak és hallgatóknak külön kínál friss híreket. A KSZK és a BME-OMIKK emailben terjesztett lapjai szintén 2005-től indultak. Az elektronikus terjesztés inkább a mobilabb, rugalmasabb használókat éri el, de jó ok van megszólítani a papír által jobban tájékozódókat is. Pl.: link , link . A hírlevél, pr-eszközként költséghatékony módszert jelent a használók közvetlen elérésében. A téma kapcsán egy szakember az alábbi következtetésre jutott: 'Lehet, hogy azt a következtetést kell levonnunk, hogy a magyar könyvtárak -- legalábbis ebben a formában -- sokkal inkább hajlamosak a könyvtárosokhoz, kevésbé a használókhoz szólni, mint a fejlett országok könyvtárai.'

Régebbi hírforrás(ok): MG

Könyvtárosok kitüntetése a magyar kultúra napja alkalmábólFEL

Bozóki András és Koncz Erika helyettes államtitkár a magyar könyvtári kultúra
elméleti és gyakorlati fejlődésében elért eredményeiért, irányító, elméleti,
illetve gyakorlati munkájukért Bibliotéka Emlékérem Díjat adományoz
- Arató Antalnak, az elmúlt 25 évben végzett kiemelkedő szakmai és intézményvezetői munkájának elismeréseként;
- Domsa Károlynénak, kiemelkedő szakmai munkásságáért, az MTA könyvtárának vezetőjeként végzett tevékenységéért;
- Hopp Győzőnének, a kötelespéldány-szolgálat osztályvezetőjeként végzett kiemelkedő szakmai munkájáért;
- Hubay Lászlónak, Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtárügyéért végzett kiemelkedő szakmai munkájáért;
- Kiss Józsefnének, a miskolci városi könyvtári hálózat fejlesztéséért és helyismereti tevékenységéért;
- Ormosi Anikónak, az egyetemi oktatást segítő elkötelezett könyvtárosi tevékenységéért;
- Pataki Miklósnénak, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár olvasószolgálatában végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért, a város életében végzett kulturális tevékenységéért;
- Sóron Lászlónak, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezeti és szakmai
megújításában végzett munkájáért;
- Tóth Istvánnénak, Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szakmai irányításában végzett eredményes tevékenységéért és magas színvonalú oktatói munkásságáért;
- Vasas Líviának, a magyar orvosi könyvtárügyért végzett kiemelkedő
tevékenységéért. - F: jan. 21.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy Könyv -- nagy pénzFEL

A Könyvtárellátó Kht. (KELLÓ) és a Magyar Televízió Rt. (MTV) összefogásával valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) és az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) támogatásával megszületett program összesen közel 900 millió forintos költségvetéssel indult, melyből a programot közvetlenül lebonyolító Programirodának 485 millió forint jutott, ebből 405 millió forintot az NKA biztosított, míg 50 milliót a Szerencsejáték Rt., további 30 millió forintot pedig a Magyar Telecom adott támogatóként. Az ORTT pedig 300 millióval, azaz 12-szer 25 millió forinttal támogatta az irodalom népszerűsítésére kiírt pályázatán A Nagy Könyv legjobb 12 művének televíziós megvalósítását. A telefonos/SMS szavazatokból befolyt bevételt a Nagy Könyv Programiroda a könyvtárak támogatására fordítja. (Forrás: anagykonyv.hu) A Magyar Könyvtárosok Egyesületének adatai szerint nőtt a gyerekkönyvtárak látogatottsága (volt, ahol 35 százalékkal többen iratkoztak be), és 17 százalékkal nőtt az összes könyvtári kölcsönzések száma. - F: jan 23.

Hírforrás:
2006. január 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link

A közkönyvtárak uniós programjának támogatásaFEL

A Miniszterelnöki Hivatal szerint a magyarországi közkönyvtárakat folyamatosan alkalmasabbá kell tenni arra, hogy elsősorban a kistelepüléseken élő lakosság mind szélesebb körben férhessen hozzá az Európai Unióval kapcsolatos információkhoz. Az idei fejlesztési támogatásokra 2006. február 1-ig lehet a pályázni. (MEH) Bővebb információ: Miniszterelnöki Hivatal EU Kommunikációs Főosztály; 1055 Budapest, Kossuth tér 2-4., eszter.sirok@meh.hu , szilassy.judit@meh.hu , link

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Régi-új helyén a dorozsmai könyvtárFEL

Karácsony előtt adták át a dorozsmai művelődési házat, a könyvtár pedig tegnap költözhetett a régi-új helyére. A dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár több mint 143 millió forintból épült újjá december végére. Az intézmény 140 négyzetméterrel gyarapodott, nagyobb helyet használhat a két klubhelyiség, a galéria, a színházterem, valamint a parkoló. A könyvtár tegnap foglalta el régi-új helyét. A közel 20 ezer kötetes gyűjteményt eddig 140 négyzetméteren zsúfolták össze. Botka László polgármester tegnap adta át az új termeket, ahol 226 négyzetméteren olvashatnak és kölcsönözhetnek a dorozsmaiak. Farkas Lászlóné könyvtárvezető hozzátette, nem csak a helybeliek jönnek szívesen, eMagyarország elnevezésű internetes számítógépeiket a szegediek is szívesen használják, és az egyetemisták is kilátogatnak egy-egy olvasmányért. - F: jan. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

MEK-et akadálymentesített: Legeza IlonaFEL

A legfontosabb akadálymentesítési munka, amelyben részt vettem, a Magyar Elektronikus Könyvtár akadálymentes böngészőfelületének megalkotása volt. Az elkészült felület nem csak a vakok, hanem a gyengénlátók és a mozgáskoordinációs zavarokkal élők számára is jól kezelhető. A saját irodalmi honlapom és a Borsod megyei vakok regionális egyesületének honlapja, amit szintén én készítek illetve fejlesztek, az akadálymentességi szempontok nagymértékű figyelembe vételével készültek, és vakon is jól használhatóaknak bizonyultak. - F: jan. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lesz-e magyar felirat a kolozsvári egyetemi könyvtárban?FEL

Nem hajlandó magyar nyelvű feliratokat is kitenni a kolozsvári Lucian Blaga Egyetemi Könyvtár (BCU) épületében az intézmény igazgatója -- derül ki Doru Radosav könyvtárigazgatónak az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökéhez intézett leveléből. A tanács a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) kérését követően kért tájékoztatást a kétnyelvű feliratok ügyében a könyvtár vezetőségétől, miután a BKB kivizsgálást igényelt: diszkriminációnak minősíthető-e a magyar feliratok kitételének megtagadása. 'Múlt év végén levélben kerestük meg a könyvtár igazgatóját, a kétnyelvű feliratok kifüggesztésére kérve őt -- tájékoztatta lapunkat Kovács Lehel egyetemi adjunktus, a BKB tagja. -- Az intézményvezető azonban telefonon közölte: nem áll szándékában eleget tenni kérésünknek. Ezt követően fordultunk a bukaresti intézményhez.' - F: jan. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az amerikai kormány adatokat akar a Google-tólFEL

Az Egyesült Államok kormánya bírósági úton szándékozik kényszeríteni a Google céget, hogy keresőprogramjairól adatgyűjteményt bocsásson rendelkezésre, de a vállalat elzárkózik ettől.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Nyolcmilliós kárt okozott a csőtörés a Széchényi könyvtárbanFEL

A csőtörés még múlt vasárnap, január 8-án történt, a vezeték a negyedik emeleti könyvfeldolgozó osztályon repedt meg, egy beépített szekrény mögött -- mondta Monok István, a könyvtár főigazgatója. A dolgozók csak másnap - amikor munkába álltak - vették észre a csőtörést, azonban erre az időre már a második emeleti hírlap-és könyvraktárba is lefolyt a víz. A csőtörésben 2500 könyv és 1200 kötegnyi hírlap sérült meg. Többek között korábbi kiadású Népszabadság, Délmagyarország és Békés megyei népújság, továbbá a két világháború közötti népszerű olvasmányok. Ezek a dokumentumok a muzeális raktár állományába tartoztak. A könyvtár főigazgatójának becslése szerint a kárérték megközelítőleg nyolc millió forint lehet. A könyvtár dolgozói a kötetek egy részét megszárították, de 76 hírlapcsomagot és 63 könyvet le kellett fagyasztani, mert csak egy speciális eljárással lehet belőlük a vizet úgy kivonni, hogy ne ragadjanak össze a lapok. Ez az eljárás azonban nagyon drága, előreláthatólag 5 millió forintba kerül majd -- magyarázta Monok István. Minden dokumentumot nem tudnak ezzel a módszerrel megmenteni, ezért a sérült könyvek, hírlapok listáját a könyvtárak között köröztetik, hátha van valahol másodpéldány. A főigazgató szerint jó a tűz és vízvédelmi rendszer a könyvtárban, azonban a csőtörést okozó vezeték egyik intézmény rajzon sem szerepelt és feltehetően sok ilyen lehet még a könyvtárban. - F: jan. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Jöhetnek a sárospataki könyvekFEL

Nem várható meglepetés a végső szavazáson -- indulhatnak a könyvek Sárospatakra. Az orosz törvénytervezet szerint 134 kötetet visszakap a pataki könyvtár. Javában készülnek a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaszállítására a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban, amely ezzel legértékesebb gyűjteményét veszíti el -- adta hírül egy orosz magántévé vasárnapi riportjában. - F: jan. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Eredményes évet zártak -- így az MKE Veszprémi szervezeteFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Veszprém megyei szervezete szakmai napot rendezett tegnap az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. Az egyesület fő célja, hogy a könyvtárosokat összefogja, s a színvonalas szakmai munkát továbbképzésekkel segítse, mondta Kovács Emil, az egyesület megyei elnöke bevezetőjében. Majd előadások hangzottak el a Nemzeti Audiovizuális Archívum feldolgozói programjának alkalmazásáról, a Könyvtárellátó Közhasznú Társaság megújuló szolgáltatásairól, a könyvtári statisztikákról. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csurgói döntés: mégsem lesz most mozgókönyvtárFEL

Egyelőre nem lesz mozgókönyvtár a csurgói kistérségben. Erről döntött a társulási tanács. Füstös János, a csurgói városi könyvtár igazgatója szorgalmazta a mozgókönyvtár kialakítását, hogy a nyilvános tékával nem rendelkező települések is részesülhessenek könyvtári szolgáltatásban. A pénzügyi bizottság úgy vélekedett: a kötelező feladatok ellátása a fontos, s ez nem az. -– A normatívaigénylés leadása után erre most nem is lenne lehetőség, legkorábban csak 2007-ben -- mondta Füstös János, a társulás irodavezetője. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Néhány közkönyvtár tízes listájaFEL

Tiszafüred közkönyvtárának link adatai 2005-re, több mint
18.000 darabos kölcsönzéséből (kölcsönzésszám és kötet):
56 Szeghalmy: Gyöngy világ
49 Jókai: A kőszívű ember fiai
41 Mikszáth : Szent Péter esernyője
41 Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
35 Móricz. Légy jó mindhalálig
32 Rowling: H. Potter és a bölcsek köve
31 Rowling: H. Potter és az azkabani fogoly
30 Rowling: H. Potter és a Főnix rendje
28 Rowling: H.P. és a Titkok Kamrája
26 Kertész Imre: Sorstalanság

A FSZEK könyv-sikerlistája (Thököly út): link . Erről az oldalról eljuthatunk az általános ismeretterjesztő könyvek, a szépirodalmi gyűjtemény és a komolyabb szakirodalom, valamint a gyerekek kedvenceinek listájához. Az utóbbi cúcsa:
42 Wilson, J. / Szerelmes lányok
38 Brezina, Th. / Az arc nélküli ember
38 Lamb, K. / Egy tini nő kalandjai
38 Wilson, J. / Tracy Beaker története
37 Lamb, K. / Engedjenek ki! Segítség
37 Rushton, R. / Ne cirkuszolj, anyu
37 Sachar, L. D. / Nem hagyja magát
36 Brezina, Th. / Elvarázsolni a tanár urat?
36 Cabot, M. / Tudom, hol vagy!
36 Kraft, J. / Garfield és a titokzatos múmia

SZIKLA-lista (a NetLib hazai fejlesztésű integrált könyvtári rendszere): a link -en a friss 'TOP statisztikák' link mögött hat ügyfelük tavalyi kölcsönzési adatait mutatják be: Pest Megyei Könyvtár (Szentendre), Bródy Sándor Megyei Könyvtár (Eger), Sylvester János Könyvtár (Sárvár), Faludi Ferenc Városi Könyvtár (Körmend), Jókai Mór Városi Könyvtár (Pápa), Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ. A Pest Megyei könyvár top-adatai pl.
1. 612 db [kölcsönzés]: BREZINA,THOMAS
2. 383 db : CABOT, MEG
3. 304 db : MÁRAI SÁNDOR
4. 275 db : ROBERTS, NORA
5. 247 db : WASS ALBERT
6. 205 db : JÓKAI MÓR
7. 202 db : WILSON, JACQUELINE
8. 201 db : JANIKOVSZKY ÉVA
9. 167 db : MIKSZÁTH KÁLMÁN
10. 159 db : BEAUMONT, ÉMILIE
Az oldal művek és szerzők szerint egyaránt bontja az eredményeket. Mivel a rendszer kb. 350 könyvtárat szolgál ki, elvileg nagyobb merítéssel lehet vizsgálni az olvasók által preferált kiadványok körét.

Összehasonlításként a Könyvtárellátó sikerkönyvei (2006. január 15.) (Közzétéve a Kataliston)
1. Intézményi jelentkezési lap felsőoktatási intézményekbe pályázók részére B lap
2. A zarándoklat egy mágus naplója, Coelho, Paulo (1947-)
3. Karácsonyi ablakdíszek [mintaívekkel], Kipp, Angelika
4. Szádhuk : a hosszú álom 1-2., Lőrincz L. László (1939-)
5. A jégkorszak, Crummenerl, Rainer (1942-)
6. Betlehemes játék, Makoldi Sándorné
7. Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Kerényi Ferenc (1944-)
8. A Da Vinci-kód regény, Brown, Dan (1964-)
9. Pokoli történetek, Vujity Tvrtko (1972-)
10. Általános kislexikon 1-2. köt. A - K, L - Z

A példákban kapott adatok csak nagyvonalakban alkalmasak összehasonlításra és következtetések levonására. A listát nagyban befolyásolja az állomány összetétele (pl. mennyi van a sikerkönyvből), használati szabályok (pl. mekkora a kölcsönzési idő), a dokumentumok 'kitettsége' (raktár vagy szabadpolc), a látogatók érdeklődése stb. Az viszont feltűnhet, hogy a népszerű és a népszerűnek mondott könyvek között (vö.: Nagy Könyv), pusztán kivételnek tűnik az egyezés. A könyvtári integrált rendszerek marketingben, olvasáskutatásban való alkalmazása is feltehetően tartalmaz még kiaknázatlan lehetőségeket (vö.: adatbányászat).

A KIT köszönetet mond mindazoknak, akik a Kataliston feltett kérdés kapcsán adataikat eljuttatták hozzánk, és a KIT-beli közlést engedélyezték.

Régebbi hírforrás(ok): MG

A képzési lehetőségek hiánya frusztrálja az alkalmazottakatFEL

Egy brit tanulmány szerint a vállalatok dolgozóit nagyban frusztrálja, ha munkaadójuk nem kínál számukra megfelelő képzési-, és tréninglehetőségeket. Az Opinion Matters piackutató cég 25-től 34 évig terjedő korcsoportban végzett felmérése szerint a megkérdezettek 100 százaléka fontosnak találja a tréninget és azt vallja, hogy elősegíti a karrierépítést. A felmérést összeállító szakemberek szerint napjaink fiatal álláskeresői tisztában vannak azzal, hogy milyen erőfeszítést kell tenniük, hogy munkát kapjanak. A megkérdezettek 42 százaléka hajlandó heti 2-5 órát befektetni a szabadidejéből önképzésbe, míg 8 százalék tesz érte hetente -- több mint négy órán keresztül -- hogy olyasmivel foglalkozzon, amely közelebb viszi kitűzött céljai, álmai megvalósításához. Szintén a válaszadók száz százaléka gondolta úgy, hogy fontosabb alaposan kitanulni egy szakmát, mint beragadni a 9-től 5-ig tartó 'verklibe'. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Edison és a digitális nyomtatásFEL

Az OSZK és a Xerox összefogása a magyar írásos emlékek megmentése jegyében kelt életre 2001-ben. A Xerox csúcstechnológiájú digitalizálási eljárásának köszönhetően először a Corvinák váltak hozzáférhetővé nyomtatott és elektronikus hordozókon a történészek, a régészek, a közoktatás és a nagy nyilvánosság számára, tavaly pedig bevezették a korlátozottan kutatható tudományos és irodalmi publikációk mikrofilm felvételeinek azonnali nyomtatását. Ez alkalommal ismét egy nemzeti örökség, a Thomas Edison 1911-es magyarországi látogatását dokumentáló fényképes album jelentett kihívást korunk legkorszerűbb nyomdaipari technológiája számára. A hazánkban egyetlen példányban őrzött könyvet az OSZK bocsátotta rendelkezésre, hogy fakszimilék, vagyis alacsony példányszámú másolatok készüljenek róla. A majd' egy évszázados fotográfiákat tartalmazó kötetből digitalizálás után a Prime Rate Kft. állított elő élethű utánnyomatokat a Xerox iGen3 berendezés segítségével. A Magyarországon egyedülálló színes digitális nyomdagép könnyedén kezelte a nem hagyományos formátumot, és a teljes sorozatban tökéletesen egyenletes minőségben adta vissza a régi fényképek finom árnyalatait. - F: jan. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ilyen még nem volt -- online könyvárverésFEL

Ma [jan. 20.] este fél héttől tartják az első hazai online könyvaukciót. A Hunbook.com a műkincspiac régóta működő internetes szolgáltatójával, az Axioarttal együttműködve bonyolítja le az árverést, amelyen mintegy 100 könyvritkaságra licitálhatnak azok, akik előzetesen regisztrálják magukat a honlapon. - F: jan. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Leszerelt katonakönyvek -- jó lesz a bibliobuszbaFEL

A győri 12. légvédelmi rakétadandár könyvtárából több mint 30 ezer kötetet adott át a megyei könyvtárnak. A haderőreform során végrehajtott átszervezésekhez kötődően a dandárhoz kerültek a megszűnt alakulatok könyvtárainak anyagai. Így tavaly december végére több mint 50 ezerre nőtt a kötetek száma. Ebből a könyvállományból adott át tegnap több mint 30 ezer darabot a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárnak a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai főosztályának vezetője, Erdélyi Lajos dandártábornok és Varga László dandártábornok, a 12. légvédelmi rakétadandár parancsnoka. A kapott kötetek jelentős részét a könyvtárbusz beindítására szeretné fordítani a megyei könyvtár. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bezárták a Wikipedia.de-tFEL

Egy német bíróság a világ legnagyobb online enciklopédiájának, a Wikipedia németországi oldalának bezárását rendelte el, miután egy elhunyt hacker családja beperelte az oldalt. - F: jan. 22.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Monok István -- miniszteri delegált SzegedenFEL

A felsőoktatási törvény értelmében a Szegedi Tudományegyetem miniszteri delegáltjai: Kertesi Gábor közgazdász; Monok István igazgató, Országos Széchényi Könyvtár; Széles Gábor elnök, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. - F: jan. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kocsis István lesz Hatvan díszpolgára?FEL

Ártalmatlannak tűnő hír okozott bonyodalmakat a közelmúltban a Városi Művelődési Központ és Könyvtár berkein belül. A lapunkban közzétett információ szerint a Hatvan Közművelődéséért Alapítvány, a városi környezetvédő egyesület és a TIT Bugát Pál Egyesülete szeretné, ha ebben az esztendőben Kocsis István nyugalmazott könyvtárigazgatót tüntetné ki díszpolgári címmel az önkormányzat képviselő-testülete. E célból aláírásgyűjtési akció kezdődött a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. ... - F: jan. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Töltsön le még több zenét! Megmentheti a zeneipart...FEL

A hanglemezipar globális árbevétele immár hat éve folyamatosan csökken, a világ harmadik legnagyobb lemezkiadójaként számon tartott EMI első embere szerint azonban már látszik a fény az alagút végén -- írja az IT News. Eric Nicoli a megváltást az iparág által hosszú ideig első számú közellenségnek kikiáltott internettől várja -- derül ki a Reuters híradásából. A digitális zeneeladásokból tavaly világszerte 1,1 milliárd dollárt kasszírozott az iparág, ami a piac teljes forgalmának 6 százaléka. Az EMI-vezér szerint ez még csak a kezdet, néhány éven belül a letöltött tartalmak kompenzálni fogják a lemezeladások csökkenését. 'Vége azoknak az időknek, amikor a digitális technológia -- az online és valós lopások elősegítésével -- csak ártott az iparágnak' -- nyilatkozta, és azt jósolta, hogy 2010-re ismét növekedési pályára áll a zeneipar. (it.news.hu) - F: jan. 23

Régebbi hírforrás(ok): link

Globális adatok és trendek -- online prezentációFEL

Szeretnéd szemléletesen látni az emberiség helyzetét, régiók, országok, jövedelem, szegénység, egészség, szakadékok, trendek, az utóbbi évtizedek változásai? E globális képzés eszközzel magad választhatod ki és vizsgálhatod, amire kíváncsi vagy. Az ENSZ fejlesztési programjának (UNDP) legnagyobb éves kiadványát (UNDP - Human Development Report 2005) illusztráló interaktív online prezentációt a svéd GapMinder Foundation készítette, nálunk a BOCS Alapítvány (ifj. Simonyi Gyula) hivatalos magyar fordításában látható: link

Régebbi hírforrás(ok): link

A neten teszik közzé a céges feketelistátFEL

Februártól a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) honlapján nyilvánosságra hozzák a fogyasztóvédők által határozatban elmarasztalt budapesti cégek nevét. A fogyasztókkal szemben, elsősorban a minőségi kifogások intézése során, jogszabályba ütköző magatartást tanúsító cégek, kereskedők nevét, valamint a velük szemben felmerült panaszokat tesszük közzé szervezetünk honlapján - mondta el Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ügyvezető elnöke. Eddig a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) honlapján lehetett megtalálni az érintett gazdasági társaságok nevét, februártól a lista a link honlapján is elérhető lesz. - F: jan. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tűsarok -- honlapkritika és ajánlóFEL

Tartalmában és megjelenésében is egyéni a Tűsarok.org, 'az autonóm nők lapja'. Kérdés azonban, hogy az itt megjelenő tartalom képes-e hatékonyan eljutni közönségéhez. - F: jan. 19.,

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról