Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/5., 2. 1.

iTunes - már tudományos anyagok is letölthetők
Módosítják a romániai könyvtártörvényt
CERTIDoc 3. -- Georgette euromenedzser minősítéssel
10 lépés az online katalógus adatminőségének javítására
Mozgókönyvtár -- Megrendelés alapján viszik ki a könyveket
Könyvtári folyóiratkiárusítás
Intézményi IT-fejlesztések a közszférában
Mit csinálunk szabadidőnkben? -- Leginkább olvasunk
Kevés a pénz az OSZK-nak
Határon Túli Magyarok Zenéje hangversenysorozat -- és CD-k könyvtáraknak
Informatikus könyvtáros alapszak Pécsett
Közös könyvtárprogram fogyatékkal élőknek is -- Gyergyó és Füred
Könyvtárak állami 'EU-információs' támogatása
Debrecenben nem jó lakni?
Piacra kerül az Élet és Tudomány
Az információ-Arató -- életút
Összetartja a könyvtár a település nemzedékeit -- Tikoson
Az ifjúsági regények a legkedveltebbek Csesztregen
Agostyán -- befejeződött a faluház és a könyvtár átalakítása
A nyilvános internet a kistelepülési könyvtárakban -- cseh felmérés
MEK-es könyvsikerek
A Kelet-pesti Régió havi hírlevele
A névjegy sok mindent elárul tulajdonosáról!
Web 2 -- szép, új virtuális világ
Megduplázódott felhasználószám a Vaterán
A könyvadományozók ránk hagyják a szemetüket
Barátok közt -- iwiw
Életveszélyes könyvek könyvtáraknak
Könyvként is elérhető lesz a német Wikipedia
itforras.hu: tematikus portál várja az érdeklődőket
Végleges a Google News


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

iTunes - már tudományos anyagok is letölthetőkFEL

Eddig csak zeneszámokat vagy zenei videókat lehetett letölteni az Apple internetes zeneboltjából. Pár napja azonban már tudományos, politikai anyagok vagy művészeti fájlok is megtalálhatók a kínálatban. A letölthető fájlok számának növekedése annak köszönhető, hogy nemrég a Stanford Egyetem ingyenesen elérhetővé tette az intézmény rendezvényein és előadásain elhangzó beszédeket, illetve a sportrendezvények közvetítéseit. Az egyetem ezt úgy oldhatta meg, hogy csatlakozott a főiskolák és más oktatási intézmények számára hozzáférhető iTunes U-programhoz. - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Módosítják a romániai könyvtártörvénytFEL

A romániai kormány elfogadta azt a rendeletet, amely a jelenleg érvényben lévő könyvtártörvény módosítását előlegezi meg. A rendeletbe bekerült az a javaslat is, amely szerint a Könyvtárak Országos Bizottsága tagságának kinevezésekor a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete is javasolhat képviselőt. Ami a könyvtári állomány bővítését illeti, a rendelet lehetővé teszi a nemzeti identitás és kultúra ápolásához szükséges kiadványok beszerzését, az erre a célra szánt összegek százalékarányos elosztását, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek számarányára. Az elfogadott módosítások továbbá lehetővé teszik a hazai és külföldi könyvtárakkal és rokon intézményekkel való kapcsolattartást, az együttműködési megállapodások megkötését. (Kolozsvári rádió) - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

CERTIDoc 3. -- Georgette euromenedzser minősítésselFEL

Georgette pályája jól mutatja a dokumentációs szakma fejlődését. Montpellier- ben a CIRAD-nál (kutatási vállalkozás) munkáját kutatókkal szorosan együttműködve végzi. Véleménye szerint az információs és könyvtári szakembereknek ki kell venni a részüket a tartalomtermelésből is, hogy kibújhassanak a múlt 'elkoptatott formáiból', sztereotípiáiból. Számára az eurominősítés a pályafutásának 'természetes' állomása; az eurominősítés pedig főként egyéni kihívás. 20 éves munka után úgy érezte: szüksége van szakmai értékelésre, hasonlóan a kutatókhoz. Karrierje: természettudományos végzettség, néhány évi biológia oktatás, majd dokumentációs munka (előbb dokumentációs alap-, majd mesterképzést végzett). Hagyományos dokumentációs feladatok végzését követően könyvtárvezető lett (3, majd 8, jelenleg 14 személyt irányit). Munkakörében a kutatás és az információ szorosan összekapcsolódik. Most a fejlesztési osztályon dolgozik, ahol az információkeresés, feldolgozás és 'értékhozzáadás' a feladat. A hivatalos elismerés -- véleménye szerint -- elsősorban neki mint könyvtárosnak szól, de a munkatársaknak és az intézmény vezetésének is. Felkészülés: életrajza és publikációs listája mindig naprakész. A jelentkezési dokumentum elkészítése elég sok időt vett igénybe, hiszen az életrajzát (legalábbis az utolsó 10 év) be kell építenie egy sablonba. A legtöbb időt a dokumentált önértékelésre fordította. Ez volt egyben a legtanulságosabb is. Az Eurorópai kompetenciák gyűjteményének a használata elkerülhetetlen volt ebben a fázisban. Tanulságos, ahogy az önértékelésről ír: 'az első vizsgát az ember szemtől szemben, önmagával végzi. A teszt végén az általa betöltött állást nem történetileg, hanem a képességek szerint felállított keretében látja. Ez a nézet szokatlan, de nagyon érdekes. Szerintem ez az eszköz a minősítésen túlmenően igen hasznos lehet a humán erőforrások menedzselésében.' A zsűrivel való beszélgetést építőnek és pozitívnak találta. Meggyőződése, hogy a friss információt kereső információs-dokumentációs szakembereknek ott a helyük a kutatók oldalán. (ref.: Grebot Á.)

Régebbi hírforrás(ok): L'Oeil de l'ADBS, N°3 du 16/12/05, link -- A CERTIDoc-kal kapcsolatos korábbi KIT-hírek a link oldalon olvashatók.

10 lépés az online katalógus adatminőségének javításáraFEL

A könyvtári katalógusok hibás és nem kellően karbantartott adatai idő-, pénz- és információveszteséget okoznak. Ezek elkerülése érdekében:
1. Minden besorolási adatnál ellenőrizd egységesített formáját (authority control)!
2. Minden könyvtári anyag minden vonatkozásában kövesd a nemzeti katalogizálási szabvány előírásait!
3. Keress meg és javíts ki minden elírást, gépelési hibát!
4. Bizonyosodj meg arról, hogy az önéletírások esetében a szerző tárgyszóként is szerepel!
5. Kövesd naprakészen a tárgyszójegyzék módosulásait!
6. Keresd meg a tárgyszó nélküli rekordokat (gyűjtsd össze a véletlenül megtaláltakat, vagy -- ha a rendszer lehetővé teszi ilyen kritérium alapján a válogatást -- végezz keresést) és pótold a hiányt!
7. Javítsd ki a címkezdő névelők kezelésével kapcsolatos hibákat!
8. Ellenőrizd, hogy a példányok valóban ott vannak-e, ahol a katalógus szerint vannak (kézikönyvtár, szabadpolc, raktár stb.)!
9. Szervezz polcrendezéssel együtt járó leltározást (a talált könyvekről készíts rekordot, a hiányzóakat jelöld a katalógusban, keresd rendszeres időközönként, majd töröld a rekordot)!
10. Vond be az egész személyzetet az adatkarbantartásba (legyen -- lehetőleg a katalogizálók közül -- egy személy, akinek bárki, aki hibát talál, jelentheti azt)!
Az online katalógusok hibáinak eltüntetését célzó koordinált erőfeszítés a minőség iránti elkötelezettséget jelzi, és olvasóink számára a könyvtári anyagokhoz való jobb hozzáférést eredményezi!

Régebbi hírforrás(ok): F: Beall: 10 ways to improve data quality. In: American Libraries 2005/3., referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/4., ref.: Mohor J., Manci: link

Mozgókönyvtár -- Megrendelés alapján viszik ki a könyveketFEL

Műszaki berendezésekkel bővítette a Dombóvár és Környéke Többcélú Társulás a mozgókönyvtári szolgáltatást. A 2005-ös normatív támogatásból a könyvállomány fejlesztése mellett hét település kapott televíziót, dvd-lejátszót. Ezekben a falvakban nem volt külön helyisége a könyvtárnak, az iskolákban, faluházban, ifjúsági klubban van lehetőségük a helyieknek a kölcsönzésre. A mozgókönyvtáros hetente keresi fel ezeket a helyeket és a megrendelések alapján viszi a kért könyveket az olvasóknak. Ezeknek a helyiségeknek a fejlesztésére nyílt lehetőség a műszaki berendezések beszerzésével, és néhány helyen számítógépet is kaptak a települések. Az internetelérés nagyon fontos a mozgókönyvtárak esetében, hiszen ebben a formában is tudnak válogatni az olvasók a városi könyvtár állományából. Németh Csaba, Lápafő polgármestere elmondta, először kicsit idegenkedett a mozgókönyvtártól, nem gondolta volna, hogy ekkora sikere lesz. Az elmúlt hónapok tapasztalata pedig azt mutatja, hogy a lápafőiek élnek a lehetőséggel és fiatalok, idősek egyaránt kölcsönöznek olvasnivalót. A jövőben a könyvállomány fejlesztése mellett a tájékoztatás is fontos szerepet kap -- mondta Berta Otília, a többcélú társulás munkatársa. Azt szeretnék elérni, hogy az olyan helyeken, ahol az iskolában kapott helyet a könyvtári szolgáltatás, a fiatalok mellett az idősek is megismerjék a lehetőséget és minél többen kölcsönözzenek könyveket. - F: jan. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári folyóiratkiárusításFEL

Idén is megszervezi évek óta népszerű folyóiratárusítási akcióját a József Attila Könyvtár, tájékoztatott Szécsenfalviné Lukács Mária, az intézmény vezetője. A már nem őrzött példányokat három napon át bocsátja áruba a könyvtár -- a hagyományokhoz híven jutányos áron. Az akcióra február 2-án, csütörtökön délután egy órától február 4-én, szombaton este fél hétig, az intézmény nyitva tartási rendjéhez igazítva várják az olvasókat a könyvtár emeleti előterében. - F: jan. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Intézményi IT-fejlesztések a közszférábanFEL

A közszféra IT-beruházásait leginkább az intézményi felsővezetés határozza meg, a fejlesztéseket a legtöbb szervezetnél a szűkös büdzsé hátráltatja. A forráshiányt a döntéshozók túlnyomó többsége leküzdhetetlennek tartja, de a szakemberhiány is égető probléma. A belső működési hatékonyság növelése egyre szélesebb kör számára meghatározó faktor: egy évvel korábban csak a szervezetek 27 százalékánál, 2005-ben viszont közel minden második intézménynél megjelent, emellett erősödik a költségmegtakarítás fontossága is. Az igazodás a felettes szerv rendszer- és alkalmazáskövetelményeihez a központi költségvetési ágban játszik kiemelt szerepet (az intézmények háromnegyedénél), és ebben a körben a legerősebb az új feladatok kiszolgálásának, illetve az adatbiztonság növelésének igénye is. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mit csinálunk szabadidőnkben? -- Leginkább olvasunkFEL

A magyarok főként az olvasást tartják a megfelelő tevékenységnek szabadidejük eltöltésére, de a tévé is fontos szerepet játszik életünkben -- derül ki a GfK Hungária friss felméréséből. A válaszok alapján elmondható, az olvasás a legelterjedtebb magyar szabadidős tevékenység. A nők 20 százaléka, míg a férfiak 13 százaléka vesz kézbe hetente többször könyvet, összességében pedig 25 százalék azok aránya, akik soha nem olvasnak könyvet. Emellett a válaszadók 69 százaléka hetente többször olvas újságot, a felsőfokú végzettségűek között alig akad olyan, aki soha ne olvasna valamilyen sajtóterméket vagy könyvet. A csak nyolc általánossal rendelkezők 39 százaléka soha nem olvas könyvet, 11 százalékuk pedig az újságok híreire sem kiváncsi. - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kevés a pénz az OSZK-nakFEL

Beázik a tető, életveszélyes a külső homlokzat, valamint elavult az elektromos hálózat a budai Várban lévő Országos Széchényi Könyvtárban. A főigazgató szerint a két héttel ezelőtti csőtörés a legkisebb gondjuk: a pénzhiány miatt lassan minden tönkremegy. Pedig itt nemzeti kincseket őriznek. Két héttel ezelőtt egy olyan cső tört el a könyvtár falában, ami a tervrajzokon nem is volt látható. Hetvenhat hírlapköteg és több könyv is elázott. Amit tudtak, eredetivel pótoltak, illetve kiszárítottak, és most a könyvsajtóban állnak vagy visszakerültek kiszellőztetett helyükre. Ötvennyolc köteg hírlapot és hatvanhárom könyvet speciális eljárással, úgynevezett liofilizálással mentenek meg: lefagyasztják, majd a vizet közvetlenül párává alakítva kivonják, így nem ragadnak össze a lapok. - F: jan. 24.

Hírforrás:
2006. február 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Határon Túli Magyarok Zenéje hangversenysorozat -- és CD-k könyvtáraknakFEL

Böszörményi Gergely, a budapesti Periferic Records hanglemezkiadó vezetője: 'Az a távolabbi célunk, hogy ezeket a koncerteket rendszeressé tegyük, konkrétan, hogy két-háromhavonta elvigyünk egy-egy zenekart valamelyik határon túli városba. Viszont szembe kell nézni azzal, hogy meg kell teremteni előbb a kezdeményezés anyagi alapját. Másként is biztosítani szeretnénk ennek az igényes zenének a jelenlétét a határon túli közösségek életében. Felhívásunkra 75 független kiadó 450 féle CD-t adományozott arra a célra, hogy azokat felajánljuk a határon túli területeken működő egy-egy könyvtárnak. Arra a következtetésre jutottunk, hogy itt, Kárpátalján a magyar főiskola lenne az a többség számára hozzáférhető hely, ahonnan az érdeklődők a legkönnyebben kikölcsönözhetnék ezeket a CD-ket.' - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikus könyvtáros alapszak PécsettFEL

A könyvtár a XXI. század elején már nem poros könyvek és raktárak gyűjtőhelye, hanem a legkorszerűbb tájékoztatási intézmény és tudásközpont -- hazánkban is. Ezt bizonyítja, hogy a könyvtár szak az új bolognai típusú felsőoktatási rendszerben Pécsett önálló alapszakként indul 2006 szeptemberében. A Pécsi Tudományegyetem informatikus könyvtáros szakját a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar keretei között gondozó Könyvtártudományi Intézet alapvető küldetése, hogy az új szellemiségű könyvtáros hivatás szakembereit végre a Dunántúlon is és magas színvonalon -- nappali és levelező tagozaton, illetve alap, diplomás és kiegészítő formában -- képezze. A könyvszerető, a bölcsész érdeklődésű jelentkező ugyanúgy megtalálhatja a számítását, mint az informatika, a számítógép, a média, a világháló elkötelezettje. Az Intézet szorosan együttműködik a PTE Egyetemi Könyvtárával, a TTK Matematikai és Informatikai Intézetével, a megyei és a városi könyvtárakkal. Européer felnőttoktatási szellemiséget is képviselve, a Könyvtártudományi Intézet a hagyományos könyvtárosképzést természetes módon egyesíti az információmenedzsereknek, a tudástársadalom professzionális szolgáltatóinak, a kulturális esélyteremtés 'animátorainak' a képzésével. - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közös könyvtárprogram fogyatékkal élőknek is -- Gyergyó és FüredFEL

Kettős célt szolgál az a balatonfüredi könyvtár által elindított program, amelyhez idén a gyergyószentmiklósiak is csatlakoztak. Az 'Itt a kezem, nem disznóláb!' elnevezésű programban fogyatékkal élő, illetve szellemi sérült gyerekeknek, valamint egészséges társaiknak szerveztek közös foglalkozást a városi könyvtárban Gyergyószentmiklóson. A közös foglalkozás kezdeményezője, a balatonfüredi könyvtár tavaly Benedek Elek meséi köré csoportosítva szervezett hasonló rendezvényt. A gyergyószentmiklósi könyvtár 2006-tól kapcsolódott be a programba, a közös foglalkozásokon itt is, és Balatonfüreden is a gyergyói Bíró László tanító és író meséit dolgozták fel. 'A program célja, hogy az ép, egészséges gyermekek megismerjék a fogyatékkal élőket, tanulják meg elfogadni őket, hogy támogatást nyújtsanak, ha éppen erre lenne szükségük. Céljaink között szerepel az is, hogy olyan gyerekeket hozzunk be a könyvtárba, akik egyébként nem jönnének el' -- mondta Bákai Magdolna könyvtárigazgató. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárak állami 'EU-információs' támogatásaFEL

Honnan szerezhetünk információt az EU-ról? A kérdésre a legkézenfekvőbb válasz az lenne: az internetről. Magyarországon viszont még mindig kevesen rendelkeznek internethozzáféréssel. Marad tehát a könyvtár, ami mindenki számára elérhető. A Miniszterelnöki Hivatal idén is meghirdette a közkönyvtárak uniós támogatása elnevezésű pályázatot, hogy a lakosság minél szélesebb rétegeihez jussanak el a naprakész információk. Gyárfásné Dr. Fekete Judit (MEH, EU Kommunikációs Főosztály): 'A közkönyvtári program célja, hogy a kistelepüléseken -- legyenek azok kicsi városok vagy annál kisebb, ötezer fő alatti települések -- az emberek hozzájuthassanak azokhoz az uniós tematikájú kiadványokhoz, azokhoz az Unióról szóló újdonságokhoz, amelyek érdeklik őket. Másrészt pedig célja az is, hogy rendezvényeket szervezzenenek, ahol az uniós információs források rendelkezésre állnak, és ott mindenki megtudja azt, ami őt érdekli.' - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Debrecenben nem jó lakni?FEL

Elkészítette Debrecen stratégiai auditját a Demos Magyarország. A kutatóintézet szerint a város helyzete rosszabb, mint ahogy azt gondoljuk. A cívisvárosban a kulturális intézményeket általában meglehetősen kevesen látogatják. Talán az egyetlen kivétel a mozi. A színház látogatottságának adatai különösen kedvezőtlenek. Hasonlóan kedvezőtlen a városban hozzáférhető múzeumok és a könyvtárak látogatottsága is. - F: jan. 26.

Hírforrás:
2006. február 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Piacra kerül az Élet és TudományFEL

Meg kíván szabadulni a veszteséges tudományos ismeretterjesztő lapok - az Élet és Tudomány, a Természet Világa és a Valóság -- kiadásának nyűgétől a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. (MHK). A nagy múltú orgánumok első körben várhatóan viszszakerülnek eredeti gazdájukhoz, a TIT-hez, ám rövidesen olyan szakmai befektetőre is szükség lesz, aki képes a veszteség finanszírozására vagy még inkább eltüntetésére. Az említett lapok a saját bevétel mellett jelentős támogatásokat is szereztek -- többek között az NKA-tól és az oktatási tárcától --, ezek a források azonban szűkülnek. A 'valódi' médiapiacra azonban eddig nemigen merészkedtek ki, amit az is jelez, hogy hirdetési részleggel, illetve hirdetési bevétellel gyakorlatilag nem rendelkeztek. - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az információ-Arató -- életútFEL

Bibliotecha Emlékéremmel tüntette ki Bozóki András kulturális miniszter dr. Arató Antalt, a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár nyugalmazott, címzetes igazgatóját. Kisgyerek volt, amikor kitelepítették családját Budapestről Jászapátiba, ahova 50 kilós csomagokat vihettek. Így csak egy-két kedvenc könyv kelt útra velük. Apja, nagyapja katonatiszt volt, tehát osztályidegennek, X-esnek minősültek. Akkoriban még egy Dumas-regény is kincs volt, kézről kézre adták egymásnak, miként a Vadölőt és a többieket. A kitelepítés utáni amnesztia „szabad“ költözködést tett lehetővé, ám Budapestre nem mehettek vissza... - F: jan. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Fejér Megyei Hírlap

Összetartja a könyvtár a település nemzedékeit -- TikosonFEL

Igazi közösségi színtér a falu könyvtára. A teremnek egyedülálló múltja van: régen ez volt a pártház és a templom is egyben. Még ma is az egyik falon a címer és a zászlók vannak, vele szemben pedig egy kereszt. Kivételes alkalmakkor még most is misét celebrálnak a könyvek között, és az önkormányzat is itt tartja rendezvényeit. A nyugdíjasok is összejárnak néha, a fiatalok pedig rendszeresen ülnek le a számítógép elé. Emellett természetesen könyvtárként is működik. 'Szombat délutánonként vagyunk nyitva -- mondta Vida Józsefné könyvtáros. -- A fiatalok leggyakrabban interneteznek vagy játszanak a számítógépen. Sokszor még vasárnap is bekéretőznek, mikor hárman-négyen összejönnek. Az idősebbek pedig leginkább a folyóiratokat böngészik.' Jelenleg nyolc folyóirat is jár. A kiskönyvtár újabb könyvek fogadására készül, hogy még több olvasnivalót tudjon kínálni. A Marcali Városi Könyvtártól kapnak köteteket a mozgókönyvtári szolgáltatáson keresztül. Az önkormányzat már meg is vette az új polcokat. Egyrészt az újságoknak, másrészt pedig hogy az érkező könyveknek helye legyen. - F: jan. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az ifjúsági regények a legkedveltebbek CsesztregenFEL

Az általános iskolás gyermekek az ifjúsági regényeket, a középiskolások a kötelező olvasmányokat, a felnőttek pedig újabban a lektűröket keresik leginkább a falukönyvtárban. 'A regisztrált olvasók száma 157 fő, ők a tavalyi évben összesen 1750 alkalommal látogattak el hozzánk -- magyarázta Nagy Lászlóné könyvtáros-tanár. -- Jó részük általános és középiskolás, de vannak felnőtt olvasóink is. Ők az elmúlt években a lektűröket, könnyedebb szépirodalmi műveket, illetve Márai Sándor és Wass Albert köteteit keresték leginkább. Mára azonban megváltoztak az olvasói szokások, nagyobb igény mutatkozik a gazdálkodással, például a méhészettel kapcsolatos szakkönyvekre.' - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap

Agostyán -- befejeződött a faluház és a könyvtár átalakításaFEL

Az épületeket február 3-án 16 órától avatják újra: az ünnepségen Hetényi Tamás tatai polgármester beszéde után a városrész lakói nevében Gyüszi László könyvtárigazgató veszi át az intézményeket. - F: jan. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

A nyilvános internet a kistelepülési könyvtárakban -- cseh felmérésFEL

Podjavoričko dél-csehországi kistérség, tíz település önkéntes szövetsége, ahol minden település rendelkezik könyvtárral, a könyvtárak fele pedig nyilvános interneteléréssel. Az állami támogatásnak köszönhetően a kistérség lakosainak 85%-a használhatja a világhálót, leginkább a gyerekek, az ifjúság és a térség turisztikai látogatói. A regisztrált használók egyharmada használja a webet. A könyvtárosok szerint az internethasználók keresései homogének és nagyon 'szegényesek':
- A helyi felnőtt lakosok általában foglalkoztatási vagy szünidei információkat keresnek.
- A turistákat az emailek és közlekedési információk érdeklik.
- Az általános iskolások fele iskolai dolgozatokhoz keres anyagot, másik fele játszik. Csak ők kérnek szakmai segítséget a könyvtárostól.
- A középiskolások elektronikus levelezést, közlekedési információkat, tanulmányi anyagokat keresnek.
- A felsőoktatási hallgatók leginkább a bankszolgáltatást és az online kereskedelmet használják.
A kistérség lakosainak passzivitása a potenciális használók szükségleteiből ered. A vidéki lakosság a jól informáltsághoz alacsonyabb szinteken is talál megfelelő forrásokat, a vidéki értelmiségiek körébe tartozók pedig otthon is rendelkeznek internettel. Az internettel nem rendelkező családok gyermekei és fiataljai többnyire szórakozásból használják a netet. Az iskolában ingyenes az internet, a könyvtárban fizetni kell érte. Így a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok nem is jönnek a könyvtárba internethasználatért. A plzeni területen végzett kutatások igazolták, hogy a regisztrált olvasók 78%-a azért nem érdeklődött az internet iránt, mert az iskolában 40% ingyen hozzáfér, 14% pedig otthon rendelkezik vele. Az internet nem vonzott jelentősebb számú használót a könyvtárakba. A potenciális használók az internet kedvéért sem váltak könyvtárhasználókká. A használók legkisebb csoportja a helyi felnőtt lakosság, többségük egy papírkára felírt címmel érkezik. Ők egyszeri, célzott és ritka, ún. szituációs használók. Az eszközként való használathoz szükség volna hatékonyabb keresési képességre, információs írástudásra. Tanítani csak tanultan lehet: az internetet mint az élethosszig tartó tanulás eszközét először azoknak kell megtanulniuk, akik a többieket tanítják. A nyilvános internethasználattal a potenciális 85%-ból csak 5% él.

Régebbi hírforrás(ok): Novotná: Veřejný internet v malých vesnických knihovnách z pohledu municipálního managementu. In: Čtenář 2005/4. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/4., ref.: Prókai M., Manci: link

MEK-es könyvsikerekFEL

A Magyar Elektronikus Könyvtár 2003-ban elindított új szolgáltatása többféle statisztikát is tartalmaz, melyekkel figyelemmel kísérhető a napi 25-30 ezer látogató érdeklődésének alakulása. Minden könyv borítólapján van egy számláló és ennek az előző havi növekedése alapján készül egy 'Sikerlista': link A jelenlegi, a decemberi adatokat mutató lista élén -- érthető módon -- a karácsonyi énekek szövegének és kottájának gyűjteménye áll. Mivel ez a rangsor csak egy hónapra vonatkozik és csak a borítólapok megtekintését veszi számításba, ezért sokszor előkelő helyen vannak az új könyvek (mert ezek a MEK kezdőlapján, vagyis feltűnő helyen is megjelentek néhány napig), valamint a leggyakrabban hivatkozott régi anyagok (mivel ezek borítójára sok helyről mutatnak linkek). Sikerlistánkban jól nyomonkövethető volt a Nagy Könyv akció is: a digitálisan is elérhető művek többsége hónapokig benne volt az első 100-ban. Egy másik statisztika 1 teljes év letöltési adataiból (napi mintegy fél millió fájl-letöltést kielemezve) készül: link Egy 'letöltésnek' tekintjük azt, amikor valaki letöltötte a teljes dokumentumot, vagy ha a dokumentum több részből áll, akkor a kezdőlapot lehívta. (Tehát, ha valaki pl. egy több ezer HTML-oldalból álló lexikonban lapozgat, az is csak egyetlen 'letöltés'-nek számít.) Ebben a listában a keresztnevek eredetének és jelentésének magyarázata áll az élen (75,749 letöltéssel), majd elsősorban különböző kézikönyvek (pl. Helyesírási szabályzat, Életrajzi lexikon) jönnek, de meglepően sok verseskötetet is találunk az élbolyban. (Az első 10 között volt rendszeresen József Attila összes verse is, amíg sajnálatosan le nem kellett vennünk a nyilvános szolgáltatásból.) De az 'alapművek' mellett szerepelnek olyan praktikus könyvek is, mint a feng-shui alapjai vagy egy, a 19. század végén kiadott magyar szakácskönyv.

Hírforrás:
2006. február 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Moldován István

A Kelet-pesti Régió havi hírleveleFEL

A hírlevél alkalmanként kb. 20-25 hírrel jelenik meg és közel 60 olvasó kapja. Előnye: költséghatékony, közvetlenül jut az érdeklődőhöz, feltehetően növeli a honlapra visszatérők számát. Felépítése: az általános adatokat követően a 'Hónap gondolata írásról, olvasásról' következik, majd kerületenkénti bontásban: kulturális, közművelődési információk, hírek, aktualitások (pl. nyitva tartás változás, könyvtárfelújítás, -átadás, olvasópályázatok, felhívások), állomány- hírek, új szolgáltatások, várható események, legfrissebb programok, állománygyarapodás (újdonságok, könyvajánlók), képes beszámolók eseményekről stb. Egyszerre célozzák a felnőtteket és a gyerekeket, mondván: 'a kisgyerektől a nyugdíjasig mindenki találjon benne a számára érdekes eseményt, rendezvényt, hírt'. - F: jan. 25.

Régebbi hírforrás(ok): Földényi Krisztina közlése alapján

A névjegy sok mindent elárul tulajdonosáról!FEL

Egy apró papírdarabka, amelyet ismerkedéskor átnyújtunk a másik félnek -- hangozhat a névjegy definíciója. Ennél azonban jóval többről van szó, hiszen a névjegy sok mindent elárulhat a tulajdonosáról, s már egy kis- és középvállalkozás sem engedheti meg magának, hogy csak úgy 'kutyafuttában', a sarki névjegykártyásnál készíttesse el. - F: jan 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Web 2 -- szép, új virtuális világFEL

Pontosabb, személyre szabott információt, gyors online munkát, testreszabható webes felületeket és szolgáltatásokat, közösségi internetezést és csoportos, együttműködő munkavégzést ígér a web 2-ként emlegetett új internetes hullám. - F: jan 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megduplázódott felhasználószám a VateránFEL

A link online aukciós piactér 1 év alatt megduplázta regisztrált felhasználóinak számát. A piaci előrejelzéseket túlszárnyalva az oldalon átmenő forgalom 2005-ben is duplájára nőtt és meghaladta a 2,6 milliárd forintot. A piactérre feltöltött termékek száma 3 és félszeresére növekedett a tavalyi év során, vagyis meghaladta a 3 600 000 darabot. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A könyvadományozók ránk hagyják a szemetüketFEL

A Könyvtároskisasszony link képregény-ajánlata: link - jan. 18.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Barátok közt -- iwiwFEL

Karinthy Frigyes megálmodta, az internet lehetővé tette, egy magyar fiatalember megvalósította, így most már tényleg csupán hatismerősnyi távolságra vagyunk az USA elnökétől, Gáspár Győzikétől vagy Brad Pittől. Az iwiw.hu címen elérhető oldal -- a rövidítés az International Who Is Who, vagyis a nemzetközi ki kicsoda kifejezésből adódik -- az egyik legelső volt a közösségtérképező honlapok között. A 2002 márciusában induló kísérlet először csak az alkotó baráti körének ismerősi adatbázisaként szolgált, ám villámgyorsan kinőtte eredeti kereteit, s mára a legnagyobb magyarországi virtuális kollektíva lett. A közösségbe meghívóval lehet bekerülni, amit bármelyik tag küldhet. Az új belépő ezután szabadon kutakodhat az adatbázisban, s ha ismerősre bukkan, fölveszi a listájára, s e jelölés az érintett jóváhagyó visszaigazolása után lép életbe. Ilyen, úgynevezett szimmetrikus iWiW-kapcsolatból úgy másfél milliót tartanak számon az oldal üzemeltetői. - F: jan 26.

Hírforrás:
2006. február 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Életveszélyes könyvek könyvtáraknakFEL

Akár életveszélyt is okozhat két, gombákkal kapcsolatos szombathelyi kiadvány. A kötetek egyik szerzője szerint a technikailag minősíthetetlen színvonalú fotók alapján lehetetlen beazonosítani a bemutatott gombákat. A gombaszakértő, Zagyva Tibor elmondta: a két kiadvány -- a Gombászok kézikönyve és a Gombakatalógus -- még tavaly, egy pályázat által támogatott program keretében jelent meg. Az összesen 13 milliós összköltségvetésű projektnek csak egy része volt a kötetek megjelentetése, önmagában erre 1,2 millió forint állt rendelkezésre, csakhogy a kiadványok a legkevésbé sem elfogadhatóak. Zagyva Tibor szerint gyanítható, hogy még csak nem is nyomdában készültek. A fotókon ábrázolt gombák színe torz, a mikológus úgy vélte: ezek alapján lehetetlen egy adott fajt helyesen beazonosítani. A köteteket főként könyvtáraknak, iskoláknak szánták, de arról nincs információja, hogy hazánkban hova jutottak el a könyvek, elvileg az egész országban bárhol fellelhetők. - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvként is elérhető lesz a német WikipediaFEL

A tervek szerint 2007 januárjában jelenne meg a Wikipedia szabadon hozzáférhető internetes lexikon német változata hagyományos könyv alakban is. Első lépcsőben 100, egyenként 800 oldalas kötetet dobnának piacra egységesen 15 eurós áron. Sikeres eladások esetén ezeket követné a többi példány. Tény, hogy első hallásra meglehetősen érdekesnek tűnik az ötlet, hiszen a Wikipedia olyan egyetemes mű, amelyhez bárki hozzáírhat, belejavíthat, emiatt pont a világhálón vált ismertté. Könyvként ez a lehetőség elveszne és kérdéses az is, hogy miként fogadnák az emberek a könyvvé vált online lexikont. A Zenodot Kiadói Társaság azonban eltökélte, hogy megvalósítja az elképzelést és nem szándékozik megmásítani az elhatározását. Az ötlet ugyanakkor nem új, hiszen korábban a Wikipedia 'atyja', Jimmy Wales nyilatkozott úgy, hogy néhány éven belül piacra akarják dobni a Wikipediát könyvként is. - F: jan. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

itforras.hu: tematikus portál várja az érdeklődőketFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tematikus portált indított a
link webcímen az információs társadalom fejlesztésével foglalkozó
szakemberek számára. - F: jan. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Végleges a Google NewsFEL

Két és fél év után a Google News link elhagyta a "beta" jelzőt. Az oldal olyan új funkciókkal egészült ki, amelyek a cég vezetői szerint már elegendőek a végleges szolgáltatáshoz. A Google News 2003 szeptemberében indult azzal a céllal, hogy egy egységes felületet adjon a különböző híroldalakon elérhető anyagok közötti tájékozódásra. Az oldalon több mint négyezer internetes újság és jelentősebb blog anyagai között kereshetünk. A kezdőlap az elmúlt időszak legfontosabb híreit emeli ki téma szerint csoportosítva. A rendszer indulásakor rögtön nagy vihart kavart. A szolgáltatás ugyanis sokak szerint sértette a nagyobb internetes hírportálok érdekeit, így például az AFP perrel fenyegetőzve érte el híreinek eltávolítását. Elméletben azért, mert felhasználta ezen oldalak anyagait azok beleegyezése nélkül, gyakorlatilag pedig azért, mert a cég nem biztosított prioritást ezeknek. Az oldalt teljes mértékben egy algoritmus állítja össze, amely a hírt elsősorban annak témaköre és fontossága szerint osztályozza. Ez utóbbit elsősorban az alapján állapítja meg, hogy hány különböző sajtótermék foglalkozott vele. A Google News jelenleg 22 regionális változatban, 10 különböző nyelven érhető el. Sajnos magyarul (még?) nem. - F: jan. 24.

Hírforrás:
2006. február 01.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról