Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/6., 2. 8.

Közkönyvtárak Ontarióban -- és nálunk
Kényszerszünet a Széchényi könyvtárban?
NKA-kiírások könyvtáraknak -- perspektivikus-e a minőségbiztosítás támogatása?
Az OCLC NetLibrary eBook gyűjteménye Távol-Keleten is siker
Használók bevonása a szerzeményezésbe (vagy kölcsönzésbe)
Kemény kötések
Hátul kullogunk az internet-hozzáférésben
Weblap-módszertani felmérés: nemzeti könyvtárak
Új konstrukcióban, feleakkora költséggel működik tovább a Közháló
Globális WiFi kezdeményezés -- Google és Skype
Szülők és gyermekek: tényleg "hálótársak"?
Nagyon időrabló a munkahelyi e-mailezés
Mennyit keresnek a nők?
Vármondák Edit nénivel -- Salgótarjánban
Felvételizőket segíti a könyvtár Tamásiban
Több faluban viszik házhoz az olvasnivalót -- Sásd
Ajándék a huszonötezredik könyvtárlátogatónak
Tiltakoznak az újságírók az EU által indítandó televízió ellen
Egymilliárd kinyomtatott magyar újság
Se könyvtár, se videotéka -- a netre viszi filmjeit a Warner
Franciaország újabb lépést tett a fájlcserélés legalizálása felé
Milliókat kérnek a sárospataki könyvek hazahozataláért
Védett tanúkkal a munkaadók ellen
Letiltotta a BMW-t a Google
Kilenc tulajdonság, amelyre vadásznak a munkaadók
Személyi problémák kezelése a munkahelyen
Gének döntik el, kiből lesz könyvmoly?
Csevegő szolgáltatást indított a Google
Új összefoglaló site a mobilmarketingről
Ingyenes adatbázis-kezelő az IBM-től
Interaktív térképek és népszerűségi grafikongyár az FN-en


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Közkönyvtárak Ontarióban -- és nálunkFEL

Kanada tíz tartományából a legnépesebb Ontario a maga 10 és fél milliós lakosságával. Épp megfelel a hazai nagyságrendnek. 2003-ban összesen 446 önkormányzat működött, ehhez viszonyítva a könyvtárfenntartó testületek száma 266 (az itthoni tizede).
- Minden második lakosnak (5,13 millió) van közkönyvtári olvasójegye (nálunk 1,45 millió, minden hetedik-nyolcadiknak). 1114 szolgálati hely várja az olvasókat (nálunk háromszorosa),
- 8525 számítógéppel, ebből internetes kapcsolattal 6162 (nálunk 2004-ben 6030 gép, ebből 4695 hálózatba kapcsolva).
- Összkiadás forintban 81,6 milliárd (nálunk 17,2 milliárd -- negyede-ötöde).
- 106 millió kölcsönzés a 32 millió kötetnyi (kölcsönzési) állományból (ezt egészíti ki a 3,3 milliós referensz állomány, együtt tehát 35 millió), -- nálunk 32 millió kölcsönzés 45 milliós állományból (ott egy főre 10, nálunk 3 kölcsönzés).
- 1220 teljes munkaidős könyvtáros szakember + több mint 5 ezer segítő (összesen 6500 munkatárs teljes munkaidőre számítva) -- nálunk 3800 könyvtári munkatárs (a kanadai 60%-a).
- 196 ezer küldött könyvtárközi kölcsönzés -- nálunk 44 ezer.
Következtetés: a feltételekben közelítünk, a teljesítmény alapján messze vagyunk
Ontariotól. A szervezet ott áramvonalas, itt mérhetetlenül széttagolt.

Régebbi hírforrás(ok): link (ref., és magyar adatok: SP)

Kényszerszünet a Széchényi könyvtárban?FEL

A megszokott egy helyett akár két hónapig is zárva tarthat nyáron az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), mivel állami juttatásaik tervezett csökkentése miatt nincs elegendő pénz a gyűjtemény működtetésére -- mondta Monok István főigazgató.
Újabb beszerzések nélkül is 530 millió forintra van szükség az OSZK fenntartására, ám a 130 milliósra tervezett idei saját bevételükhöz a jelenlegi elképzelések szerint csak 340 milliós állami jutatás társulna, amihez ehhez még legalább 140 millióra volna szükség, "hogy nullán legyünk" -- mondta a főigazgató.
"Ha nem változik az előirányzat, hosszabban be kell zárnunk" -- mondta, megjegyezve, a nyári szünet egyhónapos meghosszabbításával 40 millió forintot takaríthatnának meg, "lényegesen tehát ez sem változtatna a helyzeten". Monok István egyben felhívta arra is a figyelmet: mivel az elmúlt fél évben kétötödével megemelkedett látogatószám jelentős hányadát diákok adják, nem megoldás, ha előbbre hozzák a nyitvatartási idő végét. Szólt arról is: anyagi nehézségeik miatt évek óta kiadják a megőrzésre javasolt köteteket is, mivel nincsen keretük arra, hogy egy példányt csak a raktárnak tegyenek félre. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

NKA-kiírások könyvtáraknak -- perspektivikus-e a minőségbiztosítás támogatása?FEL

A meghirdetett prioritások: könyvtári szolgáltatások korszerűsítése, a minőségbiztosítás bevezetése a könyvtárakban, az emberek önálló tájékozódási képességének fejlesztése, egészségkárosodottak könyvtári ellátásának javítása.
-- Több felmérés tanúsága szerint (pl.: The loyality connection : secrets to customer retention and increased profits / Bob Thompson, March 2005; vagy ld.: link ) a használókkal való kommunikáció, az ügyfélszolgálat minősége több mint kétszer jobban meghatározza az ügyfélmegtartást; csökkenti a lemorzsolódást. Ez pedig nagy gond a hazai könyvtáraknál, főként a fiatal felnőttek korosztályánál. A használókkal való kommunikáció támogatása tehát sokkal nagyobb eredménnyel kecsegtethet, mint maga a minőségbiztosítás évtizedes szorgalmazása. Vagy legalább az ügyfélkommunikáció minősége kerülhetne előtérbe ;-)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az OCLC NetLibrary eBook gyűjteménye Távol-Keleten is sikerFEL

Az OCLC NetLibrary elnevezésű elektronikus gyűjteménye ma 400 kiadótól 107 ezer e-könyvet kínál olvasóinak. Legújabb megállapodásuk szerint Tajvan és Hong Kong 48 egyetemi könyvtárának használói 50 ezres választékhoz juthatnak hozzá a hét bármely órájában. A felelősök szerint ma a hálózaton nem elérhető anyag nem vonzza a diákokat. Világszerte már 13 ezer könyvtár olvasói élhetnek a NetLibrary korszerű szolgáltatásával.

Régebbi hírforrás(ok): link (ref.: SP)

Használók bevonása a szerzeményezésbe (vagy kölcsönzésbe)FEL

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára tervezett kiállítás megrendezéséhez a lakosság segítségét is kéri a szegedi Somogyi-könyvtár. Az októberre tervezett tárlaton a közgyűjteményben őrzött korabeli napilapok mellett a forradalom idején megjelent plakátokat, röplapokat és más nyomtatványokat is szeretnének bemutatni. A rendezők arra kérik az eredeti dokumentumokkal rendelkezőket, járuljanak hozzá a tárlat anyagának gazdagításához, s kincseiket bocsássák a könyvtár rendelkezésére. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kemény kötésekFEL

Az UNESCO világemlékezet-listájára nemrég felkerültek a corvinák. Kevesen
tudják, hogy e szétszóródott gyűjtemény negyede milyen -- sok esetben
vargabetűkkel tarkított -- politikai manőverezések nyomán került vissza
Magyarországra.

Hírforrás:
2006. február 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): HVG 67-69. p.

Hátul kullogunk az internet-hozzáférésbenFEL

Európán belül a fejlett skandináv országokban használják legtöbben az internetet legalább havi rendszerességgel. Ugyan Albánia a sereghajtó, de hazánk is csak a 29. helyen végzett, derül ki az osztrák Fessel-GfK jelentéséből. Magyarország a 29. helyet foglalja el a rangsorban, hazánkban ugyanis a 15 éven felüli népesség (8,5 millió állampolgár) 33,2 százaléka fér hozzá az internethez. Közülük még kevesebb, mindössze 23,8 százalék tekinthető tényleges internet-felhasználónak, azaz csatlakozik havonta legalább egyszer a hálóra. - F: febr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Weblap-módszertani felmérés: nemzeti könyvtárakFEL

A nemzeti könyvtárak hagyományos szerepkörük mellett egyre inkább nyitnak a nagyközönség felé. Ebben fontos szerepet kaptak a nemzeti könyvtárak weblapjai. A szerzők egy felmérés keretében kilenc európai ország (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Dánia, az Egyesült Királyság, Horvátország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia) nemzeti könyvtárának weblapját elemezték. Az elemzés szempontjai különböző általános és speciálisan a nemzeti könyvtári weblapokra vonatkozó irányelvek alapján (...) történtek. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a fejlettebb országok weblapjai jobban követik a tartalmi irányelveket. A nem a tartalomra vonatkozó irányelvekre lényegében ugyanez áll, de ezeknél még sok a teendő. A vizsgálat a következő hibákra hívja fel a figyelmet: elírások, szükségtelen és zavaró előugró ablakok, agresszív hirdetések, a figyelmet elvonó animáció, az opciók feltüntetésének hiánya, a kontextusfüggő információk (utolsó frissítés, felelős szerkesztő) közlésének elmulasztása, következetlen terminológia, 'halott' csatolások, a fontos csatolások nem megfelelő elhelyezése, elavult információk közlése, a legkorszerűbb információtechnológia azonnali alkalmazása (vannak, akik még fejletlenebb eszközöket használnak), a csatolásokhoz nincs magyarázat, olvashatatlanok a betűtípusok, zavaróak a színek, nem élnek a hipertextes lehetőségekkel.
A tartalmat illetően az elemzők kiemelték az alapvető információk fontosságát. Amire a használónak feltétlenül szüksége van: a nyitvatartási idő, az elérhetőségi adatok, rövid történet, szerepkör, küldetés, szabályozó dokumentumok. A könyvtár gyűjteményét tekintve tájékoztatni kell arról, hogy mi áll rendelkezésre, és -- ez talán még fontosabb is lehet -- arról is, hogy mi nem. A hagyományos szolgáltatások (és termékek) mellett az online szolgáltatások bemutatására is sort kell keríteni. Az online katalógusokat kiemelten kell feltüntetni, megfelelő és célratörő információk kíséretében. A nemzeti bibliográfiák megjelenítésére nagyon sokféle megoldást alkalmaznak a könyvtárak; ajánlatos a honlapról közvetlen csatolást létesíteni.

Régebbi hírforrás(ok): Pisanski--Zumer: National libraries and their websites. In:Alexandria 2005/1. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/4., ref.: Hegyközi I., Manci: link

Új konstrukcióban, feleakkora költséggel működik tovább a KözhálóFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a 2006. évi költségvetésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően nyilvános közbeszerzési eljárásokat írt ki az iskolák és egyéb közintézmények internet-hozzáférését biztosító szolgáltatások ellátására. Az új Közháló tenderek sikeres lebonyolítása esetén a következő három évben az állam feleakkora költséggel tudja majd biztosítani az intézményeknek az internetszolgáltatást. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Globális WiFi kezdeményezés -- Google és SkypeFEL

Olyan nagynevű cégek, mint például a Google vagy a Skype együttesen mintegy 22
millió dollárt készülnek befektetni egy kezdeményezésbe, amelynek lényege a WiFi
hozzáférések megosztása lenne világszerte. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Szülők és gyermekek: tényleg "hálótársak"?FEL

Ausztrál felmérés számol be a szülők és gyermekeik igencsak különböző hálózati viselkedéséről. Pontosabban: a szülők abban a hitben vannak, hogy lényegében kézben tartják gyermekeik internet-használatát. Pedig A gyerekek 43%-a töltött le olyan tartalmakat, amelyekről inkább ne tudjon a szülő. A szülők 56%-a úgy érzi, hogy eléggé tájékozott gyermeke hálózati viselkedése dolgában. A gyermekek negyede szerint a szülőnek fogalma sincs, hol kószál ő a hálón. A szülők 71 %-a gondolja, hogy gyermeke információkeresésre használja az internetet, pedig a gyerekek szerint csak 23%-uk. A szülők 84%-a állítja, hogy gyermekével együtt szokott barangolni a hálón. - F: febr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagyon időrabló a munkahelyi e-mailezésFEL

Új járvány terjed Európában, az e-mailfüggőség. Egy, a Symantec internetbiztonsági cég megbízásából készített felmérés eredménye szerint a "kórban" a számítógép-felhasználók mintegy háromnegyede szenved. Egy-egy keményebb e-mailfüggőnek akár nettó két munkanapja is rámehet hetente a levelezésre -- derül ki az 1700 nagyvállalati dolgozó megkérdezésén alapuló kutatásból. 20 százalékuk krónikusan függő, azaz pánikba esik, ha nem fér hozzá elektronikus leveleihez. A megkérdezettek fele napi két óránál többet tölt levelei nézegetésével, 15 százaléknál pedig ez az idő meghaladja a négy órát. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennyit keresnek a nők?FEL

Bérezés, munkaerő-piaci érvényesülés, politikai döntéshozatal, oktatásban való részvétel, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés -- többek között ezek azok a területek, ahol egyértelműen kimutatható, hogy a nők hátrányos helyzetben vannak a férfiakkal szemben. A Világgazdasági Fórum egyik tanulmánya 58 országban vizsgálta a nemek közötti szakadék mélységét, Magyarországot a 24. helyre sorolták. - F: febr. 3.

Hírforrás:
2006. február 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Vármondák Edit nénivel -- SalgótarjánbanFEL

Február 4-én, szombaton 10 órai kezdettel tartják meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtár gyermekkönyvtári részlegén az Edit néni könyvespolca című rendezvénysorozat újabb részét. Ezúttal nógrádi vármondák, regék, legendák címmel. A szervezők és Edit néni, Patakiné Kerner Edit előadóművész szeretettel várnak minden olyan érdeklődő gyermeket, aki szereti a meséket, a kézműveskedést, alkotást, s a szombat délelőttöt egy jó társaságban, kellemes környezetben szeretné tölteni. A programsorozat első része tavaly tavasszal kezdődött a könyvtárban. Kezdetben csökkentlátó gyermekek bevonásával szervezték az összejöveteleket, majd folyamatosan bővült a résztvevők köre. - F: febr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felvételizőket segíti a könyvtár TamásibanFEL

Diáksarok várja januártól a Könnyü László könyvtár látogatóit Tamásiban. Miskolczi Zoltánné, az intézmény igazgatója elmondta, ezzel kívánnak segíteni a középiskolásoknak a továbbtanuláshoz. Olyan kézikönyvek, szótárak, lexikonok, rövidített kötelező olvasmányok és felvételi tájékoztatók találhatók itt, amelyekből a diákok egyszerűbben tudnak felkészülni a felvételire. Így mindent egy helyen megtalálhatnak a diákok. A könyvtárban arra is figyeltek, hogy minden könyvből két példány legyen, hiszen az olvasók az eredeti helyükön is megtalálhatják ezeket a kiadványokat. - F: febr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több faluban viszik házhoz az olvasnivalót -- SásdFEL

Sásd Legalább kettővel nőhet idén azoknak a településeknek a száma, amelyeket a hegyháti város kulturális intézménye lát el kölcsönözhető könyvekkel. A kistérségi társulás segítségével a Sásdi Művelődési Központ és Könyvtár a múlt évben tizenhat községbe szállított olvasnivalót, tájékoztatott Nagyné Mayer Ágnes intézményvezető. A mozgókönyvtári ellátásra további öt település jelentkezett, de lehet, hogy ebből három --Bakóca, Tormás és Szágy -- a megyei könyvtár szolgáltatását választja majd. Bikallal még tárgyalásokat folytatnak, Alsómocsoláddal viszont már megállapodtak. A kistérségi társulás segítségével számítógépeket, ezekhez könyvtári szoftverprogramot, gépkocsit, berendezéseket, internet-bekötést biztosítanak mindenütt. A könyveket szállító buszt a tavaszra állíthatják üzembe, és a számítógépek beszerzése is folyamatban van. A Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán pedig a helyi könyvtárosok képzésére sikerült pénzt szereznie a sásdi bibliotékának. - F: febr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ajándék a huszonötezredik könyvtárlátogatónakFEL

Az alapítása 125. évét ünneplő Somogyi-könyvtár idei, jubileumi esztendejében megajándékozza minden huszonötezredik látogatóját. A Dóm téri bibliotéka bejáratánál elhelyezett forgalomszámláló berendezés tegnap délelőtt, a szegedi Turcsik Imre érkezésekor jelezte: idén éppen ő lépett be huszonötezredikként a könyvtár kapuján. Az olvasónak könyvet és emléklapot nyújtott át Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárigazgató. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tiltakoznak az újságírók az EU által indítandó televízió ellenFEL

Az EU saját TV-vel szeretné növelni az uniós állampolgárok informáltságát, az újságírók azonban manipulációtól tartanak. Talán még az Európai Bizottság tagjai sem számítottak akkora viharra, mint amekkora azt a minapi bejelentésüket kísérte, mely szerint egy televíziós csatorna segítségével szeretnének minél több uniós információt eljuttatni az állampolgárokhoz. Mint arról oldlaunk is beszámolt, az alkotmány kudarcára reagálva a bizottság elhatározta, hogy minél jobban igyekszik informálni az állampolgárokat az Unió eseményeiről. A tiltakozó újságírók azonban attól félnek, hogy az adófizetők pénzéből próbál meg az Unió sikerpropagandát folytatni. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egymilliárd kinyomtatott magyar újságFEL

Jó üzlet tévéműsorújságot kiadni, hiszen öt is megfér egymás mellett a hazai lappiacon. Hetente összesen több mint egymillió darab fogy ezekből a műsorajánlókból. Egyebek között ez is kiderül a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) héten közzétett, több mint kétszáz lapnak a tavalyi év utolsó negyedének példányszámait bemutató gyorsjelentéséből. A Matesz adatai szerint Magyarországon évente több mint egymilliárd újságpéldányt nyomtatnak. Ezek hatvan százaléka naponta kerül az olvasók kezébe. A példányszámlistából -- amely immár szabadon böngészhető a link honlapon -- két ingyenes, a fővárosban terjesztett újság emelkedik ki: a 770 ezres Théma és a 747 ezres Budapesti Piac. Aztán hatalmas szakadék, majd a Story magazin következik, igaz, abból hetente 361 ezer példány már pénzért kel el. Egy év alatt összességében csökkent az országos napilapok példányszáma, mind a bulvár, mind a politikai újságoké. A listán három-három szerepel ezekből (Népszabadság, Magyar Nemzet, Népszava), illetve (Blikk, Színes Bulvár, Napi Ász). A hitelesített példányszámú politikai lapokból naponta 248 ezer fogy, a bulvár újságokból ennél valamivel több, 261 ezer. Külön kategória az ingyenes Metró, amelyből 346 ezret vesznek el az olvasók. A hazánkban évente kinyomtatott egymilliárd újságból minden ötödik ingyenes. A nyomdákból kikerülő lappéldányok közül 142 millió remittenda a kiadó nyakán marad. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Se könyvtár, se videotéka -- a netre viszi filmjeit a WarnerFEL

Az Apple zeneletöltő szolgáltatásának, az iTunes-nak a sikerén felbuzdulva a Warner Bros. fizetős szolgáltatás indításába fog. A társaság reményei szerint így konkurálni tudnak a peer-to-peer (P2P) hálózatokkal, és a jövőben komoly bevételt hoz majd nekik a filmek legális letöltése. - F: febr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Franciaország újabb lépést tett a fájlcserélés legalizálása feléFEL

A francia kormány tovább lépett annak tervének a megvalósítása felé, amely a zenék és filmek internetes cseréjét legálissá tenné -- ezzel a lépéssel keresztezve a szórakoztatóipar hosszú évek óta tartó kalózkodás ellenes erőfeszítéseit. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Milliókat kérnek a sárospataki könyvek hazahozataláértFEL

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-'56) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Államnak fizetnie kell a sárospataki könyvtár Szovjetunióba hurcolt köteteinek hazahozataláért. - F: febr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Védett tanúkkal a munkaadók ellenFEL

A jövőben jogsértés esetén nem csak munkaadója jelenlétében teheti meg terhelő vallomását a munkavállaló. Erre az új jogszabályok a védett tanú fogalmának bevezetésével teremtenek lehetőséget. Tavaly novemberben lépett életbe a módosított közigazgatási hatósági eljárási törvény, mely komoly változást hozhat a munka világában. A törvény elsősorban az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyeletnek (OMMF) biztosít szélesebb jogokat ellenőrzéseik és vizsgálataik során, melyekkel igyekeznek rászorítani a munkavállalókat a törvény betartására. A legjelentősebb nóvum a védett tanú fogalmának és intézményének a bevezetése. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Letiltotta a BMW-t a GoogleFEL

Sok cég szinte bármire hajlandó azért, hogy az online keresési listák élén 'landoljon'. A vállalatok akár még arra is képesek, hogy megpróbálják manipulálni a keresőket. A BMW is megpróbálkozott ezzel, de felsült. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kilenc tulajdonság, amelyre vadásznak a munkaadókFEL

Ha tisztában vagy vele, hogy melyek azok a tulajdonságok és képességek, amelyek a munkaadók szerint az ideális dolgozó sajátjai, lépéselőnyből indulhatsz az állásinterjún. A legértékesebb tulajdonságok három nagy csoportba oszthatók, az átvihető, azaz munkakörtől független tulajdonságok, az önmenedzsment körébe tartozó adottságok, illetve a munkaspecifikus szakértelem. Ha ez utóbbi megvan, akkor az első két kategóriában tartozó elvárásoknak kell megfelelned, hogy favoritként szállhass ringbe a pozícióért. Átvihető tulajdonságok:
- kapcsolatteremtési képesség,
- kommunikációs képesség,
- számítógépes szakértelem,
- gondolkodásmód, ill. a döntéshozó képesség.
Az önmenedzsmenttel összefüggő tulajdonságok:
- szervezőképesség,
- időmenedzselés,
- önmarketing,
- egészség és életmód,
- pénzmenedzsment. - F: febr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Online; link

Személyi problémák kezelése a munkahelyenFEL

Barátságtalan kollégák? Nemtörődöm főnök? Az ilyen és ehhez hasonló problémáknak megvan az ellenszere, némi taktikázás és odafigyelés formájában. Tippjeink segítségével még a legszúrósabb kolléga is megszelidíthető. - F: jan. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gének döntik el, kiből lesz könyvmoly?FEL

Egy ausztrál kutatás szerint gének befolyásolják, hogy egy gyerekből könyvmoly lesz-e. Egy kutatócsoport szerint a gének, nem pedig az esti mese gyakorol hatást arra, hogy a gyerek szeret-e majd olvasni, vagy nem. Ez a tanulmány az első, mely kimutatja, hogy a géneknek milyen hatása van a hat évnél fiatalabb gyerekek olvasási képességeire. - F: febr. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Csevegő szolgáltatást indított a GoogleFEL

A Google bejelentette Gmail Chat nevet viselő szolgáltatását, amellyel a felhasználók egyetlen kattintással küldhetnek azonnali üzenetet email postafiókjukból. Az ígéretek szerint az is látható lesz mikor érhető a beszélgetőtárs, és a chatelések elmenthetőek lesznek email formájában. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új összefoglaló site a mobilmarketingrőlFEL

Elkészült a link oldal, mely állandóan frissített információkat tartalmaz az ágazatról. Magyar és külföldi esettanulmányok, a jogi szabályozás és kutatások is szerepelnek a linkgyűjteményben. Az oldal célja, hogy minél átfogóbban adjon információt a hazai és nemzetközi mobilmarketing lehetőségeiről és eddig elért eredményeiről az olvasók számára. A folyamatosan bővülő oldal szerkesztője a Mobilpont, mely már öt éve specializálódott mobilmarketingre. -F: jan. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes adatbázis-kezelő az IBM-tőlFEL

Kis és közepes vállalatok, magánszemélyek, egyesületek, alapítványok a legfőbb célközönsége az IBM Magyarország által február 7-től kínált, ingyenes DB2 adatbázis-kezelőnek, a DB2 UDB Express-C Edition-nek. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interaktív térképek és népszerűségi grafikongyár az FN-enFEL

Magyarország összes választókerületének adatait elérheti navigálható térképünk segítségével! A grafikongyárkban több évre visszamenőleg megtekintheti a pártok népszerűségi mutatóit. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról