Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/11., 3. 16.

A Wikipedia és a Britannica összecsapása -- kultúrák harca is
30%-os azonnali költségmegtakarítást eredményez az IT outsourcing
A könyvtár elárverezésével kezdődött -- Sotheby's siker
Kultúra: együtt könnyebb lehet? Összevonás Pécsett
Fordításhoz, nyelvtanuláshoz és nyelvelemzéshez -- klasszikus szövegek a MEK-ből
Nemzeti bibliográfia -- értelmezhető-e a digitális korban?
Mennyire eredményesek a webhasználók a dokumentumkeresésben?
Külső könyvliftek Minneapolis könyvtárában
Új könyvtár épül Budafokon
Miskolc honlapja a legjobb
Hatalmas az érdeklődés a sárospataki könyvek iránt
A motiváció hiánya gátolja az internet elterjedését
Még illúzió a fogyatékkal élők esélyegyenlősége
Kitüntetések március 15. alkalmából
Menedzselt kreativitás -- akár könyvtárban is próbálható :-)
HR-stratégiák: Kezeljük emberként a dolgozót!
Wilson gyémánt és az önsorvaszó kapcsolatdeficit
Játékszabályok, kapaszkodók, irányok
Kövületek kontra modernizáció
Mennybemenetel vagy túlélés? (I.)
Heti hetes könyvlista: Dan Brown háromszor
Ugye nem könyvért jött? -- Zalaegerszeg
Meztelen ebéd a könyvtárban
A GEANT elért Szabadkáig
Parkinson-évforduló
Politikai tájoló
Polblogok itthon is -- jönnek a választások
Szövegfeldolgozás XML alapokon -- Bíró Szabolcs könyve
Nyitott könyv a rejtélyekről
Pray-as-you-go -- imádság MP3-mal
Graffiti.hu: on-line ifjúsági magazin indult
Caravaggio minden munkája: Egy lehetetlen kiállítás
BBC hírarchívum
Túl sok a stressz?
'One Entry to Research' -- egy kritikus blog
Közvélemény 48 óra alatt
OSZK: megszépült homlokzat
Az amerikai könyvtárak 95%-a érhető el online
Észt könyvtárak -- fejlődés az utóbbi 10 évben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A Wikipedia és a Britannica összecsapása -- kultúrák harca isFEL

A Britannica Enciklopédia nemzedékek számára jelentette a tudás megtestesülését. Sokan ezért ma vegyes érzésekkel tekintenek a Wikipéda indulására. [link Az alulról építkező, dinamikus, nonprofit, webalapú enciklopédiának folyamatosan növekszik a népszerűsége (havi kb. 2.5 milliárd oldalletöltéssel) és mérete (több mint 873.000 cikk és 43.000 önkéntes szerkesztő építi az angol nyelvű változatot, az összes támogató pedig több mint 89.000 fő, akik 2.550.000 cikket gondoznak több mint 200 nyelven). Növekedésével párhuzamosan erősödött a feszültség közte és a Britannica között, mely most több mint 65.000 szócikket tartalmaz, melynek 35%-át dolgozta át a 2005-ös nyomtatott kiadványba, elektronikus anyaga pedig 120.000 szócikk körüli). A Britannica a papírkiadás mellett DVD-n és CD-ROM-on is megjelenik. A két enciklopédia közötti harc legdurvább jele a Wikipédiának az az oldala, amelyen a Britannicában megjelent hibás adatokat korrigálják. (ref.: MG) - F: márc. 6.
-- A méltán patinás Encyclopedica Britannica nem először szenved vereséget a felpörgő információs társadalomban. Majdnem megszűnéséről szólt 2002-ben a következő cikk: link .

Régebbi hírforrás(ok): link

30%-os azonnali költségmegtakarítást eredményez az IT outsourcingFEL

A múlt héten tartotta első sajtótájékoztatóját az EuroWeb International tulajdonú, három informatikai vállalkozás (Navigator Kft., AM-IT Rt., Wallitrade Kft.) összeolvadásával létrejött, az informatikai erőforrás-kihelyezés terén tevékenykedő Navigator Informatikai Zrt. Az IT outsourcing ma már tisztán üzleti döntés -- jelentette be a NAVIGATOR Informatika Zrt. a sajtótájékoztatón. A cég konkrét számításokkal bizonyította állítását, miszerint az informatikai outsourcing szinte bármelyik cég és intézmény számára több mint 30%-os, azonnal megmutatkozó költségcsökkenést eredményezhet. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A könyvtár elárverezésével kezdődött -- Sotheby's sikerFEL

Évforduló: 1744. márc. 11.: Elárverezte Samuel Baker londoni könyvkereskedő egy brit főrend könyvtárát, s ezzel elindult a Sotheby´s, a világ legnagyobb árverési cége. Azóta egy kocsma hátsó szobájában működő, egyszemélyes vállalkozásból a világ minden műgyűjtőjének Mekkája fejlődött ki.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kultúra: együtt könnyebb lehet? Összevonás PécsettFEL

A megye és Pécs vezetése tárgyalásokat kezd három pécsi intézmény összevonásáról. Kékes Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke szerint azonban mindezt nem a kényszer diktálja. Tasnádi Péter, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, hogy a héten egyeztet a város és a megye az összevonás ügyében, egyelőre nem tudni, hogy milyen formában és milyen fenntartásban működik majd az új intézmény. Ám az már biztos, hogy a városi és megyei könyvtár integrációjára sor kerül, annál is inkább, mert 2010-re megépül a közös intézmény, a Tudásközpont, amely több lesz, mint hagyományos könyvtár. Ezt a legkorszerűbb informatikai felszereltsége, a kutatószobák vagy az internetes kávézó garantálja. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fordításhoz, nyelvtanuláshoz és nyelvelemzéshez -- klasszikus szövegek a MEK-bőlFEL

Már csaknem száz -- nagyrészt a MEK-ből származó -- magyar digitális szöveget tartalmaz az IntraText Digital Library link . Az olasz kezdeményezésű projektben 37 nyelven, több mint 6000 dokumentum (nagyrészt klasszikus irodalom és vallásos szöveg) olvasható egy speciális hipertext rendszerben, melyben minden szóhoz konkordancia-listák vannak kapcsolva, vagyis a szó összes előfordulásának szövegkörnyezete is megnézhető. A fordításhoz, nyelvtanuláshoz és nyelvelemzéshez egyaránt jól használható rendszert különböző statisztikák is kiegészítik. Az IntraText részletes ismertetése a link címen olvasható. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Moldován István

Nemzeti bibliográfia -- értelmezhető-e a digitális korban?FEL

Megkaptuk a MEK-be Dippold Péter PhD-dolgozatát link , amelyet február hó folyamán védett meg a szerző. 'Dolgozatom középpontjában az áll, hogyan reagál a nemzeti bibliográfia hagyományos műfaja az Internet megjelenésével megváltozott külső viszonyokra, milyen eszköztárral rendelkezik a jövő kihívásaival szemben. ... új típusú dokumentumok és az Internet megjelenésével ez a helyzet gyökeresen megváltozott. Egyik pillanatról a másikra a nemzeti kiadványtermés körébe tartozó hatalmas dokumentummennyiség keletkezett. Ráadásul nemcsak a mennyiség növekedett meg ugrásszerűen, hanem a hordozó médium is változott, ezáltal a hagyományosan kialakított technikák változtatás nélkül többé nem alkalmasak a bibliográfiai számbavétel megvalósítására.' - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Moldován István közlése nyomán

Mennyire eredményesek a webhasználók a dokumentumkeresésben?FEL

Hogyan fognak hozzá a használók egy konkrét elektronikus dokumentum megkereséséhez, amikor maguk választhatják meg a módszert -- a kérdésre egy angol felmérés kereste a választ, mely megállapította:
-- A résztvevők túlságosan kötődtek a megszokott felülethez, amelyen rendszeresen keresnek.
-- A problémát rendszerint az okozta, hogy a résztvevők nem értették meg a keresési stratégia felépítésének jelentőségét, illetve nem rendelkeztek megfelelő szintű jártassággal a keresés terén.
-- A legtöbben autodidakta módon sajátították el az internettel és a webbel kapcsolatos azon ismereteket, amelyekről úgy gondolták, hogy szükségesek. Ebből következően túlságosan a megszokott kezdőoldalukra vagy a kedvenceikre támaszkodnak.
-- A résztvevők közül néhányan nem ismerték a webcímek szerkezetét, így a megszokott felület és a kedvencek nélkül képtelenek voltak maguktól rájönni, hogy mi lehet a dokumentumot közlő hivatal weboldalának címe.
-- Amennyiben a webet valaki információkeresésre, és nem kifejezetten szórakozásra használja, meg kell értenie az eszköz működésének a lényegét, illetve szert kell tennie a megfelelő készségekre, amelyek segítségével azt hatékonyan tudja használni.

Régebbi hírforrás(ok): Bond: Web users' information retrieval methods and skills. In: Online Information Review (2004) 4. Referálva: eTMT, 2006/2., ref.: Tóth M.

Külső könyvliftek Minneapolis könyvtárábanFEL

Aki először jár az Országos Széchenyi Könyvtárban, minden bizonnyal meglepődik a falak mögött közlekedő és jellegzetes csilingelésükkel szürreális hangulatot sugárzó könyvszállító csillék ötletén. A most épülő minneapolisi központi könyvtár innovatív liftjei kissé másfajta aurát teremtenek az olvasáshoz. A multimédia és az építészet ötvözésére tesz kísérletet Minneapolis új könyvtára. Az év végén átadandó épület legszembetűnőbb érdekessége az a két lift, melyek külső oldalfalán feliratokon fut az éppen kikölcsönzött, az előjegyzésbe vett és a katalógusban keresett könyvek listája. Az összefüggő LED-rendszer segítségével a föl-le ingázó, a komplexum oldalán közlekedő lifteken betűnként olvashatóak a könyvek gerincein szereplő adatok (magyarán a szerző neve és a mű címe). - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új könyvtár épül BudafokonFEL

Jövő júniusra felépül az új könyvtár Budafokon, jelentette be Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója. Az építkezés heteken belül megkezdődik. A terveket Hegedűs Péter Ybl-díjas építész készítette. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Miskolc honlapja a legjobbFEL

Másodszor osztották ki az e-go díjakat önkormányzati honlapok elismeréséért; idén a fődíjat Miskolc kapta. 'Az előző évhez képest ötven helyet előreugrott a sorban a borsodi megyeszékhely honlapja, amely idén elvitte az abszolút győztesnek járó első és egyben különdíjat' -- mondta az MTI-nek Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője szerdán. -- A községi és nagyközségi kategóriában Pellérd, Görcsöny, Vajszló helységek kerültek a dobogóra, utánuk Bük, Törökbálint a sorrend. A városok között Százhalombatta lett az első, majd Szentendre, Gyula, Göd és Hajdúszoboszló következik -- tette hozzá. A nagyvárosok között -- ebben a csoportban kaptak helyet Budapest és kerületei is -- Székesfehérvár vitte el a pálmát, a második helyre Sopront és Budapest Székesfővárost sorolták holtversenyben, majd Pécs, Zalaegerszeg és Szombathely következik -- ismertette a rangsort Veres László. - F: márc. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, MTI, link

Hatalmas az érdeklődés a sárospataki könyvek irántFEL

Nagy az érdeklődés a Magyar Nemzeti Múzeumban látható sárospataki könyvek iránt. Juhász Sándor közművelődési főosztályvezető elmondta, hogy a megnyitó utáni napokban négyezren voltak kíváncsiak a könyvekre, ez három-négyszerese az átlagos forgalomnak. - F: márc. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A motiváció hiánya gátolja az internet elterjedésétFEL

Éves szinten 40 százalékkal nő az otthoni internetpenetráció, de még mindig az uniós átlag mögött kullogunk -- állapítja meg egy, a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) készített tanulmány. Ennek okaként sokszor a kevés számítógépet, a magas árakat, illetve a kevés magyar nyelvű tartalmat emlegetik. Az FN által megkérdezett szakemberek ezzel szemben a legfőbb korlátnak a motiváció hiányát látják. A KSH legfrissebb adatai szerint 2005 negyedik negyedévének végére az internet-előfizetések száma meghaladta a 907 ezret, ami 22 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időpontjában, és 9 százalékkal haladta meg az előző negyedévit. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Még illúzió a fogyatékkal élők esélyegyenlőségeFEL

A jogi háttér megteremtése nem elég a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci integrációjához. A civil szervezetek munkájára és a cégek általános szemléletváltására is szükség van. Gerlach Otília, az értelmi sérült emberek nyílt munkaerőpiaci integrációjával foglalkozó Salva Vita Alapítvány foglalkoztatási tanácsadója szerint a cégek azért nem foglalkoztatnak értelmi sérülteket, mert az emberek, a munkáltatók nem tudják pontosan, mivel is állnak szemben. Keverik az értelmi fogyatékosságot a pszichiátriai betegségekkel, nincsenek tisztában azzal, mit várhatnak el tőlük, magatartásbeli problémáktól tartanak. Ez elsősorban azzal magyarázható -- fűzte hozzá a szakember --, hogy Magyarországon az embereknek nincsenek tapasztalataik fogyatékosokkal, nincsen kultúrája az együttélésnek. - F: márc. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kitüntetések március 15. alkalmábólFEL

Magyar Bálint szakminiszter március 13-án az oktatás területén kimagasló teljesítmények elismeréséül kitüntetéseket adott át. A Magyar Köztársaság elnöke a miniszterelnök előterjesztésére Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Balogh Mihálynak, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatójának, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Benkőné Gulyás Editnek, a zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola, Zeneiskola, Napközi Otthonos Óvoda és Könyvtár igazgatójának. - F: márc. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Menedzselt kreativitás -- akár könyvtárban is próbálható :-)FEL

A SAS, az informatikai ipar egyik jelentős vállalkozása figyelemre méltó eljárásokat alkalmaz munkatársainak motiválására, hogy a lehető legjobban kihasználja meglévő erőforrásait. Vázlatszerűen néhány jellemző a Harvard Business Manager cikkéből:
-- Technológiaspecifikus konferenciákra küldi munkatársait motivációképpen. Bátorítja a kapcsolatépítést a nagyobb szoftverközösségen belül is. Ösztönzik a publikálást, kiadványok szerkesztését, hogy a munkatársak demonstrálhassák tudásukat.
-- Gyakran korszerűsítik a munkaeszközöket.
-- Egyetlen funkciót sem helyeznek ki, a portástól a büfésig mindenki SAS-alkalmazott.
-- Nagy gondot fordítanak arra, hogy a munkatársak elől elhárítsák az akadályokat; akár cégen belül, akár azon kívül.
-- Ellenzik a sok túlórát, mondván: 'nyolc óra munka után feltehetően csak a hibákat halmozzák.'
-- Nincs mesterséges határvonal az 'öltönyösök' és a 'melósok' között, mert mindenki 'melós'.
-- A menedzserek másik szerepe a munkatársak 'összehozása', hogy ötleteiket megbeszélhessék, ezzel segítsék elő az innovációt.
-- Nem kap büntetést, aki hibákat követ el egy jobb termékhez vezető úton.
-- Az ügyfélelégedettség figyelése óvja meg a SAS-t attól, hogy tehetséges műszakiak vidéki klubjává váljon.
-- Míg a részvényárfolyam csak azt jelzi, hogy a részvényesek elfogadnak vagy elutasítanak valamit, a fogyasztó azt is megmondja, miért és hogyan, és kész együttműködni a tökéletesítés érdekében.
-- A SAS weboldalán és telefonon keresztül naponta összegyűjti ügyfelei panaszait és javaslatait, és foglalkozik velük.
-- Évente rendez felhasználói konferenciákat, melyen az ügyfélkör implicit igényeit is igyekszik kibányászni. Az ügyfélkapcsolatokban ugyanis kreatív energia keletkezik, melyet kihasználnak.
-- Az SAS költségvetésének 26%-át fordítja K+F-re.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzselt Kreativitás / Richard Florida, Jim Goodnight. In: Harvard Businessmanager (2006. február) p. 75-81

HR-stratégiák: Kezeljük emberként a dolgozót!FEL

A humánerőforrást egy kis cégnél maga az első számú vezető, a nagyobb vállalatoknál a főnök egyik fő bizalmasa koordinálja. A személyzeti kérdések kulcsfontosságúak a vállalati sikerek elérésében -- derült ki az Institute for International Research a HumanPower 2006 című konferenciáján. - F: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Wilson gyémánt és az önsorvaszó kapcsolatdeficitFEL

Az információs társadalom kialakulása érdekében szükséges együttműködések részleges vagy teljes hiánya aggodalomra adhat okot. A kérdést a kortárs társadalomtudomány is sokféle formában boncolgatja. A modernizáció négy faktora, az állam, a tudomány, a politika és a civil szféra csúcsait összekötve kapott, Wilson-gyémántnak nevezett alakzathoz fűződő tézis szerint a modernizáció sikerét nem az egyes szereplők teljesítménye, hanem az azokat összekötő csatornák -- vagyis az együttműködés, a kommunikáció -- minősége határozza meg. Azokban az országokban, ahol hiányzik vagy rossz minőségű az említett négy terület együttműködése, sokkal kevesebb a termékeny transzformáció, az egymásról szerzett tudás, alacsonyabb szintű a koordináció, a modernizációs stratégia, mint ott, ahol ezek a csatornák egészségesen működnek. Magyarország is az előbbiek közé tartozik. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Játékszabályok, kapaszkodók, irányokFEL

Szabó Katalin az információs társadalom elkötelezett, de nem kritika nélküli híve. A Corvinus Egyetem PhD-hallgatóit oktató professzor asszony a nálunk már előrébb járó országok tapasztalataiból kiindulva, de a hazai, az átlagemberek között is megtalálható 'innovátorok' világát, gondolkodásmódját felvillantva sokak számára segít felkészülni az eljövendő világ kihívásaira, az új társadalmi keretek elfogadására, lehetőségeinek kiaknázására. A témát alaposan feldolgozó, magatartáskutató férjével közösen írt, várhatóan még idén az Akadémiai Kiadónál megjelenő monográfiájában -- az átmenetinek tekintett információgazdaságot összefüggő rendszerként véve szemügyre -- a gazdasági játékszabályok változásainak mikéntjére keresi a választ. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Kövületek kontra modernizációFEL

A társadalom mindig is tudásalapú volt, ezért nincs értelme csak a mára, illetve a jövőre vonatkoztatva tudásalapú társadalomról beszélni. Nem a tudomány egésze, hanem időnként az egyes területei fejlődnek gyorsabban. Korábban -- ma már tudjuk, hogy tévesen -- 2000-re többek között a Mars elérését jósolták, ám az utóbbi időben az űrkutatás és a közlekedés fejlesztési üteme lelassult. Felgyorsult viszont az információ-hozzáférés, -elérés és -gyűjtés üteme, rendelkezésre állnak hozzá a eszközök, és igyekszünk is rajtuk keresztül minél több információhoz jutni. Tudásrobbanás helyett ezért inkább informatikai robbanásról lehet beszélni, amelynek hatásaira való felkészülésben a közép- és felsőoktatásnak kellene élenjárnia. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennybemenetel vagy túlélés? (I.)FEL

Ahhoz, hogy az információs társadalom felé vezető úton ne tévelyegjen annak állítólagos haszonélvezője, az ember, a sokat hangoztatott lelkesítő jövőképen túl nem árt szembenézni a bennünk tornyosuló félelmekkel. Ezeket megértve és ahol lehet, orvosolva legalább mi magunk, a gazdasági, a civil, a politikai és a tudományos élet szereplői nem válunk a fejlődés gátjává. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Heti hetes könyvlista: Dan Brown háromszorFEL

A Libri múlt heti sikerlistája nem sok meglepetéssel szolgál, mindössze egy új könyv bukkan fel a legnépszerűbb kötetek között. Az viszont rögtön a lista élén. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ugye nem könyvért jött? -- ZalaegerszegFEL

Emeletes házak mögött, a park fáinak árnyékában alig látszik a csöppnyi épület, mely otthont ad az 1959-ben alakult Szakszervezetek Zala Megyei Tanácsa Központi Könyvtára utódjának. A szűk folyosón 'klasszikus' piros-zöld árnyalatú futószőnyegen mehetünk végig, a pulton ugyan már van számítógép, de az asztalon még ott lapulnak a régről ismert katalógusok: Palkóné Bálint Ágota és Farkas Józsefné rendezgeti őket. -- Ugye nem könyvért jött? -- viccelődött egyikük az éppen betérő törzsvendéggel, majd magyarázatképpen hozzátette: -- Mondta múltkor a felesége, hogy ne adjak több könyvet, mert rá meg nem jut elég ideje...

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap, márc. 10.

Meztelen ebéd a könyvtárbanFEL

A New York-i Közkönyvtár újabb beat-kincseket szerzett. William S. Borroughs nálunk talán leginkább a Meztelen ebéd című regényéről lehet ismert -- egyike volt a beat-nemzedék tagjainak, akik közül a legismertebbé Jack Kerouac vált Úton című regényével, s Allen Ginsberg a generáció meghatározó költészeti alkotásával, az Üvöltéssel. - F: márc. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A GEANT elért SzabadkáigFEL

A vajdasági magyar kutatási, oktatási és közgyűjteményi intézmények a legkorszerűbb optikai adatátviteli technológiával bonyolíthatják adatforgalmukat bármely magyarországi intézménnyel. - F: márc. 13.

Hírforrás:
2006. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Parkinson-évfordulóFEL

1993. márc. 9.: Cyril Northcote Parkinson angol történész, publicista halála (szül. 1909. júl. 30.). A világháború után Szingapúrba költözött, 1960-ban az angliai Guernsey szigetén telepedett le. A Parkinson törvénye című szatirikus könyve 1958-ban jelent meg és egy csapásra híressé tette nevét. A mű ironikus, szellemes kommentárok és aforizmák gyűjteménye a bürokráciáról és a korrupcióról. Összesen hatvan könyvet írt, közöttük törvénykönyvének folytatásait, novellákat, szakcikkeket. Közben évekig tanított Amerikában is, ottani egyetemek vendégprofesszoraként. Életének vége felé cikkeivel elsősorban a jövedelemadó és egyéb adófajták ellen vívott szenvedélyes harcot.

Hírforrás:
2006. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Politikai tájolóFEL

Választások közeledtével ismét érdekesebbé válnak a politikai tartalommal is rendelkező oldalak. Ezek közül az egyik interaktív eszköz a politikai tájoló, amely tesztkérdésekre adott válaszok alapján mutatja meg, hogy Gandhihoz, Sztálinhoz, Margaret Thatcherhez vagy éppen Friedmanhoz állunk-e ideológiailag közelebb. A teszt lelőhelye: link

Hírforrás:
2006. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Polblogok itthon is -- jönnek a választásokFEL

A politikai blogok külföldön már évek óta a legnépszerűbb blogok között vannak. Minthogy ez a médium itthon csak az utóbbi időkben kezdett rohamosan elterjedni, várható volt, hogy a választások beköszöntével nálunk is nagy népszerűségre tesznek szert. A politikai tartalmú blogok egyidősek a mai blogokkal. Elsőként a 2001-es amerikai elnökválasztáson figyelt fel rájuk a világ, ám jelentőségük és az emberekre gyakorolt hatásuk még elég alacsony volt. A szeptember 11-i események után azonban egyre jelentősebb figyelem fordult ezek felé... - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szövegfeldolgozás XML alapokon -- Bíró Szabolcs könyveFEL

Az SGML 'öccseként' aposztrofált XML nyelv lehetőséget biztosít a korszerű szövegtárolásra, segítségével biztonságos, könnyen kezelhető és újra feldolgozható szöveges állományok hozhatók létre. Többplatformos jelölőnyelv, azaz egyformán viselkedik különböző számítógépeken és operációs rendszereken, kódolása viszonylag egyszerű, könnyen elsajátítható. Nyílt, gyártófüggetlen és a teljes internetes közösség támogatását élvezi. Nem véletlen tehát, hogy az egyik legfontosabb alkalmazási területe a szövegfeldolgozás. A könyv útikalauz, mely bevezeti olvasóit az XML alapú szövegfeldolgozás világába. Ugyanakkor nem csupán azt mondja el, hogy milyenek és hogyan hozhatók létre az XML dokumentumok, hanem mindezt a szövegjelölés során alkalmazott két legnagyobb jelölésrendszer, a TEI és a DocBook példáin keresztül mutatja be. Ám ezen kívül áttekintést ad jó néhány, az XML-hez kapcsolódó és annak alapjain nyugvó olyan technológiáról, melyek ismerete elengedhetetlen a felhasználók számára is kezelhető formátumok létrehozásához. A leginkább informatikusok, informatikus-könyvtárosok, képző intézmények (egyetemek, főiskolák) oktatói és hallgatói, illetve a szövegfeldolgozás 'időtálló' formátumai iránt érdeklődő szakemberek forgathatják nagy haszonnal.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyitott könyv a rejtélyekrőlFEL

Titkosítás és adatrejtés című könyvét nyitja meg és teszi ingyenesen hozzáférhetővé weboldalán a NetAcademia Oktatóközpont. A saját fejlesztésű Webkönyv technológiával publikált, közel 400 oldalas szakkötet igazi csemege, hiszen a terület átfogó bemutatása jegyében a GSM-kommunikációban használt, eddig nem publikált titkosító algoritmus is megtalálható benne. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Pray-as-you-go -- imádság MP3-malFEL

Az imádságban is felhasználhatók a legmodernebb technika eszközei -- erre bizonyíték az a kezdeményezés, amelyet nagyböjtben indítottak el Angliában. A honlapról hangfájlok tölthetők le, kifejezetten a hordozható MP3-lejátszóval rendelkezők számára, akik így a munkába vagy iskolába járás közben is imádkozhatnak. Az egyes egységek átlagosan 10 percesek, zenét, szentírási részleteket, elmélkedéseket tartalmaznak. A kezdeményezés jezsuita médiaszakemberektől származik, a Loyolai Szent Ignác lelkületéhez igazodó elmélkedéseket brit jezsuiták írják. Az 'imafájlok' a következő honlapon találhatók: link . - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Graffiti.hu: on-line ifjúsági magazin indultFEL

Megjelenésében és tartalmában is fiatalos honlap jelent meg a közelmúltban a világhálón. A graffiti.hu online ifjúsági magazinon fiatal újságíró-palánták kortársaiknak írnak azokról a hírekről, eseményekről és problémákról, amelyek a mai tizenéveseket foglalkoztatják. - F: márc. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Caravaggio minden munkája: Egy lehetetlen kiállításFEL

Az új digitális technikák használata lehetővé teszi, hogy a nézők elé odategyük híres művészeti alkotások életnagyságú reprodukcióit. Ennek eredményeképpen a múzeumok akár olyan lehetetlennek tűnő kiállításokat is létre tudnak hozni, mint hogy Caravaggio összes művét egy helyen mutatják be -- ez olyan feladat, amit valódi művészeti alkotásokkal nem lehetne elérni. Ezt az utazó kiállítást az olasz műsorszóró cég, a RAI, valósította meg. A kiállítás weboldala: link - F: . jan. 5.


BBC hírarchívumFEL

A BBC News próbaidőszakra megnyitja archívumát a brit nagyközönség előtt. Letölthetővé válik közel 80 riport elérése az elmúlt 50 év olyan kiemelt jelentőségű eseményeiről, mint a Berlini Fal leomlása, a katonák elűzése a pekingi Tiananmen térről, és elérhetők lesznek kulisszák mögötti felvételek Anglia 1966-ban Nyugat-Németország felett aratott győzelméről. A filmek szabadon letölthetők, megnézhetők és felhasználhatók egyedi alkotások készítéséhez. A legérdekesebb alkotásokat be is mutatnák. A filmeket Creative Archive Licence licenc (link alapján lehet elérni. Archívum: link , Licence: link - F: jan. 4.

Hírforrás:
2006. március 16.  • Továbbküldöm a hírt

Túl sok a stressz?FEL

A Times Online közzétette egy, a munkahelyi stresszre vonatkozó felmérés eredményeit. Ezek szerint 'könyvtárosnak lenni több stresszel jár, mint a sürgősségi osztályon dolgozni, egy 125 mérföld/órával száguló expresszvonatot vezetni vagy egy osztálynyi neveletlen gyereket tanítani.' - F: . jan. 12.

Hírforrás:
2006. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

'One Entry to Research' -- egy kritikus blogFEL

Ezt a blogot egy olyan projekt részeként hozták létre, amelynek célja, hogy kritikusan értékelje az olyan multidiszciplináris hivatkozási adatbázisokat, mint a Web of Science, a Scopus és a Google Scholar. A projekt felelőse a svéd Umea Egyetem Orvosi Könyvtára. 'A blog használata egy módszer arra, hogy dokumentáljuk a projekt során használt értékeléseket, és hogy az olvasókat bevonjuk a munkába hozzászólásaikon keresztül. A fő cél nem az, hogy a projekt munkanaplóját kapjuk meg, vagy hogy híreket, közleményeket tegyünk közzé, hanem inkább egy dokumentációs blogot szeretnénk létrehozni. Nem csak bejegyzéseket tartalmazna, hanem Google Scholar GYIK, Scopus GYIK, Web of Science GYIK és Irodalmi hivatkozások oldalakat is. Az adatokat arra fogjuk használni, hogy alapot szolgáltassunk a svéd könyvtári közösség döntéséhez a Scopus és Web of Science díjköteles adatbázisok esetleges megvásárlásáról, valamint a Google Scholar ingyenes keresőprogram kiegészítő vagy kizárólagos használatáról.' Blog: link . - F: jan. 13.


Közvélemény 48 óra alattFEL

Az NRC Piackutató most bevezetett Klikk48 szolgáltatása keretében vállalja, hogy két napon belül végez el piac és közvélemény-kutatásokat, célcsoport-vizsgálatokat vagy reklámteszteket. Az interneten keresztül lekérdezett kérdőívek segítségével a hazai vállalatok, valamint a társadalmi- és az állami szervezetek szinte azonnal válaszokat kaphatnak az őket érdeklő kérdésekre.
-- A könyvtári integrált szoftver 48 órán belül is tesztelheti a közvéleményt, azaz megmutatja az adott pillanatban fontos könyveket (amelyeket elloptak, vagy éppen kikölcsönöztek :-) (MG)

Hírforrás:
2006. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

OSZK: megszépült homlokzatFEL

Befejeződött az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) homlokzatfelújítási programjának első szakasza, tehát elmúlt az állagromlás miatt támadt életveszély. A két hónapig tartó munkálatok nyomán a Budavári Palota "F" épületének északi homlokzata immár mind biztonsági, mind esztétikai szempontból kifogástalan állapotba került. A felújítást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 60 millió forinttal támogatta. A teljes rekonstrukcióhoz mintegy 425 millió forint szükséges. (MTI) - F: júl. 23.

Hírforrás:
2006. március 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az amerikai könyvtárak 95%-a érhető el onlineFEL

Egy az American Library Association (ALA) által készített felmérés szerint az idei évre 98,9 százalékra nőtt azoknak az egyesült államokbeli könyvtáraknak az aránya, amelyek ingyenesen elérhetők az interneten át. 2002-ben 95 százalék volt ez az arány, míg 1994-ben még csak 21 százalék. Ezenfelül a könyvtárak 18 százaléka biztosít vezeték nélküli hozzáférést és további 21 százalékuk tervezi ennek bevezetését egy éven belül. A mobil és széles sávú kapcsolatok inkább a városi intézményeknél jellemzőek, kevésbé a vidékieknél. A könyvtárak 40 százaléka alkalmaz valamilyen szűrőt a felnőtteknek szóló tartalmak kiszelektálására. Carol Brey-Casiano, az ALA elnöke hozzátette mindehhez, hogy az internetes érdeklődések száma a szervezetéhez tartozó intézményeknél az 1990-es évek elején regisztrált évi 500 millióról napjainkra 1,2 milliárdra nőtt -- írja a New York Times. - F: aug. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Észt könyvtárak -- fejlődés az utóbbi 10 évbenFEL

Ami az angol cikkírónak feltűnik: finn segítséggel újjáépült nemzeti könyvtár, sok könyvtáros több idegen nyelven beszél, lelkesedés az információtechnológia iránt, a tudományos akadémia saját intézeteit átadta az egyetemeknek, a viljandi könyvtáros tanszék részlegei: könyvtárosi, információtudományi, menedzsment. "A tartui városi könyvtár tereit és berendezéseit külső szerveknek térítésért bocsátja rendelkezésre, olyan mértékben, amilyent csak amerikai könyvtáraknál lehet tapasztalni. Az így befolyt összeget azonban nem az alapfeladatok finanszírozására fordítják, hanem új szolgáltatások bevezetésére, például laptopok ingyenes kölcsönzésére az egyetemi hallgatóknak. A könyvtár három fejlesztési súlypontja a nyitott hozzáférés (ingyenes internetes munkahelyek, laptopok a hallgatóknak), az elektronikus könyvtár (pl. a szakdolgozatok és disszertációk elektronikus formában érhetők el) és az informatikai műveltség (ez a könyvtár révén integrálódik az egyetemi tantervekbe)."

Régebbi hírforrás(ok): Simon: Estonia revisited -- Bibliotheken und Bibliothekare in Estland. In: Bibliotheksdienst 2004/12., ref.: Papp I., TMT, 7-8.legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról