Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/12., 3. 22.

Mi alapján választanak szponzorált partnert a nagyvállalatok?
Guardian-kampány a térítésmentes közszolgálati információért
Az elektronikus könyvek leírásai beépültek a katalógusba
Nehogy bibliográfiát mutass nekik!
Könyvtárak állománygyarapításának támogatása
Egy átlagos magyar városi könyvtárban 210 Ft/fő jut új könyvekre
35 könyvtár vesz részt az Internet Fiestán
ADBS-felmérés a francia információs szakemberekről -- I.
Egy "év könyvtára" utóélet
A használóknak való megfelelés a minőség
Pályázat közművelődési és közgyűjteményi intézmények infokommunikációs akadálymentesítésére
Tiltott művek a hazai tudományosságban -- kiállítás könyvritkaságokból
A művészeti élet kitüntetettjei
Ne hallgass az igenre! -- A konstruktív konfliktus útjain
Még kevés hazai cég bír kismamák visszatérését segítő átgondolt koncepcióval
Hozzon ki többet meglévő e-mail listájából!
A magyarok legszívesebben hírműsorokat néznek
A Google megegyezett az adatkiadásról
Az innováció a fejekben kezdődhet -- Mobilon is fizethetünk a sztrádáért
Hatalmas bevétel emberi kapcsolatok könyvtárából -- száguldó iwiw
Látássérültek is használhatják az MTV honlapját
Internetes adóbevallás az eMagyarország pontokon
Vezeték nélküli hálózat a hazai SPAR áruházakban
Nők a médiában és a vállalkozók napja -- programok Bátonyterenyén
Játékra hív a szegedi hangoskönyvtár
Megújul a Yahoo
Székesfehérváré a legjobb városi honlap
A fájlcserélés elősegíti a zenei CD-eladásokat
Internetmedia.hu
eMagyar portál indult
Lokális hírkereső a Yahoo-tól
Vadak a wapon
Enciklopédiában keresnél? -- Hívd be mobilon; utcán, vagy könyvtárban
A minisztériumok hivatalos lapjaikat a honlapjukon teszik közzé
1:50 000-es méretarányú Magyarország-térkép


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Mi alapján választanak szponzorált partnert a nagyvállalatok?FEL

A tanulmány 16 nagy cég (5 bank, 4 biztosító, 3 tejipari cég és 4 telekommunikációs cég) marketingszakemberével készült telefonos interjúból vont le következtetéseket, milyen kulturális eseményeket szponzorálnak jelenleg a nagy cégek, ill. hogy milyeneket lennének hajlandóak a jövőben szponzorálni. Elemezték azt is, hogy milyen szempontok alapján döntenek az esetleges szponzorációk esetében. Amelyik cég támogat kulturális célú eseményt, az jellemzően nem kizárólag egyet. Az egyes cégek tevékenysége nem meghatározó a szponzorálási hajlandóságban. A kulturális események támogatási hajlandóságát kedvezően befolyásolja a presztizsmegjelenés (pl. komolyzenei fesztálok támogatása), a támogatás költséghatékonysága (pl. a többnapos fesztiválokon nagy számú ember folyamatos elérése). Nem befolyásoló tényező, hogy a termék hosszú távú stratégiájához kapcsolódik-e az adott esemény, az aktuális kampányhoz kapcsolódásról azonban már a megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy számít a döntésükben. Az eseményhez kapcsolódó üzenet, illetve ennek kapcsolódása a termék hosszú távú stratégiájához egyértelműen fontos a marketingesek számára. A szponzorálással kapcsolatos döntés pozitívan befolyásolható olyan, a szponzorálandó által bemutatott prezentációval, amely a szponzorcégnek adatokkal alátámasztva, hitelesen bemutatja a fenti szempontok érvényesülését. (Ref.: Budai László)

Régebbi hírforrás(ok): Csák Róbert, R. Nagy András: Támogató trendek. A kulturális szponzoráció gyakorlata néhány hazai nagyvállalatnál. In: Marketing & Menedzsment 39 (2005) 6 p. 43-50

Guardian-kampány a térítésmentes közszolgálati információértFEL

A patinás brit napilap azt szeretné elérni, hogy a brit állampolgárok térítésmentesen jussanak hozzá a közszolgálatban előállított információhoz. Ma ugyanis ezért gyakran kétszer fizetnek; egyszer adójukkal, másszor amikor ténylegesen megvásárolják azt. 'Ez az információ többet és, mint amit a közintézmények képesek kihozni belőle. Ezek a szervezetek ugyanis rendkívül bürokratikusak és magánvállalkozásokkal is versenyeznek' -- írta Charles Arthur szerkesztő. A Technology Gauardian az 'Adjátok vissza koronaékszereinket' szalagcímmel indított, amelyet több más írás, honlap és blog követett. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az elektronikus könyvek leírásai beépültek a katalógusbaFEL

Az Ontariói Egyetemi Könyvtárak Tanácsa (Ontario Council of University Libraries = OCUL) húsz egyetemi könyvtárat egyesít. Ebben -- aki elektronikus könyvet olvas -- a statisztikák szerint 5-15 percnél többet nem vesz igénybe, mivel elsősorban tudományos könyvekről van szó, és a tartalomjegyzék gyors átfutására, az érdekesnek bizonyult fejezet későbbi olvasását előkészítő nyomtatásra vagy letöltésre ennyi elegendő. A szoftver csak oldalankénti letöltést vagy nyomtatást enged, teljes részekét nem. A dokumentumküldő szolgáltatásban a közvetlen rendelést lehetővé tévő rendszerbe beépítették a saját könyvtári katalógusukban történő keresést.

Régebbi hírforrás(ok): In: eTMT, 2006/2., ref.: Viszocsek E.

Nehogy bibliográfiát mutass nekik!FEL

... hívja fel a figyelmet Michael Stephens a Marketing Library Services aktuális számában (Promoting Gaming Programs in Libraries; 2006/márc-ápr., link ) A tizenévesek számára a bibliográfia és hasonló könyvtári anyagok ugyanis kifejezetten ellenjavallat. A cikk az amerikai könyvtári játékszervezés tapasztalatairól ír.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Könyvtárak állománygyarapításának támogatásaFEL

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot hirdet azon községi és városi könyvtárak állománygyarapítási összegének támogatására, amelyek az elmúlt évben az országos átlagnál kevesebbet tudtak e célra fordítani. Beadási határidő: 2006. március 31. (Kultúra.hu) Bővebb információ: link tel.: 1 484-7102


Egy átlagos magyar városi könyvtárban 210 Ft/fő jut új könyvekreFEL

Tavaly a községi könyvtárakban 170, a városiakban 210 forint jutott új könyvekre, a település egy lakosára vetítve, Győrben mindössze 61 forint. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az adatok általában nem egy-egy könyvtárra, hanem az önkormányzatokra vonatkoznak, így ha figyelembe vesszük a szintén városi fenntartású Kovács Margit, a PÁGISZ és a Petőfi Sándor ÁMK könyvállományát, Győrben 93 forint a pontos összeg -- ez sem sok.) - F: márc. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

35 könyvtár vesz részt az Internet FiestánFEL

Az Internet Fiestát 2001 óta tartják meg minden évben a programhoz csatlakozó könyvtárakban azzal a céllal, hogy minél szélesebb társadalmi réteggel ismertessék meg az Internet világát és elősegítsék a digitális írástudás elterjedését. A rendezvény ideje alatt a közkönyvtárakban különböző programokat rendeznek, előadásokat, ismertetőket tartanak és ingyenesen lehet igénybe venni egyes térítéses szolgáltatásokat. A rendezvény fő támogatója a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. A könyvtárakban kínált programokról a link internetes weboldalon lehet részletesebben tájékozódni. A legérdekesebb programot nyújtó könyvtárak díjat vehetnek át a központi rendezvényen, amely március 28-án lesz a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban. Tavaly a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a kecskeméti Katona József Könyvtár és a miskolci Városi Könyvtár érte el a legjobb helyezéseket. - F: márc. 14., link ; Egy hétig ingyen internet több könyvtárban - F: márc. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

ADBS-felmérés a francia információs szakemberekről -- I.FEL

Az ADBS (Információs Szakemberek és Dokumentalisták Szovetsége), 5-6 évente felméréseket készít az információs szakma munkavállalóiról. Míg az 1999-es felmérés főleg az ADBS tagjait célozta meg, a 2005-os szélesebb rétegre terjedt ki. A kérdőívet könyvtári szakmai listán terjesztették, kiküldték a továbbképzésen részt vettek címére, továbbá szakmai kiállításokra is. A válaszadók fele nem ADBS tag, ami bizonyítja, hogy a szakmai szervezeten kívül is széles réteg azonosítja magát az információs-dokumentációs szakmával és érzi szükségét, hogy véleményt nyilvánítson. 3339 kitöltött kérdőív gyűlt össze (ez több mint 10%-a a 2002-es statisztikai adatok szerint dokumentációs szakemberek létszámának). A válaszadók 83%-ban nők, középkorúak, 81%-ban szakmai diplomával bírnak, 94%-ban van állásuk. 43%-uk magánvállalkozásnál, 53%-uk pedig az állami szektorban dolgozik. Beosztásuk megnevezése: könyvtárvezető 29%, dokumentációs források felelőse 17%, médiatáros / könyvtáros 13%, projektfelelős, tudásmenedzser, infobróker 9%, egyéb 3% alatt. A megkérdezettek magukat elsősorban dokumentalista névvel említik. Második a könyvtáros név, harmadikként a levéltárost említik. A válaszadók 55%-a vezető beosztású, 1-4 fős csoportokat irányítanak. 2004-es bruttó havi fizetésük 640 e Ft-nak felel meg. A fizetés a korral és a végzett tanulmányokkal nő. A szakmában a jogi, pénzügyi és tudományos képzettségeket fizetik a legjobban. A vezetők, a dokumentációs források felelősei, a tudásmenedzser -- dokumentalista és az infobróker az átlagnál jobban fizetettek. A kisebb fizetések az adminisztrációban és vidéken, a legjobban fizetett munkahelyek a magánvállalatoknál, a nemzetközi szövetségeknél, illetve Párizsban és környékén vannak. A fizetés a vállalat nagyságával is emelkedik.

Régebbi hírforrás(ok): ADBS, link , felmérést a Société KYNOS végezte. Ref.: Grebot Ágnes.

Egy "év könyvtára" utóéletFEL

Mit jelent a tágabb közösségnek az Év könyvtára kitüntetés? És mit a szakmának? A protokollkörök elhagyása után akár el is bizonytalanodhatunk, látva, hogy az év könyvtára díjat kibrusztolót szemrebbenés alatt ki is penderítheti a fenntartó, vagy a szakmai teljesítménytől függetlenül városi politikai játszmák kérdése lehet a siker utóélete, melyet a díj adományozói lemerevedve lesnek. A figyelmet kiérdemlő könyvtár talán az lehet, amely elsősorban használói számára folyamatos megújulással kínálja szolgáltatásait. Munkatársainak motivációja kisugárzik, átragad a külső szakmai környezetre, és az innovációik szakmai iskolát teremtenek. (Mondják, hogy Tessedik Sámuel munkája évszázadokkal halála után is kimutatható Szarvas környékén.) Még nem lehet megmondani, hogy Nagykanizsa közkönyvtára körül kialakul-e hasonló hatás, és a kisugárzás is máshogyan működik a virtuális térben. Mindenesetre a minap bemutatott Halis-év-könyvben erre láthatók jelek (Halis-év-könyv, p. 190-197 link A 2003. év könyvtára díjának megszerzésének folyamata, illetve az azóta véghezvitt innovációk sorakoznak a lapokon: a kölcsönözhető és helyben használható állomány összesorolása, a meghökkentően rugalmas térkezelés, a tájékoztatók közötti belső szakmai chat, DECT-telefonok vagy a munkaidő-nyilvántartás rendszerei, menet közbeni költségmegtakarítás az épületfenntartásban, stb. A tapasztalat azt mutatja: 'könnyű' egy vadonatúj könyvtárral figyelmet generálni, év könyvtára lenni (talán mintha inkább a könyvtárak épületei kapnák a díjat). Ám a kérdés inkább -- pláne a HASZNÁLÓÉ --, hogy képes-e az intézmény az azt követő években is folyamatosan számára az év könyvtára lenni. A könyv lapjai azt sugallják: erre igen komoly az esély. (A könyv több formátumban elérhető a fenti honlapon és hamarosan a Kelló is forgalmazza.)

Hírforrás:
2006. március 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

A használóknak való megfelelés a minőségFEL

Zalaegerszeg -- A minőségbiztosítás, bár misztikus és tőlünk távoli dolognak tűnik, a mi igényeinket, elvárásainkat szolgálja. Hogy miképpen működik egy könyvtárban, arról tanácskoztak tegnap a zalai szakemberek.A Deák Ferenc Megyei Könyvtárban összegyűlt zalai könyvtárosok először Vidra Szabó Ferenc szociológus (Könyvtári Intézet, Budapest) előadását hallgatták meg arról, hogy esetükben a minőségbiztosítás nem más, mint a szolgálandó közönség, a partner igényeinek való megfelelés, valamint az, hogy jól szervezett munkahelyükön teljes energiával, kiegyensúlyozottan végezzék a munkájukat... - F: márc. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap

Pályázat közművelődési és közgyűjteményi intézmények infokommunikációs akadálymentesítéséreFEL

A Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pályázatot hirdet önkormányzati, állami fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézmények információs és kommunikációs akadálymentesítésének támogatására. Beadási határidő: 2006. március 31. (Nonprofit.hu) Bővebb információ: Fogyatékosok Esélye Közalapítvány; 1134 Budapest, Dózsa Gy. út 144., IV. em. / 1243 Budapest, Pf.: 630, titkarsag@foka.hu link , tel.: 1 239-5295


Tiltott művek a hazai tudományosságban -- kiállítás könyvritkaságokbólFEL

A Könyvgyűjtők és könyvherdálók -- Tiltott művek a hazai tudományosságban címmel nyílt meg március 14-én az Egyetemi Könyvtár dísztermében az a kiállítás, amely elsőként ad válogatást az ELTE BTK Toldy Ferenc Könyvtárának állományából. A kiállítást Kulcsár Szabó Ernő akadémikus, egyetemi tanár, intézetigazgató nyitotta meg. - F: márc. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

A művészeti élet kitüntetettjeiFEL

Bozóki András kulturális miniszter állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át az 1848-49-es forradalom és szabadság- harc ünnepe alkalmából Sólyom László köztársasági elnök megbízásából. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta többek között dr. Hajdú Géza, a Somogy Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárigazgatója, kiemelkedő irodalmi tevékenységéért pedig József Attila-díjat adományozott Grecsó Krisztián költő, prózaírónak, a Békéscsabai Megyei Könyvtár munkatársának. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ne hallgass az igenre! -- A konstruktív konfliktus útjainFEL

A vezetőknek meg kell érteniük, hogy az ellenvélemény kifejezése nagyon bonyolult és kényelmetlen lehet beosztottaik számára. Ezért nem várhatnak az ellenkezés megjelenéséve; aktívan elő kell segíteniük ezt. Tehát már a passzivitás önmagában is jelentős korlátja az őszinte párbeszédnek. A vezetőknek tényleges nézeteltérést kiváltó lépéseket szükséges beépíteniük a döntéshozatali folyamatba. Például hasznos, ha beosztottai közül néhányan eljátsszák a konkurensek vagy az ördög ügyvédjének szerepét a megbeszélések során. Az eredményesség érdekében a vezetőknek a nézeteltérést a konstruktivitás keretén belül kell tartania úgy, hogy a vita a feladatra összpontosuljon, és a minimalizálja a személyközi konfliktust a döntési folyamat előtt, közben és után. A megfelelő döntéshozatalhoz szükséges: - Bőséges lehetőség biztosítása a különféle nézeteiket kifejtésére. - A döntéshozatal átláthatóságának biztosítása, minimalizálva a titkos elemeket, a színfalak mögötti manővereket. - Meggyőződés arról, hogy a felek figyelmesen hallgattak és megfontolták véleményüket a döntéshozatal előtt. - Megláttatása, hogy a résztvevőknek őszinte véleményük van, és hogy azzal befolyásolni tudják a vezetői döntést. - Megláttatni a megszületett döntés értelmét. Mindezek érdekében a vezető hozzon létre számtalan fórumot a vélemények kifejezésére. Ennek egyik eszköze az email.

Régebbi hírforrás(ok): Dont't listen to yes [interview with Michael Roberto] / Martha Legase. In: Harvard Business School Working Knowledge (Jun 6, 2005) link

Még kevés hazai cég bír kismamák visszatérését segítő átgondolt koncepcióvalFEL

Viola Edit két gyermekével öt évig volt távol, s eközben megszűnt a régi munkaköre a Révai Nyomda Kft.-nél. Így nem sok esélye volt a visszatérésre. Ám a fiatal édesanya több csatornán keresztül is tartotta a céggel a kapcsolatot: mind a munkaügyön dolgozók, mind a volt főnöke és a kollégái is számon tartották. Ennek köszönhető, hogy egy másik osztályon egy próbaidejét sikertelenül teljesítő friss diplomás helyére őt vették fel. 'Sajnos hazánkban kevés cég foglalkozik tervezetten a gyermekvállalás utáni munkába állás kérdésével, sokan inkább struccpolitikát folytatnak' -- állítja Lengyel Zsófia közgazdász... - F: Figyelő 2006/10. márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link (regisztráció után olvasható!)

Hozzon ki többet meglévő e-mail listájából!FEL

A legtöbb e-mail marketinges folyamatosan új ügyfelek és feliratkozók megszerzésén fáradozik, majd reménykedve várja munkája eredményeit. Ebben a folyamatban csak egy csapda rejlik: az új vevőkre helyezett fókusz miatt nem jut elég idő és figyelem a meglévő ügyfelek megtartásához szükséges marketing tevékenységekre. Az alábbi cikk olyan gyakorlati tanácsokat mutat be, amelyekből megtudhatja, hogyan használja fel a már meglévő e-mail listáját kapcsolatépítésre és jövedelemszerzésre. - F: márc. 17.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A magyarok legszívesebben hírműsorokat néznekFEL

A GfK Hungária Piackutató Intézet Életstílus kutatása szerint tízből három magyar úgy érzi, televízió nélkül nem lenne teljes az élete. A legkedveltebb televíziós műfajok közül a tanulmány szerint vezetnek a hírműsorok, az időjárás-jelentés, a kabaré és humoros műsorok. A GfK Hungária Életstílus kutatásának eredményei szerint a magyarok az európai átlagot meghaladó mértékben néznek televíziót. Tíz emberből hárman azt állítják, hogy a tévé nélkül nem lenne teljes az életük. Talán nem meglepő a tény, miszerint a hölgyek a férfiaknál nagyobb arányban nyilatkoztak így, ám az elgondolkodtató, hogy ugyanez fokozottan jellemző az idősebb generációra. - F: márc. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google megegyezett az adatkiadásrólFEL

A keresőcég emberei már a bírósági döntést megelőzően megegyeztek az amerikai igazságügyi minisztériummal az átadandó adatok mennyiségéről. Az eredetinél kevesebb anyagot tesznek elérhetővé. - F: márc. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az innováció a fejekben kezdődhet -- Mobilon is fizethetünk a sztrádáértFEL

Március 17-től mobiltelefonnal is megvásárolható a személyautókra érvényes 4 napos D1 jelű matrica. G. Németh György, a T-Mobil kommunikációs igazgatója szerint ez csak az sms-ek technikai díját fedezi, a szolgáltatók ezen az ügyleten nem keresnek sokat. Számukra ez inkább szolgáltatásbővítés, tette hozzá. Igaz, különösebben nagy beruházást sem igényelhetett a rendszer, hiszen a mobilos fizetést már évek óta alkalmazzák a mobilszolgáltatók. Piaci szakértők szerint az autópályadíj fizetésének lehetősége már korábban is felmerült, de 'a minisztériumban sokáig nem volt olyan ember, aki értette volna ennek az előnyeit'. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatalmas bevétel emberi kapcsolatok könyvtárából -- száguldó iwiwFEL

Hosszú csönd után az iwiw.hu szinte a semmiből, néhány hónap alatt az internet egyik leglátogatottabb magyar oldalává nőtte ki magát. A látogatószám emelkedésével üzletileg is egyre vonzóbb a portál, immár a hirdetők számára is megkerülhetetlen. - F: márc. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Látássérültek is használhatják az MTV honlapjátFEL

Az esélyegyenlőségi tárca támogatásával készült el a köztelevízió akadálymentes honlapja. A portál látogatói számos újdonsággal találkozhatnak, meg lehet nézni például a műsorajánló-videókat is. - F: márc. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes adóbevallás az eMagyarország pontokonFEL

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az állampolgárok elektronikus úton, sorban állás nélkül intézhessék ügyeiket, köztük a következő hónapokban aktuális adóbevallást is. A bonyolult űrlapok kitöltésével és a postai sorokkal szemben az elektronikus adóbevallás akkor jelenthet mindenki számára reális alternatívát, ha az a közösségi internet-hozzáférési pontokon is biztosított. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter valamint Fejes István, a Magyar Teleház Szövetség elnöke a két szervezet között egy újabb terültre kiterjedő együttműködést jelentett be. A megállapodás célja, hogy a Magyar Teleház Szövetség által működtetett 300 eMagyarország ponton technikai segítséget biztosítsanak az önadózóknak adóbevallásuk elektronikus úton történő elkészítésében és benyújtásában. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium emellett más társadalmi szervezetekkel is hasonló megállapodást készített elő, köztük a Magyar Agrárkamarával, a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht.-val. A kezdeményezésben részt vállaló mintegy 480 eMagyarország pont listáját március 30-tól a lenti oldalon találják meg az érdeklődők. Az állampolgárok az eMagyarország pontok új szolgáltatását 2006. április 3. és május 20. között vehetik majd igénybe. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vezeték nélküli hálózat a hazai SPAR áruházakbanFEL

A SPAR áruházlánc 168 üzletében, logisztikai központjában és új irodaházában kiépített Cisco hálózat folyamatos vezeték nélküli hozzáférést biztosít az árugazdálkodási háttérrendszerhez. A soproni Interspar üzletben kísérleti jelleggel már ma is működik a vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó infoterminál, amelyen keresztül a vásárlók online információkat kaphatnak az üzletben árusított termékekről, árakról. - F: márc. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Nők a médiában és a vállalkozók napja -- programok BátonyterenyénFEL

Számos érdekes és változatos program között válogathattak az érdeklődők a közelmúltban az Ady Endre Városi Közművelődési Központ és Könyvtár rendezésében. Február utolsó napján Nők a médiában címmel a Nógrád Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Irodával közösen kerekasztal-beszélgetésre került sor. Az eseményen részt vett Meruk Rózsa az Ifjúsági, Családügyi Szociális Egészségügyi Minisztérium sajtóirodájának médiafigyelője, valamint Vágner Mária, Göncz Kinga miniszter sajtóreferense, továbbá az írott és elektronikus sajtó megyei és helyi képviselői. Tartalmas és érdekes adalékot nyújtott a hírkereső szolgálat által kigyűjtött, közel egy hónapnyi megjelenés rendszerezése, válogatása. Amiből kiderült: a megjelenő, nőkkel kapcsolatos anyag egyharmada a bulvársajtóban található. A közéletben, a sportban betöltött szerepükről lényegesen kevesebbet, más területekről pedig szinte elenyészően keveset mutattak be. A sztereotipikus megjelenítés jelentős. - F: márc. 17.
A város két vállalkozója emléklapot és jelképes ajándékot vehetett át: Juhászné Bártfai Ildikó, a vállalkozói egyesület elnöke azért a szerteágazó szervezőmunkáért, és az általa működtetett cég nyújtotta konkrét anyagi támogatásokért, amit az elmúlt időszakban végzett illetve nyújtott. Lavajné Dóka Éva, aki megtartva eredeti hivatását, mai napig visszajár óraadóként iskolájába, a kulturális rendezvények aktív résztvevője, a maconkai közösségi ház létrehozásának, programjainak támogatója. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Játékra hív a szegedi hangoskönyvtárFEL

A szegedi Somogyi-könyvtár hangoskönyvtára játékra hívja a könyvbarátokat -- az apropó a könyvtár születésnapja. Tíz héten át tesznek fel kérdéseket az érdeklődőknek, egyebek mellett azt tudakolva, mi a hangoskönyvtár? Hogyan lehet kölcsönözni? Ki iratkozhat be? A kérdéseket a Somogyi-könyvtár honlapján, a link címen olvashatják, és a Magyar Rádió Szegedi Körzeti Stúdiójának adásaiban hallhatják március 20-a és május 22-e között.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújul a YahooFEL

Megújul a világ leglátogatottabb portáljának kezdőlapja. Az új változat jelenleg tesztelés alatt áll; egyelőre még a felhasználók és a tervezők is véleményezhetik. A megújulás oka, hogy szeretnék a cég sokfajta szolgáltatását egyszerűen, mindenki számára közérthetően bemutatni. Ugyanakkor az új arculat kialakításakor az is fontos szempont volt, hogy a Yahoo bizonyos szolgáltatásait, így a keresőjét, illetve a Yahoo Messengert minél látványosabban jelenítse meg, így is növelve azok lehetséges felhasználóinak számát. - F: márc. 17.

Hírforrás:
2006. március 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Székesfehérváré a legjobb városi honlapFEL

A link lett a legjobb honlap 2005-ben a nagyvárosi és a budapesti kerületi kategóriában. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

A fájlcserélés elősegíti a zenei CD-eladásokatFEL

A Kanadai Zenei Ipari Szövetség (CRIA) legfrissebb felmérése szerint a fájlcserélő hálózatok fellendítik a CD-eladásokat és a magas árak sokkal nagyobb kárt okoznak az ágazatnak, mint a netes letöltések. A fájlcserélő rendszereket általában a zenei és a filmipar első számú ellenségeként tartják számon. Ezzel szemben a Kanadai Zeneipari Szövetség 144 oldalas felmérése szerint az emberek nem feltétlenül letöltésre használják a P2P-rendszereket, hanem informálódásra. Az emberek háromnegyede általában, miután letöltött egy zeneszámot egy fájlcserélő hálózatból, egy vagy több zenei albumot meg is megvásárol. Vagyis a kanadai jogvédők szerint korántsem igaz az a korábbi megállapítás, hogy aki illegálisan letölti a zeneszámokat az internetről, az nem vesz legális CD-ket és ezzel hatalmas károkat okoz. A felhasználók 27 százaléka egy illegális dalletöltés után 2-10 legális albumot, míg 21 százalékuk több mint tíz zenei CD-t vesz meg. - F: márc. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetmedia.huFEL

Néhány nappal ezelőtt béta verzióban elindult Magyarország első Web 2.0-ás linkgyűjtő oldala. Az oldal teljes mértékben a közösségi tudásra épít. Tulajdonképpen egy olyan linkbányász site, mellyel az internet demokráciája teljes mértékben megvalósul. Egy rövid regisztráció után a felhasználók szabadon beküldhetik az általuk érdekesnek vélt cikkek, hírek linkjeit a megfelelő kategóriákba, rövid leírással és megfelelő címkékkel láthatják el őket. A világon már léteznek hasonló elven működő website-ok -- mint például a digg.com -- de Magyarországon ez az első ilyen oldal. - F: márc. 18.

Hírforrás:
2006. március 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyar portál indultFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Hámos László, a HHRF
(Magyar Emberi Jogok Alapítványa) elnöke elindította az eMagyar portált, amely
330 határon túli helyszínen működő eMagyar pont hálózatként történő
együttműködését segíti elő. - F: márc. 20.
-- Egyszer talán lesz országos könyvtári portál is. (MG)

Hírforrás:
2006. március 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Lokális hírkereső a Yahoo-tólFEL

A Yahoo kereső-szolgáltató megkezdte az Amerikai Egyesült Államokban lokális hírkeresőjének a beüzemelését. Az új szolgáltatást igénybe vevők egyszerűen csak egy helységnevet vagy egy postai irányítószámot kell beüssenek, és a kereső kidobja az illető térségben megjelenő aktuális híreket. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Vadak a waponFEL

2006. március 21-én nyílik a Magyar Nemzet Galériában a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904-1914 időszaki kiállítás. Ennek kapcsán a Pannon, mely több mint tíz éve a Magyar Nemzeti Galéria főtámogatója a W@P-on is elérhetővé teszi a kiállítás legnépszerűbb képeit. - F: márc. 22.

Hírforrás:
2006. március 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Enciklopédiában keresnél? -- Hívd be mobilon; utcán, vagy könyvtárbanFEL

Wikipedia mobiltelefonra: az új-zélandi Instinct nevű cég létrehozta a Wikipedia online enciklopédia Java-képes hordozható eszközökre és mobiltelefonokra optimalizált változatát. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A minisztériumok hivatalos lapjaikat a honlapjukon teszik közzéFEL

Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény 13.§ (1) bekezdése alapján a minisztériumok hivatalos lapjaikat a honlapjukon teszik közzé. Ennek megfelelően az Oktatási Közlöny száma is elérhetőek az OM honlapjáról 2006. január 1-jét követően. - F: márc. 21.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél link

1:50 000-es méretarányú Magyarország-térképFEL

Elkészült az első olyan 1:50 000-es méretarányú Magyarország-térkép, amely digitális adatbázis alapján készült. Az Állami Topográfiai Térképet a közigazgatási és védelmi célokon túl a civil szféra is használhatja -- jelentette be Buga László, a Honvédelmi Minisztérium Térképészeti Kht. ügyvezető igazgatója. A ilyen méretarányú topográfiai térképek tartalma már elavult, némelyik 8-17 évvel ezelőtt készült. A magyar topográfiai program keretében a NATO előírásait is figyelembe véve, torzításmentes légifotók digitális feldolgozásával készítették el az 1:50 000-es méretarányú térképet.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél; linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról