Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/13., 3. 29.

Holland egyetem fejleszt fájlcserélőt -- Lesz-e könyvtári P2P-modell?
Könyvtárportálok, MOKKA és MATARKA -- dánul
OA, mint Open Access, azaz nyílt hozzáférés
Digitalizálj, majd fizess a szerzőnek!
ADBS-felmérés a francia információs szakemberekről -- II.
Az OSZK, költségvetése és miniszteri javaslat
Tizenöt faluba visz könyveket a szekszárdi mozgókönyvtár
Európai digitális könyvtár -- 2010-ig hatmillió dokumentum + aggályok
Internet Fiesta
Orvosi könyvtárak országos konferenciája
Könyvtár és teleház lesz a postából Porrogon
2007 elején költözhet a megyei könyvtár Debrecenben
Corvinát is kiállítanak Berlinben (Göttingen magyar kincsei kiállítás)
A sikerorientáltság a munkahelyi hatékonyság alapköve
Betegséget okoz a főnöki dicséret hiánya
Fókuszban a hátfájás -- pl. könyvtári ülőmunkásoknak
Önkornmányzati képviselőből könyvtárvezető Csornán
Kelendőek a kötelező olvasmányok Mucsfán
Navigációs rendszer Erdélyben, digitális Kolozsvár-térkép
Magyar Pont Hanti-Manszijszkban
A könyv csak év végén fogy
Magyar kitüntetést kapott a sárospataki könyveket őrző orosz könyvtár igazgatónője
Az Osztrák Nemzeti Könyvtár szembeszáll náci múltjával
A Blogter után itt a Linkter
Kommunikációs cikkgyűjtemény indult
Elstartolt a Google Finance
Nyomulás a virtuális térképek frontján
Karl Lagerfeld őszi kollekciója már a neten is


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Holland egyetem fejleszt fájlcserélőt -- Lesz-e könyvtári P2P-modell?FEL

A Delfti Egyetem informatikus kutatói és hallgatói egy új fájlcserélő programot fejlesztettek ki. A Tribler nevű alkalmazás elsősorban a különböző televíziós műsorok anyagának csereberéjét és terjesztését segítheti majd elő. Napjainkban a P2P rendszerek a zene- és filmipar elsőszámú közellenségének számítanak. A holland szakemberek azt akarják bebizonyítani, hogy maga a technológia kiváló és használható legális tartalmak csereberéjére is. 'Hisszük, hogy a P2P hálózatok lehetnek a jövő egyik legfontosabb információterjesztési megoldásai. Szeretnénk, hogy rövid idő múlva már ne az illegálisan másolt tartalmak lelőhelyeként, hanem a legális anyagok tárházaként jussanak a fájlcserélő rendszerek az emberek eszébe' -- mondta a Tribler egyik fejlesztője. - F: márc. 24.
-- A népszerű fájlcserélő rendszerek olyan szervezeti kultúrákban népszerűek, ahol magas(abb) az individualitás és kicsi a hatalmi távolság indexe. Alapeleme a horizontális P2P (peer-to-peer), azaz 'társak közötti' kapcsolat, ellentétben a vertikális felettes--beosztott jellegű kapcsolattal. Hasonló elven működik az információs világban az internet, mint alaprendszer, a rá épülő Wikipédia enciklopédia, Linux-alapú szoftverek, vagy nyernek így teret a blogok, az olvasók érdeklődése által szerkesztett hírportálok. A központosított szabályozórendszereknél népszerűbbek és egyre gyakrabban eredményesebbek, jobb minőségűek is az önszabályozó rendszerek. Lehet, hogy rövidesen megjelenik a könyvtárak P2P-modellje, egyben a meglévő könyvtári rendszer összeroskadása?

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárportálok, MOKKA és MATARKA -- dánulFEL

Dánia központi információs portálja, a bibliotek.dk (link ) egyetlen felületen biztosít keresést a dán nemzeti bibliográfiában (DanBib), valamint a nyilvános és tudományos könyvtárak anyagában (majd 10 millió rekordban), az olvasók a kiválasztott könyvet lakóhelyük könyvtárába is kérhetik, de a könyvkereskedelemből is beszerezhetik. [A link oldal továbbra is vevőre vár. - KIT-szerk.](A 'My bibliotek.dk' oldalon személyre szabott szolgáltatások is rendelkezésükre állnak.) A bibliotek.dk-hoz kapcsolódó Netbibliotekerne portál (link ) minőségi szolgáltatásokat nyújt országos szinten. Az internetes szolgáltatások alapötlete (és ezek megvalósítása) az egyes könyvtáraktól indul ki, melyet a kulturális minisztérium könyvtárügyért felelős részlege (Biblioteksstyrelsen, BS) támogat pályázatokkal. A kínálat rendkívül széleskörű és összehangolt: - van tematikus felépítésű, annotált jegyzék (Folkebibliotekernes Net Guide -- link ), - a gyerekek számára kialakított oldal kommentált csatolásokkal (link - ingyenes tájékoztató-szolgálat (BiblioteksVagten -- link ), amelyet harminc könyvtár közösen működtet a hét valamennyi napján, - néhány könyvtár a rádióval és televízióval együttműködve gyermekek számára tart fenn egy 'Kérdezd Olíviát' nevű virtuális tájékoztató szolgálatot (link van zenei (link ), irodalmi (link ) portál, történelmi kép-archívum (link ), nemzeti elektronikus tudományos könyvtár (link ), és néhány virtuális szakkönyvtár is. A skandináv könyvtárak közös projektje az újság- és folyóiratadatbázis, a Nordisk avis- og tidsskriftsportal (Na&T), amelyben több száz periodika található több mint 30 nyelven. (Navigálni a 30 témakör, a 33 nyelv és a 40 származási ország szerint vagy szabad szavas kereséssel lehet.) A jelenleg még csak a könyvtárosok számára jelszóval elérhető adatbázis hamarosan nyilvános lesz.

Régebbi hírforrás(ok): Sauermann: Netbibliotekerne. Innovative Internetangebote Dänischer Bibliotheken. In: Information 2005/4. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/1., ref.: Murányi L., Manci: link

OA, mint Open Access, azaz nyílt hozzáférésFEL

Idegen (szak)kifejezések honosítása ma minden nyelvben -- egy kivétellel -- deficites. Rengeteg szó kerül át az angolból változatlan írásmóddal, ám ez ellen még a leggallabb nyelvvédők se emelik föl a szavukat, tudván azt, hogy az ilyen szavak erőszakos kirekesztése a nyelvből szükségtelenül gátolja a nyelvi közösség részvételét-jelenlétét a nemzetközi fejlődésben. Ugyanakkor jogos a törekvés, hogy egy adott nyelv használói megfelelő, az eredeti fogalomhoz minél közelebb álló kifejezést keresnek, amely szinonimaként, közbeszédben való használatra gyökeret ereszt és gazdagítja a nyelvet. Ebből a meggondolásból került most elő az Open Access és annak 'magyar hangja'. Megmagyarázhatatlan számomra, hogy miért terjedt el egy más szemantikai holdudvarral rendelkező szókapcsolat -- 'szabad hozzáférés' -- ilyen értelemben a magyar szakirodalomban, amikor még azt se lehet mondani, hogy 'jobb kifejezés hiányában'. Három évvel ezelőtt, a TMT 2003. 6/7. számában már írtam egy összefoglalót az Open Accessről, amiben a Nyílt hozzáférést használtam. Abban a hiszemben, hogy magától értetődően, hiszen a németben is az elfogadott kifejezés az 'offene Zugang' ... Tudnivaló, hogy az Open Access (közkeletű rövidítéssel: OA) a "tudományos" világ több mint fél évtizedes mozgalma abból a célból, hogy a döntően közpénzen finanszírozott tudományos kutatások eredményei nyílt hozzáféréssel ingyenesen elérhetővé váljanak. A magyar szaksajtóban elharapózott terminus, a 'szabad hozzáférés' jelentéstartalma más, ráadásul megvan az angolban a tényleges megfelelője (free access): ez utóbbi egy teljesen általános, majdhogynem véletlen szókapcsolat, amely az ingyenleveshez való hozzáféréstől kezdve mindent jelent az égegy világon. Az Open Access azonban, amely mögött -- büszkék lehetünk rá -- egy magyar tudós, Hernád István (Stevan Harnad) áll, kifejezetten a tudományos kommunikáció egyik ágára, a tudományos publikálásra vonatkozik.
-- A témában a szerző a TMT 2006/3. számában ír részletesen.

Régebbi hírforrás(ok): Bánhegyi Zsolt

Digitalizálj, majd fizess a szerzőnek!FEL

Digitális könyvtárat létrehozni legálisan is lehet -- csak éppen nagyon sokba kerül. De miért mások a játékszabályok, ha egy kötetet a sarki könyvtárból kölcsönzök ki, vagy ha az internetről töltök le? Dicséretes kezdeményezés digitális könyvtárban megőrizni és hozzáférhetővé tenni Európa kulturális örökségét - de jogilag felettébb "rázós". A művek jó részét ugyanis a szerzői jog védi, a felhasználásért tehát (néha nem is keveset) fizetni kellene. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

ADBS-felmérés a francia információs szakemberekről -- II.FEL

Az ADBS (Információs Szakemberek és Dokumentalisták Szövetsége), 5-6 évente felméréseket készít az információs szakma munkavállalóiról. A 3339 kitöltött kérdőív tanúsága alapján elmondható, hogy a válaszadók 2/3-a dolgozott 2 munkahelyen, és a kitöltők fele legalább 5 éve dolgozik egy munkahelyen. Munkájuk az alábbi tevékenységeket teszi szükségessé (több válasz volt lehetséges; átlagban hatot említettek, ami változatos munkára utal):
81% - információkeresés a felhasználók kérésére
59% - látogatók fogadása
57% - beszerzés, folyóirat-ügyintézés (papír és elektronikus)
52% - használóképzés (kutatásra, eszközök használatára)
45% - internet, intranet vagy portál karbantartása
45% - adatbázis menedzselése
40% - költséggazdálkodás
37% - összefoglalók, dokumentációs anyagok készítése
37% - információfigyelés (rendeletek, konkurencia, technológia)
34% - archiválás
34% - sajtófigyelés
23% - információs hálózat kiépítése, folyamatok irányítása
27% - push technológiák alkalmazása (DSI, RSS, alarmok)
Minden második válaszadó készít statisztikát a használói elégedettségről és igényekről. 22% szervezi ki munkájának egy részét, főleg a folyóiratok ügyeinek intézését. 60% vesz részt projektek tervezésében, 62% pedig a vállalati közös munkában (más részleggel, osztállyal) is. A munkával való elégedettséget tekintve: nagyon elégedett 20%, inkább elégedett 64%, inkább elégedetlen 14% és nincs olyan, aki nagyon elégedetlen. Az elégedettség magasabb a vezetőknél. Az elégedettség tehát inkább pozitív, de a dokumentációs funkció elismerése vállalaton belül erősen változó. A vállalati elfogadottság : igen, teljes mértékben 14%; igen, inkább, 41%; nem, kevésbé 38%; egyáltalán nem 7%. Ezek a pozitív és negatív vélemények egyaránt megtalálhatók a magán- és állami szférában. A motivációt tekintve a következő a prioritás (3 választás lehetett):
57% - önállóság
47% - szakmai érdeklődés
45% - sokszínű tevékenység
45% - a használóknak nyújtott szolgálatban hasznosság
12% - új technológia megismerése
A demotiváló tényezők:
51%- elismerés hiánya
49% - nincs perspektíva a karrierben (előrejutás)
43% - kevés fizetés
A válaszadók 22%-a gondolkodik a szakma elhagyásáról. Ennek okai: perspektívátlanság, kevés a dokumentációs állás, vagy egyáltalán: más területre kíván menni.

Régebbi hírforrás(ok): ADBS, link , felmérést a Société KYNOS végezte. Ref.: Grebot Ágnes.

Az OSZK, költségvetése és miniszteri javaslatFEL

Két hónapra bezár az Országos Széchényi Könyvtár, mivel a kulturális minisztérium nem biztosítja az intézmény működéséhez szükséges forrásokat. A könyvtár idén körülbelül 2,7 milliárd forintból gazdálkodik. Ennek nagy része - évek óta fokozódó mértékben -- a bérekre megy el. A személyi kiadások lassan 70 százalékos aránya rendkívül egészségtelen, ugyanakkor nehéz rajta változtatni: a közalkalmazottak fizetését megszabja a központi bértábla, a létszámot pedig nincs hova csökkenteni. 1996-ban még 996 dolgozója volt a könyvtárnak, ma alig 558 -- a további leépítés már az alapvető funkciók ellátását veszélyeztetné. A költségvetés másik nagy tételét a dologi kiadások, vagyis a gigantikus épület rezsije teszi ki. Monok István főigazgató tájékoztatása szerint tavaly még körülbelül 700 millió forintot kaptak erre a célra, idén azonban a felére csökkent ez az összeg. A miniszter nyilvánvalóan a személyes preferenciáit érvényesíti a támogatások odaítélésénél, de ezt minden elődje megtette. A különbség csupán annyi, hogy az elődök nem veszélyeztették a létező értékek fennmaradását. 'Célom a zárt struktúrák és intézmények megnyitása. Tárjuk szélesre a könyvtárak, múzeumok, archívumok, színházak kapuit! A színháznak nem feltétlen kelléke a páholy, a könyvtárnak nem tartozéka a katalóguscédula. Fontosnak tartom, hogy megnyíljon kulturális örökségünk, hogy minden generáció szabadon meríthessen hagyományainkból' -- írta A szabadság kultúrája című programadó kiáltványában Bozóki András. 'Rugaszkodjunk el a hétköznapok szorító gondjaitól, a könyvtárak fűtési számláitól!' -- buzdított általános szemléletváltást sürgetve. - F: márc. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tizenöt faluba visz könyveket a szekszárdi mozgókönyvtárFEL

Már tizenöt település vesz részt a kistérségi többcélú társulás mozgókönyvtári ellátásában - tájékoztatott Misóczki Anikó, a fejlesztési ügynökség vezetője. Tavaly még csak hat község részvételével pályáztak a mozgókönyvtári szolgáltatóhelyek kialakítására. A megyei könyvtár a beszerzéseknél figyelembe veszi a községek lakóinak igényeit. Több célt szolgál ez a megoldás: a kistelepüléseken élők is igénybe vehetik a megyei könyvtár szolgáltatásait, nem nekik kell utazni, a helyi szolgáltatóhelyek pedig közösségi térré válhatnak. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai digitális könyvtár -- 2010-ig hatmillió dokumentum + aggályokFEL

Az Európai Digitális Könyvtár létrehozásával 2010-ig hatmillió könyv és különböző dokumentum lesz hozzáférhetővé az interneten. 2008-ban már kétmillió felkerül a világhálóra. A terv megvalósításához mintegy 200-250 millióra van szükség, amelyet nagy részben a tagállamok finanszíroznak. Az Európai Bizottság a maga részéről lépéseket tesz a szellemi tulajdonról szóló direktíva "rugalmasabbá" tételére és hozzájárul a digitalizációs technikára szakosodott központi hálózatok létrehozásához szükséges pénzalapokhoz. Az Európai Digitális Könyvtárhoz többnyelvű hozzáférés lesz egy létrehozandó portálon keresztül, amely a már létező Biblioteca Europeára támaszkodik. Lesznek kapcsolódásai az egyes országok archívumaival és múzeumaival is. - F: márc. 23.
Az EU túllép Gutenbergen. Legalább hatmillió dokumentumot kíván 2010-re hozzáférhetővé tenni az EU digitális könyvtára. De akadnak versenytársak is. -- Egyszerűen hangzik, de mégis bonyolult. Az Európai Bizottság nyílt konzultációjára 225, zömmel pozitív válasz érkezett. Magyar szemmel különösen az Országos Széchényi Könyvtár észrevételeiből derül ki, hány részlet vár még tisztázásra. A jogtulajdonosok és a felhasználók között a könyvtárak aligha tudnak közvetítő szerepet játszani, ha nem világos: kiknek, milyen dokumentumot, milyen minőségben bocsátanak rendelkezésre? -- figyelmeztet az OSZK. Nem csak magyar sajátosságként megemlíti azt is, hogy vannak kevesebb anyagi erőforrással (ejtsd: pénzzel) rendelkező tagországok, ráadásul a magyar nyelvű anyagok a határon túlnyúlóan, több tagállamot is érintenek. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): márc. 23., link ; link

Internet FiestaFEL

Az Internet Fiesta -- az internetkultúrát népszerűsítő világméretű programsorozat -- magyarországi központi rendezvényét kedden rendezik meg Budapesten, a Hallgatói Információs Központ Dísztermében. Lebonyolítók: IKSZ, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, HIK, fő szervezője pedig a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár. A támogatók sorában szerepel a NKA és a NKÖM is. - F: márc. 28.

Hírforrás:
2006. március 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Orvosi könyvtárak országos konferenciájaFEL

Közel félszáz résztvevővel rendezték meg Zalaegerszegen a megyei kórház tanácstermében az orvosi könyvtárak országos találkozóját. Dr. Kránicz Katalin minőségirányítási igazgató köszöntője során bemutatta a vendéglátó intézmény minőségirányítási rendszerének eredményeit. Ezt követően Nyíregyházáról Kührner Éva, Gyuláról Kis-Pál Sándorné, míg Zalaegerszegről Beke Gabriella könyvtárvezető tartott előadást, azt boncolgatva, mit jelent egy minőségbiztosítási rendszer keretei között működni. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár és teleház lesz a postából PorrogonFEL

Pályázati kiírásra vár az önkormányzat, hogy forrást szerezhessen egy régóta dédelgetett ötlethez. Az egykori Török-tókának nevezett tavat állítanák helyre eredeti állapotába, mellé pihenőparkot álmodtak. A tervek elkészültek, akárcsak a játszótéré, amit a falu másik végében építenének. Az önkormányzat megvette az egykori posta épületét, oda teleházat és könyvtárt terveznek, most pályáznak a megvalósításra. Az öt kistérséget érintő Dráva-projektnek is részesei: esőbeállókat, túrautat és madármegfigyelő helyet létesíthetnek. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

2007 elején költözhet a megyei könyvtár DebrecenbenFEL

Őszre szerkezetkész, jövő év elejére pedig beköltözhető állapotú lesz a Bem téren épülő Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ, amelynek kedden Szili Katalin házelnök részvételével tették le az alapkövét. A 4050 négyzetméteres alapterületű komplexumban 300 ezer dokumentumot helyeznek el. A beruházás összköltsége több mint 1,4 milliárd forint, melyből 1,2 milliárdot címzett támogatás fedez, 212 milliót pedig a megyei önkormányzat saját forrása tesz ki. Juhászné Lévai Katalin, a megyei közgyűlés elnöke a keddi ünnepségen hangsúlyozta, hogy még egy 1966-ban megfogalmazódott igény válik valóra az új könyvtár megépítésével. Az intézmény a 21. század kihívásainak megfelelően több funkciót is ellát majd, hiszen lesz benne konferenciaterem, informatikai helyiség és olvasóterem. Az elnökasszony hozzátette: a megyei önkormányzat lényeges feladatnak tartja a térség felzárkóztatást, aminek az alapja a tudás lehet. - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Corvinát is kiállítanak Berlinben (Göttingen magyar kincsei kiállítás)FEL

Az 1734-ben alapított göttingeni egyetem már a 18. században is a tanulni vágyó magyar diákok kedvelt célállomása volt, akik később a kultúra, a tudomány és a közigazgatás területén töltöttek be kiemelkedő szerepet. A kiállítás (a berlini Magyar Nagykövetségen) Göttingen magyar emlékeit mutatja be, amelyek az évszázadok alatt neves magyar tudósok keze nyomán, valamint a tudományos és kulturális párbeszéd során keletkeztek: tanulmányok és az itt töltött kutatói tevékenység gyümölcsei. Válogatást láthatunk régi magyar nyomatokból és magyar vonatkozású kéziratokból, megtekinthetjük többek között a felbecsülhetetlen értékű Corvina-kódexet. - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

A sikerorientáltság a munkahelyi hatékonyság alapköveFEL

A siker mindenkinek mást jelent, a sikerorientáltság azonban a személyiségből fakad, könnyen észrevehető, állásinterjún pedig mérhető, olvasható a Világgazdaságban. A sikerorientált személyiség megtalálja és él az adódó lehetőségekkel, nem könyököl, nem ragaszkodik görcsösen egy pozícióhoz vagy egyéb munkahelyi előnyökhöz, hanem élvezi a mindennapok kihívásait. Magabiztos, nyitott személyiség, akihez szívesen fordulnak kollégái. A dicsőség azonban könnyen a fejébe szállhat a hirtelen magasabb pozícióba kerülő kollégának. Előfordulhat, hogy saját sikereként könyveli el a csapat eredményeit. Ilyenkor érdemes visszajelzést kérni azoktól, akikben megbízunk. Az állásinterjún gyorsan kiderül, hogy ki mennyire sikerorientált, ám arra is érdemes figyelni, hogyan dolgozza fel a sikert. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Betegséget okoz a főnöki dicséret hiányaFEL

Egyre általánosabb a rossz munkahelyi légkör Magyarországon, s ma már minden második munkavállalót komoly és gyakran szükségtelen stresszhatások érnek. A magatartás-kutatók 1988-ban kezdték vizsgálni a teljes magyar népesség szociológiai, pszichológiai és egészségügyi jellemzőit, egyebek mellett a munkavállalók életminőségét. Kopp Mária magatartás-kutató elmondta, hogy a mérést hétévenként megismételték, és úgy látták, periódusonként megkétszereződik a stresszes körülmények között dolgozók aránya. Az ilyen légkörben élők gyakrabban betegszenek meg, s látszólag minden ok nélkül romlik a teljesítményük, később pedig a munkahelyi konfliktusokat szív- és érrendszeri betegségekre 'váltják'. Feszültségmenedzselő technikaként gyakori a dohányzás és a mértéktelen evés -- és persze a magas vérnyomás. A kutatók szerint a nők sokkal érzékenyebbek, és gyakrabban is betegszenek meg a munkahelyi stressz miatt. Miközben sokan azt hiszik, hogy megfélemlítéssel az embereket kordában lehet tartani, a valóságban ez csak kárt okoz. Az adatok szerint a főnöki dicséret, a jutalmazás hiánya nagyobb arányban növeli a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, mint az elbocsátástól való félelem. - F: márc. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link Eredeti cikk: A munka árt, az ima segít, link

Fókuszban a hátfájás -- pl. könyvtári ülőmunkásoknakFEL

Minden életkornak megvannak a maga sajátos gerincproblémái. Öt felnőttből négy hátfájásra panaszkodik, általános recept azonban nincs. Gerincünk nagyon összetett, bonyolultságából adódóan sajátos, testre szabott gyógymóddal kezelhető. A hátfájás hátterében sokféle betegség állhat, legenyhébb formájában is komoly figyelmet igényel. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Önkornmányzati képviselőből könyvtárvezető CsornánFEL

A Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatói tevékenységének ellátásával július 1-jétől 2011. június 30-ig Kovács Tamást -- aki jelenleg önkormányzati képviselő is -- bízta meg a képviselő-testület. Az intézmény jelenlegi vezetőjének, Sebestyén Katalinnak pedig Papp József polgármester javaslatára címzetes igazgatói címet adományoztak. - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kelendőek a kötelező olvasmányok MucsfánFEL

Akkor örül Kemény Jánosné könyvtáros, ha a faluban megszólítják a gyerekek, hogy ötöst kaptak abból, amit a könyvtárban kutattak ki. 1989 óta ő vezeti a bibliotékát a faluban. A négyezerötszáz kötetből gyakran készülnek fel tanulmányaikra az iskolások. Böngészik a lexikonokat. A könyvtár és az internetszoba a polgármesteri hivatal udvarában van. A három számítógép hasonlóképpen népszerű, de az nem tartozik a könyvtárosnő hatáskörébe. - F: márc. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Navigációs rendszer Erdélyben, digitális Kolozsvár-térképFEL

Nemrég a hannoveri CeBIT számítástechnikai és távközlési világvásár kapcsán arról számoltunk be, hogy egy izraeli cég elkészítette Kolozsvár digitális térképét. Tulajdonképpen a munkát egy kolozsvári vállalat, a Suncart végezte. Mihály Gyöngyitől, a cég kereskedelmi igazgatójától megtudtuk: a GPS (Global Positioning System -- Globális Helymeghatározó Rendszer) alapú navigációs rendszer maximum 3 méteres eltéréssel pontosan meg tudja állapítani, hol tartózkodik a felhasználó. A rendszer Erdély több városában használható. Jelenleg Közép-Erdélyben a következő települések digitális térképe és navigációs rendszere készült el: Kolozsvár, Gyulafehérvár, Beszterce, Aranyosgyéres, Dés, Szamosújvár, Bánffyhunyad, Nagyszeben, Torda és Zilah. Ugyanakkor létezik Nagyenyed, Betlen, Balázsfalva, Zsibó, Medgyes, Naszód digitális térképe is. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar Pont Hanti-ManszijszkbanFEL

'Magyar Pontot' adott át Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára az oroszországi Hanti-Manszijszkban, a Jugra Állami Egyetemen. A Magyar Pont, amelynek elsődleges célja a magyar nyelv és kultúra terjesztése, a főváros állami egyetemének finnugor tanszéke mellett mint könyvtár és nyelvoktató kabinet működik. 'A Magyar Pont távlati célja azonban az, hogy itt találkozzanak össze mindazok a magyar érdekek és törekvések, amelyek országunkat e térséghez kötik: legyen az gazdasági, szociális vagy épp művészetpedagógiai projekt' -- fogalmazott a sajtóiroda. Tájékoztatása szerint a Hanti-Manszijszkban megnyitott Magyar Terem modellszerűen működik majd, hiszen egybeesik az oktatási-kulturális és gazdasági érdek. - F: márc. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyv csak év végén fogyFEL

Időszaki árucikk lett a könyvből, olyan, mint a nagykabát. Decemberben fogy a legjobban, illetve a könyvhéten. Nem számít luxuscikknek, de a családok vásárlási listáján egyre hátrább kerül. Liebhauser János, a Tolna megyei könyvtár igazgatója szerint ugyanakkor tévedés azt gondolni, hogy a könyvek drágák. - A kötetek nem most kerülnek sokba, hanem a hatalmas állami támogatás miatt húsz évvel ezelőtt voltak túlságosan olcsók. A könyvtárban egyébként az olvasó nem ár-érték arány szerint válogat, kivéve ha például egy nagyszótárt nem hoz vissza. Ez azonban nem túl gyakran fordul elő, főként most, hogy rendszeresen és rövid időközönként érkeznek a felszólítások. - F: márc. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar kitüntetést kapott a sárospataki könyveket őrző orosz könyvtár igazgatónőjeFEL

Natalja Kuznyecovát a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a kollégiumi kötetek visszaadása érdekében végzett munkájáért. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár szembeszáll náci múltjávalFEL

2003. december elején az Osztrák Nemzeti Könyvtár a Kunstrückgabegesetz 1998, FLB 181/1998 számú, az illegálisan elkobzott művészeti tárgyak visszaszolgáltatásáról szóló törvénynek megfelelően elkészítette jelentését a hitleri időkben törvénytelenül eltulajdonított tárgyakról. A jelentés elkészítését megelőzően alapos vizsgálatnak vetették alá a feltételezetten ebbe a kategóriába tartozó tárgyakat. A könyvtár állományából kb. 150 ezer nyomtatott, és néhány ezer egyéb tárgyat vizsgáltak meg és gyűjtöttek információkat előzetes tulajdonosukról. Miután befejezték a kutatást a Nemzeti Könyvtárban, az Osztrák Állami Levéltárban, a Bécsi Városi és Állami Könyvtárban és más intézményekben, lehetségessé vált a fosztogatások dokumentálása és legalább néhány áldozat sorsának felderítése. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak benyújtott jelentés 13 812 tárgy és 14 147 nyomtatott dokumentum jegyzékét tartalmazza.

Régebbi hírforrás(ok): Werner: Geraubte Bücher. Die Österreichische Nationalbibliothek stellt sich ihrer NS-Vergangenheit. In: Bibliothek 2005/2. Autoref: Könyvtári Figyelő, 2006/1.

A Blogter után itt a LinkterFEL

Kedden elindult a link a szerkesztőség nélkül működő híroldal, ahol a felhasználók döntik el, mi kerül a címlapra. Alig pár hónappal ezelőtt, januárban vezették be a link oldalt: itt a regisztráló saját internetes naplót, úgynevezett blogot készíthet, megírhatja saját véleményét bármilyen témával kapcsolatban, és a rendszer felajánlja neki az azonos tartalmakat író más felhasználókat, ezzel lehetővé téve a közösségi szerveződést. Most pedig - az újdonságokra fogékonyaknak, és a közlésvágytól fűtötteknek - itt a Linkter oldal, vagyis a linkek tere, ahol azok a hírek kerülnek címlapra, amelyre a legtöbben "rákattintanak", amelyeket legtöbben tesznek be saját linkjeik közé és amelyekhez a legtöbben szólnak hozzá. Ha valamilyen hír keveseket érdekel, akkor az lekerül az oldalról. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kommunikációs cikkgyűjtemény indultFEL

Többek között reklám, pr-kommunikáció, médiaetika és marketing témájú írásokat szemléz a Magellán PR, amely a cikkgyűjteményt honlapján közli. Az adatbázis írásait link -- a teljesség igénye nélkül -- elsősorban a public relations, az on-line pr, az on-line kommunikáció, a politikai kommunikáció, a politikai marketing, a média kommunikáció, illetve a marketing kommunikáció, a reklám, a médiakritika és a médiaetika témakörében megjelent cikkekből, tanulmányokból válogatják. A cikkgyűjteményt elsősorban a vállalatok, ügynökségek, szolgáltatók, önkormányzatok pr- és kommunikációs szakembereinek, illetve a public relations és kommunikáció szakos egyetemi, főiskolai hallgatóknak, oktatóknak ajánlja a cég. A cikkgyűjtemény érdekessége, hogy azokból a hazai szépirodalmi publikációkból is válogat, amelyekben a szerzők írásaikban a fenti témakörök valamelyik szeletét közvetve vagy közvetlenül érintik.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elstartolt a Google FinanceFEL

A Google elindította Finance névre hallgató pénzügyi és vállalati információkat kínáló weboldalának béta verzióját. A portálon a legfrissebb tőzsdeinformációk mellett a pénzvilág hírei is nyomon követhetőek lesznek. A táblázatban megjelenő adatokat interaktív módon szervezheti a felhasználó, a tőzsde alakulását időszakokra lebontva is megtekintheti, a kívánt periódusra ráközelítve pedig részletesebb információkhoz juthat. A kiválasztott naphoz tartozó hírek automatikusan jelennek meg a lista mellett - olvasható a cég sajtóközleményében link . A Google Finance oldalán emellett számtalan köz és magánszférában működő cég linkje, részletesebb leírása is megtalálható. Továbbá a felhasználónak arra is lehetősége nyílik, hogy csak azokat a vállalatokat figyelje, amelyeknek a részvényeire kíváncsi. A lap ezen kívül igyekszik egy kalap alá hozni mindazokat a szakmai blogokat, vitafórumokat, amelyek hasznos algoritmusokat és értékeléseket kínálnak. Persze már jó néhány hasonló hírportál működik, elég csak a Yahoo Finance-ra link , a Marketwatch.comra link vagy a TheStreet.comra link gondolni. Asaf Buchner, a JupiterResearch elemzője azonban úgy véli, hogy a sok extra szolgáltatás és a felhasználóbarát felület versenyképessé teheti a Google-t a vetélytársakkal szemben. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyomulás a virtuális térképek frontjánFEL

Az amerikai Google konszern a szerdáról csütörtökre virradó éjjel frissítette a Google Earth adatbázisának egy részét, így mostantól már sokkalta jobb minőségű fotókat tartalmaz az oldal szinte egész Németország területéről. - F: márc. 26., Prím Online, link Térképészet-specialistát vásárol a Microsoft. Több tengerentúli magazin is hírül adta, hogy a Microsoft a szintén amerikai Vexcel kartográf-specialista felvásárlására készül. Lapértesülések szerint a fúzió után az újonnan szerzett cégnek a szoftverkonszern tavaly nyáron indított online térképszolgáltatásának, a Virtual Earth-nek a feljavítása lesz a feladata. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Karl Lagerfeld őszi kollekciója már a neten isFEL

Nemcsak divat, de technológiai újítással is meglepte a szakmát Karl Lagerfeld, amikor a 2006 őszi / téli kollekcióját podcast adásként letölthetővé tette az iTunes-on. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról