Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/16., 4. 19.

Kutatás+fejlesztés mellett kapcsolat+fejesztés -- könyvtáraknak is lehetőség
Pénzügyi szolgáltatások összehasonlító adatai
Sokasodó specialisták, eltűnő generalisták
Szakmai gyakorlaton egy amerikai börtönkönyvtárban
A szegények lemaradhatnak az e-kormányzatról -- megoldás a könyvtár, teleház?
Gyenge közepes a közszolgálat, de nem kell a magántőke
Az Országos Széchényi Könyvtár adatai nem kereshetők az európai honlapon
Visszaírták a MEK-ben, amit a cenzor kihúzott
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Sárospataki könyvek: még tíz kiadvány hazakerülhet
Emlékdíj az Egri Főegyházmegyei Könyvtárnak
Kölcsönkönyv visszajár!
Összeköt és szórakoztat az Európa-vonat
Unod a munkádat? Dobd fel tippjeink segítségével!
Mennyire megbízható forrás a Wikipedia?
A Britannica visszavág a Wikipédiának?
A honlaptervezés 7 főbűne -- GY.I.H.: gyakran ismétlődő hibák
Jelentősen növekedett a magyar szabadalmak száma
A magány elkerüléséért interneteznek az idősek
Versenyellenes a könyvár?
Hazai konkurens az iWiW-nek
Egér-kilométerszámláló
King, Dylan, Hendrix a dicsőségcsarnokban
Készül a következő Google-nagyágyú?
A Google naptárba véste a mai napot
A suliban e-mailen érkezik a lecke
Vasárnaptól Duna TV II
A Yahoo utazási kereső szolgáltatást indít
Megnyílt az első informatikai biztonsági webáruház
Mobilon olvasnak regényt Tokióban
Milliárdos fejlesztés a szombathelyi főiskolán
Az angol képviselőház jelentése sürgeti a közkönyvtárak megújításának
A Google alteregót is 'termel'
APF kontra Google
Az internet átalakítja a médiafogyasztást
Koncentráció a hazai céginformációs piacon
Változások az amerikai könyvtáros-pályán
Európai kampány a kultúra támogatásának növelésére
Gyógyszerfutár-cég Somodytól -- és a könyvfutár?
Megtámadták a MEK-et
Szekszárd és Pécs mintatérség az informatika területén
Keresztény Könyvtár Mindenkinek Budapesten
Elbocsátásnál miben segít a gondoskodó leépítés?
Nemzetközi World Wide Web Konferencia
300 magyar kötet a párizsi könyvszalonon
Félmilló szócikk a Wikipediában
Hogyan épült Budapest? -- Új reprint könyv


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Kutatás+fejlesztés mellett kapcsolat+fejesztés -- könyvtáraknak is lehetőségFEL

A Procter & Gamble újjáalakította kutatás rendszerét. [Olyan helyzetbe kerültek, amilyen a közszolgálatban is ismerős alapállás:] a kiadások nem növekedhetnek, de az eredményességnek emelkedni kell. Ezért először is áttekintették az iparág K+F jellemzőit: a legtöbb vállalkozás még mindig igyekszik az innovációt saját belső fizikai kutatásfejlesztési infrastruktúrájára bízni. Ezt biztosítandó igyekeznek kutatásfejlesztésüket beszerzésekkel, szövetségekkel és szelektív kiszervezéssel támogatni. De ez csak flastrom egy megrogyott K+F-modellen. A P&G innovációs sikerrátája 35%-on stagnált. Észrevették, hogy a legfontosabb innovációk a hozzájuk képest sokkal kisebb kis- és középvállalatoknál születnek. Akár az egyének is hajlandók eladni vagy licencelni szellemi tulajdonukat. Az egyetemek és kutatóintézetek törekednek üzleti kapcsolatokra, az internet pedig segít hozzáférni a tehetségek piacához. A cégvezető, A. G. Lafley célul tűzte ki, hogy az innováció 50%-a a vállalaton kívülről származzon. Nem a jelenlegi kapacitás kiváltása, hanem jobb kihasználása volt a cél. Az új termékek fele a saját laboratóriumokból, a fele pedig rajtuk keresztül érkezzen. Rájöttek, hogy minden saját kutatóra 200 hasonló, vagy mégjobb cégen kívüli kutató vagy mérnök jut, és mintegy másfél milliónyi tehetséges kutatót alkalmazhatnánk ilyen módon. A változáshoz szervezeti módosítás is kellett. Mindenekelőtt attitűdbeli: a 'nem mi találtuk ki' hozzáállást felváltotta a 'büszkén szedtük máshonnan'. Így másfél milliónyi fő tudását engedjük be a szervezetbe. Új modelljük működik: a P&G-n kívüli forrásokból származó termékek aránya 2000 és 2005 között az új termékek 15 százalékáról 25%-ra nőtt. A termékfejlesztési portfolióban a lényegi kezdeményezések 45%-a származik kívülről. A 'kapcsolat és fejlesztés' modellben a K+F teljesítmény 60%-kal emelkedett. Az innováció sikerrátája több mint duplájára nőtt, miközben az innovációra fordított költség csökkent; a bevételek arányában 4.8-ról 3.4%-ra. Eközben megduplázódott az osztalék, a portfolió pedig 22 milliárd dollárt ér. (ref.: MG) - F: Connect and develop: Inside Procter & Gamble's new model for innovation / Larry Huston and Nabil Sakkab. In: Harvard Business Review, 84 (March 2006) 3. Referálva: Harvard Business School Working Knowledge

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor

Pénzügyi szolgáltatások összehasonlító adataiFEL

A PSZÁF honlapján az alábbi fogyasztókat segítő anyagok (is) találhatók: 2006. október 18. Önkéntes egészségpénztárak összehasonlító táblázata -- frissítés 2006. október 13. Devizaalapú, ingatlanfedezetű hitelek összehasonlító táblázata -- frissítés 2006. október 13. Támogatott lakáshitelek összehasonlító táblázatai -- frissítés 2006. október 13. Folyószámlahitelek összehasonlító táblázata -- frissítés 2006. október 4. Személyi kölcsönök összehasonlító táblázatai -- frissítés 2006. október 2. Áruhitelek összehasonlító táblázata -- frissítés 2006. szeptember 25. Pénztárak összehasonlító táblázata -- frissítés 2006. szeptember 21. Devizabetétek összehasonlító táblázata -- frissítés 2006. szeptember 8. Életbiztosítások összehasonlító táblázatai -- frissítés - F: okt. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sokasodó specialisták, eltűnő generalistákFEL

A mai tudósok döntő többsége a specialista, kevésbé generalista. Ennek tudományszociológiai és pszichológiai magyarázata van. A generalisták képesek nagyobb, átfogóbb kérdéseket is tudományos igénnyel vizsgálni, arra hihető választ adni a specialisták alkotta -- önmagukban is értékes -- mozaikok összeillesztésével. Ha tudományos eredménynek vesszük addig senki által nem vizsgált kérdések feltevését, és találunk rá (az adott pillanatban) igaznak vélt választ, vagy mások kérdéseire adunk új, feleletet vagy cáfolatot, akkor a mozaikkockák összeillesztése (szintézisalkotás) is belefér a tudományosság kritériumába. Rewiew-t, összefoglalást generalista tudós képes alkotni. Erre vonatkozóan sokszor nem igaz az a vélekedés, hogy ez nem vezethet új tudományos eredményekre. Az összefoglaló művek tekintélyes részére nem igaz ez az állítás, mert az addigi eredmények kritikai áttekintése és összegzése nyomán -- vagyis a mozaikkockák kiválogatása és összeillesztése által -- sok esetben minőségileg új ismereteket nyújtanak. Generalista szerepek:
- Generalista tanító: nélkülözhetetlen a tudományos ismeretek átadásában és széles körű ismertté tételében, ill. felsőoktatási tankönyvek, segédtankönyvek írójaként, továbbá ismeretterjesztő írások szerzőjeként.
- A generalista iránymutató: specialistákat segíti, hiszen figyelemreméltó (rész)kérdéseket tud találni, releváns (tudományosan vizsgálható) kérdéseket tud megfogalmazni tágabb nézőpontból.
- A generalista tolmács: a különböző tudományos nyelvek beszélője, eltérő szakzsargonok tolmácsa multidiszciplináris kutatócsoportokban.
A szerző egyben részletezi a tudományos élet jelenlegi szelekciós-evolúciós logikáját, amely miatt kevés a generalista tudós, majd javaslatokat ad változtatási lehetőségekre.

Régebbi hírforrás(ok): Takács-Sánta András: Sokasodó specialisták, eltűnő generalisták. In.: Természet Világa, 137. évf. 4. sz., 2006. 172-175. p., Ref.: Budai László

Szakmai gyakorlaton egy amerikai börtönkönyvtárbanFEL

Amy E. Mark cikke bemutatja, hogy egy börtönkönyvtárban eltöltött szakmai gyakorlat mind a könyvtáros szakma alapvető szolgáltatásainak elsajátításában, mind a hátrányos helyzetű emberekkel való foglalkozásban tapasztalatokat nyújt. A börtönkönyvtári gyakorlat a könyvtári munka széles körével ismerteti meg a hallgatókat, de elsősorban az olvasószolgálat és a könyvtári tájékoztatás megalapozásában ad sokat. Az elítéltek számára a börtönkönyvtár a szellemi és lelki szabadságot jelenti. Bár a börtönkönyvtár nem nyilvános, iskolai vagy tudományos könyvtár, mégis jó, a könyvtáros pálya bármely területén hasznosítható gyakorló terepet biztosít a leendő könyvtárosok számára. A könyvtári személyzet valamennyi tagja bizonyos távolságot tartott az elítéltektől. A könyvtáros személyzet egymás közötti pletykálása, személyes, otthoni dolgok megbeszélése tilos volt, hisz az elítéltek hallgatózhattak. Ezt a helyzetet a szerző azonban inkább előnyösnek találta a munkahelyi légkör szempontjából. Mivel sok időt töltött munkája során egy, az elítéltekből választott könyvtári alkalmazottal, rá kellett jönnie, hogy az elítéltek épp úgy élik minden napi életüket, mint bárki más.
Sok amerikai úgy tartja, hogy a börtönnek inkább büntető intézetnek kell lennie, mint rehabilitálónak, s éppen ezért az olvasmányokat is korlátozni kell az ilyen intézményekben. Bár formális cenzúra nem volt, a könyvtárosoknak meg volt a joga, hogy mérlegelje, teljesíthető-e a kérés. Az elutasítás leginkább biztonsági okokból történt. A szexuális bűntetteket elkövetők nem olvashattak bizonyos műveket. A könyvtáros ilyen esetekben a szociális előadóval is konzultált.
A szerző megtanulta, hogy a börtön világa egyáltalán nem olyan, mint a filmekben, továbbá, hogy a véleményét tartsa meg magának, s ne legyenek előítéletei a foglyokkal szemben.
Az ellenőri jártasság, valamint a távolságtartás kérdése volt a legnehezebben megvalósítható feladat a gyakorlat alatt. Amikor a szerző odakerült, először az elítélt alkalmazottak tanították meg az alapvető teendőkre, a rekordok elkészítésére, de amint látták, hogy képes egyedül is elvégezni, hajlandóak voltak elfogadni az ő irányítását. F: ref.: Szénászky M.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2006/1., Manci: link

A szegények lemaradhatnak az e-kormányzatról -- megoldás a könyvtár, teleház?FEL

A terjedőben lévő e-kormányzati szolgáltatásokat kritizálja néhány ágazati szakember, akik szerint a szegényebb rétegek teljesen kimaradnak majd a szerencsések köréből, így az újítások antidemokratikussá válhatnak. Ian Angell, a London School of Economics professzora egy, a Nortel által megrendezett konferencián beszélt a hasznos újítások kevésbé pozitív oldaláról. A ZDNetnek adott interjúban azt fejtegette, hogy bár ezek a szolgáltatások kimagasló színvonalon segítik az állampolgárokat, mégsem tudnak megfelelni annak az alapvető követelménynek, hogy a társadalom minden része számára elérhetővé váljanak. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyenge közepes a közszolgálat, de nem kell a magántőkeFEL

A közepesnél gyengébb bizonyítványt állít ki a magyar állam működéséről a lakosság többsége. A közfeladatok ellátását mégsem bíznák a magántőkére -- írja a csütörtökön megjelenő Figyelő, a lap felkérésére készített Tárki-vizsgálat alapján.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Országos Széchényi Könyvtár adatai nem kereshetők az európai honlaponFEL

Kísérletképpen beütöttem az európai elektronikus könyvtár (link keresőjébe, hogy "Arany János", és összesen 296 találatot kaptam. 210-et az angol, 38-at a francia, 34-et a német, nyolcat a holland és hatot a szlovén nemzeti könyvtárban. Az Országos Széchényi Könyvtár is csatlakozott a projekthez, de a kereső még nem kapcsolódik az adatbázisához. Ahhoz az kellene ugyanis, hogy befizessük a meglehetősen drága tagsági díjat. Egyelőre a brit, dán, észt, finn, francia, holland, horvát, lett, német, olasz, osztrák, portugál, svájci, szerb, szlovén könyvtárak anyagaiban lehet keresni. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Visszaírták a MEK-ben, amit a cenzor kihúzottFEL

Több új kiadvány digitalizált változata jelent meg a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalain a közelmúltban. Többek közt a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon is, melynek 1981-es kötetében helyreállították a cenzúrázott részeket. Brehm: Állatok világa, a még ma is alapműnek számító, 1904-ben megjelent, Pecz Vilmos szerkesztette Ókori lexikon és egy 61 ezer kifejezést tartalmazó latin szótár is felkerült a Magyar Elektronikus Könyvtár virtuális polcaira. Ezeknek -- és még több más kiadványnak -- a digitalizálására az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) támogatása jóvoltából került sor. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Budapesti Nemzetközi KönyvfesztiválFEL

Háromszáz újdonsággal várja a látogatókat a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Április 20-23 között a Budapesti Kongresszusi Központban 550 könyves műhely mutatkozik be. - F: ápr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sárospataki könyvek: még tíz kiadvány hazakerülhetFEL

Nyizsnij Novgorodban sikerült tíz, a város könyvtárában található kiadványról bebizonyítani, hogy Sárospatakról származnak. A közös magyar-orosz szakértői bizottság megállapításai alapján jó esély van arra, hogy a jobbára XVII. századi magyar és latin nyelvű imádságoskönyvek és kalendáriumok töredékei is visszakerüljenek Sárospatakra. - F: ápr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Emlékdíj az Egri Főegyházmegyei KönyvtárnakFEL

A Magyar Művészetért Díj kuratóriuma és Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által alapított Bartók Béla-emlékdíjban részesült az Egri Főegyházmegyei Könyvtár. Az elismerést Gubcsi Lajos, az MMD kuratóriumának elnöke április 10-én adta át Egerben a könyvtár igazgatójának. A díj a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által készített Bartók-mellszoborból, egy emléklapból és két, a Magyar Művészetért által kiadott színvonalas, bibliofil albumból áll. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kölcsönkönyv visszajár!FEL

A könyvtáraknak nemcsak a "betűlopók", de a rongálók is gondot okoznak. Rendszeresen lába kél egy-két értékes könyvnek. A rongálók a hangtárban is pusztítanak. - F: ápr. 19.

Hírforrás:
2006. április 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Összeköt és szórakoztat az Európa-vonatFEL

Élő könyvtár, emberi sorsokat bemutató képeslapok, ízelítő a kenyérevési szokásokból -- az Európa-vonat megállóhelyein izgalmas dolgok történnek. Nem menetrendszerű járatról van szó: a Berlinből április 24-én induló szerelvény hét országot szel át, hogy az utasok (félszáz európai fiatal) mindenütt megismertessék a helyiekkel a kontinens sokszínűségét és értékeit. "Több programmal pályáztam, végül az élő könyvtárat választották ki" -- meséli Szabó Bea, aki ifjú jogászként dolgozik Budapesten. Egy pécsi egyetemistával, Gonda Mátéval együtt ő képviseli majd Magyarországot az Európa-vonaton, amely németországi egyesületek és alapítványok támogatásával indul útnak. A könyvek valójában élő emberek, valamilyen kisebbség tagjai: romák, intézetisek, leszbikusok vagy éppen volt drogosok. Kis stand a könyvtár, katalógussal és könyvtárossal -- a "kötetek" pedig igaz történeteket mesélnek, és egy-egy órára lehet kikölcsönözni őket. Nem hagyományosak a képeslapok sem, amelyek egy-egy ember arcát mutatják be, és azt, miként viszonyul az illető valamilyen EU-s témához. - F: ápr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Unod a munkádat? Dobd fel tippjeink segítségével!FEL

Nem lelsz már örömet a mindennapi robotban? Nem jelent már izgalmas kihívást számodra a munkavégzés? Az alábbi tippek, s néhány apró változtatás segítségével színesítheted, feldobhatod mindennapjaidat, s új megvilágításba helyezheted a hivatásodat. Néha egészen jelentéktelennek tűnő átszervezés is jelentős változást eredményezhet. - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennyire megbízható forrás a Wikipedia?FEL

Egyszer, pár évvel ezelőtt jelen voltam egy tudományosnak meghirdetett előadáson, ahol egy bioszférakutató akadémikus a magyar őstörténetről beszélt, voltaképpen nyelvészeti előadást tartott. És tett egy olyan kijelentést, amire a jelenlevő kutatók erősen csóválni kezdték a fejüket. Az előadó ugyanis azt találta mondani, hogy állításainak forrásait, a szakirodalmat a világhálón találta. Később a vitában az egyik bíráló ki is tért erre a nagyon fontos módszertani kérdésre: vagyis, hogy mi számít megbízható szakirodalomnak, hogyan kell azzal bánni. Hogy ami angolul van, az attól még nem szakirodalom, meg hát az interneten sincs minden fontos forrás rajta, arról már nem is beszélve, hogy a források értékelése, válogatása is nagyfokú jártasságot feltételez a szakmában. Az internet valóban csoda, de áldásaitól hajlamosak vagyunk kissé elaltatni az éberségünket. Közhely, de igaz, hogy alapvetően változtatta meg a tudományos információ-áramlást is. - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Britannica visszavág a Wikipédiának?FEL

Tovább folytatódik az enciklopédiák harca: ugyan egy tavalyi felmérés szerint a Wikipédia majdnem olyan pontos, mint a Britannica, a patinás brit kiadvány szerkesztői azonban tiltakoznak az állítás ellen. A Nature című rangos amerikai tudományos folyóirat által felkért független szakértők tavaly véletlenszerűen választott szócikkek alapján hasonlították össze a két enciklopédiát. A felmérés szerint közel egyforma minőséget nyújt az amatőr mozgalomként indult világhálós lexikon, a Wikipédia, és az Encyclopaedia Britannica: a Britannicában 50 tudományos szócikkre 4 nagyobb és 123 kisebb tévedés jutott, míg a Wikipédiában a szintén 4 nagyobb tévedés mellett 162 kisebbet találtak. A nyomtatott enciklopédiákat nagy piacvesztéssel fenyegeti a világhálón ingyen hozzáférhető információ. A Britannica nyomtatott kiadásában 65 ezer, internetes kiadásában 120 ezer szócikk található, a folyamatosan bővülő, soknyelvű Wikipédia angol szócikkeinek a száma viszont már meghaladja az egymilliót, magyarul pedig már közel 29 ezer szócikk olvasható benne. A Wikipédia például az Encyclopaedia Britannica-t is megemlíti, de a gesztus viszonzására még várni kell -- írta a The New Scientist című tudományos folyóirat. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

A honlaptervezés 7 főbűne -- GY.I.H.: gyakran ismétlődő hibákFEL

A Honlap Ambulanciára beküldött honlapokon vizsgálatakor számos olyan ismétlődő tünet fordul elő, amelyekre eddig számtalanszor felhívtam már a figyelmet. Mindnyájunk kényelme érdekében ezeket szeretném itt újra összefoglalni. Ha itt-ott saját weboldalaidra ismernél, nem feltétlenül a véletlen műve... - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jelentősen növekedett a magyar szabadalmak számaFEL

A nemzetközi szabadalmi együttműködés keretében Magyarországot is megjelölő bejelentések száma a múlt évben becslések szerint 130 ezer volt, ami jelentős növekedés a 2004. évi 121 ezerhez képest. - F: ápr. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A magány elkerüléséért interneteznek az idősekFEL

A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem vagy csak alig érdekli az internet világa. - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Versenyellenes a könyvár?FEL

A magyar könyvkultúra pozícióit rontaná a kötött könyvár, és a hozzá kapcsolódó céhes korlátozások föloldása -- állítja a másfél száz könyvkiadót és kereskedőt tömörítő könyves egyesülés (MKKE). A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint azonban jogsértők a korlátozások, jóllehet a kulturális miniszter törvénybe iktatásukat szorgalmazza. - F: ápr. 14.

Hírforrás:
2006. április 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Hazai konkurens az iWiW-nekFEL

A rendkívül népszerű ismerőskereső weboldal, az iWiW több hónapja nem ad lehetőséget új tagok belépésére, ám működésbe lépett a konkurencia: a myVIP internetes oldalon már az első héten több mint negyvenezren regisztráltak. Magyarok által fejlesztett, új kapcsolatháló-fejlesztő oldal indult az interneten a myvip.com cím alatt -- írja a Népszabadság. A webhely ugyanúgy működik, mint a több éve üzemelő, az utóbbi hónapokban rendkívüli népszerűségre szert tett iwiw.hu -- csak azok lehetnek tagok, akiknek valaki meghívót küld, amivel a program nyilvánossá és nyomon követhetővé teszi a jelentkezők kapcsolati hálóját. - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egér-kilométerszámlálóFEL

Egy német programozó kifejlesztett egy olyan szoftvert, amely hasonlatos az autókban található kilométerórához, azonban ez a számítógépes egér által megtett méterek mérésére alkalmas. A Mousometer névre keresztelt szoftver rögzíti az egér mozgását, és centiméteres pontossággal megadja, hogy a beállítás óta milyen távolságot tett meg a felhasználó azzal. Ezenkívül azonban a kattintások számát is méri az egyszerű program, és a menüből elérhető információs ablak még az eddigi legnagyobb mozgási sebességet is kijelzi. A Windows 95, 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerekkel kompatibilis alig fél MByte-os Mousometert bárki szabadon letöltheti a link internetes oldalról, és ingyenesen használhatja azt. - F: ápr. 18.

Hírforrás:
2006. április 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

King, Dylan, Hendrix a dicsőségcsarnokbanFEL

Jimi Hendrix, Calvin Coolidge amerikai elnök, Joe Louis nehézsúlyú boksz-világbajnok, Arturo Toscanini, a legendás olasz karmester -- mi a közös bennük? Mindannyian egy-egy hangfelvételükkel bekerültek az amerikai nemzeti hangarchívumba és részeivé váltak az Egyesült Államok hangörökségnek. - F: ápr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Készül a következő Google-nagyágyú?FEL

Az emberi hang felismerésén alapuló kereső-interfész ötletét jegyeztette be a Google az amerikai szabadalmi hivatalnál. A 7027987-as számmal ellátott szabadalmi kérelem kedden landolt az illetékes amerikai hatóság asztalán, beterjesztője a Google, címe "hang-interfész keresőmotorokhoz". Az eljárás leírása szerint "a rendszer fogadja a felhasználó szóbeli kérését, ezekből keresési hipotéziseket állít össze, melyeket különböző szempontok szerint súlyoz, végül megalkot egy súlyozott logikai keresőkifejezést. Ezt adja tovább a keresőmotornak, amely a fellelt találatokat visszaadja a felhasználónak." Vagyis, kevésbé homályosan: arról van szó, hogy élő szóban is kereshetünk a neten. - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google naptárba véste a mai napotFEL

A Google a mai napon elindította ingyenes webnaptárát link . A keresőóriás szolgáltatása révén a felhasználók vezethetik és megoszthatják másokkal fontos találkozóikat, programjaikat. - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A suliban e-mailen érkezik a leckeFEL

A pedagógusok leginkább az órai felkészülésre, webes keresésre, kisebb mértékben rajzolásra, weblap készítésre, elektronikus formátumú házi feladat kiosztására használják az internetet. - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vasárnaptól Duna TV IIFEL

Vasárnaptól indult a Duna új csatornája, az Autonómia. A Cselényi László elnök által a világ első kisebbségekkel foglalkozó tévéjeként aposztrofált csatorna támogatja a kisebbségek önszerveződési törekvéseit, és Európa más kisebbségeit is szeretné összekapcsolni. Cselényi szándékai szerint ez a terület ugyanolyan széles lesz, mint magának az autonómia szónak az értelme. Az új csatorna műholdon ("Grönlandtól Kis-Ázsiáig, Észak-Afrikáig") és kábelen jut el az nézőkhöz, bár egyelőre itthon nem mindegyik kábeltévé vette fel a csomagjába. Vasárnaptól az Antenna Digital digitális kábeltévé-szolgáltatásán keresztül 55 ezer nézőhöz jut el a műsor -- közölte Szeles Pál szóvivő, aki szerint "némi késéssel" a legnagyobb hazai kábelszolgáltató, a UPC Magyarország is továbbítja majd az adást. A tévé napi műsorideje 24 óra, 8 óra adás és 16 óra ismétlés. - F: ápr.15.,

Hírforrás:
2006. április 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A Yahoo utazási kereső szolgáltatást indítFEL

A Yahoo internetkereső utazási keresőszolgáltatást indított Yahoo Farechase néven. Az utazni szándékozók az előnyős repülési és szállodaajánlatok között válogathatnak a keresőben oly módon, hogy a kereső különböző internetoldalakat jelenít meg -- közölte az amerikai internet vállalkozás. - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyílt az első informatikai biztonsági webáruházFEL

Megnyitotta kapuit hazánk első informatikai biztonsági webáruháza, amely számos védelmi szoftvert illetve eszközt kínál. A Biztonságportál üzemeltetője, az Isidor-Net bejelentette, hogy megnyitotta az ország első és legátfogóbb, informatikai biztonsághoz kötődő termékeket forgalmazó webáruházát. A Biztonságcenter nevű új internetes bolt célja, hogy olyan szoftvereket és eszközöket kínáljon a felhasználók számára, amelyek révén megfelelően tudják megvédeni a számítógépeiket, illetve a különböző rendszereiket napjaink egyre gyakoribb fenyegetései ellen. - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobilon olvasnak regényt TokióbanFEL

Az Associated Press fényképet közöl egy tokiói egyetemistáról, aki a közlekedési lámpa váltására várva mobilján szöveget olvas. A Bandai Networks tartalomszolgáltató cég 2003 óta üzemeltet egy wireless szolgáltatást, melynek keretében – egyelőre – 150 regényt lehet olvasmányként választani az előfizető mobilosoknak. Ma úgy 50 ezren vannak a japán fővárosban. 'Bunko Yomihodai' a szolgáltatás márkaneve, ami azt jelenti, hogy 'Mindnyájan olvashattok paperback könyveket'. Az amerikai Random House kiadó pedig arra készül, hogy nyelvkönyveket és hangzó anyagaikat kínálja fel partnereinek. Beindul a mobilon a tartalmas olvasás? (SP) - F: márc. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Milliárdos fejlesztés a szombathelyi főiskolánFEL

Regionális felsőoktatási forrásközpont építésére kapott lehetőséget a szaktárcától a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF). A kormányprogram szerint kormányzati és magántőke bevonásával, úgynevezett PPP- finanszírozással, 1,5 milliárd forintba kerülő beruházással, háromezer négyzetméterrel nő a vasi megyeszékhelyen az oktatói és a hallgatói 'munkahelyek' alapterülete. Meghétszereződik a számítógépek száma, és központi helyre költözik a könyvtár. A következő tanévre csaknem 5500 tanuló adta be felvételi kérelmét a szombathelyi főiskolára. A legnagyobb érdeklődés a kommunikáció, a művelődésszervező, a történelem, a magyar, a földrajz, az informatikus-könyvtáros, a biológia, a testnevelés, a rajz és tanító szak iránt nyilvánult meg. - F: márc. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az angol képviselőház jelentése sürgeti a közkönyvtárak megújításánakFEL

Február 24-én lezárult a több hónapos munka, melynek keretében szakértők és hivatalok százai segítették a Kulturális Bizottságot az új problémák és megoldások felismerésében. A bizottsági jelentés 60 oldalon, továbbá az írásban beadott több száz oldalnyi szakértői anyag hozzáférhető a Képviselőház honlapján keresztül. Az elmúlt évtizedben -- a People’s Network elnevezésű kormányzati program kétségtelen sikere ellenére – visszaesett a közkönyvtári használat, legalábbis a látogatások és kölcsönzések számának tükrében (sokan vitatták, hogy ezek még elég releváns információt jelentenek-e). A viták során és a zárójelentésben is rengeteg kérdés került felszínre: miért olyan lehasznált a könyvtárak többsége, miért nem lehet több helyen vasárnap kinyitni, hogyan lesz pénz a mintegy 30 ezer olvasói internetező gép lecserélésére stb. Magyar szemmel a parlamenti bizottság elkötelezettsége, a hozzászóló könyvtári vezetők és szakértők véleményének sokoldalúsága, a zárójelentés konok tárgyszerűsége egyaránt élményt jelent. Másutt igyekszünk többet elmondani az angol közkönyvtárakról. Nekünk megint tanulságos lehet. (SP) - F: márc. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google alteregót is 'termel'FEL

Március 16-án a francia államfő fogadta a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) elnökét és a kulturális minisztert. Chirac támogatni kíván egy Google-hoz hasonló digitalizálási projektet Európában. A két meghívott segítségét egy ezt előkészítő program összeállításához kérte. A rendszer kiépítését az európai országok részvételével gondolja megvalósítani. Az azt jelentené, hogy a meglévő BNF-rendszert (Gallica) tovább kellene fejleszteni, és kiegészíteni más európai bázisokkal. Az európai együttműködés terén már eddig is volt közeledés a német és angol könyvtárak irányában (a British Libraryval való együttműködés különösen fontos). A terv kulturális tétje óriási, ugyanakkor erősen behatárolt a beláthatatlan anyagi tényezők miatt. A francia államfő nemcsak kulturális, de technikai és pénzügyi együttműködés lehetőségét is felveti. Elképzelése, hogy a Google-projekt európai alteregóját kell kiépíteni ahhoz, hogy Európa egyenrangú partnerként tárgyalhasson a Google-lal.

Régebbi hírforrás(ok): Le Monde; Grebot Ágnes Kataliston megjelent híradása nyomán. link

APF kontra GoogleFEL

Hatalmas összeget, 17,5 millió dollárt követel az Agence France Presse a Google-től, mert a webkeresőjéről ismert cég a francia hírügynökség szerint eltulajdonítja tőlük a híreket. A kaliforniai székhelyű Google webes hírszolgálata, a Google News úgy működik, hogy automatikusan pásztázza a különböző híroldalakat, portálokat és hírügynökségi szájtokat, majd a relevánsnak ítélt hírek címét, első bekezdésének egy részét és nem ritkán az ahhoz kapcsolódó fotót is saját felületén jeleníti meg. Az AFP viszont sok más hírügynökséghez, így a Magyar Távirati Irodához hasonlóan előfizetéses rendszerben, pénzért árulja az általa gyártott híreket, és szerinte a Google News gyakorlata sérti üzleti érdekeit. A franciák egy kaliforniai bíróságon benyújtott keresetben 17,5 millió dollárt követelnek a Google-től, és a kártérítésen kívül azt is szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa el a Google-t a további hírgyűjtéstől. - F márc. 19.

Hírforrás:
2006. április 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az internet átalakítja a médiafogyasztástFEL

A gyakori internetezők számára egyértelműen az internet az első számú információforrás - áll az NRC kutatási jelentésében. A felmérésből az is kiderül, hogy az internethasználók elsöprő többsége hitelesnek tartja a világhálón megjelenő információkat. ... A világháló tájékozódásban betöltött szerepét jól mutatja, hogy a hálót használók 69 százaléka nagyon fontos információforrásnak tartja az internetet, míg a televízióról csak 35, a nyomtatott sajtóról 25, a rádióról pedig 18 százalékuk vélekedik így. ... Könyvet az internetezők 37 százaléka vesz ritkábban kezébe, amióta lehetősége van szörfözni a weben. ... Érdekes, hogy míg a gyakori internetezés negatívan befolyásolja más médiumok használatát, addig az emberi kapcsolatokra inkább jótékony hatással van. - F: márc. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Koncentráció a hazai céginformációs piaconFEL

A magyar céginformációs piac szereplőinek jelentős része (Compalmanch Kiadói Kft., Company-Data Informatikai Kft., Hoppenstedt Bonnier és Társa Információs Kft., Dun & Bradstreet Hungária Kft. és Kompass Hungária Kft.) a svéd székhelyű Bonnier médiaóriás érdekeltségébe került. A skandináv Bonnier AB a koncentrációval lefedi a céginformáció teljes palettáját (alap, jogi, minősített, marketing, egyéb).
A cikk értékes táblázatot közöl a hazai céginformációs piac jelentős szereplőiről, linkekkel.

Régebbi hírforrás(ok): TMT, 2005/3., Kiszl Péter: Bonnier az élvonalban

Változások az amerikai könyvtáros-pályánFEL

A szerző egy amerikai könyvtáros iskolában 15 évvel ezelőtt végzett évfolyam pályájának alakulását vizsgálta. A felmérés megerősítette azt a feltételezést, hogy a könyvtárosi munka perifériális foglalkozás, s nem ad lehetőséget a ranglétrán való előrejutásra. A válaszok alapján két fő karrierirányzat különült el: a lojalisták, vagy helyben maradók, és a váltók, akik több munkahelyet is kipróbáltak. Azok, akik az első öt évben nem változtattak, a további tíz évben sem váltottak. Indokaik között személyes, földrajzi, szakmai, anyagi megbecsülés, juttatások köre szerepelt. A váltókról elmondható, hogy kevésbé voltak beskatulyázhatók. Azok voltak a legelégedettebbek karrierjükkel, akiknek az első öt évben sikerült legalább két lépcsőfokot előrelépni. Úgy tűnik tíz év bizonyítása, tíz év gyakorlati tapasztalata szükséges ahhoz, hogy valaki vezető szerephez jusson. Érdekes, hogy ahhoz képest, hogy a könyvtárosi pálya alulfizetett, senki nem említette ezt negatív tényezőként. Inkább a szolgáltatásokra fordítható összeget kevesellték.

Régebbi hírforrás(ok): Jacobsen: The class of 1988. In: Libr.J. 2004/12. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2005/1. ref.: Szénászky M. Manci: link

Európai kampány a kultúra támogatásának növeléséreFEL

70 centet a kultúrára! címmel indított kampányt az Európai Kulturális Alapítvány (ECF), valamint az Európai Művészeti és Kulturális Örökség Fórum (EFAH). A KultúrPont Iroda tájékoztatása szerint a kezdeményezés célja, hogy 2007-től évente 315 millió eurót (mintegy 80 milliárd forintot) költsenek kulturális célokra a közös büdzséből. Ez állampolgáronként 70 centet jelentene, mellyel megtízszereződne a jelenlegi átlagösszeg. A pénz felhasználásáról szóló elképzeléseket hét pontban foglalták össze: a tagállamok közötti szorosabb kulturális együttműködésre 100 milliót, az EU külpolitikája kulturális dimenziójának erősítésére, "nyilvános európai párbeszédre", a kreatív versenyképesség támogatására 50-50 milliót, művészek és kulturális szakemberek utaztatására, ösztöndíjaira 25 milliót, valamint hálózatok támogatására és információ-szolgáltatásra 20-20 milliót költenének. - F: márc. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyógyszerfutár-cég Somodytól -- és a könyvfutár?FEL

Gyógyszerfutár Kft. néven új céget alapított a Somody és Társa Kft.-n keresztül Somody Imre vállalkozó, aki korábban a Plusssz pezsgőtabletták révén vált ismertté. - F: márc. 17.
-- Életképes lehet-e egy nagyobb könyvtár együttműködése egy futárszolgálattal? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Megtámadták a MEK-etFEL

Kedd hajnalban megtámadták az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár webszolgáltatását, aminek következtében reggel 9 óráig elérhetetlen volt a központi szolgáltatás. - F: márc. 22.

Hírforrás:
2006. április 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link , link , link

Szekszárd és Pécs mintatérség az informatika területénFEL

Szekszárd és Pécs mintatérségnek számít az informatika területén, az elsők között nyertek támogatást európai uniós pályázaton az elektronikus szolgáltatás fejlesztéséhez - mutatott rá Kovács Kálmán informatikai miniszter pénteken Szekszárdon, egy szakmai konferencia kapcsán tartott sajtótájékoztatóján. - F: márc. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Keresztény Könyvtár Mindenkinek BudapestenFEL

A Sz. Gellért tér 3. sz. alatt, Phyllis és Andy Anderson alapításával megnyílt Budapesten az első keresztény könyvtár. Az állománya jelenleg 3.000 könyv, Cd, DVD…stb. Nyitvatartási idő (mely módosulhat): kedd 11:00- 14.00, szerda 16.00 - 20.00, Péntek 16.00 - 20.00, szombat 11:00 - 17.00, vasárnap 14.30 - 17:30. Néhány érdekesnek ígérkező téma: keresztény szépirodalom, szórakoztató irodalom, család és kapcsolataink, pénzügyi tervezés a családi életben, társadalmi és etikai kérdések. További információ: 1-365-2483, BudapestLibrary@cs.com - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elbocsátásnál miben segít a gondoskodó leépítés?FEL

A felvételiztetésnek, az új munkaerő támogatásának és betanításának az utóbbi néhány évben Magyarországon is kialakult a kultúrája, az elbocsátásról, létszámleépítésről ugyanez már nem mondható el. - F: márc. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nemzetközi World Wide Web KonferenciaFEL

2005 május 10-14-ig rendezik meg Chiba-ban (Japán) a 14. Nemzetközi World Wide Web Konferenciát. A konferencia témája a webtechnológia kutatási és fejlesztési folyamatai, de ez a találkozás lehetőséget teremt a világháló társadalomban betöltött szerepének megvitatására is. - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

300 magyar kötet a párizsi könyvszalononFEL

Párizsban pénteken nyitja meg kapuit a 25. könyvszalon, amelyen idén is külön standdal jelenik meg a párizsi Magyar Intézet. A magyar intézet 70 hazai kiadó több, mint 300 kötetét mutatja be. A magyar standon irodalmi műveket, többek között a 2001-es magyar év kiadványait, művészeti köteteket, szótárakat, turisztikai, történelmi munkákat, gyerek-, mese- és szakácskönyveket egyaránt láthatnak a látogatók. Újdonságként jelenik meg a kínálatban Kertész Imre újabb, franciául megjelent műve, Az angol lobogó, továbbá Bródy Vera Papírállatok című könyve, és Janikovszky Éva franciául olvasható több munkája csakúgy, mint Szabó Magda Pilátus című kötete, a Műcsarnok és a Mai Manó Magyar Fotográfusok Háza számos kiadványa, valamint a brazil zenész-író, Chico Buarque Budapest című regénye. A magyar események sorában kiemelkedik a József Attila-emlékév jegyében sorra kerülő kerekasztal-beszélgetés a magyar irodalom és a pszichoanalízis kapcsolatáról. Az idei, az UNESCO által is hivatalosan József Attila-emlékévnek nyilvánított esztendőben a magyar standnak is a neves költő lesz a kiemelt szereplője. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Félmilló szócikk a WikipediábanFEL

Az ingyenes online enciklopédia angol nyelvű kiadása több, mint 500 ezer szócikkel büszkélkedhet, a magyar szekció 7000-nél tart. A Wikipedia szerkesztésében mindenki részt vehet, a projekt önkéntes internetezők segítségével hízott ekkorára. Bárkinek adott a lehetőség, hogy új szócikkeket hozzon létre vagy módosítsa a már meglévőket. Jelenleg több, mint 200 ezer regisztrált szerkesztője van az enciklopédiának, ám ezen kívül rengeteg ad hoc résztvevő is akad. A szócikkek megváltoztatása egy gombnyomással történik, nem szükséges semmilyen programot telepítenünk, de még a regisztráció sem kötelező. Az angol nyelvű változat a link -on található, a magyar nyelvű enciklopédiát ezen a címen lehet elérni. - F: márc. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan épült Budapest? -- Új reprint könyvFEL

Egy reprint kiadásban megjelentetett Budapest-história igazi csemegékkel szolgál a várostörténet kedvelőinek. Aki kíváncsi Pest és Buda fejlődésére, annak ajánlhatjuk az 1931-es, most újból kiadott művet. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról