Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/17., 4. 26.

A mérhető siker -- avagy a honlapelemzés alapjai
Merénylet a katalogizálók ellen
Útmutató a 13 jegyű ISBN bevezetéséhez
Az egyetemi oktatók információs képességei
Internet: nem segített az információs stratégia
A nyílt hozzáférés hatásai a könyvtárakra
Folytatódhat a Nagy Könyv
Könyv-sikerlista, 2006. I. negyedév
Könyvtárbuszok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
'Megmenekült' a Széchényi könyvtár?
Könyvtári lehetőség a humán szakkönyvek esetében?
Könyvfesztivál: Sólyom szerint elfogyhatnak az olvasók
Kilenc tipp a nyerő önéletrajzhoz
FSZEK -- Wenckheim-évforduló
Megérkeztek az utolsó sárospataki könyvek is
A mérhető siker -- Avagy a honlapelemzés alapjai II. rész
Lengyelek nyerték a 24 órás programozóversenyt
Egyre fontosabb szerepe van a netnek a döntéshozatalban
Ügyfél a pokol kapujában
Magyar Virtus
Japan Herald
bence már megint elrontott valamit


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A mérhető siker -- avagy a honlapelemzés alapjaiFEL

Egy weboldal üzemeltetésének az egyik legfontosabb eleme a honlap látogatottságának mérése és elemzése. Amíg nem tudja pontosan meghatározni, honnan jönnek a látogatói és körülbelül hányan vannak, addig nem lesz képes hatékonyan népszerűsíteni weboldalát és azt sem tudhatja meg, hogy jelenlegi népszerűsítési erőfeszítései milyen eredményt hoznak. Honlapja statisztikáinak nézegetése napi rutinná kell váljon! Ha még nem az, akkor itt az ideje, hogy elkezdje. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Merénylet a katalogizálók ellenFEL

A katalogizálást, különösen az átvételes katalogizálást, egyre nagyobb mértékben adják ki bérmunkába különféle szolgáltató vállalatoknak. Ennek ellenére a szakkönyvtáros ellenőrzésére szükség van, ő a minőség garanciája. Újabban egyszerűsödnek a besorolási adatok, feltehetően gazdasági okokból és a online katalógus könnyű kezelhetősége érdekében. Mindezek következtében a katalogizálás oktatása csökkent és leértékelődött. Ami a szemantikai hozzáférést illeti, ez továbbra is nyitott kérdés.

Régebbi hírforrás(ok): Revelli: L'assassinat des catalogueurs. In: Bull.Bibl.Fr. 2005/4. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2006/1.

Útmutató a 13 jegyű ISBN bevezetéséhezFEL

Nem túl friss a hír, de talán érdemes szélesebb körben szólni róla: Az OSZK Magyar ISBN Iroda kiadásában fordításban megjelent a címben jelzett kiadvány. Eredetije: Guidelines for the Implementation of 13-Digit ISBNs International ISBN AgencyBerlin 2004 First edition (revised October 2004). Tartalomjegyzéke: Számstruktúra, Retrospektív konverzió, Könyvtárak és könyvtári rendszerek, Változások az ISBN alkalmazásában, Felelősségvállalás a változásokért, A kereskedelmi partnerek közötti kommunikáció, Egyéb szempontok, Gyakran feltett kérdések, Egyéb információforrások.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az egyetemi oktatók információs képességeiFEL

Minden ember információs kultúráját információs viselkedése jellemzi. Az információs viselkedéssel foglalkozó publikációk alapján meg lehet határozni a pedagógusok információs kultúráját jellemző indikátorokat. Ide sorolható a hagyományos és elektronikus információkeresésben való jártasság, az információ feldolgozási, kezelési és tárolási módszereinek ismerete, a dokumentumok tartalmi-formai feltárásának ismerete, a kapott és feldolgozott információ tárolása és csoportos használatra történő átadása, személyi számítógép használata, az információcsere alapelveinek ismerete, használata a szakmai kommunikációban, képesség arra, hogy a hallgatót szakterületén megfelelő szinten tájékozottá tegye, képesség saját pedagógiai tevékenységének tervezésére, saját életpályájának alakítására. A szakirodalom foglalkozik az információs kultúra kialakításának módjaival is, javasolva az egyedi információs tevékenység minőségi jellemzőinek következetes és folyamatos fejlesztését. A Volgográdi Állami Egyetem kutatói három egymásra épülő szintet határoztak meg:
- tájékozódás, az eszközök megismerése (az információkeresés és -elemzés elsajátítása);
- szakmai-alkalmazói (az új információ használatának és az oktatási folyamatban történő alkalmazásának elsajátítása);
- alkotó-reflektív (képesség az új információ önálló reprodukálására, és a saját lehetőségek értékelésére). Folyt.: link

Régebbi hírforrás(ok): Privalova: Informacionnaâ kompetentnost' prepodavatel'â vuza v usloviâh obnovleniâ obrazovaniâ. In: Naučn.Teh.Bibl. 2005/6. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/1., ref.: Viszocsekné P. É.

Internet: nem segített az információs stratégiaFEL

Megjelent az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ éves jelentéseinek harmadik, utolsó darabja az információs társadalom magyarországi helyzetéről, amely nem sokat javult. - F: ápr .19.

Régebbi hírforrás(ok): link

A nyílt hozzáférés hatásai a könyvtárakraFEL

A könyvtárak számára új fejlemény, hogy az új forrásokért nem kell könyvtárba menni, ezért fokozni kell közvetítő szerepüket, hiszen sok olvasó számára ismeretlenek az új lehetőségek. Több adatbank és aggregátor szolgáltat már nyílt hozzáférésű anyagokat, de nem szabad csak rájuk hagyatkozni. Fontos kérdés a minőség ellenőrzése is, hiszen a nyílt hozzáférésű folyóiratok is eltérnek egymástól tartalom és szerkesztői ellenőrzés tekintetében. (A minőség főleg a szakterületi intézményi és magán archívumok esetében problematikus.) Sok feladat hárul a szakreferensekre: mind szakterületük, mind a dokumentumok esetében lépest kell tartaniuk a fejlődéssel -- speciális eszközök és olyan adatbankok segítségével, mint a DOAJ (link az OAIster (link vagy a Google két fontos segédlete, a Nyílt hozzáférésű források útmutatója (link és tudományos keresője, a Google Scholar (link Az összegyűjtött anyagokat integrálni kell a gyűjteménybe, és folyamatosan gondozni is kell. (A nehézségek sokkal összetettebben jelentkeznek, mint a hagyományos folyóiratok esetében.) Az olvasószolgálatra is többlet feladatok hárulnak mind az oktatásban, mind a tájékoztatásban. A könyvtárak hagyományos szerepéből, vagyis tudományos információk tárházaként való működéséből következik, hogy maguk is létrehozhatnak és működtethetnek intézményi archívumokat, illetve bizonyos feladatokért (pl. a bennük található információk szervezéséért) felelhetnek. Ennek a kialakításához nyújt segítséget a Nyílt Archívumok Kezdeményezés metaadatokat gyűjtő protokollja (link Több könyvtár már anyagilag is támogatja a nyílt hozzáférésű publikálást. A cikk a 'hibrid' állapotnak a könyvtári költségvetésre gyakorolt hatását mérlegelve megállapítja: az biztos, hogy a hagyományos dokumentumok áremelkedése mellett nem telik majd a nyílt hozzáférésű dokumentumok támogatására, de talán a hagyományos folyóiratok előfizetési költsége csökken, és majd az eddigi, áremelések okozta károk is helyrehozhatók lesznek. Az összegzésben a szerzők a nyílt hozzáférés adta új lehetőségeknek és a könyvtárosok kreativitásának a fontosságát hangsúlyozzák.

Régebbi hírforrás(ok): link

Folytatódhat a Nagy KönyvFEL

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) húszmillió forintot kíván fordítani idén a Nagy Könyv elnevezésű játék folytatására, a könyvtárlátogatás iránti érdeklődés ébren tartására -- fejtette ki Harsányi László, az NKA elnöke pénteken a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon rendezett eszmecserén. - F: ápr. 21.

Hírforrás:
2006. április 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyv-sikerlista, 2006. I. negyedévFEL

A Szikla könyvtári rendszert használó nagyobb könyvtárak kölcsönzési adatai (művekre és szerzőkre lebontva) olvashatók a link webhelyen. Például: Pest Megyei Könyvtár szerzői listájának elején Wass Albert, Nora Roberts és Thomas Brezina vezet. (A 2005-ös egész évi adatokkal egybevetve megállapítható: Wass Albert 'kiütötte' Meg Cabot-ot és Márai Sándort; Brezina népszerűsége töretlen.) A Bródy Sándor Megyei könyvtárban Agatha Christie, Lőrinc L. László és Wass Albert a negyedévi lista vezetői. Az eredmény így gondolkodásra késztetheti az olvasásszociológusokat és állományépítőket: regionális érdeklődésbeli anomália, állománybeli eltérés vagy egyéb okok állhatnak a különbségek mögött. (Nem mintha éppen uniformizálni kellene.) -- A Szikla gazdái a negyedéves statisztikát rendszeresen kívánják megjelentetni. A lista válogatott adatainak közlése egyben pr-lehetőség az adott könyvtárak számára.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Könyvtárbuszok Borsod-Abaúj-Zemplén megyébenFEL

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2005-ben és 2006-ban két könyvtárbuszos szolgáltatás is indult az edelényi és az encsi kistérségben. Mindkét kistérség fokozottan hátrányos helyzetű magyarországi viszonylatban, így az információs esélyegyenlőség biztosítása és a szociális funkció egyaránt óriási jelentőséggel bír ezeken a területeken. ... Az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás 2006 januárjában a Magyar Kultúra Napján adta át a kistérség közönségének a körülbelül 2000 dokumentum szállítására képes könyvtári célra átalakított Volkswagen típusú biblio-mikrobuszt. A szolgáltatást az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár üzemelteti. A helyi igényekhez alkalmazkodva a járművön könyvek mellett térítés ellenében DVD-k és videokazetták is kölcsönözhetők. A jármű hetente jár, összesen 16 települést lát el, és mindenhol körülbelül fél órát tölt. A projekt eredményeként elmondható, hogy míg 2004-ben az encsi kistérség 34 településének 54%-ában nem volt könyvtári ellátás (még jegyzéken nem szereplő szolgáltatóhely sem!) 2006-ra csupán 9%-ról -- 3 településről -- mondható el ugyanez. Végső célként azt fogalmazták meg, hogy egyetlen olyan település se legyen, ahol nem lehet hozzáférni helyben könyvtári szolgáltatásokhoz. A könyvtárbusz beindításán túl a kistérségi együttműködés tíz, nyilvános könyvtári jegyzéken nem szereplő könyvtári szolgáltatóhely szakmai gondozását is magára vállalta.

Régebbi hírforrás(ok): Encsi Hírek, 2006./2. 4. p., link

'Megmenekült' a Széchényi könyvtár?FEL

A kormány százmillió forinttal megemelte az anyagi gondokkal küzdő Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) idei támogatását, a nemzeti bibliotékát így nem kell a nyáron a tervezettnél hosszabb időre bezárni. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári lehetőség a humán szakkönyvek esetében?FEL

A humán tudományok kiadói vannak igazán gondban. 'Egy pedagógus a 3 ezer forintos könyvet már visszateszi a polcra' -- mondta Lelkes Lajos, az agrártudományok vezető kiadója, a Mezőgazda igazgatója és az MKKE elnökségi tagja. Ezért a társadalomtudományi kiadók felhívják a figyelmet arra, hogy magyar nyelven szakkönyvet kiadni egyszerűen nem lehet az állam támogatása nélkül, egyrészt a piac kis mérete, másrészt a vásárlóerő szerénysége miatt.

Régebbi hírforrás(ok): 2006/15. p. 114-5., link (regisztrációval olvasható)

Könyvfesztivál: Sólyom szerint elfogyhatnak az olvasókFEL

A XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a két díszvendéget, Jorge Semprún spanyol és Csingiz Ajtmatov kirgiz írót Sólyom László köztársasági köszöntötte a Budapest Kongresszusi Központban. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kilenc tipp a nyerő önéletrajzhozFEL

Aki meg akarja őrizni a versenyképességét az álláspiacon, kénytelen rendszeresen megújítani az alkalmazott taktikát. Az alábbiakban új szempontokat veszünk sorra. Az új taktikák kidolgozáshoz az új piaci trendek ismeretére van szükség. Nem kell mély titkokra gondolni, sokkal inkább azt megfigyelni, hogy mások milyen módon jutnak álláshoz. Mostanában a legfontosabb tartós irányzat az álláskeresésben az internet térnyerése, hiszen a meghirdetett állások 70 százaléka a világhálóra is felkerül. Emellett mind általánosabbá válik, hogy a jelentkezéseket digitálisan kezelhető, de kinyomtatható formában várják a munkaadók, illetve megbízottaik. Másrészt a cégek mindinkább specializált embereket keresnek speciális munkára, a fejvadászok és állásközvetítők pedig azon szorgoskodnak, hogy a két nehezen megtalálható kapcsolódási pontot valahogy egy helyre irányítsák. - F: ápr. 24.
-- Időnként meglepően szerény színvonalú álláskereső levelek jelennek meg pl. a Katalisten. Ahogy a könyvtári szolgáltatásban, e területen is nélkülözhetetlen a pr- és merketingszemlélet. Ehhez ad néhány ötletet a cikk. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

FSZEK -- Wenckheim-évfordulóFEL

1931. ápr. 21.: A Fővárosi Könyvtár a Baross utcai volt Wenckheim-palotában nyert elhelyezést, ahol jelenleg is működik (1946-tól Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár néven, annak emlékére, hogy 1904-18 között a könyvtár első vezetője Szabó Ervin volt).
Az 1903-ban létrejött Fővárosi Könyvtárat a főváros közgyűlésének 1911. július 5-i határozata alapján Budapest nyilvános közművelődési könyvtárává fejlesztették. Kiépítették fiókkönyvtári hálózatát, amely a közművelődésben mind a mai napig jelentős szerepet játszik.

Hírforrás:
2006. április 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Megérkeztek az utolsó sárospataki könyvek isFEL

Székely Árpád, moszkvai nagykövet Ferihegyen átadta Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkárnak és Gémesi Ferencnek, a külügyminisztérium helyettes államtitkárának az utolsó tíz sárospataki eredetű könyvritkaságot. - F: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A mérhető siker -- Avagy a honlapelemzés alapjai II. részFEL

Az internet mára olyan médiává vált, mint a tv vagy a rádió. A látogatók kegyeiért folytatott verseny napról napra élesebb. Ha Ön weboldalt üzemeltet, akkor a tökéletes felhasználói élmény nyújtásával minden nap foglalkoznia kell, ha nem akarja, hogy egy vizuális hiba miatt továbblépjenek vásárlói és el se jussanak az Ön nagyszerű ajánlatának elolvasásáig. - F: ápr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lengyelek nyerték a 24 órás programozóversenytFEL

A BME versenyére egy svéd egyetem hallgatói állították össze a feladatokat, egy magyar csapat harmadik lett. - F.: ápr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egyre fontosabb szerepe van a netnek a döntéshozatalbanFEL

Az internet egyre fontosabb szerepet játszik a mindennapi döntések meghozatalában. Ma már minden második amerikai a netet használja, hogy segítséget kapjon olyan döntéshelyzetekben, mint például, hogy melyik iskolába írassák a gyereket vagy hova költözzenek. - F.: ápr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ügyfél a pokol kapujábanFEL

Ügyfélkaputesztünkből kiderül, hogy nincs is olyan, hogy elektronikus ügyintézés. A szájton legfeljebb időpontot foglalhatunk, hogy aztán hagyományos úton intézzük dolgainkat az irodában. Már ha az ehhez szükséges papírokat sikerül otthon kinyomtatni, ugyanis a rossz papírméretek miatt nekünk ez sem sikerült. - F.: ápr. 20.

Hírforrás:
2006. április 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar VirtusFEL

Bár elsőre akár egy irredenta oldalt is gyaníthatnánk a Magyar Virtus név mögött, valójában egy érdekes web2-es kísérletről van szó, ami remélhetőleg minél szélesebb közönség körében nyer támogatást. Az oldal célja, hogy újradefiniálja az újságírást, vagyis egy olvasók által írt és szerkesztett, személyre szabható tartalomszolgáltatássá váljon, amelynek célja nem kevesebb, mint hogy azt írjanak az olvasói, amit akarnak, viszont mindenki csak az ízlésének megfelelő írásokkal találkozzon. Aki bővebben szeretne hallani a koncepcióról, az kattintson a lentebbi linkre, regisztráció előtt ugyanis az oldal - megadott preferenciák híján - egy bemutatkozással kezdi az ismerkedést. Az oldal megtekinthető: link - F.: ápr. 20.

Hírforrás:
2006. április 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Japan HeraldFEL

Egyszerűségében is információban gazdag a Japan Herald oldala, amely fehér alapon piros rovatfejlécekkel hozza a japános formát. A három oszlopra tagolt oldalstruktúrában helyet kapnak többek között a friss japán, ázsiai és világhírek, az időjárás, valamint a szponzorok linkjei is. Az "újság" célkitűzése, hogy angol nyelven, a nap 24 órájában tegye közzé elsősorban a japán nemzeti híreket, illetve ezen túl mindazt, amit japán szemszögből érdekesnek találnak a világból. Az oldal elérhetősége: link - F.: ápr. 13.

Hírforrás:
2006. április 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

bence már megint elrontott valamitFEL

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról