Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/18., 5. 3.

Állománygyarapítás helyett gyűjteményszervezés -- hagyományok és kihívások
Ma már nem az olvasók, hanem a felhasználók világát éljük
A pr-hatékonyság mérése
Exponenciálisan nő a blogok látogatottsága
Blogolni tanulnak a tanárok
DVD-kölcsönzéssel próbálkozik a McDonald's
A hazai McDonald's is a fogyasztókkal hirdet
Hozzáférhető digitális információk a Berzsenyi új könyvtárában
Milliós káruk biztosan keletkezett -- Esztergomi közkönyvtár
Jobban is dolgozhatna a könyvtár igazgatója Baján? -- Személyi ellentétek a háttérben?
Könyvtárosok és újságírók vitáztak Kakasdon
Könyvtári konferencia -- Salgótarján
Kell-e önálló kulturális tárca?
Nem ázik tovább a múzeum és a könyvtár gyűjteménye
Modern könyvtár Miskén -- az Atomerűmű is segített
Szervezd meg jól a kilépésedet!
Internetes csevegők: főként kisebb szervezeteknél nyerő
Az e-szint világranglistája
Harry Potter veszélyben -- az amerikai Georgia államban
Braille elektronikus könyvolvasó vakoknak
Leégett az elsőnek épült Carnegie-könyvtár Pittsburghben
Alkoholt a könyvtárba!
Robbantási kézikönyvek ellen kampányol egy szaúdi lap
Kutathatóvá válik a BBC magyar adásának archívuma
Megújuló Computer Panoráma
A hónap könyve: A világ legszebb könyvtárai
Már magyarul is olvasható a pápai enciklika
A Microsoft is elindítja tudományos keresőgépét


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Állománygyarapítás helyett gyűjteményszervezés -- hagyományok és kihívásokFEL

A kilencvenes években a felsőoktatási könyvtárak az állománygyarapításról áttértek a gyűjteményszervezésre. A jelenlegi fejlődés iránya a gyűjteményszervezést ötvözi a hozzáférés szervezésével és alakításával, ahol a hangsúly azon van, hogy a megfelelő elektronikus dokumentumokat az olvasók számára a megfelelő időben rendelkezésre bocsássák. Ez érinti a tudományos szakirodalommal foglalkozó kiadókat is. ... A tudományos könyvtárak elektronikus-állománymenedzsment problémáiról rendezett konferencián (The new challenge for research libraries: collection management and strategic access to digital resources) az Elsevier stratégiai alelnöke, a ScienceDirectet létrehozó egykori csoport vezetője előadásában ezekből a véleményekből emelt ki tizenhatot, olyanokat, amelyek vagy a kiadók, vagy a könyvtárosok szájából hangzottak el. Az előadás ezeket a kijelentéseket elemzi és értékeli, amelyek pl. a használattal és az árakkal, az e-folyóiratokkal, a költségekkel, a kiadói profittal, az archiválással, a Google keresőrendszerrel, a nyílt hozzáféréssel stb. kapcsolatosak. Az előadó megközelítése számos kérdésben teljesen új megvilágításba helyezi napjaink sokak által sokszor megvitatott témáit, és arra buzdít, újra gondoljuk át ezeket, ne érjük be a tévhitek, sommás ítéletek ismételgetésével, és ne tekintsünk mindent adottnak, próbáljunk érdekeinktől függetlenül közelíteni hozzájuk.

Régebbi hírforrás(ok): Hunter: Access management. Challenging orthodoxies. In: J.Libr.Admin. 2005/2. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2006/1. Manci: link

Ma már nem az olvasók, hanem a felhasználók világát éljükFEL

Ma már nem az olvasók, hanem a felhasználók világát éljük -- mondta dr. Ambrus Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója 'Az olvasók ideje már lejárt -- Kölcsönzés helyett a világhálós szörfözést választják. c. cikkben. A könyvtárakban sokan a digitalizált folyóirat- és könyvadatbázisokat használják információszerzésre. Egy dolog viszont évtizedek óta változatlan: a könyvtár mindig is közösségteremtő hely volt, és ez a funkció manapság felértékelődött. A könyvtár talán az egyik legliberálisabb közszolgáltató, hiszen korra, nemre, vallási hovatartozásra, iskolázottságra való tekintet nélkül bárki beiratkozhat. A Békés megyei tapasztalatok is ezt az állítást igazolják. Dr. Ambrus Zoltán hangsúlyozta, a mozgássérültek, vakok és a bevándorlók, közösségük méretéhez képest, nagy számban gyarapítják a látogatók táborát. A hagyományos szolgáltatásról, az olvasásról az országos állapotokhoz hasonlóan, a megyei szakemberek is negatív folyamatokról számoltak be. Visszaszorult a szépirodalom és a fikciós irodalom iránti érdeklődés. Kóti Hajnalka, a megyei könyvtár osztályvezetője kiemelte: főleg a szakmai művek és az iskolai jegyzetek iránt nagy a kereslet. A legtöbben ugyanis nem engedhetik meg maguknak a költséges tankönyvek megvásárlását, és inkább a kölcsönzéses formát választják. Szabad idejüket elsősorban az 50 év felettiek és a nyugdíjasok töltik olvasással, az igényesebb szépirodalmi alkotásokból tallóznak. Minden korosztálynál népszerűek a könyvesbolti sikerlistákat vezető bestsellerek és a kortárs magyar, sőt a megyei szerzők írásai is. - F: máj. 2.
-- A cikk írója nem ritka zavar eseteit mutatja magán. A közölt kép aláírása: 'A 'Nagy Könyv' című országos kezdeményezés hasznos volt, mert hatására sokan fedezték fel újra a rég elfeledett szépirodalmi alkotásokat', melyhez képest a cikkben más irányú megjegyzések olvashatók.

Régebbi hírforrás(ok): link

A pr-hatékonyság méréseFEL

Mérni a mérhetetlent? -- a pr teljesítmény mérése konferencia (ápr. 27., Bp., Business Class) témája a könyvtáraknak két oldalról is érdekes lehet. Egyrészt saját pr-tevékenységük mérése, másrészt más szervezetek ebbéli teljesítményének mérése lehet a tárgy. Ám a helyzet változik. A szervezetről megjelenő sajtóhírek gyűjtögetése, pozitív--negatív--semleges osztályozása a szövegbányászat segítségével lassan (legalábbis részben) automatizálódik, példa rá a magyar newzeus szoftvere. A blog a kommunikáció könyvtárak által kevéssé ismert / figyelt információs csatorna figyelésére, a Mirai Interactive előadója adott tippeket: beravatkozás helyett figyelni, befolyásokat feltérképezni, véleményvezérek azonosítása, kapcsolatfelvétel és érdekharmonizáció. A szervezet honlapján kívánatos tartalmakat nyújtó elhelyezett sajtószoba (magyar könyvtári példát egyelőre nem ismerek) spontán sajtómegjelenésekhez is segíthet. A víruskommunikáció (emailen terjedő, megosztást motiváló élvezetes vagy értékes üzenetközvetítő tartalom menedzselése) a komunikáció legújabb ága, melyre magyar és közszolgálati példával még alig tudott szolgálni az előadó. A módszer sikeressége azonban tudatos alkalmazásokra serkentheti a könyvtárosokat is.


Exponenciálisan nő a blogok látogatottságaFEL

Azzal együtt is, hogy a szélesebb közvélemény csak mostanában kezd tudomást venni a blogok jelenségéről, lemaradásunk a világtrendekhez képest nem jelentős. Az internetes naplóírás 2001 óta van jelen hazánkban - a hőskorszak meghatározó oldalai a Maciblog link , a Plastik link vagy a Technocol link voltak. A blogok száma a GKI adatai szerint mára meghaladja a százezret, tavaly pedig elindult az első Web 2.0 technológiával dolgozó hazai portál, a Blogtér link (első számú riválisa a korábban indult freeblog.hu link ). A Web 2.0-oldalak legfőbb jellegzetessége, hogy a felhasználók aktív résztvevőjévé válnak a tartalom meghatározásának, és egyre jelentősebb közösségekbe szerveződnek, a kifejezés 2004 óta része a szakzsargonnak. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Blogolni tanulnak a tanárokFEL

Természetesen ráférne némi továbbképzés a legtöbb szerkesztőségre is. A hagyományos szerkesztőségekben dolgozó újságírók közül sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs az internetes információgyűjtésről, a munkájukat könnyítő alapvető eszközök használatáról. (Erre még a miénknél jóval fejlettebb szakmai országokban is szükség van. Jól bizonyítja ezt a Poynter Online Web Tips sorozatának töretlen sikere. - F: ápr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

DVD-kölcsönzéssel próbálkozik a McDonald'sFEL

A gyorsétteremóriás hat amerikai város több száz éttermében próbálja ki új DVD-kölcsönzőit. A hazánkban is ismert kölcsönzőgépek hatalmas profitot jelenthetnek mind üzemeltetőjüknek, mind az étteremláncnak. - ápr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A hazai McDonald's is a fogyasztókkal hirdetFEL

A magyar McDonald's gyorsétteremlánc mától kapcsolódik be abba a nemzetközi online játékba, amely bárki számára lehetőséget teremt arra, hogy saját arcképével jelenhessen meg az ételek csomagolásán. A hétköznapi sztárok több mint 100 ország éttermeiben hirdetik majd az i'm lovin' it! szlogennel fémjelzett életérzést. A szerencsés pályázók arcát nem kevesebb, mint 50 millió ember ismerheti meg világszerte. - F: ápr. 24.
-- A módszer könyvtárak által is használható, bár a könyvtárak eddigi gyakorlata inkább valamely általa fontosnak tartott kanonizált tartalom (pl. írók és költők portréja) kiemelése volt. A kínált tartalmak helyett a használó vizuális megjelenítése ezért kiemelt üzenetet hordozhatna, ha az valóságban is használóorientáltsággal párosul. A gyorsétterem-lánc egyik korábbi akciója is a használót, pontosabban annak szolgáltatói státuszát emelte ki, amikor híres emberek árulták a menüt a pult mögött. (Ld.: A szponzorálás, mint lehetőség -- szempontok mindkét oldalról; link )(MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Hozzáférhető digitális információk a Berzsenyi új könyvtárábanFEL

'Legfontosabb célunk, hogy biztosítsuk a hozzáférést a digitális információkhoz' -- tájékoztatott Keszeiné Barki Katalin, a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárának igazgatója a Könyvtár és Információtudományi Tanszék szaknapján rendezett A főiskolai könyvtár helyzete a fejlesztések tükrében című kerekasztal-beszélgetésen. Az intézmény és a tanszék oktatói, valamint a meghívott vendégek megvitatták a főiskola könyvtárának jelenlegi helyzetét és beszéltek a jövőbeni tervekről. Balogh Imre stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes elmondta, hogy az épülő Regionális Felsőoktatási Forrásközpont a főiskolán belül önálló szervezeti egységként működik majd. A könyvtár mellé piacképes szolgáltatásokat telepítenek. Az épület éves bérleti díja 140 millió forint, amit a működési költségekkel a Berzsenyi Dániel Főiskolának kell kigazdálkodnia.
A Forrásközpont e-learning központ is lenne, tananyag és programszervezési feladatokat látna el nemcsak a főiskola hallgatói, hanem a régió számára is. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Milliós káruk biztosan keletkezett -- Esztergomi közkönyvtárFEL

Megállíthatatlanul jött a Duna. Az árterületre épült korábbi Babits, ma Helischer József Városi Könyvtár eleve lábakon nyugszik. A korábbi igazgató, Martsa Alajos azt kérte, hogy a tervek készítésekor számoljanak az árvízveszéllyel. Így is történt. A tervező figyelembe vette a kérést; más kérdés, hogy a helyszűke már beköltözéskor is figyelmeztető volt. Látták, hogy néhány év, egy évtized, és tele lesznek. Ráadásul akkortájt a beszerzések is könnyebben mentek, gyorsan szaporodtak a kötetek. Éppen ezért, kényszerből, jobb híján, beépültek a lábak közötti terek, amelyeket egyre sűrűbben önt el a javarészt kora tavaszi szennyes lé -- de volt itt árvíz vízhiányosnak gondolt augusztusban is. - F: ápr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jobban is dolgozhatna a könyvtár igazgatója Baján? -- Személyi ellentétek a háttérben?FEL

A városháza által felkért szakfelügyeleti vizsgálat elismeri, hogy az elvárható szakmai normákat magas szinten teljesítettük -- áll az Ady Endre Könyvtár igazgatójának beszámolójában. Ezért is pályázott újra a posztra Matkovics Kornél. Ám a csütörtöki testületi ülés után könnyen elképzelhető, hogy meggondolja magát. Hajdú Miklós kifogásolta a 13 és 18 óra közötti nyitva tartást, hogy különféle szolgáltatásokért, így a beiratkozásért nem kell fizetni, valamint a külső szakmai kapcsolatokat. Barna György alpolgármester a jó gazda gondosságát hiányolta. - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárosok és újságírók vitáztak KakasdonFEL

A megyei könyvtár szakmai továbbképzésén a könyvtárak és az elektronikus sajtó viszonyáról volt szó kedden Kakasdon. Elekes Eduárdné-tól, a rendezvény háziasszonyától megtudtuk, a könyvtárak célja az, hogy közhasznú információi ellenszolgáltatás nélkül jelenjenek meg a sajtóban. Ezzel szemben a sajtó bevételhez szeretne jutni. A könyvtárosok és médiaszakemberek vitájukban arra jutottak, a normális arány a gyakorlatban alakul ki. Megválasztották az Informatikai és Könyvtári Szövetség megyei városi tagozatának vezetőjét, a paksi Gutai Istvánt. - F: ápr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári konferencia -- SalgótarjánFEL

Hétfőn Losoncon kezdődött, tegnapelőtt Salgótarjánban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban fejeződött be az a kétnapos konferencia, amely a könyvtári informatika aktuális kérdéseit tárgyalta Szlovákiában és Magyarországon. Kedden a megyei könyvtár bemutatását követően megújították és aláírták a losonci Nógrád Könyvtárral az együttműködési megállapodást. A konferencia a dokumentumok gyűjteményszervezési, feldolgozási munkáiról összeállított helyzetkép ismertetésével kezdődött. Lugosi Tünde, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Nógrád Megyei Szervezetének elnöke úgy fogalmazott: a könyvtárosok munkájában egyre inkább teret nyer a webes tájékoztatás: ezen a módon intézik a megrendeléseket, így készítik el a különféle adatbázisokat. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kell-e önálló kulturális tárca?FEL

Harsrnyi Lászlót nem csak, mint az -- immár a miniszériumtól független -- Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökét, hanem mint tekintélyes szakközgazdászt is megkérdeztük a kérdésről. Véleménye szerint az összevonás a nem szakpolitikai területek esetében jelentős megtakarítással kecsegtet. Harsányi azonban fontosabbnak tartja, hogy megtörténjen a két terület integrációja. Csak közös koncepció alapján lehet kezelni például a művészeti oktatás, vagy az iskolai könyvtárak ügyét - teszi hozzá. A közgazdász azonban nem reméli az összevonástól, hogy amerikai mintára közös kulturális és oktatási struktúra jöjjön létre. Ott ugyanis az iskola a helyi kultúra bázisa, befogadó színház, mozi, könyvtár, művelődési ház egyben. 'Csak a hozzánk hasonlóan gazdag országok engedik meg maguknak, hogy párhuzamos intézményhálózatot hozzanak létre, igaz egyiket sem tartják el megfelelelően' -- teszi hozzá ironikusan az NKA elnöke. - F: ápr. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem ázik tovább a múzeum és a könyvtár gyűjteményeFEL

Komlón rossz idő esetén a padlástérben áll a víz, a közgyűjtemények, a könyvállomány is gyakorta vannak veszélynek kitéve. Egy komolyabb beázás jelentős károkat okozhat mindkét gyűjteményben. A város évek óta igyekszik a bajt elhárítani, ám eddig a volt pártház, a jelenlegi Helytörténeti Múzeum és Városi Könyvtár tetőzetének felújítására nem volt fedezet. ... Az elodázhatatlan beruházás minden valószínűség szerint még a nyár folyamán megvalósul, a komlói városképet is meghatározó épületre új tetőzet kerül, de a vízelvezető csatornákat, ereszeket is felújítják, kicserélik. - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Modern könyvtár Miskén -- az Atomerűmű is segítettFEL

Új épületben nyílt meg a napokban Miskén az oktatási, közösségi, informatikai központ és könyvtár. A beruházást már három éve tervezték a miskeiek, de a sikeres pályázathoz az önerőt sem tudta biztosítani a település. Végül a Paksi Atomerőmű Rt. sietett a község segítségére, és az önrész biztosításához 3 millió forinttal járult hozzá. Így valósulhatott meg az összesen 67 millió forint értékű beruházás. Az új épület avatásán Illés Attila polgármester mondott beszédet, és fejezte ki a támogatásért köszönetét. Az erőmű nevében Hamvas István vezérigazgató-helyettes mondott köszöntőt és közösen vágta át a szalagot a polgármesterrel. - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szervezd meg jól a kilépésedet!FEL

A kormány által ugyan még be nem jelentett, de előrevetített takarékossági intézkedések jelentős mozgásokat fognak indukálni a munkaerőpiacon. Jobb félni, mint megijedni! A hirtelen felszabaduló rengeteg jól képzett szakember lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy válogassanak a nekik tetsző emberek között. Ami egyben azt is jelenti, hogy minőségi cseréket hajthatnak végre az egyes pozíciókban, s nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ejtőernyős csapatok jelenhetnek meg a munkaerőpiac egén. A túlkínálat lenyomhatja az árakat (fizetéseket) a piacon, másrészt a felülről érkezők bérfeszültséget okozhatnak a munkahelyeken. - F: ápr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes csevegők: főként kisebb szervezeteknél nyerőFEL

Skype, Messenger, iwiw, ICQ: néhány azon programok közül, amelyek a vállalatok többségénél tiltólistára kerültek. Az mfor.hu a hazai helyzetet térképezte fel. - F: ápr. 25.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Az e-szint világranglistájaFEL

The Economist Intelligence Unit idei elemzése a világ 68 országáról azt mutatja, hogy Magyarország a középmezőnyben tartja helyét: Csehországgal holtversenyben a 32. helyen található. (Ez ugyan látszólag hátrébb van a tavalyi 30. helynél, de kettő olyan ország került elénk -- Egyesült Arab Emirátusok, Bermuda -- melyek tavaly még nem mérettek meg. Más kérdés, milyen ugrásszerű fejlődést mérnek egyes "harmadik világ"-ba sorolható országokban...) Magyarország idei pontszáma a 10-es skálán 6,14, míg tavaly 6,07 volt. Ezzel a régióban Észtország és Szlovénia után (Csehországgal osztozva) a harmadik helyen vagyunk, s a mögöttünk állók már nem érik el a 6 pontos szintet (Lengyelország 5,76 -- Szlovákia -- 5,65 stb). A végső pontszám hat összetevőből jön ki: ezek közül legjobban az e-szolgáltatások támogatása illetve az üzleti környezet terén állunk (7,50 -- 7,34), míg leggyengébbek a lakossági lefedettségben (connectivity -- 4,80) vagyunk. Az anyag kiemeli a 10 gigabit/mp-es szélessávú hálózat létrehozását, mellyel első helyen állunk a régióban. (SP). - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Harry Potter veszélyben -- az amerikai Georgia állambanFEL

Az amerikai könyvtárosegyesület, az ALA hírei közt szerepel, hogy a Georgia állambeli Gwinnett Country Public School iskola irányító testülete komolyan latolgatja a nagy népszerűségnek örvendő regénysorozat kitiltását az iskola könyvtárából. Laura Mallory asszony például komolyan félti három gyermekét az ördögtől, a boszorkánykodástól. A magas testület május 11-i ülésén dönt a fontos kérdésről, mely megosztja a helyi közvéleményt. - F ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Braille elektronikus könyvolvasó vakoknakFEL

A spanyol Andalux nevű cég egy olyan speciális hordozható eszközt fejlesztett ki vakoknak, amely képes Braille írásjelekkel megjeleníteni a rátöltött elektronikus könyvek szövegét. - F: máj. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Leégett az elsőnek épült Carnegie-könyvtár PittsburghbenFEL

Április 7-én -- valószínűleg rövidzárlat következtében -- leégett a 115 éve épült Carnegie-könyvtár harangtornya Pittsburghben, jelenti a helyi Post-Gazette április 9-i száma. A városi hálózat fiókjának melléképületében senki sem sérült meg, sőt meglepő módon még az óra sem állt le. A skót származású acélbáró a XIX. század végétől az angol nyelvterületen (Amerikától Anglián át Új-Zélandig) mintegy harmadfélezer könyvtár létrejöttét támogatta oly módon, hogy magára vállalta az építkezés költségét, ha a helyi vezetés szerződésben kötelezte magát könyvtáros alkalmazására és konkrét gyarapítási keret biztosítására.

Régebbi hírforrás(ok): link

Alkoholt a könyvtárba!FEL

A svédországi Ängelholm lakói a könyvtárban is italozhatnak -- legalábbis ezt szeretné elérni a városka egyik képviselője. Sajátos eljárással akarja a kultúrát fellendíteni Marie Lennerljung mérsékeltpárti képviselő lakóhelyén, Ängelholmban: azt javasolta, hogy ezután a városi könyvtár árusítson sört, bort és tömény italokat. Lennerljung szerint ez a halálbiztos módja annak, hogy az embereket a könyvekhez csalogassák, ráadásul az alkoholból származó bevételből fedezni lehetne a szűkösen gazdálkodó könyvtár különféle kulturális rendezvényeit és az új publikációk vásárlását. Noha a könyvtár dolgozói, akik munkahelyükön kedvezményesen vásárolhatnának a felhozatalból...

Hírforrás:
2006. május 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Robbantási kézikönyvek ellen kampányol egy szaúdi lapFEL

A szaúd-arábiai könyvtárakban fellelhető terrorista irodalom ellen kezdett kampányt az Al-Vatan című lap. Mint a lap keddi számában jelentette, Buraida több könyvtárában kikölcsönözhető a 'Kézikönyv harcosoknak a dzsihád technikáiról -- a Szent Háború előnyeinek összefoglalása' című könyv, amely arra hívja fel olvasóit, hogy 'hitetlenek' körében kövessenek el öngyilkos merényletet. - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kutathatóvá válik a BBC magyar adásának archívumaFEL

Kutathatóvá válik a BBC magyar adásának digitális archívuma, ezért a hangfelvételek egy-egy másolata az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) és a Magyar Rádióhoz kerül -- a megállapodást kedden írta alá az OSZK főigazgatója és a BBC Világszolgálat március 31-én megszűnt magyar osztályának volt vezetője. - F: ápr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújuló Computer PanorámaFEL

Partnertalálkozót tartott ma a Computer Panoráma (CP). Ezen bemutatták, hogy a hazai piacon 17 éve jelen lévő, havi megjelenésű számítástechnikai magazin, reagálva az új kihívásokra, hogyan szervezte át belső struktúráját, milyen tartalmi megújuláson ment át, kik a lap új vezető munkatársai. - F: ápr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

A hónap könyve: A világ legszebb könyvtáraiFEL

Kolostorok, kastélyok és múzeumok falai közt őrzik a világ legrégibb, legértékesebb könyvgyűjteményeit. Közülük a leghíresebbeket járhatjuk végig képzeletben a francia szerzőpáros, Guillaume de Laubier és Jacques Bosser A világ legszebb könyvtárai című albumának lapozgatása közben. - F: febr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Már magyarul is olvasható a pápai enciklikaFEL

A link honlapon XVI. Benedek nevére kattintva az enciklikák alkönyvtárban jelenleg tíz nyelven, köztük magyarul is elérhető a Deus caritas est (Az Isten szeretet), a pápa első enciklikája. - F: ápr. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Microsoft is elindítja tudományos keresőgépétFEL

A Microsoft Windows Live Academic Search néven létrehozta saját tudományos keresőgépét, mely -- a béta fokozatban -- egyelőre a legfejlettebb országokból (USA, Egyesült Királyság, Japán stb.) érhető el. A keresőgép sok tízezer disszertáción túl 10 multinacionális kiadó (Taylor & Francis, Blackwell Publishing, Elsevier, Nature Publishing Group stb.) kiadványaiból merít. A Microsoft partnere a projektben a CrossRef elnevezésű non-profit szervezet, mely elsősorban a tudományos kiadványokra történő hivatkozás hatékony megteremtéséért kooperál a vezető kiadókkal. - F: ápr. 30.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról