Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/19., 10. 2.

Megkülönböztetés és garancia
Adókedvezmények IT-fejlesztésekre és felnőttoktatásra
Motivációkutatás - mitől nő az internetezők munkakedve?
Elektronikus levéltár
Tudástérkép készítése bibliomertiai módszerekkel
Üzleti hírszerzés -- konferencia (IIR)
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI)
Információs Társadalom Stratégia: készül az alapváltozat
Mobil/Internet index
Internetgazdasági várakozások - erősödő bizalom
Az internethozzáférés nem befolyásolja az iskolai teszteredményeket
A románok egyharmada még nem is hallott az internetről
Vernéről, Jókairól sokan nem is hallottak
Projektismertetô: Alexandriai Könyvtár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Megkülönböztetés és garanciaFEL

Az (...) áramszolgáltató az áramszolgáltatásban keletkezett hiba elhárítását 8 órán belül elkezdi -- megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban. A garantált megjelenési idő egyéb települések esetén 24 óra -- írja az áramszolgáltató a számla mellé.
-- Így az adófizető könnyen eldöntheti, hogy első-, másod- vagy harmadrangú településen él. Hasonlóan a könyvtári szolgáltatások esetében, bár az információs szolgáltatások nem kis arányban virtualizálhatók is, és a súlyos könyvtári szolgáltatásokon belüli egyenlőtlenségek valamelyest mérsékelhetők, pl. virtuális tájékoztatópulttal, ld.: LibInfO. Az áramszolgáltató a különbségtétel ellenére "garantál", és ezt dokumentálva teszi. Azaz elvileg számonkérhető. Lehet, hogy a könyvtárak minőségügye is előbb-utóbb eljut idáig; mer és képes is számonkérhető lenni, miközben tesz a megkülönböztetés-mentes szolgáltatásért. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor, DÉMÁSZ Hírlevél, 2002. ősz

Adókedvezmények IT-fejlesztésekre és felnőttoktatásraFEL

Adókedvezményre számíthatnak a szélessávú kapcsolatot kiépítők, a felnőttképzés résztvevői, az otthonra számítógépet vásárlók és bérlők. A cégek gyorsított ütemben amortizálhatják és adómentesen ajándékozhatják alkalmazottaiknak a PC-ket.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. szeptember 25., link

Motivációkutatás - mitől nő az internetezők munkakedve?FEL

Autonómia, kreativitás, elismertség - a válaszolókat ezek motiválják ma leginkább. Melyek azok a tényezők, amelyek meghozzák e speciális munkavállalói csoport munkakedvét, és melyek azok, amelyek csökkentik?

Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus levéltárFEL

A Magyar Országos Levéltár még 2001. novemberében elhatározta, hogy egy kísérleti levéltári rendszert létesít, amellyel az elektronikus levéltárat modellezi. A rendszert hat hónap alatt a Haitec Magyarországi Kft. építette ki az IBM tartalomkezelő Content Manager szoftverére és szervereire alapozva - jelentették be a levéltárban szeptember 26-án tartott sajtótájékoztatón.

Hírforrás:
2002. október 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Tudástérkép készítése bibliomertiai módszerekkelFEL

A Göteborgi Egyetem Politikatudományi Tanszékének illetve az Aarhusi Üzleti Foiskola Szervezési és Menedzsment Tanszékének tematikus portálját elemezték skandináv kutatók. A tanszékeken keletkezett publikációkból kiindulva a Dialog által szolgáltatott Social Science Citacion Index, a Sociological Abstracts és a Gale Group Business A.R.T.S. adatbázisaival azonosították a hivatkozásokat és a szakterületeken belüli trendeket. A kutatás során feltérképezték, hogy ki mit publikál, döntően mely lapokban teszik ezt, az egyes tanszéki munkatársakra hányan hivatkoznak, hányszor és kikre hivatkoztak együttes hivatkozással a tanszékeken belül illetve kívül, valamint hogy a tanszékiek mely folyóiratokra hivatkoztak cikkeikben. A felmérés által meghatározhatók voltak a tanszékek szellemi--kutatási kapcsolatai, ismeretei és tudományos teljesítményének néhány paramétere.

Régebbi hírforrás(ok): Bibliomertic analyses for the evaluation of subject portals / Irene Wormell. In: Nordinfo-nytt 2002/1.

Üzleti hírszerzés -- konferencia (IIR)FEL

A versenyszférában terjedő versenytárs-információ beszerzésében és feldolgozásában könyvtárosok is részt vállalhatnak, hiszen az információ azonosítása, beszerzése, osztályozása és feldolgozása könyvtárosi alapképesség. E tevékenység speciális célú felhasználásáról szól az IIR által szervezett "Üzleti hírszerzés: Hogyan juthat az információ birtokába, Hogyan védheti meg bizalmas információit" c. konferencia, melynek programja letölthető többek között a link honlap híroldaláról.

Hírforrás:
2002. október 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI)FEL

Zentán a Thurzó Lajos Közművelődési Központ és a Kis Szent Teréz Egyházközösség beruházásában épül a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A 400 négyzetméter alapterületű létesítmény építését a Magyar Köztársaság Kormánya és a Határon Túli Magyarok Hivatala finanszírozza. Célja: felvállalni és segíteni a közművelődési munkát, tanácsadást és szolgáltatásrendszert a kultúra és a tudományosság minden olyan területén, ahol a közeljövőben nincs esély kizárólag magyar érdekeltségű intézmények létrehozására. Feladata tehát: egy délvidéki magyar könyv- és levéltári gyűjtemény, azaz dokumentációs központ létrehozása (ennek szakmai hátterét kezdetben a zentai Városi Könyvtár és a Történelmi Levéltár szakemberei biztosítják), de rendszergazdája kíván lenni annak a közművelődési információs hálózatnak is, amely azokra a városi és kistelepülési alaphálózatokra épül majd, amelyek idővel lehetővé teszik, hogy az elektronikus világháló közegében az egyetemes magyarsághoz, a magyar nemzeti kultúrához és nyelvhez tartozók közötti intenzív kapcsolat fennmaradhasson -- vagy új életre kelhessen -- még akkor is, ha ennek az interakciónak a résztvevői a földrajzi térben egymástól elválasztva élnek.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Szó, 2002. aug. 23., Bábi Csaba és Hajnal Jenő közlése

Információs Társadalom Stratégia: készül az alapváltozatFEL

Még az idén elkészül a kormányzati informatikai intézkedéseket összefogó Információs Társadalom Stratégia alapváltozata, amely az elkövetkező években folyamatosan újabb feladatokkal bővül - mondta Bakonyi Péter, a stratégiát kidolgozó Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobil/Internet indexFEL

Az International Telecommunication Union (ITU) idén végzett először felmérést a mobiltelefon és az internet technológiáknak a gazdasági fejlődésben betöltött együttes hatásáról. A 240 oldalas jelentés - amelynek azt a címet adták, hogy "Internet egy mobil korszak felé" - több mint 200 ország adatait tartalmazza. A sokat sejtető cím mögött nem rejtőzik egyéb, mint az a sokak által már sejteni vélt megállapítás, hogy az internet és mobiltelefon konvergenciája a közeljövoben óriási fejlődési periódusba fog lépni, köszönhetően a 3G mobilszolgáltatások előretörésének. A jelentés további érdeme, hogy egy index segítségével rangsorolja is a vizsgált országokat, amelyek közt az első két helyen Hong Kong és Dánia áll.

Hírforrás:
2002. október 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internetgazdasági várakozások - erősödő bizalomFEL

A magyarországi cégek az idén már több lehetőséget látnak az e-üzletben, mint tavaly. A világhálón folytatott kereskedés mellett egyre több szó esik az m-kereskedelemrol, azaz a mobiltelefonos üzletekről is.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az internethozzáférés nem befolyásolja az iskolai teszteredményeketFEL

Az állami iskoláknak a tantermek internet-összeköttetésére fordított kiadásai a jelek szerint nem fejtenek ki mérhető hatást a kaliforniai diákok tanulmányi eredményére - vonja le a következtetést két amerikai közgazdász nemrégiben napvilágot látott felmérése. Az oktatástechnológia szakértői ugyanakkor úgy vélik, a kutatás nem kellően mély, és túlságosan leegyszerűsíti a problémát. A felmérés a kaliforniai iskolák esetében vizsgálta, vajon az iskolák távközlési szolgáltatásokkal való ellátását célzó szövetségi E-rate program milyen hatást gyakorol a diákok teljesítményére. Austan Goolsbee, a University of Chicago tanára, a felmérés egyik készítője kritikaként fogalmazta meg, hogy "ha az E-rate program célja pusztán a hozzáférés növelése, akkor a program sikeresnek bizonyult, ám hogyha ennél nagyobb célokat tűzünk ki, azt láthatjuk, hogy semmi sem támasztja alá a program tanulmányi teljesítményre gyakorolt jótékony hatásait." Goolsbee és kollégája, Jonathan Guryan a Stanford Achievement Test-9th Edition kitöltésekor elért eredményeket vette figyelembe, megállapítva, hogy "az eredmények nem támasztják alá, hogy az internetbe történő befektetéseknek bárminemű mérhető hatása lenne a diákok teljesítményére." A kutatók, akik egy évet vártak arra, hogy az internet-összeköttetések befolyást gyakorolhassanak az iskolai eredményekre, az osztályzatok színvonalától és az egyes iskolák anyagi helyzetétől függetlenül mindenütt ugyanazt tapasztalták. Norris Dickard, a Benton Foundation oktatástechnológusa ugyanakkor úgy véli, a kutatók végkövetkeztetése a végletekig leegyszerűsíti a problémát. A szakember szerint a teszteredmények javulása aligha függhet össze egyetlenegy oktatásbeli tényezővel, legyen az például az internethozzáférés. Dickard szerint egyfelől túl korai arról beszélni, vajon van-e kapcsolat az internet-összeköttetés és a diákok teljesítménye között, másfelől pedig inkább a tanárok szakmai fejlődésével kellene sokkal többet foglalkozni. A szakember azt is hozzátette, hogy az üzleti életben és az iparban szintén nincs kézzel fogható bizonyíték a technológia jótékony hatására, ám ettől az amerikai cégek még nem szüntetik be technológiai beruházásaikat.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, link

A románok egyharmada még nem is hallott az internetrőlFEL

Bár Romániában az elmúlt idoszakban látványosan növekedett az internetet használók száma, az ország lakosságának egyharmada még csak nem is hallott a világháló létezéséről - derül ki a GfK Romania gazdaságkutató intézet felmérésébol. A 6529 fős mintán végzett felmérés szerint jelenleg a román lakosság 13 százaléka használja az internetet, de mindössze 6 százalékuk legalább heti egyszeri rendszerességgel. Az internetet használók heti átlagban 5,8 órát töltenek a világhálón. A lakosság 53 százaléka még soha nem csatlakozott a világhálóra, 33 százalékuk még csak nem is hallott az internet létezéséről. A jelenlegi használók 49 százaléka az elektronikus posta lehetőségeivel él, 46 százalékuk főként "beszélget", 37 százalékuk emellett különböző eseményekkel kapcsolatos információkat, 26 százalékuk pedig híreket is keres a világhálón. Az internetet használók 21 százaléka álláslehetőségek után kutat. Az elektronikus vásárlás lehetőségével négy százalékuk él, az internetes bankszolgáltatásokat pedig csak két százalékuk veszi igénybe.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002 október 01.

Vernéről, Jókairól sokan nem is hallottakFEL

Egy hír nyomában: a 8-14 év közötti magyarországi gyerekek 95 százaléka hetenként többször néz televíziót, rádiót kétharmaduk hallgat hasonló gyakorisággal, nyomtatott sajtóterméket a korosztály fele, könyvet pedig jó egyharmada olvas - derül ki a GfK Piackutató Intézet és a Szonda Ipsos kutatásából. (MTI)

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2002. 09. 28., link

Projektismertetô: Alexandriai KönyvtárFEL

Az ókori Alexandriai Könyvtár újjáélesztésére elkezdett projekt célja egy egyetemes, modern közkönyvtár létrehozása, mely a kultúra és tudomány központja, emellett a tudományos kutatást is lehetôvé teszi az egyiptomi és a nemzetközi tudóstársadalom számára.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról