Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/28., 7. 19.

Mi lesz veled, információs társadalom?
Hozzáférés a közszféra adataihoz -- irányelvek könyvtárak számára is
Megújulás a használói igények tükrében -- Szakdolgozat az MTI-ről
Rossz példa: komolytalan az adatszolgáltatás a minisztériumoknál
Kiszervezés -- stratégiai előny forrása -- 1.
Korszerű oktatásért -- Kis-Tóth Lajost könyvtáros e-learninget is szervezett
Egy sikeres nyáréj a KSZK-ban
Nyugalom érdekében a gyerekeknek kitiltva -- archaikus könytárfelfogás
Gyerekek nyári könyvtárhasználata -- főleg rossz idő és internet esetén
Könyvtárhasználat a szegedi nyárban
A diákok sokat áldoznának a tanulásra -- fontos a könyvtár ellátottsága is
A tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférés magyarországi irodalmának bibliográfiája
Terjeszkedik a Halis-könyvtár
Baján nő a nyitva tartás, minden dolgozó maradhat a városi könyvtárban
Elektronikus könyvekre vált a Rice Egyetem
A brit nemzeti könytár és a kihívások
Szlovák könyvtári weboldalak értékelésének első éve -- Top WebLib 04
Könyvtárakba is küldték a verespataki hatástanulmányt
Közgazdász-szakdolgozat: hogyan válhatnak tudásközponttá a könyvtárak?
Az első nagy gyűjtemény a Google könyvkeresőjében
Bogármese: olvasásra buzdít a színdarab
Napi öt órán át a tévé előtt -- a net sem segít
Az esélyteremtés vonzóbbá teszi a szervezetet
Ingyenes e-könyvek -- 35 éves a Guttenberg Projekt
Mátyás király corvinái minden érdeklődőnek
Könyvtár, mint az országimázs eszköze
Könyvtáros, mint sajtósoknak rendelkezésre álló szakértő
Tudatosítsuk mielőbb: az adófizetők teljesítményt várnak; nem szolidárisak a könyvtárakkal
Terelőutak -- könyvtári össze- vagy beolvasztások
Hiller a széttagolt kulturális szolgáltatókról
KKDSZ-nyilatkozat
Kedvezményektől búcsúzhat a közszféra
A közszférából kirúgottaknak továbbra is jár az állami kezesség
Normatív támogatást szeretnének a könyvtáraknak
Kistelepülések tudásközpontja -- havonta 3-5 teleház nyílik
Az egyetemi projekt: könyvtári keresőmororból nagy üzlet
A webre helyezett cikkek életciklusa
Hivatalosan is elfogadottá vált a to google kifejezés
A Google-lal is fizethetünk a neten
A Google beperelte a kurzor.hu-t
Olvasókat vár a sámodi könytár
Régizene a könytárak mélyéről
A letöltések miatt profilt vált a chicagói jazzrádió
A nagy áttörés: 77 százalékkal nőtt a zeneletöltés piaca az USA-ban
Blogokat elemez a Pentagon
Martonosi könyvtár lesz Kiskunhalason
A Sziget 2006 a Myspace.com-on
USA kontra MySpace -- könyvtárakból kitiltva?
Katasztrófa a Széchenyi Könyvtárban
Hogyan tehet szert eredményesen működő linkpartnerekre? - 3. rész
Tízezreket érő úti információcsomag -- értékes információ a turisztikai hivataltól
Honlap indult a biztonságos napozásért
Nyelvoktató portált indított Kína


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Mi lesz veled, információs társadalom?FEL

Az odavetett félmondatokból spanyolfal épül, amely azt kívánja eltakarni, hogy itt nincs egyetlen olyan eredeti célkitűzés sem, amelyet ez a kormány a magáénak érezne. ... Az országnak utoljára a 80-as évek elején volt tudománypolitikája, ezen láthatóan az új Gyurcsány-kormány sem akar változtatni. Sem célfüggvényeket, sem intézményi megoldást nem jelöl meg, a felzárkózáshoz szükséges nagy volumenű stratégiai lépéseket pedig frázisok helyettesítik. Szó sem esik a számos nehézséggel küzdő információpolitikai rendszerszintről (a könyvtári és más információszolgáltatásokról, a nemzeti hírügynökségről, a statisztikai adatszolgáltatásról), pedig ha itt nem sikerül előrelépni, a magyar tudomány és gazdaság szereplőinek a leszakadása az összehasonlíthatatlanul jobb feltételekkel rendelkező riválisokkal szemben előre jelezhető. - F: júl. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Hozzáférés a közszféra adataihoz -- irányelvek könyvtárak számára isFEL

Egy korábbi KIT-ben már volt szó az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet tanulmányáról, ám a vándorgyűlés hasonló témájú Majtényi-előadása előtt érdemes visszatérni néhány, több szempontból is figyelemre méltó, könyvtárakra is vonatkozó megállapítására -- akár felkészülésként is. (MG)
- Csalóka azt állítani, hogy az adathozzáférés árának nullára csökkentésével megvalósul az adatok teljes nyilvánossága, amíg a további költségek még mindig komoly belépési korlátokat állítanak egyes adatkérések elé. A fix költségek csökkentésére számos lehetőség kínálkozik, … ha a közérdekű adatokat szolgáltató közigazgatási hierarchiát áttekintő honlap világos szerkezetű, jó keresési lehetőségeket biztosít, és minél több felhasználó számára ismert (vagyis a felhasználók tudják, hol keressék a keresési lehetőségeket).
- Maguk a közérdekű adatszolgáltató intézmények sem igazán rendelkeznek a forgalomra vonatkozó adatokkal, vagy ha rendelkeznek is, nem bocsátották azokat rendelkezésünkre. Véleményünk szerint ez részben annak következménye, hogy a közérdekű adatszolgáltató szervezetekkel szemben a hatékony gazdálkodás nem valódi elvárás. Ennek következtében az intézmények nem érdekeltek abban, hogy teljesítményüket piaci módszerekkel mérjék.
- Az adatvédelmi elvek különösen jól használhatók az adatkérés elhárítására.
- A hozzáférésre javasolt ajánlások között szerepel: internet; call center.
- A klasszikus közérdekű adatok esetében, ahol az adat már alapvető formájában hasznosítható, már ma is szinte minden esetben kialakult differenciálódás. Ennek eredményeként az adatok legegyszerűbb, még kielégítő formája -- az Avtv. rendelkezésével egyezően -- ingyenesen elérhető, értéknövelt változata azonban térítésköteles piaci termék.
- A szabályozás fontosságát az is indokolja, hogy hiányában az adatgazdák a sok esetben természetesen, vagy pusztán az állami finanszírozás kizárólagos címzettjeként megszerzett monopolhelyzetükkel visszaélhetnek.
- Az adatvédelmi biztos által feltett fő kérdés az lenne: hogyan lehet megoldani, hogy az adott adat felhasználható legyen. - F: Hozzáférés a közszféra adataihoz / Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, 2006

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújulás a használói igények tükrében -- Szakdolgozat az MTI-rőlFEL

A 125 éves MTI évtizedes monopolhelyzete a rendszerváltást követően megszűnt. A hazai hírpiaci verseny kikényszerítette szolgáltatás-szerkezet felülvizsgálatát, s így jobban képes alkalmazkodni a megváltozott felhasználói igényekhez; egyedi, személyre szabott szolgáltatások nyújtásával is. A szöveges és képi adatvagyonára épülő, hozzáadott értéket tartalmazó szolgáltatások kialakítása, új, eddig még kiaknázatlan piacok meghódítására és a látens igények felkeltésére ad lehetőséget. Az ingyenes webes információk és az egyre gyakoribb jogosulatlan hírfelhasználások komoly bevételkiesést jelentenek a hírügynökség számára. Ám az internet elterjedését -- a megfelelő stratégia kialakításával -- nem fenyegetésként, hanem lehetőségként élik meg. A napi híreket és az adatbázisaikban, archívumaiban lévő adat- és fotókincset egyre változatosabb szolgáltatás-csomagok létrehozásával, egyre szélesebb felhasználói körhöz juttatják el, a világháló segítségével. Ám a gyorsaság soha sem mehet a megbízhatóság, a pontosság rovására, hiszen a világméretű hírversenyben felértékelődik a hiteles és tényalapú tájékoztatás. Ezt tükrözi jelmondatuk is: Tény és való.
A piaci igényeket nem minden esetben elégítik ki a hagyományos hírfeldolgozási és -visszakeresési technikák. A jövő a tudásmenedzsment alkalmazása. Az MTI által létrehozott tudásbázis és a kapcsolódó intelligens keresőmotorral a hírek tartalmi feltárása egyszerűbbé és gyorsabbá válik. Az automatikus kódolás és visszakereséssel nem jelentenek gondot az egymástól eltérő osztályozó rendszerek, felhasználói magatartások és keresési stratégiák: a természetes nyelven megfogalmazott kérdésre releváns találatokat kapunk. A tudásbázis hamarosan felváltja az egyes szervezeti egységekben jelenleg alkalmazott tartalmi feltáró eszközöket. - F: Köntös Nelli, a szakdolgozat írója
-- A Segédlet a mély web tanulmányozásához: magyar fejlesztésű adatbázisok az interneten -- Szabó Judit szakdolgozata -- a KIT 2006/26. számában írtunk. Azóta a szakdolgozat már elérhető a MEK-en: link . Előny, hogy az elméleti rész mellett a vonatkozó adatbázis is elérhető.


Rossz példa: komolytalan az adatszolgáltatás a minisztériumoknálFEL

Úgy tűnik, több minisztérium sem veszi komolyan az elektronikus információszabadságról szóló törvényt, amely előírja, hogy milyen adatokat kell közzétenniük az állami szervezeteknek. Bár a jogszabály január 1-jétől hatályos, maradéktalanul egyik tárca honlapja sem felel meg a követelményeknek: nem teszik közzé például a minisztériumi vezetők juttatásait, vagy a tárcák vizsgálatainak megállapításait. - F: július 14.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiszervezés -- stratégiai előny forrása -- 1.FEL

-- Az itt ismertetett cikk az üzleti világ terminológiáját alkalmazza. Az ismertetés viszont részben az információs és könyvtári szempontok szakszavait ás példáit hozza, hiszen az üzleti törvényszerűségek döntő többsége a könyvtári viszonyok között is érvényes marad, mégha az üzleti kifejezések elsőre szokatlannak is tűnnek. (MG)
A kihelyezés a piac revitalizációjaként értelmezhető a hierarchikusan felépített szervezettel szemben. Lehet teljes és részleges is, attól függően, hogy az eszközök és a munkaerő mennyiben kerül át a külső partnerhez. A stratégia soha nem állandó, hanem folyamatosan mozgó cél; függetlenül attól, hogy milyen formát vesz fel, mindig a szervezet azon képességeiben gyökerezik, mely a használói igényekre való azonnali reagálás érdekében a legszorosabban összekapcsolja a szervezet munkatársait a használóival, a mindkét fél számára elérhető előny maximalizálásának céljából. A kihelyezésnek is egyik fő feladata ennek a rugalmasságnak a biztosítása. Bár növeli a vállalati sebességet (könyvtári környezetben értsd: a könyvtári ügymenet gyorsaságát), nem elég a tartós piaci megkülönböztetéshez (könyvtári környezetben értsd: a könyvtári konkurensek közötti kitűnés lehetőségét). Ez érvényes az általa elérhető minőségjavulásra és személyesen végzett széles körben nyújtott szolgáltatásra ugyanis ezek küszöbképességgé váltak. (Küszöbképesség: ennek hiányában a szolgáltatást nem keresik annak igénybe vevői.) A konkurensek által nehezen lemásolható, unikális képességek különböztetik meg a szervezetet. A különálló üzleti folyamatok (könyvtári környezetben: szerzeményezés, feltárás, kérésre dokumentumok kiszállítása stb.) stratégiai képességgé válása a használói igényekhez való alkalmazkodás során megy végbe. A kiszervezés -- hasonlóan a TQM-hez, BPR-hez (üzleti folyamatok újjáalakítása), JIT-hez (éppen időben elve) -- önmagában nem stratégia. Viszont a szervezeti képességekkel kombinálva, azokba beágyazva versenyelőnyt biztosító stratégiai eszköz. Az alapképességek (könyvtár esetében általában a tájékoztatás) nem képezhetik a kiszervezés tárgyát. Jellemző azonban az alapképességek folyamatos változása és alapvető- vagy küszöbképességgé való átalakulásuk. Pl.: minőség- vagy időalapú verseny példái. Feltehetően a leghatékonyabb alapképességen alapuló stratégia a néhány keresztfunkcionális (tehát különböző képességek optimális kombibálására építő), intellektuális tevékenységre alapuló, a használó szempontjából kritikus szolgáltatás (Mint például az egyéni igényekre alapuló információ- és dokumentumszolgáltatás -- mely hatalmas, egyben kihasználatlan lehetősége a könyvtáraknak). A kiemelkedő képességek közül legalább egynek közvetlenül a vevői igények megértéséhez kell kapcsolódnia. 1992-ben még kivételes volt, ha valamelyik vállalkozás (az iparági szervezetekben megszokott minden tevékenységet végző) hierarchikus szervezet helyett csupán szerződéses viszonyokra alapuló tevékenységet végzett (könyvtári környezetben pl.: csak gyerekeknek tanulástámogató információs felkészítő foglalkozásokat tartó, csak kölcsönzést, dokumentumfeldolgozást vagy éppen tájékoztató tevékenységet végez). - F: Outsourcing -- egy folyamatos megújulásra képes stratégiai eszköz a vállalati versenyképesség szolgálatában, az innováció kontextusában / Balogh Attila. In: Vezetéstudomány 37 (2006) 3 p. 31-402


Korszerű oktatásért -- Kis-Tóth Lajost könyvtáros e-learninget is szervezettFEL

A júniusban megtartott 7. eLearning Fórum alkalmával dr. Kis-Tóth Lajos, az Eszterházy Károly Főiskola általános és fejlesztési rektorhelyettese elsőként vehette át -- a nemrégiben elhunyt eLearning-szakember emlékére alapított Hutter Ottó-díjat. A rektorhelyettes szerint az elismerés elsősorban a főiskola elektronikus tanulás területén felmutatott kimagasló eredményeinek szól. A kitüntetett nevéhez fűződik az EKF informatikus könyvtáros szak eLearninggel támogatott távoktatási programjának megalkotása is, melyet a MAB 2001-ben fogadott el. Tudományszervezői munkásságának egyik fémjele a kétévente megrendezett AGRIA MEDIA Információtechnikai és Oktatástechnológiai Konferencia és Kiállítás, amely a Nemzetközi Taneszköz Tanács (ICEM) támogatását is élvezi. - F: júl. 12.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy sikeres nyáréj a KSZK-banFEL

A Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár idén is csatlakozott Szellemes és fantasztikus címmel az OSZK-hoz a június 24-i könyvtári éjszakán. A látogatószám a tavalyinak kétszerese; 300 volt. Megpróbáltuk felvillantani a könyvtárak szerepét a science fiction és a misztikus irodalomban. Olvasótermünket elöntötték a (mű)pókok, denevérek, szellemek, csontvázak és Pirx kapitány kávéfőző űrhajója. A tárlókban -- és mindenhol, ahol csak hely volt -- kiállítottuk a kapcsolódó irodalmat: Szerb Antal Pendragon legendájától és Eco: A rózsa neve című könyvétől Orwell 1984-én keresztül Lem Solarisáig. Persze helyet kaptak az egyiptomi halottas könyvekről és a középkori átkokról, valamint a boszorkányságról szóló tudósítások is. Szinte minden látogató élvezte és díjazta azt a kvízjátékot, mely az egy éjszakára szóló kiállításhoz kapcsolódott. A kilenc kérdést tartalmazó kérdőív helyes megfejtőit mi is díjaztuk. Szinte minden résztvevő fluoreszkáló csontváz-kulcstartóval, neonfényes karkötővel, jégcsokival vagy gumicukor békával távozott a misztikus könyvtár-birodalomból. Hadd idézzünk a vendégkönyv számos bejegyzése közül kettőt: Köszönjük szépen ezt a haláli, átkos és szellemes kiállítást. Jövőre is eljövünk. Nagyon élveztük. Inspiratív kiállítás, amely rávett, hogy újra olvassam el a Rózsa nevét, elolvassam a Pendragon legendát -- és legfőképpen is: ne érezzem a magaskultúra szempontjából elpazaroltnak a Galaktikákkal eltöltött gyerekkori éveket. És a nyereménycsoki is nagyon finom volt. :) A link -on 19 fénykép (a 1448-as számútól a 1466-ig) ad ízelítőt a KSZK-ban uralkodó, borzalmasan nagyszerű hangulatról :) - F: Fazokas Eszter


Nyugalom érdekében a gyerekeknek kitiltva -- archaikus könytárfelfogásFEL

Bár a könyvtár elvileg mindenkié, a kínai Shenzhen városának legújabb, legmodernebb könyvtárából kitiltották a gyerekeket, mivel néhány lurkó nem megfelelő módon viselkedett az olvasótermekben. Az intézmény vezetői elmondták, hogy a könyvtár nyugalmának, illetve modern felszerelésének megőrzése érdekében döntöttek a 14 évnél fiatalabbak kitiltása mellett. Szerintük a gyerekeknek inkább a régi könyvtárba kellene menniük, hiszen abban kevesebb kárt tehetnek. - F: júl. 18., link


Gyerekek nyári könyvtárhasználata -- főleg rossz idő és internet eseténFEL

Ivánné Bányai Ilona, a szekszárdi gyermekkönyvtár vezetőjének tapasztalata az, hogy nyáron kevesebb a diák az intézményben. -- Van, aki az egész szünidőt nyaralással tölti. A könyvtárban érezhetően csak akkor vannak többen, ha rossz az idő. Sokan nem is könyvért jönnek hozzánk, hanem internetezni -- mondta Ivánné Bányai Ilona. A szakember szerint év közben tudatosabban is választanak könyvet a gyerekek, hiszen egyre többször kapnak olyan feladatot az iskolában, amihez a könyvtár szolgáltatásait kell igénybe venniük. Nőtt a kézikönyvek használatának mértéke az elmúlt évekhez képest. Nyáron viszont a gyerekregényeket, kalandtörténeteket keresik a kisdiákok. De jellemzőbb a legifjabb olvasókra, hogy a tanév végén visszaviszik a kölcsönzött könyveket, ám újakat nem választanak. - F: júl. 10.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárhasználat a szegedi nyárbanFEL

Negyedannyi látogató használja nyáron a tanulmányi és információs központot, mint az egyetemi tanév alatt. Ők felváltva használhatják majd a Somogyit és a TIK-et: a két könyvtár nem egyszerre, hanem egymás után zár be. Szőkefalvi-Nagy Erzsébettől megtudtuk, a Somogyi-könyvtár július 15-én már újra nyitva lesz. -

Régebbi hírforrás(ok): F: júl. 12., link

A diákok sokat áldoznának a tanulásra -- fontos a könyvtár ellátottsága isFEL

A fiatalok számára a legfontosabb, hogy európai színvonalú környezetben tanuljanak az egyetemeken és a főiskolákon. Figyelnek még iskolájuk könyvtárának ellátottságára és az intézmény presztizsére is. A tandíj mértéke nem az elsőszámú szempont. - F: júl. 11.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférés magyarországi irodalmának bibliográfiájaFEL

A hazai szakirodalomban kialakulni látszó terminológiai trendet követve és Bánhegyi Zsolt felvetését (OA, mint Open Access, azaz nyílt hozzáférés (ld. KIT 2006/13., link ) is figyelembe véve a SZABADBIBL bibliográfia link elnevezése új, v.2.0 kiadásával A tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférés magyarországi irodalmának bibliográfiája címre -- változott. - F: Koltay Tibor

Régebbi hírforrás(ok):

Terjeszkedik a Halis-könyvtárFEL

Nagykanizsa, bajcsai városrész: A felújítás mellett némi profilbővítés is végbement a városrészben, erről Farkas Tibor, az intézményt is üzemeltető kiskanizsai Móricz művelődési ház igazgatója és Czupi Gyula, a partner Halis városi könyvtár vezetője beszélt az érdeklődőknek. A falak között helyet kapott egy e-Magyarország pont, illetve a könyvtár is, mely az anyaintézménnyel fennálló elektronikus kapcsolat jóvoltából több százezres könyv- és egyéb dokumentum-állománnyal áll majd a helyiek rendelkezésére. - F: júl. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Baján nő a nyitva tartás, minden dolgozó maradhat a városi könyvtárbanFEL

Egy fő elbocsátásáról döntött korábban a képviselő-testület. Ám az Ady Endre Könyvtár új igazgatója, Letenai Mária arra kérte a városatyákat, vizsgálják felül ezen álláspontjukat. Szakmai vizsgálatot követően ugyanis az derült ki, hogy alacsony a nyitvatartási idő. Márpedig annak növelése érdekében szükség lenne valamennyi jelenlegi dolgozóra. A testület kulturális bizottsága továbbra is a leépítésre voksolt, ennek ellenére hatályon kívül helyezték a korábbi döntést. Így marad minden könyvtáros a helyén annak érdekében, hogy a szolgáltatás heti 40 órában zavartalanul folyhassék. - F: júl. 14.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus könyvekre vált a Rice EgyetemFEL

2007 elejétől ismét elérhető lesz az Egyesült Államok húsz vezető felsőoktatási intézménye között számon tartott egyetem könyvtára és kiadója. Igaz, a művek ezentúl már digitális formában lesznek elérhetők. A Rice Egyetem könyvtárának és a kiadójának ingyen elolvasható és pénzért letölthető könyvei között lesznek az egyetem tanárainak művei, tankönyvek és tudományos kötetek is. Kérésre bárki ki is nyomtathat egy kiválasztott könyvet vagy könyvrészletet. Arról azonban még nem született döntés, hogy ez a szolgáltatás ingyenes lesz-e vagy fizetni kell majd érte. - F: júl. 15.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A brit nemzeti könytár és a kihívásokFEL

A British Library (BL) életében történelmi jelentőségű változást jelentett az új épületbe költözés a 20. század végén. Az új épület a könyvtárak jelentőségét szimbolizálja a nemzet kulturális, oktatási és gazdasági sikereiben. 2003-ban fontos esemény volt, hogy elfogadták a köteles példányról szóló törvényt, amely kimondja a digitális formában tárolt ismeretek gyűjtését, megőrzését és folyamatos hozzáférhetővé tételét az Egyesült Királyságban. A könyvtár nem fordul többé befelé, elfogadja a piaci kihívásokat; az újonnan felvett munkatársaknak műszaki, szakmai és vezetői ismeretekkel kell rendelkezniük; ésszerűbbé és korszerűbbé váltak a szolgáltatások, beleértve a világ legnagyobb dokumentumszolgáltató részlegének teljes átszervezését. Ahhoz, hogy megtalálják helyüket a gyorsan változó világban, a könyvtáraknak -- múltjukra építve -- fel kell tenniük néhány alapvető stratégiai kérdést a jövőre vonatkozóan. ... Válaszként a nagy üzlet kihívásaira, a BL-ben már több éve korszerűsítették a dokumentumszolgáltatási műveleteket. Részben állami támogatással az összes fénymásoló berendezést felváltották a legmodernebb szkennelő állomásokkal, amelyek a dokumentum eredeti formájától függetlenül képesek digitális másolatot előállítani. Ennek köszönhetően az átfutási idő napokról órákra csökkent. - F: Brindley: The British Library: its origins, development and future. In: Interlending & Document Supply, 2005/2. Referálva: TMT 2006/6. ref.: Viszocsek E.


Szlovák könyvtári weboldalak értékelésének első éve -- Top WebLib 04FEL

A Szlovák Könyvtáros Egyesület 2004-re versenyt hirdetett a legjobb könyvtári weboldal címért, és az InfoLib portál közreműködésével hívta fel a szakmai közösség figyelmét a jelölésekre. Ezzel egyidejűleg kidolgozták a díjakra tett javaslatokat, valamint az értékelési szempontokat. A fődíjra egyhangú javaslat született, a második és harmadik díjat két kategória között osztották meg (tudományos és nyilvános könyvtárak) a hattagú szakmai zsűri döntése szerint, a szimpátiadíjat nyilvános szavazás alapján ítélték oda. A minősítés az EU Minerva Programja keretében kidolgozott kulturális weblapok értékelési elvei alapján történt. Az egyes kritériumok alapján 0-10 ponttal volt értékelhető egy-egy szempont, vagyis 100 volt a maximális pontszám egy zsűritagtól, összességében pedig 600. A 23 nevezett közül 11 tartozott a tudományos és egyetemi könyvtárakhoz, 12 a nyilvános könyvtárak közé.
A szimpátiadíjat az InfoLib portálján megadott időben leadott szavazatok alapján az eperjesi P. O. Hviezdoslav Könyvtár kapta. Az ünnepélyes díjkiosztásra 2005 áprilisában került sor a hagyományos INFOS 05 nemzetközi szimpózium keretében. A TOP WebLib 04 fődíját a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár kapta. A tudományos könyvtárak között a legjobb helyezést a Besztercebányai Tudományos Könyvtár, a nyilvános könyvtári kategóriában pedig a Nagymihályi Zempléni Könyvtár kapta. - F: e-TMT, 2006/6.; Androvič, Alojz: 1. ročník hodnotenia slovenských knižničných webových sídiel "TOP WebLib 04" In: ITlib, 2005/2. Ref.: Prókai M.


Könyvtárakba is küldték a verespataki hatástanulmánytFEL

Kolozsvári tudósítónk szerint egyre nyilvánvalóbb: a verespataki aranybányaprojektet Bukarest engedélyezni akarja. A tervgazda Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román bányavállalat májusban benyújtotta a román környezetvédelmi tárcának a tervezett, ciántechnológián alapuló bánya környezeti hatástanulmányát, majd ahhoz a régi, lejárt területrendezési engedély helyett újat mellékelt. A hatástanulmányt a minisztérium -- ahogyan azt az európai normák előírják -- elküldte Budapestre is, hadd vitázzanak róla a szakemberek, Romániában pedig nyilvános vitafórumok megrendezését követelte az RMGC-től. A vállalat a tanulmányt mintegy húsz település könyvtárába és polgármesteri hivatalába is elküldte. A nyilvános fórumok július 24-én kezdődnek. Az elsőt éppen Verespatakon rendezik, az utolsót pedig augusztus 25-én Aradon. - F: jún.

Régebbi hírforrás(ok): 4., link

Közgazdász-szakdolgozat: hogyan válhatnak tudásközponttá a könyvtárak?FEL

-- Közgazdászhallgatóként komolyan érdekel az irodalom és a film, az utóbbit akár élethivatásként választom - mondja egyikük, Bokros Balázs, aki a miskolci egyetemen negyedéves. Szakdolgozatát arról írja, hogyan válhatnak

Régebbi hírforrás(ok): tudásközpontokká a könyvtárak. - F: jún. link

Az első nagy gyűjtemény a Google könyvkeresőjébenFEL

A Google Könyvkereső Könyvtári Projektje (Google Book Search Library Project, korábban Google Print for Libraries) keretében elérhetővé vált az első nagy, nyilvános doméneken szolgáltatott könyvgyűjtemény. Ezek mind olyan könyvek, amelyek kikerültek a szerzői jogvédelem alól. Közéjük tartoznak az amerikai polgárháború története, a Michigani Egyetem gyűjteményéből korai amerikai szerzők művei, a Standford Egyetemről a kongresszusi határozatok (Congressional acts) és más hivatalos dokumentumok, Henry James művei a Harvardról, különböző életrajzi gyűjtemények a New York-i Közkönyvtárból. A books.google.com oldalon ezeknek a dokumentumoknak a teljes szövege kereshető, minden oldala böngészhető. Ugyanezen a weblapon lehet az indexben is keresni, a Google Book Search indexe a Google.com találati oldalak része. Ha a felhasználó megtalálta az őt érdeklő könyvet, a katalóguscédulához hasonló képernyőt kap, amelyen az általa keresett szavak szövegkörnyezetükben jelennek meg. A találati lista több tételt is tartalmazhat, ha a könyv nem védett, vagy a kiadóktól speciális engedély van meghatározott számú oldal megjelenítésére. - F: Advanced Technology Libraries 2005/12. Ref.: TMT, 2006/6., Jáki É.


Bogármese: olvasásra buzdít a színdarabFEL

Lázár Zsófia és Lázár Ervin Bogármese című siker-mesekönyvéből álmodott színpadi darabot Sárközi Gyula. A július 25-én újra bemutatandó mesejáték korábbi előadásai után jelentősen megnőtt a könyv gyermekolvasóinak száma. A darab tavaszi bemutatói után a Bogármese című könyv eladási statisztikái hirtelen megugrottak. A könyvesboltosok szerint a színdarab hatására kezdtek el a gyerekek érdeklődni a könyv iránt. Sárközi Gyula, az előadás rendezője azokkal az oktatáskutatókkal ért egyet, akik szerint: a magyar gyerekek az átlagnál gyengébben olvasnak, hiszen nem minden esetben sikerül megfelelő szinten elsajátítaniuk az olvasás technikáját. Ábrahám Mónika olvasáskutató szerint a rosszul olvasó tizenévesektől hiába várjuk, hogy saját örömükre, saját érdekükben olvasnak szép- vagy ismeretközlő irodalmat. A nem olvasás pedig, leegyszerűsítve egyet jelent a lemaradással. A 21. század tudás alapú társadalmában ugyanis az értő, elemző olvasás az egyén társadalmi beilleszkedésének, a versenyben maradásnak és az életminőség javulásának alapfeltétele. Sárközi Gyula arra a nemrég megjelent kutatásra is hivatkozik, amely szerint a hátrányos helyzetű gyerekek többsége csak azért olvas, mert a tanár kötelezi őket, és azért, hogy megismerjék a betűket, vagy hogy folyékonyan és gyorsabban tudjanak olvasni. Ebből is látszik, hogy nem az élmény- és ismeretszerzés motiválja őket, amikor könyvet vesznek a kezükbe. Sárközi szerint a színház segíthet abban, hogy ezek a gyerekek is kedvet kapjanak az olvasáshoz. - F: júl. 5.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Napi öt órán át a tévé előtt -- a net sem segítFEL

A fiatalok körében az internetezéssel eltöltött idő nem, az életkor növekedése viszont csökkenti a tévézésre fordított órák számát. A nyomtatott sajtóban a bulvárt választják a 16-18 évesek. Nem igazolódott be az a várakozás, amely szerint a naponta internetezők kevesebbet tévéznek -- derül ki a tinédzserek médiafogyasztói szokásait vizsgáló Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) kutatási elemzéséből. A 425 középiskola közel 24 ezer diákját megszólaltató felmérés szerint a 16-18 évesek 15 százaléka naponta 5 óránál is többet nézi az egyik kereskedelmi tévécsatorna műsorát. Az életkor előrehaladtával viszont csökken a tévé előtt eltöltött idő. A 10. évfolyamosok 53 százaléka néz rendszeresen tévét, a 11. évfolyamosok 50 százaléka, míg a 12. évfolyamosok esetében ez az arány már csak 48 százalék. A tévé mellett a nyomtatott sajtó is fontos tájékozódási forrás maradt: a megkérdezett diákok mintegy 35 százaléka rendszeresen olvas valamilyen újságot, ám a bulvármagazinok egyértelműen háttérbe szorítják a politikai napilapokat. A témák kínálatából a fiúkat elsősorban az autó/motor, a mobil- és telekommunikáció, az informatika és az ingatlanok érdeklik, míg a lányok több figyelmet szentelnek a tanulásnak, és szakképzéseknek, a környezetvédelemnek, illetve az életmód rovatoknak. Mindkét nem kiemelt figyelmet fordít a diákmunka-lehetőségekre, ám a lányok itt is jóval érdeklődőbbnek mondták magukat. A megkérdezettek napi iternethasználata 2003-tól a mostani felmérés időpontjáig a megkérdezettek 14-ről 38 százalékra nőtt. A budapestiek fele és a fiúk 45 százaléka naponta használja az internetet, míg a vidékieknél ez az arány 36, a lányoknál 31 százalék. - F: júl. 6.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Az esélyteremtés vonzóbbá teszi a szervezetetFEL

Kiváló reklám egy szervezetnek, ha egyenlő esélyeket teremt a munkatársak között, és előnyben részesíti a hátrányos helyzetű kollégákat. Az imázs növelése, a dolgozói elkötelezettség fokozása, a tehetséges munkaerő vonzása, a fluktuáció csökkentése és az uniós források könnyebb megszerzése, többek között ezekből profitálhat egy szervezet -- írja a Világgazdaság. - F: júl. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes e-könyvek -- 35 éves a Guttenberg ProjektFEL

Július elejétől egészen augusztus 4-ig lehetőségünk adódik, hogy a World E-Book Fair oldaláról több mint 300 ezer elektronikus könyvet töltsünk le. Az akció apropója a Gutenberg Projekt a napokban ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Az eBook könyvtárban összességében több mint 100 nyelven találhatók alkotások. A személyes használatra letölthető ingyenes elektronikus könyvek akciója egészen augusztus 4-ig tart. A szervezet tervei szerint jövőre már félmillió könyvet, és 2009-re összesen egymillió mű digitalizálását tervezik. Akció nélkül, a felhasználóknak 9 dollárt kell fizetniük évenként, amellyel korlátlan mennyiségben tölthetik le önmaguk számára az elektronikus könyveket. Az óriási kínálatban a kutatást szabadszavas kereső segíti, de a könyvek tartalmuk alapján kategorizálva is böngészhetőek. Maguk a dokumentumok PDF formátumban kerülnek publikálásra, így a számítógépen történő megtekintést mellett nyomtatásra is alkalmasak. Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését, kattintson erre a linkre link . - F: júl. 10.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Mátyás király corvinái minden érdeklődőnekFEL

Az Országos Széchényi Könyvtárban este hat órakor Hiller István kulturális miniszter avatja fel a Nemzeti Ereklye kiállítóteret. A corvinák egy iskolás gyermek számára is nemzeti ereklyének számítanak, akárcsak a Szent Korona -- hangsúlyozta az ünnepségen Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Mint mondta, a kiállítás a 35 corvinát gondozó könyvtár szakembereinek azon felismeréséből született, hogy az ereklyéket nem csak őrizni kell, be is kell mutatni, az embereknek igényük van erre. A miniszter az eseményen hangsúlyozta: nem egyszerűen a múlt emlékéhez való prózai viszonyról van szó, hanem érzelemről, büszkeségről is; a nemzeti ereklyék összetartanak minket, összekovácsolnak minket, figyelmeztetnek minket. - F: júl. 6., link Mozgóképes beszámoló a kiállításról: - F: júl. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár, mint az országimázs eszközeFEL

A Külügyminisztérium már terjeszti külföldön a több ezer példányban megjelent, 5 részes, 1956-ról idegen nyelven készült tájékoztató füzetet. Elkészült a külföldre szánt vándorkiállítás, ami a nyáron eljut a különböző helyszínekre. A nyáron elkészül a forradalomról a több nyelven feliratozott DVD, amely az 56-ról készült angol nyelvű kötettel együtt eljut a külföldön lévő egyetemekre, kulturális intézményekbe, könyvtárakba. - F: júl. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Könyvtáros, mint sajtósoknak rendelkezésre álló szakértőFEL

... Kokas Károly, az egyetemi könyvtár informatikai igazgatója elmondta: bár a hotspotokat tartalmazó honlap szerint egy kilométeres vételkörzetükben elérhetők a jelek, ...

Régebbi hírforrás(ok): link

Tudatosítsuk mielőbb: az adófizetők teljesítményt várnak; nem szolidárisak a könyvtárakkalFEL

Egy könyvtárigazgatónak, -vezetőnek, választott hivatalnoknak és bizottsági tagnak sem szabad hinnie azt, hogy a könyvtáraknak megkérdőjelezhetetlen joguk van a közpénzekre. Lehet, hogy ez így volt az amerikai és kanadai történelem korábbi századában, de ez már a múlt. Megváltozott ugyanis a közfelfogás: az adófizetők szerint a közintézményeknek kevesebből több szolgáltatást kell nyújtaniuk. A megváltozott attitűdöt az is jelzi, hogy ha a hírekben alulfinanszírozott közintézményről esik szó, akkor azt egy-két intézmény pazarlásának bemutatása követi.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Libraries and the decline of public purposes / John Buschman. In: Public Library Quarterly 24 (2005) 1 p. 1-12

Terelőutak -- könyvtári össze- vagy beolvasztásokFEL

A Magyar Közlönyből értesült az érintett kulturális intézmények vezetőinek többsége, hogy elérte őket a kormányzati átszervezési hullám. Az államháztartás hatékony működésének elősegítése érdekében alaposan felforgatja a kulturális intézményrendszert a kabinet -- derült ki egy múlt heti kormányhatározatból. Az első reakció azonban a felbolydulás volt, hisz az átszervezési-megszüntetési javaslatok teljes titokban készültek. Nemcsak az érintett intézmények vezetői, de még az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) munkatársai sem ismerték a terveket. Az intézkedések a bennfentesek véleménye szerint a Pénzügyminisztérium munkatársainak kultúráról vallott elképzeléseit tükrözik, s ezt csak kismértékben tudta befolyásolni a kulturális tárca vezetése. - F: júl. 13.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Hiller a széttagolt kulturális szolgáltatókrólFEL

Azt szokták mondani, hogy az unióban a kultúra nemzeti hatáskörben marad. Így igaz. Ebből voltak, akik azt a következtetést vonták le, hogy EU-s pénzek nem is nyerhetőek el kulturális célra. Ez viszont már nem igaz. Például a vidékfejlesztési nagy programban kulturális terek felújítására, létrehozására kistelepüléseknél lehet találni forrásokat. Igen fontosnak tartom, hogy az emberek a különböző helyeken, ahol élnek összejöhessenek, szervezkedhessenek kulturális célból. Azt látom viszont, hogy pénzhiányos és pazarló is a rendszer. Ha az országban járunk, sok helyen látjuk kiírva, hogy jobbra e-Magyarország pont, két utcával arrébb Teleház, ha tovább mennek, akkor ott a művelődési ház. Ez így széttagolva fenntarthatatlan. - F: júl. 5.,

Régebbi hírforrás(ok): link

KKDSZ-nyilatkozatFEL

Fenyves Kornél, a Közgyűjteményi és Közalkalmazotti Dolgozók Szakszervezetének elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a kulturális területeken dolgozók érdekeit szolgáló intézkedések kimaradtak a kormányprogramból. Annyi viszont bizonyos: az adóváltozások és a járuléktöbbletek negatívan érintik őket is. Ami pedig várható: ha majd összevonják az önkormányzati kulturális intézményeket, például a könyvtárakat, akkor létszámleépítéstől kell tartani. Az elnök szerint előfordulhat az is, hogy az ágazatban a jelenleg közalkalmazotti státusú dolgozókat más jogviszonyban foglalkoztatják. Erről döntés még nincs, de kiolvasható a jogszabályokból. Márpedig, ha egy réteg kikerül a köztisztviselői törvény hatálya alól, a munkáltató dönthetné el, kivel milyen béralkut köt, ami az eddigi gyakorlat szerint jövedelemcsökkenéssel járhat. -

Hírforrás:
2006. július 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): F: júl 8., link

Kedvezményektől búcsúzhat a közszféraFEL

A közalkalmazottak és köztisztviselők jogviszonyának módosítására benyújtott törvényjavaslat értelmében a közszféra dolgozói a versenyszférában dolgozókhoz hasonló státuszba kerülnének. A módosításokkal az elbocsátások miatt keletkező jelentős kiadások időben eloszlanának. - F: júl. 5.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A közszférából kirúgottaknak továbbra is jár az állami kezességFEL

Nem szűnik meg a közszféra dolgozóinak lakáshiteleihez adott állami kezesség a közigazgatást érintő racionalizálás következtében -- közölte a Pénzügyminisztérium. - F: júl. 10.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Normatív támogatást szeretnének a könyvtáraknakFEL

Az egyetemi könyvtárak normatív -- a kutatók és a hallgatók számához kötött -- finanszírozását sürgette a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának főigazgatója kedden. Miközben az egyes karok, egyetemi egységek normatívák alapján finanszírozódnak, ugyanezek a normatívák nem jelennek meg a könyvtárakban -- mondta Máder Béla az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának szegedi konferenciáját megelőzően. A főigazgató úgy vélte, hogy miközben mindenki a könyvtár és a szakirodalom fontosságát hangsúlyozza, a támogatás mégis mintha maradékelven történne. Hozzátette: az átláthatóbb finanszírozás tervezhetőbb és hatékonyabb gazdálkodást, végső soron az olvasók és a felhasználók jobb kiszolgálását tenné lehetővé. Kitért arra is, hogy a felsőoktatási intézmények könyvtárai között rendkívül szoros a szakmai együttműködés. Példaként az elektronikus adatbázisok, vagy folyóiratcsomagok előfizetésére létrehozott konzorciumokat említette, melyekkel lényegesen kedvezőbb árat tudnak elérni. A kooperáció fontos terepe a közös feldolgozás, amely a Mokka nevű közös adatbázison keresztül történik, így nem kell minden könyvtárnak az összes dokumentumot katalogizálnia. A több mint 1,7 millió már ismert kötet jellemzői lehívhatók a közös adatbázisból, ezzel rendkívüli módon felgyorsul a munka, mondta Máder Béla. - F: jún. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kistelepülések tudásközpontja -- havonta 3-5 teleház nyílikFEL

Számítógépes szolgáltatást, fax és fénymásoló használatát, pályázati tanácsadást, közhasznú tájékoztatást, képzés szervezését s a helyi közösség életét segítő megannyi szolgáltatást kínálnak a kistelepülések teleházai. Mármint ott, ahol létrehozták őket, s a falu életébe beágyazódva segítik a lakosságot. Ha egy faluban teleházat kívánnak létrehozni, először is meg kell felelni a Magyar Teleházszövetség (MTSZ) minősítési rendszerének. A teleház a kis falvak olyan tájékoztató és tudásközpontja, amely kiszolgálja a lakosság széles körét. A legtöbb nemcsak helyi feladatokat old meg, hanem a szomszédos falvaknak is nyújt szolgáltatást, mint a taszári, a cserénfai vagy a marcali. Hogy van létjogosultságuk, azt jelzi az is: még ma is országszerte havonta 3-5 új teleházat nyitnak. - F: jún. 13.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Az egyetemi projekt: könyvtári keresőmororból nagy üzletFEL

A webkeresés jó üzlet: nos, ez sem volt mindig így. Az első sikeres, üzleti vállalkozásként is befutott kereső a Lycos volt. Többi társához hasonlóan ez is egyetemi kutatási projektként indult a Carnegie Mellon Egyetemen 1994-ben, ahol egy multimédiás digitális könyvtár keresőmotorjának fejlesztették ki. Nevét az áldozataikra a földön vadászó farkaspókok családjának latin neve, a Lycosidae után kapta. - F: júl. 10.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A webre helyezett cikkek életciklusaFEL

Amerikai és magyar kutatók érdekes tanulmányt publikáltak az online hírek életciklusáról.
Nagyon röviden: A korábbi vélekedésekkel ellentétben az interneten publikált cikkek olvasottsága nem lineárisan, hanem a hatványgörbe szerint csökken. Az érdeklődés -- gyakorlatilag a cikk tartalmától függetlenül -- 36 óra alatt lecseng.

Régebbi hírforrás(ok): - F: júl. 11., link

Hivatalosan is elfogadottá vált a to google kifejezésFEL

A to google ige több más technológiai kifejezéssel együtt utat tört magának hivatalosan is az angol nyelvbe, ugyanis a hétvégén a Merriam-Webster értelmező szótár kiadója bejelentette, hogy ősszel megjelenő szógyűjteményükben immár megtalálhatóak lesznek ezen utóbbi években kialakult, gyakorta használt szavak is.

Régebbi hírforrás(ok): - F: júl. 11., Prím Online, link

A Google-lal is fizethetünk a netenFEL

Online fizetőrendszert indított a keresőjéről ismert Google. Az új szolgáltatás a legismertebb internetes aukcióháznak, az eBay-nek támasztana konkurenciát.

Régebbi hírforrás(ok): F: jún. 29., link

A Google beperelte a kurzor.hu-tFEL

Véget érhet a google.hu mögé bújtatott kurzor.hu tündöklése, és ezzel a hazai internet történetének legjelentősebb domain hack-je nyer megoldást.

Régebbi hírforrás(ok): - F: júl. 10., link

Olvasókat vár a sámodi könytárFEL

Nem is oly régen új könyvek érkeztek az önkormányzat immár hivatalosan is bibliotékának minősített könyvtárába. Több száz kötet, összesen 400 ezer forint értékben, a kistérségi társulás jóvoltából. Maga az olvasóterem a közösségi házban kellemes, van könyvtáros is -- csak a kellő számú olvasó hiányzik még. Így egyelőre ha nem is holt, de kihasználatlan értéket jelentenek. - F: júl. 13.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Régizene a könytárak mélyérőlFEL

Napjainkban állandóan bővül a régizenei repertoár, folyamatosan készülnek újabb és újabb felvételek régebbnél régebbi művekből. Eldugott, poros könyvtárakból szinte naponta kerülnek elő elveszettnek hitt vagy elfeledett, mellőzött darabok.

Régebbi hírforrás(ok): - F: júl. 10., link

A letöltések miatt profilt vált a chicagói jazzrádióFEL

A chicagói WBEZ rádió, amely az amerikai metropolisz jazz-zenét játszó helyi rádióállomása, bejelentette, hogy az internetes zeneletöltések konkurenciája miatt profilt vált, és ezentúl főleg híreket és közéleti műsorokat sugároz majd.

Régebbi hírforrás(ok): - F: júl. 9., Prím Online, link

A nagy áttörés: 77 százalékkal nőtt a zeneletöltés piaca az USA-banFEL

A legfrissebb amerikai felmérések szerint a lemeziparban irányadó USA-ban a CD-eladások 4,2 százalékkal csökkentek, ám ezzel párhuzamosan a fizetős zeneletöltő szolgáltatások bevétele eddig soha nem látott rekord mértékben, 77 százalékkal növekedett. - F: júl. 9., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

Blogokat elemez a PentagonFEL

Az amerikai légierő külön kutatóprogramot hozott létre a blogok tanulmányozására. Az így szerzett tapasztalatokat később a terrorizmus elleni harcban használnák fel. A támogatók szerint a projekt keretében láthatóvá válnának egyébként rejtve maradó részletek, lehetővé válik egy blog tartalmának automatikus feltérképezése, felépítése, és a blogoszférában használt linkminták. A cél annak kiderítése, hogy egy adott napszakban vagy órában melyik téma vonzza a legtöbb érdeklődőt. Az amerikai légierő két kutatót, Brian Ulicnyt és Mieczyslaw M. Kokart bízta meg a program vezetésével. Mindkét szakember a fegyveres erőkhöz tartozó Versatile Information Systems kötelékében dolgozik, és 450 000 dolláros támogatást kaptak a projekt végigviteléhez. - F: júl. 6.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Martonosi könyvtár lesz KiskunhalasonFEL

Ősztől Martonosi Pál egykori igazgató nevét veszi fel a városi könyvtár. A halasi téka 90 éve született újralapítójáról egy emléktáblával is megemlékeznek majd. Az első halasi könyvtár 1897-ben jött létre és az 1930-as évekig működött. A második világháború után, 1949-ben Martonosi Pál könyvkereskedő alapította meg újra az intézményt, amelynek 1981-ig ő volt az igazgatója is. Most az ő nevét tervezi felvenni a könyvtár, és a tervre a város képviselő-testülete már áldását is adta. A névfelvételre októberben, egy nagyszabású konferencia keretében kerül sor. Varga-Sabján Gyula igazgató elmondta, a Martonosi előtti tisztelgés jeleként egy emléktáblát is szeretnének felavatni, amihez -- a szűkös anyagi lehetőségek miatt -- szívesen veszik a támogatásokat. - F:

Régebbi hírforrás(ok): link

A Sziget 2006 a Myspace.com-onFEL

Alig pár hónap alatt több mint ezer barátot gyűjtött a Sziget 2006 hivatalos Myspace oldala és a csatlakozók száma a fesztivál közeledtével ugrásszerűen növekszik. A közös platformot a Myspace jelenti, a világ legnagyobb közösségi oldala (social network), amely több mint 80 millió felhasználóval rendelkezik.

Régebbi hírforrás(ok): - F: Prím Online, link

USA kontra MySpace -- könyvtárakból kitiltva?FEL

Az amerikai képviselők azzal vádolják a MySpace.comot és a többi hasonló, közösségi oldalt, hogy képtelenek megvédeni a kiskorúakat a pedofil zaklatókkal és az egyéb ártalmas hatásokkal szemben. A politikusok éppen ezért keménykezű jogi szabályozást helyeztek kilátásba. A MySpace.com a drog, a bandázás és az internetes ragadozók melegágyává vált. Hát nem lenne helyénvaló, hogy az állam közbelépjen? -- tette fel a kérdést Mark Kirk republikánus képviselő. Egy májusban előterjesztett törvényjavaslat értelmében az iskolákat és a könyvtárakat elbarikádoznák az olyan közösségi oldalaktól, ahol személyes adatok kerülhetnek nyilvánosságra. - F: júl. 17.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Katasztrófa a Széchenyi KönyvtárbanFEL

Hackertámadás bénította meg az Országos Széchenyi Könyvtárat - nyilatkozta Monok István, a létesítmény főigazgatója. Hozzátette, hogy a belső vizsgálat eredményei szerint a kalózok egy új generációs, úgynevezett Pokol vírust küldtek postán az alagsori iratkezelő címére, aki a boríték felnyitásával aktiválta azt.
A vírus szintenként fertőzte meg az iratokat és könyveket, összekeverve a betűket és az ábrákat a különféle irományokban. A támadást a könyvtári olvasóteremben észlelte először az egyik vendég, aki arra panaszkodott, hogy Samuelson Közgazdaságtanában hemzsegnek a Lenin-idézetek. Mások azt kifogásolták, hogy a Káma-Szútra legizgalmasabb fejezeteit Gyurcsány-karikatúrák illusztrálják. A főigazgató kihirdette a vészhelyzetet, majd megpróbálta izolálni a vírust, de már későn: az Alkotmány egyetlen hiteles példányának szövege grafitikra és WC-falra rótt bölcsességekre cserélődött ki. -- Az Álhír Hírügynökség minden valóságalapot nélkülöz. - F: júl. 7.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan tehet szert eredményesen működő linkpartnerekre? - 3. részFEL

Cikksorozatunk előző részeiben leírtuk, milyen szabályokat érdemes betartania, ha eredményeket hozó linkpartnereket szeretne magáénak tudni, valamint bemutattunk egy módszert is, amelynek használatával rendkívüli mértékben megnövelhető a linkmarketing hatékonysága. Előző cikkeinken azonban nem esett szó az affiliate marketingről -- vagy más nevén partnerprogramról --, mert úgy gondoltuk, hogy ez a téma egy külön anyagot érdemel. - F: júl. 7., Prím Online,

Régebbi hírforrás(ok): link

Tízezreket érő úti információcsomag -- értékes információ a turisztikai hivataltólFEL

Újabb marketingfogással kívánja az eddigieknél is kívánatosabb célponttá tenni Londont a magyar turisták szemében a VisitBritain: a Brit Turisztikai Hivatal a napokban egy Zsebpénzbarát Információcsomagot tett elérhetővé weboldalán, a magyar látogatókra fókuszálva.

Régebbi hírforrás(ok): F: júl. link

Honlap indult a biztonságos napozásértFEL

A kockázatok csökkentése és a biztonságos napozás érdekében indított tájékoztató programot link a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete és a Magyar Vöröskereszt. - F: júl. 6.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyelvoktató portált indított KínaFEL

Az ázsiai óriás saját nyelvének gyorsabb elterjedését, a külföldiek érdeklődésének felkeltését reméli attól az ingyenes oktató portáltól, amelyet a hétvégén indítottak útjára. A Kína, Tajvan, Szingapúr és Malajzia hivatalos nyelveként szolgáló standard mandarin nyelv tanulmányozásába több úton-módon is belefoghatunk az új oldal link segítségével. A Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint ugyanis az újabb módszerekre, eszközökre helyezik a hangsúlyt, hogy jobban megfeleljenek az internetgeneráció igényeinek.

Régebbi hírforrás(ok): - F: júl. 10., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról