Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/30., 8. 16.

A fiatalok szerint az e-mail már ódivatú
A gyerekek körében is népszerűek a blogok
Olvasási világkongresszus Budapesten
Mikszáth Gyula: Pál utcai fiúk
A szólás szabadsága -- Olvasó és nem olvasó ember
Karcsúsított könyvtár több kihívással
Normatív támogatásból finanszírozott iskolai könyvtári 'kölcsönzés'
Átveszik-e az elektronikus tájékoztató eszközök a hagyományos kézikönyvek helyét?
Nem zár be nyáron a könyvtár -- Az internet a legnagyobb sláger
Selejtezés Csorváson -- és ezt közzé is teszik
'Hagyományos' könyvtároskép
Az erdészek sem kommunikálnak fényesen
Könyvtárbusz Dél-Baranyában
Új helyen a Rákóczi Főiskola könyvtára
Milliárdokba kerül a munkahelyi semmittevés
A normális beszéd hatalma
A könyvtárban is felhasználható utalvány -- mennyit söpörhetünk be belőle?
Most életveszélyes -- ősszel nyit újra a hajdúsámsoni könyvtár
Növelik az idén az eMagyar pontok számát Erdélyben
Megyei könyvtárak a városokhoz...
Burkoltan válnak fizetőssé a közösségi oldalak
Fapados vagy értékhozzáadott információszolgáltatás?
Szociális funkció
Elkezdődött a Duna-delta digitalizálása
Filmklubok 2006. évi támogatása -- akár könyvtárban is
Megállt a nyomtatott lapok eladásainak zuhanása
Legálisan lesznek lemezre másolhatók a letöltött DVD filmek
Hétköznapi mérgeink -- a virtuális Zöld Könyvtárban
Megvitatható az Új Magyarország Fejlesztési Terv
Ingyenes lett az Útinform


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A fiatalok szerint az e-mail már ódivatúFEL

A tizen- és huszonévesek már csak hivatalos érintkezésre használják az elektronikus levelet, a barátaikkal pedig azonnali üzenetküldőkön keresztül tartják a kapcsolatot. Az e-mail hasznos lehet, ha a szülőkkel, tanárokkal vagy a főnökkel kell levelezni, de ha magánügyről van szó, akkor a fiatal netezők már inkább egy azonnali üzenetküldőhöz (mint például az MSN Messenger) nyúlnak, vagy a közösségi szájtokon (mint például a MySpace vagy az iWiW) keresztül érintkeznek egymással -- adta hírül a Yahoo News az AP nyomán. Ez a trend már a munkahelyi kommunikációban is érezteti hatását. - F: júl. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

A gyerekek körében is népszerűek a blogokFEL

A blogok és a podcastok már szinte a mindennapok részévé váltak. Azonban nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is kezdik maguknak felfedezni ezt az új világot és megpróbálnak élni az általa kínált lehetőségekkel. 'Eddig a blogok és a podcastok még nem igazán játszottak komoly szerepet a német gyerekek életében' -- állítja Christoph Gieger, a müncheni Német Ifjúsági Intézet munkatársa. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat. 'A gyereknek azonban nem árt, ha a blogokkal és a podcastokkal való első tapasztalatikat a szülők segítségével vagy útmutatásával szerzi meg. Először jó, ha egy szülő elmagyarázza, miként is kell szörfölni a világhálón és arra sem árt ha felhívják a csemetéik figyelmét, hogy vannak kritikus területek is' -- mondta Stefan Aufenanger médiapedagógiai professzor, a Mainzi Egyetem munkatársa. 'Persze a gyermekblogok esetében is ügyelni kell arra, hogy a gyerek ne adjon ki magáról személyes vagy a lakóhelyére vonatkozó adatokat és ne jelentessen meg képeket sem' -- tette hozzá Thomas Rathgeb, a stuttgarti Délnyugati Médiapedagógiai Kutatási Szövetség vezetője. - F: aug. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasási világkongresszus BudapestenFEL

Először rendezi meg világkongresszusát Budapesten az International Reading Association, az IRA (Nemzetközi Olvasás Társaság) augusztus 8. és 10. között az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjában. Az IRA kétévenként rendezi meg világkongresszusát, négy éve a skóciai Edinburgh-ban, két éve pedig a Fülöp-szigeteken tartották, idén Közép-Európára, azon belül is Magyarországra esett a választás, mert ahogy a társaság logójában a Lánchíd látható, a világszervezet is a híd szerepét szánja Budapestnek a Baltikum, Románia, Oroszország és a Balkán felé -- mondta Nagy Attila, a Magyar Olvasás Társaság elnöke, az Országos Széchényi Könyvtár olvasáskutatója. A nemzeti olvasástársaság ehhez a szerephez kapcsolódóan meghívott pedagógusokat, könyvtárosokat, szerkesztőket, egyetemi oktatókat az egykori szocialista országokból Albánián, Oroszországon, Macedónián keresztül Észtországig, Lettországig, Horvátországig és természetesen lesznek résztvevők a határon túli magyarság köréből. A világkongresszusra összesen hatszázan jelezték részvételüket, többségük az Egyesült Államokból érkezik, a magyar szakemberek mintegy 100-an lesznek. - F: aug. 4., link -- A kongresszus számos előadása fogalkozott az olvasásra motiválás kérdésével. A sok jó előadói mondanivaló közül egy önkényesen kiemelt gondolat: az olvasást leginkább motiváló három tényező: '1. Szabad olvasmány-választás: sokféle anyagból válogathassanak a gyerekek 2. Idő az olvasási élmény megosztására: beszélgessünk az olvasottakról 3. Az olvasás elismerése, jutalmazása -- különösen könyv esetében (mosollyal, olvasásra fordítható idővel, könyvvel)'

Régebbi hírforrás(ok): Godt--Isele: How to prime the curiosity pump -- creative ways to motivate children to read and learn over the Summer.

Mikszáth Gyula: Pál utcai fiúkFEL

Nagy Attila, a Magyar Olvasás Társaság elnöke kifejtette: '...az olvasás, de különös tekintettel a szépirodalom iránti érdeklődés radikálisan csökkent; a legnépszerűbb 25 szabadidős tevékenység rangsorában a 20. helyre csúszott az írott szó fürkészése. Holott jó három évtizede ez volt a listavezető!' Még ennél is riasztóbb az olvasmányok összetétele. A kedvencek listáján szinte kizárólag a tantervben szereplő művek szerepelnek, ráadásul a megkérdezettek válaszai igencsak beszédesek. A kérdőíveken például efféle feleletekre bukkanhatunk: 'Andersen: Nyomorultak', avagy egy másik gyöngyszem: 'Mikszáth Gyula: Pál utcai fiúk'. Azaz: a megkérdezettek nemhogy leszoktak az olvasásról, de már azt sem tudják, ki mit írt. Az Olvasási Világkongresszusnak tehát van/lehet küldetése. Más kérdés, hogy néhány lelkes könyvtáros, kutató, olvasásszociológus hogyan tud ahhoz hozzájárulni, s milyen ötletekkel tud előállni annak érdekében, hogy végre megint hitele legyen az írott szónak. - F: aug. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

A szólás szabadsága -- Olvasó és nem olvasó emberFEL

Győrffy Miklós vendégei a Magyar Olvasás Társaság elnöke, Nagy Attila és Kádárné Fülöp Judit, az Oktatási és Kulturális Minisztérium tanácsadója voltak. -- Az olvasás lassan luxus lesz. A könyv pedig kevesek játékszere. A magyarok 60 százaléka jobbára azt sem tudja, mire valók a könyvesboltok, ha egyszer se képet, se hangot nem árulnak. Nem véletlen, hogy a társadalom alsóbb régióiban a szövegértés már-már analfabétizmusra vall. Márpedig, aki nem olvas, az nincs a neten sem, és aki sehol sincs, az könnyen válik manipulálható, hiszékeny tömeglénnyé. - F: aug. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link -- Nézze meg a filmbejátszást -- vagy olvassa el a szöveget :-)

Karcsúsított könyvtár több kihívássalFEL

Nemzedékek nőttek már fel úgy, hogy a pécsi Csorba Győző Megyei Könyvtár szolgáltatásait vették igénybe, vagy azért, mert tanulmányaikhoz volt szükségük segítségre, vagy mert színvonalas szórakozásra vágytak. Idén a gazdasági megszorítások miatt az intézménynek 14 munkatársától meg kellett válnia. -- Körülbelül tíz éve tartó folyamatról van szó -- mondja Kalányos Katalin igazgató. -- Az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket értünk el, a látogatók száma évről évre nőtt, de munkatársaink vállalták a többletterheket. A velünk szemben támasztott gazdasági elvárásoknak azonban csak úgy tudtunk megfelelni, hogy a dolgozók létszámát és egyúttal a nyitva tartást csökkentettük. Az átalakítás során a könyvtár gazdasági részlegét integrálták a megyei önkormányzatba, és 14 könyvtárost azonnal elbocsátottak. Az igazgató lapunknak kifejtette: mindenképpen a szakmai stábból kellett embereket elküldeni, hiszen a technikai (vagy más jellegű) feladatot ellátó munkatársak száma már eddig is minimális volt. A csökkentett létszámmal a régi nyitva tartás sem maradhatott, a nyár elejétől a Csorba Győző Megyei Könyvtár 10 órától 18 óráig látogatható. Eddig még nem volt példa arra, ami 2006-ban megesett: a munkatársak szabadságolása miatt egy hónapig kényszerűségből zárva tart az intézmény... A pécsi városi könyvtárból nem bocsátottak el senkit. - F: aug. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Normatív támogatásból finanszírozott iskolai könyvtári 'kölcsönzés'FEL

Az iskolák normatív támogatás formájában a rászorulók után fejenként tízezer forintos hozzájárulást kapnak, amit a központi költségvetésben elkülönített 7,7 milliárd forintból fedez a kormány -- mondta Brassói Sándor, az oktatási tárca főosztályvezető-helyettese. Ezt a pénzt nem kizárólag új könyvekre, hanem az iskolai könyvtárban lévő, jó állapotban lévő kiadványok kölcsönzésére fordítják. - F: aug. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Átveszik-e az elektronikus tájékoztató eszközök a hagyományos kézikönyvek helyét?FEL

Az egyik michigani közkönyvtárban a tájékoztató szolgálat munkatársai a kézikönyvtár számos darabját kivonják, és az elektronikus dokumentumoknak csinálnak helyet, de ezt látni New Yorkban és Georgiaban is. Mindez arra utal, hogy bevonultak a könyvtárakba az elektronikus dokumentumok: egyre több olvasó hálózati adatbázisokban kíván tájékozódni. Védhetjük a könyveket, de nem tagadhatjuk, mennyivel előnyösebb sokszor az elektronikus dokumentumok használata. A kép elég vegyes most még: nem tisztázódott, milyen legyen egy kézikönyvtári állomány ebben az átmeneti időszakban. (A szakmai konferenciákon ezekről a kérdésekről mindig telt ház előtt folyik a vita.) A könyvtárosokkal folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy továbbra is vásárolnak kézikönyveket, de közel sem annyit, mint azelőtt: részint a helyhiány, de főleg a szolgáltatás színvonala miatt (az elektronikus változat ugyanis 'többet tud'). Ideális esetben a könyvtárak mind a két formátumban beszereznék a kézikönyveket, de ez nem megy: a szűkös gyarapítási keretek miatt nehéz döntéseket kell hozni. (Ha nem a hálózati források miatt, akkor a többi nem hagyományos dokumentum népszerűsége miatt jut kevesebb pénz könyvre, abból is a népszerű szépirodalomra.) Egyesek azért vesznek kevesebb nyomtatott dokumentumot, hogy több elektronikus forrásra jusson pénz, míg mások azért óvakodnak az elektronikus változattól, mert úgy érzik, nem kapnak elég egyenértéket a pénzükért. A pénznek mindenki szűkében van, a kiadók is, hiszen egy komoly adatbázis kiépítése nem olcsó mulatság. Jelentős veszélyt -- vagy inkább versenytársat -- jelent a Google is számukra. Ugyanakkor több kiadó keresi a párbeszéd lehetőségét a könyvtárosokkal, hiszen elsősorban ők (és olvasóik) számára készülnek a kézikönyvek. A cikk végkicsengése: a nyomtatott kézikönyvek sorsa lehet válságos, de a tájékoztató segédkönyvek kiadásáé és a tájékoztató könyvtáros szakmáé nem; a problémákat egymás kölcsönös megelégedésére kell megoldaniuk. (Talán az sem véletlen, hogy a cikkbe két oldalon a Sage Reference két többkötetes kézikönyvének, illetve a Science Direct online referensz anyagainak a hirdetése ékelődik...)

Régebbi hírforrás(ok): Roncevic: The e-ref invasion. In: ibr.J.Suppl. 2005/19. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/2., ref.: Murányi L. Manci: link

Nem zár be nyáron a könyvtár -- Az internet a legnagyobb slágerFEL

A dunaföldvári képviselőtestület még tavaly tavasszal hozott döntése alapján már második éve, hogy a Berze-Nagy Ilona Városi könyvtár nem zárt be nyáron. Így a pihenni vágyók nemcsak olvasnivalót kölcsönözhettek, hanem az internetszolgáltatást is igénybe tudták venni. Mint azt Gallai Erzsébet könyvtárvezetőtől megtudtuk, a 'szörfözők' között sok volt a turista, akik a környező településeken megrendezésre kerülő programokat kerestek az internet segítségével. Akadt, aki csupán olvasni vagy nézelődni tért be az intézménybe. A bibliotékában a nyári időszakban nem szerveztek kiállításokat, sem pedig irodalmi esteket, viszont nem állt le az irodalmi művek számítógépes nyilvántartásának elkészítése. Több mint ötvenezer olvasnivalót táplálnak be a gépbe, amelyeket tavasztól interneten is lehet majd kölcsönözni. - F: aug. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Selejtezés Csorváson -- és ezt közzé is teszikFEL

Egész nyáron rendes nyitva tartással várja a csorvási olvasókat és az internetezőket a helyi könyvtár. Most a könyvtárosok selejteznek, október elejére pedig könyvtári hetet terveznek. Akkor szeretnék értékesíteni az intézmény számára nélkülözhető kiadványokat. - F: aug. 11., link -- A könyvtári selejtezők réme, ha valamely lelkes könyvvédő megtalálja a selejtezett könyveket a MÉH-telepen a könyvtár pecsétjével. A guberáló feldúlva rohanhat a helyi lap szerkesztőségébe, ahol közvagyon-herdálás gyanújával kerülhet a konyvtár a vádlottak padjára. Egyik alkalazott megoldás, hogy a bezúzó mester kap egy üveg könyvtári konyakot, hogy azonnal zúzza be az anyagot. Másik út a könyvtárak kommunikációjának fejlesztése: az apasztás szükségességét, a használt könyvek vásárát, a nem növekvő könyvtár koncepcióját stb. illetően. Cél, hogy a használók is tudatában legyenek a folyamatosan tisztított, selejtezett, frissített állomány hasznának, a könyvtárat ne elsősorban könyvei számával, hanem szolgáltatásainak minőségével mérjék.

Régebbi hírforrás(ok): MG

'Hagyományos' könyvtárosképFEL

Skóciában az Irn Bru nevű ital legújabb hirdetésében a régi jól ismert könyvtároskép szerepel (rosszul öltözött középkorú nő, amint csendre int). A harmincnégy tiltakozás ellenére a reklámfilmet nem vették le a műsorról. Az üdítőital hirdetései azonban hírhedten botránykeltőek. - F: aug. 2., Könyvtroskisasszony blog -- A 'hagyományos' konyvtárosképet jellemzően a könyvtárosok mondják torznak, azaz fájlalják az énkép és az (célcsoportokban megjelenő kép) imázs közötti különbséget. Emellett jól kitapintható a kipellengérezett hagyományokhoz való erős könyvtárosi kötődés is. Mindezek a belső identitásszavarok a befogadókat nem nagyon érdeklik, s hacsak nem érik őket tartósan ellenkező tapasztalatok, megmaradnak az ismert imázsnál. Tudatos könyvtárosi arculatformálásról (arculat: célcsoportoknak kínált kép) egyelőre kevés hír érkezik.

Hírforrás:
2006. augusztus 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG

Az erdészek sem kommunikálnak fényesenFEL

... Nincs olyan technikai háttér, amely kiszolgálná a sajtót mozgó- és állókép-anyaggal. Nincs az ágazatnak mozgósítható könyvtára, archívuma. Nem ismerik föl a kollégák az események hírértékét, más esetben vélt vagy valós félelem tartja vissza őket a nyilvánosságtól. A kollégák többsége, beleértve számos vezetőt is, gyakorlatlan a sajtó 'kezelése', a sajtómunka terén. Nincs szervezett hírgyűjtés és hírtovábbítás. Nincs a szakmának hiteles hírforrása, ahonnan az alapinformációk származnak, amit az újságírók biztonsággal megkereshetnek. - F: aug. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárbusz Dél-BaranyábanFEL

Könyvtárbusz közlekedik majd a jövő év elejétől harmincöt olyan dél-baranyai kistelepülés között, ahol nyilvános könyvtár nem működik. A jármű rendszeresen megáll az érintett falvak kijelölt buszmegállóiban. Ott az érdeklődők felszállhatnak rá, könyveket kölcsönözhetnek, újságokat olvashatnak, használhatják az internetet, fénymásolhatnak, sőt, számukra nehezen hozzáférhető, hivatalos ügyek intézéséhez szükséges nyomtatványokat is kaphatnak. A hírt Tasnádi Péter, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke jelentette be. - F: aug. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új helyen a Rákóczi Főiskola könyvtáraFEL

... Az eltelt tanévben ismét két tanárunk -- Csatáry György és Kopriva Attila -- szerzett doktori fokozatot. A technikai háttér, az infrastruktúra biztosítása érdekében lehetőségünkhöz mérten folytattuk főépületünk tartalommal való feltöltését. Immár átköltöztettük oda és végre méltó elhelyezést nyert a főiskolai könyvtár, illetve sikerült ugyancsak ott kiépíteni egy számítástechnikai központot is... - F: aug. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Milliárdokba kerül a munkahelyi semmittevésFEL

A dolgozók a munkaidejük negyedét töltik haszontalan dolgokkal, ami milliárdos károkat okoz, derül ki egy nemrég közzétett amerikai felmérésből. Kutatások szerint a hazai helyzet sem jobb. A munkatársak folyamatos mérése sokba kerül, az erre való igény pedig már cégkultúra függvénye, állítja az mfor.hu által megkérdezett szakértő. - F: aug. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

A normális beszéd hatalmaFEL

Az emberek csodákra képesek, ha normálisan beszélnek velük. Ez utóbbit a Gordon-féle modellből is megtanulhatjuk. Alapelve, hogy ne sértsük meg és ne is utasítgassuk a másikat, tudjuk megfogalmazni saját érzéseinket és igényeinket, és a problémát mindig az oldja meg, akinek gondot okoz. - F: júl 30.

Hírforrás:
2006. augusztus 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtárban is felhasználható utalvány -- mennyit söpörhetünk be belőle?FEL

Élesedik a verseny az utalványpiacon, amelyet eddig három francia cég, az Accor Services Magyarország Kft., a Le Cheque Déjeuner Kft. és a Sodexho Pass Hungaria Kft. fedett le --írja a Világgazdaság. A közelmúltban megalakult első magyar utalványértékesítő cég, a Pannon Tikett bevezette a TanTikett utalványfajtát. A TanTikett felhasználható tankönyvek, taneszközök, valamint ruházat megvásárlására. Az Accor Services is új termékkel, a Ticket Culture-ral jelentkezett a piacon. Az utalványt különböző kulturális intézmények -- színházak, múzeumok, könyvtárak, művelődési házak és jegyirodák -- fogadhatják el. - F: aug. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Most életveszélyes -- ősszel nyit újra a hajdúsámsoni könyvtárFEL

A Hajdúsámsoni Művelődési Ház és Könyvtár épülete három éve életveszélyes,
bármikor összedőlhet. Éppen felújítják, ezért most átköltöztetik a könyveket a
régi mozi épületébe. Két szinten, majdnem 300 négyzetméteren helyezik majd el a
20 ezer kötetes gyűjteményt, de másnak is jut hely. 'Az olvasók nem tudják
használni, mi szoktuk úgymond a könyveket kihozni, amire szükségük van, de hát
ez közel sem olyan, mint aki szabad polcon bemegy és válogat a könyvtárban.
Tehát áldatlan állapotok uralkodnak' -- mondta a Híradónak Plés Mihályné
könyvtáros. - F: aug. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Növelik az idén az eMagyar pontok számát ErdélybenFEL

Várhatóan közel hatvan újabb eMagyar pontot létesítenek az idén Erdélyben, a
bővítést a magyar kormánytól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által
működtetett Progress Alapítványnak átutalt körülbelül 70 millió forintból
valósítják meg -- jelentette ki hétfőn Kolozsváron Nagy Zsolt romániai
informatikai és hírközlési miniszter. - F: aug. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megyei könyvtárak a városokhoz...FEL

'... Egy ésszerű önkormányzati struktúrában például a kórházak működtetését mindenképpen a régiókra kell bízni, hiszen a kétszeres kapacitás nem gazdaságos, de tarthatatlanok az ellátás hiányosságai is -- márpedig most ez a jellemző, s jól látszik, a megyék képtelenek változtatni a helyzeten. A városokhoz kell viszont 'költöztetni' a színházakat, múzeumokat, könyvtárakat -- a megye által fenntartott intézmények nagy részét a ma megyei jogú városi címet viselő nagyvárosokban kell üzemeltetni.' - F: aug. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Burkoltan válnak fizetőssé a közösségi oldalakFEL

Az ingyenes közösségi oldalak tulajdonosai eddig megelégedtek a hirdetési bevételekkel, de mostanában egyre több fizetős szolgáltatással bővítik a virtuális találkozóhelyek kínálatát. Az, hogy sikeres közösségi oldalt érdemes működtetni, köztudott. A nagy látogatottság vonzza a hirdetőket, akik aztán hagyományos bannerekkel, vagy a manapság már egyre rendhagyóbb kreatív kampányaikkal igyekeznek felkelteni a látogatók érdeklődését termékeik, szolgáltatásaik iránt. A jó közösségi oldalak ma már portálként összefognak számos ingyenes szolgáltatást, adatbázis és némi hír jellegű szerkesztett tartalmat is. Nem ritkák az online programfüzetek, mozi- és TV-műsorok, koncert- és lemezajánlók az ilyen oldalakon. - F: aug. 15

Régebbi hírforrás(ok): link

Fapados vagy értékhozzáadott információszolgáltatás?FEL

Több fronton egyszerre harcolva jóval kisebb a nyerési esély. Az egyszerű -- ha tetszik, fapados -- információvisszakeresés frontján gyakorlatilag győzelmet arattak az üzleti alapon működő keresők. Így pénzherdálás pl. a jelenleg sok könyvtár által végzett megyei sajtófigyelés, mely napisajtóból csak a megjelenés után több nappal szolgáltat. A multik keresési technológiáját lehet és érdemes alkalmazni, megbízható tömegszolgáltatás céljából. E fapados könyvtári szolgáltatási ágban piaci okokból is folyamatosan érdemes csökkenteni a költségeket és a munkabér-tömeget. Az értékhozzáadott információszolgáltatás versenyképes lehet, amennyiben az előbbi maximális kihasználásán felül speciális marketing és szakmai, szakterületi tudást is sikerül bevonni. A fenti példát finomítva: testreszabott sajtófigyelés 'elég kis' célcsoportnak, kiegészítve saját elemzésekkel és telefonos interjúkkal. A kettő együtt aligha menedzselhető jól. Választani kell. (Létezik harmadik út is, de annak fókusza már döntően nem információs, hanem szociális jellegű: a helyi közösség tagjainak közvetlen, személyes segítése, támogatása. Lehet, hogy hosszabb távon ez marad idehaza a közkönyvtárak igazi terepe?)

Régebbi hírforrás(ok): MG; vándorgyűlési előadás: Információérték és -hitelesség. A videófájl elérhető innen: link

Szociális funkcióFEL

... keresse meg városunk kiváló uszodáját, bár most baj érte, valamikor egy héten egyszer én is oda jártam tisztálkodni, ma már nem tehetem, nincs rá pénzem, ma az egyik könyvtárat kedvelem, a mellékhelyiségben, a kagylóban mosom ki a zoknimat, az alsómat, a vezetőség elnézi, még nem zavartak el, és ha elzavarnak, hova mehetnék, a díszes szökőkutak közelébe nem engednek, uram, ... - F: aug. 11.

Hírforrás:
2006. augusztus 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Elkezdődött a Duna-delta digitalizálásaFEL

Nagy Zsolt, Románia távközlési és információs technológiai minisztere csütörtökön felavatta a Tulcea megyei Jurilovcán az első Turisztikai Információs Pontot, amelyet a minisztérium által elindított 'Tudásalapú Gazdaság' projekt részeként hoztak létre. - F: aug. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Filmklubok 2006. évi támogatása -- akár könyvtárban isFEL

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet 2006-ra, filmklubok
működtetésére. A pályázatra a Nemzeti Filmiroda által nyilvántartásba vett
szervezetek jelentkezhetnek, vagy olyan intézmények, amelyek kizárólag oktatási,
könyvtári illetve közgyűjteményi feladataik ellátása érdekében végeznek
filmterjesztési tevékenységet. Beadási határidő: 2006. szeptember 19.
(Nonprofit.hu)

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont Hírlevél

Megállt a nyomtatott lapok eladásainak zuhanásaFEL

Igencsak változatos képet mutatnak -- az év első három hónapjához, illetve a tavalyi április és június közötti időszakhoz képest is -- az idei második negyedévben értékesített nyomtatott sajtótermékek eladási adatai -- idézi a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség gyorsjelentését a Napi Gazdaság. Az országos terjesztésű napilapok közül a Blikk változatlanul piacvezető még úgy is, hogy a tavalyi második negyedévi eladásokhoz képest 2006 első három hónapjában csaknem 3,6 százalékkal visszaesett. Igaz, a bulvárlap az idei tavaszi hónapokban korrigált, és némileg ismét növelni tudta eladásait. A közéleti napilapok közül a Népszabadság piacvezető maradt annak ellenére, hogy 2005 második negyedévéhez képest az átlageladások süllyedtek, viszont az idei első három hónaphoz viszonyítva a napi átlageladás egy százalékkal növekedett -- olvasható a Napi Gazdaságban. - F: aug. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Legálisan lesznek lemezre másolhatók a letöltött DVD filmekFEL

DVD Copy Control Association (DVD CCA), amely a DVD-k másolásvédelmét koordinálja, a filmstúdiók támogatásával lehetővé kívánja tenni az internetről legálisan letöltött filmek DVD lemezre való másolását.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Hétköznapi mérgeink -- a virtuális Zöld KönyvtárbanFEL

Egy 2003-as felmérés szerint az európai lakosság 93 százaléka úgy véli, a vegyi anyagok hatással vannak az egészségünkre. Így igaz: a vegyszerek hatnak, ráadásul többségükről azt sem tudjuk pontosan, hogy hogyan. A kiadvány letölthető:


Megvitatható az Új Magyarország Fejlesztési TervFEL

Megtárgyalta és ismét társadalmi vitára bocsátotta a kormány augusztus elsején az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, azt a fejlesztéspolitikai dokumentumot, amely meghatározza, hogy mire fordítsuk, mibe fektessük a 2007 és 2013 között hazánkba érkező, csaknem hétezer milliárd forintnyi fejlesztési forrást. Szövege: link

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél, augusztus. Hozzászólások: link

Ingyenes lett az ÚtinformFEL

A Magyar Közútkezelő (MK) Kht. augusztus elejétől ingyenessé tette a közhasznú információkat tartalmazó Útinform szolgáltatását link , amit korábban pénzért értékesített -- közölte a társaság. Az MK Kht. álláspontja szerint az Útinform adatai közhasznú információk, és a társaság is abban érdekelt, hogy ezek a hírek minél több autóst és fuvarozót elérjenek. A cég tájékoztatása szerint a szolgáltatást a jövőben a modern információszolgáltató cégekhez hasonló konstrukcióban kell üzemeltetni. A tervek szerint a jövőben a szöveges híreket hangfájlokkal is kiegészítik. A beolvasott hírek valamennyi regisztrált érdeklődő rádió és más orgánum számára elérhetőek lesznek. - F: aug. 11.

Hírforrás:
2006. augusztus 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról