Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/37., 10. 11.

Gondolatok az Összefogásról
Hogyan provokáljunk könyvtárost a könyvtárban? Röviden a könyvtárak jövőjéről
Német könyvdigitalizálási program indul -- hogy megelőzzék az illegális másolást
Európa fejlődésének záloga lehet az OpenDocument
Nincs 'hivatalos' hírforrás-feed a Katalisten (sem)
Könyvtár 2.0 -- 6. Wikik: közösen épített enciklopédiák
Osztrák könyvtárpolitikai szándék
2006-ban Keszthelyé az 'Év Könyvtára' cím
Könyvtárosi adatok -- a piramis fejjel lefelé áll!
Könyvtárosi fizetések, költségvetés átcsoportosítások az USA-ban
Kommunikáció-kapcsolatépítés orvos és könyvtáros között
Információszerző szakemberek -- szervezeten belül vagy kívül?
Online sajtótermékek -- nyilvántartásba vétel?
Idén is lesz unoka-nagyszülő verseny
A Google Könyvtár spanyolul tanul
Örökbefogadás -- megmentett kulturális kincsek
Megmenekültek az elázott könyvritkaságok
Tévés kordokumentumokat kapott a nemzeti látványtár
Könyvtári Éjszaka az egyetemen
Nemzetbiztonsági szoftvert fejlesztenek az USA-ban
Világszerte tiltakozások a másolásvédelmek ellen
Az információs termékek versenyképessége
Innovatív magyar vállalatok -- a könyvtárak potenciális piacai
Olvasni akajok! Avagy hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a könyvek világát?
Pécsi tudásközpont: kényszermegoldás, telekproblémák
Kerékpárbarátság -- képekkel
Pajkos könyvtáros-egyenruha 59.99 dollárért
VI. Győri Könyvszalon -- Spiró a nyertes
Sóhajok hídja Székesfehárváron
Egészségnap -- a hagyományos könyvtárkép felváltására
A váci könyvtár kertjében a békák kis ihletet merítenek
Lipcsei Könyvvásár -- 2007
A harmónia a titok -- meg a bibliográfia
Meséket írtak vagy rajzokat készítettek Baracson
Programozóknak készít keresőt a Google -- ügyesen szegmentálja piacát
A Google megvette a garázst, ahol minden kezdődött
Hg.hu - megújult
1956-os kiállítás az elektronikus könyvtárban is
Bekékült a SZTAKI-szótár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Gondolatok az ÖsszefogásrólFEL

Az idei Összefogás 'nagy dobása', hogy elkezdődött (vagy inkább tudatosabbá vált) a könyvtári piacszegmentálás, a szolgáltatási ágak tematizálása. Az is örömteli, hogy -- bár sok könyvtáros fejében még így él -- verbálisan már nem a könyvtárért, hanem a társadalomért van az összefogás. (Felvethető persze, hogy az aktuális felhívás logikailag befelé, a könyvtárosok irányába szól, tehát önmegszólítás, de ez nem nagy baj, hiszen valóban növelendő a könyvtári--szolgáltatói tudatosság.) A könyvtári üzenet és az olvasói tapasztalat közötti lehetséges rés miatti komoly veszélyre a múlt heti FSZEK-konferencián Horváth Sándor Domonkos már felhívta a figyelmet. Talán érdemes megismételni: 'A marketing és hasonló módszerek alkalmasak arra, hogy becsábítsuk az olvasót, ám ha nem talál kedvére valót a könyvtárban, akkor kiábrándultan elfordul és sokáig nélkülöznünk kell.' Azaz a használó -- érthető módon -- nem a kampányokban, hanem a számára minőségi szolgáltatásokban és kommunikációban, bevontságban érdekelt. (Sajnos az Összefogás programok használókban lecsapódó hatásáról egyelőre nem ismert mérvadó felmérés.) További megfontolásra érdemes, hogy a net-generáció (akik intenzív információ-felhasználók) elérésére az optimálisnál kevesebb figyelem irányul. A könyvtárak internetre alapozott megjelenése használói oldalról tekintve továbbra is visszafogott, kapcsolódásaik nem szervesek, és elenyészőek a piac számára 'trendi' alkalmazások, például blogok, rss-ek vagy wikik stb. Az ezek felé irányuló figyelmet rendre a szervezetileg nem korlátozott, ezért rugalmasabb információs konkurensek gyűjtik be. Ha vannak is ilyen könyvtárközeli alkalmazások, azok döntően a könyvtári világ nem hivatalos csatornáin nyílnak. Jövőre érdemes elérni, hogy a könyvtári hierarchiák döntéshozói ismerjék meg ezen eszközöket, hogy legyen módjuk felfedezni lehetőségeiket. A program grafikai és audiovizuális megjelenése a kilencvenes évek derekát idézi -- tehát se nem retro, se nem naprakész --, de ezen is lehet jövőre javítani. Jó viszont, hogy a tévés, rádiós, internetes és site-megjelenések között összhang található.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Hogyan provokáljunk könyvtárost a könyvtárban? Röviden a könyvtárak jövőjérőlFEL

Pintér Róbert: 'A személyes indíttatás tisztázása után számomra a kiinduló kérdés az, hogy mire jó a könyvtár a 21-ik században? Vagyis hogyan lehet úgy pozícionálni a könyvtárat, hogy sikeresen kerüljön ki a mai helyzetből? Szerintem nagyon fontos, hogy ne az avittas szerzői jog védje meg a könyvtárakat, mert előbb-utóbb várható, hogy a szerzői jog változni fog. A mostani szerzői jog ugyanis nem a tartalmat, hanem a fizikai információ-hordozókat védi, vagyis a mű helyett például a könyvet. Amíg ez így van, addig a sok könyvet legegyszerűbb a könyvtárakban raktározni és hozzáférhetővé tenni. Amint ez megváltozik, sokkal egyszerűbb lesz digitálisan hozzáférni a szövegekhez (már ma is az lenne, csak ugye leegyszerűsítve a szerzői jogi lobbi miatt ez nem lehetséges).' - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Német könyvdigitalizálási program indul -- hogy megelőzzék az illegális másolástFEL

A német könyvpiac szereplői úgy döntöttek, hogy a Google programjának mintájára saját könyvdigitalizálási projektet hívnak életre. A cél annak elérése, hogy az írott művek a digitális világban is biztosítsák a helyüket. A Német Könyvkereskedelmi Egyesület az új szolgáltatást 2007. február elsejével szeretné elérhetővé tenni. Az egyes kiadók és a szerzők maguk dönthetik el, hogy milyen mértékben - teljesen vagy csak részleteikben - teszik hozzáférhetővé műveiket. A német könyvpiac által létrehozott Volltextsuche Online (VTO) nevű program segítségével a Google Book Search-höz hasonló szolgáltatást építenének ki. A VTO-ban akár teljes szövegekre vagy részletekre is rá lehetne keresni. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európa fejlődésének záloga lehet az OpenDocumentFEL

Franciaországban a másolásvédelem után az adatkezelési és -feldolgozási szabványok lehetnek a következő nagy téma. Egyes politikusok az OpenDocument platform páneurópai elfogadását és felhasználását sürgetik. A ZDNet Bernard Carayon kormánypárti (UMP) képviselő javaslatára hivatkozik, amikor a nyílt formátum növekvő támogatásáról ír. A francia miniszterelnöknek eljuttatott részletes jelentésben az áll, hogy a kontinens, pontosabban az Európai Unió tagállamainak gyors és zavartalan fejlődése érdekében egységes alapokra kell helyezni az adatkezelést és -feldolgozást, a közös bázist pedig az OpenDocument biztosíthatja, nem pedig a nagyvállalatok kereskedelmi célú fejlesztései. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nincs 'hivatalos' hírforrás-feed a Katalisten (sem)FEL

'A KATALIST -- hogy is mondjam? -- szakmai részét sokkal jobban szeretném kiváltani pl. egy rendszeresen(!!!) frissített híroldallal, és a hozzá tartozó feed-del. Kommentálni a történéseket meg aztán akárhol is lehet, de nekem (és azt hiszem nem vagyok vele egyedül) speciel nem hiányzik, hogy valami vér felbőszült könyvtáros rám zúdítsa pl. a 'dögöljön meg az összes politikus, mert nem lesz jó a könyvtáraknak' típusú levelét. Ugyanilyen rendszeresen frissített oldalon közzé lehetne tenni az álláshirdetéseket is a feltöltött önéletrajzokkal, a meghívókat egyes rendezvényekre, stb. Az a gond a levelezőlistákkal, hogy sokszor nincs szelektáció az információ és a dezinformáció között. Valamint az, hogy valamiféle 'központi karhatalom' hiányában nem kerül fel minden, ami tényleg fontos, hacsak rá nem kérdeznek (ld. ETO). Kompetens emberek vannak, de kompetens központi hírforrás nincs (t.i. a KATALIST esetében).' - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár 2.0 -- 6. Wikik: közösen épített enciklopédiákFEL

A wikik, a közösségileg szerkesztett enciklopédiák, alapvető szerepet tölthetnek be a nonprofit információszolgáltató intézményeknél. (A szó eredetileg -- wiki wiki -- a hawaii nyelven 'fürgét' jelent.) Lapjai között keresztkapcsolások vannak, így szinte minden összefüggésben áll mindennel. Bárki szerkesztheti, változtathatja a tartalmat. Sokan félnek ezért tőle, mivel így valóban sok a megbízhatatlan, esetleg téves adat, de a tapasztalat azt mutatja, hogy elég nagy az öntisztító hatásfoka a rendszernek (tehát ha valaki tudatlanul vagy szándékosan hamis dolgokat ír, akkor rövid időn belül kijavítja valaki más). Az angol nyelvű Wikipedia minősége például gyakorlatilag megegyezik az Encyclopaedia Britannica-éval (vö.: link ). A wikik felhasználása rendkívül sokterű: portált lehet rá építeni, és tudományos kutatásoknak is hasznos segítőtársa lehet. A kollektív bölcsesség -- megfelelő felhasználói bázis esetén -- egy-egy témakör nagyrészt lefedhető, akár előre megadott kritériumok alapján (pl. csak pontos forrásmegjelöléssel lehet bármit is beírni). Ma az egyik legnagyobb és legismertebb wiki a Wikipedia link , amelynek létezik magyar alrendszere is: link . A rendszer ún. GNU-licenszű, tehát szabadon felhasználható, így bárki, vagy bármely közösség, szakma, könyvtár tud készíteni magának saját wiki-renszert. Wiki-motor letölthető pl.: link A magyar Wikipédiában az információ- és könyvtártudomány egyelőre erősen alulrepreztentált. Az olvasók nem találhatják benne pl. a bibliográfia, annotáció, periodika, szócikkeket, és a 'könyvtár' is igen hiányos, kezdetleges benne, miközben számos más tudományterület számára jó minőségű tájékoztatási forrás e növekvő népszerűségű wiki. (Takács Dániel) -- Az Internet Librarian International 2006 konferencia (okt. 16-17., London) szintén a Könyvtár 2.0 koncepciót veszi alapul. A program: link

Régebbi hírforrás(ok): MG

Osztrák könyvtárpolitikai szándékFEL

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt - kitűnő könyvtáros szakértők közreműködésével - kidolgozta közkönyvtári rendszer fejlesztésére vonatkozó koncepcióját Bibliotheksinitiative Österreich címen. Az anyagot az SPÖ vezetése is elfogadta, bevezetőjét pedig a pártelnök Dr. A. Gusenbauer jegyzi. Ebben az elnök a finn és német példákra utalva kijelenti, hogy a tudástársadalom nélkülözhetetlen részét képező könyvtárügyet átfogóan kell kezelni és fejleszteni. A különféle fenntartók (önkormányzat, egyház, szakszervezet, vegyes stb.) által működtetett 1662 közkönyvtár 2004-ben mért 9,5 milliós állományából a könyvtárosok - főállású mindössze 773 (nálunk 3301), mellékfoglalkozású 583 és tiszteletdíjas 6500 - 17,8 millió (nálunk 30,8 millió) kölcsönzést regisztráltak a 835 ezer (nálunk 1,5 millió) olvasó számára. A kölcsönzések háromnegyede a főállású könyvtárosokkal működő könyvtárakra jutott. Egy lakosra átlag 2,2 (nálunk 3,8) kölcsönzés jut, igen nagy területi szórással (Voralbergben 5,4, míg Karinthiában csupán 0,6). A 25 EU-tagországból 16-nak van könyvtárügyi törvénye, - Ausztria nem tartozik közéjük. Ausztriában egységes, a helyi adottságoktól függetleníthető - könyvtári információellátást kell biztosítani mindenki számára. Ehhez részletes fejlesztési terv, s egyebek mellett egy központi könyvtári kutató-fejlesztő intézet felállítása is szükséges. Az SPÖ október 1-én megnyerte a parlamenti választásokat, így különösen érdekes lesz figyelemmel kísérni a közelmúltban elfogadott anyag és a benne foglalt elképzelések sorsát. - F: szept. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

2006-ban Keszthelyé az 'Év Könyvtára' címFEL

A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár nyerte el idén az 'Év Könyvtára' címet. Az elismerést Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adja át az Országos Könyvtári Napok 'Könyves Vasárnap' című rendezvényén október 8-án - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium Sajtóirodája. Az indoklásban szerepel: 'Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségmenedzsmentre, a korszerű marketing és PR módszerekre. Ez utóbbiak sikeres alkalmazásával mind a nyomtatott sajtóban, mind az elektronikus médiumok világában népszerűsítik szolgáltatásaikat.' - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Könyvtárosi adatok -- a piramis fejjel lefelé áll!FEL

'Magyarországon a legfrissebb, 2005-ös adatokat tartalmazó statisztika szerint 9945, azaz majdnem tízezer dolgozó tevékenykedik könyvtári munkakörben, a települési, szak- és munkahelyi, nyilvános és nem nyilvános könyvtárakban. Sok ez vagy kevés? Ha a könyvtárak számához (3600), főleg a szolgáltató helyek számához (5400) viszonyítjuk, akkor nem olyan megnyugtató a helyzet, mivel ezek között több száz fős nagykönyvtárak is vannak. Sőt: a teljesség kedvéért számításba kell még vennünk a közel négy és fél ezer (nem nyilvános) iskolai könyvtárban dolgozó, mintegy 1700 főfoglalkozású könyvtárostanárt. A könyvtári munkakörben foglalkoztatottak körére pedig egy -- azok mintegy egyötödét kitevő -- több mint 2000 fős egyéb: pénzügyi, gazdasági, technikai alkalmazotti kör is rétegződik.'

'Egy pillantást vetve a közel tízezer könyvtáros szakmai végzettségére: felsőfokú szakirányú, egyéb felsőfokú, vagy egyéb felsőfokú diploma mellett középfokú szakképesítése mintegy 6100 dolgozónak van. Közel 2100 a középfokú végzettségűek (könyvtári asszisztensek) száma, az alapfokú vagy egyéb, nem szakirányú középfokú végzettségűeké pedig mintegy 1770. Ez a megoszlás elfogadható, hiszen 60-40%-os arányt mutat a diplomások javára. Továbbra is javítani kell azonban az arányt a nem diplomások körében olyan módon, hogy a legalacsonyabb szintű, gyakorlatilag szakképzetlen alkalmazottak köre minimálisra csökkenjen. Ezen a téren a legutóbbi években enyhén javuló tendenciát mutatnak az adatok: a legalacsonyabb szintű szakképzettségi kategóriába tartozók aránya 2004-ről 2005-re 2%-kal csökkent.' - F: A könyvtárosok jövője: a könyvtárosképzés jövője / Bartos Éva. In: TMT 2006/9.

A cikk sok erénye mellett érdemes elgondolkodni, hogy valóban hasznos-e a könyvtárban dolgozók végzettség szerinti 6100 - 2100 - 1700 megoszlása? Milyen szervezési irányelv szerint lehet racionális ez a megoszlás? Helyes lenne-e ha például egy rendőrőrsön lenne képzettséget tekintve 6 főrendőr, 2 középkáder és ugyanennyi menne a sarokra posztolni? Nem ezt neveznénk ott vízfejnek? Könyvtárban a diplomások aránya ne haladja meg az egyharmadot! -- olvasható az ALA-ajánlás felsőoktatási könyvtári viszonyokra, de a közkönyvtár szükséglete sem lehet ettől merőben eltérő (ld.: Standard for college libraries, 1995 edition / ACRL Board and the ALA Standards Committee. In: College and Research Libraries News 56 (1995) April p. 245-257)

Ám, ha már megvan e szürkeállomány, akkor kérdezhetjük, hogy az amerikainál lényegesen 'kedvezőbb' és költségesebb eloszlás milyen haszonban mutatkozik meg? Kihasználja-e a szakmai hierarchia és maguk a munkatársak ezt a potenciált? Vagy vannak, akik diplomával is pakolásszák vissza a polcra a könyvet? Van-e tudásgazdálkodás a szakmában? Ha igen; érdemes benne áttérni a mennyiségi szemléletről a minőségire, és az igényeket a használói elvárásokból levezetni -- ha stratégiában kívánunk gondolkodni.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Könyvtárosi fizetések, költségvetés átcsoportosítások az USA-banFEL

Az ALA-nak gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, mint: át kell-e csoportosítaniuk költségvetésüket a könyvtáraknak ahhoz, hogy fenntarthassák személyzeti ellátottságukat? Átcsoportosítás esetén vannak-e 'védett' tételei a költségvetésnek? Mi a hatása a nyugdíjba vonulásoknak a személyzeti ellátottságra? ... A közkönyvtárak költségvetésüknek átlagosan 65%-át költötték személyzetre, 14%-ot a gyűjteményre és 21%-ot egyebekre 1982 és 2004 között. A felsőoktatási könyvtárakban a megoszlás a következő: 52 -- 34 -- 14%. Az omahai tapasztalatok általában egybeesnek az országos trendekkel. Néhány érdekesebb megjegyzés: - 1990 óta a könyvtári költségvetés 2,5%-át teszi ki a város költségvetésének (a rendőrség és tűzoltóság részesedése viszont 40%-ról 60%-ra emelkedett); - a működési kiadások 2002-ig lépést tartottak az inflációval; - a megyétől kapott külön támogatást állománygyarapításra fordították; - 2005-ben öten vonultak nyugdíjba, az így felszabaduló összegből hét személyt újonnan alkalmaztak. Az ALA vizsgálata szerint a könyvtárosok nyugdíjba vonulási üteme némileg lassul, ezért növekszik a 65 év felettiek száma. A könyvtárosok 71%-a éri el 2005 és 2024 között a 65. életévét. A legnagyobb nyugdíjazási hullámra 2010 és 2020 között lehet számítani (a létszám 45%-a).

Régebbi hírforrás(ok): Davis: Librarian salaries in the USA: the impact of revenue redistribution on library recruitment. In: VINE 2005/4. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/2., ref.: Papp I., Manci: link

Kommunikáció-kapcsolatépítés orvos és könyvtáros közöttFEL

Az Informatio Medicata konferencián (Budapest, 2006. október 17-18. Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet) egyebek mellett pr-vonatkozású előadások is várhatók. Ezek egyikének előzetese: Helfferich Krisztina: Kommunikáció-kapcsolatépítés orvos és könyvtáros között -- a könyvtári imázs kialakítása. Nem elméleti áttekintést szeretnék adni a kommunikációról, mint tudományterületről, sokkal inkább a saját gondolataimat, gyakorlati tapasztalataimat szeretném e témában megosztani a Kollégákkal. Szeretném hangsúlyozni, hogy az emberekkel való munka -- s ez egyaránt érvényes orvosra, könyvtárosra -- milyen állandó és folyamatos fejlődést igényel. Szándékosan nem a szakmai fejlôdésre gondolok, hanem az emberire. A jó szaktudás nem ér semmit, ha nincs mellette hivatástudat és emberszeretet. Hiszen a könyvtárról az első benyomást a könyvtárosok adják, mint ahogy egy orvos alapján is képesek egy adott intézményrôl csak jót vagy rosszat mondani a betegek. Nem mindegy tehát, hogy hogyan bánunk a közvetlen kollégánkkal, az olvasókkal, a betegekkel.

Régebbi hírforrás(ok): MOKSZ; további inf.: link

Információszerző szakemberek -- szervezeten belül vagy kívül?FEL

Az információbróker szolgáltatása a keresés és az értékesítés együttesen. Ez utóbbi nem mondható általánosnak az állami költségvetésből fenntartott könyvtárosi gyakorlatban. Az információ értékesítése alapvetően más hozzáállást kíván, mint ugyanannak térítésmentes szolgáltatása. (Az információbróker és a könyvtáros közötti különbség talán ebben jelenik meg legmarkánsabban.) Szintén megjegyzendő, hogy újsütetű infobrókerek, vagy a kereskedelmi kamarák információszolgáltató szakemberei gyakran az előállításhoz szükséges költség szintje alatt kínálják a szolgáltatásukat. A térítésért információs szolgáltatást (is) nyújtó szakemberek többsége magánvállalkozásoknál, tanácsadó cégeknél vagy mikrovállalkozásokban dolgozik. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím online, link

Online sajtótermékek -- nyilvántartásba vétel?FEL

A fenti címmel tartott kerekasztal beszélgetést a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete. A kerekasztal témáját konkrét megkeresések adták, amelyek az MTE-hez érkeztek. A probléma, amelyet ez a tanácskozás felvetett az 1986. évi II. törvény, amely alapján az internetes tartalomszolgáltatók ugyan sajtóterméknek minősülnek, azonban időszaki lapként az utóbbi években megszilárdult gyakorlat szerint nem veszik őket nyilvántartásba. Így azok a tartalomszolgáltatók, akik vállalnák a regisztrációval járó kötelezettségeket, számos lehetőségtől esnek el. Felmerül a kérdés, hogy nem volna-e időszerű a sajtótörvény módosítása, hiszen a szabályozás ezen kívül is számos elavult rendelkezést tartalmaz – kezdte vitaindítóját Simon Éva a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének jogásza. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Idén is lesz unoka-nagyszülő versenyFEL

2003 óta hetedik alkalommal rendezi meg az Inforum informatikai érdekképviseleti szervezet az Unoka-Nagyszülő informatikai versenyt. November végén rendezi az Informatikai Érdekegyeztetői Fórum (Inforum) az Unoka-Nagyszülő verseny újabb idei fordulóját. A versenyen nagyszülők és unokák egy csapatot alkotva kell, hogy az internet segítségével megválaszolják azokat a kérdéseket, amiket a szervezők állítanak össze. Az általában 60 körüli kérdések közismereti és kulturális tematikájúak, de váltakoztak könnyű informatikai és logikai feladatokkal is. Idén már volt egy - rendkívüli - versenysorozat az orszag több pontján, így Budapesten, Kecskeméten és Miskolcon is. Most ősszel csak a fővárosban lesz verseny, a Hallgatói Információs Központban. A versenyre egyelőre még nem, de hamarosan a link oldalon lehet jelentkezni. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google Könyvtár spanyolul tanulFEL

A két éve meghirdetett Google Book Search projekt - tíz év alatt 15 millió könyv digitalizálása öt angolszász könyvtárral együttműködve -- most új mérföldkőhöz érkezett. Miután a közelmúltban az együttműködéshez csatlakozott a Californai University, most aláírták a projekt (nyelvi) kibővítésére vonatkozó szerződést az Universidad Complutense Madrid Könyvtárával. Az UCM több mint százezer hallgatóval a legnépesebb spanyol egyetem (versenyben állva e címért a valenciai egyetemmel), könyvtára pedig a maga 3 millió kötetével a spanyol nemzeti könyvtár után a második legnagyobb. Emlékezetes, hogy tavaly a Francia Nemzeti Könyvtár főigazgatója nyelvi imperializmussal vádolta meg a Google-projektet, majd kezdeményezte az EU ellenprojektjét. A spanyol bővítés azért is különlegesen érdekes ellenlépés a Google részéről, mert a spanyolajkúak száma a világban 400 millió, viszont az internet tartalmában (weboldalak száma) -- a Reuters becslése szerint -- a spanyol az angol, német és francia nyelv után következik. Az UCM digitális könyvtára jelenleg mintegy harmadfélezer kötet könyvet kínál ingyenes hozzáféréssel. A Google-szerződésnek köszönhetően várhatóan hat éven belül 300 ezer kötet kerül fel a hálóra (ennek mintegy fele 1866 előtti anyag lesz). Szakértői körben várják a német partner felbukkanását (a Google képviselője, akit a most zárult Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron kérdeztek erről, egyelőre nem kíván a medve bőrére inni…) F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Örökbefogadás -- megmentett kulturális kincsekFEL

A hazai könyvtárakban őrzött számos értékes ősnyomtatvány, egyéb kiadvány megmentése, restaurálása igen költséges feladat, s ezek az intézmények sem dúskálnak anyagi forrásokban. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tíz éve lehet könyvet, könyveket örökbe fogadni. Jó néhány régi kötet köszönheti megmenekülését 'fogadott szüleinek'. -- Az elődöm, Kiss Jenő, az Amerikai Egyesült Államokból (USA) hozta a könyvek örökbefogadásának ötletet, ahol a New York-i Public Library-ben ez jól bevált gyakorlatnak számított -- idézte föl a kezdeteket Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója. Erre a megoldásra az intézmény igen csak rászorult, hiszen a '90-es évek elején,a rendszerváltást követően alaposan átalakult a kultúra finanszírozása. Magyarán a korábbi időszakhoz képest sokkal kevesebb pénz jutott például a könyvtárakra. Az üzemi könyvtárak szinte kivétel nélkül megszűntek, gyakran a fenntartó üzemmel együtt. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiterjedt,sok helyen korszerűtlen, nehezen fenntartható hálózattal rendelkezett. Mindenképpen hasznos lépésnek látszott az könyvek örökbefogadása és az elmúlt évtized bebizonyította, hogy valóban az is volt. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megmenekültek az elázott könyvritkaságokFEL

Megmenekültek azok a könyvritkaságok, amelyek a nyáron sérültek meg a szegedi Somogyi-könyvtár beázásakor; a nemzeti kulturális örökség részeit képező könyveket hónapokig restaurálták, az eredményről pedig vasárnap számolt be a könyvtár igazgatója a Tisza-parti városban. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta: júniusban hatvan könyv sérült, köztük az önmagában kétmillió forintot érő, 1664-ből származó nürnbergi Nádasdy-mauzóleum, amelyben rézmetszetek találhatóak a magyar uralkodókról a honfoglalóktól kezdve 1660-ig. Megrongálódott Bonfini 1600-ban készült A magyarok története című, latin nyelvű alkotása is. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tévés kordokumentumokat kapott a nemzeti látványtárFEL

Hétezer háromszáz órányi archív híradós anyagot már átadott a Magyar Televízió (MTV) a Nemzeti Audiovizuális Archívumnak (NAVA) - értesült lapunk. A köztévénél szeptember közepe óta gőzerővel folyik a digitalizálás, hogy elmaradásukat teljesítsék és átadják a kulturális tárca által a tévétől még tavaly 4,2 milliárd forintért megvásárolt felvételeket. Eddig hiába kerestünk tévés kordokumentumokat, a NAVÁ-ban csupán az idei, országos csatornákon sugárzott műsortermésre bukkanhattunk, ugyanis csak a felhasználói jogok kerültek nemzeti látványtárba, adathordozón az MTV nem adta át a régi műsorszámokat. Az átmentéshez szükséges technikai feltételek ugyanis hiányoztak a köztévénél. Heteken belül azonban kutatható lesz a NAVA-kompatibilis adathordozóra mentett hét és félezer óra, amely archív híradó bejátszásokat tartalmaz. Mint azt a NAVA vezetője, Kovács András Bálint lapunknak elmondta, most katalogizálják a kordokumentumokat, utána elérhetők lesznek a könyvtárakban létrehozott NAVA-pontokon. A szerződés értelmében az MTV-nek a rendszerváltástól 2004. novemberéig sugárzott parlamenti közvetítések teljes anyagát is át kell adnia. Összesen 10.763 óra anyagot kell szállítani az archívumnak. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári Éjszaka az egyetemenFEL

A Szegedi Tudományegyetem Könyvtárában idén is megrendezik október 11-én este 8 és hajnali 2 óra között a Könyvtári Éjszaka elnevezésű programot, melynek alapötletét a Múzeumok Éjszakája adta. A programszervezők célja, hogy az Egyetemi Könyvtár régi és új szolgáltatásaira hívják fel a figyelmet. Évek óta szokás a hazai könyvtári világban, hogy október tájékán a bibliotékák könyvtári hetet tartanak, amely lehetőséget teremt számukra, hogy állandó felhasználóik és a nagyközönség előtt is intenzíven megmutathassák magukat. Azért, hogy újszerű és talán szokatlan programokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy nemcsak vannak és léteznek, de egyenesen alapintézményei korunk információs társadalmának. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nemzetbiztonsági szoftvert fejlesztenek az USA-banFEL

Az Egyesült Államokról szóló negatív véleményeket fogja gyűjteni és osztályozni

az a számítógépes program, amelynek kifejlesztését az amerikai kormány

nemzetbiztonsági célból elrendelte -- számolt be a szerdai The New York Times.

Washington tisztán szeretné látni, hogy milyen kedvezőtlen, bíráló vélemények

jelennek meg a világsajtóban az Egyesült Államokról vagy vezetőiről. A

hírosztályozó szoftver költségeit a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után

létrehozott belbiztonsági minisztérium fedezi, elkészítésével vezető amerikai

egyetemek konzorciumát bízták meg. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Világszerte tiltakozások a másolásvédelmek ellenFEL

Kedden az egész világra kiterjedő tiltakozássorozat indult a digitális másolásvédelmek (DRM) és azok alkalmazása ellen. Bár sok országban nem volt kampány, az akció mégis sikeresnek nevezhető, hiszen rávilágította a figyelmet a problémára. - F: okt. 5., link -- Érdekes visszagondolni a KIT előző számában Pintér Róberttől idézett kijelentésre, hogy a szerzői jog védi meg a könyvtárakat, mint a haszonbérbeadás monopóliumait.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Az információs termékek versenyképességeFEL

A könyvtárak gyakorlati munkáját is az utóbbi időben egyre szélesebb körben a szerviz-tevékenységek közé sorolják, amelynek célja elsősorban az ügyfelek igényeinek kielégítése. A szolgáltatás hatékonyságát a minőség értékelésével ítélik meg. A könyvtári elméletben és gyakorlatban mindig nagy hangsúlyt kapott a visszacsatolás, de itt elsősorban az információs igények kielégítését értették. Ugyanakkor az “elégedettség” fogalma ennél sokkal szélesebb, és nem csak az alapszolgáltatást foglalja magában, hanem a kísérő tényezőket is, mint az átfutási idő, a személyzet jóindulata, a kiszolgáló helyiség kényelme stb. A térítéses szolgáltatások bevezetése az információs szférában és a könyvtárakban azt mutatja, hogy a korszerű felhasználó kész fizetni a szolgáltatásért, ha az megfelel elvárásainak. A posztindusztriális társadalomban az információ a fejlődés alapvető forrásává vált, az információs piac gyors ütemben fejlődik. Ezen a piacon csak azok a könyvtárak és információs szolgálatok tudnak sikeresen működni, amelyek versenyképes termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, azaz megfelelnek a felhasználói követelményeknek. Az ISO 9000 szabványsorozat szerint pontosan meg kell határozni a szolgáltatásokkal szembeni követelményeket, azaz olyan jellemzőket kell találni, amelyeket a felhasználók figyelemmel tudnak kísérni és értékelni. Ilyenek lehetnek:
* a munkatársak létszáma, a berendezések és az anyagok mennyiségi jellemzői;
* a várakozási és átfutási idő, a technológiai ciklus időtartama;
* a biztonsági, megbízhatósági, pontossági és teljességi mutatók;
* a személyzet udvariassága, empátiája, hozzáértése és a felhasználók számára rendelkezésre állása, a kapcsolatok hatékonysága, a bizalom és szakértelem szintje;
* a szolgáltatás helyszínének kényelme és esztétikus kinézete.

Régebbi hírforrás(ok): Brezneva: Uslovie konkurentosposobnosti informacionnoj produkcii. In: Bibliotekovedenie. 2005/5. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/2. ref.: Viszocsekné P. É., Manci: link

Innovatív magyar vállalatok -- a könyvtárak potenciális piacaiFEL

Kelet-Közép-Európában a magyar nagyvállalatok költik a legtöbbet kutatás-fejlesztésre – derül ki az Európai Bizottság most kiadott jelentéséből. A brüsszeli elemzők a 2005-ös k+f kiadások nagysága alapján rangsorolták a tagországok cégeit. Az ezer legjelentősebb társaságot tartalmazó listán térségünkből kilenc vállalat szerepel: három magyar, két-két lengyel és cseh, valamint egy-egy szlovák és szlovén. Ha a kiadások nagyságát is figyelembe vesszük, akkor még látványosabb a magyar elsőség. A Richter Gedeon ugyanis nemcsak a hazai, hanem a térségbeli cégeket is egytől-egyig lekörözi az innovációra fordított összeg nagysága alapján, másik nagy gyógyszeripari vállalatunk, az Egis pedig a harmadik helyet mondhatja magáénak. A nyugat-európai versenytársak mellett persze így is eltörpülnek a magyar nagyvállalatok k+f kiadásai. - F: okt. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasni akajok! Avagy hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a könyvek világát?FEL

A Seattle Times újságírója, Stephanie Dunnewind jó hasonlatot talált: Sok kisgyermeknek egy könyv elolvasása olyan, mint a fürdés. Nehéz beleszokniuk, de ha egyszer benne vannak, már szinte lehetetlen abbahagyniuk. A cikkben idézett King County Library System remek ötletekkel szolgál a különböző korosztályok könyvhöz idomításához. Gyerekkönyvtárosoknak is nagyon ajánlott olvasmány :) Íme: Óvodások és még fiatalabbak -- Amit megtehetsz:
- Mindenhol tarts könyveket, a táskádban, a kocsiban, a kanapé közelében! 'Bárhol, ahol gyermeked megláthatja és el is kobozhatja azokat.' -- javasolja a King County Library System's Ready To Read project-je.
- Engedd meg a babának és a totyogónak, hogy megfogja a könyvet! Segíts neki, hogy megtalálja az elejét, a végét, a tetejét és az alját!
- Keress neki verses vagy dalos mesekönyveket! ... Vagy:
- Hagyj fel a régi kedvencekkel! Próbáld ki inkább a mai generációnak szóló könyveket, segítséget kapsz a könyvtárban vagy a könyvesboltban!
- Ne tedd az olvasást terhes házimunkává! 'Így elveszik a haszna' -- jegyzi meg Chastain.
- Ne utasítsd el a kötelező/klasszikus olvasmányok rövidített változatait! A használati utasítások (például a programozásról), képregények, sportmagazinok is sokat számítanak, mondja Rosalie Olds, ifjúsági könyvtáros a King County's Fairwood Library-ban.


Pécsi tudásközpont: kényszermegoldás, telekproblémákFEL

A Regionális Könyvtár és Tudásközpont a nyertes pályázat szerint az egykori Juno Tanszék nevű, lebontott kocsma telkén kapott helyet. Nagyjából a pályázat győzelmének időpontjában azonban a város százszázalékos tulajdonában lévő PVV Zrt. az ingatlant eladta egy magánszemélynek. A könyvtár elhelyezésére ezek után a PEAC-pályát nevezték meg, majd a Zipernowsky szakiskola melletti parkolót. Ez utóbbi magántulajdonban van, amióta a város eladta. A szerződés szerint 400 millió alatt visszavásárolható, de a tulaj mégis egymilliárdot kért. A tárgyalások során ez az összeg mérséklődött, de megállapodás nincs, egy bírósági procedúra pedig az építkezést ellehetetlenítené. A legfrissebb elképzelés szerint a Tudásközpont a Lánc utcai rendelő előtti területre épülne, ez pedig nyilvánvalóan kényszermegoldás. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kerékpárbarátság -- képekkelFEL

A KIT múlt heti számában közölt felhívásra kaptuk: A kerékpártárolási lehetőséggel és annak kommunikálásával a könyvtár kifejezheti környezettudatosságát, illetve közelebb kerülhet azokhoz a célcsoportokhoz (általában fiatalabbak, sportosabbak, nyitottabb gondolkodásúak), akik e szempontot fontosnak tartják. A link oldalon látható az Országos Idegennyelvű Könyvtárnak az épület belsejében lévő őrzött kerékpártárolója. A honlapon az oldal az elérhetőség és szolgáltatások legördülő menüből is elérhető. - F: Villányi Alexandra. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapján a kerékpártárolási lehetőség egyelőre nem tűnik fel. Mindenesetre a -- mint sok más könyvtár mellett -- központi könyvtár tőszomszédságában is van lehetőség a kerékpár lezárására. A bringások oda (meg mellé) is kötik járgányukat. Íme: link

Hírforrás:
2006. október 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Sóron László

Pajkos könyvtáros-egyenruha 59.99 dollárértFEL

A ruháról való kép megrenikthető link ajánlásában is. Megrendelés: link =UTF8&frombrowse=1&asin=B000I6LYI8 . Esetleg NKA-támogatás is kilobbizható a rp-re szánt keretből. :-)

Régebbi hírforrás(ok): MG

VI. Győri Könyvszalon -- Spiró a nyertesFEL

A virágóra szerint idő van. Itt az ideje az őszi szüretnek és természetesen a Könyvszalonnak is. Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő könyvszalon már a száraz statisztikák szerint is izgalmasnak ígérkezik – három napon keresztül hatvanhárom kiadó, közel nyolcvan szerző, tizenöt színpadi előadás és két kiállítás várja az érdeklődőket. Ígéretesnek hangzik, nem igaz? Mint minden évben, természetesen idén is megválasztották, illetve a könyvtárak olvasói – tehát mi – kölcsönzéseikkel kiválasztották azt a kortárs magyar írót, aki a szalon alkotói díjára érdemes. A megtisztelő címet Csukás István után idén Spiró György, Kossuth-díjas író veheti át 13-án, az ünnepélyes megnyitón. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link , További hír: link

Sóhajok hídja SzékesfehárváronFEL

Ki gondolta volna, hogy még a könyvtárban is van Sóhajok hídja? Erre a raktárlátogatás során derült fény, amelyen a megyei könyvtár akcióján lehetett részt venni. A könyvek szerelmeseinek soha nem látott hada lepte el múlt héten, különösen vasárnap a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár gyermek és felnőtt részlegét. Az intézmény is részt vett A könyvtárak összefogása a társadalomért országos akcióban, így már keddtől kedvezmények csábították az olvasókat. Az engedmények vasárnapra csúcsosodtak ki, amikor az összes késedelmi díjat elengedték. A látogatók szinte fillérekért vásárolhattak az intézményben feleslegessé vált könyvekből, folyóiratokból, ingyenes volt a beiíratkozás és a számítógépes szolgáltatás, az érdeklődők pedig még a raktárakat is bejárhatták. Eközben a gyermekrészlegben színjátszócsoportok mutatkoztak be, az audiovizuális részlegben zenei totókat lehetett kitölteni. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egészségnap -- a hagyományos könyvtárkép felváltásáraFEL

Egerben egészségnapot tartottak. A megyei könyvtár melletti parkolóban felállított sátrakban az egészséges életmóddal kapcsolatosan lehetett információkat kérni, volt vércukorszint-mérés, talpdiagnosztika, gyerekeknek kézműves-foglalkozás. A színpadon is olyanok adtak műsorokat, akik sporttal, tánccal tesznek az egészségükért. -- Sok száz könyvtár fogott össze, hogy az átlagemberekben kialakult hagyományos könyvtárképet felváltsa egy modernebb szemlélet, hiszen ma már a könyvtárak szolgáltatásai közé tartozik a számítógép-használat, népszerűek az internetes foglalkozásaink, és egyéb felvilágosító anyagok is elérhetőek az intézményeinkben -- mondja Tőzsér Istvánné, a könyvtár igazgatója. -- Az olvasás az életben való boldogulást is segíti, sok információhoz pedig csak a könyvtárakon keresztül lehet eljutni. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A váci könyvtár kertjében a békák kis ihletet merítenekFEL

A könyvtárosokat sokan könyvmolyoknak gondolják, pedig e művelt emberek éppen szakmájuknál fogva legjobban tudják, hogy a környezetkultúra az egészséges emberi lét alapja. Mándi Gyula 1995 óta vezetője a Váci Városi Könyvtárnak, amelynek gyönyörűen kialakított kertjében hangversenyeket is szoktak rendezni. A hely egykor gazos, romos volt, amiben néhány hatalmas eperfa nőtt, ezeket először ki kellett vágatni. A városi kertészet segítségével pedig most már hatalmas fenyőfák és cédrusok állnak. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lipcsei Könyvvásár -- 2007FEL

A négyszáz éves hagyományokkal rendelkező Lipcsei Könyvvásár a nemzetközi könyves seregszemlék versenyében az elmúlt években folyamatosan növelte látogatottságát. Oliver Zille, a könyvvásár projekt igazgatója szerint az idei kiállítás több mint 53.000 négyzetméterrel (5%-kal) nagyobb területen fogadja látogatóit, mint tavaly. A 'Leipzig liest' irodalmi felolvasások mellett, amelyen írók, olvasók találkoznak nagyszámban városszerte, sokszínű kulturális, szakmai programok, könyvújdonság várják az érdeklődőket és a szakma képviselőit. A már ismert gyermek- és ifjúsági irodalom+tankönyv, képregény, hangoskönyv témakörök mellett idén a 'Világ legszebb könyvei' fórumon kiadók, ill. nyomdák versenghetnek a kitüntető cím elnyeréséért. A Lipcsei Könyvvásárhoz kapcsolódón, azt közvetlenül megelőzően megrendezik a 3. Lipcsei Informatikai és Könyvtáros Kongresszust és kiállítást is. - F: okt. 5.

Hírforrás:
2006. október 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A harmónia a titok -- meg a bibliográfiaFEL

Szentgotthárd (nfb) - Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte nemrégiben a Harmónia Egészségvédő Kör. A tizenhárom tag után mára negyvenen lettek. A Vöröskereszt keretein belül működő kör tíz éve tizenhárom taggal kezdte meg munkáját. A gyógynövénygyűjtéssel, a gyógynövények ismeretével kapcsolatban bibliográfiát állítottak össze a helyi könyvtár segítségével a szakirodalomból. 1997-ben vették fel a Harmónia nevet, azon elv alapján, mely szerint az egészség alapja a test és a lélek harmóniája. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Meséket írtak vagy rajzokat készítettek BaracsonFEL

Baracs (ke) - A gyerekek meseillusztrációiból kiállítás nyílik hamarosan a könyvtárban, a világnapra íródott saját meséik pedig színes könyv formájában fognak megjelenni a későbbiekben. A Faluház könyvtára felhívást tett közzé a Népmese Világnapjához kapcsolódóan, amely nagy népszerűségnek örvendett a diákok körében. A jelentkezőnek mesés történetet kellett kitalálnia és megírnia, vagy illusztrációt készíteni a kedvenc népmeséjéhez. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Programozóknak készít keresőt a Google -- ügyesen szegmentálja piacátFEL

Újabb eszközzel egészült ki a Google tárháza: ezúttal a programozók igényeit elégítenék ki, mégpedig az interneten fellelhető programkódok között végrehajtott keresések megkönnyítésével. A Code Search névre keresztelt kereső a világhálón egyre népszerűbbé váló kódgyűjtő oldalak kínálatából merít. Lehetőségünk van a már lefordított állományokban keresgélni, felkutathatunk nyilvános kódrészleteket, egyszerű példákkal gyorsíthatjuk fel saját munkánkat, találhatunk megoldást azokra a problémákra, amelyek a legtöbb esetben némi utánajárást igényelnek. - F: okt. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google megvette a garázst, ahol minden kezdődöttFEL

A Google megvásárolta azt a szilíciumvölgybéli házat és a hozzá tartozó garázst, amelyben tevékenységüket még nyolc évvel ezelőtt megkezdték az alapítótagok. 1998-ban a két fiatal egyetemista, Larry Page és Sergey Brin beköltözött egy180 négyzetméteres garázsba, amely majdnem fél éven keresztül volt a cég főhadiszállása. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hg.hu - megújultFEL

Megújult az Ombrello csoport internetes kiadványa, a Hg.hu, amely egyben az Origo kortárs építészettel és dizájnnal foglalkozó csatornája. Az Ombrello nem írt ki tendert a honlap frissítésére, az arculatot a Net-tech készítette, a site fejlesztését pedig az Origonak rendszeresen dolgozó Pixelszabászat készítette el. A Hg.hu nem csak arculatot váltott, hanem struktúrájában is megújult. A régi, sok alrovatra bontott szerkezet helyett a frissítés után hét főrovatba koncentrálták a tartalmat: Házgyár, Tárgyeset, AC/DC, Kép-ernyő, Szomszéd's és Helló Tourist! névvel. A rovatok mellett az oldal helyet biztosít az Ombrello másik két produkciójának, az Eldorádó dizájnbörzének és a TV2-n sugárzott Laktérítő című műsornak. - F: okt. 5.

Hírforrás:
2006. október 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

1956-os kiállítás az elektronikus könyvtárban isFEL

Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára a Magyar Elektronikus Könyvtár digitalizált számos kordokumentumot, s ezekből nyitott kiállítást a könyvtár honlapján. Virtuális kiállításon tekinthetők meg az 1956-os események dokumentumai a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjtésében. A két kiállításon az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) őrzött '56-os plakátok, röplapok, az október 23. és november 14. között megjelent napilapok, folyóiratcikkek és könyvek, valamint számtalan fénykép látható. A MEK-es kiállítás ezen az oldalon érhető el: link . Az 1956-os különgyűjteményben az OSZK kisnyomtatványtárának mintegy 1 500 dokumentuma található, amelyek többsége nyomtatott, de van közöttük nem kevés stencillel, írógéppel, játéknyomda betűivel és kézírással készült irat is. A dokumentumok egy része képként, míg például a plakátok kereshető változatban, pdf formátumban találhatók meg a könyvtár oldalán. - F: okt. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bekékült a SZTAKI-szótárFEL

A T-Online Magyarország és az MTA SZTAKI együttműködéseként októbertől az ingyenes online szótár az [origo] szolgáltatásai között jelenik meg. Az együttműködés nem érinti a szolgáltatás tulajdoni, fejlesztési és üzemeltetési feltételeit, ezekkel továbbra is az MTA SZTAKI rendelkezik. A SZTAKI-szótár tíz éve a magyar web leglátogatottabb szótárszolgáltatása. Egyszerű kezelhetősége, átláthatósága és nem utolsósorban ingyenessége miatt rendkívül népszerű a felhasználók körében. Olyan különleges funkciók teszik hatékonyabbá a legtöbb ingyenes online szótárral szemben, mint a hangos szótár, amely a kiejtés elsajátítását könnyíti meg, vagy a nagyobb terjedelmű szövegek fordítását segítő szószedetfunkció. A SZTAKI szolgáltatása jelentős szóadatbázissal rendelkezik, elsősorban az angol–magyar, magyar–angol szótár esetében link , ahol 185 ezer szópár áll a felhasználók rendelkezésére. - F: okt. 9.

Hírforrás:
2006. október 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról