Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/38., 10. 18.

Könyvtári szakirodalom és tudás -- friss-e, vagy sem?
Könyvtár 2.0 -- 7. Referensz elektronikus alapon
Kim De Dzsung könyvtári pontjai -- színes tartalomtól a tudásgazdálkodásig
Könyvtárosok -- számuk és képzettségük; szlovák és francia helyzet
Spiró György jól szervezett magyar közkönyvtárakban reménykedik
Réz, Donkihóte: változnia kell a könyvtáraknak
A fiatalok egyharmada még nem járt könyvtárban
Bakonybél: kikerekített könyvtári szolgáltatás (1.)
Mitől lehet sikeres egy online közösség?
Átfogó brit elemzés a tudományos folyóirat-kiadásról
A British Library örökségvédelmi blog-akciója
Maguk rendelhettek az adóként az Illyés Közalapítványtól kapott könyvek
Egymillió magyarnak, ha akarná sem lehetne internete
Több szerepben mutatták magukat a könyvtárak
A jó egyetemi könyvtár is kell a versenyben
Felnőttkorban a könyvtárosképzés
Újra régi pompájukban a szegedi könyvritkaságok
Könyveket kapott a magyar történelem tanszék
Községi könyvtárak, szolgáltatóhelyek
Minőségbiztosítás az EU országainak felsőoktatásában
Kutatás és üzlet
Lesz jobb az internet helyett?
Office 2.0: szoftver helyett szolgáltatás?
Informatikai szörnyszülött az Ügyfélkapu
Hét jel, ami arra utal, hogy karriered zsákutcába jutott
Videofilmekben erősít a Google
Új Palm Treo okostelefon integrált Google térképekkel
A Google új partnere a Wisconsini Egyetem Könyvtár
Marika néni: Cini szinte mindent tud a könyvtárosi munkáról
1956 eseményei 56 térképen és képen
Ismerje meg a forradalmat -- az olvasók is építik (modell könyvtárak számára is)
Megnyitott az MTV Online Piactér
SG.hu -- új arculattal
Konferencia Tudásbank szolgáltatás az INFINIT Intelligence-től
Népszerű az online orvosi szótár
Megújult a Figyelő
Pr-könyvek és könyvajánlások
Itérkép a könnyebb tájékozódás érdekében


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtári szakirodalom és tudás -- friss-e, vagy sem?FEL

Múlt heti számunkban már idéztük a 2006/9-es TMT-ből Bartos Éva cikkét. Most egy más szempontból kerül terítékre: 'Mindenfajta képzés sikerének záloga, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő tankönyvek, oktatási segédletek tára, a korszerű és hozzáférhető nyomtatott és elektronikus szakirodalom. Az utóbbi években jelent meg a szakma új 'Sallai Sebestyénje', az ötkötetes 'Könyvtárosok kézikönyve' Horváth Tibor és Papp István szerkesztésében, amely hosszabb időszakra érvényes szakmai tudást összegez. A Könyvtári Intézet főként az iskolarendszeren kívüli könyvtári szakképzést és a továbbképzést kívánja elősegíteni a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrehozott sorozataival (Az iskolarendszeren kívüli könyvtári szakképzés füzetei, Továbbképzés felsőfokon, EuroTéka, Példatárak és feladatgyűjtemények).' 'A technikai, technológiai változásoknak az a természetük, hogy gyorsak, türelmetlenek, agresszívak (főként a számítástechnikai, elektronikai, információtechnológiai területeken). Nem tudják és nem is akarják megvárni, amíg egy felsőoktatási mechanizmus a maga nehézkes, 'lomha' módján átállítja magát az új követelményeknek való megfelelésre. Noha minden alapképzésnek az a törekvése, hogy az adott időszakban hozzáférhető legkorszerűbb ismeretekkel készítse fel növendékeit, a tudás elavulási idejének hihetetlen rövidülése miatt ez napjainkra kétségbeesett versenyfutássá alakulhat. Nem feltétlenül vigasztal bennünket, de ez a jelenség minden szakterületre, szakmára egyformán érvényes.' -- Nem véletlenül mond egymásnak némileg ellent a két cikkbeli idézet. A lassan (átlagban :-) öt éve megjelent Könyvtárosok kézikönyve -- noha igyekezett összegyűjteni a szakma alfáját és omegáját -- a konkurensekkel egyre telítettebb információs szakmában nyilván gyorsan avuló forrás. E kijelentés semmit nem von le a szerkesztők érdemeiből, és az elavulás az általam írt három fejezetre éppenúgy vonatkozik. A problémám az, hogy magyar nyelven nincsen trónkövetelője. Még elektronikus linktár vagy bibliográfia sem, ami pedig felettébb kívánatos volna. Ha valaki bogarássza a szakma nemzetközi sajtóját, blogjait, aligha kell ezt sokat bizonygatni. Pedig egy a tudásgazdálkodásban magát pozícionálni kívánó szakmától ez elárható lenne. A baj azonban túlmutat a képzés kérdéskörén; gyakori, hogy a szakmai hierarchia csúcsán lévők is 10-15 évvel ezelőtti szempontok szerint hoznak döntéseket -- legalábbis a könyvtári menedzsment terén (vö.: ODR, könyvtári stratégia, marketing-akciók stb.).

Régebbi hírforrás(ok): MG

Könyvtár 2.0 -- 7. Referensz elektronikus alaponFEL

A könyvtár 2.0 használóközpontú virtuális közösség. Ugyanazokat az alkalmazásokat és technológiákat használja, mint a közösség, melynek egyes csoportjaiban mindennapossá vált az sms, chat, azonnali üzenetküldés, mobil multimédiás tartalmak küldözgetése. Mi lehet a könyvtár szerepe ebben? -- A hagyományos tájékoztatás új kommunikációs csatornákkal bővülhet. A Libinfo esetében már évek óta működő email-alapú tájékoztatás általánossá válhat (a könyvtárak honlapján megkülönböztetett helyen szerepel majd a tájékoztatás email-címe, mellette az msn- illetve skype-azonosító). Az eredmény: használó és könyvtáros közötti szinkron 'beszélgetés', benne: közös szörfözés, fájlmegosztás, képernyőkép-készítés, adatmegosztás és chatszövegek visszakeresése. Ha a rendszer kiegészül videotelefonálással, egyre kevéssé különbözik a személyes tájékoztatástól (a könyvtáros és használó hallják, látják egymást). Az azonnali adatfolyam (streaming media) technológia lehetővé teszi a használati utasítások, változatos formátumú digitális adatok kényelmes elérését is. Annak sincsen különösebb akadálya, ha a könyvtár a köréje gyűlt külső szürkeállományt megfelelően szabályozva bevonja a tájékoztató munkába. A két vagy több web 2.0-s alkalmazás új szolgáltatássá összefogását mashup-nak nevezik. A Könyvtár 2.0 maga is mashup. Benne: blogok, wikik, azonnali adatfolyam, tartalmi aggregálók (pl. rss), azonnali üzenetküldők (instant messaging) és közösségi hálózatok.

Régebbi hírforrás(ok): MG, link

Kim De Dzsung könyvtári pontjai -- színes tartalomtól a tudásgazdálkodásigFEL

A szöuli IFLA-világkongresszus megnyitóbeszédét Kim De Dzsong, Dél-Korea korábbi elnöke, Nobel-békedíjas tartotta, címe: 'Könyvtárak: a tudás és információ korszakának kulcsszereplői'. Beszéde a szeptemberi Könyvtári Levelező/lapban Bánhegyi Zsolt jóvoltából olvasható magyarul. Itt az elnök által felsorolt hat pontot ismertetjük rövidítve.
1. Minden tudás és információs tartalom tárhelyei a könyvtárak legyenek. A modern technológia eszközeivel felvértezve a könyvtárak minden típusú és formájú anyag és információ tárolására és megőrzésére alkalmasak.
2. A könyvtáraknak dinamikusabban kell fellépniük. Tudás- és információcserét kell folytatniuk a használókkal hazai és nemzetközi szinten egyaránt és túl kell lépniük a hagyományos referensz és kölcsönzési szolgálatokon.
3. A könyvtáraknak a digitalizálás által 'mindenütt jelenvalóvá' kell lenniük, mindenki számára, időtől és helytől függetlenül, pl. személyi számítógép vagy mobiltelefon révén.
4. A könyvtárak elsődleges szerepe az lesz, hogy a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévők számára magasszintű intellektuális találkozási pontokat nyújtsanak. A digitális szakadék eltüntetésére képes egyetlen intézmény a könyvtár.
5. A gazdaság immár az immateriális tudásból és információból táplálkozik. Ezért a szegény nemzetek és a szegény egyének gazdagságot tudnak generálni a tudás és információ aktív használatával. A könyvtáraknak mindebben alapvető szerepet kell játszaniuk.
6. A könyvtárak legyenek nyitott tér a civilizációk közötti párbeszéd számára. A kereszténység és az iszlám közötti konfrontáció az egész bolygót bizonytalanságba és pusztulásba kergeti. A megértés, kibékülés és együttműködés a két civilizáció között párbeszéd nélkül aligha lehetséges.
Az elnök szólt a koreai közszolgálati hagyományról is: 'A rendszer teljesen elütött az európai feudalizmustól, ahol a nemesi címeket apáról fiúra örökölték. Minthogy az állami vizsga volt a politikai hivatalhoz vezető egyetlen út, a fiatalembereknek keményen kellett tanulniuk, hogy letegyék a vizsgákat, amihez szükségük volt a könyvtári forrásokra. A sikerese könyvtár sikeres világot segít életre. A könyvtárak a tudás és információs tartalmak tárhelyei.' Végül kifejtette: 'A könyvtár: lokomotív, amely a történelmet húzza egyre előre. És az Önök mint könyvtárosok életmissziója, hogy ezeket a lokomotívokat vezessék.' - F: aug. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárosok -- számuk és képzettségük; szlovák és francia helyzetFEL

Múlt heti lapszámunkban utaltunk a magyar könyvtárosság fejre állított piramisára. E hírünkre külföldi tapasztalatokat kérve francia és szlovákiai visszajelzést kaptunk: -- Szlovákia -- A szlovák közkönyvtárakban könyvtárosi munkakörben 1400-an dolgoznak (2005), 170-en rendelkeztek felsőfokú (egyetemi szintű) könyvtárosi végzettséggel. A tudományos könyvtárakban (Szlovák Nemzeti Könyvtár, Egyetemi Könyvtár stb.) 731-en végeztek könyvtárosi munkát és 389-en szakirányú egyetemi diplomával rendelkeztek. A speciális könyvtárakban a 440 alkalmazottból 121 egyetemi végzettségű. Az iskolai könyvtárakat általában pedagógusok vezetik részmunkaidőben (egyetemi végzettséggel, de könyvtárosi szakképzettség nélkül). A 2658 iskolai könyvtáros közül (ez a szám 8 órás munkaidőre átszámítva mindössze 124 fő) 2488-nak nincs szakirányú végzettsége). Szlovákiában nincs könyvtárostanár státus. A magyarországi 2005-ös statisztikai adatokkal összehasonlítva szembetűnően alacsony a szlovákiai könyvtárakban az egyetemet végzett könyvtárosok száma. Magyarázható ez egyrészt az állásban lévő könyvtárosok viszonylag magas átlagéletkorával (45 év), de ugyanakkor viszont azzal is, hogy Szlovákiában a könyvtárosok középfokú szakképzése magas színvonalú. A közkönyvtárakban szinte csak a vezető beosztásban dolgozóknak van egyetemi végzettségük. Úgy látom: középfokú szakképesítéssel is megfelelő munkát végeznek könyvtárosaink. Hiány viszont az idegennyelv-tudás és könyvtáros pályakezdő. - F: Bereck Zsuzsanna, Somorja -- Franciaország -- Az ADBS (információs--dokumentációs szakmai szervezet) 2005-os országos felmérése szerint (n=3339; összlétszám kb. 32 ezer): 19% nem diplomás, 35 % érettségi + 2-3 éves tanulmány, 34% érettségi + 4-8 éves tanulmány 12% más diploma. Tapasztalatom szerint általános, hogy egy kb. 4 -8 fővel működő tudományos könyvtárban a diplomás könyvtárosok is kiveszik részüket a fizikai munkából. Nagyobb közkönyvtárakban nagyobb a specializálódás.

Régebbi hírforrás(ok): Grebot Ágnes

Spiró György jól szervezett magyar közkönyvtárakban reménykedikFEL

-- Hogy képzel el egy közkönyvtárat húsz év múlva? Látja a saját könyveit a polcokon? -- Ideális esetben a magyar könyvtárak úgy fognak fejlődni, mint Amerikában, együtt az internetes hozzáféréssel és akkora szervezettséggel, hogy -- mint többször tapasztaltam odakint -- akár kiadatlan egyetemi disszertációt is megkap az ember egy hét alatt a világ bármelyik gyűjteményéből. Kevésbé ideális esetben a könyvtári könyveket ellopják, és már három-négy évvel ezelőtt kiadott könyvek sem elérhetők. Ezt tapasztalom ma. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Réz, Donkihóte: változnia kell a könyvtáraknakFEL

A három napos Győri Könyvszalon (Don Quijote a virtuális világban) pénteki, az ország sok pontjáról száz körüli érdeklődőt vonzó konferenciáján a könyvtárosok számára már a tavaszi könyvfesztiválról ismert Réz András is fellépett, Péterfi Rita, Gereben Ferenc és Vasi Géza mellett. A filmesztéta lényegében már ismert programját kínálta: a könyvtárak kurrens szerepét erős kritikával illette, mely mögött felsejlett a könyvtárak potenciális közösségi szerepe, valamint az olvasás nagyra értékelése -- melyben a panel részvevői meg is egyezhettek.

Régebbi hírforrás(ok): Horváth Sándor Domonkos beszámolója alapján MG

A fiatalok egyharmada még nem járt könyvtárbanFEL

Magyarországon a lakosság 60 százaléka egyetlen könyvet sem olvas el egy évben és még ennél is ijesztőbb, hogy a 18-29 évesek egyharmada még sohasem járt könyvtárban -- adta hírül a Magyar Rádió. Ezt Nagy Attila olvasásszociológus, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa a Könyvtárak összefogása a társadalomért elnevezésű rendezvénysorozat konferenciáján hangsúlyozta, amelyet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartottak. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bakonybél: kikerekített könyvtári szolgáltatás (1.)FEL

Az egy főre eső éves beszerzési keret 70 Ft, nem vagyunk az országos nyilvántartásban, nem tudunk pályázni, nincs működési szabályunk, katalógusunk, számítógépes nyilvántartásunk és panaszolhatnám tovább -- kezdte előadását az MKE Veszprém Megyei Szervezete okt. 11-i rendezvényén Felföldi Andrea könyvtárvezető (népművelő). -- Az elmúlt 40 évben pedagógusok látták el a szolgálatot heti 2 órában. '97-ben vettem át az ügyeket. Heti 2x2 órában voltunk nyitva 2004 májusáig, azóta közhasznú munkásként napi 8 órában dolgozhatok. Ekkor már megvoltak a pályázaton nyert számítógépek és a műholdas Internet. Ekkortól gyökeresen megváltozott a könyvtár szerepe a faluban. A falu lakossága 1300 fő körüli, betelepülők alig vannak. 8 osztályos iskola és óvoda működik, csökkenő létszámmal. Az iskolának is van könyvtára. Főiskolásaink hétvégeken jönnek haza. Az általános iskola Pénzesgyőrrel közös fenntartású, így vannak bejáró diákok. Nincs művelődési ház, teleház; egyedül a könyvtárat működteti az önkormányzat. Nyitva tartás: 12-19 óra között és szombaton délelőtt. A hosszabb nyitva tartás, a megújult környezet, a számítógépek megnövelte a könyvtárhasználók számát. A turisták e-mailezni, programot keresni, meteorológiát nézni jönnek. Esetleg az 50 Ft-ért árult leválogatott könyvekre fáj a foguk. A szállodában, a panziókban kint van a turistákat is invitáló hirdetés, a buszmegállókban szintén. Elemi lakossági szolgáltatásokat: napi 8 órában lehet fénymásolni (leggyakrabban orvosi papírok, csekkek, adásvételi szerződések. Az önkormányzat a lakossági felhívásokat, szoc. segély kérelmeket, Bursa támogatást stb. itt helyez el, hiszen itt elérhető. Itt olvashatók a képviselőtestületi jegyzőkönyvek. A Bakonybél újságban beszámolok a testület fontosabb döntéseiről. Mindennapos, hogy bejönnek az emberek segítséget kérni: megfogalmazni kérvényeket, leveleket, önéletrajzokat, írtunk pályázatot energiatakarékos nyílászárók beszereléséhez is. Az ilyen kis létszámú, a külvilágtól elzárt településeken ezt a szerepet is át kell vállalnia a könyvtárnak. Sokkal nyitottabbnak kell lennünk, mint az alapfunkció, mert nincs, akihez az emberek ilyen ügyekben, ügyes-bajos dolgaikban bizalommal fordulhatnának.

Régebbi hírforrás(ok): Felföldi Andrea előadásából (2006. okt. 11.)

Mitől lehet sikeres egy online közösség?FEL

A fejlesztők és a kivitelezők az online közösségek sikerességének összetevőit általában a következőkben határozták meg: - Minimális tömeg (critical mass). A közösség fenntartásához minimálisan szükséges aktív tagok száma. Ezt az elvet az interaktív média kapcsán alkalmazta Markus 1987-ben. Ugyanakkor a minimális tömeg elég megfoghatatlan, és nehezen határozható meg konkrét számban. Inkább olyan változónak tekinthető, amely a közösség típusától függ, és elengedhetetlen a közösség fenntartásához. - A részvétel szintje azért fontos, mert ha a közösségnek sok tagja van, de csak néhányan aktívak a vitákban, akkor ez hibának számít a tagok megnyerése szempontjából. Ennélfogva a siker záloga a leselkedés csökkentése, új tagok bevonása a vitákba, valamint az interakciók elősegítése. Ugyanakkor a túl sok interakció káoszhoz vezethet a közösség tagjainak létszámától függően. Minél nagyobb a közösség, annál kevésbé vehető észre a leselkedés. - A kölcsönösség szintje Rheinhold szerint kulcsfontosságú jellemző, mert ha egy tag gyakran kap segítséget anélkül, hogy valaha is viszonozná azt, komolyan veszélyeztetheti a közösség életképességét. - A közösségi jelenlét támogatása a sikeres online közösség lényeges tényezője. Az online közösségi jelenlét az elérhetőség, az ismertség és a felelősség érzetét adhatja, ami a társas interakciók három alappillére. A megjelenítés mutatja a csoport hozzáállását, és összehozza azokat a személyeket, akiknek fontos a közösség. Az identitás alapvető építőeleme a közösségi jelenlétnek, és összehangolja az emberek interakcióit. Az egyén hovatartozásának ismerete minden kapcsolatban elengedhetetlen.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Átfogó brit elemzés a tudományos folyóirat-kiadásrólFEL

A RIN (Research Information Network), a brit tudományos tanácsok (Research Councils UK) és a Kereskedelmi és Iparügyi Minisztérium (Department of Trade and Industry) megbízásából készült bő száz oldalas tanulmány -- UK scholarly journals: 2006 baseline report. An-evidence based analysis of data concerning scholarly journal publishing -- hat fő kérdéscsoportot vizsgál Ezek a következők: a folyóiratpaic mérete és értéke, a folyóiratkiadás anyagi háttere (szükséges ráfordítások arányai stb.), a folyóiratok használata, a hivatkozások és impakt faktor sa szabad és nem-szabad hozzáférésű folyóiratok körében, az egyes tudományok közti különbségek és végül alternatív információterjesztési modellek lehetősége és költsége. A kérdés fontossága indokolja, hogy hazai szakfolyóirataink részletes ismertetéssel tegyék közkinccsé a tanulmány lényegi adatait és következtetéseit. A RIN maga is megérdemelné a beható hazai elemzést, hisz olyan kooperatív intézményként hozták létre a tudományos információellátásáért felelős tudományos tanácsok és könyvtárak (köztük a nemzeti könyvtárak), amely 2004 nyara óta 3 millió font költségvetésével a tudományos tájékoztatás összehangolt fejlesztését igyekszik támogatni. (SP) - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A British Library örökségvédelmi blog-akciójaFEL

Különleges programot találtak ki a British Library intézményében. A könyvtár vezetői azt kérték az emberektől, hogy holnap ragadjanak billentyűzetet és megjegyzéseikkel bővítsenek egy internetes naplót. A könyvtár vezetői azt szeretnék elérni, hogy a következő generációk tagjai így betekintést nyerhessenek az elődeik mindennapi életébe. A véleményeket később -- hasonlóan a Yahoo által alkalmazott megoldáshoz -- egy időkapszulába gyűjtik majd össze. A projekt link nem véletlenül kapta a 'Mindennapi életünk pillanatképe -- A történelem egy napja' címet. 'Reméljük, hogy ilyen módon lehetőségünk lesz a későbbi generációknak üzenni és így megtudhatják milyen volt egy átlagos nap a XXI. század elején' -- nyilatkozta Fiona Reynolds, a brit nemzeti örökség védelmére létrehozott National Trust szervezet vezetője. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Maguk rendelhettek az adóként az Illyés Közalapítványtól kapott könyvekFEL

A székelyudvarhelyi városi könyvtárban hét székelyföldi könyvtár vett át könyveket, az Illyés Közalapítvány 2004-ben indított könyvtártámogató programjának keretében. Idén huszonnégy erdélyi könyvtár választhatott száznegyven magyarországi kiadó címlistájáról -- ugyanis ezúttal a könyvtárak maguk dönthettek a rendelésről. 'Magyarország ott van, ahol magyar könyvek vannak, ahol magyar kultúra van' -- mondta az átadáson Pomogáts Béla, az Illyés Alapítvány elnöke, aki -- helyreigazítva az Erdélyi Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökének, Kiss Jenőnek a köszönő szavait -- kijelentette: 'ez nem adomány, hanem adó, amivel a magyar állam tartozik a határon túli nemzetrésznek.' - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egymillió magyarnak, ha akarná sem lehetne interneteFEL

Magyarországon a lakosság 89 százaléka olyan területen él, ahol már van szélessávú internet szolgáltatás -- mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kedden Tihanyban. Egyed Géza a kétnapos Internet Hungary 2006 konferencia megnyitóján közölte: ugyanakkor körülbelül ezer településen mintegy 1 millió ember, a lakosság 11 százaléka nem jut internet lehetőséghez, s úgy tűnik, ezeken a helyeken a piaci szektor sem érdekelt az infrastruktúra megteremtésében, mivel alacsony népsűrűségi területekről van szó. - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több szerepben mutatták magukat a könyvtárakFEL

A két hetes országos könyvtári programsorozat célja az volt, hogy többféle szerepben megmutassák magukat, mondta Liebhauser János a megyei könyvtár igazgatója a szombati régiós napon. Fodor Péter, a Szabó Ervin Könyvtár igazgatója szerint nem véletlen, hogy éppen Szekszárdon, a kultúrák sokszínűségének találkozási helyén zárul a rendezvény. - F: okt. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

A jó egyetemi könyvtár is kell a versenybenFEL

Bókay Antal, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese az egyetem nagyságában, méretében, hagyományaiban, kutató és tudományos bázisában, számítástechnikai és könyvtári hátterében látja a siker titkát. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felnőttkorban a könyvtárosképzésFEL

Harminc éves a nyíregyházi könyvtárosképzés. Ebből az alkalomból tudományos emlékülésen idézték fel a kezdeteket a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban hétfőn délelőtt, majd megfogalmazták a legfontosabb hétfői teendőket. - F: okt., 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újra régi pompájukban a szegedi könyvritkaságokFEL

Egy nyári felhőszakadásban nagy veszteség érte a szegedi Somogyi Könyvtárat, hiszen több ritkaságnak számító kötet sérült meg a beázott épületben. Hosszú szakértői munkával sikerült a nagy értékű köteteket megmenteni, így ismét megcsodálható az 1664-ből való nürnbergi Nádasdy-mausoleum, és Bonfini 1600-ból származó, A magyarok története című írása. Az intézmény másfél millió forintot költött a könyvritkaságok restaurálására. A muzeális értékek megmentésén túl, tizenötmillió forintból lecserélték az épület elöregedett vezetékeit, és kijavították a tetőszerkezetet, hogy többet ne történhessen hasonló eset. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyveket kapott a magyar történelem tanszékFEL

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére -- a magyar állam támogatásával -- az Ungvári Nemzeti Egyetemen tavaly nyílt meg hivatalosan a magyar történelem és európai integrációs tanszék. A korszerűen felszerelt tantermek, a modern számítógépes osztály mellé csütörtökön a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány jóvoltából egy több mint 200 kötetből álló minikönyvtárt is kaptak az itt tanulók. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Községi könyvtárak, szolgáltatóhelyekFEL

A kistelepülések könyvtári ellátása, s jövőbeni változása került fókuszba azon a szakmai konferencián, melyet Zalaegerszegen, a József Attila Városi Könyvtárban rendeztek pénteken. Az összefogás a könyvtárakért programhoz illeszkedően került napirendre a Könyvtárak az esélyegyenlőségért -- 20 éves a zalaegerszegi könyvtári ellátórendszer című konferencia, melynek középpontjában a kistelepülésekkel való kapcsolat állt. - F: okt. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Minőségbiztosítás az EU országainak felsőoktatásábanFEL

EU-szerte javítaná a felsőoktatás minőségét az Európai Parlament. Egy múlt héten szerdán elfogadott jelentés szerint az oktatási intézményeket bizonyos szempontból úgy kell kezelni, mint a precíz technológiákat működtető, korszerű ipari üzemeket. Vagyis éppúgy minőségbiztosítási szabványoknak, rendszereknek kellene garantálnia a megfelelő színvonalat, mint a gyárakban az előírt minőséget. - F: 2005. okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kutatás és üzletFEL

Az európai tudósok, kutatók élen járnak a publikációk mennyisége és minősége terén, de hátul kullognak, amikor az ötletek megvalósításáról, üzleti hasznosításáról van szó. Magyarországon még az átlagnál is sokkal rosszabb a helyzet. Az NKTH a szellemi alkotások hasznosítása érdekében a kutatóhelyen foglalkoztatott közalkalmazottaknak a vállalkozásoknál, valamint a vállalkozások alkalmazottainak a költségvetési kutatóhelyeken végzett kutatási tevékenységét ösztönző támogatási rendszer kialakítása érdekében készített tanulmányt.

Hírforrás:
2006. október 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): BOSS Magazin, 2005/okt. p. 54-65

Lesz jobb az internet helyett?FEL

Egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben az egész emberiség ugyanarra a hálózatra csatlakozva kommunikál majd -- állapították meg az internet brit szakértőinek tanácskozásán. Elképzelhető, hogy az az internet, amit jelenleg használunk, öt év múlva egyáltalán nem létezik majd -- mondta el Nitin Desai, az ENSZ Internet Governance Forum (IGF) nevű szervezetének tagja az internet regulációjáért felelős brit szervezetek tanácskozásán a BBC beszámolója szerint. Pár év múlva sokkal több kínai és indiai tartalom lesz az interneten, mint angol nyelvű, és az igények is mások. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Office 2.0: szoftver helyett szolgáltatás?FEL

A San Franciscóban tegnap megkezdődött Office 2.0 konferencián kirajzolódó kép szerint sok fejlesztő inkább egy internetkapcsolatban és online szolgáltatásokban képzeli az irodai munka jövőjét, a költséges telepítendő szoftverek helyett. - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikai szörnyszülött az ÜgyfélkapuFEL

Nem biztonságos a magyar elektronikus közigazgatás zászlóshajójának, a kormányzati portálon elér-hető Ügyfélkapunak a használata -- állapították meg dolgozatukban Krasznay Csaba és Szigeti Szabolcs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központjának munkatársai. - F: okt. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hét jel, ami arra utal, hogy karriered zsákutcába jutottFEL

Úgy érzed, hogy végérvényesen rád zárult munkahelyed kapuja? Amikor az egész napos robotolás után végre elhagyod az irodát, szinte fuldokolsz, mintha valaki elszívta volna előled a levegőt? Nem árt, ha idejében felismered a jeleket, és továbblépsz, mielőtt teljesen kiégnél. Tippek. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Videofilmekben erősít a GoogleFEL

A keresőcég a híreknek megfelelően felvásárolta a népszerű portált, amely némileg elkülönülve folytatja tevékenységét. Elemzők további szövetségek megkötésére számítanak a közeljövőben. A Google közleményben jelentette be, hogy 1,65 milliárd dollárt fizetnek ki részvények formájában, a YouTube pedig a felvásárlás ellenére is függetlenül tevékenykedik a jövőben, hogy megőrizze hírnevét és népes közösségét. A portál -- amely összesen mintegy 100 millió videót kínál megtekintésre -- várhatóan új funkciókkal egészül ki, bekapcsolódhatnak a Google hirdetései és keresőmotorja. A felvásárlással sajátos mozi-tévé vállalkozás jön létre, hiszen míg a YouTube-nak a Universal Music Group zenekiadóval klipek vetítésére, a CBS tévétársasággal pedig hírek, sportközvetítések és szórakoztató programok továbbítására van szerződése, addig a Google a Sony, a BMG és a Warner Music zenei klipjeit, sztárinterjúit nyomhatja reklámbevételekből finanszírozott, a felhasználóknak ingyenes tartalomszolgáltatásában. - F: okt. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új Palm Treo okostelefon integrált Google térképekkelFEL

Palm új Treo okostelefont vezetett be, amely az USA-ban néhány héten belül kapható lesz. Az új mobiltelefon hasonló funkciókat tartalmaz, mint elődje, de több új jellemzőt is magába foglal a korábbinál kisebb színes házakban. A Palm biztosítja a Google térképek díjtalan letöltését a Treo mobiltelefonra. - F: okt. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Google új partnere a Wisconsini Egyetem KönyvtárFEL

A University of Wisconsin-Madison -- párban a Wisconsin Historical Society Library-vel -- a legújabb partnere a Google elektronikus könyvtári (Google Books Library) projektjének. (Ezzel a madridi egyetemi könyvtárral közelmúltban kötött megállapodás után együttesen már nyolcan segítik a Google-t.) A 7 milliós wisconsini választék különösen erős történeti és kormányzati dokumentumokban. Fontos tudni, hogy a GBL minden olyan kiadvány esetében, amelyeknél a szerzői jog elévült (lényegében az 1930 előtt megjelent művek), szabad és ingyenes letöltést és nyomtatást kínál az érdeklődők számára. (ref:. SP) - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Marika néni: Cini szinte mindent tud a könyvtárosi munkárólFEL

-- Két évig foglalkoztam Cinivel. Annyit mondhatok, hogy hatalmas önfegyelemmel, méltóságteljesen viselte a börtönéveket. Soha nem panaszkodott, mindig tette a dolgát. Sokat tanult idebent, szinte mindent tud a könyvtárosi munkáról, sőt még hímezni is megtanult, amire nagyon büszke vagyok -- újságolta Marika néni, a könyvtár vezetője. Pedig Cini életének legnehezebb időszaka volt, amikor bekerült. A szabályokat, a korai kelést nehezen szokta meg. Marika néni segítségével mégis otthonra lelt a könyvtárban. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

1956 eseményei 56 térképen és képenFEL

Egyedülálló történelmi atlaszt link készített az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. Az atlasz segítséget nyújt, hogy az olvasható-tanítandó anyagokban szereplő eseményeket nemcsak időben, de "térben" is megismerhesse az érdeklődő. Az 1956-os forradalom eseményeinek 50. évfordulója megünnepléséhez közeledve feltűnő, hogy e témában milyen kevés térkép áll rendelkezésre a közművelődés és - ami még szomorúbb - az oktatás számára. Az elmúlt 50 évben nemcsak az emlékezet kopott meg, de megváltoztak a helyszínek nevei és maguk a helyszínek is (elég, ha csak a Széna tér környékére gondolunk, de néhány év múlva -- a nemrég lebontott -- Szabad Nép székház sem mond majd semmit). - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ismerje meg a forradalmat -- az olvasók is építik (modell könyvtárak számára is)FEL

A FigyelőNet az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára saját mellékletet indít link , melynek célja a megemlékezés mellett, hogy széles körben ismertté tegye a forradalom fővárosi és vidéki történéseit, és beszámoljon az emlékév eseményeiről. Az emlékév alatt oldalunkat folyamatosan bővítjük, ehhez várjuk olvasóink segítségét is. 'Külön köszönjük az 1956-os Forradalom Történetének és Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány munkatársainak, Topits Juditnak és Lux Zoltánnak, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, Történeti Interjú Táránál Hanák Gábornak és Lukács Beának a honlap elkészítéséhez nyújtott segítségét.' - F: okt .17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyitott az MTV Online PiactérFEL

Az interneten is elérhetővé vált a Magyar Televízió kölcsönözhető színpadi bútorainak, kellékeinek, díszleteinek és jelmezeinek adatbázisa. MTV Online Piactér néven nyílt meg a Magyar Televízió szcenika tárában található termékek interneten elérhető adatbázisa. Az oldal összegyűjtötte a közszolgálati médium filmezéshez vagy televíziózáshoz kölcsönözhető bútorainak, kellékeinek, díszleteinek és jelmezeinek adatait, valamint az MTV Archívumának közreműködésével készült, megvásárolható kiadványokat. - F: okt. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

SG.hu -- új arculattalFEL

A SG.hu kiadó két ügynökség segítségével megújította internetes számítástechnikai szakportálját. Megújult arculattal és korszerűsített közösségi szolgáltatásokkal jelent meg az SG.hu Hírmagazin, amely kisebb átalakításoktól eltekintve hat éve használt arculatától vált meg. - F: okt. 13.

Hírforrás:
2006. október 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Konferencia Tudásbank szolgáltatás az INFINIT Intelligence-tőlFEL

2006 második félévében indította el az BME-ITTK egyik spin-off cége, az INFINIT Intelligence Konferencia Tudásbank szolgáltatását, ami egy olyan újszerű tudástranszfer-technológia, mely az információs társadalom témakörében megrendezett nemzetközi tudományos konferenciákon megjelenő tudások rendszerezett kinyerését és a hazai IKT-szektorban történő terjesztését tűzte ki célul maga elé. Az egyes konferenciákról a téma szakértői készítenek strukturált beszámolókat, előre meghatározott sablon alapján. Megtekinthető jelentés pl. a Computers in Libraries rendezvényről is. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Népszerű az online orvosi szótárFEL

Az oldal indulása, július vége óta több mint 33 500 keresést indítottak az orvosiszotar.hu, ingyenes online orvosi szótár oldalán. - F: okt. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Megújult a FigyelőFEL

Friss arculati elemekkel jelent meg a Figyelő 40. száma. A forma mellett néhány tartalmi elem is változott a gazdasági hetilapnál. Vizuális forradalomra nem, csak ráncfelvarrásra került sor a lapnál, amely megpróbál még jobban igazodni a nyugati trendekhez. A formai váltással egy időben több új rovatot is indít az újság, ezek közül a Társadalom+Trend heti rendszerességgel jelenik meg. A Sanoma Budapest Zrt. gazdasági lapjából a második negyedévben összesen 14690 darabot értékesítettek. A layoutjában és logójában is megújult újság célcsoportja a gazdasági értelmiség, a hazai közép- és nagyvállalatok munkatársai, a döntéshozók, valamint a gazdasági főiskolák és egyetemek hallgatói. - F: okt. 12.

Hírforrás:
2006. október 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Pr-könyvek és könyvajánlásokFEL

A PRactice.hu-n link elindult korábban beharangozott új szolgáltatásuk: nemzetközi és hazai szakkönyvajánlás érhető el rajta. Kívánságra a könyvek beszerzésében is tudnak a honlap gazdái segíteni.

Régebbi hírforrás(ok): PRactice.hu

Itérkép a könnyebb tájékozódás érdekébenFEL

A címeken kívül a városi élet gócpontjait - boltokat, éttermeket, mozikat és közintézményeket is feltüntet az internetes információs térkép. - F: okt. 13.
-- Hát; kár, hogy nem könyvtáros találmány... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról