Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2006/46., 12. 13.

Tájékoztatás Skype-on és MSN-en -- hazai könyvtárban!
Indul a Microsoft könyvkeresője -- interneten és könyvben egyszerre keres
A könyvtáros egyesület ráugrott a könyvtár 2.0-ra!
Hat tipp: mitől lesz hatékony a szervezeti blog?
Távkonferencia-rendszer -- könyvtáraknak
'A neten már megtaláltad volna...' -- könyvtári (anti)reklám
Kiosztották az EMKE-díjat
Szükséges felújítás, távoktatás, elektronikus munkahely -- A tatabányai megyei
Hangos elektronikus könyv
Diafilmeket is kiárusítanak
Zalaegerszegi kiárusítás -- a duplát hangsúlyozzák
Újságolvasókat is képez a Könyvmolyképző
A minisztériumok megsértik az elektronikus információ-szabadságról szóló törvényt
Északi könyvtárak 5. -- (Köz)pénzből érték -- és lebegő állomány
Finnországban a közkönyvtárakra is sokat költenek
A finnek is a használó kezébe adják a könyvtárközit
Tankönyv-kölcsönzés gyakorlata Nyíregyházán
Minden egyetemi könyvtárnak külön külső raktár? -- Miért?
20% van nyitva éjjel-nappal, 1/3 a szakképzet könyvtáros, 27% diák-segítő...
Elő a PhD-értekezésekkel! -- angol projektek
Kontrollersors -- akár a könyvtárosé is lehetne...
Iskolai számítógépes helyzet az EU-ban -- melyik helyiségben van a gép?
Gazdag ajándék érkezett a minap az ibafai könyvtárba
YouTube-riválison dolgoznak a tévétársaságok
2000 éves analóg számítógép!
Humán index
Csapatépítés -- szegény települési könyvtár javára is
Év honlapja 2006 díjazottak
Miért ideális a karácsony előtti elbocsátás?
65 milliárdot költünk könyvre
A népesedés dolgairól...
Sörgyári Capriccio hangoskönyv formájában
Hogyan változik a tömegközlekedési kedvezményrendszer? -- Szedjük össze!
Artportál -- kortárs képzőművészet és általános kiállítási figyelmeztető
Hogyan működik a gazdaság? -- Szakzsargon mindenkinek
Mozart összes műve az interneten


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Tájékoztatás Skype-on és MSN-en -- hazai könyvtárban!FEL

Mint a Justh Zsigmond Városi Könyvtár blogján olvasható: létrehoztunk egy Skype és egy Messenger azonosítót, azaz most már -- maradjunk annyiban, hogy egyelőre kísérleti jelleggel -- így is tudunk olvasói kérdésekre válaszolni. Egy 2002-es pályázatban ez az ötletünk egyszer már szerepelt, sajnos az végül nem valósult meg. De a lényeg: Skype azonosítónk: justhvk, Messenger: konyvtar@justhvk.hu . Keressétek a kapcsolatot, teszteljünk együtt!


Indul a Microsoft könyvkeresője -- interneten és könyvben egyszerre keresFEL

Elérhető a Live Search Books bétaverziója, amely egyelőre külön weboldalon található. A végleges változat már a Live kereső szerves részeként jelenik meg, a csatlakozást szerzői joggal védett művek kiadóira bízzák. A szolgáltatás első lépésben tehát önálló funkcióként elérhető, ám a legfontosabb cél a könyvkeresés integrálása az általános Live link szolgáltatásba. A szoftvercég esetében tehát egyazon felületen történik majd az internetes és a könyvekben található tartalmak keresése, és az eredményeket is ömlesztve kapjuk meg. Az elgondolás szerint sok esetben a könyvek tekinthetők pontosabb és releváns forrásnak, tehát könnyen előfordulhat, hogy az eredmények között első helyen bedigitalizált könyvek részletei szerepelnek majd. A Microsoftnál nagyon vigyáznak arra, hogy elkerüljék a Google esetében felmerült buktatókat. A könyvdigitalizálási programban csak szabadon hozzáférhető, nyilvános, a szerzői jog által nem védett művek vehetnek részt, a védett tartalmak esetében pedig maguk a kiadók határozhatnak arról, hogy vállalják-e a csatlakozással járó következményeket. Redmondban úgy vélik, ezzel elkerülhetik a bírósági pereket és a könyvkeresést minden aggodalom nélkül integrálhatják az alapszolgáltatásba. Az adatbázisban jelenleg a British Library, valamint a Torontói és Kalifornia Egyetem könyvtárának állománya található meg. A keresés során megkapjuk a szükséges részleteket, ám a teljes műveket is letölthetjük, mégpedig a Google-hoz hasonlóan, PDF formátumban. - F: dec. 6.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtáros egyesület ráugrott a könyvtár 2.0-ra!FEL

Az ALA (amerikai könyvtárosok egyesülete) beindított két új szolgáltatást, mindkettő egy-egy már bevált szolgáltatáson lovagol, a Google-n és a Wikin. Az első a Librarian's E-Library, ami a Google Co-Op-pal fut, és több mint 125 (13 órája 148 darabot) fontosabb könyvtári lapot indexeltek le, a szakemberek munkáját megkönnyítendő. Elég hozzá egy Google-account, és hajrá! Második lépésük pedig az ALA Professional Tips Wiki, ami az ALA.org lapján található információkat kínálja rendezve, a fölmerülő szakmai kérdésekre adott válaszokat gyűjti, és a források megosztását kínálja, szintén a munka megkönnyítéséhez. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hat tipp: mitől lesz hatékony a szervezeti blog?FEL

A felmérések szerint a legtöbb használó olyan közvetlen kapcsolatot szeretne kialakítani a szolgáltatóval, mint a múltban. Kevés az olyan sikeres marketinges, akinek jut ideje arra, hogy szóra méltassa a szolgáltatása iránt mutatott lelkesedést. Cikkünkben felvázoljuk, milyen előnyökre tehet szert, aki napi néhány percet szán arra, hogy beszélgessen használóival.
1. Vegyük figyelembe a hozzászólók ötleteit!
2. Vonjuk be a blogolásba a szervezet más szakértőit is!
3. Mutassuk meg, hogyan oldjuk meg a felvetődő problémákat!
4. Hivatkozzunk külsős blogok hozzászólásaira!
5. Hagyjunk fel a szervezeti szöveggel! - F: dec. 11.
-- A cikk szövegét változtatott formában tesszük közzé. Ugyanis még kevés olyan hazai cikk van, amely a könyvtári blogok hatékonyságáról szól. (Pontosabban nyomtatásban egy sincs.) Ezért az eredetiben szereplő 'vállalat', 'cég' szavakat szervezetre, a 'vásárló' szót használóvá 'fordítottuk'. A tartalom jó része ugyanis a könyvtári szolgáltatásban is ugyanúgy működik.

Régebbi hírforrás(ok): HVG.hu, link MG

Távkonferencia-rendszer -- könyvtáraknakFEL

A termelés növekedésével az egy termékre jutó fajlagos költség csökken. Ugyanígy az online könyvtárak indulásakor az új szolgáltatás mindenki számára sokat ígért: gyerekeknek, felnőtteknek, kamaszoknak új lehetőségeket teremtett. A távkonferencia technikája a könyvtáraknak is lehetővé tette, hogy földrajzilag és időben bebarangolják a világot. 2003-ban Illinois állam könyvtári hálózata a nyomtatott dokumentumok kedvelői számára vitafórumot akart nyújtani az online könyvekről. A hangoskönyvekkel foglalkozó könyvtárosoknak a tcConference from Talking Communities (link tűnt a legmegfelelőbbnek. A könyvtárosok az együttműködésben látták a megoldás kulcsát ugyanúgy, mint annak idején a közös katalógus kialakításánál. Az Online Programming for All Libraries (link projektben az Alliance Library System, a Mid-Illinoisi Hangoskönyv Központ és a Mid-Illinois State Library Hangoskönyv és Braille-szolgáltatás vett részt. Elektronikus könyvekről, gyerekprogramokról, tréningekről, interjúkról lehet beszámolni az OPAL keretében. Ha valamennyi részt vevő könyvtár évente csak néhány programot rendez, máris gazdagítja az OPAL működését. Az első nagy távkonferenciát 2004 júniusában tartották. A Clevelandi Nyilvános Könyvtár Vakok és mozgáskorlátozottak részlege a Da Vinci kód c. könyvet vitatta meg. A beszélgetésbe bekapcsolódtak New Yorkból, Cincinnatiból, Illinoisból és Indianából is. A résztvevők buzgón használták a számítógép klaviatúráját és a mikrofont is. A program technikailag és tartalmilag egyaránt nagyon izgalmas volt. Több mint harminc könyvtár fejezte ki szándékát az OPAL-ban való részvételre. A programok száma nő, és a minőségük javul azzal, hogy egyre több könyvtár csatlakozik a projekthez. Vannak történelmi, egészségvédelmi és fiataloknak szóló rendezvények is.

Régebbi hírforrás(ok): Bell--Peters: Digital library services for all. In: American Libraries, 2005/8., Referálva: TMT, 2006/11-12., ref.: Wéber K.

'A neten már megtaláltad volna...' -- könyvtári (anti)reklámFEL

'A neten már megtaláltad volna...' és 'Rendeld meg a webshopban, és könyvtárazz otthon széles sávon!...' -- szól a T-Mobile reklámszövege az Imige cég által előállított reklám-képeslapon link . A könyvtár tehát reklámban szerepel, ha nem is pontosan úgy, ahogyan az a könyvtárak számára kedves. Ugyanis tudjuk: a könyvtárban általában nagyobb ráfordítást (utazás, beiratkozás, szakértelem stb.) igényel a keresés, mint az interneten. Ráadásul az interneten rajta van a könyvtári katalógus (sokszor), a könyvtári katalógusban pedig -- általában -- nincs internet. Pedig lehetne -- vö.: könyvtár 2.0!) Például az OPAC tartalmazhatná a folyóiratcikk-katalógust, vagy egy-egy témakör fontos webes forrását (portál, blog, fórum, elektronikus sajtóorgánum stb.) is. Tehát, ha ezek majd működnek, más lesz majd a reklám. -- Tájékoztatói toposz: dühöng a lüke egyetemista / főiskolás, mert a kötelezőirodalom-listán szereplő cikk címét hiába kereste a könyvtári katalógusban. Legalábbis addig, amíg a könyvtáros finoman fel nem világosítja balgaságáról. -- Pedig lehet, hogy a katalógust kellene alkalmassá tenni a cikkcímek elérésére -- mint ahogy azt pl. a Google régóta kínálja... Lehet, hogy ez lenne a régen várt könyvtárosi szemléletváltás? Hiszen mi az egyszerűbb: mindenkit megtanítani a katalógus-használatra, vagy a katalógust alakítani a használói igényekre?

Régebbi hírforrás(ok): MG

Kiosztották az EMKE-díjatFEL

Idén az Erdélyi Magyar Könyvtárosok Egyesülete (EMKE) Kuratóriuma Kovács Erzsébetnek, a Hargita Megyei Könyvtár módszertani szakirányítójának ítélte az EMKE Monoki István-díját. A díjat a kultúra szolgálatában eltöltött több évtizedes munkásságáért, a közösségi könyvtárakért végzett minőségteremtő tevékenységéért kapta. Laudációját Kopacz Katalin, az RMKE alelnöke mondta.

Hírforrás:
2006. december 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): dec., Kopacz Katalin, Hargita Megyei Könyvtár; ReMeK-e-hírlevél.

Szükséges felújítás, távoktatás, elektronikus munkahely -- A tatabányai megyeiFEL

.. Monostori Imre, a megyei könyvtár igazgatója szerkesztőségünkben válaszolt az olvasók kérdéseire. Az on-line interjú során fontosnak tartotta kiemelni: az utóbbi évtizedben radikálisan megváltozott a könyvtár szerepe. -- Évente mekkora összegből gazdálkodik a könyvtár, milyen bevételi forrásai vannak, hány kollégával dolgoznak, mire költene a legszívesebben mondjuk, 10 millió forintot? -- A megyei könyvtárnak 45 munkatársa van. Munkaközösségünk évente közvetlenül 115-120 ezer látogatónak szolgáltat, ezen kívül sok tízezer internetes megkeresést és egyéb szakmai szolgáltatást bonyolít. Évente 160-170 millió forintból gazdálkodunk... -- A fiatalok ma már alig olvasnak. Húsz éve még sikk volt a diákoknak könyvtárba járni, ma alig látni őket. Ön szerint várható valami változás, s ennek érdekében mit tehet a könyvtár? -- A legfrissebb olvasáskutatási vizsgálatok szerint ma Magyarországon egy nagyon szűk réteg, amely eddig is rendszeresen olvasott, egy kicsivel többet olvas, mint húsz éve. Ámde sokkal nagyobb mértékben nőtt azoknak a száma, akik egyáltalán nem olvasnak. - F: nov. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hangos elektronikus könyvFEL

Az MI-DTB (Mid-Illinois elektronikus hangoskönyv) projekt (link azzal a dilemmával szembesült, hogy az elektronikus könyvet miképpen lehet a látáskárosultak számára elérhetővé tenni. Miközben számos szoftverrel, hardverrel igyekeznek az elektronikus könyvet a látáskárosultak számára is használhatóvá tenni, alapvetően mégis a nagyközönség részére fejlesztik ki az eszközöket. Az Audible.com nagyon népszerű az ingázók, a kocogók, a biciklisták és azok között, akik mozgás közben akarnak szöveget vagy zenét hallgatni. Az OverDrive, a netLibrary és más, elektronikus könyvek előállításával foglalkozó cégek letöltésre alkalmas szoftvereket fejlesztettek ki. Az MI-DTB teszteli az eszközöket. Igen sokan vesznek részt a projektben. Szívesen próbálgatják a különböző digitális eszközöket. A használók a számítógépükön hallgathatják a könyveket, letölthetik hordozható eszközeikre a fájlokat, s a szerzői jogi előírásokat betartva CD-re rögzíthetik őket. A munka az MI-DTB pártfogása mellett folyik, ami lehetővé teszi, hogy a vakoknak és gyengén látóknak is ugyanúgy végezzenek fejlesztéseket, mint az ilyen hátránytól nem szenvedő használóknak. A projekt ráirányítja a figyelmet a látáskárosultak problémájára, ami az eszközfejlesztést és -értékesítést is serkenti.

Hírforrás:
2006. december 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Bell--Peters: Digital library services for all. In: American Libraries, 2005/8., Referálva:TMT, 2006/11-12., ref.: Wéber K.

Diafilmeket is kiárusítanakFEL

Nagy hagyománya van a selejtezett könyvek, hanghordozók vásárának a sárvári könyvtárban, de egyre kisebb az eladandó készlet. Szabadon döntenek a könyvtárak arról, hogy mit tesznek az elhasználódott, felesleges példányokkal. Vitethetnék a zúzdába, a szeméttelepre is. Erre nehezen kaphatók a könyvek tisztelői. Hiszen a nyomtatott, bekötött könyvek kicsit megtépázva, idejétmúlt tartalommal is értéket jelenthetnek valakinek. Az állományból kivont könyvek vására a 90-es évek elején vonzó volt, a kínálat is bőséges, hiszen korábban a könyvek olcsóbbak voltak, több példányt vásároltak a keresett művekből a könyvtárak. Ne szépítsük, nem titkolta a könyvvásár anyagi hátterét Molnár Zoltán könyvtárigazgató sem: minden bibliotéka, így a sárvári Sylvester János Könyvtár is érdekelt abban, hogy bevételhez jusson, új könyveket, technikai eszközöket, videót és DVD-lemezeket vásárolhasson. Évről évre selejtezik a könyveket, a hanghordozó kazettákat Sárváron, az idén a diafilmtár anyagára is sor került. Megszűnt az érdeklődés a diafilmek, a keretes diafelvételek iránt. Bár a kicsi gyerekeknek ma is nagy élvezet lenne a lassan mozgatható, sokáig nézegethető diafilm, diakép, de nincs már eszköz, amivel ezeket a filmszalagokat, kockákat levetíthetnék a családok. Amelyik családban még használható állapotban vannak a készülékek, nem érdeklődtek hiába a vásárban. Hatszáz-hétszáz diafilmből lehetett választani hétfőtől szerdáig. Száz forint volt a diafilm ára.

Régebbi hírforrás(ok): link

Zalaegerszegi kiárusítás -- a duplát hangsúlyozzákFEL

Zalaegerszeg -- Nagyszabású kiárusítás nyílt hétfőn az Apáczai Csere János ÁMK-ban az intézmény könyvtárának dupla példányszámú könyveiből. A könyvtár vezetője, Matusné Gáll Éva lapunknak elmondta, hogy ez a kezdeményezés nem új keletű, hiszen eddig is rendeztek kétévente a mostanihoz hasonló könyvvásárt. A könyvtár dupla példányszámú gyermek- és felnőtt, szép- és szakirodalmi könyveit kínálják így normál áron. Ez az összeg 100 és 500 forint között mozog, ami tényleg baráti a könyvesboltok áraihoz képest. A könyvek között található számos mesekönyv és gyerekeknek szóló ismeretterjesztő kötet, de a felnőttek is találhatnak maguknak valót, hiszen a kiárusítottak között akad József Attila verseskötet és Németh László életműsorozat is. - F: dec. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újságolvasókat is képez a KönyvmolyképzőFEL

Negyven új kötettel jelentkezik az idei karácsonyi vásárra a szegedi Könyvmolyképző Kiadó. Könyveire a piacot saját maga teremtette meg magának – egy játékkal. A módszer felnőtteknél is működik. Katona Ildikó még az olvasás évében kitalálta, hogy levelező játékot szervez gyerekeknek, Jonatán Könyvmolyképző címmel. – A játék lényege: szemelvényt küldünk ismert, népszerű gyermekkönyvekből az ország minden részébe iskoláknak levélben, tesztkérdéseket mellékelve hozzájuk. A kérdésekre csak az tud válaszolni, aki elolvasta a szemelvényt. - F: dec. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A minisztériumok megsértik az elektronikus információ-szabadságról szóló törvénytFEL

Szinte valamennyi minisztérium megsérti az elektronikus információ-szabadságról szóló törvény valamely rendelkezését. Közülük is a pénzügyi és a gazdasági tárca vét a legtöbbet a jogszabály ellen, előbbi egyenesen dezinformál. Egy december 3-án nyilvánosságra került jelentés szerint több minisztérium megsérti az információ-szabadságról szóló törvény rendelkezéseit. Az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület a jogalkotas.hu honlapon közzétett tanulmánya szerint a 10 hónapja hatályban lévő jogszabály betartása hagy kívánni valót maga után: csupán négy minisztérium – az Önkormányzati és Területfejlesztési, a Szociális és Munkaügyi, a Honvédelmi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal – honlapja felel meg az elvárásoknak maradéktalanul. - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Északi könyvtárak 5. -- (Köz)pénzből érték -- és lebegő állományFEL

Az előző részben már találkozhattunk jó országos könyvtárügyi keretrendszerekkel, melyek a felhasználókat szolgálják. Ezúttal a következő tanulmányok segítségével kicsit konkrétabb vizekre evezünk, először Eva Bergstedt cikke segítségével. Ha a régió összes könyvtárát az adófizetők pénzéből finanszírozzák, miért nem nyújtanak közös felhasználóbarát szolgáltatásokat? -- teszi fel a kérdést a svédországi Varmland régió könyvtári projektjének könyvtáros-menedzsere. Emögött a gazdasági szolgáltatói szemléleten túl a józan megfontolás áll: olcsóbb a közös fejlesztés, mint a forrásokat felemésztő önálló próbálkozások. Így 16 köz-, egyetemi és kórházi könyvtár fogott össze a régióban. A kísérlet forrásait és szakmai támogatását a svéd pénzügyminisztérium, az állami kulturális ügyeket menedzselő Kulturális Tanács és a Svéd Nemzeti Könyvtár összefogása biztosította. Ennek eredményeképpen többé nem kell külön olvasójegy az egyes intézményekbe, s a korábban említett dán példából ismerős módon a régió bármely intézményében leadható a többiből kölcsönzött dokumentum is. Ez még azonban csupán a kezdet. A link címen működő portál tulajdonképpen svéd regionális szolgáltatási alapú implementációja a szintén az előzőekben említett link dán szolgáltatásnak. Itt azonban a közös elektronikus szolgáltatások (e-book kölcsönzés, hang- és videóanyagok online elérése, adatbázis-hozzáférés) áll a középpontban, melyek mögött nem áll közös katalógus. A szabályozás idomulása(!) itt sem ment egyik napról a másikra (a fenntartók köre a helyhatóságoktól kezdve a megyei hatóságokon át, az állami szabályozás alá tartozók), ám regionális szinten sikerült megteremteni az egységes online és offline (az adott intézményekben megjelenő) közös szolgáltatói területeket. A szintén regionális kísérletként már korábban beindult Oestfold megyei kísérletek tapasztalataiból sokat profitáltak a warmlandiak is. A határ két oldalán közös online kulturális eseménynaptárt működtetnek. Rendszeres gyakorlati konzultáció folyik a könyvtári logisztikai fejlesztésekről, vagy az informatikai rendszerek nemzetközi (norvég-svéd) koordinációjáról. A projekt eredményeképpen például a régió polgárai kórházi tartózkodásuk során zenét és filmeket tölthetnek le -- fájdalmaikat enyhítendő. Az egészségeseknek pedig nem kell végigjárniuk a régió könyvtárait személyesen, hogy hozzáférjenek szolgáltatásaikhoz. Bárhonnan áthozzák a könyveket a saját helyi könyvtárukba, s vissza is vihetik oda azokat.


Finnországban a közkönyvtárakra is sokat költenekFEL

Finnországban sokféle népszerű könyvet tartanak számon, de itt is érvényesül a trend, ami manapság az egész nyugati világra jellemző: a legnépszerűbb kötetek a horror és a detektív regények. A finn irodalmi élet sajátos tüneménye, hogy a hazai írók 'legyőzik' a külföldieket. Könyveladások szempontjából ugyanis a legkelendőbb könyveket a hazaiak írták, árulja el a Helsinki Központi Könyvtár információs részlegének vezetője. Az olvasás igen kedvelt időtöltés. A finnek, mint más európaiak, nagyon sok tévét néznek, de Finnországban az olvasás népszerűbb, mint más országokban. Ez derül ki abból is, hogy az egy főre jutó évi könyvtári kölcsönzési szám Finnországban a legmagasabb: 21 könyv/lakos. A másodikak a dánok, évi 14 könyvvel fejenként. A könyvvásárlással kicsit más a helyzet, azt szokták mondani, hogy a finnek csak ajándékba vesznek könyvet. A Helsinki Központi Könyvtár polcain nagyon kedveltek a gyerekkönyvek, körülbelül harmincezer kötet várja a látogatókat. A bibliotéka legfiatalabb tagja egy három hónapos csecsemő, akit az édesanyja íratott be a könyvtárba. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

A finnek is a használó kezébe adják a könyvtárközitFEL

A hagyományos 'könyvtár küld könyvtárnak' módszert számos esetben meghaladta az idő, és a felhasználó által közvetlenül kezdeményezett kérés nyert teret. Sok esetben a könyvet is közvetlenül az olvasónak küldik. A szakirodalom szerint is gyorsabb és olcsóbb megoldás a felhasználó közvetlen rendelése, amit a korszerű rendszerek által nyújtott lelőhely-meghatározási lehetőség könnyít meg. A rendszerek kivédik a teljesíthetetlen kéréseket, ezáltal javul a szolgáltatás teljesítménye. A használók nemcsak közvetlenül szeretnek rendelni, de rendelésük feldolgozását is követni akarják.

Régebbi hírforrás(ok): Muhonan--Jauhiainen--Vattulainen: Sharing resources in Finnish university libraries: reorganising the national document supply system. In: Interlending & Document Supply, 2006/2. Referálva: TMT,2006/11-12., ref.: Viszocsek E.

Tankönyv-kölcsönzés gyakorlata NyíregyházánFEL

Nyíregyházán jelenleg 8876 diák kap ingyen tankönyvet, számos oktatási intézményben pedig már most is kölcsönzéssel oldják meg a tankönyv ellátást. -- A Kazinczy Ferenc Általános iskolában évek óta lehet tankönyvet kölcsönözni, a gyerekek pedig vigyáznak rájuk -- tudtuk meg az intézmény könyvtárosától, Helmeczi Istvánnétól. -- Mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy a könyvre, amiből tanulnak, még több gyereknek is szüksége lesz. Persze, minden évben van egy-két használhatatlanná váló tankönyv, ezeket kiselejtezzük, de a szülőknek nem kell fizetniük érte. -- A Jókai Mór református Általános Iskolában most indul be a tankönyv-kölcsönzés, és mint ahogy az intézmény igazgatója, Sipos Kund Kötönyné elmondta: a használhatatlanná vált példányokat elvileg a szülőknek ki kellene fizetniük. – Mivel ingyen kapják meg a könyvet, valószínűleg nem tudunk ezért pénzt kérni, így a mi feladatunk ránevelni a gyerekeket arra, hogy vigyázzanak a kölcsönbe kapott könyvekre. - F: dec. 6.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Minden egyetemi könyvtárnak külön külső raktár? -- Miért?FEL

Skóciában az EUL nem egyedül küzdött helyhiánnyal. 2001 novemberében az Egyetemi és Kutatókönyvtárak Skót Szövetségét (Scottish Confederation of University and Research Libraries = SCURL) felkérték, hogy készítsen tanulmányt a skót egyetemi könyvtárak számára egy közös tároló- és dokumentumküldő szolgáltatásról. Ennek eredményeként 2004 januárjában a Skót Nemzeti Könyvtár berendezéseinek igénybevételével és munkatársainak segítségével indult a Skócia Közös Egyetemi Tárolója (Collaborative Academic Store for Scotland = CASS, link ) kísérleti szolgáltatás. A projektben hat egyetemi könyvtár és a Skót Királyi Zenei és Drámai Akadémia (Royal Scottish Academy of Music and Drama) vesz részt. A legtöbben a kevésbé használt folyóiratokat vitték át a közös tárolókönyvtárba, egy könyvtár bátorkodott az összes nyomtatott folyóiratot átvinni (beleértve a kurrens évfolyamot is), amelyhez elektronikusan hozzá tud férni. A letéti állományhoz valamennyi együttműködő könyvtár hozzáfér, a CASS katalógusa ingyenesen kereshető. Elvileg a tárolókönyvtárban lévő folyóiratokhoz azok a könyvtárak is hozzáférhetnek, amelyek nem vesznek részt a projektben. A gyakorlatban azonban a könyvtárak inkább a „saját” állományukat (az általuk küldött állományt) használják. A szolgáltatás nagyrészt kölcsönzés vagy fénymásolat formájában történik, az Arielt csak kevesen vették meg. A CASS egyelőre kísérleti projektként működik, de hosszú távra hozandó döntéseket vetít előre, mint pl. a duplumok kiszűrése, és a megmaradó (egyetlen) tulajdonos kiválasztása. Vannak olyan résztvevők is, akik inkább máshol próbálnak nagyobb méretű raktárat találni, és akkor nem folytatnák az együttműködést.

Régebbi hírforrás(ok): F: Lobban: ILL, a dying breed or a new brand? The experience of Edinburgh University. In: Interlending & Document Supply 2006/1. Referálva: TMT 2006/11-12., ref.: Viszocsek E.

20% van nyitva éjjel-nappal, 1/3 a szakképzet könyvtáros, 27% diák-segítő...FEL

A 3K 2005. évi 6. számában beszámolt az amerikai könyvtárak legújabb statisztikai adatairól: ennek keretében a felsőoktatási könyvtárak 2000. évi adatairól (49-51. lap). Most lehetőség nyílik összefoglalni néhány fontosabb adatot a 2004. évi helyzetről (link ). A közelmúltban hálóra került új adatok 3653 könyvtárról szólnak, közülük 1436 kevesebb, mint négyéves képzést folytat, így nem jogosult BA-, MA- vagy PhD-képzésre. A továbbiakban ezért inkább a fennmaradó, diplomát kiadó intézményeket szolgáló 2217 könyvtár adatait közöljük. Ezen belül igen erőteljes a piramis-hatás: a doktori képzést is folytató intézmények 597 könyvtára az összes in- és output adatban messze fölötte áll az MA-képzést nyújtóknak, míg azok a (csak) BA-nyújtóknak. A doktori képzést is nyújtó intézmények 597 könyvtárában 55 ezer dolgozó (átlag közel száz fő), az MA-képzést folytatók 918 könyvtárában 18,3 ezer fő (átlag közel (20 fő), míg a BA-képzést folytatók 668 könyvtárában 6,6 ezer (átlag tíz fő alatt). Állományukban: 924 millió könyv v. kötött folyóirat, 26,6 millió e-könyv(!), 1,1 milliárd mikro- és 87 millió AV-dokumentum, 13 millió időszaki kiadvány-példány előfizetése; 80,4 ezer teljes munkaidejű alkalmazot, közülük szakképzett könyvtáros vagy egyéb szakember egyharmad, egyéb segítő alkalmazott 39 és diák 27%. E könyvtárak 5,2 milliárd dollárból (átlag mintegy 900 e USD) gazdálkodtak: ebből a személyzeti költségek 48,4%-ot, míg a dokumentumbeszerzési ráfordítások csaknem 40%-ot (!) tettek ki. Időszaki kiadványokra költötték a gyarapítási keretből (2,04 milliárd USD) 1,32 milliárdot, könyvekre 0,584-et, míg a fennmaradó részt könyvtárközi kölcsönzésre és állományvédelemre. Az igénybevételt 174 millió dokumentum jellemzi, ezt egészíti ki 1 millió kereskedelmi dokumentumellátó vállalkozástól és 8,1 millió más könyvtáraktól könyvtárközi kölcsönzéssel és másolatszolgáltatásban beszerzett dokumentum. A 2217 könyvtár eközben csaknem 10 millió dokumentumot szolgáltatott partnerek rendelésére (közel fele-fel arányban eredeti és másolat). E könyvtárak köréből 20 tart nyitva a hét minden órájában (168 óra), további 50 120-167 óra között. A tipikus nyitvatartási idő három csoportban jelentkezik: 80-99 óra (876 könyvtár), 60-79 óra (736 könyvtár) és 100-119 óra (371 könyvtár). Következésképp a 60 óránál kevesebb nyitvatartással rendelkezők törpe kisebbséget jelentenek (összesen 164 könyvtár, - ebből 79 a főiskolai diplomát adó intézmény könyvtára). (SP) - F: dec. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elő a PhD-értekezésekkel! -- angol projektekFEL

Az EUL-ban elfogadott rend szerint a PhD-téziseket az Egyesült Királyságon belül lehet kölcsönözni, ha abból két példány van a könyvtárban, de a tengerentúlra egyelőre nem. Annak érdekében, hogy a tudományos anyagok ne a sötét raktárakban porosodjanak, elindították a Theses Alive! (Élő tézisek) projektet (link amelynek célja a tézisek elektronikus archívumának létrehozása. Az Edinburghi Egyetem irányításával kidolgozták az elektronikus tézisek adatbázis-kezelő rendszerét. A projekt 2004 végén fejeződött be, eredménye az Edinburghi Tudományos Kutatási Archívum (Edinburgh Research Archive = ERA, link lett, amely az Edinburghi Egyetemen megvédett disszertációk téziseit tartalmazza, és egyéb kutatási anyagokat. Az adatbázis folyamatosan épül, a korábban védett disszertációkat -- megrendelésre -- digitalizálni fogják. Nem biztos, hogy mindez közvetlen előnyt jelent a könyvtárközi kölcsönzés számára, de csökkentheti az elutasított kérések miatt érzett csalódást.

Régebbi hírforrás(ok): Lobban: ILL, a dying breed or a new brand? The experience of Edinburgh University. In: Interlending & Document Supply 2006/1. Referálva: TMT 2006/11-12., ref.: Viszocsek E.

Kontrollersors -- akár a könyvtárosé is lehetne...FEL

'Ma a controller a legtöbb vállalati terület szemében egy befelé forduló, számokkal és összefüggésekkel teli világából nehezen kizökkenthető embertípus, aki ráadásul minduntalan adatokat és információkat akar, rabolva az időt az érdemi munkavégzés elől. Mi történne, ha mindezek tetejébe a controller értéknövelt szolgáltatásaihoz további adatokat is kérne? Ez csak úgy lehetséges, ha a controller belső partnerei számára világossá teszi, hogy ők milyen előnyökre számíthatnak akkor, ha az aktuális elemzőmunka sikerrel befejeződik. Ez a haszonérvelés lényege: nem azt mondom, hogy 'szükségem volna tőled erre meg arra, mert másnak készítek egy elemzést', hanem azt, hogy 'csak ez az apróság hiányzik ahhoz, hogy ezt meg azt tudjam mondani neked, ami számodra ilyen előnnyel jár'.' - F: nov. 28.
-- A kontroller -- vagy könyvtáros -- szerepe a közösség szerint szürkévé vált. A korábban nyújtott szolgáltatás (és imázs) egyre kevéssé értelmezhető a megváltozott környezetben. A vállalati kontrolling (kb.: a tervek és a megvalósulás időarányos figyelése), akárcsak a könyvek rendezgetése és kínálata -- ahogyan a többség látja -- kevés izgalommal teli, inkább csak kipipálandó, unalmas tevékenység. Ellenben a gazdasági környezet vagy a belső vállalati történések előrejelzése -- vagy a könyvekből és egyéb hordozókból való információ egyénre szabott kínálata pedig felettébb kívánatos. Érdemes ezen igények alapján újragondolni és frissíteni a szakmai tevékenységeket.

Régebbi hírforrás(ok): MG; link

Iskolai számítógépes helyzet az EU-ban -- melyik helyiségben van a gép?FEL

Előzetes adatok az EU-országok iskolai számítógépes helyzetéről (Benchmarking access and use of ICT in European Schoools 2006). -- A 25 tagországban 100 tanulóra áélag 11,3 gép jut: ezen belül a régebbi 15 tagállamban 12,1, míg a 2004-ben felvett 10 újban 7,1 gép. Magyarország a 9,6 géppel nem áll rosszul a mezőnyben. Viszont ezek jelentős részben a számítógépes labor(ok)ban találhatók és használhatók, miközben a többség komoly mértékben a tantermekre és a bármilyen tantárgy számítógépes támogatására koncentrál. A tantermi számítógép-használat a 25 tagállamban az iskolák 61%-ára jellemző, míg nálunk csak 18,5% jelentett ilyen helyzetet (új tagállamok átlaga 29,5%, a15 régebbié pedig 68,2%). Az olyan iskolák aránya, ahol az iskolai könyvtárakban is rendelkezésre állnak gépek oktatási célra: 25 EU-tagállam átlaga 33%, nálunk 37% (egyezően az új tagállamok adataival). Vagyis az iskolai könyvtárak mindenütt Hamupipőke-szerepben várnak jobb sorsukra. (SP) - F: dec. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gazdag ajándék érkezett a minap az ibafai könyvtárbaFEL

A község könyvtára egy héten 20 órán át tart nyitva és teleházként is működik. A három teremből az egyik az interneté, ahová a pályázaton nyert négy számítógéphez a felnőttek, köztük a falu holland lakói is gyakran beülnek. A szélessávú interneten kalandozók többsége azonban mégiscsak a fiatalok és gyerekek köréből kerül ki. Az utóbbiak Tégény Béláné könyvtáros, óvodapedagógus segítségével mostanában már a karácsonyköszöntő műsorra készülnek, illetve díszeket készítenek. Az ibafaiak a Nagy Könyv pályázaton televíziót és DVD-t nyertek. Az immár 3364 kötetes könyvtár adomány révén is gyarapodott a közelmúltban. Tínusz János, Szigetvár egykori tanácselnöke, hajdani ibafai lakos mintegy 220 könyvet és egy zongorát ajándékozott a községnek. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

YouTube-riválison dolgoznak a tévétársaságokFEL

Ágazati értesülések szerint több nagy amerikai televíziós társaság, illetve ezek tulajdonosai érdekeltek egy YouTube-rivális portál létrehozásában, amely jövőre ölthet alakot. A cél a népszerűség meglovagolása. A Fox, a Viacom, a CBS, valamint az NBC Universal állítólag jelenleg is tárgyal egy videómegosztó portál beindításáról. A cél a platform népszerűségének kihasználása, amely a televíziós tartalmak révén is nem lenne túlságosan nehéz feladat, és ezek a társaságok természetesen az esetleges pereket is elkerülnék. A jövőbeni partnerek abban reménykednek, hogy életképes szolgáltatást indíthatnak útjára valamikor 2007-ben. - F: dec. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

2000 éves analóg számítógép!FEL

A szerkezetet, melyet a görögök a csillagászati ciklusok demonstrálására használtak, több mint 100 éve fedezték fel egy római hajó roncsában. Fejlett képalkotó technológiát alkalmazva egy angol--görög csapat kísérli meg rekonstruálni a töredékes szerkezetet. - F: nov. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Humán indexFEL

Letöltöttem a The Lisbon Council honlapjáról és elolvastam Peer Ederer tanulmányát az európai humántőke-indexről. A jeles intézmény célja igazán egyszerű: '…making Europe the most competitive and dynamic knowledge-based economy in the world, capapble of sustainable economic growth, with more and better jobs and greater social cohesion.' Vagyis: versenyképesség, tudás, dinamizmus, növekedés, fenntarthatóság, foglalkoztatás, társadalmi kohézió, mindezek így együtt. Ha valakinek ilyen nemes célja van, nem árt, ha van hozzá valamilyen mérési rendszere is, hogy tudja, hol tart és merre kell mennie. Ederer, a német Zeppelin Egyetem professzora munkatársaival ehhez járul hozzá a humántőke-indexszel. A tanulmány kétségtelenül érdekes és tanulságos olvasmány. A címben említett index lényegében két összetevőből képezhető. Egyrészt tudnunk kell, hogy egy országnak mekkora a szellemi (emberi-, tudás-) tőkéje, másrészt az sem mindegy, hogy mennyire tudja azt kihasználni. Van tehát az emberi tőke, a „Human Capital Endowment”, és van annak a kihasználása, jelezve, hogy a kettő nem ugyanaz, ami logikus is, egybevág a mindennapos tapasztalattal.

Hírforrás:
2006. december 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Bőgel György; link

Csapatépítés -- szegény települési könyvtár javára isFEL

Idén másodszor rendezi meg a Microsoft Magyarország a 'Company Day' elnevezésű céges csapatépítőjét, amely szervesen illeszkedik a vállalat Társadalmi Felelősségvállalási Programjába. Az idei csapatépítés keretében kilenc Nógrád és Heves megyei településen járt a Microsoft csapata, és főként olyan intézményekben, iskolákban, óvodákban, gyermekotthonokban, idősek számára kialakítandó közösségi központokban segítettek, amelyek kialakítására, fejlesztésére, szépítésére az önkormányzatnak nem volt megfelelő anyagi fedezete. Az egynapos rendezvény alatt megújult a csécsei Művelődési Otthon könyvtára, új polcrendszer, székek és asztalok, illetve több száz kötetnyi, a Microsoft munkatársai által összegyűjtött könyv került a megújult intézménybe. A könyvek könnyebb rendszerezését ezentúl egy ingyenesen biztosított Microsoft könyvtárprogram segíti. - F: dec. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Év honlapja 2006 díjazottakFEL

Az Internet Marketing Klub (IMK) és a Magyar Marketing Szövetség által az idén immár ötödik alkalommal közösen meghirdetett 'Év Honlapja 2006' pályázatra 186 érvényes nevezés érkezett. A szakmai zsűri 10 kategóriában ítélt oda díjakat. Négy honlapot pedig különdíjjal jutalmazott. Legtöbben a kereskedelem (30), a szolgáltatás (27) és a márkasite (27) kategóriákat választották. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Miért ideális a karácsony előtti elbocsátás?FEL

Az elbocsátás a legalapvetőbb vezetői feladatok közé tartozik, de sokan egyáltalán nem úgy kezelik. Számos kérdés fölmerül ilyenkor: hogyan és mikor tudja meg az alkalmazott, hogy a cég már nem tart igényt a munkájára, és hogyan hat az elbocsátás a jövőképére? Tanácsok. - F: dec. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

65 milliárdot költünk könyvreFEL

Magyarországon 13 400 cím jelent meg tavaly, a tankönyveket is beleértve. Ekkora tömegben komoly marketingre van szükség, de ezt az árakba nem lehet beépíteni. Ezért már biztos, hogy nem a kiadók fogják megvenni a Gerbaud-palotát -- élcelődött újságírók előtt Kocsis András Sándor, a Kossuth kiadó igazgatója a könyvkiadás helyzetét elemezve. Ezért nagyon komoly termékfejlesztésre van szükség, még ha ez szokatlanul is hangzik egy kiadóigazgató szájából -- tette hozzá Kocsis. Az átlagnál nagyobb nyereséggel kecsegtethet az egyedi készítésű könyvek kiadása: az Amor Librorum-sorozat darabonkénti 35 ezer forintos árából a kiadó 5 ezer forintot át tud utalni az Országos Széchényi Könyvtár javára, melyet régi kiadványok felújítására fordítanak. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

A népesedés dolgairól...FEL

'Folyamatosan fejlesztjük és töltjük fel anyaggal azt a honlapot, amely annak a civil mozgalomnak az internetes fóruma, amely a magyarság tragikus népesedési helyzetével való társadalmi foglalkozást és az abból való kilábalást tekinti elsődleges feladatának.' link - F: dec. 4.

Hírforrás:
2006. december 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Majoros István

Sörgyári Capriccio hangoskönyv formájábanFEL

Valamikor az autósok kedvéért találták ki, ma már fő ajándék az apróságoknak is - a Kultúrház vendége Kern András, aki a vadonatúj könyv egyik hangja. - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan változik a tömegközlekedési kedvezményrendszer? -- Szedjük össze!FEL

Szerdai ülésén foglalkozott a kormány a közlekedési kedvezményrendszer felülvizsgálatával, melyről a döntéseket a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be Kóka János. A gazdasági és közlekedési miniszter jelzése szerint az alább részletezett, sokakat érintő változások 2007. május 1-től lépnek életbe. - F: dec. 9.,
link
Táblázatos formában:
link

Régebbi hírforrás(ok): link

Artportál -- kortárs képzőművészet és általános kiállítási figyelmeztetőFEL

A link oldalon egyebek mellett hírek, képzőművészeti lexikon (a legteljesebb kortárs magyar vonatkozású!), folyóiratlista cikkekkel, könyvajánló és hírlevél-megrendelési lehetőség található. Az utóbbi heti rendszerességgel hívja fel a figyelmet az aktuális eseményekre.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Hogyan működik a gazdaság? -- Szakzsargon mindenkinekFEL

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mozart összes műve az internetenFEL

A Mozart születésének 250. évfordulóját ünneplő egész éves rendezvénysorozat érdekes bejelentéssel zárult: a mester összes művét, eredeti kottáit és iratait összefoglaló mű immár a világhálón is elérhető. A Nemzetközi Mozart Alapítvány ugyanis -- némi amerikai segítséggel -- külön oldalt indított az eredeti dokumentumok digitális változatával, amelyek immár szabadon hozzáférhetők link 165211733 . Böngészhetünk, keresgélhetünk a mintegy 24 ezer oldalnyi zenei anyagban, egyes szimfóniákat, áriákat, vagy akár mindössze egyetlen sort kiemelve. Az internetes gyűjtemény rögtön felkeltette a felhasználók érdeklődését, az oldal csak időszakosan elérhető. - F: dec. 12.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról