Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/1., 1. 3.

A PIM-hez kerül a DIA
Az OKM 2006-os összegzése a könyvtárakról -- teljesítményadatok nélkül
Racionalizálást is kiválthat a könyvtárakat érintő megszorítás -- FSZEK
A könyvtáros: információmenedzser
Könyvtári vezetői nyilatkozatok -- egy kis diskurzuselemzés
718.000 euró a Vajdaság központi könyvtárának
Legizgalmasabb téma: a Microsoft vagy a nyílt forráskód a nyerő?
Nyílt forráskódú térítésmentes integrált könyvtári rendszerek -- rövidesen magyarul is
Társalkodjon elektronikusan a könyvtárossal! -- A virtuális tájékoztatás eszköze
Hatékonyabb a kevesebb szabályozás! -- Pl. megtakarítás távmunkával
Romantikus irodalmi társkereső
Északi könyvtárak 6/2. -- Őshonos, kisebbségi autonóm etnikumok könyvtári ellátása -- Aland
Orange-Humanitas telefonos hangoskönyv akció
Mozgókönytárak egyhelyben
Online örökség -- 2006-ban
Internet vakoknak a D-Link segítségével
Környezetét 'felismerő'mobiltelefon a Nokiától
Mennyire károsak az egészségre a könyvtári portálok?
A Wikipedia Google-gyilkos keresőt fejleszt
Google: mit kerestünk 2006-ban? -- Nemzetközi és hazai adatok
A szabadkai siketek és nagyothallók karácsonyi pártajándéka
Az utolsó Harry Potter-könyv
Ingyenes adótörvénytár könyvelőknek
Remekül teljesítenek a magyar kutatók - Több pénz kellene
Türkmén falusi könyvtárak sorsa
Karácsonyi sláger volt a Korán
Fogyatékkal élők netezését támogató oldalakat díjaztak
Taroltak a múzeumok
Postai díjszabás jan. 1-től (pdf-ben)
E-társadalomtudomány Erdélyben
Erdélyi levelezőlisták adatbázisa
Mindent a szarról, gyerekeknek
Árfigyelő szolgáltatás segít az online rendelésben
Megjelent az első magyar nyelvű iLife könyv
Online energia-kalkulátor


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A PIM-hez kerül a DIAFEL

... A közlemény szerint a DIA szokásos éves ülésén Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára bejelentette, hogy a jövő évtől biztos alapokra kerül a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló 'digitalizált szöveggyűjtemény'finanszírozása. Az eddig pályázati úton befolyt pénzekből működtetett program ugyanis stabil költségvetési keretek közé, a Neumann János Digitális Könyvtár Kht.-tól a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz kerül. 'Ezzel a tárca megnyugtató módon biztosítja a felhasználási jogok megváltását, a további fejlesztés, a szövegek feldolgozásának lehetőségét'-- áll a dokumentumban. - F: dec. 20.

Hírforrás:
2007. január 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az OKM 2006-os összegzése a könyvtárakról -- teljesítményadatok nélkülFEL

A tárca támogatásának köszönhetően 123 ezerre nőtt a felhasználókhoz eljutó könyvtári dokumentumok száma, eddig fehér foltnak számító településekre jutott el magas színvonalú könyvtári szolgáltatás, négy év után újra megjelent a Nyilvános könyvtárak jegyzéke, és 1284 önkormányzat tudta gyarapítani a könyvtárai állományát 2006-ban. - F: dec. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Racionalizálást is kiválthat a könyvtárakat érintő megszorítás -- FSZEKFEL

Kulturális találkozóhellyé vált a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, ahová nemcsak diákok járnak: sokakat a gazdag újságkínálat, az újonnan megjelent könyvek vagy a finom kávé vonz ide. 'Manapság már nem az a könyvtár, amelyet a plafonig pakoltak könyvvel, ráadásul olyanokkal is, amelyeket évtizedek alatt senki nem kölcsönzött ki'-- mutatott rá a főigazgató. Fodor Péter jelezte: a jövő évben a megszorítások ellenére további bővülés és fejlesztés várható, mivel a könyvtár elsősorban energiatakarékossági intézkedésekkel és a rendelkezésre álló erőforrások racionalizálásával kívánja ellensúlyozni a várhatóan szűkösebb források hatását. A költségtakarékossági intézkedések közé tartozik, hogy a tagkönyvtárak ettől az évtől kezdve nem egyenként szerzik be új könyveiket, hanem az egységes állománygyarapítás keretében a megrendeléseket egységesen kezelik. - F: dec. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtáros: információmenedzserFEL

A szolgáltatások teljes átalakulása közepette egyre több a látogató a könyvtárakban, de egy részük már nem a hagyományos szolgáltatásokat keresi. A jó könyvtáros információmenedzserré képezi magát, és digitális írásra-olvasásra tanítja az érdeklődőket. -- A könyvtár már nemcsak könyvek-folyóiratok gyűjtésével foglalkozik, hanem teljesen új szolgáltatásokat nyújt a látogatóknak -- mondja Ramháb Mária, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár igazgatója. ... A megyei könyvtár mint központi egység fogja össze a kisebb települések könyvtárait. A nemzeti fejlesztési tervben, illetve a többcélú kistérségi társulások révén megfelelő források állnak rendelkezésre. Egy-egy kiskönyvtárra 1,3 millió forint normatíva jut: felújítják az épületet, leselejtezik a könyvállományt, és bekapcsolják az intézmény számítógépét a központi rendszerbe. A helyi igényeket messzemenően figyelembe vevő központi könyvbeszerzés is előnyökkel jár: a nagy tételben rendelt könyveket 30-35 százalékkal olcsóbban kaphatják meg a kis könyvtárak is. - F: dec. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári vezetői nyilatkozatok -- egy kis diskurzuselemzésFEL

Korlátozott belső szakmai nyilvánosság esetén tanulságos dolog olvasgatni könyvtárirányítói nyilatkozatokat -- pl. a napisajtóban. Ugyan ezek elég korlátozottan alkalmasak elemzésre, felhívják a figyelmet néhány trendre, érdekességre.
1. A megszorítások kezelése. Egyik megoldás, ha (a fenntartó arculatát védve vagy az érdekérvényesítés sikerességét kerülve) nem szólunk e kellemetlen tényekről. Az előrenézőbb megoldás, hogy a racionalizálás lehetőségeire helyeződik a hangsúly. Hiány azonban, hogy az idáig vezető út homályban marad. Öröm, hogy felmerül a közös dokumentum-beszerzés tematika. Azután tovább gondolkodhat az olvasó / adófizető: jó, hogy a megszorítás kikényszeríti a racionálisabb gazdálkodást. És mennyi közpénzt lehetett volna megtakarítani vagy átcsoportosítani, ha ugyanezen intézkedés, mondjuk, öt éve jutott volna a döntéshozók eszébe. A könyvtárösszevonás-tematika kimarad.
2. Érdekes észrevétel a NOL-ban, hogy több a könyvtárlátogató. Ez ugyanis egyszerűen ellentmond a tényeknek. Hogy újságírói fogás, vagy a nyilatkozó 'írói munkásságának' része -- a cikk alapján eldönthetetlen. (Fodor Péter általam ismert sajtónyilatkozatai már több mint egy éve utalnak az enyhe csökkenés tényére, Skaliczki Judit is a közelmúltban már így nyilatkozott, Ramháb Mária még nem. Miközben pl. a Katona József Megyei Könyvtár látogatási és kölcsönzési adatai legalábbis stagnálásról árulkodnak link )
3. Könyvtáros információmenedzserként. -- Izgalmas, a nyugati könyvtárak nyolcvanas évekbeli trendjeit követő irány. Tartalma sajnos nincs kifejtve, így aligha fogja észrevenni az olvasó, hogy a könyvtárban könyvtáros vagy információmenedzser szolgálja-e ki. A 'Mindennek utána lehet nézni (az interneten), (és a könyvtárakban pedig jellemzően van internet) enyhén sántító érv, hiszen az otthonokban arányaiban jobban van internet. A könyvtárosi internethasználati ismeretek szintjéről (mint potenciális segítői szakismeret) nem esik szó.
4. Központosított irányítás hatalmi motívumai tetten érhetők, amelyek az egyébként biztató irányok hatékonyságában bizonytalanítják el az olvasót / adófizetőt. Például, ha az egyébként hatékonyabb központosított beszerzés központosított igények mentén valósul meg, akkor ez azon túl, hogy paródiába fordulhat, drasztikusan ronthatja a hatékonyságot. Az OKM rendre ki is fejti az autoritás irányát: 'a tárca támogatásának köszönhetően', 'szolgáltató könyvtárak jóvoltából', 'NKA által biztosított támogatásnak köszönhetően'. A szóhasználat az urambátyám-viszony melegágyára utal.
5. Átpozícionálási kísérlet: általánosabb, kiterjesztettebb könyvtári szolgáltatás. -- Legyen; ráadásul van is rá kereslet. Azonban érdemes elmerengeni, hogy ez az irány nem az információszolgáltatás terén való drasztikus visszaszorulás (vö.: az internetes technológiák alkalmazásában való könyvtári elmaradás, illetve visszamaradt szolgáltatásmarketing-szemlélet) kompenzálása? Ha egyre kevesebbet keresnek a könyvtárban, akkor rendezzünk inkább kiállítást?
6. A használatlan könyvek és selejtezés tematikájának megjelenése általában is üdvözlendő! A lassan 15 éves 'karcsú menedzsment' koncepciója a könyvtárban is éreztetni kezdi hatását. Kiemelendő e téma erősödő kommunikálása is (nem csak az itteni cikkekben).
7. Horizontális kapcsolatok építése (egészségnevelés, Külügyminisztérium) szintén jó iránynak tűnik, ha a helyi szinten is sikerül a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatépítés. Teljesen igaz, hogy 'csak elkötelezett könyvtáros vagy pedagógus kell'. Örömteli tehát e szemlélet megjelenése. Kár, hogy tizenöt évet kellett rá várni. S hogy melyek a ma sürgető lépések, melyek elmulasztása miatt tizenöt év múlva révedünk vissza?
8. Ilyen mai nyugati trend például a használói tudás bevonása (a könyvtárosin túl), alias könyvtár 2.0, az információtechnológia interaktív alkalmazásai, vagy éppen a CRM-alkalmazások.

Régebbi hírforrás(ok): MG

718.000 euró a Vajdaság központi könyvtáránakFEL

2007-ben a vajdasági Újvidéken átadják a Szerb Matica új könyvtárépületét. Az építkezést a szerbiai Nemzeti Beruházási Tervből finanszírozzák. - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Legizgalmasabb téma: a Microsoft vagy a nyílt forráskód a nyerő?FEL

A Harvard Business School patinás üzleti iskola rendszeresen közreadja friss kutatásainak eredményeit ízelítőként a Harvard Business School's Working Knowledge heti hírlevélben. A lap szerkesztői jan. 2-án közzétették a közölt cikkek sikerlistáját link , melyen a címben szereplő vitte a pálmát. (Maga a téma természetesen kiterjeszthető, kiterjesztendő könyvtári irányba is: a könyvtárosok által rendezgetett vagy a használói érdeklődés által irányított információs rendszer-e a nyerő? És akkor ettől nem áll távol a könyvtár 2.0 vagy a lebegő állomány koncepciója sem, mely nyugati terjedését követően idehaza még felfedezés előtt áll. A HBS-WK sikerlistájának legfontosabb kulcsszavai: nyílt forráskód, innováció, hálózatok. Akinek füle van, hallja meg.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Nyílt forráskódú térítésmentes integrált könyvtári rendszerek -- rövidesen magyarul isFEL

Az amerikai Georgia államban 2005 óta valami nagyon nagy dolog van fejlődőben. 2006 novemberében megszületett az Evergreen 1.0, a Georgia Public Library Service (GPLS) jóvoltából, tudósít a Linux.com. Ez egy nyílt forráskódú integrált könyvtári rendszer (IKR - Integrated Library System, ILS), azaz a könyvtári munkafolyamat szinte minden lépése felügyelhető vele. - F: dec. 25., link A Koha, úgy mint a korábban emlegetett Evergreen, szintén egy nyitott forrású, ingyenes IKR. Szintén webalapú, jól szerelhető, flexibilis rendszer, ha nem is akkora hálózatok kiszolgálására tervezték, mint az Evergreen-t. Támogatja a szokásos könyvtári szabványokat (MARC, XML, Z39.50), és lehetővé tesz mindenféle extra kapcsolatokat (pl. Amazon). - F: jan. 2., link És egy komment-részlet: 'Ezért durran el az agyam, amikor a közgazdaságtant semmibe veszik a könyvtárakban, mert ne mondja nekem senki, hogy 2007-ben ennyi pénz kihajigálása az ablakon ésszerű és logikus döntés. Vagy, hogy a piacon található programok annyival jobbak, hogy megérje a sokszor milliós beruházást, amikor például a könyvvásárlást egyik sem tudja az ILS-ből [integrált könyvtári rendszerből] lekezelni. (Elméletileg mindegyik képes, de sem a Sunbooks, sem a Bookline, sem a Kello nem igazán partner benne.) Mellesleg ha már együttműködés…Szóval megnézhették volna az link Az az együttműködés,… ott iskolák fogtak össze.'- F: jan. 2., link

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Társalkodjon elektronikusan a könyvtárossal! -- A virtuális tájékoztatás eszközeFEL

Ha olvasószolgálati munkatársunk gép előtt ül, (egyetemi is online) itt azonnal kapcsolatba léphetsz velünk. A társalgást csak Te és a munkatársunk látja, a weboldal többi látogatója elől rejtve marad. -- olvasható az ELTE Egyetemi Könyvtár blog-oldalán. - F: 2006. dec.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatékonyabb a kevesebb szabályozás! -- Pl. megtakarítás távmunkávalFEL

A közszférában elsőre talán meglepőnek tűnhet a címbeli kijelentés. Pedig -- ha a külső garanciákat sikerül belülre helyezni -- megtakarítható a (költséges) külső szabályozás jelentős hányada, miközben ugrásszerűen megnövekszik a rugalmasság. Ami pedig a gyorsan változó környezetben felettébb hasznos. Egy előző lapszámunkban idézett cikkre -- Szem előtt legyen a dolgozó, vagy otthon a nappaliban?, link érdemes visszatérni. Azt írja: 'Ehhez [a távmunka terjedéséhez] leginkább arra lenne szükség, hogy a cégek túllépjenek a jelenlegi munkaidőcentrikus felfogáson, s helyette a feladatközpontú szemléletet helyezzék előtérbe. Eszerint nem az a lényeges, hogy a dolgozó kitöltse a munkaidejét, hanem hogy elvégezze azt, amivel megbízták. Ettől azonban sok munkaadó még idegenkedik. Többségük úgy gondolkodik, hogy kevésbé hatékony az az alkalmazott, akit nem lehet ellenőrizni. Bár a tapasztalatok ennek ellenkezőjéről árulkodnak, a legtöbb vezető gyanakvó, s vagy elzárkózik a lehetőségtől, vagy igyekszik megtalálni a módját, hogy a távmunkásokat 'pórázon'tartsa.'-- Ha a 'cég'kifejezést lecserélve könyvtárra tudunk gondolni, megláthatjuk, hogy a fent kívánt hatékonyság könyvtárvezetői szemléletváltás függvénye. Egyszerűbben fogalmazva: képes-e egy könyvtárvezető változatlan forrásból nagyobb eredményt kihozni a távmunka-végzés által -- ahogyan ezt pl. 1992-ben Kovács Emőke is ajánlotta telekunyhókkal kapcsolatban a Könyvtártudományi Szakkönyvtár által kiadott szemlében. A távmunkával -- no persze ügyesen szervezve -- növelhető a motiváció, csökkenthető a munkavégzés bruttó költsége, csökkenthető a belső munkaterület-igény. Amennyiben tehát lép a könyvtárvezető. A hatékony forrásfelhasználás tőle függ. Távmunka ügyében katt pl. ide: link , vagy link

Régebbi hírforrás(ok): MG

Romantikus irodalmi társkeresőFEL

A melbournei Victoria könyvtár egy igazi romantikus társkereső szolgáltatást is nyújt a klasszikusokat kedvelő olvasói számára. Az ismerkedni vágyó könyvtárlátogatóknak kedvenc könyvüket kell magukkal hozniuk, elősegítve ezáltal a beszélgetés kezdeményezését illetve az ismerkedést. Az azonos irodalmi ízléssel rendelkező pároknak 5 perc áll rendelkezésére, hogy gondolataikat megosszák egymással. A könyvtár egyik vezetője szerint a program elsődleges célja összehozni az irodalomkedvelőket. Az első ilyen találkozón 52 olvasó vett részt, amelyből 13 pár folytatja az ismerkedést, további találkozásokra is sort kerítve egymással. A kezdeményezés sikerén felbuzdulva 2007-ben további hasonló találkozókat is szervez a könyvtár. - F: dec. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Északi könyvtárak 6/2. -- Őshonos, kisebbségi autonóm etnikumok könyvtári ellátása -- AlandFEL

Aland (ejtsd: oland) szigete szinte teljes egészében svédek lakta balti-tengeri sziget, viszont finn fennhatóság alatt áll. Az autonómiának, s az erős regionális kulturális identitásnak itt már igen régi és hosszú hagyománya van. A könyvtári szolgáltatások szervezése is teljesen más szinten zajlik már tehát, mint a számiknál. Katrina a címe a leghíresebb, több mint 20 nyelvre lefordított alandi regénynek, s ezt a nevet kapta a szigeten működő helyi könyvtárak közös könyvtári adatbázisa is. Itt is ugyanazokkal a funkciókkal találkozunk, mint a varmlandi svéd régió esetében. Egységes online katalógus, tájékoztató-kölcsönzési rendszer a 26 helyhatóság közkönyvtárai számára, online kezelőfelülettel. S itt is egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus szolgáltatások (e-book kölcsönzés, online zenei szolgáltatások mp3 formátumban, hangoskönyvek és periodikák). Némi problémát e tekintetben csupán a svéd nyelvű szolgáltatások finn szerzői jogi háttere jelent, mely szigorúbb a svédnél, miközben a szolgáltatott dokumentumok jó része azonos a svéd könyvtárakból is elérhetőkkel. A hálózatot a sziget székhelyén Mariehamnban működő Városi Könyvtár koordinálja, mely egyben információs központja a sziget tudományos könyvtárainak is. E központi könyvtárnak külön regionális Alandica Gyűjteménye tartalmazza hordozójától függetlenül az összes regionális értékkel bíró dokumentumot. Weblapján megtalálhatjuk az Alandi írók jegyzékét éppúgy, mint a helyi néprajzi, kulturális szokások ábrázolását is. A múzeumi és levéltári partnerek bevonásával egy közös, a sziget teljes kulturális örökségét bemutató portál elkészítése jelenleg a fő cél. A sziget könyvtári hálózata pedig hidat képez a két ország könyvtári rendszere közt.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

Orange-Humanitas telefonos hangoskönyv akcióFEL

A Humanitas Multimedia kiadó és az Orange mobilszolgáltató együttműködésének köszönhetően mobilon is hallgathatók lesznek a kiadó audio-kiadványai. Jelenleg Panait Istrati, Andrei Pleşu és Gabriel Liiceanu művei hallgathatók telefonon. Ugyancsak ebben a hangtárban található öt gyermekmese és Pastorel Teodoreanu konyhaművészeti előadása. Az érdeklődők a 311-es szolgálati számon Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici valamint Radu Paraschivescu előadásában élvezhetik a műveket. A zolgáltatásért csak a waphasználat költségeit kell megtéríteni. A 311-es központi szám kapcsolási díja 0,5 dollár (plusz a forgalmi adó), a hívás díja pedig 0,15 dollár percenként (plusz a forgalmi adó). - Forrás: nov. 23., link -- Ugyancsak ebben a hangtárban található öt gyermekmese és Pastorel Teodoreanu konyhaművészeti előadása. A szolgáltatás különlegessége még, hogy neves román művészek előadását hallgathatják az érdeklődők. (Bákai Magolna)

Régebbi hírforrás(ok): link

Mozgókönytárak egyhelybenFEL

Mozgókönyvtári szolgáltatás indul januártól a rinyamenti kistérségben, amely nevével ellentétben nem a könyvtárak mobilizálását jelenti, pusztán arról van szó, hogy egy könyvtár -- jelen esetben a nagyatádi -- végzi a térségi könyvtárak szakmai munkáját. A programban 11 település vesz részt. -- A mozgókönyvtár elsősorban a községi könyvtárak dolgozóinak jelent majd könnyebbséget, hiszen a kölcsönzésen kívül minden más szakmai feladatot -- a katalogizálást, az állomány nyilvántartást, valamint az új könyvek beszerzését és szállítását -- a központi könyvtár végzi majd -- mondta Ormai István a Rinyamenti Többcélú Kistérségi Társulás elnöke. Mindezt, vagyis az új formát az állam finanszírozza, de az új szerkezeti rendszer a könyvbarátok, könyvtárlátogatók számára semmilyen változást nem jelent majd. - F: dec. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online örökség -- 2006-banFEL

.. Az év első napjaiban bemutattuk, hogy a brit városok öröksége felkerül a webre, hamar kiderült azonban, hogy a magyar audiovizuális örökséget és a román közkönyvtárakat is digitalizálják, bár az a folyamat még komoly gyerekbetegségekkel küzd. Az is kiderült, hogy az 1956-os Intézet netes tartalomközlése lett a legjobb európai médiatermék. Idén a legnagyobb webes óriás sem pihent: a Google előbb egy római villa megtalálásában segített, majd történelmi filmtárat indított, végül pedig lehetővé tette az elmúlt 200 év híreiben történő keresgélést. Bár kiderült, hogy az antik könyvek korát géntechnológiával is meg lehet határozni, mégis izgalmasabb volt az a hír, amely szerint az Utolsó Ítélet könyve is online böngészhető lett. Ez persze mind eltörpül a Smithsonian egyedülálló és hatalmas archívumának digitalizálása mellett. A fotók után bemutattuk a Leonardo-év kapcsán létrehozott honlapot, ahol egy csokorba gyűjtve szerepelnek a reneszánsz polihisztorral kapcsolatos rendezvények. Persze Mátyás király virtuális Corvinái sem feledtetik azt, hogy a sok egyes és nulla között néha jólesik konferencián megosztani másokkal az összegyűjtött információkat rendező elveket. Arról is beszámoltunk, hogy Peking is a virtuális valóság része lehet, ami szervesen kiegészítheti majd Afrika digitalizált örökségét is. Virtuálisan lett látogatható 2006-ra Tolkien városa, Machu Picchu, sőt még a zirci apátság is felkereshető az elektronikus múltban. Hol van már a sztereófényképek dicső kora! - F: dec. 29.

Hírforrás:
2007. január 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internet vakoknak a D-Link segítségévelFEL

Vakok és gyengénlátók számára is könnyedén használható számítógépet és Internet elérést adtak át tegnap Gyulán a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az új számítógép képernyő felolvasó programmal segíti a számítógépes és Internetes tartalom elérését, a vezeték nélküli Internet kapcsolatot pedig a D-Link által felajánlott nagyteljesítményű eszközök biztosítják a műemléki jellegű épületben. - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Környezetét 'felismerő'mobiltelefon a NokiátólFEL

A Nokia kutatói Helsinkiben egy olyan szoftvert mutattak be, mely képessé teszi mobiltelefonunkat, hogy környezetünk egyes tárgyait felismerje és azok képét információval egészítse ki. A kutatócsoport a MARA (Mobile Augmented Reality Applications, Mobil Felerősített Valóság Alkalmazások) platformot egy globális helymeghatározó rendszerrel, egy gyorsulásmérővel és iránytűvel felszerelt Nokia 6680 készüléken demonstrálta. A kereskedelmi forgalomban nem kapható prototípus éttermeket, hotelokat és nevezetes épületeket tudott azonosítani, és képernyőjén a 'bemért'objektumokhoz kapcsolódó alapinformációkat, illetve weblinkeket jelenített meg. A rendszer segítségével mobiltelefonnal rendelkező ismerőseink tartózkodási helye is megállapítható -- adott róla hírt az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele a Technology Review nyomán. - F: dec. 24.


Mennyire károsak az egészségre a könyvtári portálok?FEL

Mouse Rage Syndrome; ezzel az új betegséggel kell szembenéznie az orvostudománynak. Ennek kiváltó oka pedig a világhálón fellelhető számtalan rosszul megtervezett weboldal. Brit kutatók szerint károsak lehetnek az emberek egészségére a nem szakszerűen elkészített site-ok, ugyanis az efféle oldalak sokszor még a legtürelmesebb internetezőket is kihozzák a sodrukból. Heves szívdobogás, izzadás, izomrángás, magas vérnyomás és dühkitörések lehetnek a tünetei az úgynevezett Mouse Rage szindrómának. Ennek okai kézenfekvőek; ha az internetező lassan betöltődő, átláthatatlan, rikító színekkel tarkított, felugró ablakoktól hemzsegő weboldalra téved, akkor az hatással lehet lelki állapotára, és nyugtalanná, idegessé válik. Némelyek ilyenkor csupán izzadni kezdenek, azonban mások erőteljes ütéseket sújtanak a billentyűzetre vagy az egérre. Legalábbis a brit Social Issues Research Center [SIRC] által közzétett tanulmány ezt igazolja. - F: dec. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Wikipedia Google-gyilkos keresőt fejlesztFEL

A The Times brit napilap hírül adta, hogy Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója egy nyílt forráskódú kereső kifejlesztésébe kezdett, amely konkurenciát teremtene a piacvezető Google-nak. A projektet az Amazon online könyvkereskedő is több millió dollárral támogatta, s előreláthatólag már a jövő év első negyedében elkészülnek a Wikiasarival. A kereső neve pontosan két szóból tevődik össze, a hawai eredetű 'wiki', valamint a japán 'asari'szavakból, melyek jelentése gyorsan, illetve kutatni. A munkálatok az online lexikon atyja cégének égisze alatt folynak, elkészülése után pedig a kereső üzemeltetését reklámokból finanszíroznák. - F: dec. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google: mit kerestünk 2006-ban? -- Nemzetközi és hazai adatokFEL

A Google elkészítette az idei év leggyakoribb kereséseinek toplistáját, amelyből kiderül, hogy az internetezőket leginkább a hírességek, valamint a közösségi oldalak érdekelték leginkább. Egy most közzétett részletes összefoglalóban több területet találunk, amelyek egyrészt az általános célú keresési célpontokat, illetve a meghatározott kérdésekre választ kereső felhasználók preferált témáit rendezik sorrendbe. Nem nagy meglepetés, hogy többnyire amerikai személyek és hírek vezetik a listákat, de a terület, a szakma szempontjából itt is bőven találunk érdekességeket. A Google.com oldalán két közösségi oldal, a Bebo és a MySpace található a dobogón, kiegészülve a világbajnoksággal, amely a nagy felhajtásnak köszönheti előkelő pozícióját. Alattuk az amerikaiak által szintén jól ismert oldalak sorakoznak, úgy mint Metacafe, Wikipedia, vagy a Mininova, amely egyben a leggyakoribb torrent oldalnak bizonyult. - F: dec. 20., link Google - 2006-os magyar kedvencek -- A nemzetközi toplista mellett a hazai felhasználók körében legdinamikusabban terjedő kifejezések rangsorát is elkészítette a keresőcég, ám az itthoni összesített adatokat nem ismerhetjük meg. A Google Zeitgeist oldalán számos egyéb ország mellett a hazánkban leggyorsabb ütemben teret hódító kifejezések listáját is szemügyre vehetjük a legfrissebb novemberi összegzés mellett. Az ünnepek közeledtével egyre inkább előtérbe kerülnek a karácsonnyal kapcsolatos keresések, de a legnépszerűbbek között televíziós sorozatok, hírességek, közösségi oldalak és különböző szoftverek is helyet kaptak. - F: dec. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A szabadkai siketek és nagyothallók karácsonyi pártajándékaFEL

A szerbiai Demokrata Párt női fóruma számítógépet ajándékozott a Sikerek és Nagyothallók Szervezetének. Az adományozók nagy figyelmet fordítanak a rászorultak felkarolására. - F: dec. 29

Régebbi hírforrás(ok): link

Az utolsó Harry Potter-könyvFEL

Nyilvánosságra hozták a hetedik, befejezésnek szánt mese címét: Harry Potter and the Deathly Hallows. A sorozat eddigi köteteit 63 nyelvre fordították le, és világszerte 300 millió példányt adtak el belőlük. - F: dec. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes adótörvénytár könyvelőknekFEL

Kétszer 600 oldalas adó- és járuléktörvényeket, illetve rendeleteket tartalmazó jogszabály gyűjteményt jelentet meg az Opten Kft. és a Világgazdaság. A kiadványt ingyen kapja meg valamennyi bejegyzett könyvelő és könyvvizsgáló, valamint a a 3000 legnagyobb magyar cég. F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Remekül teljesítenek a magyar kutatók - Több pénz kelleneFEL

A magyar kutatók az Európai Unió tíz új tagországa között változatlanul az első helyen állnak, ami a tudományos publikációk számát illeti -- mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az idei év eredményeit összegezve az MTI-nek. 'A legjobb tudományos lapokban, mint például a Nature-ben és a Science-ben megjelent dolgozatok számát tekintve az Európai Unió középmezőnyébe tartozunk. Változatlanul néhány terület, mindenekelőtt az idegtudomány és az elméleti fizika szerepel kiemelkedően'-- mondta az MTA elnöke. - F: dec. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Türkmén falusi könyvtárak sorsaFEL

A vidéki könyvtárakat azért számolták fel, mert a diktátor szerint a falusiak úgysem olvasnak. Ugyanakkor nem tudott olyat kitalálni, amelyet szeretett népe meg ne valósított volna. A főváros dísze a központban álló 50 m-es szökőkút, amelynek a tetején az elnökről mintázott 10 méteres aranyozott szobor forog talapzatán. - F: dec. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Karácsonyi sláger volt a KoránFEL

Közel ötezer példányt adtak el a Korán új dán fordításából egy hónap alatt. Ellen Wulff filológus fordítása ezzel a dán könyvpiac eladási toplistájának második helyére repítette az iszlám hívek szent könyvét a karácsony előtti megélénkült forgalomban a nem szépirodalmi művek kategóriájában. Az egyik odensei könyvesbolt igazgatója szerint a legtöbb példányt a szokatlan karácsonyi ajándékokat kereső vásárlók vitték el. (The Copenhagen Post) - F: dec. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fogyatékkal élők netezését támogató oldalakat díjaztakFEL

Az Akció az emberért kezdeményezés és a Digitális Esélyek Alapítvány nevű német szervezet összesen 19 portált tüntetett ki a BIENE 2006-díj arany, ezüst és bronz fokozatával. A BIENE 2006-díj aranyfokozatát kapta a Pfizer gyógyszeripari vállalat, az osztrák kancellária, a HELP Österreich és a Barmer cég oldala. Ezüstfokozatú lismerésben részesült a Bundesrat, vagyis a német szövetségi tanács, a hamburgi Stadthaushotel, a Thüringiai Aufbaubank, az AIDS-nek ne adj esélyt nevű szervezet portálja. Bronzfokozattal tüntették ki a DSL Bank, a Rajna-Ruhr Közlekedési Szövetség, a német egészségügyi kártya-program és a holokauszt történetét bemutató oldalakat. - F: dec. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Taroltak a múzeumokFEL

A Szépművészeti Múzeum látogatottsága 60, a Magyar Nemzeti Múzeumé és a Szentendrei Skanzené 21-21 százalékkal növekedett 2006-ban -- olvasható az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közleményében. A szaktárca közleménye szerint az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények szakmai megújítását célzó támogatás 300 millió forintos keretére 2006-ban 20 önkormányzat nyújtott be pályázatot, és közülük 18 pályázó kapott támogatást. - F: dec. 28.

Hírforrás:
2007. január 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Postai díjszabás jan. 1-től (pdf-ben)FEL

Levelek, csomagok belfölre, külföldre: link További táblázatok: link


E-társadalomtudomány ErdélybenFEL

Antropológiai tárgyú könyvekkel bővült az Adatbank.ro kínálata. A csíkszeredai
Kulturális Antropológiai Munkacsoport társadalomkutatóinak tanulmánykötetei
olvashatók az erdélyi elektronikus könyvtárban. A KAM -- Regionális és
Antropológiai Kutatások Központja Csíkszeredában működik
(link 1980 óta végeznek közösen társadalomkutatói munkát,
bejegyzésükre csak 1990-ben kerülhetett sor. Az Intézet kiemelten fontosnak
tartja a székelyföldi régió kutatását, valamint a romániai magyar társadalmi
nyilvánosság, intézményrendszer elemzését. Alkalmazott módszereik: kulturális
antropológia, társadalomtörténet, szociológiai elemzések. - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Erdélyi levelezőlisták adatbázisaFEL

Elérhetőségekkel, kereshető kulcsszavas rendszerrel szerepel az Adatbank.ro honlapján 52 erdélyi magyar levelezőlista. Közöttük szakmai, csángó, diák és más közösségek szerepelnek. - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mindent a szarról, gyerekeknekFEL

A magyarul frissen megjelent svéd Kakikönyv borítóján szaró macskát, madarat, és gubbasztó fiatalembert látunk, hátulján borjút, illetve egy középiskolai magyartanárnőt, amint trónol. Az illusztrációkban gazdag képeskönyv első oldalán a svéd nemzeti enciklopédia kakidefiníciója olvasható, illusztrációként piszkok, hurkák, bogyók, maszatok és tekercsek helyezik képbe az olvasót. - F: dec. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Árfigyelő szolgáltatás segít az online rendelésbenFEL

Új, árfigyelő szolgáltatást vezetett be az internetezők számára a Depo.hu online piactér, amelynek segítségével ki-ki egyénileg határozhatja meg, hogy milyen ár esetén lenne hajlandó megvásárolni a kiválasztott terméket. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megjelent az első magyar nyelvű iLife könyvFEL

Az Apple magyarországi képviseletének támogatásával, a Perfact Kiadó gondozásában megjelent Ferenczy Gábor iLife című könyve, mely az Apple digitális életstílus programját és annak használatát elsőként mutatja be magyar nyelven. - F: ec. 23.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Online energia-kalkulátorFEL

A háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó cégek által alapított CECED Egyesülés internetes energiakalkulátorával (amely a link címen érhető el) kiszámolható, hogy az egyes típusú és korú hűtőszekrények lecserélésével körülbelül mennyi pénzt lehet megspórolni éves szinten. - F: dec. 28.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról