Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/3., 1. 17.

'...több bizalomra lenne szükség' -- Interjú Zentai Péter Lászlóval
Kulturális struktúra átszervezése: OPKM, OIK -- még gondolkodnak
A világhírű műszaki könyvgyűjtemény szlovák nyelvű Agricolával gazdagodott
Románia kulturális hozománya
Romániai közkönyvtárak -- ráfordítás és a használók számai
Skandináv könyvtárak 7/2. -- Az olvasáskultúra fejlesztése
Forradalmi reformterv a norvég könyvtári rendszerben 2014-ig
Leáldozóban a mozgóképkölcsönzés
Gagyizás vagy értékteremtés? -- jegyzet a hangoskönyv-kiadásról
A gyermekkönyvtár, mint kiváló lehetőség a szabadidő eltöltésére
Akadálymentes e-pont a Budapesti Művelődési Központban
Módosítják a tankönyvpiaci jogszabályokat
A könyv csak év végén fogy -- Nem számít luxusnak, de a korábbinál kevesebbet vesznek
Kartográfiai gyöngyszemek
Muzikális szófiai magyar könyvtár
Könyvtárfejlesztési terv az osztrák koalíciós kormány programjában
Ohioi elemzés a közkönyvtárakra fordított pénz megtérüléséről
Katalán Nemzeti Könyvtár kincsei a Google adatbázisában
Márkaépítés (branding) és tudatos szürkeállomány-fejlesztés az MTV-ben
Hatalmas hasznot húz a brit gazdaság a bevándorlásból
Szakdolgozat a blogokról
A városi könyvtárak kátharmadában nincs integrált könyvtári rendszer?
Európai Bizottság: támogatni kell a nyílt forráskódot
Épül a debreceni könyvtár
Eszméletlen DVD-ROM -- A PIM Eszmélet multimédiás kiadványa Ezüst Nagydíjat kapott
A Wikipedia segítségével okosabb gépek készülhetnek
A következő 50 év tudománya -- Kvantumszámítógépek és beszélgető keresőprogramok
Hogyan interneteznek a Déli-sarkon? -- Szélessáv a mínuszokban
Eredeti napilap születésem napjáról
Webkereső időseknek
Évforduló -- British Museum és Library
Kovács-Ördög Éva
Új európai kutatási portál


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

'...több bizalomra lenne szükség' -- Interjú Zentai Péter LászlóvalFEL

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2006. szeptemberében fogalmazta meg A Márai-programot (teljes nevén A magyar irodalom és a minőségi magyar könyvkiadás támogatásának Márai-programja), melyben öt fő pontban foglalta össze, miben vár a magyarországi könyvpiaci termelés 92%-át adó könyvkiadókból álló szervezet támogatást vagy kéri a jelenlegi támogatási struktúra megváltoztatását az államtól. -- A programban részt vevő köteteket a tervek szerint egy olyan bizottság válogatná össze, mely a támogatást nyújtó állam (minisztérium) képviselőiből, az írók, a könyvtárosok, a könyvszakma, valamint az MTA és a METESZ delegáltjaiból állna, mely figyelembe venné a megcélzott könyvtárak profilját, gyűjtőkörét, és feladatait. - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kulturális struktúra átszervezése: OPKM, OIK -- még gondolkodnakFEL

Nem állt fel az előírt Kulturális Hatóság és Kulturális Háttérintézmény. Legalábbis az eredetileg tervezett elnevezéssel és módon. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), Nemzeti Filmiroda és a lapnyilvántartás összevonásával létrejött ugyan egy kulturális hatóság. Ám nem új intézményként, hanem a KÖH kebelén belül. Ezt is komoly eredményként könyveli el a leköszönő miniszteri biztos Farkas Katalin, hiszen az új hivatal felállítása jelentős pluszkiadást jelentett volna. Kulturális Háttérintézmény néven sem jön létre új szervezet, a Magyar Művelődési Intézet és a Képzőművészeti Lektorátus olvadt össze csupán, a Hagyományok Háza megőrizte önállóságát, és a KÖH is megtartotta szakmai bázisát. Az eredeti tervezet ez utóbbit is a Kulturális Háttérintézménybe tette volna át. Az biztos, hogy az Országos Széchenyi Könyvtárba nem olvad be a Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) és az Országos Idegennyelvű Könyvtár. Ám a két kisebb könyvtár integrálásáról nem mondott le a kormány. Ennek módját keresi a tárca -- hansúlyozta Farkas Katalin. Szóba jöttek egyes felsőoktatási intézmények, mint az ELTE könyvtára is, a megoldás határideje március 31. Az OPKM könyvtára már kiköltözött az Oktatási és Kulturális Minisztérium alagsorából és a múzeum épületébe került, az intézmény honlapja szerint egy hónap múlva meg is nyílik a Könyves Kálmán körúton a könyvtár. A múzeum és a szakkönyvtár összeköltözését az OPKM egyébként melegen üdvözölte. - F: jan. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

A világhírű műszaki könyvgyűjtemény szlovák nyelvű Agricolával gazdagodottFEL

A bányászatról és kohászatról írt könyvre még ma is sokszor hivatkoznak a tudósok. A művet a szlovákkal együtt 13 nyelvre fordították le. A Miskolci Egyetem Selmeci könyvtárában mindegyikből őriznek egy példányt. Itt, ebben a könyvtárban olyan gyönyörű tankönyvek találhatók, amelyeket még Galileo Galilei, Newton, Bernulli, Boyl, Mariotti írt és ebbe a sorba tartozik Georgius Agricola nemzetközileg is nagyon megbecsült és híres tankönyve. - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Románia kulturális hozományaFEL

Az integrációs szilveszter után Románia rögtön az Európai Unió kulturális életének kellős közepébe startol egy nagyszabású rendezvénysorozattal, amelynek Nagyszeben ad otthont, de az ország ezen kívül is ezer szállal kötődik az Uniós kulturális térséghez. - F: jan. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Romániai közkönyvtárak -- ráfordítás és a használók számaiFEL

A romániai közkönyvtárakban fejenként átlagosan 4,1 lejt (1 lej = 75Ft) fordítottak dokumentum-beszerzésre központi költségvetésből 2005-ben -- derül ki a romániai könyvtárosok és közkönyvtárak egyesületének (ANBPR) statisztikai szakbizottsága összesítéséből. A megyei könyvtárak esetében valamivel nagyobb ez az összeg az átlagnál: 6 lej, míg városi és községi könyvtárak esetén csak 3,5 lej jutott egy lakosra. Az összesítésből az is kiderül, hogy 2005-ben a közkönyvtárakban egy lakosra átlagosan 0,03 új dokumentum jut. Természetesen, ebben az esetben is a megyei könyvtárak vezetnek -- 0,04 dokumentum/lakos --, míg a városi és községi könyvtárak esetén 0,02 beszerzett dokumentum jut lakosonként. A saját és más bevételi forrásból beszerzett dokumentumok esetén az egy lakosra jutó költség valamennyire egységes: 0,2 lej megyei és városi könyvtárak esetén, községi könyvtárak esetén 0,1 lej. Az állomány megújulására, forgására vonatkozó adatokat is közöl az összeállítás, amely átlagosan a romániai közkönyvtárak esetén: 55,97 év, megyei könyvtárak esetén jobb az átlagnál: 44,49 év, községi könyvtárak esetén közelíti az átlagot: 59,54 év, városi könyvtárak esetén pedig a leghosszabb: 81,62 év. Az összesítésben a felhasználók száma soknak tűnhet: 16,82% (18,30% megyei könyvtárak esetén, 22,43% városi könyvtárak esetén, 13,77% községi könyvtárak esetén), a felmérési módszertan szerint azonban 5 évre számít valaki beiratkozott felhasználónak, ezen belül pedig nyilvántartják az aktív felhasználókat, akik az adott évben használják a könyvtár szolgáltatásait. (Bákai Magdolna, Gyergyószentmiklós)


Skandináv könyvtárak 7/2. -- Az olvasáskultúra fejlesztéseFEL

Az idősebb korosztályokat megcélzó kortárs prózairodalmi kampányt tekintve: -- A Dán Rádió kettes csatornája (P2) és az Alfabet irodalmi magazin 1999-ben alapította meg 'P2 Nobel' néven a leghallgatottabb kortárs prózai mű elismeréséül szolgáló díjat. Ennek kapcsán a kortárs irodalom megismerésére országszerte könyves klubok létesültek a helyi könyvtárakban. A hónap könyve kapcsán folytatott eszmecserék közül a rádió havonta rögzít és sugároz egyet-egyet (földrajzi egyensúlyt képezve az egyes régiók főbb könyvtáraiból). A rádió komoly marketing segítséget is nyújt poszterekkel s egyéb népszerűsítő anyagokkal a résztvevő könyvtárak számára. Az Alfabet folyóirat pedig írásban is közli az adott hónap vitájának érdekességeit és következtetéseit. A díj odaítéléséről 2006 tavaszán a vitán részt vett olvasók közül kikerült 8 tagú zsűri döntött. A záróvitát, a szavazást és az indoklást is élő rádióközvetítés segítségével lehetett figyelemmel kísérni. Az irodalomnépszerűsítő társadalmi akció szeptembertől is folytatódott immáron még több könyvtár és olvasó aktív részvételével. Norvégiában a brit területről kiindult, s nálunk is (A Nagy Könyv) néven futott játékot adaptálják, ám kifejezetten a gyermek-ifjúsági korosztály számára. A hangsúly pedig a művek által kiváltott élmények motivációján, erősségén, minőségén és változatosságán lesz. 24 kiválasztott olvasó állít össze idén tavaszra egy adatbázist az izgalmas, a szomorú, a meglepő és a fantasztikus művek kategóriáiban. Ezután indul majd a médiában és a könyvtárakban az országos játék. Norvégiában stratégiai kérdésként kezelik a színvonalas irodalom bekerülését a könyvtári rendszerbe. Az állam évente 1000 példány új szépirodalom beszerzését biztosítja a közkönyvtárak számára. Ezt kiegészíti a kultúraterjesztés iskolai támogatási programja is. A helyi iskolák és közkönyvtárak rendszeres olvasásnépszerűsítő programokat, beszélgetéseket szerveznek. Ezek során a gyermekek a kultúra és a humán tudományok változatos szeleteivel ismerkedhetnek meg kötetlen élményszerű dialógusok során irodalmárok, filozófusok, könyvtárosok s egyéb kulturális szakmák művelőinek társaságában. Mindezek mellett az új kulturális és könyvári stratégiák elkészítésénél fontos szerepet kap az új irodalomnépszerűsítő kommunikációs formák megtalálása. Újabb és újabb partnerek és megjelenési formák bevonása válik itt is szükségessé. A kölcsönzési statisztikák mindenesetre szolid, de tartós növekedést mutatnak. Így a szívós helyi népszerűsítő tevékenység útja az eddigi nagy országos kampányok hiányában sem eredménytelen. Kapcsolódó linkek: norvég állami irodalomnépszerűsító program: link (angol / norvég), Filosofi i skolen (Filozófia az iskolában): link (angol / norvég), Gi rom for lesing!: Strategi for stimulering av leselyst og leseferdighet 2003-2007. (Adj helyet az olvasásnak- négyéves olvasásfejlesztési stratégia) link (angol / norvég), ABM-utvikling (A Norvég Közgyűjteményi Hatóság közkönyvtári statisztikái) link Hozzászólási lehetőség: link


Forradalmi reformterv a norvég könyvtári rendszerben 2014-igFEL

A norvég könyvtári rendszer megreformálásáról szóló 2014-ig terjedő stratégiai terv világos prioritásokat határoz meg. A közszféra állami szervei felé kinyilvánítja, hogy a könyvtárak nemzeti hálózati rendszerjellegüknél, s közösségi tudástár létükből adódóan a közvagyon lényeges erőforrását alkotják. A fejlesztés kiemelt állami, közösségi ügy, stratégiai politikai, gazdasági és társadalmi következményekkel. Három területen kívánnak komolyan előrelépni: 1. A hálózatos könyvtári szolgáltatások fejlesztése. Az elaprózott, nem megfelelő szakmai színvonallal bíró helyi kistérségi közkönyvtárak halmazát hálózatba szerveznék át. Az állampolgárokhoz közeli szolgáltatási pontok megmaradnak az eddigi önálló könyvtárak helyén. 2. A hálózatosodással összefüggő szervezeti reform. A szervezeti menedzselés azonban nagyobb, életképesebb térségi keretek közt zajlik majd, a szolgáltatás minőségének ugrásszerű javulását eredményezve felhasználói irányban. A reform nemcsak a közkönyvtárakra koncentrál. Az iskolai és tudományos könyvtárak erőforrásainak egységesítését is szorgalmazza velük együtt az adott regionális kistérségi környezetben megfogalmazódó, a helyi közösség által támasztott feladatok teljesítéséhez. 3. A könyvtárosi szakértelem és az azt megalapozó tudományos kutatás. A könyvtárosok szakmai megújulásával, s új szakemberek bevonásával új nemzeti szintű professzionális szolgáltatói hálózat (nationwide library) jön létre. Így jobb eséllyel lesznek képesek megfelelni a helyi közösségek s a gyors információs társadalmi-technológiai fejlődés támasztotta kihívásoknak. Az együttműködés szüksége, az országosan azonos szakmai alapelvek teszik lehetővé a gyors reagálást a felmerülő felhasználói igényekre. Az egész nemzetet átfogó könyvtári rendszernek összességében s építőkockáiban is egyszerre kell jelen lenni a helyi lakóhelyi közösségek életében, az Internet világában, valamint az oktatás és kutatás területén. A fő cél: egy új, igen felhasználóbarát országos könyvtári szolgáltatói rendszer létrejötte. Ellenkező esetben -- mint a stratégia alkotói figyelmeztetnek -- az egész szektor stagnálásra és lemaradásra ítéltetett. A norvég kormány évente 350 millió norvég koronával támogatja a 2008-2014 közti időszakra szóló stratégiai feladatok végrehajtását. (ref.: Németh Márton)

Régebbi hírforrás(ok): Signy Irene Karlsen: A Library Revolution In: SPLQ 2006/4., link , a reformstratégia első (általános) részének angol fordítása: link

Leáldozóban a mozgóképkölcsönzésFEL

Több video- és DVD-kölcsönző zárt be az utóbbi időben Szegeden is, az internetről ugyanis szinte bármilyen film letölthető. Aki talpon akar maradni, fejlesztenie kell a szolgáltatásait. Az egyik szegedi kölcsönzőben netes rendelés után futárok szállítják ki ingyen az esti szórakozást, a másik helyen kávézás közben éjjel-nappal hozzájutunk a legújabb filmekhez. - F: jan. 10., link -- Ebből a könyvtárak is meríthetnek ötletet. Például, ahol fiókkönyvtárat zárnak be, azt lehetne pótolni éjjeli-nappali könyvfutárral. (KÖÉ)

Régebbi hírforrás(ok): link

Gagyizás vagy értékteremtés? -- jegyzet a hangoskönyv-kiadásrólFEL

A hangoskönyv-kiadásnak azonban még nincs igazi kultúrája, még nem igazán működik: ehhez több kell a monoton olvasásnál, több kell egy neves szerzőnél, több kell a zajos és/vagy tompa hangnál. Ha bármelyik elem olyan jó tud lenni, hogy azt a művet magunkban olvasva egy kicsit is hiányoljuk, talán jó úton járunk. Valószínűnek tartom, hogy egy új audio-műnem születésének idejét éljük, melynek születése azonban egyelőre bizonytalan: vagy megtörténik, vagy nem. Mindenesetre szép és izgalmas feladat rátalálni arra a hazai ízre, arra a sajátos, nálunk működő jellegzetességre, amitől a magyar hallgató számára is fogyaszthatóvá válnak a hangoskönyvek. Persze mások, máshol is megpróbálkoztak már mindenfélével. Hogy nálunk mi a helyes megoldás, az csak akkor derül ki, ha tovább keressük a titkos receptet. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

A gyermekkönyvtár, mint kiváló lehetőség a szabadidő eltöltéséreFEL

A 'nem-olvasók' társadalmának rémképe mára nem az oly távoli jövőben keresendő, hanem –- a felmérések alapján –- itt kopog az ajtón. A családok szociális helyzetének körülbelüli ismerete is elegendő annak a konklúziónak levonásához, hogy e veszély elhárításának kézenfekvően kínálkozó eszközei a gyerekkönyvtárak (illetve a könyvtárak gyermekrészlegei) lehetnek. A Mosoly utcai könyvtár ihlette szakdolgozat pozitív példája annak, hogy értő és elhivatott hozzáállás mellett milyen eredményeket lehet saját közegünkön belül elérni. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Akadálymentes e-pont a Budapesti Művelődési KözpontbanFEL

Kommunikációs akadálymentesítést végeztek a Budapesti Művelődési Központban. Az évad kezdete óta könnyebbé vált az épületen belüli közlekedés és tájékozódás a nagyothallók, a mozgásukban korlátozottak, a látássérültek és az értelmi fogyatékosok számára. A földszinti információs szolgálatnál a hallássérült látogatók mobil hangvevőkészülékeket igényelhetnek a BMK rendezvényeire és tanfolyamaira, illetve az információs szolgáltatások igénybevételére. A művelődési központ azokra is gondolt, akik számára a világháló használata, vagy az internethez jutás is akadályokba ütközik: a mozgás- és látássérültek számára ingyenesen használható közösségi internet-elérési pontot biztosítottak, mely szerdánként 10 és15 óra között vehető térítésmentesen igénybe. Az akadálymentes e-pont kerekesszékkel is megközelíthető, valamint JAWS képernyő-felolvasó szoftverrel van ellátva. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Módosítják a tankönyvpiaci jogszabályokatFEL

Az Állami Számvevőszék ajánlásainak megfelelően az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kezdeményezte a tankönyvpiacról szóló törvény, illetve a tankönyvekkel kapcsolatos bizonyos rendeletek módosítását. 'A tartós tartalmú és kivitelű tankönyvek térnyerésétől, a használt tankönyvek újrahasznosításától költségcsökkentést várunk. Kezdeményezzük a Tankönyvi Adatbáziskezelő Rendszer alkalmazásának kiterjesztését a támogatás ellenőrzésének biztonságos megalapozása céljából' - olvasható az OKM közleményében, amely hozzáteszi: 'A szakmai kontroll érvényesítése továbbra is folyamatos, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete, az Országos Köznevelési Tanács Tankönyv és Taneszköz Bizottsága, illetve a Közoktatás-politikai Tanács változatlanul résztvevője lesz a döntés-előkészítő szakasznak.' - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyv csak év végén fogy -- Nem számít luxusnak, de a korábbinál kevesebbet vesznekFEL

Időszaki árucikk lett a könyvből, olyan, mint a nagykabát. Decemberben fogy a legjobban, illetve a könyvhéten. Nem számít luxuscikknek, de a családok vásárlási listáján egyre hátrább kerül. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kartográfiai gyöngyszemekFEL

Margaritae cartographicae / Kartográfiai gyöngyszemek címmel, az MTA Könyvtárában őrzött, 1528 és 1850 között kiadottHungarica térképek gyűjteményébőlválogatott kiállítás nyílik január 24-én 13 órakor az MTA Művészeti Gyűjteményében. A jelentős anyagot a párizsban élt gyűjtőtől,Szántai Lajostól vásároltak meg.- F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Muzikális szófiai magyar könyvtárFEL

A Szófiai Magyar Kulturális Intézet januári programjai között szerepel verseskönyvbemutató, fotókiállítás, filmválogatás, s január 15-én nyit a Magyar Kulturális Intézetben a Pécsi József-ösztöndíjas fotóművészek kiállítása. Az intézetnek saját könyvtára van, illetve egy zenetára is, amelyben nem túl sok CD (222 db), de jelentős hagyományos hanglemez (800 db) található, és értékes a kottaanyag állomány is. A gyűjtemény szinte kizárólag magyar szerzők műveit tartalmazza, a látogatók valamennyi műfajból válogathatnak. - F: jan. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárfejlesztési terv az osztrák koalíciós kormány programjábanFEL

Miután az Osztrák Szocialista Párt tavasszal szakértők bevonásával átfogó országos könyvtárfejlesztésről készített tanulmányt (ld.: link ), majd (hajszállal) megnyerte az őszi parlamenti választásokat, a január 11-én hivatalba lépett új koalíciós programjában a következő mondat olvasható: 'A közkönyvtárak az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és szociális integráció központjai. Fontos hozzájárulásuk az irodalommal való teljes körű ellátásban és az új médiákhoz való hozzáférésben. A szövetségi, tartományi és városi vagy falusi önkormányzatokkal együttműködve, a fenntartókat, szakértőket és gyakorló szakembereket bevonva átfogó közkönyvtári fejlesztési koncepciót kell kidolgozni.' - F: Gerald Leitnernek, a Bibliothesverband Österreich ügyvezető igazgatójának január 12-i híradása az osztrák könyvtárosi levelezőlistán bibmail@bvoe.at -- Nem kell mondanunk, milyen örvendetes, hogy a győztes párt nem felejtette el ígéretét, s kormányzó erőként valóra kívánja váltani ezt a sok szempontból egyedülálló fejlesztést. Akinek van fogalma az osztrák közkönyvtárak fenntartói közegének összetettségéről (önkormányzatok, egyházak, szakszervezetek, illetve ezek helyi koalíciói), az drukkoljon a Dr. Claudia Schmied vezetésével felálló új Oktatási, Művészeti és Kulturális Minisztériumnak (Ministerium für Unterricht, Kunst und Kultur). A hír közvetítője abban is bízik, hogy az osztrák fejlesztés érdekes 'mellékhatásként' akár itthon is érdemi figyelmet kelt.

Régebbi hírforrás(ok): SP

Ohioi elemzés a közkönyvtárakra fordított pénz megtérülésérőlFEL

Az amerikai Ohio állam dél-nyugati megyéinek közkönyvtári adataira építve elemzés készült (Economic benefits of public libraries) az e könyvtárakra fordított pénzek megtérüléséről. Az elemzés módszere (hasonlóan a korábbi floridai, dél-karolinai stb. vizsgálatokhoz): meghatározott kulcs szerint 'dollárosították' a használati adatokat: a kölcsönzést (kölcsönzés száma x könyvek átlagárának fele), a tájékoztató munkát, a helyben használt állományt, adatbázisokat stb. A végeredmény: egy dollár közkönyvtári célú kiadás csaknem négy dollárt 'fial'. - F: jan. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link -- A figyelemre méltó elemzési technika talán itthon is hasznosítható. (SP)

Katalán Nemzeti Könyvtár kincsei a Google adatbázisábanFEL

Európai terjeszkedése során a Google a nem angol nyelvű országok közül elsőként egy spanyol könyvtárral állapodott meg anyagaik digitalizálásáról (Európában eddig a madridi Complutense Egyetem könyvtára és az oxfordi Bodleian Könyvtár csatlakozott a projekthez), s most ugyancsak Spanyolországban kötöttek új szerződést: a Katalán Nemzeti Könyvtár és ennek négy fiókintézménye egyezett meg az amerikaiakkal, hogy kontinensünkön harmadikként ők is csatlakoznak a nagyszabású vállalkozáshoz, s rendelkezésre bocsátják anyagaikat. - F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Márkaépítés (branding) és tudatos szürkeállomány-fejlesztés az MTV-benFEL

Új közéleti riportműsort indít az MTV, amely a TV2-n futó Naplónak lehet a konkurenciája -- értesült a Hírszerző. A Friderikusz Sándor által alapított, jelenleg Győrffy Miklós által vezetett 'A szólás szabadsága' című műsort nem szüntetik meg. 'A szürkeállományt szeretnénk az intézményben fejleszteni. Az MTV legértékesebb közéleti brandjait: Az este, A szólás szabadsága, a Kedd 21 és a Híradó műhelyeit kívánjuk megerősíteni nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekkel.' -- mondta nyáron Rudi Zolán a köztévé első embere. (hirszerzo.hu)


Hatalmas hasznot húz a brit gazdaság a bevándorlásbólFEL

Jelentős hasznot húz a brit gazdaság a kelet-európai EU-tagállamok
munkavállalóinak tömeges bevándorlásából, áll a Bank of England új, átfogó
elemzésében. - F: jan. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakdolgozat a blogokrólFEL

'Feljegyzem ide, hogy nyoma maradjon: most kaptam meg az első olyan hazai szakdolgozatot, ami a vállalati blogokról szól. (Lehet persze, hogy mások láttak már ilyet.) Helfrich Máté küldte, a Műegyetem hallgatója. A konzulense régi ismerősöm, Nuridsány Jutka. '...Tapasztalataim szerint -- írja Máté --, sem a felhasználók, sem a szakemberek nincsenek tisztában a blog fogalmával, illetve annak üzleti lehetőségeivel.' Örömmel fedeztem fel a Blogvilág-ot az irodalomjegyzékben.' -- írja blogjában Bőgel György. F: jan. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

A városi könyvtárak kátharmadában nincs integrált könyvtári rendszer?FEL

-- ezt is felveti a Libr-OSS blog. Továbá keresi a választ arra, hogy miért nem érdeklik a krónikus pénzhiányra panaszkodó hazai könyvtárakat a nyílt forráskódú, térítésmentes integrált könyvtári rendszerek. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai Bizottság: támogatni kell a nyílt forráskódotFEL

A nyílt forráskódú szoftvereket előnyeik, így például a gazdaságélénkítő és a költségmegtakarító szerepük miatt a jövőben támogatni kell -- derült ki az Európai Bizottság által most nyilvánosságra hozott tanulmányból. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van a nyílt forráskódú szoftverek használata a gazdaságra, ezen belül is az informatikai és a távközlési ágazatra. Nos, Európának ezen a területen nincsen szégyenkezni valója. A kontinensen például jóval több nyílt forráskódú operációs rendszert használnak az emberek, mint mondjuk az Egyesült Államokban. A legtöbb nyílt forráskódú programot fejlesztő szakember szintén Európában található. A dokumentumból kiderült az is, hogy a nyílt forráskódú szoftverek kétharmadát magánszemélyek fejlesztik. Az ő munkájuk felbecsülhetetlen értékű. Ráadásul a nyílt forráskódú programok alkalmazása közvetlenül is kihat a gazdaságra. Használatukkal ugyanis a kutatás-fejlesztési költségek 36 százaléka takarítható meg, így ezt az összeget újabb programokra lehet fordítani. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Épül a debreceni könyvtárFEL

A terveknek megfelelően halad a megyei könyvtár építése, így várhatóan a megadott határidőre, március 31-ére elkészül a másfél milliárd forintos beruházás. - F: jan., 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eszméletlen DVD-ROM -- A PIM Eszmélet multimédiás kiadványa Ezüst Nagydíjat kapottFEL

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) Nemzetközi Audiovizuális Bizottsága (AVICOM) a novemberi camberrai kiállítás és díjkiosztó helyett a karácsonyi ünnepek között Párizsban hozta meg a döntését, miszerint a Petőfi Irodalmi Múzeum Eszmélet című multimédiás kiadványa nyerte el az Ezüst Nagydíjat a CD-ROM/DVD-ROM pályázati kategóriában. Az ünnepélyes díjátadás Bécsben lesz ezév augusztusában. - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Wikipedia segítségével okosabb gépek készülhetnekFEL

A Wikipedia segítségével a Technion kutatóintézet tudósai olyan metódust fejlesztettek ki, mellyel a számítógépeket 'okosabb működésre' bírhatják, az emberek gondolkodásához hasonló józan ésszel és az összefüggések meglátásának képességével ruházva fel azokat. Az Technion-Israel technológiai intézet, rájött hogyan ruházhatóak fel a gépek enciklopédikus tudással, mellyel azok hatékonyabban segíthetik az emberek munkáját. Az új módszer segíthet a hatékonyabb spamszűrésben, a webes keresésben, de akár a szoftverek kezelésének, feladatvégzésének finomításában is -- állítják Jevgenij Gabrilovics és Shaul Markovics a Technion számítástechnika-tudományi fakultásának kutatói. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A következő 50 év tudománya -- Kvantumszámítógépek és beszélgető keresőprogramokFEL

Peter Norvig előrejelzésében a mai internetes keresőrendszerek utódai nem weboldalak listáját adják meg, hanem a lényeges pontokat összefoglaló dolgozatot készítenek, vagy párbeszédet folytatnak a témáról az érdeklődővel. Nem írunk szavakat a keresőbe, hanem egy digitális közvetítővel beszéljük meg igényünket. - F: jan. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan interneteznek a Déli-sarkon? -- Szélessáv a mínuszokbanFEL

Érdekesség, hogy a kutatók feje felett köröző szatellitek az állomásra való ideális rálátás relatív rövid ideje miatt egy nap mindössze 11 órán keresztül tudják biztosítani a nagy sávszélességet; az ott töltött idő nagyobb részében még mindig be kell érniük a lassabb adatsebességgel. Novemberben ez azt jelentette, hogy a műholdak új-zélandi idő szerint hajnali 3-kor kerültek ideális pozícióba, a kutatóknak tehát korán kellett kelniük, hogy ellenőrizhessék bankszámláikat, videoüzeneteket válthassanak, azaz saját céljaikra használhassák a csatlakozást. Igazán magányos csak a Déli-sarkon lehet az ember, vallják az ott dolgozó kutatók. Nemrégiben történt, hogy valamilyen okból kifolyólag 27 órára teljesen megszakadt a kapcsolat a világ többi részével: nem volt se Internet, se telefon. 'Akkor igazán, igazán elszigetelve éreztük magunkat.' - vallotta be az egyik kutató. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eredeti napilap születésem napjárólFEL

Az információs szolgáltatást komoly pénzért kínálja a Past Times üzletlánc. Ha nem is a teljes lapot, és nem is ennyiért, de szolgáltatást a könyvtár is kínálhatja.

Régebbi hírforrás(ok): MG; link

Webkereső időseknekFEL

Az amerikai Eon médiavállalat, valamint a Compete piackutató cég munkatársai közösen kifejlesztettek egy olyan webkeresőt, amely az ötvenedik életévüket betöltött személyek igényeit hivatott kielégíteni. A szakemberek úgy gondolják, hogy az idősebbeknek más az érdeklődési területük, és ez a világhálón való kutakodásaikban is megnyilvánul, ezért életre hívtak egy a kifejezetten az ennek a generációnak szánt webkeresőt. A szolgáltatás a link címen érhető el, egy oldalon pedig csak négy találatot jelenít meg, így ezeket a felhasználók könnyen áttekinthetik. A fejlesztők hosszas elemzést követően megpróbálták összegyűjteni az idősek érdeklődédének megfelelő site-okat, a találatokat pedig maguk a felhasználók is osztályozhatják, hogy ezáltal is javítsanak a minőségen. - F: jan. 13.

Hírforrás:
2007. január 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Évforduló -- British Museum és LibraryFEL

1759. jan. 15.: Londonban megnyílt a British Múzeum, Nagy-Britannia országos (nemzeti) történeti és néprajzi gyűjteménye. A világ egyik legnagyobb múzeuma és könyvtára egyidejűleg jött létre. Az állam 1753-ban megvásárolta az akkor elhunyt Sir Hans Sloane polihisztor könyvtárát, gyűjteményeit, régiségeit és műkincseit. Ehhez később újabb gyűjteményeket vásároltak, majd 1757-ben II. György odaadományozta a királyi könyvtárat is. A könyvtárban jelenleg több mint 10 millió kötetet és 120 ezer kéziratot őriznek. Értékes a Hungarica-gyűjtemény, amelyben több régi magyar nyomtatvány egyetlen megmaradt példánya található.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kovács-Ördög ÉvaFEL

Az állami adóhatósághoz havi rendszerességgel -- elektronikus úton – teljesítendő bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség 2007-től a bevallásra kötelezettek jelentős részénél többletterheket, többletkiadást okoz. E többletkiadások adódhatnak a számítástechnikai eszközök beszerzéséből, az internetszolgáltatás igénybevételéből, vagy a könyvelői szolgáltatás igénybevételéből. Az érintett vállalkozások meghatározott körére a többletkiadások egyszeri ellentételezésére új adókedvezmény kerül bevezetésre. Ez az érintett adótörvényekben jelenik meg (Szja-, Tao-, Eva tv.). - F: jan. 10.

Hírforrás:
2007. január 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Új európai kutatási portálFEL

Immár hivatalosan is elérhető az Erawatch európai adatbázis. Az új szolgáltatást Janez Potocnik, az Európai Unió kutatási biztosa adta át. Az Erawatch lehetővé teszi az európai állampolgárok és az oldalra látogató felhasználók számára, hogy -- különböző szempontok alapján - európai uniós, amerikai, kínai és japán kutatási projektek között keressenek. 1Az Erawatch segítségével fontos információkhoz juthatunk az európai uniós országok kutatásairól és új élettel tölthetjük meg ezt a területet1 - jelentette ki a szakember. - F: jan. 14.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról