Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/5., 1. 31.

Északi Könyvtárak 9. -- Alternatív Google és helyi nemzeti hálózat Finnországban
Intelligens dokumentumrendszerezés -- okosabb az OPAC-nál?!
Neumann-sors -- szétfröccsenő szaktudás
Digitális Akadémia: új otthon, új finanszírozási szabályok
Együtt működnek -- web 2.0 az üzleti világban és a katonáéknál is
Európai információs szakemberek kompetenciái és tulajdonságai -- magyarul is
1200 könyvtári hír fél év alatt
Szociális hálózatot tartalmazó OPAC
Hátrányos helyzetű fiatalok -- gyertek könyvtárosnak!
Könyvtárközi forgalom: +72%, munkatársak száma: +0%, meg a könyvtári együttműködés
Dallamfelismerő weboldal -- korábban exkluzív könyvtári szolgáltatás volt
Csepregen kedvelt a könyvtári Európai uniós sarok -- otthonról is kereshető
Adattárak mustrája a TMT-ben
3+1 telefonszámla-csökkentési jó tanács települési önkormányzatoknak
A páciensek tájékoztatása hiányos -- magas labda a közszolgáltató könyvtáraknak
Mobilon a hangos Wikipedia
Egyre nagyobb a blogok döntésformáló ereje
Eltűri a magyar a rossz főnököt
Napi fél óra megy el munkahelyi pletykákra
Mennyire érett saját főnökünk?
Kiárusítja a könyvtárát a Google
E-oktatás, e-tanulás
NFC és a mobilszolgáltatások következő generációja -- könyvtárba is?
Nincsen többé online anonimitás
Reklámrészesedést kapnak a YouTube-ra feltöltők
Szponzorációs piac -- fórum alakult
Ismét telt ház lesz a könyvfesztiválon
Nagy pazarlást jelentenek a bekapcsolt PC-k
E-ügyintézés: évekre Európától
A Miatyánk legrégibb írott változata a Vatikáni Könyvtár tulajdonába került
A Honterus-egyházközség könyvtári és levéltári kulturális örökségének feltárása Brassóban
Nincsen könyvtár macska nélkül
Bod Péter ismeretlen Magyar Leksikona
Kínai tervek az internet szabályozására
Betegállományba menekültek a rettegő közszolgák
Megjelent a Vizsolyi Biblia elektronikus kiadása
Interneten a nagyszalontai téka katalógusa
Skype-on is elérhető a BME OMIKK
Itt az új Internet Explorer, magyarul
Internetes enciklopédia a XX. század tömeggyilkosságairól
Kis fényképezési alapvetés
Több száz éves digitalizált térképek a Szentföldről a neten


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Északi Könyvtárak 9. -- Alternatív Google és helyi nemzeti hálózat FinnországbanFEL

Finnországból Pälvi Jokitalo, a felhasználókkal való kapcsolatfelvétel és a tájékoztatás új útjait mutatja be. A fővárosi régió online katalógusa köré szerveződő szolgáltatásrendszer népszerűségben az adott régióban a Google-lal versengő márkanévvé (branddé) formálódott! Mobil szolgáltatások (SMS, WAP) segítségével lehet katalógusinformációt kérni, kölcsönözni, hosszabbítani és bírságot befizetni is. A televíziós interaktív digitális hálózatok létrejöttét kihasználva megjelentek azokon a könyvtári hírek, információt, s a Libinfóhoz hasonló Kérdezd a Könyvtárost szolgáltatás (50 könyvtár vesz részt benne, köztük tudományos könyvtárak is) archívuma. A későbbiekben lekérdezhető lesz a közös nemzeti katalógus, s a tájékoztató szolgáltatás is elérhető lesz ily módon is. Ennek kiegészítője a Helsinkiben működő Információs Benzinkút, melynek révén telefonon, faxon és e-mailen is tájékoztatnak a Városi Könyvtár munkatársai. Az Interneten ők is közös nemzeti közkönyvtári portált alakítottak ki, ahová minden közkönyvtár fel tudja adatait tölteni. Erre épülnek rá a tematikus online információs csatornák. A legújabbak közülük a finn irodalmi és zenei élet fejleményeiről tájékoztatnak (meg a kapcsolódó dokumentumokról) A portál többnyelvű (svédül és angolul is megjelennek az adott nyelvi közösségnek releváns információk). Ez a portál ad helyet SFL néven egy saját tárgyszókészletre és keresőmotorra támaszkodó háromnyelvű érdekes szemantikus webes kísérletnek is. Közös regionális szolgáltató és lekérdezőfelületek is rendelkezésre állnak tudományos és közkönyvtárak összefogása révén. A Sanojen Ajka finnül és angol nyelvű(!) szemelvényekkel mutatja be a finn irodalmat, a Helsinki és a Hämeenlinnai városi könyvtárak jóvoltából. Turkuban életrajzi és bibliográfiai információkat kötöttek össze, egy regionális könyv és periodika adatbázis keretében. A szerző rövid életrajza mellett elvezetnek a linkek könyveihez, valamint cikkeihez is. A Pirkanmaa régióból származik Kirjatti a könyvtári macska, aki a gyerekkel barátkoztatja meg a könyvtár világát. Az online portál irodalmi ajánlókat kínál életkor szerint, valamint kvíz, kirakós és egyéb játékokat. Számos egyéb városi könyvtár (pl. Helsinki, Espoo) is üzemeltet gyermekeknek szóló online felületet. A Finn Belügyminisztérium felmérése szerint a könyvtári rendszer szolgáltatásai kiállják a próbát a közszféra egyéb elektronikus szolgáltatásaival. Ez is bizonyítja a 'szolgálj ki helyben nemzeti hálózat segítségével' mondás érvényességét. (Németh Márton) -- A Finn könyvtári rendszer portálja angolul: link vagy link (finnül); SFL- Search-Find-Locate-szemantikus web projekt: link (válasszon angol, svéd, vagy finn felületet)


Intelligens dokumentumrendszerezés -- okosabb az OPAC-nál?!FEL

Az MTA és a SZTAKI közreműködésével elindult egy kutatás-fejlesztési projekt, amelynek keretében dokumentumok automatikus rendezését, kategorizálását valósítják meg természetes nyelvfeldolgozási technológiákkal. A feladat a szöveg értelmét figyelembe vevő kategorizálási eljárások készítése és a technológia alkalmazásokba történő beépítése. - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Neumann-sors -- szétfröccsenő szaktudásFEL

2007. jan. 1-jétől a Neumann Kht-ből a tartalomszolgáltatás nagyobb hányadát (Bibliotheca Internetiana Hungarica link , Jeles Napok link , virtuális Balassi-kiállítás link ) és a munkatársak zömét az OSZK vette át. Úgy tudni, a munkatársak kisebb hányada a gazdasági szférában helyezkedett el. Tartalomszolgáltatás még maradt ugyan a Kht-nál. A WebKat-hu szolgáltatás link fejlesztése leállt. Az Olvasni jó! link a Color Plus Kft-hez, a Virtuális Diafilm-történeti Múzeum link a Közép-Európai Egyetemhez került. A hír hivatalos forrásból még megerősítésre, pontosításra vár.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Digitális Akadémia: új otthon, új finanszírozási szabályokFEL

Ezentúl fix költségvetéssel működik a Digitális Irodalmi Akadémia. A járulékterhek változása miatt azonban mostantól nem fizetnek elő újságokat a tagok számára. A költségtérítésre más megoldást keresnek. A Digitális Irodalmi Akadémia ettől az évtől kezdve a Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működik. Radics Péter, a szervezet munkatársa elmondta, a változás azzal jár, hogy stabilizálódik az intézmény helyzete. -- Eddig minden évben a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatunk alapján jutottunk hozzá a fenntartáshoz szükséges pénzhez -- mondta lapunknak. -- A héten az Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékesei megerősítették, hogy ezentúl fix költségvetéssel dolgozhatunk. - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Együtt működnek -- web 2.0 az üzleti világban és a katonáéknál isFEL

Az új típusú, kooperáción alapuló tartalomkészítés a vállalatok kommunikációját is megváltoztathatja. Nem kerüli el a web 2.0 diadalútja az üzleti, sőt a kormányzati szférát sem. A Microsoft termékfejlesztői belső blogon értesítik egymást a legújabb fejleményekről, az IBM belső kommunikációban használja saját, az iWiW-hez hasonló, kapcsolati hálókon alapuló szoftverét. Az amerikai titkosszolgálatok pedig már a számtalan felhasználó által közösen szerkesztett, az 'egyetemes tudáson' alapuló weboldalakon, azaz wikiken (a Wikipédiához hasonló, de zárt oldalakon) osztják meg a fontos információkat a különböző szervezetek között. - F: jan. 25.
Wiki és videómegosztás kell a katonáknak -- Biztonsági szakértők szerint az amerikai hadsereg továbbra is elmarad az információmegosztás területén, márpedig feladatai és kapcsolatainak kibővülésével az információmegosztás javítására kell törekednie. - F: jan. 25., link
-- A múlt évben sorozatot közölt a KIT a web 2.0 könyvtári alkalmazásáról, a könyvtár 2.0-ról link . Elvileg előállhatott volna az a helyzet is, hogy a civil szférában megalkotott szemlélet- és technológia-együttest az információkezelés területén nagyra hivatott könyvtárak alkalmazzák úttörő módon, majd a siker láttán rámozdul az üzleti világ is. Ez idehaza legalábbis nem sikerült. Persze lehetne mondani, hogy van a hazai könyvtáraknak enélkül is elég baja. Így figyelmen kívül lehetne hagyni, hogy a web 2.0 éppen a használói elégedettség és használat felfuttatásának, így az elismertség növelésének is eszköze. No, de azért még nem késtünk le minden fejlesztési lehetőségről. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai információs szakemberek kompetenciái és tulajdonságai -- magyarul isFEL

E címmel olvasható a CERTIDoc (európai információs szakembereket minősítő rendszer) oldalán link immár magyarul is az European Council of Information Associations (ECIA) által kiadott dokumentum. A CERTIDoc egységes szakmai minősítő rendszerével az információs szektor legkülönbözőbb szakemberei számára európai szinten biztosítja a diplomák, a felkészültség és a szakmai tapasztalat kölcsönös elismertségét, megkönnyítve ezzel többek között a szabad munkavállalást az Európai Unióban. A minősítés területei: információ, technológiák, kommunikáció, menedzsment, egyéb ismeretek. A kiadott szakmai minősítések: információs asszisztens, információs szakember, információs menedzser, információs szakértő. A rendszerről röviden pl.: link


1200 könyvtári hír fél év alattFEL

A KIT hírlevél a könyvtárakkal kapcsolatos hírek összegyűjtéséhez fél éve automata hírfigyelési rendszert alkalmaz. A találatok ez idő alatt 1200-ra rúgtak. Noha a találatok természetesen kézi válogatáson mennek át, mégis megtudható, hogy arányaiban jellemzően hol, melyik forrásban, időben milyen eloszlásban, milyen témakörökben jelennek meg könyvtárakkal kapcsolatos hírek. (MG)


Szociális hálózatot tartalmazó OPACFEL

'Újabban létezik egy újabb OPAC az Ann Arbor District Library-ben, a Social OPAC, ami gyakorlatilag a social networking integrálását jelenti az OPACba. Értékelés, kommentelés, címkézés stb. Az AADL automatizálási rendszere a III (ismeri ezt valaki itthon? kíváncsi vagyok rá, hogy mi is ez, a Google nem igazán informatív ezzel kapcsolatban), amelynek a frissítései is tartalmazzák ezt az új fícsört, azonban mégsem ezt vették meg, hanem a pénzt félrerakták. Helyette van a SOPAC. A rendszer kb. ugyanolyan, mint a LibraryThing, a szerkesztőfelülete pedig a Drupalra emlékeztet a füleivel.'

Régebbi hírforrás(ok): link

Hátrányos helyzetű fiatalok -- gyertek könyvtárosnak!FEL

A főiskolai és egyetemi könyvtárak egyik fontos feladata, hogy toborzó programokat (internship) szervezzenek az alsóéves hallgatók körében, különös tekintettel az etnikai kissebségek képviselőire. E programok keretében a jelentkezők a könyvtárban dolgoznak, szakmai képzésben részesülnek, és mentorok segítségével megismerhetik és megkedvelhetik a könyvtárosi hivatást. A toborzó programokat szerény költségvetési forrásokból is meg lehet valósítani. A cikk esettanulmányként a California State University Bakersfield programját mutatja be. A szerzők szerint az etnikai kisebbségeknek jóval nagyobb arányt kellene képviselniük az egyetemi könyvtárosok között, és a toborzó programok hasznos eszközök lehetnek e hiány pótlására.

Régebbi hírforrás(ok): Asher--Alexander: The library internship and expo as a pathway to diversity: a case study. In: J.Educ.Libr. Inf.Sci. 2006/1. Autoref.: Könyvtári Figyelő 2006/4.

Könyvtárközi forgalom: +72%, munkatársak száma: +0%, meg a könyvtári együttműködésFEL

Miközben az elmúlt hét évben a Jefferson (Colorado) Megyei Könyvtár (JCPL) könyvtárközi kölcsönzési forgalma 72%-kal növekedett, és tovább növekszik (23%-kal nőtt a kölcsönzött, és 106%-kal a más könyvtáraknak kölcsönadott művek száma), a költségvetési megszorítások miatt nem növekszik (és nem is fog) a könyvtárközi kölcsönzéssel foglalkozó munkatársak létszáma. A probléma minden közkönyvtár számára ismerős. A JCPL számára a megoldás kezdete a meghívás volt egy kb. egy tucat coloradói felsőoktatási és közkönyvtár Prospector elnevezésű kísérletében való részvételre...

Régebbi hírforrás(ok): Rosen: Infinite collections, almost. In: Libr.J.Suppl. Spring 2005. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006. 4., ref.: Mohor J.

Dallamfelismerő weboldal -- korábban exkluzív könyvtári szolgáltatás voltFEL

A Midomi nevű weboldal olyan szolgáltatást kínál a felhasználóknak, hogy egy adott dallam PC-mikrofonba való dúdolása vagy fütyülése után azonnal megadja a szám címét és előadóját.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csepregen kedvelt a könyvtári Európai uniós sarok -- otthonról is kereshetőFEL

Évről évre gazdagodik a városi könyvtárban kialakított Európai uniós sarok kínálata. A csepregi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár megragadta azt a lehetőséget, amit a Külügyminisztérium és az Országgyűlési Könyvtár 2001-ben adott a városi és községi könyvtárak részére, az Európai Unióval kapcsolatos információk közvetítésének előmozdítására. A pályázat jóvoltából az ország minden régiója hozzájuthatott az unióról, Magyarország helyzetéről, a várható változásokról szóló szakirodalomhoz. A csepregi könyvtár az elsők között lépett a pályázat által támogatott intézmények sorába, és létrehozta az olvasóteremben az Európa-sarkot. A kezdeti induló állományból az évenkénti pályázati forrásoknak köszönhetően idővel széleskörű tájékoztatást nyújtó gyűjtemény fejlődött ki. Az anyagban ma már több mint négyszáz könyv, brosúra, folyóirat, CD-rom, hangzóanyag és videokazetta áll az olvasók rendelkezésére. A kötetek között megtalálhatók a jogszabályokat tartalmazó kézikönyvek, az unió történetét feldolgozó kiadványok és a Magyarország csatlakozásával kapcsolatos szakirodalom darabjai csakúgy, mint az egyes uniós tagországok gazdaságát, mindennapjait bemutató kötetek. Az állomány a SZIKLA számítógépes katalóguson keresztül is elérhető, az olvasók akár otthonról is kérhetnek előjegyzést a kívánt dokumentumokra. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Adattárak mustrája a TMT-benFEL

A TMT új sorozatot és műfajt indít útjára 2007-től: górcső alá veszi a magyar internet könyvtári szempontból fontos tartalomszolgáltatásait. Egy-egy független -- de az online források használatában jártas -- szakember ismerteti és értékeli a kiválasztott szolgáltatásokat. Az értékelések rögzített szempontrendszere: felhasználóbarátság, keresőrendszer, tartalom-minőség, metaadatok. A szerkesztők -- Drótos László és Somogyi Tamás -- írják: 'Az adat- és dokumentumtárak használóinak szeretnénk segíteni abban, hogy jobban megismerjék e szolgáltatások lehetőségeit és korlátait. Ezért az értékelések jóval alaposabb elemzés és tesztelés után készülnek, mint amennyire a többség a mindennapi használat során kiismeri ezeket a rendszereket; olyan rejtett lehetőségekre, illetve esetleges hibákra és hiányosságokra is felhívják a figyelmet, amelyeket érdemes a továbbiakban szem előtt tartani. ... Terveink szerint számonként általában három internetes forrást értékelünk, lehetőleg hasonló jellegűeket. A tematikus hasonlóság nem jelent versenyeztetést, a vizsgálatok egymástól függetlenül készülnek. A szerkesztők várják azok jelentkezését, akik szeretnék, hogy szolgáltatásuk bekerüljön a vizsgálatsorozatba. Várunk olyan szakembereket is, akik szívesen részt vennének az értékelések készítésében. Jelentkezni a tmt@omikk.bme.hu e-mail címen lehet.' -- További lehetséges (és egyre fontosabb) bírálati szempont lehet: az adatbázis piaci helye (használati adatok, konkurensek), illetve közvetlen és közvetett ráfordítások. Feltehetően nem könnyű e -- gyakran kényes -- kérdésre választ kapni, de mivel gyakran közvagyonról van szó, ezért az ebbéli adatokhoz való hozzáférés korlátozása jogellenes. E szempont beépítése által választ kaphatnánk arra, hogy az adott adatbázis mekkora használatot (közösségi haszon) ér el, és mindezt mennyiért. E bátorság esetén a TMT szakmai presztízse is növekedne -- a szűk szakma határain kívül is. Majd pedig rövid időn belül csökkenne a drága és gyötrelmesen használható adatbázisok építésének közpénzből való finanszírozása -- más, nagyobb használói elégedettséget kiváltó szolgáltatások (no, és az egész közösség) javára. (MG)


3+1 telefonszámla-csökkentési jó tanács települési önkormányzatoknakFEL

A megszorításoktól fuldokló önkormányzati vezetők számára 2007 egyik költségvetési kitörési pontja lehet a telekommunikációra fordított kiadások radikális csökkentése. Ma már a technika jóvoltából a telefonálási szokások megváltoztatása nélkül lehet a hivatal és kacsolódó intézményrendszer éves telefonkiadásainak 30-40%-át megtakarítani. Hogyan? Erről szól Szekeres Viktor távközlési szakértő, az alkozpont.net weboldal szerkesztőjének legújabb, kifejezetten önkormányzati vezetőknek szóló cikke. -- Tapasztalataink szerint a közintézményi telefonszámla évek óta "legvaskosabb" tétele a vezetékes-mobil hívások... - F: jan. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

A páciensek tájékoztatása hiányos -- magas labda a közszolgáltató könyvtáraknakFEL

A páciensek kevéssé, vagy egyáltalán nem tájékozottak a kezelésük során alkalmazott vényköteles szerek hasznáról, a patikákban pedig korlátozott a tanácsadói tevékenység -- derül ki a GfK LHS Healthcare divízió felméréséből. Az IMS szerint évente mintegy 330 millió doboznyi gyógyszer fogy és az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet adatai szerint éves szinten közel 150 millióra tehető az orvos-beteg találkozók száma. A GfK LHS Healthcare kutatói legutóbbi felmérésükben azt vizsgálták, hogy a páciensek tájékozottak-e és ezáltal valóban érzékelhetővé válik-e számukra a kezelésük során alkalmazott gyógyszerek haszna, illetve mi módon kapnak tájékoztatást a vényköteles szerekről. A betegtájékoztatók nem érthetőek... - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobilon a hangos WikipediaFEL

Egy német egyetem egyik hallgatójának köszönhetően a jövőben akár már SMS-ben is lekérdezhetők lesznek a népszerű online lexikonban tárolt adatok. Az új szolgáltatás elsősorban azoknak segíthet, akik útközben szeretnének megtudni valamilyen információt. A kiváncsiaknak elegendő lesz csupán elküldeni egy rövid szöveges üzenetet a mobiltelefonról és kis időn belül egy német vezetékes telefonszámon máris meghallgathatjuk a kért információkat. Az érdekes és hasznos szolgáltatás kitalálója Andreas Bischoff, a hageni távegyetem hallgatója, aki már tavaly tavasszal kísérletképpen elindította a Wikipedia hangos változatát. - F: jan. 30.
-- No és beszélő könyvtári katalógus, előjegyzés-értesítés és sajtófigyelés mobilra -- végülis minden technikai lehetőség adott, csak össze kell rakni. Ki teszi meg először? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Egyre nagyobb a blogok döntésformáló erejeFEL

Az internet számtalan lehetőséget kínál azoknak, akik egy új terméket szeretnének venni vagy egy szolgáltatást akarnak igénybe venni. Bárki előre tájékozódhat a kiválasztott árucikkről, így könnyebbé válik a számára a döntés. Amennyiben valaki egy új termékkel kapcsolatos információkra kíváncsi, akkor viszonylag könnyű helyzetben van, hiszen vannak ár szerinti keresők, szakmai fórumok, ahol nemcsak az adott árucikk áráról lehet tájékozódni, hanem a jó és a kevésbé jó tulajdonságairól is. Így elvileg mindenki megkímélheti magát a negatív tapasztalatoktól. Azonban nemcsak a fórumok vagy a honlapok formálják az emberek véleményét, hanem egyre több blog is. ... Egyre több az olyan oldal is, ahol egy cég termékeiről alkothatnak véleményt az emberek. Érdemes felkeresni a Technorati, a Google blogkeresője és a Blogpulse oldalát. A vállalatok is tisztában vannak az online naplók vélemény- és döntésformáló erejének növekedésével és ezért megpróbálják befolyásolni a blogtársadalmat. Mindez azért érdekes, mert általában a felhasználók adnak a bloggerek szavára. Persze vannak más kísérletek is. Az Opel autógyár például tavaly több naplóírónak is felajánlotta a lehetőséget, hogy próbálják ki az egyes autómodelljeit és írják meg a gépkocsikról az őszinte véleményüket. - F: jan. 25.
-- Elérhetők-e a könyvtárból, pl. OPAC-jából a fontos blogok? Célcsoportnak tekinti-e a blogolvasó információéhes fiatalokat? Felajánlották-e már könyvtárak szakmai blogosoknak, hogy próbálják ki őket, és írjanak róluk őszinte véleményt? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Eltűri a magyar a rossz főnökötFEL

Magyarországon kevesen váltanak munkahelyet a főnök személye miatt, pedig a Hewitt felmérése során azt a dolgozók többsége fontosnak tartotta a munkahelyi közérzet szempontjából. Szakértők szerint ez nem azzal magyarázható, hogy nincsenek rossz vezetők hazánkban, inkább a létbizonytalanságra és az alacsony munkavállalói kultúrára vezethető vissza. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Napi fél óra megy el munkahelyi pletykákraFEL

Miközben a munkavállalók egyre gyakrabban túlóráznak, az időpocsékolásról sem hajlandók lemondani. Egy friss felmérés szerint összességében akár három óra is elmehet netezésre és munkahelyi csevegésre. - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mennyire érett saját főnökünk?FEL

Amint a menedzserek felfelé haladnak a ranglétrán, vezetői stílusuk nyíltabbá válik, visszaszorul a parancsorientált stílus. Gondolkodási módja az információmaximalizáló stílusok irányába mozdul el (kedveli a több információ begyűjtését és a dolgok átgondolását). A legmagasabb vezetői szinten az egyetlen cselekvési programot kedvelő vezetési stílus tapasztalható. (A legsikeresebb vezetőket vizsgálva kitűnik, hogy még sokkal nyíltabbá és interaktívabbá válnak, gondolkodási stílusuk pedig analitikusabbá.) Ugyanis felfelé haladva a ranglétrán könnyű elveszteni a fonalat; elfelejteni, mi is történik a szervezetben. A legsikeresebb menedzserek gyorsabban jutnak a konvergenciazónába, mint a kevésbé sikeresek, és karrierjük során tovább igazítják stílusukat. Jó hír, hogy a vezetői stílusok különbségének felismerése is jelentésen csökkentheti a vezetői stresszt.

Régebbi hírforrás(ok): A tapasztalt vezető döntéshozói stílusa / Kenneth R. Bpousseau, Michael J. Driver, Gary Hourihan, Rikard Larsson. In: Harvard Businessmanager 8 (2006) 10 p. 53-62

Kiárusítja a könyvtárát a GoogleFEL

A kiadókkal azon szervezkedik a keresővállalat, hogy miként lehet pénzt csinálni a digitalizált könyvekből. A Google könyvkeresőjéből tavaly augusztus óta PDF formátumban letölthető számos, szerzői jog által nem védett anyag. Ez azonban csupán a kezdet, és a lehetőség valójában -- ahogy azt a keresővállalattól megszokhattuk -- egy grandiózusabb projekt előfutára -- derül ki a brit Times beszámolójából. A cég -- írja a napilap -- a kiadókkal karöltve most annak a mikéntjét próbálja meg kitalálni, hogy miként lehetne lendületet adni a hosszú ideje egy helyben topogó elektronikuskönyv-piacnak. Jens Redmer, a Google Book Search projekt európai vezetője elárulta, hogy egy olyan platformon dolgoznak, amellyel a könyvkiadók a köteteiket online kínálhatják. A szakember szerint az internetes "könyvterjesztés" biztos nem hozza el a nyomtatott könyv alkonyát, de új lehetőségeket nyit a vásárlók előtt. - F: jan. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-oktatás, e-tanulásFEL

Az információs társadalom egyik alappillére a még gyerekcipőben járó elektronikus oktatás (e-oktatás), melynek jelentőségét mind többen ismerik fel Kínában is. Egy angol és egy sanghaji egyetem által fejlesztett szoftver felgyorsíthatja a távoktatás elterjedését. A sanghaji Jiaotong Egyetemen 1995 óta foglalkoznak e-oktatással. Lényegét öt tényezőben foglalják össze: széles sáv, vezeték nélküli kapcsolat, valósidejű kommunikáció, interaktivitás, multimédia. Úgy vélik, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a tanításban és a tanulásban egyaránt hatékony web-alapú oktatásnak a hagyományos osztálytermekben is komolyabb szerepet kellene betöltenie. Az Intel által 1995-ben alapított E-tanulás Laboratóriumban intelligens távoktatási környezeteken dolgoznak. Fejlesztéseikhez multimédiás tartalomszolgáltató, információkinyerő és adatbányász eljárásokat használnak. - F. jan.17.

Hírforrás:
2007. január 31.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

NFC és a mobilszolgáltatások következő generációja -- könyvtárba is?FEL

A Motorola Magyarország mai tájékoztatása szerint egy vállalatokból, egyetemekből és felhasználói csoportokból az Európai Bizottság (EB) társfinanszírozásával létrejött magyar vezetésű európai konzorcium felgyorsítja az NFC (Near Field Communication = közeli rádiófrekvenciás kommunikáció) alkalmazások fejlesztését: nyílt architektúrát dolgoz ki az NFC-képes, azaz a fizikai kontaktust nem igénylő mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és használatára. Bizonyos területeken -- többek között kártyás fizetésnél, tömegközlekedési jegyek eladásánál stb. --, ahol a tranzakcióban résztvevő eszközöket elegendő csak kis távolságra (kevesebb, mint 10 cm) közelíteni egymáshoz, egyre gyakrabban használnak fizikai kapcsolódást nem igénylő alkalmazásokat. Mindez előrevetíti, hogy a mobiltelefon funkciói hamarosan kiegészülnek a készpénzes és kártyás fizetés lehetőségeivel. Napjainkban dinamikusan terjednek az érintkezés nélküli szolgáltatások, ezt támasztják alá a közelmúlt bejelentései is, többek között a kontaktus nélküli készpénz-helyettesítő kártyák és terminálok tervezett bevezetése Londonban, valamint a GSM Association erőfeszítései az NFC szabványosítására. A világszerte végzett tesztek alapján a fogyasztók kedvelik, hogy az NFC-nek köszönhetően mobiltelefonjukról egyszerűen és gyorsan tudnak fizetni, információt cserélni és egyéb szolgáltatásokat igénybe venni. A StoLPaN várhatóan 2007 nyaráig kibocsátja az üzleti szabályok és a műszaki követelmények első verzióját. Ezekkel együtt jelenik meg a keret-alkalmazás első változata is, amely a jegyeladás és a zárt fizetési megoldások területén mutatja be az alkalmazás használatát. A StoLPaN projekt a tervek szerint 2009-ben zárul le. - F: jan. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nincsen többé online anonimitásFEL

Az egyénre jellemző egyedi internetezéssel foglalkozó vizsgálatok szerint aki egyszer a kezébe veszi a billentyűzetet, búcsút mondhat az anonimitásnak: minden egyes kattintás, egérgördítés, leütés és bejegyzés elárulja. - F: jan. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Reklámrészesedést kapnak a YouTube-ra feltöltőkFEL

Chad Hurley, a YouTube alapítója a BBC-nek hivatalosan megerősítette, hogy a cég meg kívánja osztani reklámbevételeit a saját videókat feltöltő felhasználókkal. - F: jan. 30.

Régebbi hírforrás(ok): PrímOnline, link

Szponzorációs piac -- fórum alakultFEL

Szakmai érdekegyeztető fórum jött létre a szponzorációs piacon tevékenykedőknek. A Szponzorációs Asztaltársaság tagjai azt szeretnék, hogy a szponzoráció, mint kommunikációs eszköz elfogadottabbá váljon. A Szponzorációs Asztaltársaság a szponzorációs együttműködésekben résztvevők érdekeinek egyeztetésére, képviseletére, a szakmaiság erősítésére és a szponzorációs kultúra kialakulásának segítésére jött létre. A tagok azt szeretnék, hogy a szponzoráció -- mint kommunikációs eszköz -- elfogadottabb legyen a jelenleginél. - F: jan. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ismét telt ház lesz a könyvfesztiválonFEL

A jelentkezések alapján körülbelül 25 országból érkeznek kiállítók az idei irodalmi seregszemlére. A budapesti kongresszusi központ (Budapest Congress and World Trade Center) 1.600 négyzetméterén és a központ főbejáratánál, szabadtéren összesen mintegy 250 különböző méretű standot alakítanak majd ki a szervezők.Egy standon akár több kiadó is osztozhat, így mintegy ötszáz könyves műhely - közöttük kétszáz magyarországi, illetve határon túli magyar cég -- képviselteti magát az április 12-én megnyíló kortárs irodalmi seregszemlén - ismertette Zentai Péter László fesztiváligazgató. - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy pazarlást jelentenek a bekapcsolt PC-kFEL

A világhálót kiszolgáló számítógépek energiafogyasztása korántsem elhanyagolható: Mark Mills energiakutató (Digital Power Group, USA) szerint jelenleg az USA-ban előállított elektromos energia 10 százaléka számítógépek üzemeltetésére megy el, s ez a szám egy évtizeden belül megkétszereződhet, már csak azért is, mert míg régebben a munkaidő végeztével kikapcsolták a gépeket, a világháló folyamatos üzemet jelent. - f: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-ügyintézés: évekre EurópátólFEL

Bár egyre jobban terjed az internethasználat Magyarországon, az elektronikus ügyintézés előnyeit még igen kevesen élvezik. Néhány település már felismerte a lehetőséget, de még Kelet-Európához képest is le vagyunk maradva. - F: jan. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Miatyánk legrégibb írott változata a Vatikáni Könyvtár tulajdonába kerültFEL

XVI. Benedek a Szentszéknek szánt ajándékként kapta meg az egyik legrégibb evangéliumi kéziratot. Január 22-én, hétfőn az adományozó, az egyesült államokbeli Frank J. Hanna családja kíséretében adta át a pápának a Bodmer 14-15 jelzetű papiruszt, amely a Kr. u. 175–225. közötti időszakból származik. - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Honterus-egyházközség könyvtári és levéltári kulturális örökségének feltárása BrassóbanFEL

49 ezer euró támogatást kapott a Kultúra 2000 programban A Honterus-egyházközség könyvtári és levéltári kulturális örökségének feltárása Brassóban című projekt 2005-ben. A magyar résztvevő az Országos Széchényi Könyvtár volt. (KultúrPont) - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nincsen könyvtár macska nélkülFEL

Hinnék-e, hogy egy könyvtár számos kis élőlény többé-kevésbé nyugalmas otthona? Például bogaraké, egereké, no és főleg macskáké. És ezek nem akármilyen macskák… Ahol könyv van, ott egér van. Ahol egér van, ott macska van. Ergo: nincs igazi könyvtár cirmos nélkül. A nem igazán tökéletes szillogizmus lényege az, hogy a világ könyvtáraiban macskák élnek. Minden, magára valamicskét is adó bibliotéka cicát tart. Saját macskát. Egyrészt gyakorlati célra, tudniillik hogy a macsek elpusztítja a papírt rágcsáló könyvtáregereket, másrészt azért is, mivel a macskák szeretnek olvasni, és nagy irodalom szakértők. Róma, Párizs, Szentpétervár, New York könyvtáraiban nemcsak modern klímaszabályozó berendezés működik, nedvességelszívó, nehogy a drága kódexek és kéziratok elrohadjanak, van mikrofilmtár, komputeres olvasógép, fényelszívó, portalanító, penészirtó és mindenféle más technológia a könyvek konzerválására. Emellett viszont van hagyományosabb módszer is: egy egyszerű doromboló cicus, aki a katalógusban vagy az idegen nyelvű könyvek polcai között él, és néha egerészik egyet a könyvtárpincében. - F: jan. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bod Péter ismeretlen Magyar LeksikonaFEL

A marosvásárhelyi Látó legújabb számában meglepő cikket olvashatunk Csizmadia Gabriella tollából. A szerző a helyi Teleki Könyvtárban kutakodva felfedezte Bod Péter eddig ismeretlen művét, a Historiákra utat mutató Magyar Leksikont. Bod Péter életrajzírói közül e munkát Jancsó Elemér 1940-ben 'elveszettnek' mondja, Szinnyei József pedig még 1891-ben megemlíti, hogy volt ilyen opusa az enciklopédistának, ám arról nem tud, hogy hol található. Az 504 lapos munka belső címoldalán a Telekiek címerpecsétje áll, a következő felirattal: Az. Ur. Gondot. Visel. G. IKTARI. BETHLEN. SUSANNA. G. Teleki Samuelné Várad 1787. A művet Bod Péter Csizmadia Gabriella szerint 1748-ban írhatta, de hogy Váradról, Telekiné könyvtárából hogyan és mikor került Marosvásárhelyre -- tény: a családban maradt! --, nem lehet tudni. Azt sem, miért kerülte el eddig a kutatók figyelmét. - F: jan. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kínai tervek az internet szabályozásáraFEL

A Kommunista Párt első emberétől származó kijelentések szerint a hamarosan első helyet is meghódító kínai internetes társadalomra ráfér a folyamatos ellenőrzés, a nem kívánt gondolatok kordában tartása. A hivatalos megfogalmazás szerint a Pártnak 'erősítenie kell az adminisztrációt és az ország internetes kultúrájának fejlődését'. Ezzel egy időben növelni kell az irányítás szerepét, utat kell mutatni az internet iránt érdeklődő tömegeknek, valamint meg kell tisztítani az internetes környezetet. Minderre főleg azért van szükség, mert az államhatalom továbbra is bizalmatlan a külföldről beáramló, nem kellő mértékben megszűnt tartalmakkal, gondolatokkal, kezdeményezésekkel szemben, amelyek alááshatják a központi hatalmat. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Betegállományba menekültek a rettegő közszolgákFEL

Szakértők szerint a közigazgatásban tavaly ősszel végrehajtott elbocsátási hullám is közrejátszott abban, hogy a táppénzkiadások a korábbi évek tapasztalataival ellentétben túllépték az éves előirányzatot 2006-ban - írja a Napi. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megjelent a Vizsolyi Biblia elektronikus kiadásaFEL

Megjelent a Vizsolyi Biblia elektronikus kiadása, amely az Ércnél maradandóbb című tanulmánykötet mellékleteként kapható az Országos Széchényi Könyvtár és a Kálvin Kiadó könyvesboltjában. A DVD-melléklet lehetővé teszi, hogy számítógép segítségével az olvasó lapról lapra nézhesse meg a Vizsolyi Biblia mintegy háromezer oldalnyi szövegét. - F: jan. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interneten a nagyszalontai téka katalógusaFEL

Nagyszalonta könyvtárának katalógusa ezentúl a világhálón is elérhető, ez országos viszonylatban újdonságnak számít. A téka oldala a város hivatalos honlapjáról, a link oldalról nyitható meg, és magyar, illetve román nyelven tanulmányozható. Összesen 90 ezer kötet címe között lehet böngészni, és az olvasók otthonukból ellenőrizhetik, hogy valamely keresett könyvért érdemes-e a Teodor Nes Városi Könyvtárba menni. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Skype-on is elérhető a BME OMIKKFEL

'2007. január elején vezettük be könyvtárunkba a Skype-os elérhetőségünket. A szolgáltatás a telefonos ügyintézés lehetőségeit foglalja magában, mindezt telefonköltségek nélkül. A Skype ... olyan program, melynek segítségével az interneten keresztül bárkivel ingyen beszélhetünk, akinek szintén van Skype-ja. A program ingyenesen letölthető a link oldalról. Rövid regisztráció után pedig már hívható is a BME OMIKK ügyfélszolgálata. Szolgáltatásunk a könyvtár nyitva tartása alatt működik a kölcsönzésben lévő gépen, bme_omikk_kolcs címen, hétfőtől péntekig 9-20 óra között.'

Régebbi hírforrás(ok): BME OMIKK Hírlevél, 2007. január, link

Itt az új Internet Explorer, magyarulFEL

Néhány hónapos késéssel ugyan, de végre megérkezett a 7-es Internet Explorer magyar nyelvű verziója. Az új böngészőt csak eredeti Windowsra lehet telepíteni, viszont elég sok új funkciót tartalmaz, érdemes letölteni akár a Firefox mellé is. Tavaly októberben, öt év után vált letölthetővé az Internet Explorer 7-es (IE7) verziója, amelybe a Microsoft fejlesztői végre belerakták az összes olyan funkciót, amiket a felhasználók éveken át jogosan hiányoltak a Windowsok részét képező böngészőből. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes enciklopédia a XX. század tömeggyilkosságairólFEL

Enciklopédia jelenik meg az interneten 2007-ben a XX. század tömeggyilkosságairól a Soától a ruandai népirtásig. A nagyszabású tudományos munkát nemzetközi csapat készíti Jacques Sémelin francia történész professzor vezetésével, aki szerint a civil lakosság pusztításának tekintetében a XX. század a történelem egyik leggyilkosabb évszázada volt.
'Egyetlen adatbázis sem gyűjti össze ismereteinket e téren. Az enciklopédiának ezt a hiányt kell pótolnia' -- magyarázza Sémelin, aki korábban már jelentős tanulmányt írt a tömeggyilkosságok születéséről Tisztogatni és elpusztítani (Purifier et détruire) címmel. Negyven, a világ minden tájáról érkezett kutatót gyűjtött össze, köztük olyan, a népirtásokkal foglalkozó szakértőket, mint az amerikai Samantha Powers, vagy a német Dieter Pohl. A francia professzor szerint kétértelmű történelem-magyarázatok, a népirtás meghatározása körüli viták elkerülése érdekében az enciklopédia szigorúan a tényekre támaszkodik. - F: jan. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kis fényképezési alapvetésFEL

Kétféle fényképész létezik: az egyik elkattintja a fényképezőgépet, a másik megkomponálja a képet. A különbség a kettő között az, hogy míg az első inkább csak az emlékek megőrzése miatt fotózik, addig a másodikat az foglalkoztatja, hogy gyönyörködtessen vagy felrázzon. Egy jó digitális fényképezőgép nagy segítség ugyan, de csak félsiker. A profi fényképészt a fényképezőgépes kirándulótól az különbözteti meg, hogy a profi tudatosan szerkeszti meg a fotóit. - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több száz éves digitalizált térképek a Szentföldről a netenFEL

A jeruzsálemi egyetem hebralisztika tanszéke több száz éves, a Szentföldről és a Közel-Keletről készített térképeket digitalizált, és tette azokat mindenki számára elérhetővé az interneten. - F: jan. 28.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról