Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/7., 2. 14.

33 dolog, amiért még nélkülözhetetlenek a könyvtárosok
Uniós Petíció a Bizottság felé a tudományos publikációk nyílt formátumú, szabad hozzáféréséért
Könyvtár- és / kontra internethasználat
De hol is van a pálya?!
Kiskönyvtár magántőkéből a metróállomásban?
Északi Könyvtárak 11., Filmes szolgáltatások Norvégiában
Norvégia: politika az iskolai könyvtárak megerősítésére
Visszaszivárgás ellen: szigorú szabályok a közszféra-elbocsátási támogatásoknál
A régi könyvtári PC-k csatasorba állítása -- okos költségkímélés
Az OKM a dokumentumvásárlási hozzájárulásról -- közbeszerzéssel?
A könyvtárak a Vénuszról származnak, a támogatás a Marsról jön...
Reneszánszukat élik a fekete lemezek
Szürke irodalom a BL-ben
Halmaj -- Mozgókönyvtár a Szikszói Többcélú Kistérségi Társuláson belül
Szakirodalmat olvasnak legtöbben Kapuváron
A Princeton is a Google-lal digitalizáltatja a könyveit
Internet az amerikai közkönyvtárakban
Anyagok a Google-től a MEK-hez
Rózsaszín ködben a vezetők
A figyelmes főnököket nem hagyják ott beosztottjaik
Itália: újságolvasás mint tantárgy
Felolvasó gépek mellett elektronikus katalógus -- Almásfüzitő / Tata
Finn--magyar közkönyvtári kapcsolat: Vác -- Järvenpää
Felturbózott könyvrendező és ajánlópolc és a többiek
Újabb 28 magyar kiadású tudományos folyóirat a Scopus adatbázisban
Teljes körű kormányzati szolgáltatás a Web 2.0 jegyében
'Nem tudom, hogy öt év múlva is nyomtatjuk-e még a New York Times-ot'
A Google aggódik a web-tévézés kockázatai miatt
'Továbbra is nagyon népszerű az edelényi könyvtár'
Egy egész könyvtár a kezünkben
Rádió Infórum - hírportállal rukkolt elő
Netidők -- hangarchívum
Z. Karvalics: Információ, társadalom, történelem
Virtuális, elektronikus, digitális. Elméleti ismeretek a 21. század könyvtárához
A patikán kívül is kapható gyógyszerek listája
A könyvtár megy a bárpulthoz Vácott
Hogyan válasszunk jelszót?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

33 dolog, amiért még nélkülözhetetlenek a könyvtárosokFEL

Az eredeti cikkben részletesen is ki vannak fejtve az egyes pontok.
1. Nem minden érhető el az interneten, lásd szerzői jogok, Google Book Search projekt
2. A digitális könyvtárak nem egyenlőek az Internettel
3. Az Internet nem ingyenes
4. Az Internet kiegészítheti a könyvtárat, de nem pótolhatja azt
5. Az iskolai könyvtárak és könyvtárosok segíthetik a tanulókat
6. A digitalizálás nem egyenlő a pusztítással
7. A digitalizálás tulajdonképpen túlélést jelent
8. A digitalizálás még el fog tartani egy ideig. Egy jó ideig
9. A könyvtárak nem csak könyvekből állnak
10. A mobil eszközök nem jelentik sem a könyvek, sem a könyvtárak végét
11. A hype valószínűleg tényleg csak hype marad
12. A könyvtárban való jelenlét nem tűnik el, inkább virtualizálódik
13. Ahogy az üzleti életnek, a könyvtáraknak is szükségük van emberi munkaerőre
14. Egyszerűen nem fognak fizikailag eltűnni a könyvtárak...
- Folytatás és kommentárok: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Uniós Petíció a Bizottság felé a tudományos publikációk nyílt formátumú, szabad hozzáféréséértFEL

Az Európai Bizottság 2006. januári tanulmánya a tudományos publikációs piac műszaki és gazdasági evolúciójáról kinyilvánítja, hogy a tudományos eredmények megosztása, s a hozzáférés lehetősége alappillére az Európai Kutatási Térség sikerességének. Egy évvel a publikálás után néhány német, holland, dán, angol és nemzetközi jellegű tudományos könyvtári és publikációs területen érintett civil szövetség összefogott, s összeállítottak egy petíciót. Ez a közpénzekből támogatott kutatások szabad és nyílt hozzáférését szorgalmazza, röviddel a publikálás megtörténte után. Bizottsági ajánlásba szeretnék foglalni ezt a törekvést, a tudományos publikálásról szóló dokumentum részeként. Részletek és csatlakozási lehetőség (angolul) a link weboldalon.


Könyvtár- és / kontra internethasználatFEL

Van-e esélyegyenlőség a kulturális javakhoz való hozzáférés terén? Változtatnak-e a kialakult helyzeten -- a könyv megjelenéséhez képest -- új eszközök: a számítógép és az internet? Mint az az OSZK és a TÁRKI közös vizsgálatából kiderül, azok, akik könyv- és könyvtárhasználók, sokkal nagyobb eséllyel válnak internethasználóvá is. Az eszközök nem kizárják, hanem kiegészítik és egymás hatását erősítik. Tehát a kulturális javak kumulálódásával a hozzáféréssel rendelkezők előnyei tovább növekedtek azokkal szemben, akik mindezen javakkal nem rendelkeznek. A könyvtár egyike azon intézményeknek, amelyek segíthetnek e hátrányok csökkentésében. A részletek a Könyvtári Figyelő 2006/4. számában:
- Nagy Attila: Szakemberek helyett gépek? (Változási tendenciák a könyvtárhasználati szokásokban). p. 457-468
- Péterfi Rita: A könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és az intenethasználat tükrében. p. 468-485
Néhány adat: a legutóbbi olvasmány beszerzési forrása 1964 és 2005 közötti változása (%): könyvtár (22 -> 7), családi könyvtárból (9 -> 29), ismerőstől kölcsön (31 -> 16) (p. 458). Noha az iskolai végzettséggel növekszik a könyvtárhasználat is, a főiskolát ill. egyetemet végzettek 18,5 ill. 12.9%-a soha nem volt könyvtárhasználó (p. 462). 'A könyvtár azon intézmények egyike lehet, mely helyet ad, befogadja az adott települések szervezeteit, dokumentumaival, eszközparkjával, információival támogatja őket. Ez jó néhány helyen meg is van.' (p. 481)

Régebbi hírforrás(ok): ref.: MG

De hol is van a pálya?!FEL

Pár nappal ezelőtt (január 30.) Steve Ballmer (Microsoft) a Financial Times hasábjain saját és versenytársaik üzleti modelljeiről beszélt. Nyilván azért, mert fontosnak tartja őket. Hogy pontosak legyünk, a következőket mondta: 'The biggest competitive challenges that any business faces is actually alternate business models.' Ha lefordítjuk, ez körülbelül azt jelenti: Ne attól félj, hogy valaki megver a megszokott versenypályán. Nagyobb veszélyt jelent, ha valaki új pályát épít, és azon kezd szaladni. - F: febr. 13.

Hírforrás:
2007. február 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Kiskönyvtár magántőkéből a metróállomásban?FEL

Kiskönyvtár magántőkéből a metróállomásban? -- akár Budapestre is gondolhatunk az alábbi hír olvastán: Ez a főváros sajnos nem a miénk. Ez a főváros Közép-Amerikában van, közelebbről pedig Mexikóban. Mexikóvárosban ugyanis vagy tucatnyi metróállomáson nyitott könyvtárat a főváros vezetése. Másfél milliónyi könyvet vitt oda, a köteteket ingyen lehet kölcsönözni, igaz, kiszálláskor illik visszaadni, de ha valaki hazavinné, akkor sincs itt a világvége. A kísérlet alapja az abszolút bizalom. S az abszolút akarat és elszántság arra, hogy a kultúra valóban közkincs legyen. Kísérlet ez a javából. A városi elöljárók és a metrót üzemeltető cég vezetői ugyanis ettől az Olvass gyorsan a metrón! elnevezésű ötlettől azt remélik, hogy egyrészt megkedvelteti az olvasást a fővárosi metrózókkal, másrészt pedig -- s ez talán még ennél is fontosabb lehet -- valamelyest sikerülhet csökkenteni a bűnözést is, amely az utóbbi időben különösen a metróban harapódzott el. Maga az ötlet is akkor pattant ki a főváros és a metró vezetőinek a fejéből, amikor arról tanakodtak, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a metrót és környékét? Míg néhány szakember azt javasolta, hogy minden állomásra és szerelvényhez állítsanak fegyveres őröket, addig a metró vezetői úgy gondolták, hogy fegyverek helyett alkalmasint megteszi a könyv is. A gondolatot tett követte: némi szorgos kutakodás és elegáns felkérés után magántőkések és alapítványok csatlakoztak, megteremtve az ötlet anyagi hátterét. A mexikóvárosiak általában jól fogadták a kezdeményezést. Az egész országban tíz százalék az írástudatlanok aránya, ám az írni-olvasni tudók sem olvasnak rendszeresen. Különösen kevesen olvasnak újságot, s a könyvekből is többnyire csak a lektűrt, illetve a könnyedebb bestsellert forgatják. Az aztékok földjén már húszezer példány is bestsellernek számít� A metrókönyvtárakban ezért olyan könyveket kínálnak, amelyekben rövid novellák, történetek vagy versek vannak. Hogyha valaki nem akarja hazavinni, hosszasabb elmélyedésre, akkor a metrón beszállástól kiszállásig elolvashasson egy novellát, majd kiszálláskor nyugodt szívvel leadhassa a könyvet. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Északi Könyvtárak 11., Filmes szolgáltatások NorvégiábanFEL

A Norvég Filmintézet digitális archívumot épít a norvég filmes örökségből, s a filmtörténet klasszikusaként szereplő nemzetközi alkotásokból. A fő célközönség az iskolák, könyvtárak, egyéb közgyűjtemények, sőt a magánfelhasználók világa. A szolgáltatás 2002-ben oktatási segédanyagként készült filmek sugárzásával indult az iskolák irányába. A szélessávú technológiát kihasználva a filmek iptv-technológiával jutnak el az intézményekbe. 2004-ben indult el a lakosság számára a link portál, mely térítésért kínál videószolgáltatásokat a neten. DVD-minőségben lehet -az iptv-dekóder távirányítójával kiválasztott és kifizetett- filmet megtekinteni. A filmek között szabadszavas kereséssel is keresgélhetünk, de igen extenzív metaadat szolgáltatások is rendelkezésre állnak a megfelelő keresési indexekkel. Mintegy 400 film érhető el a XX. század tízes éveitől napjainkig, köztük szinte az összes fő szépirodalmi kánonba tartozó mű filmadaptációja. A játékfilmeket oktatófilmek, dokumentum és rövidfilmek egészítik ki.
A könyvtárak számára kialakítottak egy emelt szintű és minőségű szolgáltatást 'kinoteket' néven. Ez is a filmarkivet szolgáltatásaira épül. Lényegében beköltözik a mozi a könyvtárba. A beiratkozott olvasók síkképernyőn, kivetítők segítségével megnézhetik a kiválasztott alkotásokat, 15-30 fős termekben. Itt a szolgáltatás költségét a könyvtárak állják. Kívánságra fejhallgatót és távirányítót is lehet kérni (utóbbival interaktív szolgáltatások vehetőek igénybe az otthoni felhasználással azonos funkcióval). Jó lehetőség ez baráti társaságok, iskolai osztályok számára az alkotások csúcsminőségű élvezetéhez, egyben kulturális misszió a mozgóképkincs megismertetéséhez. A könyvtárak vetíthetnek szórakoztató-ismeretterjesztő filmeket is. Sőt az oslói Deichmann könyvtár Grünerlokkai fiókkönyvtárának környezetében már szabadtéri mozit is szerveztek nyáron. A szolgáltatást két irányban tervezik továbbfejleszteni: egyrészt a filmjogok birtokosainak hozzájárulásával növelnék a nemzetközi alkotások számát; másrészt a többi északi társszolgáltatással összefogva közös portált és szolgáltatói felületet alakítanának ki a teljes északi filmkincs szolgáltatására.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

Norvégia: politika az iskolai könyvtárak megerősítéséreFEL

Mit is jelent a felhatalmaz, feljogosít (empower) kifejezés az iskolai könyvtárügy területén? Hogyan hatalmazzák fel, milyen jogokat biztosítanak a norvég iskolai könyvtáraknak a különböző iskolai könyvtárakkal kapcsolatos jogszabályok, irányelvek, normatívák és stratégiák? A felhatalmaz szót a szerzők egy új kifejezéssel (power base) magyarázzák. A kifejezést két részre osztják: jogi alap (legal base) és jogosultsági alap (legitimacy base). A jogi alap a munka jogi kereteit adja meg, míg a jogosultsági alap a szakmai és személyes felkészültséget és támogatottságot jelenti. Fontos a két alap közötti egyensúlyi viszony és kölcsönhatás. A jogi alapnak nagyon erősnek kell lennie ahhoz, hogy a helyi és országos szakmai és közigazgatási szervezetek képviselőivel érdemben tudjanak párbeszédet folytatni. A jogosultsági alapnak pontosnak, jól körülhatároltnak kell lennie ahhoz, hogy a szakmai és személyes kompetenciákon keresztül a "hatalom" érvényre jusson. A jogi alapot Norvégiában az iskolai könyvtárak számára az oktatási törvény nyújtja, mely kimondja, hogy minden tanulónak lehetőséget kell biztosítani az iskolai könyvtárhoz való hozzáféréshez, és meg kell teremteni a közkönyvtárakkal való együttműködés alapjait.

Régebbi hírforrás(ok): link

Visszaszivárgás ellen: szigorú szabályok a közszféra-elbocsátási támogatásoknálFEL

Szigorúnak mutatkozik az a napokban megjelent kormányrendelet, amely egyszeri segítséget kínál a közszférában elbocsátott dolgozók járandóságainak kifizetésére a költségvetés céltartalékából. A támogatás csak idén használható fel a költségvetési intézmény megszűnése, összevonása, működésének átalakítása esetén a szükségessé vált létszámleépítések anyagi terheinek enyhítésére. A Napi Gazdaság cikke szerint ha a költségvetési intézmény a felszámolt álláshelyet két éven belül visszaállítja vagy három éven belül a megengedetten felül bővíti létszámát, vissza kell fizetnie az idén a céltartalék terhére felvett elbocsátási támogatást. - F: febr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

A régi könyvtári PC-k csatasorba állítása -- okos költségkímélésFEL

Mintegy öt évvel ezelőtt, az akkori munkahelyem rendszergazdái azzal a felkiáltással, hogy 'Márpedig PC-t ki nem dobunk', előálltak egy számomra akkor eléggé meglepő ötlettel. Persze csak számomra volt új, hisz a legtöbb rendszergazda ezt már régen tudta. Vagyis 'Minek kiselejtezni egy teremnyi elavult számítógépet, csak azért mert már elavultak, amikor kiváló munkaállomások (terminálok) is lehetnek belőlük?' Részletesen elmagyarázták, hogy miként állítják be a Linux szervert a hálózatba, hogy a 486-os gépekből mit kell kidobálni, ami felesleges és hogyan fogják majd a diákok a szerver erőforrásait használni. Internetre, irodai alkalmazások; stb. használatára. Mint említettem, ez öt évvel ezelőtt volt, itt Magyarországon, egy teljesen átlagos középiskolában. Akár azt is gondolhatnám, hogy ez biztosan elterjedt dolog lehet, hisz annyira ésszerű és még költséghatékony is, de mivel máshol nem hallottam ilyet, így az eset azóta sem hagyott nyugodni. Egészen mostanáig. Amikor is kezembe került egy cikk link a fentiekről. Elgondolkodtató volt. Ugyanis semmi újat nem állít, mint amit a rendszergazdák már eddig is tudtak. Csak épp könyvtár gazdálkodási oldalról próbálja a szerző immár megközelíteni. - F: febr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az OKM a dokumentumvásárlási hozzájárulásról -- közbeszerzéssel?FEL

A napokban jelent meg az OKM közleménye a dokumentumvásárlási hozzájárulásról link . Az összeg jelentősen csökkent, amin aligha lehet csodálkozni. A 10 e Ft-os összeg azonban ismét csak egy helyen, a Kelló könyváruházában vásárolható le. Ami azért elgondolkodtató, mert a könyvtárak egyébként adott értékhatár felett közbeszerzésre kötelezettek. Ezek szerint a Kelló közbeszerzési eljárás keretében jutott a teljesítés lehetőségéhez. Viszont erről a közlemény nem szól. Kimaradhatott az anyagból? (A tenderezés alacsonyabb, piaci árakat eredményezhet, ami azonos állami támogatás mellett több dokumentumot jelenthet a kedvezményezettek számára.)

Régebbi hírforrás(ok): MG

A könyvtárak a Vénuszról származnak, a támogatás a Marsról jön...FEL

Az Egyesült Államokban az elmúlt húsz évben egyre erőteljesebb adománygyűjtő tevékenységet folytatnak. Történelmi szempontból nézve ez meglehetősen különös, hiszen hozzá voltunk szokva, hogy a közkönyvtárak léte elsősorban egy ország állampolgárainak közös nagylelkűségén - az adókból juttatott támogatásán múlik. Az igaz, hogy Carnegie-től Gatesig számos adakozókedvű mecénás segítette, segíti a könyvtárak működését, ám számolni kell azzal, hogy ezekre az adományokra nem lehet előre kiszámíthatóan, rendszeresen támaszkodni. A 1980-as évektől kezdve, a szigorodó gazdasági körülmények között azonban bizony szükség van a plusz források megtalálására. A közkönyvtárak többsége rákényszerült, hogy állandóan fejlessze adománygyűjtő munkáját. Az éves költségvetésnek 5-15 százalékát is kitehetik az ilyen jellegű bevételek. A források a gazdasági társaságokhoz, alapítványokhoz, állami szervekhez írt sikeres pályázatokból, a fő támogatókhoz évente benyújtott és elfogadott támogatási kérelmekből, végrendeletekből és hagyatékokból, adománygyűjtő kampányok bevételeiből, szponzorok támogatásából származhatnak. Ahogy nő a könyvárak ilyen irányú tevékenysége, úgy egyre inkább szükség van szakképzett személyzetre, amely ápolja a kapcsolatokat az adományozókkal, elvégzi a pénzügyi, az adminisztrációs, a marketing és egyéb teendőket.

Régebbi hírforrás(ok): link

Reneszánszukat élik a fekete lemezekFEL

A gyűjtők egyetértenek abban: a zene a hagyományos fekete lemezen szól a legszebben. Bár a könnyen recsegővé váló, sérülékeny vinyllemezek fénykorának már több mint másfél évtizede vége, manapság reneszánszukat élik a hagyományos LP-albumok. A régi fekete korongok olykor hihetetlen áron cserélnek gazdát, sokkal drágábban, mint a CD-k, amelyek kiszorították őket a piacról. A Somogyi-könyvtárnak közel nyolcezer LP-albuma van, különösen a zeneművészeti kar vizsgákra készülő növendékei hallgatják ezeket. -- Sok különlegességet, ritkán játszott művet nem adtak ki még CD-n, nekünk viszont megvan fekete lemezen, 1971 óta gyűjtöttük ezeket. A hagyományos korongokat én is jobban szeretem, mert vastagabban, több felhanggal szólnak -- mondja Soósné Karácsonyi Mária zenei könyvtáros, aki szerint amíg CD-ből naponta húszat is kikölcsönöznek a Somogyiban, a fekete lemezekből hetente már csak kettőt-hármat vesznek ki az olvasók. - F: febr. 8.
-- Megéri-e tárolni (tárolási költség) a későbbi esetleges használatra a LP-ket, vagy érdemes árukból CD-ket, DVD-ket vásárolni a kurrens olvasói elégedettség növelése érdekében? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Szürke irodalom a BL-benFEL

A szürke irodalom egyik jellemzője, hogy nehéz megtalálni. A British Library-ban az idők folyamán tapasztalatokra tettek szert, és jó kapcsolatokat alakítottak ki a szürke irodalom előállítóival és szolgáltatóival. A gyűjteményt három fő dokumentumtípus alkotja: a kutatási jelentések, a konferenciaanyagok és a tézisek. -- A korábbi, főleg papíralapú világban nehéz volt a szürke irodalmat beszerezni. Az internet és az elektronikus hordozók elterjedésével a szürke irodalom is elérhetőbbé vált: intézeti adattárak, kormányzati és intézményi honlapok szabad hozzáférést kínálnak saját állományukhoz. A szürke irodalomra vonatkozó használói igények és szolgáltatási módok is jelentősen változtak. Számos szolgáltató felismerte a szürke irodalom fontosságát, pl. az Amerikai Pszichológiai Társaság az ismert PsychInfo adatbázist kiegészítette a PsycEXTRA szürke irodalmat tartalmazó adatbázissal, a Thomson Scientificnél fejlesztik a Web Citation Indexet, amely a preprintek, műszaki jelentések, disszertációk, konferenciaanyagok és a szürke irodalom más típusainak megtalálását segíti. Az Elsevier tudományos keresőmotorja, a Scirus számos információforrást keres végig, beleértve az intézeti adattárakat is. Úgy látszik, felismerték, milyen értékes információkat hagytak eddig figyelmen kívül. Nemcsak 'harmadik személyek' dolgoznak a szürke irodalomhoz való hozzáférés könnyítésén, hanem a dokumentumok előállítói is: honlapokat fejlesztenek, hogy a keresőmechanizmusok megtalálják őket, és ezzel szolgáltatókká váljanak a nagyközönség számára. Példa erre az USA szövetségi ügynökségeinek GrayLIT Network hálózata, amely az Információs Hídon (Information Bridge) keresztül lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül elérjék az Energetikai Minisztérium műszaki jelentéseinek teljes szövegű adatbázisát.

Hírforrás:
2007. február 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Tillet--Newbod: Grey literature at The British Library: revealing a hidden resource. In: Interlending & Document Supply, 2006/2. Referálva: TMT, 2007/1., ref.: Jáki É.

Halmaj -- Mozgókönyvtár a Szikszói Többcélú Kistérségi Társuláson belülFEL

Közülük az egyik a Halmaji Könyvtár égisze alá tartozik, az akadálymentesített intézmény nyilvános, megtalálható az országos jegyzékben. Kiskinizs, Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa, Felsődobsza, Kázsmárk, Léh és Rásonysápberencs tartozik a mozgókönyvtári ellátáshoz, letéti könyvtárakat hoztak létre. Közülük eddig a felsődobszait volt szerencsénk megtekinteni, itt kombinálták a bibliotékát egy számítógépes szolgáltatással, a lakossági igényeket egy helyen lehet kielégíteni. - A településeken az elmúlt évben alakították ki a mozgókönyvtárak helyiségeit. Ahol rendelkeztek némi könyvállománnyal, ott a kölcsönzés permanens volt, de a mostani integráció új lehetőségeket adott a frissen belépett településeknek is, a bázisintézmény által beszerzett kötetekből folyamatosan kerülnek kiszállításra a könyvek -- sorolja Tóthné Pekár Ágnes a Halmaji Könyvtár vezetője. - F: febr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szakirodalmat olvasnak legtöbben KapuváronFEL

Az olvasók száma az elmúlt évekhez képest emelkedett, az ezerhatszáz főből a rendszeres olvasó közel ezer -- tudtuk meg Németh Sándortól, az intézmény vezetőjétől. Az olvasók korosztálya vegyes, jelentős a nyugdíjasok száma, de nagyon sok általános és középiskolás, valamint egyetemista és főiskolás is igénybe veszi a könyvtár szolgáltatásait, sajnos az aktív dolgozók száma kevés. A kölcsönzők legtöbben a szakirodalmat keresik, emellett népszerűek a szabadidős könyvek, illetve a kézikönyvek és a szórakoztató irodalom is. A szépirodalmi művek iránt kevesebben érdeklődnek. Nagyon népszerű a szórakoztató irodalom: a romantikus könyvek, a kalandregények, a fantasztikus írások és a krimik. A könyvtári szolgáltatások közül a videotéka forgalma csökkent, a látogatók inkább a DVD-ket keresik, de a könyvtárnak még nincs akkora állománya, hogy ezt is kölcsönözhesse a nagyközönség. Kedvelt az internet, öt gépen szörfözhetnek az olvasók a világhálón, sokan használják, főleg a nyári szünetben telítettek a gépek. A könyvtár vezetője hozzátette: az elmúlt évben egymillió-hatszázezer forintot költhettek az állományuk gyarapításra, ebből hatszázezret elvisz a folyóiratok előfizetése. A megmaradt összegből kiemelt figyelmet fordítanak a kézikönyvek, a főiskolai tankönyvek, a kortárs írók műveinek, valamint a sikerkönyvek beszerzésére. A könyvtári szolgáltatások mellett rendezvényeket is szerveznek. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Kisalföld, link

A Princeton is a Google-lal digitalizáltatja a könyveitFEL

A tekintélyes amerikai egyetem a tizenkettedik a résztvevők sorában. A Google digitalizálási programja rendületlenül folytatódik, s a Reuters jelentése szerint a vállalat megállapodott a nagyhírű Princeton Egyetemmel is, hogy az intézmény könyvtári állományából digitalizálnak egymillió olyan könyvet, melyeket már nem véd a szerzői jog. A Princeton intézményeiben egyébként összesen hatmillió nyomtatott munka, ötmillió kézirat és kétmillió nem könyvszerű tétel található. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internet az amerikai közkönyvtárakbanFEL

A Floridai Állami Egyetem Információtudományi Intézetének országos felmérése beszámol az amerikai közkönyvtárak 2006. évi internet-ellátottságáról. A munkát a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával végezték. Az összes amerikai közkönyvtári szolgáltatóhely hajszál híján 99%-a rendelkezik ilyen kapcsolattal, s ezek körében 98,4% a felhasználók számára is biztosítja a hozzáférést. A szolgáltatóhelyek több mint egyharmada (36,7%) wi-fi elérést nyújt, ez az arány két év alatt jelentősen javult (18%-ról). Egy szolgáltatóhelyen átlag közel 11 (pontosan 10,7) használói internetes gép működik (ezen belül a falusi körzetekben 7, míg a városi szolgáltatóhelyeken 18). Szélessávú hozzáférés (769 KB/sec) csaknem kétharmadra jellemző, itt is erős javulást mértek (2004: 47%). A további tervek is folyamatos javulást ígérnek mind a gépek száma, mind a széles sáv vagy wi-fi tekintetében. Az országos átlag 11 gép fele nem idősebb két évnél. A heti átlagos szolgáltatási idő kis híján 45 óra. Az intézet most január végén újabb támogatást nyert el az alapítványtól, így az idei felmérés anyagi háttere is biztosítva van. (ref.: SP) - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Anyagok a Google-től a MEK-hezFEL

A Google link jóváhagyásával elkezdtük átvenni a MEK állományába az általuk digitalizált, teljes PDF-ben letölthető, hungarika jellegű könyveket. A MEK-be azonban nem csak a képeket tartalmazó eredeti változatban kerülnek fel a kiadványok, hanem egy durva OCR-es szöveggel a háttérben, ami biztosítja a teljes szövegű keresést is. Sajnos a letöltött könyvek többségével kapcsolatban komoly minőségi kifogások merültek fel. Most dolgozunk egy szigorú követelményrendszeren, amelynek segítségével csak szelektáltan vennénk át a digitalizált magyar könyveket. Megjegyzendő, a Google által digitalizált könyvek között számos régi, 19. sz-i értékes magyar kiadás található, a könyvekben található tulajdonosi pecsétek sorozatai a művek sajátos, érdekes történetéről is árulkodnak. Pl. Magyar történelmi okmánytár, londoni könyv- és levéltárakból 1521-1717 link

Régebbi hírforrás(ok): MEK-Hírlevél

Rózsaszín ködben a vezetőkFEL

Tévhitben élnek az első számú vezetők: sokkal ügyfélbarátabbnak gondolják saját cégüket, mint a beosztottjaik. A Világgazdaság és az Ad Sidera csoport közös felmérésének, az Ügyfélszolgálati Barométernek az előzetes adataiból kiderült, a vezérigazgatók fele véli úgy, hogy igen magas a szolgáltatásuk színvonala, és kollégáik professzionálisan kezelik az ügyfélpanaszokat. Ehhez képest a felső vezetők egytizede gondolkodik csak így; jobb a helyzet a középvezetőknél, 13 százalékuk hisz ebben. Az Ügyfélszolgálati Barométer 2007 a link webcímen érhető el; célja, hogy ágazati és hierarchiai szinten is mérje a partnerkapcsolatok minőségét. - F: febr. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A figyelmes főnököket nem hagyják ott beosztottjaikFEL

A brit Best Companies (Legjobb Munkahely) felmérés szerint azok a cégek, amelyeknél megfelelően működik a munkaerő-megtartás, arra támaszkodnak, amit a dolgozók munkájukról mondanak. Az adatfelvétel során több száz szervezet több mint százezer munkavállalóját kérdezték meg -- írja az Online Recruitment munkaügyi portál. - F: febr. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Itália: újságolvasás mint tantárgyFEL

A fiatal olasz lapkiadók szervezetének elnöke, Andrea Ceccherini kezdeményezésének köszönhetően tantárggyá vált az újságolvasás az itáliai főiskolákon. Az ötletnek máris kézzelfogható eredménye van: 2002-től folyamatosan emelkedik a 25 év alatti, minőségi napilapot olvasó fiatalok aránya Olaszországban. A fiataloktól kapott visszajelzések is elgondolkodtatóak. Azt mondják az újdonsült újságolvasók, hogy ma már tudják, milyen szegényes volt a szókincsük, s milyen földhözragadt a világlátásuk, mielőtt rendszeresen lapozgatni kezdték volna az újságokat. De a másik oldalon is meglepő a felismerés: nem gondolták volna az újság készítői, hogy ennyire elbeszélnek egymás mellett az ifjúsággal. A tanórák tapasztalatai, az ott elhangzott vélemények révén megújult a lapkészítés is, nyilvánvalóvá vált a szerkesztők számára, mi érdekli a fiatalokat. - F: febr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felolvasó gépek mellett elektronikus katalógus -- Almásfüzitő / TataFEL

A könyvtár a legdemokratikusabb intézmény, ahol békésen megférnek egymás mellett a polcokon a gyakran egymásnak ellentmondó sorok, amiket nem ilyen vagy olyan politikai meggyőződésű emberek forgatnak, hanem kizárólag olyanok, akik kíváncsiak. A kultúra meghatározó fellegvárainak számító intézmények lényegét így foglalta össze dr. Monostori Imre, a tatabányai József Attila Megyei Könyvtár igazgatója egy Tatán rendezett országos tanácskozáson, ahol arra is felhívta a figyelmet, hogy a beiratkozottak már valójában nem csupán olvasók, hanem a digitális információk rendszeres használói. - F: febr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Finn--magyar közkönyvtári kapcsolat: Vác -- JärvenpääFEL

2004 októberében ünnepelte a váci Katona Lajos Városi Könyvtár alapításának 100. évfordulóját. A városháza tanácstermében rendezett konferencián részt vett a legelső testvérvárosunk, Järvenpää könyvtárának vezetője, zenei könyvtáros kollégájával. Tuula Pulkkinen igazgató asszony köszöntötte az intézményt a kiemelkedő ünnep alkalmából és reményét fejezte ki, hogy szorosabb munkakapcsolat kiépítésére kerülhet sor a váci könyvtárral. Erre azonban a nagy távolság miatt, eddig még nem volt lehetőség. - F: febr. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felturbózott könyvrendező és ajánlópolc és a többiekFEL

Újabb példája az amerikai hülyeségnek, amely valahol tiszteletreméltó, hiszen olyan végét fogja meg a könyvtárnak, ami csábít(hat). Az MTV-n immáron húderégen futó sorozat, a „Pimp My Ride” (Kb. „Turbózd fel a kocsim”) mintájára ifjúsági programként szervezték meg a ”Pimp My Bookcart”-akciót (Turbózd fel a könyveskocsim). Az alábbi linken megtekinthetők a végeredmények, (részemről) kommentár nélkül” link - F: febr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb 28 magyar kiadású tudományos folyóirat a Scopus adatbázisbanFEL

Az Elsevier által fejlesztett Scopus adatbázis 2007-től újabb 28 magyar kiadású folyóiratot indexel. Ezzel 45-re nőtt az itt megtalálható, Akadémiai Kiadó által megjelentetett lapok száma. - F: febr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Teljes körű kormányzati szolgáltatás a Web 2.0 jegyébenFEL

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a norvég kormány üzembe helyezte azt a Sun hardveres és szoftveres technológiákat felvonultató megoldását, amely az 'eNorvégia 2009' program országos bevezetésének alapjául szolgál. Ennek lényege, hogy az ország állampolgárainak webes hozzáférést és támogatást biztosítson minden kormányzati szolgáltatáshoz. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

'Nem tudom, hogy öt év múlva is nyomtatjuk-e még a New York Times-ot'FEL

A New York Times (NYT) megduplázta, másfél millióra növelte az online kiadást naponta olvasók számát, miközben a hagyományos lapra továbbra is 1, 1 millióan fizetnek elő. -- Olyan utat járunk be, amelynek végállomása a NYT nyomtatásának megszüntetése -- mondotta Arthur Sulzberger, a NYT tulajdonosa, kiadója és a Times kiadócsoport elnöke a Haaretz izraeli lapnak adott interjúban. Valamikor egy újságban kellett megnézni, mit adnak aznap a színházban. Ma már az olvasó többszáz szájt és fórum között válogathat. Ám az újságnak megmaradt az az előnye, hogy integrálhatja a bloggerek és külső szerzők anyagait. Sulzberger szerint a NYT-nek mindenképpen az online közösségbe kell betagolódnia és párbeszédet kell folytatnia az online világgal. - F: febr. 8.
-- A könyvtárak ma még buzgón bekötik az archív napilapokat is, bár az olvasói érdeklődés már rég elindult az online források felé. Tíz év múlva megleljük-e néhány kattintással a fontos cikkeket retrospektíve? Vagy a könyvtárnak a nyomtatott források irányában van hivatása? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google aggódik a web-tévézés kockázatai miattFEL

A Google képviselője egy európai konferencián (Amszterdam: Cable Europe Congress) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az internet nem a tévézésre lett tervezve, s a fokozódó igénybevétel -- egyre több szolgáltató akar megjelenni a hálón -- nem garantálható stabil minőséggel. Célszerű lenne a kábeltévével kooperálni, javasolta V. Dureau. (ref.: SP) - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Továbbra is nagyon népszerű az edelényi könyvtár'FEL

'A lakosság élénk érdeklődése kísérte tavaly egész esztendőben a város központjában lévő edelényi könyvtár egyre bővülő és növekvő szolgáltatásait. A mintegy 1740 beiratkozott olvasó több mint 17 ezer alkalommal köcsönzött ki könyveket. Több mint 46 ezer kötetet forgattak odahaza, az olvasóteremben közel 10 ezer dokumentumot használtak. Tovább nőtt az érdeklődés a napilapok, folyóiratok, helytörténeti anyagok iránt. Egyre többen veszik igénybe az intézmény nyújtotta internetezési lehetőséget is. Több mint kétezren vettek részt rendezvényeiken. A könyvtár állománya 1440 könyvvel, öt CD-vel, négy videokazettával és három CD-ROM-mal gyarapodott, 3 millió forintot meghaladó értékben. A látogatók jelenleg 69 702 könyvből, 2558 időszaki kiadványból, 3618 audiovizuális, 143 egyéb dokumentumból és 68 CD-ROM-ból válogathatnak.' - F: febr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy egész könyvtár a kezünkbenFEL

Ha a modern technika és a jó ízlés találkozik, akkor abból általában hasznos és értékes dolgok születnek. Nincs ez másképp a Sony esetében sem, a cég ugyanis egy olyan elektronikus könyvet kínál Valentin-napra, amely a high-tech őrültek, és a hagyományőrzők igényeit egyaránt kielégíti majd. - F: febr. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rádió Infórum - hírportállal rukkolt előFEL

Hírextra néven a Pont FM rádióval összekötött online hírportált indított a Rádió Infórum. Az oldal elsősorban a politika és a bulvár területére koncentrál, részben a partner rádió híreivel gazdálkodva. A korábban Budapest Rádió néven működő Pont FM 88.1 - immár regionális - rádióhoz kapcsolódva új hírportált indított el a Rádió Infórum. A rádiót és a site-ot nem csak a tulajdonosi kör, hanem a tartalom is összeköti: a Pont FM 88.1-ben elhangzott hírek, a rádió műsorvezetőivel, vendégeivel kapcsolatos újdonságok folyamatosan megjelennek a Hírextrán, a hírportálról pedig online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 adását. - F: febr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Netidők -- hangarchívumFEL

A Netidők a Petőfi Rádió 1995 és 2006 február között MODEM IDŐK néven jelentkező számítógépes talkshow műsorának folytatása. Hallható minden pénteken 22:03 és 23:00 között Budapesten a 94,8 MHz-es frekvencián (további frekvenciák az országban: link valamint képben és hangban az interneten, továbbá a felvételek visszakereshetők MP3Pro formátumban a PC World magazin CD és DVD mellékletén. A legutóbbi műsorok a link hallgathatók meg.

Hírforrás:
2007. február 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Z. Karvalics: Információ, társadalom, történelemFEL

'Miközben a szakmai kórusoknak, a tudomány karmestereinek és a politika előénekeseinek köszönhetően egyre több szólamban és hangon csendülnek fel az 'információs és tudástársadalom' dallamai, a társadalomkutatásban még mindig mostohagyermeknek tekinthető magának az információjelenségnek a vizsgálata.' Ld.: link , link

Régebbi hírforrás(ok): MEK Hírlevél

Virtuális, elektronikus, digitális. Elméleti ismeretek a 21. század könyvtáráhozFEL

Virtuális, elektronikus, digitális. Elméleti ismeretek a 21. század könyvtárához címmel jelent meg Koltay Tibor könyve (Budapest: Typotex, 2007). Elérhető a link címen, XML-formátumban. Ha a link oldalon előbb a 'Könyvtár, könyvesbolt, tankönyvtár', majd a 'Digitális tankönyvtár' menüre kattintunk, majd böngészéssel vagy 'Keresés' menüből megkeressük a könyvet, a teljes szöveget PDF vagy Word formátumban is megkaphatjuk, letölthetjük -- térítésmentesen.


A patikán kívül is kapható gyógyszerek listájaFEL

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján link ismét elérhető a patikán kívül is árusítható gyógyszerek listája. Mint emlékezetes, január elején az intézet 289 orvosság forgalmazását engedélyezte patikán kívül, ám a gyártók visszalépésének jelzései miatt az erről szóló listát levette honlapjáról. - F: febr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtár megy a bárpulthoz VácottFEL

Ebben az évben ismét megkezdődnek a váci főtéren álló egykori vígadóban található Choco Café Váci Csokizóban a Katona Lajos Városi Könyvtár által szervezett Irodalmi Kávéház rendezvényei. Az év első felére tervezett programok szervezése nagyrészt befejeződött, a meghívandó vendégekkel az egyeztetések megtörténtek -- tájékoztatta szerkesztőségünket Mándli Gyula, a váci Katona Lajos Városi Könyvtár igazgatója. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan válasszunk jelszót?FEL

Az egyre nagyobb internetes aktivitás egyre több jelszó létrehozását kívánja meg, de talán nem is tudjuk, milyen egyszerű lehet ezeket megfejteni. - F: febr. 15.

Hírforrás:
2007. február 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról